Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής υγείας 2020


Σήμερα έχουμε την τιμή και την χαρά να σας ενημερώσουμε για τον νεοσύστατο σύλλογο την 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - Κ.Ο.ΦΙ.Ψ.Υ. Παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τις καθυστερήσεις εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 κατορθώσαμε και συγκροτήσαμε το σωματείο, τον περασμένο Αύγουστο του 2020.

Η ΚΟΦΙΨΥ ιδρύθηκε για την υποστήριξη προσώπων που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους και που στην πλειοψηφία τους δεν εκπροσωπούνται ή δεν βοηθούνται σε κάποια ανάλογη συλλογικότητα.

Πασχίζουμε με αλληλεγγύη και αγάπη για τη κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση τους.

Ομοίως ενδιαφερόμαστε και ασκούμε επιρροή για την βελτίωση των συνθηκών στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Ψυχικής Υγείας.

Τα μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ εργάζονται, συνεργάζονται και ενισχύουν τον αποϊδρυματισμό και την τομεοποίηση στην Ψ.Υ.

Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με το ΣΤΙΓΜΑ και τις πρακτικές του αποκλεισμού!

Συντονιζόμαστε με τα κέντρα Πολιτικής Προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης προσφέροντας και δεχόμενοι/ες αρωγή. Είμαστε μέλος Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.


Είμαστε μία νέα συλλογική φωνή με στόχο την προαγωγή της Ψ.Υ. Συμμετέχουμε στην ΠΟΣΟΨΥ όπου ενώνουμε την δύναμή μας με τους άλλους αδελφούς συλλόγους, στον κοινό σκοπό. Η Ομοσπονδία μας καλωσόρισε και έτσι έχουμε κι εμείς μερίδιο έκφρασης στην δυναμική και αποτελεσματική παρουσία της, που εκπροσωπεί τουλάχιστον 231.000 πάσχοντες.

Διακεκριμένοι/ες επιστήμονες/ισες μας στήριξαν και μας ενθάρρυναν για την δημιουργία της ΚΟΦΙΨΥ και συνεχίζουν να είναι στο πλευρό μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο απλώθηκε ένα ευρύ υποστηρικτικό δίκτυο που πιστεύει τους ευγενικούς σκοπούς της ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.

Ο αγώνα μας γίνεται για την χειραφέτηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Πασχίζουμε για την ανακούφιση των πασχόντων και των οικογενειών τους με σεβασμό στα δικαιώματά τους.

Μαχόμαστε για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Διεκδικούμε «Μεγαλύτερες επενδύσεις και μεγαλύτερη πρόσβαση».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ by DimitrisPeter on Scribd

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Η μεγάλη απάτη με τα «πράσινα άλογα» την εποχή των μνημονίων…






Οι υποσχέσεις για την νομιμοποίηση των «αυθαίρετα» μέχρι την εποχή των μνημονίων ήταν πάντα ένα από τα θέματα της προεκλογικής ατζέντας των κομμάτων που διεκδικούσαν την κυβερνητική εξουσία. Την εποχή των μνημονίων, όπου το πολιτικό σύστημα από «νταβατζής» έγινε «μπράβος» της ΕΕ και των δανειστών, το θέμα των «αυθαιρέτων» εξαφανίστηκε από τις προεκλογικές ατζέντες. Όχι τυχαία: Ο «μπράβος» δεν δίνει υποσχέσεις, διεκπεραιώνει απλά τις εισπράξεις… 

Στις 30 Σεπτεμβρίου έληξε προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Οι νομιμοποιήσεις βέβαια θα συνεχιστούν (εκτός από την κατηγορία 5), απλά θα είναι μεγαλύτερα τα πρόστιμα…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απ’ αυτή την επιχείρηση, την εποχή του κορονοϊού, εισέπραξε 4.5 δις για να τα παραδώσει στους δανειστές. Χωρίς καμία διαμαρτυρία. Οι μόνες φωνές που καταγράφηκαν δημόσια ήταν αιτήματα για επέκταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και της καταβολής των παράβολων…

Εκείνοι που έτρεξαν πρώτοι να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους, είναι αυτοί που βρίσκονται στην χειρότερη οικονομική κατάσταση, αυτοί που αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της πώλησης του ακινήτου τους: Οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς ιδιοκτησίας προϋποθέτει την νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών που περιλαμβάνει.

Η κρίση στην χώρα μας - όπως αυτή αποτυπώνεται στο καθεστώς διαχείρισης ”έκτακτης ανάγκης” που ονομάζεται μνημόνια - δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι έχει τα χαρακτηριστικά μιας βίαιης επέκτασης της καπιταλιστικής σχέσης. Ο συσσωρευμένος πλούτος των μικρομεσαίων στρωμάτων (είτε με την μορφή ακίνητης περιουσίας, καταθέσεων κλπ) καθώς και η δημόσια περιουσία εκλαμβάνονται από τους νέους «νταβατζήδες» ως μορφές “απολιθωμένου” κεφαλαίου το οποίο βρίσκεται εκτός κυκλοφορίας, γιαυτό και θα πρέπει να ενταχθεί με άλλους όρους (ακόμα και με αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος), ώστε να "αξιοποιηθεί" στα πλαίσια της λειτουργίας της κεφαλαιακής σχέσης.

Παρακολουθείστε στο παρακάτω video, πως ένας «μπράβος», που προσφέρει τώρα τις υπηρεσίες στη κυβέρνηση της εποχής του κορονοϊού, επιχειρηματολογούσε τότε (2011) ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για αυτή την «νέα πολιτική»: 


Τότε ξεκίνησε η ιστορία με «πράσινα άλογα»[1] που πούλησαν και συνεχίζουν να πουλάνε πασόκοι, νεοδημοκράτες, συριζέοι και λοιποί συγγενείς που αναλαμβάνουν να διεκπαιρεώσουν αυτή την στατηγική επιλογή για την ανάπτυξη του καπιταλισμού στην χώρα μας.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παρατηρήσεις σχετικά με την πρόσφατη Εγκύκλιο για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση


Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

                                                                                     

                                                                Αθήνα, 8-10-2020

Αρ. Πρωτ. :    8315                               

 

Προς:    Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση των συναδέλφων)

                                               

Θέμα :  Παρατηρήσεις σχετικά με την πρόσφατη Εγκύκλιο για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση

 

Συνάδελφοι/σες

Η πρόσφατη Εγκύκλιος «Εφαρμογή συνδυασμού διατάξεων των άρθρων 36Α και 19 του ν. 4387/2016 στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική, παράλληλη ασφάλιση και παράλληλη απασχόληση» καταρχάς ακυρώνει αναδρομικά 3 προηγούμενες Εγκυκλίους:

1. Την εγκύκλιος υπ’ αριθμ. Φ.1500/Δ17/οικ.42472/969/14-03-2019.

2. Το παράδειγμα 3 της υπ’ αριθμ. Φ.80000/58967/77/Δ27.17/29-12-2017 εγκυκλίου, ως προς την προσαύξηση που δύναται να λάβει ο ασφαλισμένος η οποία θα δοθεί μόνο για τα παράλληλα χρόνια ασφάλισης και όχι για τα μη-παράλληλα (ήτοι 1980-85 και 1988-89).

3. Το σημείο 4 της Φ.80000/Δ17/οικ.46340/1034/12-09-2018 εγκυκλίου, ως προς τον χρόνο ο οποίος θα αξιοποιηθεί με τις διατάξεις του 36Α και ο οποίος είναι μόνο ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης του δεύτερου φορέα έως 31/12/2016 για τον οποίο έχουν καταβληθεί δύο ασφαλιστικές εισφορές.

4. Τα σημεία 5α και 5β της ίδιας ως άνω εγκυκλίου Φ.80000/Δ17/οικ.46340/1034/12-09-2018 όπου αναφέρεται ότι δίδεται προσαύξηση για τον παράλληλο και μη παράλληλο χρόνο ασφάλισης. Η προσαύξηση δίδεται μόνο για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο διαφορετικούς ασφαλιστικούς φορείς ή το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα ανακαλείται:

Ολόκληρο το θετικό παράδειγμα 3 Μηχανικού Δημοσίου Υπαλλήλου της Εγκυκλίου της 14/3/2019 και η αρχή ότι δεν δύναται να υπάρχει απώλεια ασφαλιστικού χρόνου.

Το Παράδειγμα 3 της Εγκυκλίου της 29/12/2017 όπου ρητά οδηγεί σε απώλεια πληρωμένου ασφαλιστικού χρόνου (1980-85 και 1988-89).

Η δυνατότητα τριπλού υπολογισμού της σύνταξης όταν πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και στους δύο φορείς ασφάλισης που οδηγούσε στη χορήγηση του συμφερότερου ποσού.

Το παράδειγμα 1β της πρόσφατης Εγκυκλίου που μας αφορά δημιουργεί τα εξής ερωτηματικά και προβλήματα:

Θεωρεί αυθαίρετα το διανυθέντα χρόνο από 1/1/2017 και μετά ως διανυθέντα στο Δημόσιο, τη στιγμή που ρητά σε μη καταργημένη διάταξη της Εγκυκλίου της 29/12/2017 : «Ο χρόνος ασφάλισης που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική εισφορά που καταβάλλεται από 1/1/2017 και μετά στον ΕΦΚΑ, θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και δύναται να χρησιμοποιηθεί κατόπιν επιλογής του ασφαλισμένου κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, είτε για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο για τη λήψη ανταποδοτικής σύνταξης, είτε για τη λήψη προσαύξησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 παρ. 4 και 36 παρ. 5 του ν.4387/2016».

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Η Microsoft και τα δεδομένα μας


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τη Microsoft στην ΕλλάδαEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 08.10.2020, 12:06
Η Microsoft και τα δεδομένα μας

Αποκαλυπτικές επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Προστασίας Δεδομένων (EDPS) για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δεδομένα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. από προϊόντα και υπηρεσίες της Microsoft.

Η «φαντεζί» παρουσίαση της επένδυσης που προτίθεται να κάνει η Microsoft στη χώρα μας έχει επισκιάσει τα ερωτήματα που γεννά η θορυβώδης ανακοίνωση. Προφανώς είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο πολυεθνικός κολοσσός, που εδώ και δεκαετίες έχει στην Ελλάδα μόνο αγοραστές των προϊόντων της, αυτή τη φορά θα ρίξει κάποια λεφτά που θα δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας.

Το πόσα λεφτά και το πόσες θέσεις εργασίας πραγματικά θα δημιουργήσει με τις τρεις μονάδες δεδομένων (data centers) που θα στήσει στην Αττική είναι ερωτήματα που απαντήθηκαν με απόλυτη ασάφεια από τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

ADVERTISING


Αν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία παραμένουν ασαφή, τα οφέλη που θα αντλήσει η Microsoft από την εγκαθίδρυση μονοπωλίου «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing) είναι ήδη καταγεγραμμένα: το πελατολόγιό της περιλαμβάνει από τις κρατικές υπηρεσίες, μέχρι τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και τις μεγαλύτερες εγχώριες επιχειρήσεις των οποίων οι ανάγκες για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους θα γίνονται όλο και εντονότερες ενόψει και της μετάβασης στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, για το οποίο στις 23 Οκτωβρίου ξεκινά διαγωνισμός. Και η Microsoft, όπως έχει κάνει στις άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που έχει αναπτύξει data center και στις ίδιες της ΗΠΑ, ενδιαφέρεται να αποκτήσει παγκόσμια κυριαρχία στο «νέφος», εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση την Amazon και περιορίζοντας την επέκταση της Google.

Ωστόσο, πέραν των μονοπωλιακών στόχων της πολυεθνικής, τους οποίους η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται άκριτα και άνευ όρων, υπάρχει το ερώτημα αν οι στόχοι αυτοί είναι συμβατοί με την ευρωπαϊκή πολιτική για την ψηφιακή μετάβαση και για τα δεδομένα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα τη στρατηγική της για τη διαμόρφωση «ενιαίας αγοράς δεδομένων» στην Ε.Ε., με τη δημιουργία «κοινών κέντρων δεδομένων». Φιλοδοξία της είναι να αυξηθεί η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς δεδομένων στα 830 δισ. το 2025 και να διπλασιαστούν σε 10,7 εκατ. οι επαγγελματίες των δεδομένων. Η Κομισιόν επισημαίνει, μάλιστα, την ανάγκη να αποφευχθεί ο «κατακερματισμός» στις πολιτικές των κρατών για τα data center, προφανώς έχοντας υπόψη τις μονομερείς συμφωνίες που έχει συνάψει σε άλλες 7 χώρες της Ε.Ε. η Microsoft, αλλά και τις αντίστοιχες της Amazon.

Η επιφυλακτικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πέρα από το παρελθόν διενέξεων με τη Microsoft για παραβιάσεις του ανταγωνισμού, σχετίζεται και με την προστασία των ευρωπαϊκών δεδομένων από μιαν ανεξέλεγκτη «μετανάστευσή» τους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Αυτή η επιφυλακτικότητα δεν αφορά μόνο την ίδια τη Microsoft και τη συμμόρφωσή της στο ισχυρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά τις τριβές με την αμερικανική νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τρία χρόνια χρειάστηκε να παρέμβει σε διένεξη του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης με τη Microsoft προκειμένου να αποτρέψει την παράδοση στις αμερικανικές αρχές ηλεκτρονικών μηνυμάτων Ευρωπαίων πολιτών που φυλάσσονταν σε ένα από τα παλιότερα ευρωπαϊκά «κέντρα δεδομένων» της πολυεθνικής, στην Ιρλανδία.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικό για την εύλογη ευρωπαϊκή επιφυλακτικότητα είναι το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (EDPS) που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνά της για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δεδομένα θεσμικών οργάνων, οργανισμών, αξιωματούχων και υπαλλήλων της Ε.Ε. από τη χρήση προϊόντων και υπηρεσιών της Microsoft. H EDPS στο πόρισμά* της καταλήγει σε πέντε αποκαλυπτικές επισημάνσεις:

■ Η συμφωνία Microsoft και Ε.Ε. επέτρεψε στην πολυεθνική να αλλάξει τις παραμέτρους επεξεργασίας δεδομένων για λογαριασμό θεσμικών οργάνων της. Της δόθηκε υπερβολική ελευθερία να ενεργεί ως ελεγκτής κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ως δημόσιες αρχές, πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο.

■ Η έλλειψη ελέγχου σχετικά με τους υποεπεξεργαστές που χρησιμοποίησε η Microsoft και η έλλειψη ουσιαστικών πνευματικών δικαιωμάτων παρουσίασαν επίσης σημαντικά προβλήματα.

■ Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αντιμετώπισαν προβλήματα με την αποθήκευση των δεδομένων, τις διεθνείς μεταφορές και τον κίνδυνο παράνομης αποκάλυψης δεδομένων. Δεν μπόρεσαν να ελέγξουν πού αποθηκεύεται μεγάλο μέρος δεδομένων που επεξεργάστηκε η Microsoft και δεν διασφάλισαν την προστασία των δεδομένων που διέρρευσαν εκτός Ε.Ε. Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. επέβαλαν ελάχιστες εγγυήσεις στη Microsoft ότι θα αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα μόνο εφόσον το επιτρέπει το δίκαιο της Ε.Ε.

■ Η EDPS καλεί τα όργανα της Ε.Ε. να βρουν λύσεις ώστε να αποτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη διαρροή δεδομένων από τη Microsoft και να ενημερώνουν για προβλήματα προστασίας τους από τη χρήση προϊόντων της.

■ Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πρέπει να ενημερώσουν με σαφήνεια και να δώσουν εγγυήσεις στα πρόσωπα –υπαλλήλους και αξιωματούχους της Ε.Ε.– που τα δεδομένα τους επεξεργάζεται η Microsoft.

Οταν ακόμη και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν αισθάνεται και τόσο ασφαλής στη συνεργασία με τον πολυεθνικό κολοσσό, αναρωτιόμαστε τι κάνει την κυβέρνηση να παρουσιάζει την επένδυσή της στη χώρα μας ως υγιεινό περίπατο...

Ποιος (και πότε) θα πάρει τα... πιο χρυσά 70 χιλιόμετρα της Αττικής Οδού

Ποιος (και πότε) θα πάρει τα... πιο χρυσά 70 χιλιόμετρα της Αττικής Οδού


Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα

Ξεκινούν οι διαδικασίες για τον νέο διαγωνισμό της 25ετούς σύμβασης παραχώρησης της οδού - Υστατες προσπάθειες της Ελλάκτωρ να καλύψει τη μαύρη τρύπα στα ταμεία της

Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ εκκινεί τις διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλων για τον νέο διαγωνισμό της 25ετούς σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού και φουντώνει και πάλι η συζήτηση σχετικά με το πότε και με ποιους όρους θα επιστρέψει ο αυτοκινητόδρομος στο Δημόσιο, η διοίκηση της Ελλάκτωρ παίζει το τελευταίο της χαρτί για να καλύψει τη μαύρη τρύπα στα ταμεία της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχοντας εξαντλήσει τις προσπάθειες με τις τράπεζες για έναν νέο γύρο χρηματοδότησης τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα και κάτω από την πίεση των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών, η Ελλάκτωρ, που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας του έργου, αναζητά εσωτερικό δάνειο από την Αττική Οδό, που είναι μια αυτοτελής εταιρεία παραχώρησης και η οποία αποτέλεσε διαχρονικά πολύτιμο στήριγμα του ομίλου στις κρίσιμες οικονομικά συγκυρίες, όπως και αυτή που διανύουμε.

Πρόκειται για μια απόφαση που είχε εξεταστεί και στο παρελθόν, αλλά εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των τεχνικών και νομικών προβλημάτων στην εφαρμογή της. Ωστόσο δείχνει τις μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση των ζημιών του ομίλου, αλλά και την αποστροφή των τραπεζών στην εταιρεία, ρισκάροντας ως έναν βαθμό και την ομαλή αποπληρωμή των ομολογιούχων στο μέλλον, αφού τα έσοδα της Αττικής Οδού είναι μέσα στις εξασφαλίσεις που δόθηκαν για το ομόλογο. Κάτι όμως που ήδη έχει πράξει η Ελλάκτωρ, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση των ζημιών της θυγατρικής της με έσοδα από παραχωρήσεις, ΑΠΕ και απορρίμματα, που επίσης έχουν δοθεί ως εγγύηση για τον πρόσφατο δανεισμό της.

Ο καταληκτικός χρόνος παράδοσης της Αττικής Οδού, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση, είναι ο Οκτώβριος του 2024. Ωστόσο, στην κατασκευαστική αγορά εκτιμούν ότι η σύμβαση παραχώρησης πρόκειται να αποσβεστεί εντός του 2020. Ομως, όπως οι ίδιοι εκτιμούν, ο δαιδαλώδης τρόπος στον οποίο στηρίζεται το χρηματοοικονομικό μοντέλο του έργου εμποδίζει τον ακριβή έλεγχο των πραγματικών στοιχείων. Ο λαβύρινθος των εταιρειών πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η συντήρηση και η λειτουργία του οδικού άξονα, το μοντέλο με το οποίο οι μέτοχοι της κοινοπραξίας -με επικεφαλής την Ελλάκτωρ- φούσκωναν δαπάνες και έξοδα στη μία εταιρεία και εισέπρατταν μερίσματα από τις άλλες, αλλά και η σωρεία τροποποιήσεων του έργου μέσω υπουργικών αποφάσεων κατά την περίοδο της κατασκευής δυσκολεύουν την αναζήτηση οιουδήποτε ίχνους που μπορεί να οδηγήσει στον «μίτο» της Αττικής Οδού με τα 70... χρυσά χιλιόμετρα.

Παρέμβαση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στην Επιτροπή της Βουλής για Ν/Σ ΟΤΑ και ΥΔΟΜ


Η παρέμβαση στο 48:10 και η δευτερολογία στο 1:45:30


Η παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε ένα βίντεο



Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Εγκληματική Οργάνωση η ΧΑ




Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το πλήθος του κόσμου, τους πανηγυρισμούς του κόσμου και την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας για να διαλύσει την τεράστια συγκέντρωση. Ένα μεγάλο μπράβο στις χιλιάδες που συμμετείχαν σε μια θαυμάσια και ενωτική συγκέντρωση. Αλλά και στη μάνα του Παύλου Φύσσα https://twitter.com/i/status/1313779708367114240



 

 

Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ενόψη της έκδοσης της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, με συνεδρίασή του πήρε απόφαση το ακόλουθο ψήφισμα. Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην αντιφασιστική συγκέντρωση στις 7 Οκτωβρίου 2020 στις 10:00πμ στο Εφετείο Αθηνών (Λεωφόρος Αλεξάνδρας).
Ψήφισμα Δ.Σ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στις 18 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από τη νύχτα που ο Παύλος Φύσσας (αντιφασίστας μουσικός) έπεσε νεκρός στο Κερατσίνι από το ναζιστικό τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Στις 7 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης με την ανακοίνωση της απόφασης στο Εφετείο Αθηνών.

Εδώ και λίγες μέρες ένα πρωτόγνωρο κίνημα έχει κάνει την εμφάνιση του ζητώντας την καταδίκη της ΧΑ. Ψηφίσματα συμπαράστασης στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα και ανακοινώσεις συμμετοχής στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στο Εφετείο στις 7 Οκτώβρη, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, ψηφίσματα από ένα πλήθος συλλογικών φορέων, σωματείων εργαζομένων, πολιτικών οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων, κινήσεων πολιτών. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) συμμετέχει σε αυτόν τον μεγάλο, συλλογικό αγώνα ώστε να γίνει πράξη το αυτονόητο. Η καταδίκη των ναζί της ΧΑ είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς φασισμό.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλες και όλους όσους διεκδικούν να μην μπορέσει η ΧΑ και κανένα άλλο ναζιστικό μόρφωμα να συγκροτήσει ξανά τάγματα εφόδου, να πραγματοποιήσει επιθέσεις ενάντια σε μέλη εργατικών και πολιτικών οργανώσεων, ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια σε όποιον θεωρείται «διαφορετικός» ή εχθρός της «ιδεολογίας» τους. Η καταδίκη της ΧΑ είναι απαίτηση της κοινωνίας, που γνωρίζει καλά το πλήθος των εγκληματικών της ενεργειών. Κανένα ελαφρυντικό, καμιά επιείκεια απέναντι στη δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου. Μια απόφαση που θα «δικαιώσει» τους ναζί, θα τους επανανομιμοποιήσει πολιτικά και θα τους ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή στην πολιτική σκηνή της χώρας, με τη σχετική ενίσχυση των 8 εκατομμυρίων ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση.

Το εργατικό και το αντιφασιστικό κίνημα και κάθε πολίτης με δημοκρατικές αρχές αγωνίζονται δυναμικά για να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπημα στον νεοναζισμό. Στην «ιδεολογία» που ανοιχτά καλλιεργεί το μίσος και τις διακρίσεις, που στηρίζει και ενισχύει την καταπάτηση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) να συμμετέχουν στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση, στις 7 Οκτωβρίου 2020 στις 10:00 πμ στο Εφετείο Αθηνών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ


Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Απαιτούμε την παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής!


 
Απαιτούμε την παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής! 

Η ώρα της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής έφτασε! Στις 7 Οκτώβρη το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του. Για να καταδικαστούν, επιτέλους, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν και μαζί τους όλος ο παραστρατιωτικός μηχανισμός της εγκληματικής οργάνωσης που έβγαζε τάγματα εφόδου στους δρόμους για να τρομοκρατούν και να χτυπάνε μετανάστες, συνδικαλιστές και αγωνιστές. Για να μην απαλλαγούν, ούτε να πέσουν στα μαλακά οι φασίστες. Το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τις φασιστικές συμμορίες, υπερασπίζοντας την ενότητα όλων των εργαζόμενων, ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές που έχουν στόχο να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Μία μόνο θέση αξίζει σε ΟΛΟΥΣ τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής: βαθιά μέσα στη φυλακή! Τυχόν αθώωσή τους θα είναι ένα σκάνδαλο σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών όλων μας. 
Οι Μηχανικοί συμμετέχουμε στην 3ωρη Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, από τις 11:00πμ και καλούμε τους συναδέλφους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εφετείο Αθηνών την ίδια ώρα.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Οδηγούμαστε στην ανάθεση της λειτουργίας των ΥΔΟΜ σε ιδιώτες μηχανικούς

ΕΜΔΥΔΑΣ: Οδηγούμαστε στην ανάθεση της λειτουργίας των ΥΔΟΜ σε ιδιώτες μηχανικούς


Με παρέμβασή της στο Σχέδιο Νόμου για «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών στον Δημόσιο Τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. επισημαίνει τα σημεια στα οποία θεωρεί πως εκχωρούνται αρμοδιότητες σε ιδιώτες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος ενώ εκτιμά πως οδηγούμαστε στην ανάθεση της λειτουργίας ων ΥΔΟΜ σε ιδιώτες μηχανικούς και την υπογραφή Διοικητικών Πράξεων έκδοσης αδειών από του Δημάρχους.

Διαβάστε παρακάτω τις παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας:

Κύριοι Βουλευτές 

Σε συνέχεια της από 8/9/2020 επιστολής μας στη Διαβούλευση αλλά και της παρέμβασής μας στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή, επανερχόμαστε με συμπληρωμένη – επικαιροποιημένη την τοποθέτηση μας για το υπό συζήτηση Ν/Σ. 

Εισαγωγικά οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει ήδη πριν από την ψήφιση του Ν.4674/20 ότι επιχειρείται γενικευμένη εκχώρηση λειτουργιών Δημοσίου Ελέγχου στα έργα, στις μελέτες, στη δόμηση σε ιδιώτες με αδιαφανείς διαδικασίες και μεγάλες επισφάλειες για το Δημόσιο συμφέρον και το Περιβάλλον. Η εκχώρηση αυτή δε θα περιορισθεί μονάχα στο Τεχνικό αντικείμενο (τεχνικές Υπηρεσίες και ΥΔΟΜ) αλλά στο σύνολο των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού μια και στους μέχρι τώρα σκοπούς των Αναπτυξιακών Οργανισμών εκτός των Τεχνικών έργων προστίθεται και “η εν γένει υποστήριξη των Ο.Τ.Α. στην υλοποίηση Αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων” γενικά!

Όλα συντείνουν ότι επιδιώκεται η σύσταση παράλληλων (προς του ΟΤΑ) οργανισμών Ιδιωτικού Δικαίου με συμβασιούχους στην συντριπτική πλειοψηφία (με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ όπως η ΕΕΤΑΑ), που θα υποκαταστήσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Διαφωνούμε με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων στις Οικονομικές Επιτροπές. Ειδικά για κρίσιμα θέματα όπως οι προσλήψεις και τα Τεχνικά Προγράμματα πρέπει να υπάρχει έλεγχος και απόφαση από τα Δημοτικά Συμβούλια και όχι από κλειστές και με τεχνητές πλειοψηφίες, Οικονομικές Επιτροπές.

Στα άρθρα 30, 32 και 34 υπάρχει η πρόβλεψη για μεταβίβαση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων -ειδικά στα Τεχνικά Αντικείμενα- σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, ειδικούς συνεργάτες αιρετών (!) αλλά και σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, ΕΕΤΑΑ ΑΕ κλπ. Οι παραπάνω προβλέψεις είναι - σύμφωνα και με αποφάσεις του ΣΤΕ- αλλά και με αναφορά στο άρθρο 103 του Συντάγματος, παράνομες και θα δημιουργήσουν μεγάλα θέματα νομιμότητας σε πλήθος Διοικητικών Πράξεων που θα εκδοθούν. Δικαίωμα θεώρησης, έγκρισης μελετών, Τευχών Δημοπράτησης, Ανάθεσης και κατακύρωσης Διαγωνισμών, έχουν μόνο μόνιμα και αορίστου χρόνου στελέχη της Διοίκησης και όχι εργαζόμενοι προσωρινού χαρακτήρα με αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης. Φοβόμαστε ότι οι ελάχιστοι εναπομείναντες Δημόσιοι Υπάλληλοι Μηχανικοί θα χρησιμοποιηθούν κυρίως ως εξιλαστήρια θύματα μετακύλισης ευθυνών για τις νομικές υποθέσεις που θα ανακύψουν. Για παράδειγμα, κάποιος ιδιώτης μηχανικός θα συνάψει σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ (εκτός ΑΣΕΠ), χωρίς να αίρεται αυτόματα και η επαγγελματική του ιδιότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Δηλαδή, αν αυτός ο ιδιώτης μέσω ΕΕΤΑΑ ή Αναπτυξιακού αναλάβει καθήκοντα στην ΥΔΟΜ, σημαίνει πως και για τις κατηγορίες 1 & 2 συνεχίζει να μελετάει, υπογράφει, εκδίδει οικοδομικές άδειες (χωρίς μάλιστα έλεγχο από τον εαυτό του στην αρμόδια ΥΔΟΜ!). Αντίστοιχα, μπορεί να είναι και εργολάβος Δημόσιων και ιδιωτικών έργων και να συντάσσει μελέτες και τα τεύχη Δημοπράτησης και να εφαρμόζει κάποιον ειδικό όρο ώστε να φωτογραφίζει συνεργάτες του παλιούς ή και μελλοντικούς. Ο ορισμός του φαινομένου της “περιστρεφόμενης πόρτας”.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

ΣΜΤ: Είναι εγκληματίες επειδή είναι ΝΑΖΙ: όλες και όλοι στις 7/10, 10 πμ στο Εφετείο (στάση εργασίας 9πμ-1μμ)


Είναι εγκληματίες επειδή είναι ΝΑΖΙ: όλες και όλοι στις 7/10, 10 πμ στο Εφετείο (στάση εργασίας 9πμ-1μμ)

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από εκείνη τη νύχτα, που ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός στο Κερατσίνι από το ναζιστικό τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Στις 7 Οκτώβρη ολοκληρώνεται η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης με την ανακοίνωση της απόφασης στο Εφετείο Αθηνών.

Εδώ και λίγες μέρες ένα πρωτόγνωρο κίνημα έχει κάνει την εμφάνιση του ζητώντας την καταδίκη της ΧΑ, της ηγεσίας της και του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ψηφίσματα συμπαράστασης στην οικογένεια του Παύλου, ενώ η συμμετοχή στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στο Κερατσίνι και σε όλη την χώρα στις 18 Σεπτέμβρη ήταν πολύ μεγάλη.

Ενόψει της απόφασης στο Εφετείο στις 7 Οκτώβρη βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, ψηφίσματα από σωματεία εργαζομένων, πολιτικές οργανώσεις, φοιτητικούς συλλόγους, κινήσεις πολιτών, πρόκειται για ένα πλήθος συλλογικών φορέων. Εμείς, με την σειρά μας, δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε από αυτή την προσπάθεια, από αυτόν τον μεγάλο, συλλογικό αγώνα ώστε να γίνει πράξη το αυτονόητο. Οι ναζί της ΧΑ να μπουν στην φυλακή, ένα σημαντικό βήμα ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς φασισμό.

Δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους, που έχασαν την ζωή τους και βασανίστηκαν από τους ναζί. Το ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το Δίστομο.

Να ενώσουμε τη φωνή μας με όλες και όλους αυτούς, που θα βρεθούν δυναμικά στις κινητοποιήσεις. Για μην μπορέσει η ΧΑ και κανένα άλλο ναζιστικό μόρφωμα να συγκροτήσει ξανά τάγματα εφόδου και να πραγματοποιήσει επιθέσεις ενάντια σε μέλη εργατικών και πολιτικών οργανώσεων, ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια σε όποιον θεωρεί “διαφορετικό” ή εχθρό της μισάνθρωπης ιδεολογίας της. Ποτέ ξανά. Η καταδίκη της ΧΑ είναι απαίτηση της κοινωνίας, που γνωρίζει καλά το πλήθος των εγκληματικών της ενεργειών. Κανένα ελαφρυντικό, καμιά επιείκεια απέναντι στην δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μια απόφαση που θα “δικαιώσει” τους ναζί, θα τους επανανομιμοποιήσει πολιτικά και θα τους ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή στην πολιτική σκηνή της χώρας, που θα τους δώσει 8 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση.

Το εργατικό και το αντιφασιστικό κίνημα θα βρεθούν δυναμικά στον δρόμο. Για να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στον νεοναζισμό, που ανοιχτά καλλιεργεί το μίσος και τις διακρίσεις, που στηρίζει και ενισχύει το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα και την παραπέρα καταπάτηση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το σωματείο μας καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιφασιστική πορεία στην μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στις 7 Οκτώβρη στις 10:00 πμ στο Εφετείο Αθηνών, (με στάση εργασίας 9.0πμ με 1μμ)

Ο Παύλος ζει, οι ναζί στη φυλακή

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων χωρίς μάσκα και το εμπόριο της ελπίδας


Π.Ε.Σ.ΕΚ: Τα αναδρομικά των συνταξιούχων χωρίς μάσκα και το εμπόριο της ελπίδας

Blog: syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

Αθήνα 3.10.2020

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων χωρίς μάσκα και το εμπόριο της ελπίδας 

· Όταν η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019, είχε κληρονομήσει την απόφαση του ΣΤΕ του Ιουνίου του 2015. Η Ολομέλεια του ΣΤΕ, τον Ιούνιο του 2015, είχε αποφασίσει (απ. 2287-2290/2015) ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων με βάση τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 και η κατάργηση των δώρων, από 1.1.2013, συνολικού ύψους 800€ (400+200+200) το χρόνο. Επί πλέον είχε αποφασίσει την επαναφορά όλων των συντάξεων στα επίπεδα του 2012, χωρίς προηγούμενη προσφυγή στα δικαστήρια, και την καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης( δηλ. των δώρων) σε όλους τους συνταξιούχους. Μάλιστα ο ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) με τις αποφάσεις του, 1-4/2018, αποσυνέδεσε το ισόβιο δικαίωμα των συνταξιούχων για τα δώρα και επίδομα άδειας από το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ΣΤΕ για δημοσιονομικούς λόγους είχε δεχθεί να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του από 11.6.2015.

· Αυτή την απόφαση του ΣΤΕ επί 4 χρόνια η κυβέρνηση Σύριζα όχι μόνο δεν την εφάρμοσε, αλλά ψήφισε το ν. Κατρούγκαλου, με σκοπό όχι μόνο να μειώσει επί πλέον τις συντάξεις ( μείωση μερίσματος ΜΤΠΥ και Επικουρικής, Ιούνιος 2016), αλλά και να θωρακίσει συνταγματικά τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων. 

Επί πλέον ανέμενε νέα απόφαση του ΣΤΕ, που τελικά εκδόθηκε επί κυβέρνησης της Ν.Δ, στις 4 Οκτώβρη 2019 ( Αποφ. 1889,1890), με πρόεδρο τη σημερινή Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η νέα απόφαση έκρινε συνταγματικά νόμιμο το ν. Κατρούγκαλου και επομένως νόμιμες όλες τις περικοπές από 13.5.2016, δηλ. από την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου, νόμιμη τη σύνταξη του Δεκ. του 2014, νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις περικοπές των ετών 2013 και 2014. 

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι διάφοροι όψιμοι εργατοπατέρες είχαν παρασύρει πολλούς συνταξιούχους να κάνουν προσφυγή στο ΣΤΕ και είχαν καλλιεργήσει αυταπάτες ότι το ΣΤΕ θα ανέτρεπε τα μνημόνια που όλες οι Κυβερνήσεις εφάρμοζαν, κρίνοντας αντισυνταγματικό το ν. Κατρούγκαλου!

· Μετά την απόφαση αυτή που νομιμοποίησε το ν. Κατρούγκαλου, έμεινε ένα κενό 11 μηνών ανάμεσα στην απόφαση του ΣΤΕ (Ιούνιος 2015) και μέχρι 13.5.2016 (εφαρμογή ν. Κατρούγκαλου). Και, επειδή έπρεπε να δώσουν κάποια ψίχουλα στους συνταξιούχους, ο Υπουργός Εργασίας κατέφυγε σε νέα πιλοτική δίκη με το ερώτημα αν δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι. Η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ ( 1439-1443/2020), ακύρωσε την προηγούμενη δική της απόφαση του 2015, νομιμοποίησε τις περικοπές των Κουτρουμάνη –Βρούτση (ν. 4051/2012 και 4093/2012) και διέταξε την επιστροφή αναδρομικών μόνο 11 μηνών, δηλ. τις περικοπές των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 στην κύρια σύνταξη και επικουρική και την επιστροφή των δώρων, δηλ. τα 11/12 των 800€. Η απόφαση αυτή αφορούσε τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ενώ ο Υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει την ίδια απόφαση και για το Δημόσιο, αναμένοντας ανάλογη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σχετικά με τον Οργανισμό του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και τη φωτογραφική αιτιολόγησή του για θέση Προϊσταμένου Διεύθυνσης

 

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΠΑΝΟΡΜΟΥ 2, 115 23 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ:210 64.64.282 FAX:210 64.61.296 e-mail emdydasattikis@tee.gr url: www.emdydas-attikis.gr


Αθήνα, 1-10-2020

Αρ. Πρωτ.:4950

Προς: 1. Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Κο Κωνσταντάτο

2. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης

3. Διεύθυνση Διοικητικού Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Κοιν.: 1. Συντονιστή Αποκεντρωμένης

Διοίκησης Αττικής Κο Κοκκινάκη

2. ΠΟ.ΕΜΔΥΔΑΣ

3. Α’ Υπηρεσιακό Συμβούλιο Αθήνας

(Δημαρχείο Καλλιθέας)

Θέμα : Σχετικά με τον Οργανισμό του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και τη φωτογραφική αιτιολόγησή του για θέση Προϊσταμένου Διεύθυνσης

Κύριε Δήμαρχε


Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής είναι το α’ βάθμιο σωματείο που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού), στην Περιφέρεια Αττικής, Κορίνθου και Κυκλάδων.
Με δεδομένο ότι η Ομοσπονδία μας και παλαιότερα έχει εκφράσει την αντίθεσή της για παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου σε περιπτώσεις ψηφισμένων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφερειών και Δήμων με αιτήματα ακύρωσης προς το ΣτΕ τα οποία είχαν θετική έκβαση, σας εφιστούμε την προσοχή για τα κάτωθι:

Πρόσφατα περιήλθε στην αντίληψή μας, η δημοσίευση στην Διαύγεια της υπ’ αριθμ. 83/2020 Απόφασης του Δ.Σ. (ΑΔΑ: ΨΘ9ΣΩΠ7-ΑΛΛ) που αφορά την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, ο οποίος στη νέα Διεύθυνση Αστικού Περιβάλλοντος και Υποδομών όχι απλά αναιρεί το προβάδισμα κατηγοριών, αλλά καταστρατηγεί και οποιαδήποτε αμεροληψία οφείλει να τον διακρίνει, φωτογραφίζοντας επακριβώς τον υποψήφιο να καταλάβει τη θέση του Προϊσταμένου της εν λόγω Διεύθυνσης.

Ενδεικτικά αναφέρει (σελ. 22):

«Στην υπό σύσταση Διεύθυνση υπηρετεί ήδη πολλά χρόνια ως Προϊστάμενος υπάλληλος της κατηγορίας ΤΕ, με εξαιρετικά αποτελέσματα (η Υπηρεσία εκτελεί έργα μεγάλου προϋπολογισμού με ιδιαίτερη επιτυχία, και έχει επιτευχθεί τεράστια εξοικονόμηση πόρων), και ως εκ τούτου θα ήταν εις βάρος της Υπηρεσίας να μην μπορεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι ο μοναδικός υπάλληλος του Δήμου με μεταπτυχιακό πάνω στο περιβάλλον και διαθέτει και πτυχίο ΠΕ, στις δε τελευταίες κρίσεις ήταν τρίτος σε σύνολο μορίων μεταξύ των υπηρετούντων υπαλλήλων όλου του Δήμου!) να επιλεχθεί ως Προϊστάμενος της εν λόγω Διεύθυνσης.

Στη σημαντική αυτή, για το Δήμο, Δ/νση, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε έμπειρο από πλευράς τεχνικής κατάρτισης προσωπικό κατηγορίας ΤΕ που κατείχε σήμερα και κατά το παρελθόν θέσεις ευθύνης (μετά από αξιολόγηση κατά τις τελευταίες κρίσεις - 2015) και που κρίθηκε ότι άσκησαν επιτυχώς τα καθήκοντα των Προϊσταμένων στα Τμήματα Πρασίνου και Συντήρησης Εγκαταστάσεων. Δίνεται έτσι με τον παρόντα ΟΕΥ δυνατότητα να αξιοποιηθούν στελέχη Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωπόνων-Τεχνολόγων, Τεχνολόγων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων στο δε αντίστοιχο Τμήμα Συντήρησης Υποδομών και ΤΕ Εργοδηγών (χωρίς πτυχίο) να αξιολογηθούν ισότιμα, αφού κατέχουν πολύ μεγαλύτερη αποδεδειγμένη εμπειρία και αποτελεσματικότητα από αντίστοιχους ΠΕ Γεωπόνους, Πολιτικούς Μηχανικούς, Μηχανολόγους και Τοπογράφους που επίσης προδιαγράφονται για τις ίδιες θέσεις.»

Η παραπάνω «αιτιολόγηση» για την κατάργηση του προβαδίσματος κατηγοριών αναιρεί οποιαδήποτε έννοια αμεροληψίας και ανεξαρτησίας της Διοίκησης, ακυρώνει την προσφορά των Διπλωματούχων Μηχανικών στο Δήμο και είναι καταφανώς παράνομη, προκαταλαμβάνοντας οποιαδήποτε διαδικασία αξιοκρατικών κρίσεων.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Κλήσεις σε μαθητές να επισκεφθούν τη ΓΑΔΑ και προσπάθεια να μετατραπούν οι εκπαιδευτικοί σε παιδονόμους

Κλήσεις σε μαθητές να επισκεφθούν τη ΓΑΔΑ

Όπως ανέδειξε η Πρωτοβουλία «Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη» η αστυνομία στέλνει κλήσεις σε ανήλικους μαθητές να επισκεφθούν τη ΓΑΔΑ για να τους «υποβληθούν συστάσεις» για τις καταλήψεις σχολείων.


Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για την πρώτη «επιχείρηση» της αστυνομίας να εκφοβίσει μαθητές που προχωρούν σε καταλήψεις για την αυτονόητη προστασία τους.

Πριν λίγες ημέρες παρόμοιο περιστατικό συνέβη στο 46ο Λύκειο Αθηνών, σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας «Μένουμε Ενεργοί».

Μαθητές που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σχολείο για να αναρτήσουν πανό κατάληψης βρέθηκαν χωρίς λόγο θύματα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Κατά την καταγγελία, δέχτηκαν τραμπουκισμούς από τους αστυνομικούς ενώ υπό την απειλή όπλων αναγκάστηκαν να προσαχθούν το ΑΤ Εξαρχείων, χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους προσαγωγής τους και χωρίς να ενημερωθούν οι κηδεμόνες τους.

Παρεμβάσεις ΠΕ: Οι εκπαιδευτικοί δεν θα γίνουν “online” χωροφύλακες των αγώνων των μαθητών/τριων τους!

Αγωνιζόμαστε μαζί με τους μαθητές για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού. Τα προβλήματα στα σχολεία κάνουν την καθημερινότητα αφόρητη. Τα διαρκή κρούσματα στα σχολεία, τα πρωτόκολλα ανοσίας της αγέλης, ο συνωστισμός στις τάξεις, η πλημμελής καθαριότητα το νομοθετικό πλαίσιο που επιχειρεί την υποχρεωτική επιβολή της on line αναμετάδοσης του μαθήματος καθώς και υποβολή εξάωρου καθημερινού προγράμματος «σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Το κίνημα των μαθητικών κινητοποιήσεων φουντώνει καθημερινά. Τα αιτήματά τους σωστά και δίκαια! Ζητούν 15άρια τμήματα, μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία, να μην εφαρμοστεί η λαιμητόμος της τράπεζας θεμάτων και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του ΥΠΑΙΘ.