Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Το «e-adeies» υπάρχει για να «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, και να «συκοφαντούνται» με μεγάλη ευκολία οι Υπηρεσίες Δόμησης.



Το «e-adeies» υπάρχει για να «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, και να «συκοφαντούνται» με μεγάλη ευκολία οι Υπηρεσίες Δόμησης.

Περιβάλλον : Το έμαθες; Σε αποχή-απεργία από τις εργασίες του συστήματος «e-adeies» προχωρούν οι Μηχανικοί των Υπηρεσιών Δόμησης.

Αρχιτέκτονας: Δίκιο έχουν. Το «e-adeies» υπάρχει για να «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και ΤΕΕ.

Περιβάλλον : Τι θες να πεις;

Αρχιτέκτονας: Θέλω να πω ότι υπάρχει η πλατφόρμα «e-adeies» του ΤΕΕ όπου καταθέτουν ηλεκτρονικά οι Μηχανικοί τις απαιτούμενες μελέτες και έγγραφα για την έκδοση οικοδομικής άδειας. οι οποίες όμως για να εκδοθούν πρέπει να ελεγχθούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός. Για το ρόλο του «ταχυδρόμου» «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και ΤΕΕ. Διαβιβάζουν τις απαιτούμενες μελέτες και τα απαραίτητα έγγραφα στις αντίστοιχες Υπηρεσίες Δόμησης.

Περιβάλλον : Είναι λένε γιατί οι Δήμοι δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει τις Υπηρεσίες Δόμησης όπως είχαν υποχρέωση.

Αρχιτέκτονας: Αναρωτήθηκε κανείς γιατί; Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ δεν γεννήθηκαν χθες. Έχουν ιστορία. Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ ξέρουν ότι οι οικοδομικές άδειες δεν μπορεί να «υπάγονται σε μελλοντικό έλεγχο». Πρέπει να ελέγχονται και να εκδίδονται σύμφωνα με το Νόμο, και να πραγματοποιούνται σύμφωνα με αυτόν. Ο μεταγενέστερος έλεγχος των οικοδομικών αδειών, που ανακάλυψε και νομοθέτησε η χούντα, με τη περιβόητη σφραγίδα «η άδεια υπόκειται σε μελλοντικό έλεγχο» ξέρουν τι τεράστια προβλήματα αυθαίρετης δόμησης δημιούργησε. Ήταν οι περιβόητες άδειες «Με ευθύνη Μηχανικού». Όπως επίσης ξέρουν ότι η τακτική που ακολούθησε το ΥΠΕΝ – ΥΠΕΧΩΔΕ τότε- η Πολεοδομία να διενεργεί αυτοψίες μόνο σε οικοδομές που οι άδειές τους έληγαν σε δύο αριθμούς που όριζε το ΥΠΕΧΩΔΕ, και όχι στις άλλες, δηλαδή να ελέγχει τις άδειες που έληγαν σε 3 και σε 7 αλλά να μη μπορεί να ελέγξει τις άδειες που έληγαν σε 0,1,2,4,5,6,8,9 ξέρουμε τι τεράστια προβλήματα δημιούργησε. Εικοσιπέντε χρόνια αυθαίρετης δόμησης Είναι γνωστό το «νομοθετήσατε να τρώμε ξύλο» των εργαζόμενων τότε στις Πολεοδομίες. Και αυτά τα προβλήματα τα δημιούργησαν το ΥΠΕΝ που νομοθετούσε και το ΤΕΕ που στήριζε με προσποιητές δήθεν διαφωνίες. Το ότι τα δύο νούμερα ελέγχου των οικοδομών έγιναν σήμερα το 30% με ηλεκτρονική κλήρωση δεν αλλάζει τα πράγματα. Το 70% παραμένει ανεξέλεγκτο. Οι εργαζόμενοι στις Πολεοδομίες διαμαρτυρόντουσαν στέλνανε υπομνήματα, αλλά ΥΠΕΝ και ΤΕΕ τις περιφρόνησαν, τις πέταξαν σε ένα βαθύ συρτάρι, και ξεκίνησαν έναν πόλεμο κατασυκοφάντησης των Πολεοδομιών της χώρας και των εργαζόμενων σε αυτές, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό τους σαν "καρκίνωμα" από το Υφυπουργό Σηφουνάκη.

ΥΠΕΝ και ΤΕΕ γνώριζαν και γνωρίζουν ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης απαιτούν πολυάριθμο προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, και οι Δήμοι της χώρας θα ήταν πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατο να τις οργανώσουν, γι αυτό και συνεχίζουν να δίνουν συνεχείς παρατάσεις δέκα χρόνια τώρα Γιατί σκοπός τους δεν είναι να «λειτουργήσουν» ικανοποιητικά οι Υπηρεσίες Δόμησης, ούτε να «μη λειτουργήσουν», σκοπός τους είναι να «κακολειτουργούν» για να μπορούν να ρίχνουν τις δικές τους ευθύνες στις Υπηρεσίες Δόμησης. Είναι η τακτική που πέτυχε με τις Πολεοδομίες.

1 σχόλιο:

  1. Το "σκοπός τους είναι να "κακολειτουργούν" οι Υπηρεσίες Δόμησης" είναι η μεγάλη αλήθεια που επισημαίνει το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή