Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετοχή σε Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12:00


Συμμετοχή σε Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12:00


Ημέρα που συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα.

Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην πολιτική που μας αφήνει απροστάτευτους από τα φυσικά φαινόμενα, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος σε μια σειρά κλάδους για την προστασία της υγείας, της ζωής μας και της λαϊκής περιουσίας, του εισοδήματος μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Είναι ανάγκη οι εστίες αντίστασης να πολλαπλασιαστούν, να απλωθούν παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε, σε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. «Υπάρχουν προκλήσεις», είπε, «από την πανδημία κι άλλες που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα χαρακτηριστικά, δυσμενή στον οικογενειακό προϋπολογισμό». Την ίδια στιγμή με το νέο αναπτυξιακό νόμο και τα κονδύλια του “Ταμείου Ανάκαμψης” μπουκώνουν με δεκάδες δις ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, καταδικάζοντας το λαό στην ακρίβεια και στη φτώχεια.

Ως εδώ και μη παρέκει

Δε δεχόμαστε να πηγαίνουμε στο super market και να υπολογίζουμε τι δεν θα πάρουμε. Να παθαίνουμε ηλεκτροσόκ όταν μας φτάνουν οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Ένα στα πέντε νοικοκυριά να ξεπαγιάζει, να μην μπορούμε να βάλουμε στο σπίτι μας πετρέλαιο. Οι φουσκωμένοι κι αβάσταχτοι λογαριασμοί του ρεύματος δείχνουν ότι τα «πράσινα άλογα» τρέχουν για τα κέρδη των λίγων.

Δεν ανεχόμαστε να μας δίνουν «καθρεφτάκια» και να μας κλέβουν τα λεφτά μέσα από τις τσέπες. Ο ονομαστικός μισθός να μένει καθηλωμένος για πάνω από μια δεκαετία, ο πραγματικός να χαντακώνεται και οι Υπουργοί να αποφασίζουν με τους άθλιους νόμους τον κατώτατο ανάλογα με το πώς διασφαλίζεται η κερδοφορία των ομίλων. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μερική απασχόληση, τα ωράρια λάστιχο.

Δε θεωρούμε φυσικό επακόλουθο της πανδημίας τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τον αποκλεισμό ασθενών που έχουν άλλα προβλήματα υγείας από τα νοσοκομεία. Είναι εγκληματική η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντιμετωπίζουν την υγεία μας σαν κόστος. Είναι πρόκληση αντί να επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας χωρίς αποζημίωση, να μας σπρώχνει στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα για να αυξάνουν την πελατεία τους και να αβγατίζουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας και της ζωής μας, να πληρώνουμε μάσκες και τεστ.

Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα. Είναι πρόκληση και δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή ελέγχου, από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, της συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα μας. Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στους νόμους που περιορίζουν τη συλλογική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, είναι η μόνη απάντηση.

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων.

Είναι επιτακτική ανάγκη παντού, σε όλα τα όργανα του κινήματος, στα σωματεία, στα Εργατικά Κέντρα, στις Ομοσπονδίες, στους μαζικούς φορείς, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις γειτονιές να συζητηθεί και να ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο δράσης και συντονισμού του αγωνιστικού μας βηματισμού.

Το Σαββάτο 26 Φλεβάρη, στις 12:00, να πλημμυρίσουμε το Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε, διεκδικώντας:


Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις


Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης


Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις


Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά


Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια


Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.


Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.


Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού


Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης


Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς


Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την Εγκύκλιο για τη μοριοδότηση των Integrated Master

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 24-2-2022

Αρ. Πρωτ. :

Προς: Υπουργό Εσωτερικών κο Βορίδη

Κοιν: 1. Γεν. Γραμ. Εσωτερικών κα Χαραλαμπογιάννη

2. Πρόεδρο & Δ.Ε. ΤΕΕ

3. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Σχετικά με την Εγκύκλιο για τη μοριοδότηση των Integrated Master κατά τη διαδικασία κρίσεων



Κύριε Υπουργέ, κυριά Γενική

Απευθυνόμαστε σε εσάς ξανά σχετικά με τη διαδικασία μοριοδότησης των Integrated Master, που κατέχουν συνάδελφοι μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί, κατά τη διαδικασία κρίσεων θέσεων ευθύνης, σε συνέχεια της από 15/2/2022 Εγκυκλίου με Αρ. Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.56 /2750/οικ.2351.

Σε σχέση με την εν λόγω Εγκύκλιο έχουμε να καταθέσουμε τις κάτωθι ενστάσεις μας:

Α. Όπως έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η αποδοχή της 226/2019 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ είναι πολλαπλά άδικη για τους κατόχους τίτλων σπουδών του Εξωτερικού οι οποίοι έχουν κριθεί ισότιμοι και αντίστοιχοι με τα αντίστοιχα Διπλώματα της ημεδαπής. Το θέμα οφείλει να λυθεί τάχιστα (έστω και δια της νομοθετικής οδού) καθώς (α) εμποδίζεται η Υπηρεσιακή εξέλιξη των συναδέλφων μας αυτών, (β) αμφισβητούνται πράξεις της Ελληνικής Νομοθεσίας όπως οι πράξεις αναγνώρισης του ΔΟΑΤΑΠ, ή του ΔΙΚΑΤΣΑ παλαιότερα για ισότιμα και αντίστοιχα Διπλώματα αλλά και οι άδειες εξάσκησης επαγγέλματος που εκδίδει το ΤΕΕ.

Β. Από τη γραμματική διατύπωση του Νόμου δεν προκύπτει κατά τη γνώμη μας το πλαφόν των 250 μορίων για τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών συνολικά όπως αβασίμως αναφέρεται στην παράγραφο : «Βάσει των ανωτέρω, ο μέγιστος αριθμός μορίων που δύναται να λάβει υποψήφιος από μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών κατά την διαδικασία μοριοδότησης σύμφωνα με το αρ. 85 του Υ.Κ. είναι 250 μόρια, ενώ οποιαδήποτε άλλη ερμηνευτική προσέγγιση αντίκειται στη γραμματική διατύπωση των εφαρμοστέων εν προκειμένω διατάξεων.»

Στις διατάξεις του αρ. 85 του Υ.Κ. προβλέπονται τα εξής: «α) Τα τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα μοριοδοτούνται ως εξής: αα) Ο βασικός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υποψηφίου με 100 μόρια. αβ) Ο δεύτερος τίτλος σπουδών, εφόσον είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με 30 μόρια. αγ) Συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, με 200 μόρια και μη συναφής μεταπτυχιακός τίτλος με 70 μόρια. Σε κάθε περίπτωση, για την ως άνω μοριοδότηση ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών. Μεταπτυχιακοί τίτλοι που ενσωματώνονται στον βασικό τίτλο σπουδών κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), εφόσον είναι συναφείς, μοριοδοτούνται με 150 μόρια. Σε περίπτωση κατοχής επιπλέον του ενός (1) μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών συναφών ή μη συναφών με το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, αυτοί λαμβάνουν συνολικά 50 μόρια.»

Η πρόσθετη μοριοδότηση των 50 μορίων δηλαδή, αφορά τα δεύτερα μεταπτυχιακά που έχουν ληφθεί μετά το βασικό τίτλο σπουδών και όχι τα μεταπτυχιακά τα ενσωματωμένα στο βασικό τίτλο σπουδών όπως τα integrated master.

Αντίθετα όπως αναφέρει και ο πρόσφατος Ν.4765/21 για τον ΑΣΕΠ και στο άρθρο 29 του ορίζει:

«Μόνο για τις κατηγορίες Π.Ε. και Τ.Ε.:

αα. διδακτορικό δίπλωμα σε επιστημονικό πεδίο που αναφέρεται ως αποδεκτό στην προκήρυξη σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών: τετρακόσιες (400) μονάδες,

αβ. αυτοτελής μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης που αναφέρεται ως αποδεκτός στην προκήρυξη: εκατόν ογδόντα (180) μονάδες,

αγ. ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master): ενενήντα (90) μονάδες.

Οι μονάδες των υποπερ. αα΄, αβ΄ και αγ΄ υπολογίζονται αθροιστικά για τους κατόχους διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master). Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός διδακτορικών διπλωμάτων ή/και μεταπτυχιακών τίτλων που αναφέρονται ως αποδεκτοί στην προκήρυξη ή/και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), βαθμολογείται επιπλέον ένας μόνο εξ αυτών των τίτλων και εάν πρόκειται για μη ομοιόβαθμους τίτλους, βαθμολογείται ο υψηλότερος εξ αυτών, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν στον οικείο τίτλο σπουδών.»

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η βούληση του Νομοθέτη σε όλες τις περιπτώσεις δεν είναι να εκμηδενίσει πρόσθετους συναφείς τίτλους σπουδών όπως συμβαίνει με την ερμηνεία της Εγκυκλίου, αλλά να μοριοδοτήσει - κλιμακούμενα έστω - και τους υπόλοιπους τίτλους σπουδών

Και αυτό διότι: Ένας διπλωματούχος μηχανικός με integrated και 1 master (μη συναφές) παίρνει τα ίδια μόρια (200) με έναν απλό πτυχιούχο με 1 master (συναφές),

- ένας μηχανικός με integrated και 2 επιπλέον masters παίρνει λιγότερα μόρια (200) από έναν απλό πτυχιούχο με 2 masters (250) ή οριακά τα ίδια αν κριθούν συναφή.

Επειδή η πρακτική αυτή θίγει δικαιώματα των μελών μας και προσβάλλει τους Διπλωματούχους Μηχανικούς κατόχους Integrated Master σας καλούμε να διορθώσετε την εν λόγω Εγκύκλιο σχετικά με τη μοριοδότηση των τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων ώστε να αποκατασταθεί η σύμφωνη με το νόμο και τις θεμελιώδεις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της αξιοκρατίας ορθή μοριοδότηση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση του Ελληνικού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Όχι σε παραπέρα υποβάθμιση της ζωής στο Λεκανοπέδιο Αττικής –

Λαϊκός φραγμός στα σχέδια φαραωνικής δόμησης

εν μέσω κλιματολογικής κρίσης

Συμπληρώθηκε το πρώτο 6μηνο από τη μεταβίβαση των μετοχών της δημόσιας εταιρείας «Ελληνικό ΑΕ» (με αντικείμενο ένα συνολικό project για τα 6.200 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα 3,5 χιλ του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά με χρόνο ολοκλήρωσης 25 χρόνων) στη Lamda Development, ιδιοκτησίας οικογένειας Λάτση. Αντί «προκαταβολής» 300 εκ. ευρώ για συνολικό ονομαστικό τίμημα 915.000.000 ευρώ που θα καταβληθεί σε βάθος 15ετίας – άρα με το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο την εποχή πρώτης υπογραφής της σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ-Lamda D. (2014) και της έγκρισης της από την Βουλή (2016) διαμορφώνεται σε 575.000.000 ευρώ συνολικά ή λιγότερα από 100 ευρώ ανά τμ.

Τι έχει γίνει

Στη διάρκεια αυτού του εξάμηνου η Lamda ως ιδιοκτήτρια πλέον της «Ελληνικό ΑΕ» προχώρησε κυρίως σε δραστηριότητες μάρκετινγκ και πωλήσεων σε δυο τμήματα της επένδυσης – στο νότιο παραθαλάσσιο «μέτωπο» και στο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης «βόρειο μέτωπο» του Ελληνικού, όπου προβλέπεται η δημιουργία ενός γιγάντιου Εμπορικού Πόλου (Commercial Hub), του μεγαλύτερου στη χώρα, στον οποίο μόνο οι εμπορικές χρήσεις θα καταλαμβάνουν 160.000 τμ: Δηλ. στα δύο πλέον προσοδοφόρα τμήματα της «επένδυσης». Οι δραστηριότητες αυτές έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Lamda και εκπροσώπων της:

Α) Πωλήσεις οικοπέδων, την οικοδόμηση των οποίων θ’ αναλάβει η Lamda: Πρώτο, πούλησε και τα 27 οικόπεδα για παραθαλάσσιες «υπερπολυτελείς» βίλες αντί 188 εκ. ευρώ, με προβλεπόμενα συνολικά έσοδα κατά την ολοκλήρωση της οικοδόμησης τους ύψους 345 εκ. – μέση τιμή 17.500 ευρώ ανά τμ. (Δέλεαρ για την πώληση τους ως οικοπέδων: Οι ιδιοκτήτες θα επιλέξουν τα δικά τους σχέδια). Δεύτερο, πούλησε οικόπεδο 30.000 τμ στην Εταιρεία Trade Estates του Ομίλου Φουρλή για Πάρκο Λιανικής, που θα στεγάσει γιγάντια καταστήματα (ΙΚΕΑ, INTERSPORT και διάφορες εταιρείες-αλυσσίδες) με συνολικά έσοδα για τη Lamda κατά την ολοκλήρωση του «Πάρκου» 55 εκ. ευρώ. Τρίτο, υπέγραψε δυο χωριστά MoU με Πειραιώς και Eurobank με στόχο πώληση δυο οικοπέδων για ανέγερση ενός ουρανοξύστη γραφείων για κάθε τράπεζα, ύψους 100 μέτρων και μικτής έκτασης 40.000 και 45.000 τμ αντιστοίχως, για στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της καθεμιάς με δυνητικά έσοδα για τη Lamda κατά την ολοκλήρωση τους 147 εκ. και 140 εκ. ευρώ αντιστοίχως.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επιλογή ασφαλιστικού Φορέα για πρώην διπλοασφαλισμένους, συμπερίληψη και των προ 93 ασφαλισμένων που διορίσθηκαν μετά το 93

 Θέμα : Επιλογή ασφαλιστικού Φορέα για πρώην διπλοασφαλισμένους, συμπερίληψη και των προ 93 ασφαλισμένων που διορίσθηκαν μετά το 93

 Συνάδελφο/σες

Όπως είχαμε ενημερώσει με το σχετικό Υπόμνημα που υποβάλλαμε στη Βουλή στις 11/2/2022 επήλθαν τροποποιήσεις στις διαδικασίες ασφάλισης των πρώην διπλοασφαλισμένων συναδέλφων μας (ΤΣΜΕΔΕ – Δημόσιο)

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 23 δύνανται, παλαιοί ασφαλισμένοι, για τους οποίους υπολογίζονταν και καταβάλλονταν εισφορές σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορείς, τομείς, κλάδους ή λογαριασμούς έως 31.12.2016, να:

i) υποβάλλουν μέχρι 31.12.2022 δήλωση επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α., με την οποία επιλέγουν τον ενταχθέντα στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στην ασφάλιση του οποίου θα προσμετράται ο χρόνος ασφάλισής τους υποχρεωτικά από 01.01.2017 και εφεξής.

ii) επιλέγουν εάν θα συνεχίσουν προαιρετικά να καταβάλουν εισφορές και στον δεύτερο πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στον οποίο υπάγονται, καταβάλλοντας οι ίδιοι επί των αποδοχών τους το συνολικό ποσοστό εισφοράς εργοδότη και ασφαλισμένου.

Από την αρχικά κατατεθείσα ρύθμιση απουσίαζε αρχικά οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αντίστοιχο δικαίωμα των παλαιών ασφαλισμένων Μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ που διορίστηκαν στο Δημόσιο μετά την 1-1-1993 και είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση και του Δημοσίου και του ΤΣΜΕΔΕ έως 31-12-2016, να επιλέξουν τον ασφαλιστικό τους φορέα από 1-1-2017 και εντεύθεν.  Δικαίωμα που αμφισβητούσε το Υπουργείο και για το λόγο αυτό διαμαρτυρηθήκαμε έντονα, καθώς μία τέτοια ρύθμιση θίγει κι καταργεί θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα της κατηγορίας αυτής ασφαλισμένων.

Τελικά κατόπιν παρεμβάσεων της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, αλλά και των ίδιων των ενδιαφερόμενων συναδέλφων μας προστέθηκε στην τελική διαμόρφωση η κάτωθι Νομοτεχνική Βελτίωση (σελ. 28):

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Το εμβληματικό Βουνό της Σκύρου, απειλείται με μετατροπή σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες!

Το εμβληματικό Βουνό της Σκύρου, απειλείται με μετατροπή σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες!



Η Δημοτική αρχή και η τοπική κοινωνία της Σκύρου πληροφορήθηκε, τυχαία, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας ENTERPRISE GREECE την διαδικασία «Διαβούλευσης Επενδυτικού Σχεδίου υπαγωγής στο νόμο των Στρατηγικών Επενδύσεων» του επενδυτικού φακέλου της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ ΑΕ».

Αφορά σε έξι (6) αιολικά πάρκα με συνολικά πενήντα οκτώ (58) ανεμογεννήτριες, ύψους άνω των 180 μέτρων η καθεμιά και συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 299,6 MW καθώς και στην υποθαλάσσια διασύνδεση του έργου με την Εύβοια. Δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων θα κατακερματίσουν το ανέγγιχτο μέχρι σήμερα φυσικό οικοσύστημα, εκμηδενίζοντας το!

Οι περισσότερες ανεμογεννήτριες χωροθετούνται εντός της περιοχής GR2420006 «Σκύρος: Όρος Κόχυλας», η οποία έχει συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Οικολογικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών ΝΑTURΑ 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (SΑC-Special Area of Conservation) και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ορνιθοπανίδας (SPA-Special Protection Area) και όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την περιοχή στην τοποθέτησή της επί του θέματος: «…είναι μία πραγματική κιβωτός βιοποικιλότητας, καθώς:
η περιοχή φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αποικία του αυστηρά προστατευόμενου είδους Μαυροπετρίτη (Falcoeleonorae).Πρόκειται για ένα μεταναστευτικό γεράκι για την προστασία του οποίου η Ελλάδα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σχεδόν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους αναπαράγεται στη χώρα μας.
αποτελεί σημαντικό και αναγνωρισμένο πέρασμα για χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά,
αποτελεί τον φυσικό βιότοπο για το Σκυριανό άλογο, αυτή τη μοναδική φυλή μικρόσωμων αλόγων,
φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας, τουλάχιστον τρία εκ των οποίων απαντούν αποκλειστικά στη Σκύρο και πουθενά αλλού στον κόσμο,
αποτελεί τον κύριο βιότοπο της ενδημικής Σποραδόσαυρας (Podarcisgaigeae)

Και η πολιτιστική ταυτότητα του νησιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με το νότιο (ορεινό) τμήμα της Σκύρου καθώς είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον τοπόσημο του νησιού. Διαχρονικά, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως βοσκότοπος και μελισσότοπος. Στην περιοχή δρα η ισχυρότερη κοινωνική και επαγγελματική συσσωμάτωση της Σκύρου, αυτή των Σμιχτών Τσοπάνηδων καθώς και θρησκευτικές αδελφότητες οι οποίες οργανώνουν ετησίως ομώνυμα πανηγύρια τα οποία αποτελούν στοιχείο της ζωντανής παράδοσης του τόπου.

Στη Νότια Σκύρο τα τελευταία χρόνια προωθούνται ήπιες μορφές ανάπτυξης, αποτελώντας σημαντικό πόλο έλξης για οικοτουρισμό και τουρισμό ορνιθοπαρατήρησης, διατηρώντας ένα σημαντικό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών ενώ συγκεντρώνει επισκέπτες και ειδικούς με ερευνητικό ενδιαφέρον λόγω της υψηλής οικολογικής αξίας της περιοχής.

Η τεράστια οικολογική αξία του Κόχυλα αναδείχθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE (2010-2016) για τη Βιοποικιλότητα της Σκύρου και θωρακίστηκε με την υπ’ αριθ. 51979/21-12-2017 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θέσπισε ζώνες και όρους για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες σε αυτόν απαγορεύοντας την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας,με την την υπ.’αριθ. 1690/2020 απόφαση επικύρωσε την Υπουργική Απόφαση του 2017 κρίνοντας νόμιμη την απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην περιοχή μελέτης του έργου, έως την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή.

Η μεθόδευση υπαγωγής του έργου έρχεται μάλιστα, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη το έργο εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και της θεσμοθέτησης συγκεκριμένων στόχων και μέτρων διατήρησης και ζωνών διαχείρισης μέσω των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) για την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Οι Σκυριανοί και οι φίλοι της Σκύρου αγωνίζονται από το 2006, όταν ξεκίνησε η πρώτη απόπειρα υλοποίησης του έργου. Οι καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου θα είναι αλυσιδωτές. Ο Δήμος Σκύρου με ομόφωνες αποφάσεις ήδη από το 2010 καθώς και οι τοπικοί φορείς και σύλλογοι, η τοπική κοινωνία και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εναντιωθεί δυναμικά και καθολικά, έχοντας πλήρως συνειδητοποιήσει ότι κατ’ επίκληση της κλιματικής κρίσης επενδύουμε στην πράσινη ενέργεια αλόγιστα, καταστρέφοντας την βιοποικιλότητα (κυρίως Natura), το τοπίο και τον ήπιο χαρακτήρα της νησιωτικότητας της χώρας μας, μοναδική στην Ευρώπη, καταδικάζοντας ανάπτυξη, τουρισμό και κοινωνίες σε επί δεκαετίες μαρασμό και εσωτερική μετανάστευση.



Έως τις 23/02/2022 είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση στον παρακάτω σύνδεσμο:


Πρόκειται για επένδυση αντιαναπτυξιακή και παρωχημένη, τόσο σε τοπικό (Σκύρος), όσο και σε περιφερειακό επίπεδο (Εύβοια), η οποία πρέπει να ματαιωθεί!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S. κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών ανεμογεννητριών στη Σκύρο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S. αποτελείται από τον Δήμο Σκύρου, τους φορείς, τους συλλόγους, τους κατοίκους και τους φίλους της Σκύρου.





Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S. αποτελείται από τον Δήμο Σκύρου, τους φορείς, τους συλλόγους, τους κατοίκους και τους φίλους της Σκύρου.

Έξι βουνά απάτητα και όλα τα άλλα ισοπεδωμένα;

 Έξι βουνά απάτητα και όλα τα άλλα ισοπεδωμένα;



Με την ανακήρυξη 6 «Aπάτητων Bουνών» ως περιοχών απόλυτης προστασίας από δρόμους και άλλες επεμβάσεις που αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ένα φιλο-περιβαλλοντικό πρόσωπο και να απαντήσει στην ολοένα και μεγαλύτερη αντίδραση που δημιουργεί η ασύδοτη και φρενήρης εγκατάσταση τεράστιων αιολικών σε κάθε βουνοκορφή και σε κάθε γωνιά της χώρας. Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αυτοπαρουσιάζεται ως η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θεσμοθετεί τα «απάτητα βουνά». Στην πραγματικότητα είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει καταστρέψει και συνεχίζει να σχεδιάζει την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των ορεινών της όγκων, με την εγκατάσταση εργοστασίων βιομηχανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση, ουσιαστικά, παραδέχεται τα επιχειρήματα των Eλλήνων και ξένων επιστημόνων και των κινημάτων για την προστασία των βουνών, των τοπίων και της βιοποικιλότητας, αφού η μόνη διαδεδομένη δραστηριότητα που απειλεί με διανοίξεις τεράστιων δρόμων και τεχνητές επεμβάσεις σε μεγάλα υψόμετρα είναι τα αιολικά. Διαψεύδονται έτσι οι απόψεις κυβερνητικών παραγόντων, επενδυτών και των δικών τους μέσων μαζικής ενημέρωσης περί δήθεν πράσινης ανάπτυξης και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί καθώς και οι διώξεις προς τον κόσμο που αντιδρά. Ακυρώνονται επί της ουσίας όλες οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα στα βουνά της χώρας, καθώς υπάρχει η παραδοχή ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και τα συνοδά τους έργα προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον, σε πλήρη αντίθεση με αυτά που υποστηρίζουν οι συντάκτες των ΜΠΕ και οι αρχές που τους αδειοδοτούν, με το πρόσχημα της σωτηρίας του περιβάλλοντος.

Το υπουργείο επιλέγει συνειδητά να μη συμπεριλάβει στην ανακήρυξη βουνά τα οποία αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες απειλές -είτε διαθέτουν Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) είτε όχι- αποφεύγοντας έτσι να έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της κατασκευαστικής ελίτ. Επιπλέον, ακόμη και στα έξι αυτά βουνά οι ΠΑΔ προστατεύουν μόνο ένα μέρος του ορεινού όγκου, με αποτέλεσμα να βλέπουμε το παράδοξο σε δήθεν προστατευόμενα βουνά να επιτρέπεται ταυτόχρονα η εγκατάσταση βιομηχανικών  αιολικών εργοστασίων (π.χ. Ταΰγετος).

Σχετικά με τις Υπουργικές Αποφάσεις για τους Ιδιωτικούς Φορείς Επίβλεψης στις Μελέτες

 






Θέμα: Σχετικά με τις Υπουργικές Αποφάσεις για τους Ιδιωτικούς Φορείς Επίβλεψης στις Μελέτες



Συνάδελφοι/σες

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκαν σε ΦΕΚ δύο Κοινές Υπουργικές των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών για :



Όπως ακριβώς είχαμε επισημάνει και κατά τη συζήτηση του σχετικού Νόμου Ν.4782/21 «ενισχύεται και διευρύνεται η παρουσία ιδιωτικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα παραγωγής Δημοσίων Έργων, γενικεύονται οι «συνέργειες» Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα, όπου «Ελεγκτές» και «Ελεγχόμενοι» θα αλληλοδιαπλέκονται, καθώς οι ρόλοι αυτοί θα εναλλάσσονται ανά έργο. Ήδη ο σχεδιασμός των Τεχνικών Έργων γίνεται πρώτιστα με κριτήρια ανταποδοτικότητας και κερδοφορίας (ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης) και όχι με κριτήρια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών (αντισεισμική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα, Πολιτική Προστασία κλπ), γεγονός που αποδεικνύεται σε κάθε “φυσική” καταστροφή. Με τις προβλέψεις του Ν/Σ: ιδιώτες θα καθορίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές για τα έργα, ιδιώτες θα καθορίζουν τις τιμές των υλικών και των εργασιών, δηλαδή το κόστος των έργων, τις μελέτες θα τις εκπονούν οι ιδιώτες μελετητές και θα τις επιβλέπουν οι πιστοποιημένοι ιδιωτικοί φορείς. Τα έργα θα τα κατασκευάζουν οι ιδιώτες εργολάβοι και θα τα επιμετρούν και επιβλέπουν ιδιώτες. Μόνο το κόστος θα πληρώνει το Δημόσιο (και οι πολίτες) με πλημμελή έλεγχο και τεράστιες επισφάλειες.» Με τις ρυθμίσεις αυτές εξαφανίζεται ο Τεχνικός ρόλος και το αντικείμενο των Μηχανικών με απρόβλεπτες συνέπειες στη μελλοντική δυνατότητα των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών να σχεδιάζουν, να μελετούν, να παρακολουθούν και νε ελέγχουν το παραγόμενο Τεχνικό έργο.

Οι εν λόγω Κ.Υ.Α περιγράφουν τις διαδικασίες, προϋποθέσεις και αμοιβές, για την άσκηση καθηκόντων επίβλεψης κατά την κατασκευή δημοσίων έργων κάτω των ορίων από διαπιστευμένους ιδιώτες, επιβλέποντες ελεγκτές μηχανικούς («Ελεγκτές Μηχανικοί»). Οι σχετικές Γνωμοδοτήσεις της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. είναι αναρτημένες εδώ:



Εμείς καταρχήν από την πλευρά μας σημειώνουμε τα εξής σε σχέση με την ΥΑ:

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Το «e-adeies» υπάρχει για να «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, και να «συκοφαντούνται» με μεγάλη ευκολία οι Υπηρεσίες Δόμησης.



Το «e-adeies» υπάρχει για να «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, και να «συκοφαντούνται» με μεγάλη ευκολία οι Υπηρεσίες Δόμησης.

Περιβάλλον : Το έμαθες; Σε αποχή-απεργία από τις εργασίες του συστήματος «e-adeies» προχωρούν οι Μηχανικοί των Υπηρεσιών Δόμησης.

Αρχιτέκτονας: Δίκιο έχουν. Το «e-adeies» υπάρχει για να «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και ΤΕΕ.

Περιβάλλον : Τι θες να πεις;

Αρχιτέκτονας: Θέλω να πω ότι υπάρχει η πλατφόρμα «e-adeies» του ΤΕΕ όπου καταθέτουν ηλεκτρονικά οι Μηχανικοί τις απαιτούμενες μελέτες και έγγραφα για την έκδοση οικοδομικής άδειας. οι οποίες όμως για να εκδοθούν πρέπει να ελεγχθούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός. Για το ρόλο του «ταχυδρόμου» «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και ΤΕΕ. Διαβιβάζουν τις απαιτούμενες μελέτες και τα απαραίτητα έγγραφα στις αντίστοιχες Υπηρεσίες Δόμησης.

Περιβάλλον : Είναι λένε γιατί οι Δήμοι δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει τις Υπηρεσίες Δόμησης όπως είχαν υποχρέωση.

Αρχιτέκτονας: Αναρωτήθηκε κανείς γιατί; Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ δεν γεννήθηκαν χθες. Έχουν ιστορία. Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ ξέρουν ότι οι οικοδομικές άδειες δεν μπορεί να «υπάγονται σε μελλοντικό έλεγχο». Πρέπει να ελέγχονται και να εκδίδονται σύμφωνα με το Νόμο, και να πραγματοποιούνται σύμφωνα με αυτόν. Ο μεταγενέστερος έλεγχος των οικοδομικών αδειών, που ανακάλυψε και νομοθέτησε η χούντα, με τη περιβόητη σφραγίδα «η άδεια υπόκειται σε μελλοντικό έλεγχο» ξέρουν τι τεράστια προβλήματα αυθαίρετης δόμησης δημιούργησε. Ήταν οι περιβόητες άδειες «Με ευθύνη Μηχανικού». Όπως επίσης ξέρουν ότι η τακτική που ακολούθησε το ΥΠΕΝ – ΥΠΕΧΩΔΕ τότε- η Πολεοδομία να διενεργεί αυτοψίες μόνο σε οικοδομές που οι άδειές τους έληγαν σε δύο αριθμούς που όριζε το ΥΠΕΧΩΔΕ, και όχι στις άλλες, δηλαδή να ελέγχει τις άδειες που έληγαν σε 3 και σε 7 αλλά να μη μπορεί να ελέγξει τις άδειες που έληγαν σε 0,1,2,4,5,6,8,9 ξέρουμε τι τεράστια προβλήματα δημιούργησε. Εικοσιπέντε χρόνια αυθαίρετης δόμησης Είναι γνωστό το «νομοθετήσατε να τρώμε ξύλο» των εργαζόμενων τότε στις Πολεοδομίες. Και αυτά τα προβλήματα τα δημιούργησαν το ΥΠΕΝ που νομοθετούσε και το ΤΕΕ που στήριζε με προσποιητές δήθεν διαφωνίες. Το ότι τα δύο νούμερα ελέγχου των οικοδομών έγιναν σήμερα το 30% με ηλεκτρονική κλήρωση δεν αλλάζει τα πράγματα. Το 70% παραμένει ανεξέλεγκτο. Οι εργαζόμενοι στις Πολεοδομίες διαμαρτυρόντουσαν στέλνανε υπομνήματα, αλλά ΥΠΕΝ και ΤΕΕ τις περιφρόνησαν, τις πέταξαν σε ένα βαθύ συρτάρι, και ξεκίνησαν έναν πόλεμο κατασυκοφάντησης των Πολεοδομιών της χώρας και των εργαζόμενων σε αυτές, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό τους σαν "καρκίνωμα" από το Υφυπουργό Σηφουνάκη.

ΥΠΕΝ και ΤΕΕ γνώριζαν και γνωρίζουν ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης απαιτούν πολυάριθμο προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, και οι Δήμοι της χώρας θα ήταν πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατο να τις οργανώσουν, γι αυτό και συνεχίζουν να δίνουν συνεχείς παρατάσεις δέκα χρόνια τώρα Γιατί σκοπός τους δεν είναι να «λειτουργήσουν» ικανοποιητικά οι Υπηρεσίες Δόμησης, ούτε να «μη λειτουργήσουν», σκοπός τους είναι να «κακολειτουργούν» για να μπορούν να ρίχνουν τις δικές τους ευθύνες στις Υπηρεσίες Δόμησης. Είναι η τακτική που πέτυχε με τις Πολεοδομίες.

Απειθαρχία και αγώνας για την κατάργηση του Ν. Χατζηδάκη - Διαδήλωση 22/2

ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ & ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 22/02 6:30 Μ.Μ.

Εργατική Διαδήλωση Τρίτη 22 Φλεβάρη 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο της οδού Κοραή

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τους διακαείς πόθους του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, με τον Νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) που υπερψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των σωματείων και τις απεργίες που πραγματοποιήθηκε ενάντιά του, επιχειρεί μέσα από μια σειρά αντιδραστικών διατάξεων να ξεδοντιάσει και να καθυποτάξει το εργατικό κίνημα της χώρας και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση έθεσε την 1η Φλεβάρη σε εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου σχετικά με την υποχρέωση για συμμόρφωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και εγγραφή τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Τα σωματεία θα πρέπει να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), καταθέτοντας πρακτικά αρχαιρεσιών, Γενικών Συνελεύσεων και άλλες πληροφορίες για την εσωτερική ζωή του σωματείου. Πρόκειται για ουσιαστικό φακέλωμα στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κράτος και ο κάθε εργοδότης. Τα σωματεία που δεν το αποδεχτούν, δεν θα έχουν δυνατότητα εκπροσώπησης των συναδέλφων σε συνάντηση με τους εργοδότες, στα δικαστήρια, στην Επιθεώρηση Εργασίας, δεν θα έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για σύναψη Σ.Σ.Ε, για νόμιμη κήρυξη απεργίας κ.ά.
Καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψήφος και η ηλεκτρονική συμμετοχή σε Γενικές Συνελεύσεις. Καταστρατηγείται έτσι η εσωτερική δημοκρατία στα σωματεία.
Καταργείται ουσιαστικά η απεργία ως ένα μάχιμο εργαλείου του κινήματος, καθώς απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, η κατάληψη εργασιακών χώρων, ενώ προβλέπεται σε μια σειρά από χώρους (όπως στα ΜΜΜ) η υποχρεωτική λειτουργία με το 1/3 του προσωπικού.

Το χτύπημα στα σωματεία πάει πακέτο με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που προβλέπει ο νόμος – έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ, σύμφωνα με τις «βέλτιστες» πρακτικές της ΕΕ, δώρο στους εργοδότες: μη ακύρωση απολύσεων, κατάργηση του 8ωρου και εφαρμογή 10ωρου με ατομική σύμβαση, αύξηση υπερωριών και μείωση του εργατικού κόστους, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για πολλούς κλάδους εργαζομένων, κατάργηση ουσιαστικά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και μια σειρά άλλες αντεργατικές διατάξεις που συμπλήρωσαν τους αντεργατικούς νόμους της τελευταίας δεκαετίας..

Αυτό το τερατούργημα μοναδικό σκοπό έχει να βάλει στο «γύψο» τις εργατικές κατακτήσεις, τους αγώνες και τις απεργίες, με τα σωματεία και το εργατικό κίνημα να είναι ακίνδυνα. Έτσι θα συνεχίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία του κεφαλαίου και το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει και η πλειοψηφία του λαού αδυνατεί να τα βγάλει πέρα με τους μισθούς πείνας. Είναι υποχρέωση όλων των ταξικών σωματείων να σταθούν απέναντί του με απειθαρχία και να παλέψουν για την κατάργησή του.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό με στόχο την ανατροπή του ν. Χατζηδάκη. Πρέπει να οργανώσει την ανάπτυξη πανεργατικού αγώνα για ζωή με δικαιώματα στην Εργασία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, το Περιβάλλον και γενικότερα για κάθε κοινωνική ανάγκη στην οποία επιτίθεται το κεφάλαιο και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης.

Δεν αποδεχόμαστε ως τετελεσμένο γεγονός την ψήφιση του νόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε μαζί με άλλα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε εργατική διαδήλωση, την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 6.00 στην πλατεία Κοραή.
Απειθαρχία στο νόμο Χατζηδάκη, αγώνας για την κατάργηση του. Προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς.
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο.Μείωση του χρόνου εργασίας, 5ημερο – 7ωρο. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.
Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κλπ) στην προοπτική κατάργησης του δελτίου παροχής υπηρεσιών με κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους
Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες.
Να παρθούν μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Όχι άλλα εργατικά ατυχήματα.
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών. Όχι στην αισχροκέρδεια. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Στο έργο του Πικιώνη αναπαύεται... η εγκατάλειψη

Στο έργο του Πικιώνη αναπαύεται... η εγκατάλειψη

Πιστή στο... σχέδιο της απόλυτης εγκατάλειψης εμβληματικών δημόσιων χώρων, η κυβέρνηση, αφού άφησε το Αναπαυτήριο Πικιώνη στου Φιλοπάππου να ρημάξει, τώρα δεν δείχνει καν την ευαισθησία να παρέμβει για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία ● Το Αναπαυτήριο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και με την επικίνδυνη πρακτική της «σαλαμοποίησης» κινδυνεύει να χάσει κάθε επαφή με το όραμα του εμβληματικού αρχιτέκτονα ● Η επικείμενη μίσθωσή του στον Δήμο Αθηναίων δεν καθησυχάζει τους φόβους

Η συνταγή είναι πλέον κλασική: αφήνουν τον δημόσιο χώρο να ρημάξει και μετά έρχονται να τον «σώσουν» με συμπράξεις και παραχωρήσεις σε ιδιώτες. Στο εμβληματικό έργο του Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου, όμως, το ρήμαγμα έχει πλέον εξελιχθεί σε πλήρη κατάρρευση, όπως δείχνουν και οι εικόνες μετά την κακοκαιρία «Ελπίς».

Ενα από τα στέγαστρα-πέργκολες που είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το περίφημο Αναπαυτήριο του Πικιώνη για να στεγάζουν τραπεζοκαθίσματα, δεξιώσεις, λουκούλεια γεύματα και φραπέδες έχει σωριαστεί στο πλακόστρωτο εδώ και 25 μέρες. Ουδείς έχει ασχοληθεί έως τώρα με την απομάκρυνση των... συντριμμιών – ίσως διότι ο χώρος κατέστη εδώ και χρόνια εχθρικός στον περιηγητή που είχε στο μυαλό του ο εμπνευσμένος αρχιτέκτονας τη δεκαετία του ’50. Μοναδικοί θαμώνες του χώρου είναι χρόνια τώρα κάποιοι άστεγοι και οι κίνδυνοι για τη σωματική τους ακεραιότητα προφανώς δεν προκαλούν ρίγη στη ραχοκοκαλιά των αρμοδίων.

«Ποιος θα σεβαστεί τη σφραγίδα του Δημήτρη Πικιώνη;» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Εφ.Συν.» όταν ασχολήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο (6/11/2021) με τα σχέδια που εξυφαίνουν συνολικότερα για τους λόφους δυτικά της Ακρόπολης το υπουργείο Πολιτισμού με τον Δήμο Αθηναίων μέσω προγραμματικής συμφωνίας. Στο πολυσέλιδο δημοσίευμα κυριαρχούσαν οι διαμαρτυρίες και οι ενστάσεις της Αγνής Πικιώνη, κόρης του δημιουργού, για τη «σαλαμοποίηση» του έργου του πατέρα της.

Αφορμή των διαμαρτυριών ήταν το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ δύο φορέων, εκ των οποίων ο ένας είχε τότε πρωταγωνιστήσει τσιμεντώνοντας την Ακρόπολη και ο άλλος αραδιάζοντας ζαρντινιέρες και παγκάκια για «Μεγάλους Περιπάτους». «Δεν συμφωνούμε στον κατατεμαχισμό του έργου του Δημήτρη Πικιώνη», τόνιζε η κόρη του, με δεδομένο ότι η προγραμματική συμφωνία προβλέπει εννέα διαφορετικές μελέτες, άλλες για τα λιθόστρωτα-κεντήματα, άλλες για το παρεκκλήσιο του Λουμπαρδιάρη, άλλες για τα βοηθητικά κτίσματα του Αναπαυτηρίου, άλλες για τα φυτά και τις αρδεύσεις.

Εκτός από τη «σαλαμοποίηση» ενός ενιαίου έργου που επόπτευε επί μία πενταετία αυτοπροσώπως σε όλες του τις διαστάσεις ο Πικιώνης, η κόρη του Αγνή σχολίαζε ειδικά τον τεμαχισμό του Συγκροτήματος Αναπαυτηρίου και της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη καθώς «αποτελεί ένα ενιαίο υποσύνολο του όλου έργου των Διαμορφώσεων και τυχαίνει να είναι αυτό που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αλλοιώσεις, επεκτάσεις και επεμβάσεις στα χρόνια που πέρασαν». Επισήμαινε, ακόμη, μια παρανόηση: «Πολλές φορές το Αναπαυτήριο αναφέρεται ως Αναψυκτήριο γιατί κατόπιν της ολοκλήρωσης του έργου ο ενοικιαστής τού έδωσε αυτή τη λειτουργία» ενώ «το Αναπαυτήριο διέθετε ένα μικρό κυλικείο».
Διαβασμένος Μπακογιάννης

Ποιος σκότωσε το τρένο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 15.02.2022, 13:33
Το «Ασημένιο Βέλος» και άλλες ιστορίες για ιθαγενείς
Στην έρευνα συμμετείχαν 16 δημοσιογράφοι από 13 χώρες*

Καθυστερήσεις, βλάβες, ακυρώσεις δρομολογίων ● Τα τρένα ETR-470 ήταν επί σειρά ετών ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των ελβετικών σιδηροδρόμων ● Στο τέλος, οι Ελβετοί τα έστειλαν για παλιοσίδερα ● Οι Ιταλοί τα έφεραν στην Ελλάδα και τα παρουσιάζουν ως υπερσύγχρονα ● «Μείνετε μακριά από αυτά τα τρένα», μας λένε στελέχη που τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι.

Προ εικοσαετίας, ο ελβετικός Τύπος είχε βαφτίσει το τρένο ETR-470, που εκτελούσε τη διαδρομή Μιλάνο - Ζυρίχη, «Pannenzug», δηλαδή τρένο των βλαβών, ενώ η ιστοσελίδα που κατέγραφε τα προβλήματά του στα ιταλικά λεγόταν CessoAlpino, δηλαδή, σε κομψή μετάφραση, «αλπική τουαλέτα». Δύο από τους γνώστες του τρένου αυτού, με τους οποίους επικοινώνησαν η «Εφ.Συν.» και το Investigate Europe στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας για τους σιδηροδρόμους, δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι τα ETR-470 παρουσιάζονται τώρα ως το μέλλον της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στην Ελλάδα, το ευρύ κοινό άκουσε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ φέρνει από την Ιταλία το «Ασημένιο Βέλος» και είδε ένα τρένο κατασκευής 2003, το ETR-485, να διανύει δοκιμαστικά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Κατερίνη στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το 2019. Μετά από αυτή τη σύντομη βόλτα, το «Ασημένιο Βέλος» επέστρεψε στην Ιταλία και στη θέση του ήρθαν τρένα κατασκευής 1993-1996, τα ETR-470. «Συμβουλή από την Ελβετία: μακριά από τα τρένα αυτά», λέει στο Investigate Europe ο Βάλτερ Φίνκμπονερ, πρώην γραμματέας του Δ.Σ. της Cisalpino AG, της θυγατρικής των ιταλικών και των ελβετικών σιδηροδρόμων που τη δεκαετία του 1990 είχε προμηθευτεί τις καινούργιες τότε αμαξοστοιχίες ETR-470 από την κατασκευάστρια Fiat Ferroviaria. «Προμηθευτείτε τρένα είτε δοκιμασμένα είτε νέα. Τίποτα δεν είναι δωρεάν σε αυτή τη ζωή».

«Απαιτητική συντήρηση»

«Η συντήρηση των ETR-470 είναι κάτι παραπάνω από απαιτητική. Αμφιβάλλω αν μπορεί να γίνει μακριά από το Σαβιλιάνο [τα κεντρικά της Alstom, κοντά στο Τορίνο]» λέει ο βετεράνος γνώστης των τρένων αυτών. «Η έρευνά σας είναι πολύ σημαντική, καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις εκ των υστέρων. Εξάλλου τα τρένα αυτά έχουν πλέον μια αξιοσέβαστη ηλικία». Το ETR-470 είναι ένα γρήγορο τρένο, πιο γρήγορο από αυτό που «σηκώνει» το ελληνικό δίκτυο, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υποστηρίζει ταχύτητες μεγαλύτερες των 160 χλμ./ώρα στα καλύτερα σημεία του. Η ονομαστική ταχύτητα, ωστόσο, δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό που μετράει στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, πολύ περισσότερο στην προμήθεια πέντε μεταχειρισμένων τρένων.

Το βασικό χαρακτηριστικό του ETR-470 είναι το σύστημα ανάκλισης, που του έχει δώσει το όνομα «Pendolino», δηλαδή μικρό εκκρεμές. Εισερχόμενο στις στροφές, το τρένο ανασηκώνεται με υδραυλικό σύστημα στην έξω πλευρά και «βουλιάζει» στην μέσα πλευρά, αποκτώντας κλίση 8 μοιρών, κάτι που του επιτρέπει να αναπτύσσει μεγαλύτερες ταχύτητες. Η ανάκλιση είχε θεωρηθεί το μέλλον των σιδηροδρόμων προ τριακονταετίας, ενώ κάποια τρένα με ανάκλιση κυκλοφορούν ακόμη στην Ευρώπη. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ανάκλιση εγκαταλείφθηκε γιατί τα τρένα αυτά δεν άντεχαν στην καταπόνηση και η λειτουργία τους απαιτούσε δαπανηρή και περίπλοκη συντήρηση. Η Alstom, που απορρόφησε τη Fiat Ferroviaria, κατασκευάστρια των ETR-470, έχει διατηρήσει το δημοφιλές όνομα «Pendolino», αλλά πλέον πολλά νέα τρένα που φέρουν αυτή την ονομασία δεν διαθέτουν σύστημα ανάκλισης.