Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Το εμβληματικό Βουνό της Σκύρου, απειλείται με μετατροπή σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες!

Το εμβληματικό Βουνό της Σκύρου, απειλείται με μετατροπή σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες!



Η Δημοτική αρχή και η τοπική κοινωνία της Σκύρου πληροφορήθηκε, τυχαία, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας ENTERPRISE GREECE την διαδικασία «Διαβούλευσης Επενδυτικού Σχεδίου υπαγωγής στο νόμο των Στρατηγικών Επενδύσεων» του επενδυτικού φακέλου της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ ΑΕ».

Αφορά σε έξι (6) αιολικά πάρκα με συνολικά πενήντα οκτώ (58) ανεμογεννήτριες, ύψους άνω των 180 μέτρων η καθεμιά και συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 299,6 MW καθώς και στην υποθαλάσσια διασύνδεση του έργου με την Εύβοια. Δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων θα κατακερματίσουν το ανέγγιχτο μέχρι σήμερα φυσικό οικοσύστημα, εκμηδενίζοντας το!

Οι περισσότερες ανεμογεννήτριες χωροθετούνται εντός της περιοχής GR2420006 «Σκύρος: Όρος Κόχυλας», η οποία έχει συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Οικολογικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών ΝΑTURΑ 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (SΑC-Special Area of Conservation) και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ορνιθοπανίδας (SPA-Special Protection Area) και όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την περιοχή στην τοποθέτησή της επί του θέματος: «…είναι μία πραγματική κιβωτός βιοποικιλότητας, καθώς:
η περιοχή φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αποικία του αυστηρά προστατευόμενου είδους Μαυροπετρίτη (Falcoeleonorae).Πρόκειται για ένα μεταναστευτικό γεράκι για την προστασία του οποίου η Ελλάδα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σχεδόν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους αναπαράγεται στη χώρα μας.
αποτελεί σημαντικό και αναγνωρισμένο πέρασμα για χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά,
αποτελεί τον φυσικό βιότοπο για το Σκυριανό άλογο, αυτή τη μοναδική φυλή μικρόσωμων αλόγων,
φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας, τουλάχιστον τρία εκ των οποίων απαντούν αποκλειστικά στη Σκύρο και πουθενά αλλού στον κόσμο,
αποτελεί τον κύριο βιότοπο της ενδημικής Σποραδόσαυρας (Podarcisgaigeae)

Και η πολιτιστική ταυτότητα του νησιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με το νότιο (ορεινό) τμήμα της Σκύρου καθώς είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον τοπόσημο του νησιού. Διαχρονικά, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως βοσκότοπος και μελισσότοπος. Στην περιοχή δρα η ισχυρότερη κοινωνική και επαγγελματική συσσωμάτωση της Σκύρου, αυτή των Σμιχτών Τσοπάνηδων καθώς και θρησκευτικές αδελφότητες οι οποίες οργανώνουν ετησίως ομώνυμα πανηγύρια τα οποία αποτελούν στοιχείο της ζωντανής παράδοσης του τόπου.

Στη Νότια Σκύρο τα τελευταία χρόνια προωθούνται ήπιες μορφές ανάπτυξης, αποτελώντας σημαντικό πόλο έλξης για οικοτουρισμό και τουρισμό ορνιθοπαρατήρησης, διατηρώντας ένα σημαντικό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών ενώ συγκεντρώνει επισκέπτες και ειδικούς με ερευνητικό ενδιαφέρον λόγω της υψηλής οικολογικής αξίας της περιοχής.

Η τεράστια οικολογική αξία του Κόχυλα αναδείχθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE (2010-2016) για τη Βιοποικιλότητα της Σκύρου και θωρακίστηκε με την υπ’ αριθ. 51979/21-12-2017 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θέσπισε ζώνες και όρους για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες σε αυτόν απαγορεύοντας την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας,με την την υπ.’αριθ. 1690/2020 απόφαση επικύρωσε την Υπουργική Απόφαση του 2017 κρίνοντας νόμιμη την απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην περιοχή μελέτης του έργου, έως την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή.

Η μεθόδευση υπαγωγής του έργου έρχεται μάλιστα, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη το έργο εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και της θεσμοθέτησης συγκεκριμένων στόχων και μέτρων διατήρησης και ζωνών διαχείρισης μέσω των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) για την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Οι Σκυριανοί και οι φίλοι της Σκύρου αγωνίζονται από το 2006, όταν ξεκίνησε η πρώτη απόπειρα υλοποίησης του έργου. Οι καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου θα είναι αλυσιδωτές. Ο Δήμος Σκύρου με ομόφωνες αποφάσεις ήδη από το 2010 καθώς και οι τοπικοί φορείς και σύλλογοι, η τοπική κοινωνία και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εναντιωθεί δυναμικά και καθολικά, έχοντας πλήρως συνειδητοποιήσει ότι κατ’ επίκληση της κλιματικής κρίσης επενδύουμε στην πράσινη ενέργεια αλόγιστα, καταστρέφοντας την βιοποικιλότητα (κυρίως Natura), το τοπίο και τον ήπιο χαρακτήρα της νησιωτικότητας της χώρας μας, μοναδική στην Ευρώπη, καταδικάζοντας ανάπτυξη, τουρισμό και κοινωνίες σε επί δεκαετίες μαρασμό και εσωτερική μετανάστευση.



Έως τις 23/02/2022 είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση στον παρακάτω σύνδεσμο:


Πρόκειται για επένδυση αντιαναπτυξιακή και παρωχημένη, τόσο σε τοπικό (Σκύρος), όσο και σε περιφερειακό επίπεδο (Εύβοια), η οποία πρέπει να ματαιωθεί!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S. κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών ανεμογεννητριών στη Σκύρο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S. αποτελείται από τον Δήμο Σκύρου, τους φορείς, τους συλλόγους, τους κατοίκους και τους φίλους της Σκύρου.





Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S. αποτελείται από τον Δήμο Σκύρου, τους φορείς, τους συλλόγους, τους κατοίκους και τους φίλους της Σκύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου