Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την Εγκύκλιο για τη μοριοδότηση των Integrated Master

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 24-2-2022

Αρ. Πρωτ. :

Προς: Υπουργό Εσωτερικών κο Βορίδη

Κοιν: 1. Γεν. Γραμ. Εσωτερικών κα Χαραλαμπογιάννη

2. Πρόεδρο & Δ.Ε. ΤΕΕ

3. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Σχετικά με την Εγκύκλιο για τη μοριοδότηση των Integrated Master κατά τη διαδικασία κρίσεων



Κύριε Υπουργέ, κυριά Γενική

Απευθυνόμαστε σε εσάς ξανά σχετικά με τη διαδικασία μοριοδότησης των Integrated Master, που κατέχουν συνάδελφοι μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί, κατά τη διαδικασία κρίσεων θέσεων ευθύνης, σε συνέχεια της από 15/2/2022 Εγκυκλίου με Αρ. Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.56 /2750/οικ.2351.

Σε σχέση με την εν λόγω Εγκύκλιο έχουμε να καταθέσουμε τις κάτωθι ενστάσεις μας:

Α. Όπως έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η αποδοχή της 226/2019 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ είναι πολλαπλά άδικη για τους κατόχους τίτλων σπουδών του Εξωτερικού οι οποίοι έχουν κριθεί ισότιμοι και αντίστοιχοι με τα αντίστοιχα Διπλώματα της ημεδαπής. Το θέμα οφείλει να λυθεί τάχιστα (έστω και δια της νομοθετικής οδού) καθώς (α) εμποδίζεται η Υπηρεσιακή εξέλιξη των συναδέλφων μας αυτών, (β) αμφισβητούνται πράξεις της Ελληνικής Νομοθεσίας όπως οι πράξεις αναγνώρισης του ΔΟΑΤΑΠ, ή του ΔΙΚΑΤΣΑ παλαιότερα για ισότιμα και αντίστοιχα Διπλώματα αλλά και οι άδειες εξάσκησης επαγγέλματος που εκδίδει το ΤΕΕ.

Β. Από τη γραμματική διατύπωση του Νόμου δεν προκύπτει κατά τη γνώμη μας το πλαφόν των 250 μορίων για τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών συνολικά όπως αβασίμως αναφέρεται στην παράγραφο : «Βάσει των ανωτέρω, ο μέγιστος αριθμός μορίων που δύναται να λάβει υποψήφιος από μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών κατά την διαδικασία μοριοδότησης σύμφωνα με το αρ. 85 του Υ.Κ. είναι 250 μόρια, ενώ οποιαδήποτε άλλη ερμηνευτική προσέγγιση αντίκειται στη γραμματική διατύπωση των εφαρμοστέων εν προκειμένω διατάξεων.»

Στις διατάξεις του αρ. 85 του Υ.Κ. προβλέπονται τα εξής: «α) Τα τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα μοριοδοτούνται ως εξής: αα) Ο βασικός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υποψηφίου με 100 μόρια. αβ) Ο δεύτερος τίτλος σπουδών, εφόσον είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με 30 μόρια. αγ) Συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, με 200 μόρια και μη συναφής μεταπτυχιακός τίτλος με 70 μόρια. Σε κάθε περίπτωση, για την ως άνω μοριοδότηση ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών. Μεταπτυχιακοί τίτλοι που ενσωματώνονται στον βασικό τίτλο σπουδών κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), εφόσον είναι συναφείς, μοριοδοτούνται με 150 μόρια. Σε περίπτωση κατοχής επιπλέον του ενός (1) μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών συναφών ή μη συναφών με το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, αυτοί λαμβάνουν συνολικά 50 μόρια.»

Η πρόσθετη μοριοδότηση των 50 μορίων δηλαδή, αφορά τα δεύτερα μεταπτυχιακά που έχουν ληφθεί μετά το βασικό τίτλο σπουδών και όχι τα μεταπτυχιακά τα ενσωματωμένα στο βασικό τίτλο σπουδών όπως τα integrated master.

Αντίθετα όπως αναφέρει και ο πρόσφατος Ν.4765/21 για τον ΑΣΕΠ και στο άρθρο 29 του ορίζει:

«Μόνο για τις κατηγορίες Π.Ε. και Τ.Ε.:

αα. διδακτορικό δίπλωμα σε επιστημονικό πεδίο που αναφέρεται ως αποδεκτό στην προκήρυξη σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών: τετρακόσιες (400) μονάδες,

αβ. αυτοτελής μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης που αναφέρεται ως αποδεκτός στην προκήρυξη: εκατόν ογδόντα (180) μονάδες,

αγ. ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master): ενενήντα (90) μονάδες.

Οι μονάδες των υποπερ. αα΄, αβ΄ και αγ΄ υπολογίζονται αθροιστικά για τους κατόχους διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master). Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός διδακτορικών διπλωμάτων ή/και μεταπτυχιακών τίτλων που αναφέρονται ως αποδεκτοί στην προκήρυξη ή/και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), βαθμολογείται επιπλέον ένας μόνο εξ αυτών των τίτλων και εάν πρόκειται για μη ομοιόβαθμους τίτλους, βαθμολογείται ο υψηλότερος εξ αυτών, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν στον οικείο τίτλο σπουδών.»

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η βούληση του Νομοθέτη σε όλες τις περιπτώσεις δεν είναι να εκμηδενίσει πρόσθετους συναφείς τίτλους σπουδών όπως συμβαίνει με την ερμηνεία της Εγκυκλίου, αλλά να μοριοδοτήσει - κλιμακούμενα έστω - και τους υπόλοιπους τίτλους σπουδών

Και αυτό διότι: Ένας διπλωματούχος μηχανικός με integrated και 1 master (μη συναφές) παίρνει τα ίδια μόρια (200) με έναν απλό πτυχιούχο με 1 master (συναφές),

- ένας μηχανικός με integrated και 2 επιπλέον masters παίρνει λιγότερα μόρια (200) από έναν απλό πτυχιούχο με 2 masters (250) ή οριακά τα ίδια αν κριθούν συναφή.

Επειδή η πρακτική αυτή θίγει δικαιώματα των μελών μας και προσβάλλει τους Διπλωματούχους Μηχανικούς κατόχους Integrated Master σας καλούμε να διορθώσετε την εν λόγω Εγκύκλιο σχετικά με τη μοριοδότηση των τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων ώστε να αποκατασταθεί η σύμφωνη με το νόμο και τις θεμελιώδεις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της αξιοκρατίας ορθή μοριοδότηση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου