Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

«Κόκκινος Δεκέμβρης, το ζήτημα της Επαναστατικής βίας», του Τ. Κωστόπουλου

Από τις Εκδόσεις «Βιβλιόραμα»



Ιστορική στιγμή μεταβατική και μετέωρη, που ακόμη και σήμερα δυσκολεύεται να βρει μια θέση ανάμεσα στο έπος της Αντίστασης που προηγήθηκε και την τραγωδία του Εμφυλίου που ακολούθησε, ο Δεκέμβρης του 1944 για πολλές δεκαετίες ταυτίστηκε στο λόγο των νικητών (και της μετεμφυλιακής νομιμότητας) κυρίως με το φάντασμα της «κόκκινης βίας». Η ταύτιση αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού, σε αντίθεση με τον καθαυτό εμφύλιο του 1946-49 που έπληξε κυρίως αγροτικούς πληθυσμούς και δευτερευόντως μόνο κάποιες περιφερειακές ελίτ, η ένοπλη εξέγερση των 33 ημερών στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους απείλησε άμεσα, όχι μόνο την κοινωνική, αλλά και τη φυσική επιβίωση του σκληρού πυρήνα του εγχώριου αστισμού.

Ποιες όμως ήταν οι πραγματικές διαστάσεις και ποια τα ειδοποιά χαρακτηριστικά αυτής της επαναστατικής βίας –της αιματηρής κατάληξης τεσσάρων χρόνων ξένης κατοχής και οξύτατης ταξικής πόλωσης, αλλά και της τετράχρονης δικτατορίας που είχε προηγηθεί; Ποια ακριβώς υπήρξε η έκταση των εκτελέσεων και της ομηρίας από τον ΕΛΑΣ και την Εθνική Πολιτοφυλακή, σε ποιο σκεπτικό υπάκουαν και σε ποιο βαθμό παρέμειναν κάτω από τον έλεγχο των επιτελικών κλιμακίων της εξέγερσης; Τι ακριβώς συνέβη με τις παράπλευρες συνέπειες μιας παρατεταμένης σύρραξης σε πυκνά δομημένο αστικό περιβάλλον; Μέχρι που συνέκλινε η στρατηγική της τότε κομμουνιστικής ηγεσίας με τις αντιφατικές επιδιώξεις των εαμικών μαζών, που ξαναπήραν τα όπλα για να εμποδίσουν την επερχόμενη αντιδραστική εκτροπή ή για να ολοκληρώσουν τη δική τους ημιτελή επανάσταση;

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. της Attica Bank, κάτι ετοιμάζουν προφανώς πάλι...

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank μετά την αποχώρηση επτά εκ των μελών του

Μεταξύ των παραιτήσεων ήταν και αυτή του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας.

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

- 'Αννα Πουσκούρη - Reiche του Μιχαήλ, πρόεδρος του

Διοικητικού Συμβουλίου, εκτελεστικό μέλος.

- Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου,

μη εκτελεστικό μέλος.

- Αθανάσιος Τσάδαρης του Χρήστου, εντεταλμένος σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.

- Γεώργιος Παναγιώτου του Νικολάου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

- Γεώργιος Βλαχάκης του Ηρακλή, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

- Ιωάννης Κυριακόπουλος του Δαμασκηνού, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

- Ιωάννης Μαρμαγγιόλης του Σπυρίδωνος, μη εκτελεστικό μέλος.

- Δημήτριος Τζαννίνης του Γεωργίου, μη εκτελεστικό μέλος.

- Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου του Στυλιανού, μη εκτελεστικό, πρόσθετο μέλος δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008.

Κάτι ετοιμάζουν πάλι με την πολυαγαπημένη μας τράπεζα... και για να χαλαρώσουμε μια ιστορία από το παρελθόν παρελθόν...

Και ρωτώ μιας και -τότε- στην Attica που εργαζόμουν, πριν απολυθώ μετά από 13 μεταθέσεις-αποσπάσεις-μετακινήσεις σε 15 μήνεςκαι πριν ... απολαύσω μηνύσεις και αγωγές 1,7 εκατομμυρίων euro από τους Γαμβρίλη, Σταθόπουλο, Μάραντο and company, ακουγόταν στην Attica πως, η ζημία ανερχόταν στα 70-80 εκατομμύρια euro. Και αυτά πριν πάθει έμφραγμα 10 μήνες μετά και πεθάνει ο τότεπρόεδρος της Attica και του ΤΣΜΕΔΕ. Τι να
απέγινε άραγε με τους όσους θήτευαν -τότε- εκεί ;
Μιλώ για τούτο εδώ : 

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής & ΑΔΕΔΥ: Ψηφίσματα συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Δήμου Καλλιθέας

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr


Αθήνα, 27 Ιουλίου 2016
Αρ. Πρωτ. :4339

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Θεωρούμε πως η δράση των συνδικαλιστών – εργαζόμενων του Δ. Καλλιθέας να αναρτήσουν πανό για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου είναι τιμητική και υποστηρίζουμε ότι οι ενέργειες του αντιδημάρχου είναι απαράδεκτες από κάθε άποψη. Στηρίζουμε τους διωκόμενους εργαζόμενους και δηλώνουμε ότι θα συμπαρασταθούμε στην περιπέτεια που περνάνε από την βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά του αντιδημάρχου, καλώντας ταυτόχρονα τον Δήμαρχο να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αρθεί το πρόβλημα και να υπάρξει κλίμα θετικό στο Δήμο, για το καλό του συνόλου των δημοτών. 
Αθήνα, 2016 

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Καλλιθέας

kallithea-pano
Στις 13 Νοέμβρη του 2014 το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας τοποθετεί πανό στο Δημαρχείο για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο Αντιδήμαρχος Καλλιθέας απαιτεί «να κατέβει το πανό γιατί χαλάει την αισθητική του Δημαρχείου». Οι εργαζόμενοι απαντούν ότι είναι καθήκον τους να τιμούν όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και το πανό έμεινε εκεί. Ο Αντιδήμαρχος επιτίθεται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τα μέλη του Δ.Σ. αποκαλώντας τους «τεμπέληδες, αργόσχολους, χαραμοφάηδες, λουφαδόρους και κομματόσκυλα», αποκαλύπτοντας την ιδεολογική και πολιτική του αντίληψη για τους εργαζόμενους.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Εκκενώθηκαν καταλήψεις με πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Ζήλωσαν δόξα Δένδια κλπ...

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών καταλήψεων που στέγαζαν πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 100 άτομα έχουν προσαχθεί και 70 από αυτούς συνελήφθησαν. «Δεν είναι τυχαίες οι εκκενώσεις» τονίζουν οι αντιεξουσιαστές, που ως απάντηση πραγματοποιούν αυτήν την ώρα κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη

Πρόκειται για το πρώην Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», που βρίσκεται στη οδό Γρ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, το «Μανδαλίδειο» στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης κι ένα οκταόροφο κτήριο επί της Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης. Τα πρώτα δύο οικήματα είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ενώ το τρίτο ανήκει σε ιδιώτη.

Λίγο αργότερα, οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη «ως άμεση απάντηση» στις εκκενώσεις από την αστυνομία τριών καταλήψεων που φιλοξενούσαν πρόσφυγες. Ζητούν την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων και την ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διωχθούν ποινικά ενώ οι υπόλοιποι θα διωχθούν με το αδίκημα της διάταξης οικιακής ειρήνης.


«Δεν είναι τυχαίες οι εκκενώσεις» τονίζουν οι αντιεξουσιαστές
Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι τα γεγονότα δεν είναι τυχαία και σχετίζονται με τη διεξαγωγή του No Border Camp στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από μερίδα των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης. 

Αναλυτικά:

«Σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτυλίχθηκε μια αστυνομική επιχείριση για την εκκένωση των καταλήψεων στέγης, Λεωφ. Νίκης 39, Ορφανοτροφείο και Κοινότητα Hurriya, που φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών.

Στα 16,6 δισ. οι οφειλές στα Ταμεία, από 15,7 δισ. το α' τρίμηνο

Στα 16.613.714.104,63 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο) εκτινάχθηκαν οι οφειλές ασφαλιστικών χρεών επιχειρήσεων και εργοδοτών προς τα ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016.


Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά καθώς οι οφειλές, είτε επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, είτε μειώνονται από τμηματικές καταβολές, είτε εξοφλούνται. Στο τέλος Ιουνίου 2016, το συνολικό ποσό των οφειλών που εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ ανέρχεται στα 13.604.182.364,42 €.


Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για τις οφειλές ύψους 16.613.714.105 €:

● το 19,99% (ποσό 3.321.681.127 €) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά,

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Συμβολική κατάληψη των γραφείων της Ελληνικό ΑΕ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 27/7/2016
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Σήμερα 27 Ιουλίου, προβήκαμε σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, στην οδό Μητροπόλεως 5 στο Σύνταγμα.

Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε το ξεπούλημα του Ελληνικού στον όμιλο Λάτση, μέσα από μια διαδικασία παράνομη και σκανδαλώδη σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ,
·        προχωρούν στην εκποίηση του Ελληνικού στον Λάτση ενώ ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Εισαγγελίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για το εξευτελιστικό τίμημα της ιδιωτικοποίησης καθώς και σειράς παραβάσεων που έγιναν στο "διαγωνισμό" παραχώρησης και την περιβαλλοντική νομοθεσία.
·        υπογράφουν τροποποιητική σύμβαση την οποία παρουσιάζουν ως επίτευγμα, ενώ δεν αλλάζει την ουσία της σύμβασης που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία κατάγγελλαν σε όλους τους τόνους και προσπαθούν να την νομιμοποιήσουν μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
·        χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα εξαπάτησης των πολιτών, ότι δήθεν οι «επενδυτές», ο Λάτσης και κάθε όμοιός του, όλοι αυτοί που ληστεύουν το πλούτο του λαού μας δεκαετίες τώρα, θα φέρουν την ανάπτυξη και θα δώσουν δουλειά στους ανέργους.

Στέλνουμε μήνυμα σε κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ότι υπάρχουν δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την απάτη τους και αντιστέκονται.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες που δέχονται καθημερινή πλύση εγκεφάλου και τους λέμε ότι αν υλοποιηθούν τα σχέδια Λάτση οι αρνητικές συνέπειες θα είναι μεγάλες, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, σε βάρος των δικαιωμάτων τους, σε βάρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών - εμπόρων, σε βάρος των εργαζομένων.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει άλλη λύση προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και όχι των ολίγων.

Απόφαση ΤΣΜΕΔΕ: Συμψηφισμός εισφορών Ειδικής Προσαύξησης 2016 μισθωτών

Κείμενο Υπογραφών για τη διεκδίκηση επιστροφής εισφορών της Ειδικής ΠροσαύξησηςΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
Με την απόφαση 1540/18-07-2016 της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ αποφασίστηκε για την διευθέτηση της επιστροφής της ειδικής προσαύξησης και της πρόσθετης ειδικής προσαύξησης για το διάστημα από 01/01/2016 έως και σήμερα να γίνει συμψηφισμός της εισφοράς από την υπηρεσία τους.
Οδηγίες συμψηφισμού   
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ ΕΑΠ
Θα πρέπει να δημιουργήσετε μία συμψηφιστική εγγραφή ανά περίοδο, με διάστημα από έως τις αντίστοιχες ημερομηνίες και ποσόν, το ποσό της ειδικής προσαύξησης + το ποσό της πρόσθετης ειδικής προσαύξησης, της συγκεκριμένης περιόδου με κωδικό της κυρίας σύνταξης (ΚΣ)  ( κωδ. ΕΑΠ 4033500 ).
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ ΕΤΕ
Θα πρέπει να δημιουργήσετε μία συμψηφιστική εγγραφή  (είδος αποδοχών 07 )  ανά περίοδο με διάστημα από έως τις αντίστοιχες ημερομηνίες της συγκεκριμένης περιόδου και τύπος εγγραφής 07.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Το άθροισμα των ποσών των συμψηφιστικών εγγραφών δεν μπορεί να υπερβαίνει ή να ισούται με το τελικό ποσόν πληρωμής του αρχείου.
Αν προκύψει τέτοια περίπτωση μοιράζουμε τις συμψηφιστικές εγγραφές και σε άλλες περιόδους ( επόμενα αρχεία ).



Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Για τα γεγονότα στην Τουρκία και τη στάση της αριστεράς

Αναδημοσιεύουμε κείμενο του ΔΣ για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η εκδήλωση ενός αιματηρού πραξικοπήματος από τμήματα του στρατού, οι συγκρούσεις των τμημάτων αυτών με την αστυνομία, λαϊκές δυνάμεις και επίλεκτες δυνάμεις στρατοχωροφυλακής, οι εκτεταμένες εκκαθαρίσεις σε όλα τα τμήματα του κρατικού μηχανισμού (κατασταλτικού και ιδεολογικών), η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης (ήτοι κοινοβουλευτικής δικτατορίας) και φυσικά ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη ΝΑ Τουρκία κατά των Κούρδων δείχνει ότι στη γειτονική μας χώρα ξεδιπλώνεται μια βαθιά πολιτική κρίση που παίρνει ανοιχτά χαρακτηριστικά κρίσης του κράτους. Μια κρίση που θα διαρκέσει αρκετά. Το πώς φτάσαμε εδώ και το τι στάση οφείλει να κρατήσει η Αριστερά στη χώρα μας αποτελεί αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων.
Είναι εντυπωσιακές οι μεταμορφώσεις του πολιτικού πεδίου στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2007 ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, το Συνταγματικό δικαστήριο και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας (που διόρισε τα μέλη του δικαστηρίου) άνοιγαν ένα μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του ΑΚP προκειμένου να αντιταχθούν στην επιλογή του Γκιούλ για την προεδρεία της δημοκρατίας, επειδή η σύζυγός του φορούσε μαντήλα. Μόλις δηλαδή 9 χρόνια πριν διατηρείτο στις υψηλότερες κρατικές βαθμίδες το βαθύ κράτος της παραδοσιακής στρατοκρατικής κεμαλικής γραφειοκρατίας που αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως θεματοφύλακα της λαϊκότητας του κράτους. Τέσσερα χρόνια μόλις μετά, το 2013 το ΑΚΡ ένιωθε τη δύναμη να εξαγγείλει μέτρα, όπως η απαγόρευση του αλκόολ ή του φιλιού σε δημόσιους χώρους (μέτρα που συνέβαλαν φυσικά στο ξεδίπλωμα της εξέγερσης του πάρκου Γκεζί).
Το βάθος όμως της αντιπαράθεσης έλκει τις ρίζες του στις προηγούμενες δεκαετίες και σχετίζεται με τις κοινωνικές και οικονομικές μεταλλαγές στο συνασπισμό εξουσίας. Τα ισλαμικά κόμματα, κυρίως όπως αυτά περιστρέφονταν γύρω από το κίνημα Μιλί Γκιορούς του Ν.Ερμπακάν, εξέφραζαν παραδοσιακά μικροαστικά τμήματα της Τουρκίας, ιδίως των πιο καθυστερημένων περιοχών της Ανατολίας. Οπως και σε άλλες περιοχές της Μ.Ανατολής τα κινήματα αυτά έστηναν δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, εκπαίδευσης, αλλά και επιχειρήσεις στις οποίες έβρισκαν δυνατότητα κοινωνικής έκφρασης, αλλά και ανόδου ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Σε ιδεολογικό επίπεδο τα κόμματα αυτά εξέφραζαν ένα έντονο συντηρητισμό και μια αντιδυτική προσέγγιση, καταγγέλοντας την διάλυση των παραδοσιακών αξιών από το φιλοδυτικό προσανατολισμό του κεμαλικού κράτους, το οποίο ας μην ξεχνάμε δεν αποτελούσε μόνο ένα πολιτικό μηχανισμό με το στρατό και τη γραφειοκρατία στο κέντρο του, αλλά και ένα κοινωνικό πόλο με τις δικές του επιχειρήσεις και ήταν ο βασικός πυλώνας σταθερότητας και εξασφάλισης των συμφερόντων της αστικής τάξης στην Τουρκία. Στην περίοδο όξυνσης των εργατικών διεκδικήσεων και της ταξικής πάλης στην Τουρκία τη δεκαετία του 1970, τα ισλαμικά κόμματα ενισχύθηκαν από το κράτος ως μοχλός χτυπήματος της τουρκικής αριστεράς. Και πράγματι τα κόμματα αυτά –μαζί με την ανοικτή καταστολή- αποτέλεσαν πολύ πιο αποφασιστικό μέσο για το χτύπημα της αριστεράς  από τα καθοδηγούμενα από το κράτος φασιστικά κόμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα ίδια τα ισλαμικά κόμματα δεν δέχονταν ισχυρά κατασταλτικά χτυπήματα σε περιόδους πολιτικών κρίσεων και ανοιχτής παρέμβασης του στρατού, αλλά και απαγόρευση λειτουργίας τους από το Συνταγματικό δικαστήριο: το 1997, μόλις 1 χρόνο μετά την εκλογή του Ερμπακάν στην πρωθυπουργία, καθαιρέθηκε με παρέμβαση του Προέδρου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου και το κόμμα του (για πολλοστή φορά) απαγορεύθηκε. 

Εργασιακό: Eυρύ κοινωνικό ΜΕΤΩΠΟ απέναντι στους συνδαιτυμόνες της «εθνικής γραμμής»!


meta-DEN-8A-PERASEI
Το ΜΕΤΑ, από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση κάλεσε τους φορείς σε «κοινωνικό» διάλογο για τη διαμόρφωση «εθνικής γραμμής» για το εργασιακό, δήλωσε ότι «...Δεν μπορεί να υπάρξει “εθνική γραμμή” σε καμία περίπτωση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, αφούτα συμφέροντά τους είναι διαμετρικά αντίθετα...».
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) διέλυσε την «ωραία ατμόσφαιρα» που προσπάθησε να διαμορφώσει η κυβέρνηση για να περάσει «συναινετικά» τα νέααντεργατικά μέτρα, και με ανακοίνωσή του ζητάει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση της διαιτησίας, την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών ΣΣΕ, την κατάργηση επί της ουσίας του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής προστασίας των εργαζομένων.
Η εργατική τάξη δεν έχει να περιμένει τίποτα από μια κυβέρνηση που σε συνεργασία με τους δανειστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ έχει συνυπογράψει το συμβόλαιο της συνέχισης και εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας της χώρας.
Όπως δεν έχει να περιμένει τίποτα και από μια πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που συντάχθηκε με τις μνημονιακές δυνάμεις, τους ταξικούς της αντιπάλους και το μπλοκ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα στις 5 Ιούλη του 2015, και η οποία -ενώ δεν μπορεί να πορευτεί στις πορείες και στις απεργιακές συγκεντρώσεις με τους εργαζόμενους, γιατί αποδοκιμάζεται-, νιώθει άνετα και βολικά στα υπουργικά και εργοδοτικά γραφεία και στις συναντήσεις της με την τρόικα.
Είναι όμως τουλάχιστον πολιτικά αφελείς και δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους εργαζόμενουςόσοι επίσης με ανακοινώσεις τους νομιμοποιούν τις επικοινωνιακές οπερέτες της κυβέρνησης καικαλούν τις εργοδοτικές οργανώσεις «...εάν θέλουν να είναι ειλικρινείς και να σεβαστούν την υπογραφή τους, οφείλουν να συνταχθούν και στην πράξη με την αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων και να συμμετάσχουν σε κοινές δράσεις, τις οποίες πρέπει άμεσα να αποφασίσει η ΓΣΕΕ...», γιατί ούτε ο λύκος θα φυλάξει τα πρόβατα, ούτε αυτοί που επί εφτά χρόνια μνημονιακής λαίλαπας δεν έκαναν τίποτα θα ξυπνήσουν τώρα.
Το ΜΕΤΑ πιστεύει ότι εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι η συγκρότηση ενός κέντρου αγώνα από ταξικές ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα της ΓΣΕΕ και Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες, που θα αναλάβει τον συντονισμό του κοινού αγώνα των εργαζόμενων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και την οικοδόμηση ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου με τα άλλα πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα, με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται και προλεταριοποιούνται, και τη νεολαία που αναγκάζεται να μεταναστεύει, για να μπει ένα τέλος στα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Ένα τέτοιο μέτωπο δυνάμεων θα ξαναεμπνεύσει τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό και θα ανατάξει το αγωνιστικό τους φρόνιμα για να παλέψουν για την επαναφορά και διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που χάθηκαν, αλλά και την απαλλαγή της χώρας μας από το μνημονιακό καθεστώς και τη διεθνή επιτροπεία που έχει επιβληθεί από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, τους δανειστές, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, με τους οποίους πρέπεινα έρθει σε σύγκρουση και ρήξη, για να εφαρμοστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού.
Ιούλης 2014

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Πώς υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές αμειβομένων με «μπλοκάκι»

23s4eisfores-thumb-large
Μήπως λέμε, τα φορτώσουν όλα στους εργαζόμενους με δελτίο, μειώνοντας αντίστοιχα τις αποδοχές τους...

Σύγχυση και ανησυχία σε χιλιάδες εργαζομένους ασφαλισμένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Η πρόβλεψη υποχρέωσης για τον εργοδότη να καταβάλει τα 2/3 των εισφορών των ασφαλισμένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους θα προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, παρά την αρχική ανακούφιση που προκάλεσε στους εργαζομένους, φαίνεται πως πρακτικά, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εφαρμογής. Ηδη, στα λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων οι διατάξεις των άρθρων του Ν. 4387/2016 που αφορούν την ασφάλιση των ατόμων με «μπλοκάκι» αποτελούν... σπαζοκεφαλιά. Οι απορίες είναι πολλές και εύλογες. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ο όρος «διαρκής σχέση παροχής υπηρεσιών» που δεν υφίσταται στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, μέχρι σήμερα.
Ο χρόνος πιέζει, καθώς στο σύνολό τους οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο γνωστός δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δημήτρης Μπούρλος, ήδη τα ερωτήματα των επιχειρήσεων είναι πολλά και εύλογα, όπως για παράδειγμα, τι γίνεται εάν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας με δύο εργοδότες που καλύπτουν και οι δύο τα 2/3 των εισφορών, κόψει δελτίο παροχής υπηρεσιών και σε κάποιον τρίτο. Επίσης, πώς μπορεί ο εργοδότης – λήπτης των τιμολογίων να υπολογίζει το ύψος των εισφορών που οφείλει να καταβάλει ιδίως κατά τους μήνες που προηγούνται της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης. Τα κενά του νόμου είναι πολλά και πρέπει άμεσα να διευκρινιστούν με εγκυκλίους από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς πολλές ασφαλιστικές διατάξεις έρχονται σε αντιδιαστολή με διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Η «Κ» με τη βοήθεια του κ. Μπούρλου παρουσιάζει σήμερα τα σημεία του νόμου που είναι τα πλέον ξεκάθαρα, καθώς και τα θολά σημεία που χρήζουν διαλεύκανσης.
Αναλυτικά, ως μισθωτοί ως προς τον τρόπο, τη βάση υπολογισμού των εισφορών και το ανώτατο όριο μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών, αντιμετωπίζονται τα πρόσωπα για τα οποία θεσπίζεται το τεκμήριο παροχής εξαρτημένης εργασίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών.

Eλληνικό: Aπό την αντiσταση στο κατεστημένο στο κακοστημένο Succes Story»

του Πάνου Τότσικα

Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ (14.7.2016)

«…Το Ελληνικό είναι καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να πετύχει κάποιος όταν πηγαίνει με στόχο. Στο Ελληνικό, λοιπόν, καταφέραμε – ναι, το τίμημα είναι χαμηλό πράγματι· το τίμημα, ξέρετε, ότι δεν πάει στην πραγματική οικονομία, ακριβώς διότι βρήκαμε μια χρεωμένη χώρα, χρεοκοπημένη χώρα, το τίμημα πάει στο χρέος – αλλά φέραμε 1,2 δισ. ευρώ άμεσες επενδύσεις, τώρα, άμεσες επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές. Και καταφέραμε κι αλλάξαμε πλήρως την αρχική συμφωνία. Έχουμε 2.000 στρέμματα αμιγούς πάρκου, έχουμε 600 στρέμματα πρασίνου που θα είναι κατανεμημένο στον υπόλοιπο χώρο κι άλλα 300 στρέμματα δίπλα στο αμιγές πάρκο, που θα μπορούν να είναι είτε πάρκο είτε σε ανταλλαγή δομημένων χώρων μέσα στον αστικό χώρο της Αττικής. Μειώσαμε 300 στρέμματα από την δομημένη περιοχή μέσα στο Ελληνικό. Καταφέραμε και κερδίσαμε ένα χιλιόμετρο αδόμητου παραλιακού μετώπου. Ανοίξαμε το πάρκο προς τη θάλασσα. Το πάρκο πλέον είναι ανοιχτό, ενώ ήταν περιφραγμένο και κλειστό. Καταφέραμε να διατηρηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα στην περιοχή του Αγίου Κοσμά και μετά να μεταφερθούν μέσα στο πάρκο σε άλλο χώρο. Πετύχαμε πολύ σημαντικές νίκες, πάρα πολύ σημαντικές νίκες. Είναι τελείως διαφορετική η συμφωνία που καταφέραμε εμείς στο Ελληνικό με αυτή που βρήκαμε. Ναι, βεβαίως, προχωράμε σε μια συμφωνία που το τίμημά της είναι πάρα πολύ μικρό. Εάν αθροίσει κανείς τις άμεσες επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, γιατί αυτά που σας λέω είναι δημόσιες υποδομές, με το τίμημα, φτάνει πάνω από τα 2 δισ. Άρα, λοιπόν, έχω γίνει ρεαλιστής και πραγματιστής περισσότερο απ’ ό,τι ήμουν πριν. Δεν έχω χάσει, όμως, ούτε τον στόχο ούτε τις αξίες μου. Διότι αυτό που εμένα με ενδιαφέρει, σε τελική ανάλυση, είναι εάν έχουν κοινωνικό όφελος τα λαϊκά στρώματα και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού από τις επιλογές μου ή θα έχουν όφελος κάποιοι αετονύχηδες επιχειρηματίες, οι οποίοι, επαναλαμβάνω, έχουν πάρα πολύ μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά πτωχεύουν τη μία μετά την άλλη τις επιχειρήσεις τους. Αυτό με ενδιαφέρει….»

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Κίτρινα Κράνη: Γίνανε πολλά στο εργοτάξιο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΡΑΝΗ 
Έκδοση 1η
Απρίλης 2016
Γίνανε πολλά στο εργοτάξιο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Αυτά που δημοσιεύουμε είναι ένα μέρος.
Ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του και να γράψει για αυτά που έγιναν και τη γνώμη του.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η παρούσα έκδοση έχει τρία μέρη
 το Α περιέχει τις προκηρύξεις  που μοιράστηκαν στο εργοτάξιο του Κέντρου πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 το Β άρθρα για το έργο από ανθρώπους που δούλεψαν εκεί
 το Γ γνώμες για οποιοδήποτε θέμα , μικρό ή μεγάλο απασχολεί τους εργάτες και θέλουν να μιλήσουν για αυτό

ΜΕΡΟΣ Α
ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
Οκτώβρης 2014
Το  κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , είναι ένα μεγάλο έργο , το πρώτο μεγάλο έργο, μιας νέας εποχής.
Δίνει πολύ καθαρά , τις νέες συνθήκες που θα ισχύουν στον κατασκευαστικό κλάδο «μετά την κρίση».
Οι εταιρείες που επέζησαν νιώθουν μια χαρά, από 60 και 70 ευρώ τα μεροκάματα πέσανε στα 30-35 ευρώ.
Τώρα είστε νόμιμοι,  τώρα σας αρέσει ο νόμος , τον επικαλείστε.