Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Τα Ζόμπι του Αμβούργου 1000 GESTALTEN / G 20 Hamburg Summit

ΣΑΔΑΣ – Π.Ε.Α.: ΨΗΦΙΣΜΑ αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ.



Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ζητά από κάθε αρχή δικαστική, οικονομική, πολιτική να μην εμποδίσει τη λειτουργία του εργοστασίου από τους εργαζόμενους του και να διευκολύνει τις προσπάθειες τους να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους, με βάση μια σημαντική προσπάθεια λειτουργίας που έχει αναπτυχθεί έως σήμερα.

Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια εμπόδισης της λειτουργίας του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ. και υπενθυμίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στον τόπο μας και ότι στη συλλογική ευθύνη που έχουν οι λειτουργοί του τόπου, έχουν το μερίδιο τους και οι δικαστικές αρχές που δεν έκαναν τίποτε για να πάρουν τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους, αλλά έκαναν τα πάντα για να εμποδίσουν προσπάθειες για να πάρουν στα χέρια τους τη λειτουργία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ζητάμε να τοποθετηθείτε υπέρ της κοινωνίας που υποφέρει, υπέρ της κοινωνίας που συλλογικά και με συνέπεια αναζητά λύσεις.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Τόνια Κατερίνη

Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Πλατσάκης

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Κυριακή 9 Ιουλίου στις 11πμ ανοίγουμε τα διόδια των Αφιδνών



Την ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 11πμ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΩΝ ΑΦΙΔΝΩΝ

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΩΝ Β.Α ΑΤΤΙΚΗΣ σας καλεί να δώσετε μαζικό και αποφασιστικό “παρών” με τη συμμετοχή σας, στο άνοιγμα των διοδίων Αφιδνών

Η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, από τα όλο και περισσότερα πρόσθετα χαράτσια που καλούμαστε να πληρώσουμε, πρέπει να τελειώσει.

Ο βίαιος αποκλεισμός του τόπου μας, πρέπει να σταματήσει.

Κατάργηση των ΔΙΟΔΙΩΝ στην Αττική ΤΩΡΑ!

Αεροδρόμιο Χανίων: Τρεις μήνες με τα κλειδιά στη Fraport

Διαμαρτυρία κατά της fraport στο αεροδρόμιο Χανίων

Από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου Χανίων στη Fraport |Φωτογραφία: Αγώνας της Κρήτης
Αύξηση τελών ανά επιβάτη, επιβολή τελών στις τοπικές αερολέσχες, στις τοπικές  επιχειρήσεις, στα ταξί και στο ΚΤΕΛ, χρεώσεις στους υπαλλήλους για τη χρήση του parking και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι μερικά μόνο από τα "δώρα" της Fraport στο αεροδρόμιο Χανίων, τρεις μήνες μετά την 10η Απριλίου οπότε και εκχωρήθηκε επίσημα στη γερμανική εταιρία.
Αναλυτική παρουσίαση των επιπτώσεων από την εκχώρηση του αεροδρομίου Χανίων στη Fraport πραγματοποιεί η Πρωτοβουλία Πολιτών εκθέτοντας όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους τρεις μήνες. Μεταξύ άλλων αναφέρονται και στις δυσμενείς εξελίξεις με τη μείωση δρομολογίων της εταιρίας χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία αποφάσισε τη δημιουργία κόμβου στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα. Επίσης στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από γερμανικό fund, το οποίο συνδέεται ευθέως με τη Fraport, για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία θα συνυπάρξουν με την κατασκευή τεραστίων εμπορικών κέντρων.
Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών τονίζει πως θα συνεχίσει τον αγώνα συνολικά κατά της εκχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και καλεί τους πολίτες των Χανίων στη συνεδρίαση του ανοικτού Συντονιστικού που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 7.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών:
Η ανοικτή πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» και των υπολοίπων δεκατριών περιφερειακών αεροδρομίων οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης για τις δυσμενείς εξελίξεις που έχουν προκύψει μετά την ανάληψη από τη γερμανική Fraport της διαχείρισης των ελληνικών αερολιμένων.
Η πρωτοβουλία μας επέλεξε να περιορίσει τις ανοικτές συμβολικές δράσεις και κινητοποιήσεις προκειμένου να μην κατηγορηθεί για διασάλευση της τουριστικής περιόδου. Μετέφερε όμως την παρέμβαση της στο νομικό επίπεδο και στις προσπάθειες ακύρωσης της αποικιοκρατικής σύμβασης. Ως εκ τούτου όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε ο αγώνας για επανάκτηση των εκχωρηθέντων, στη γερμανική ηγεμονία, περιφερειακών αεροδρομίων και τη δημιουργία ταυτόχρονα δημόσιου ενιαίου φορέα διαχείρισης αερολιμένων αλλά θα διευρύνουμε, την παρέμβαση και σε άλλα θέματα που απασχολούν την τοπική μας κοινότητα με γνώμονα τη υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τους πολίτες αυτού του τόπου. Ο χρόνος της έναρξης του διαλόγου θα καθορισθεί με το πέρας της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Φεστιβάλ Unity: 7-8 Ιουλίου - Ανυπότακτοι/ες θα νικήσουμε

Festival Unity 2017 στο Γκάζι (7-8 Ιούλη), στο παλιό αμαξοστάσιο της ΟΣΥ

Στις συζητήσεις στο πολιτικό – πολιτιστικό διήμερο στις 7 και 8 Ιούλη, θα παραστούν και θα μιλήσουν οι κάτωθι:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/07 – ώρα 7.00 μ.μ.

H απάντηση της Αριστεράς στην Ευρώπη στην ΕΕ του νεοφιλελευθερισμού της λιτότητας και του ρατσισμού

Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε

Αλμπάνης Γιάννης, Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Djordje Kuzmanovic, Ανυπόταχτη Γαλλία

Jesús Romero, podemos – Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία

Filipe Teles, περιοδικό «Praxis», Πορτογαλία

Constantin Braun, Die Linke, Γερμανία

John Rees, Πανεπιστημιακός- Συγγραφέας, Βρετανία

Éric Toussaint , Οικονομολόγος – CADTM, Βέλγιο

ΣΑΒΒΑΤΟ 08/07- ώρα 7.30 μ.μ.

Εναλλακτική Πρόταση Διεξόδου- Μέτωπο Ανατροπής

Α. Αλαβάνος

Ζ. Κωνσταντοπούλου

Π. Λαφαζάνης

Welcome to hell: 100.000 διαδηλωτές... υποδέχονται την G20


Άγρια επεισόδια στο Αμβούργο στις μαζικές διαδηλώσεις κατά των ισχυρών του πλανήτη.

Οι διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Τραμπ και τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες που ήρθαν στο Αμβούργο για τη διμερή σύσκεψη φωνάζοντας "Καλώς ήρθατε στην Κόλαση!". 100.000 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο βρίσκονται στο Αμβούργο ενώ οι αστυνομικοί υπολογίζονται σε περίπου 20.000 αστυνομικοί. 




Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

25 χρόνια από την μεγάλη απεργία της ΕΑΣ: Μια απεργία που ακόμη τους στοιχειώνει


Διαδήλωση των απεργών της ΕΑΣ στην Ακαδημίας

«Η απεργία της ΕΑΣ ήταν ένα ορόσημο που θα μείνει στην ιστορία. Δεν ξανάγινε ποτέ κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Πήραν ένα γερό μάθημα…»

«Το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα από άποψη προγράμματος δεν είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Το ότι ήρθε στο χώρο της ΕΑΣ να ανατρέψει μια ιδιωτικοποίηση ήταν αποτέλεσμα της μαχητικότητας της απεργίας μας…»

«Φτάσαμε στη νίκη με τους αγώνες μας. ¨Όχι μόνο τους δικούς μας αλλά και των άλλων εργαζομένων. Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και των εργατικών κέντρων σταθήκανε σε απόσταση και φοβόντουσαν την απεργία Ένα μικρό κομμάτι μάς στήριξε συνειδητά μέσα από το εργατικό κίνημα. Ήταν η εργατική αλληλεγγύη, μια οργάνωση που στάθηκε και τους 17 μήνες συνειδητά στο πλευρό μας…» 

Τα παραπάνω κομμάτια είναι αποσπάσματα από τη συνέντευξη που είχαν δώσει στο δέκατο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω οι απεργοί της ΕΑΣ, Σπύρος Παπασπύρου, Στράτος Μανίκης και Παναγιώτης Καραχάλιος. Ήταν Μάρτης του 1994, μόλις μερικές βδομάδες μετά τη νικηφόρα επιστροφή στη δουλειά των απεργών της ΕΑΣ (της σημερινής ΕΘΕΛ) ύστερα από μια σκληρή απεργία διαρκείας και ένα πολύμηνο ανυποχώρητο αγώνα στους δρόμους της Αθήνας. Σε μια εποχή που οι ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα στην αγορά κυριαρχούσαν σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα γινόταν επανακρατικοποίηση και επιστροφή των απολυμένων εργατών στη δουλειά.

Κι όμως, λίγα χρόνια πριν μια τέτοια εξέλιξη φαινόταν εξωπραγματική. Και τότε, η φιλολογία για «αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων» ήταν στο φόρτε της: Η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ στη λιτότητα και στα σκάνδαλα είχε απογοητεύσει ένα κομμάτι της εργατικής τάξης, που όπως και σήμερα με το ΣΥΡΙΖΑ, πίστευε ότι κάτι θα άλλαζε ριζικά με τους σοσιαλιστές στην κυβέρνηση. Ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ (που μόλις είχαν διασπαστεί) ήταν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, μετά από τη συμμετοχή τους στο πλάι του Μητσοτάκη στην κυβέρνηση Τζανετάκη και στη συνέχεια με τη συμμετοχή τους στην Οικουμενική κυβέρνηση. Μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του κρατικού καπιταλισμού, η κυρίαρχη αντίληψη συνολικά στην αριστερά ήταν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «μακρύ νέο-συντηρητικό χειμώνα». 

Αψιμαχίες

Σε αυτές τις συνθήκες, το Νοέμβριο του 1990, λίγους μήνες μετά την εκλογή της στην εξουσία με ένα 46,2%, η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει ένα νόμο για ιδιωτικοποιήσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ. Στα λεωφορεία ξεκινάνε αψιμαχίες. 

Δεκτά τα πτυχία Κολεγίων για προσλήψεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολείο



Τι τι θέλουμε τη δεξιά με τέτοια "αριστερά"...

Σύμφωνα με το Spoudase.gr έρχεται τροπολογία που για τα πτυχία των Κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων

Με τροπολογία γίνονται δεκτά τα πτυχία των Κολεγίων που έχουν λάβει πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων.

Η τροπολογία αυτή θα ενσωματωθεί στο Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

Η τροπολογία απλοποιεί και επιταχύνει την διαδικασία αναγνώρισης προσόντων και επαγγελματιικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του π.δ. 38/2010 (Α'78).

Επί της ουσίας αποσυμφορίζει το ΣΑΕΠ το οποίο έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων επί υποθέσεων που συχνά επαναλαμβάνονται. Το Υπουργείο Παιδείας εισάγει την απλοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης από τον Γενικό Γραμματέα Δια βίου μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις περιπτώσεις που ο αρμόδιος προϊστάμενος τμήματος συντάσσει θετική εισήγηση περί αναγνώρισης

Η πταισματοδίκης Πειραιά ζητεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να φορέσει «κουκούλα» και να καταδώσει αγωνιστές


Η προσπάθεια τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των εργατικών και κοινωνικών αγώνων δεν έχει τέλος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τους συμμάχους της, όπως η αστική δικαιοσύνη, που συνεχίζουν να κινούνται κατά των εργαζομένων και συμβασιούχων των δήμων, με αφορμή τις 11ήμερες κινητοποιήσεις τους για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, κι όχι στις απολύσεις.
Η πταισματοδίκης του 4ου Προανακριτικού Τμήματος Πειραιά, Σοφία Ασημακοπούλου, σε έγγραφότης, με το χαρακτηρισμό «κατεπείγον» και ημερομηνία 3 Ιούλη, ζητεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να φορέσει την «κουκούλα» του… γερμανού καταδότη της Κατοχής και να της καταδώσει εντός δύο ημερών «εάν υφίσταται καταστατικό πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Πειραιά».
«Σε θετική περίπτωση», λέει, «να μας γνωρίσετε τα στοιχεία ταυτότητας καθώς και τη διεύθυνση κατοικίας, εργασίας και τηλέφωνο επικοινωνίας των εκπροσώπων της τελευταίας».

Αεροδρόμιο στο Καστέλλι: μικρός απολογισμός παραπλάνησης


http://kokkoi.gr/?p=562

Τα μεγάλα έργα προωθούνται γενικά μ’ ένα αφήγημα παραπλανητικό, που τονίζει κάποιες πλευρές και συσκοτίζει άλλες, με σκοπό να επιτευχθεί η κοινωνική συναίνεση. Το αφήγημα αυτό στηρίζεται πάντα στην προκατασκευασμένη εικόνα που έχει κτιστεί μεθοδικά για το ζήτημα της ανάπτυξης.
Το έργο όμως του αεροδρομίου στο Καστέλλι, που ονομάζεται σήμερα  «Νέος Διεθνής Αερολιμένας Κρήτης» – αγνοώντας προκλητικά ότι υπάρχουν διεθνείς πτήσεις στα Χανιά αλλά και στη Σητεία και οξύνοντας τον ανταγωνισμό αντί της συνεργασίας μεταξύ των πόλεων στην Κρήτη- δεν στηρίζεται μόνο πάνω σ’ αυτό το αφήγημα. Πατάει και σε πολλά καθαρά ψέματα ή απόκρυψη της αλήθειας, για εξαιρετικά σημαντικές παραμέτρους, με σκοπό την παραπλάνηση της κοινωνίας.

Καστέλλι. Η κατάφυτη πεδιάδα με τους ελαιώνες. Εδώ, ανάμεσα στα βουνά και σε 26 οικισμούς, σχεδιάζουν την εγκατάσταση αεροδρομίου.

(Μη) Αξιοποίηση υφιστάμενου αεροδιαδρόμου

Ακόμα και σήμερα, πολλοί όταν ακούνε για το έργο, φαντάζονται ότι πρόκειται για πολιτική χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου και απορούν για τις αντιδράσεις.
Αυτό άλλωστε φανταστήκαμε όλοι – γιατί αυτό συζητιόταν- όταν το 2003 εξαγγέλθηκε το έργο του αεροδρομίου στο Καστέλλι, ακυρώνοντας το έργο του «λοξού διαδρόμου», που θα αναβάθμιζε το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου, γι αυτό και η τότε εξαγγελία δε συνάντησε σε πρώτη φάση ιδιαίτερες αντιδράσεις. Μάλιστα πολλοί άκουσαν την εξαγγελία με ανακούφιση, δεδομένου ότι –όπως θα θυμούνται κάποιοι- οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού, αντιδρούσαν τότε έντονα και οι κινητοποιήσεις τους είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και την παρεμπόδιση λειτουργίας του υφιστάμενου αεροδρομίου.
Εξ’ άλλου η προοπτική πολιτικής χρήσης του υφιστάμενου στρατιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλλι –αμιγώς ή μη- φάνταζε «λογική λύση», μικρού οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους. Παράλληλα, η εξαγγελία είχε διανθιστεί πρώιμα και με άλλα στοιχεία: ότι η υλοποίηση αλλά και η λειτουργία του νέου αεροδρομίου θα γινόταν με ευθύνη μιας σύμπραξης τοπικών φορέων (αυτοδιοίκηση, τουριστικοί φορείς), που οδηγούσε το κοινωνικό φαντασιακό σε προοπτική κοινωνικού ελέγχου.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

5 Ιούλη 2015: το Όχι που έγινε Ναι

Οι αναρτήσεις μας εκείνων των ημερών
Γιατί ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία

Νομιμοποιεί την απληρωσιά ο Άρειος Πάγος – Δε συνιστά βλαπτική μεταβολή η μη καταβολή δεδουλευμένων, λέει

677/2017 Απόφαση Β1 Πολιτικού Τμήματος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Μόνη η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει αυτόν σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σ’ αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης.
Αυτό επιβεβαίωσε ο Άρειος Πάγος με απόφαση του (677/2017) που κινείται στη λογική προηγουμένων σχετικών αποφάσεων (ΑΠ. 381/2012, ΑΠ 795/2007) με το σχετικό σκεπτικό να μην ευνοεί εργαζομένους που παραμένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες σε επιχειρήσεις, όντας στην πράξη σε εργασιακή ομηρία.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 349, 648, 652 παρ. 1, 656 του Αστικού Κώδικα, αλλά και των νόμων 2112/1920 και 3198/1955 προκύπτει ότι η μονομερής από τον εργοδότη και δυσμενής για το μισθωτό μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας δεν συνεπάγεται χωρίς άλλο τη λύση της, αλλά παρέχει στο μισθωτό το δικαίωμα είτε να θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως άτακτη καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη και να ζητήσει την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης είτε, εμμένοντας στη σύμβαση, να αξιώσει την τήρηση των όρων της και την αποδοχή της εργασίας του από τον εργοδότη σύμφωνα με το πριν τη μεταβολή περιεχόμενο της σύμβασης και, σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη να αποδεχθεί την εργασία αυτή, να ζητήσει μισθούς υπερημερίας.
Άρειος ΠάγοςΑπόφαση 677 / 2017
(Β1, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ)
Μόνη η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει αυτόν σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σ’ αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης.
Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 349, 648, 652 παρ. 1, 656 Α.Κ., 7 παρ. 1 ν. 2112/1920 και 5 παρ. 3 ν. 3198/1955 προκύπτει ότι η μονομερής από τον εργοδότη και δυσμενής για το μισθωτό μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας δεν συνεπάγεται χωρίς άλλο τη λύση της αλλά παρέχει στο μισθωτό το δικαίωμα είτε να θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως άτακτη καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη και να ζητήσει την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης είτε, εμμένοντας στη σύμβαση, να αξιώσει την τήρηση των όρων της και την αποδοχή της εργασίας του από τον εργοδότη σύμφωνα με το πριν τη μεταβολή περιεχόμενο της σύμβασης και, σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη να αποδεχθεί την εργασία αυτή, να ζητήσει μισθούς υπερημερίας.

ΑΡΑΓΕΣ: Ενημέρωση από την Αντιπροσωπεία της 6ης-7ης Μαϊου και της 10ης-11ης Ιουνίου 2017



Ενημέρωση από την αντιπροσωπεία 10-11 Ιουνίου

Η διαδικασία ξεκίνησε με τη συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα, που έφτασε στο τέλος της η προβλεπόμενη από το μνημόνιο διαδικασία, καθώς την Τρίτη 13/6 ήταν προγραμματισμένο να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η «απόφαση» της Δ.Ε. του ΤΕΕ που δημιουργεί τμήμα ΤΕΙ στο ΤΕΕ, «απόφαση» που δημοσιεύθηκε και μάλιστα ως «ομόφωνη απόφαση» πριν καν παρθεί επίσημα, για να δώσει πάσα στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, υποτίθεται ως αντάλλαγμα για «να πάρουμε το master».

Η συζήτηση ήταν έντονη κυρίως στο πρώτο τμήμα της κατάθεσης των διαφορετικών αρχικών προτάσεων, στο τέλος όμως μόνο εμείς ως ΑΡΑΓέΣ (την πρότασή μας υπερψήφισε και το blockTEE) και η Πανεπιστημονική κατέθεσαν αντιπαραθετικές προτάσεις για κορμό απόφασης. Οι υπόλοιπες εισηγήσεις (Κρεμαλή, Ανασυγκρότησης, Περιφερειακής Συνεργασίας κλπ) ενσωματώθηκαν στην κεντρική εισήγηση. Η πρόεδρος της Α/ΤΕΕ, Τ. Μοροπούλου επιχείρησε να παρθεί απόφαση και να διαμορφώσει η ίδια εκ των υστέρων το τελικό κείμενο (και αντέδρασε έντονα ως και ο εκπρόσωπος της ΡΠΜ Θ. Βαμβουρέλλης, ο οποίος ήταν συνεισηγητής της κεντρικής εισήγησης με τη Τ. Μοροπούλου και τον Γ. Στασινό). Ο Δ. Παπαγιαννίδης επιχείρησε εκείνη την ώρα να υπερασπιστεί αυτή τη διαδικασία φωνάζοντας, ως άλλος Λοβέρδος για το μνημόνιο, ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε όλο το κείμενο, μόνο η Τόνια (σ.σ. Μοροπούλου) το ξέρει όλο, υπάρχει εμπιστοσύνη», εννοώντας πρακτικά ότι » ψηφίζουμε ό,τι μας πούνε».

Εν τω μεταξύ όλοι οι υπερασπιστές της κεντρικής εισήγησης ομνύανε στο ενιαίο 5ετές αδιάσπαστο πτυχίο, ενώ η διασφάλισή του δεν αποτυπώνεται στις διαδικασίες που ακολουθούνται στη βάση των μνημονιακών επιταγών, απλώς προστέθηκε διακηρυκτικά στο κείμενο θέσεων με το οποίο θα προσέλθει το ΤΕΕ στις συζητήσεις. Για το φλέγον θέμα των Μητρώων από πολλούς υπήρχε ένοχη σιωπή, ενώ από άλλους ανοικτή στήριξη.

Έγιναν 3 ψηφοφορίες για τα ζητήματα των επιμέρους διαφωνιών, 

Σχέδιο 5 αξόνων για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία


Αντίστροφη μέτρηση έξι μηνών μετρά πλέον η συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στους μηχανισμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το έως τώρα διαμορφωμένο σχέδιο της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπει ότι οι εισφορές θα εισπράττονται από την ΑΑΔΕ, ενώ θα αναπτυχθεί επικοινωνία μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων – εφορίας. Ειδικά το ΚΕΑΟ θα αποκτήσει πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, θα οργανωθούν έλεγχοι σε αυταπασχολούμενους που ιδρύουν εταιρείες, ενώ θα "τρέξουν" κοινές ρυθμίσεις οφειλών αλλά και κατασχέσεις για μη διακανονισμένα χρέη προς Ταμεία και εφορίες.

Ως γνωστόν, η ΑΑΔΕ εισπράττει μέχρι σήμερα μόνο έσοδα από φόρους, αλλά –βάσει Μνημονίου – θα πρέπει από το επόμενο έτος να εισπράττει και τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες σήμερα εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ και έπειτα διανέμονται για συντάξεις και άλλες παροχές (πχ υγείας, εφάπαξ, επικουρικού κλπ.).

Η γιγάντια αυτή αλλαγή στους μηχανισμούς είσπραξης του Δημοσίου προβλέπεται ρητά στο συμπληρωματικό Μνημόνιο όπου αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει μέχρι τέλος του 2017, ενώ ήδη (και συγκεκριμένα έως τέλη του περασμένου Ιουνίου) έπρεπε να είχε ετοιμαστεί ένας "οδικός χάρτης" για τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως ο "χάρτης" αυτός (τη διαμόρφωση του οποίου έχουν αναλάβει από κοινού το ΥΠΟΙΚ και το Υπουργείο Εργασίας) δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

200 εκατ. κόστισαν στη ΔΕΗ τα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού


Περί τα 200 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους κόστισε στη ΔΕΗ η «προσγείωση στην πραγματικότητα» των κυβερνητικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ίδια η ΔΕΗ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, 104,9 εκατ. ευρώ ήταν η επιβάρυνση από τη χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Το μέτρο θεσπίστηκε επί υπουργίας Σκουρλέτη, όπως και το μέτρο των ΝΟΜΕ, την υποχρέωση δηλαδή της ΔΕΗ να διαθέτει σε τρίτους ενέργεια σε χαμηλή τιμή προκειμένου να μειωθεί το μερίδιό της στη λιανική, ως εναλλακτικό του σχεδίου «Μικρή ΔΕΗ». Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η ΔΕΗ από το σχέδιο ΝΟΜΕ επιβαρύνθηκε με 21,8 εκατ. ευρώ. Το επόμενο τρίμηνο το κόστος αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς η νέα δημοπρασία που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου ξεκινάει με τιμή εκκίνησης 32,05 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή χαμηλότερα κατά 5,32 ευρώ από τις δύο προηγούμενες.

Πρόσθετο συνολικό κόστος περί τα 70 εκατ. ευρώ επωμίστηκε η ΔΕΗ λόγω της ενεργειακής κρίσης (Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου), εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου της Επιχείρησης με ντίζελ. Το ίδιο διάστημα που η ΔΕΗ υποχρεωνόταν προκειμένου να μην ξεμείνει η χώρα από ρεύμα να καίει ντίζελ αντί για φυσικό αέριο, οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου λειτουργούσαν στο «φουλ», αλλά η ενέργεια που παρήγαγαν διοχετεύονταν στο εξωτερικό, όπου η τιμή της κιλοβατώρας άφηνε υψηλά περιθώρια κέρδους. Δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης το κόστος από τη μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση της κατάστασης συναγερμού, καθώς επίσης και το πρόσθετο κόστος συντήρησης των μονάδων λόγω της καταπόνησής τους από την αυξημένη κατά 50%πλέον της συνήθους λειτουργίας τους.

Στα παραπάνω κόστη δεν περιλαμβάνεται η απώλεια λειτουργικών κερδών ύψους 180 εκατ. ευρώ ετησίως από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ που ολοκληρώθηκε επιτυχώς προσφάτως, ενισχύοντας τα ταμεία της ΔΕΗ με ένα εφάπαξ ποσό της τάξεως περίπου των 625 εκατ. ευρώ. Πρόσθετη αρνητική επίπτωση από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ είναι οι δυσχερείς όροι πρόσβασης της ΔΕΗ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Γενική Συνέλευση ΣΑΔΑΣ Τμήματος Αττικής 5/7

Α.Π. 2331 Αθήνα, 26 Ιουνίου 2017 
Π ρ ο ς 

τα μέλη ΣΑΔΑΣ - Τμήματος Αττικής
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ 12η Γ. Σ. ΣΑΔΑΣ - ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η Γενική Συνέλευση των μελών του Τμήματος Αττικής θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 3.7.2017, ώρα 10 πμ, στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Κλάδου & Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι)

με θέματα ημερήσιας διάταξης: 

1. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΔΑΣ ΤΜ. ΑΤΤΙΚΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 
2. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΑ 
3. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 
4. ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΓΣ ΣΑΔΑΣ ΤΜ. ΑΤΤΙΚΗΣ για το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
5. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 

Σύμφωνα με το άρθρο 3.5 του Κανονισμού Λειτουργίας του Τμήματος που σας επισυνάπτουμε, για να εξασφαλιστεί απαρτία για τη συνεδρίαση αυτή απαιτείται παρουσία περισσοτέρων του 1/3 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών του Τμήματος.
Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η Συνέλευση θα συγκληθεί, με τα παραπάνω θέματα ημερήσιας διάταξης, την Τετάρτη, 5.7.2017, ώρα 18:30, στον ίδιο χώρο, οπότε σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του κανονισμού, θα βρίσκεται σε απαρτία ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο 
Ο Πρόεδρος 
Αντώνης Μαούνης 
Η Γενική Γραμματέας 
Ελένη Βαφειάδου

ΣΜΤ: Καμία τρομοκρατική απόλυση δε θα περάσει!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας ‘European Dynamics’ για την παράνομη απόλυση συναδέλφου
Την Παρασκευή 16/6 η εργοδοσία της European Dynamics, χωρίς καμιά πρότερη σύσταση ή ειδοποίηση, κάλεσε εργαζόμενο μέλος του ΣΕΤΗΠ, να υπογράψει την απόλυση του και εντός 10 λεπτών να έχει αποχωρήσει από την εταιρεία. Ο συνάδελφος αρνήθηκε να υπογράψει την απόλυσή του που ήταν παράνομη και εκδικητική για τη συνδικαλιστική του δράση και έγινε με αστείες δικαιολογίες περί απόδοσης. Δε θα ανεχτούμε να απολυθεί κανένας, γιατί άσκησε στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως μοίρασμα ανακοίνωσης ή γιατί αρνήθηκε να εργαστεί, για πολλοστή φορά, απλήρωτος πέραν το νόμιμου ωραρίου του.
Σε εταιρείες πληροφορικής όπως η European Dynamics που αναπτύσσονται και κάνουν μπίζνες εκατομμυρίων, οι απλήρωτες υπερωρίες για να πιαστούν στόχοι και προθεσμίες, τα δεκάωρα, η πληθώρα διαφορετικών ατομικών συμβάσεων εργασίας, οι αλλαγές στις συμβάσεις για να μην κατοχυρώνεται δικαίωμα μετατροπής τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, η πίεση και η εντατικοποίηση για το “κάτι παραπάνω”, είναι κάποια μόνο από τα μέτρα που εφαρμόζονται.
Η εργοδοσία της εταιρείας αξιοποιεί την πολιτική των κυβερνήσεων, τα μνημόνια και όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν περάσει και αυθαιρετεί καθημερινά. Δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τώρα απολύει για να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Την άμεση ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του συναδέλφου!
• Άμεση δέσμευση της εταιρείας για τήρηση της 8ωρης εργασίας συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος.
• Καμία απλήρωτη υπερωρία!
• Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν.

Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία "ΚτΥΠ. Α.Ε.": ΚΙνητοποίηση στο ΥΠ.Υποδομών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου 30 - Τ. Κ. 10438 Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 – 210.5272477

6977 674562, 6978 006365- FAX: 210.5272553 e-mail: somateio@ktyp.gr

Αθήνα 3-7-17
Αρ. πρωτ. 1140
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΤΡΙΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ώρα 1.30 μμ.
και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο Υπουργείο Υποδομών στις 2 μμ.
Συγκεντρωνόμαστε ώρα 1 μμ. στο ισόγειο πριν φύγουμε για το υπ.Υποδομών

Το Σωματείο μας με όσες δυνάμεις έχει, συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην ένταξη των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ σε αυτό. Έτσι θα πραγματοποιήσει μία ακόμα ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΤΡΙΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ώρα 1.30 μμ. και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο Υπουργείο Υποδομών στις 2.
Οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ(Κτ.Υπ.) προήλθαν από τη συγχώνευση-συγκόλληση ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, τεχν.ΚΕΔ (Μνημόνιο 2) που είχε στόχο της πλήρη απαξίωση και ιδιωτικοποίηση, αλλά και τις απολύσεις. Παρά τις αντιδραστικές Μνημονιακές επιταγές, καταφέραμε με τους αγώνες και τη δουλειά μας, ο φορέας να συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί τον μόνο συγκροτημένο τεχνικό φορέα του Κράτους για την απαλλοτρίωση, μελέτη, κατασκευή, εξοπλισμό και έλεγχο σημαντικών υποδομών του κράτους όπως σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια κ.λπ. Είναι δημόσιος φορέας απόλυτα χρηματοδοτούμενος από το κράτος χωρίς «έσοδα» και ως «περιουσία» έχει εκατοντάδες σχολικά κτίρια & οικόπεδα δεσμευμένα για κατασκευή σχολείων. Είναι πραγματικά εξωφρενική και άκρως αντιδραστική ενέργεια τόσο η θεσμοθέτηση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων(3ο Μνημόνιο), όσο και η ένταξη Δημοσίων φορέων όπως η Κτ.Υπ. σε αυτό, καθώς κύριος σκοπός του είναι η μέγιστη εκμετάλλευσή τους ώστε να αποφέρουν κέρδη για την αποπληρωμή του «χρέους» και την «ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων. Για το δημόσιο φορέα που εργαζόμαστε, σηματοδοτεί επί της ουσίας την κατάργησή του και την ταχύτατη ολοκλήρωση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης σχολείων, νοσοκομείων, δικαστηρίων και συνολικά των δημόσιων κτιρίων.
Δεν θα το επιτρέψουμε ! Θα εντείνουμε τον αγώνα μας για την διασφάλιση και ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα, του έργου, της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και των θέσεων εργασίας & των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Είναι φανερό πλέον και στους πιο αφελείς ότι, στο μηχανισμό του Υπερταμείου θα ενταχθούν με συνοπτικές διαδικασίες όλοι οι δημόσιοι φορείς, το έργο, οι υποδομές και η περιουσία τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η εμπορευματοποίηση, η ιδιωτικοποίηση, η ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και οι απολύσεις, απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, των «θεσμών» και των πολιτικών τους στηριγμάτων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναμονή και αυταπάτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1.ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΝΤΑΞΗ του μοναδικού συγκροτημένου τεχνικού φορέα του κράτους.
2.ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ και ΕΝΙΣΧΥΣΗ του Δημόσιου χαρακτήρα του φορέα, των αρμοδιοτήτων, της κρατικής χρηματοδότησης και του έργου μας, στην κατεύθυνση της καθολικής παροχής δημόσιων δωρεάν σύγχρονων & ασφαλών κτιριακών υποδομών (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, κ.ά.).
3.ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ και ΕΝΙΣΧΥΣΗ της δουλειάς και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.


Για το Δ.Σ. του Σωματείου
Ο πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας
Μ. Δανδουλάκης Σ. Παπαδόπουλος

6977-674562 6971-900537

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Καταστροφή εξ αποστάσεως


Μια συνέντευξη με τον Richard Seymon. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του «Corbyn: The Strange Rebirth of Radical Politics».

Αρθογραφεί στο Lenin’s Tomb

Συνέντευξη από τον TOM ARABIA
Δημοσιεύτηκε στο https://www.jacobinmag.com , 21/06/2017

Η φωτίά στο Grenfell Tower ανέδειξε τη ταξική βία που εσωκλείεται στις πλούσιες γειτονιές του Λονδίνου που έχουν υποστεί Gentrification**.

Grenfell Tower on June 14, 2017 in London, England. Natalie Oxford
* Arm-Legth= Μακρόθεν.
* Arms–length Μanagement Οrganisation (ALMO): Μη κερδοσκοπικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών στέγασης που λειτουργούν στο όνομα τοπικών συμβουλίων.
** Gentrification= Η διαδικασία εξευγενισμού μιας περιοχής, γειτονιάς ώστε να ταιριάζει στα γούστα της μεσαίας τάξης.

Τις πρώτες ώρες του πρωινού στις 14 Ιουνίου ξέσπασε πυρκαγιά στο συγκρότημα Grenfell Tower, ένα 24-όροφο συγκρότημα δημόσιας στέγασης που βρίσεται στη γειτονιά του Βόρειου Kensington, στο Δυτικό Λονδίνο. Μέχρι τις 17 Ιουνίου τριάντα νεκροί επιβεβαιώθηκαν ενώ ακόμη πενήντα οκτώ εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.
Αν και η βρετανός πρωθυπουργός Theresa May εξήγγειλε τη διεξαγωγή ενδελεχούς δημόσιας έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας και ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan επιβεβαίωσε τη διενέργεια έργων ανάκαμψης από τις τοπικές αρχές, τα μέλη της κοινότητας, καθοδηγούμενα από αυτούς που εισέβαλαν στα γραφεία του δ. Συμβουλίου των Kensington and Chelsea τη Παρασκευή φωνάζοντας «θέλουμε δικαιοσύνη», αποκαλούν το τοπικό συμβούλιο «δολοφόνους» και ζητούν άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννήθηκαν ύστερα από το ξέσπασμα της φωτιάς. Το Σάββατο, διαδηλωτές πορεύτηκαν στην οδό Whitehall στο Westminster, το κέντρο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, φωνάζοντας «Η May πρέπει να φύγει», «Τα χέρια σας είναι γεμάτα αίμα»  και “Δικαιοσύνη για το Grenfell”.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επανενεργοποίηση πόρου 6‰.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 3/7/2017
Αρ. Πρωτ.: 7118
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα : Συμπληρωματικές Διευκρινήσεις για την Επανενεργοποίηση πόρου 6‰

Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της από 28/6/2017 ανακοίνωση μας, ενημερώνουμε ότι κυκλοφόρησε σε ΦΕΚ (ΦΕΚ Β 2235 – 29/6/2017) στις 30/6/2017, η αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση για την επανενεργοποίηση του πόρου 6‰.
Επισημαίνουμε ότι και τυπικά από σήμερα οι Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος συνάδελφος σε συννενόηση με τη Α’ Βάθμια Ένωση του, μπορεί να προχωρήσει στην κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, δηλαδή:
Βεβαίωση του εργασιακού του Φορέα (Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο, Κλάδο και Ειδικότητα, Εργασιακή σχέση δηλ. ΜΥ ή ΣΕΙΔ αορίστου χρόνου και Ημερομηνία πρόσληψης στο Δημόσιο).
Το τροποποιημένο Απογραφικό Δελτίο Μέλους που σας επισυνάπτουμε (2η σελίδα).
Καταβολή της ετήσιας συνδρομής για το έτος 2017 (δηλαδή 30 €), εκτός αυτών που ήδη την καταβάλλουν μέσω μισθοδοσίας (για τους οποίους χρειάζονται αποδείξεις μισθοδοσίας όπου φαίνεται η παρακράτηση της συνδρομής).
Επισημαίνεται ότι η προσκόμιση και των τριών παραπάνω, είναι απαραίτητο να γίνεται ενιαία, μεμονωμένα έντυπα δε θα γίνονται αποδεκτά.
Για την πιστοποίηση του ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού απαιτείται ευκρινής φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τραπέζης (όνομα πρώτου δικαιούχου και το IBAN).

Θα υπάρξει επόμενη ανακοίνωσή μας για κάθε άλλη λεπτομέρεια που απαιτηθεί στην πορεία να διευκρινισθεί.   

Όλο το σχέδιο με τις 120 δόσεις για χρέη προς Ταμεία



Με κατασχέσεις η ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση...

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα Ταμεία σε έως 120 δόσεις, ανάλογα με το υπόλοιπο του διαθέσιμου εισοδήματός τους κάθε μήνα, προβλέπει η νέα ρύθμιση που εμπεριέχεται στον νόμο περί εξωδικαστικού μηχανισμού. Ωστόσο, αν το εισόδημα ενός επαγγελματία δεν αρκεί για την εξόφληση των χρεών του, θα δημεύεται η περιουσία του.

Παράλληλα, όμως, το μέρος των χρεών το οποίο δεν μπορεί να εξοφληθεί ούτε με δόσεις, αλλά ούτε και με δήμευση περιουσίας, θα διαγράφεται.

Αυτή είναι η βασική "φιλοσοφία" της περιβόητης νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, η οποία θα ισχύσει από τις 3 Αυγούστου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Capital.gr, η συνεκτίμηση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη ο οποίος επιθυμεί να εξοφλήσει οριστικά τα χρέη του γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

1) Το πλήθος των δόσεων με τις οποίες θα μπορέσει να εξοφλήσει τις οφειλές του προς τα Ταμεία κατά την 31η/12/2016 ένας επαγγελματίας θα καθοριστεί καταρχήν από τη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων εσόδων του και των μηνιαίων αναγκαίων εξόδων του, δηλαδή από το διαθέσιμο εισόδημά του, αφού αφαιρεθούν τα αναγκαία προς τη διαβίωση του έξοδα.

Παράδειγμα

Έστω ότι ένας επαγγελματίας έχει, κατά τις 31/12/2016, ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ύψους 10.000 ευρώ. Ο ίδιος έχει μηνιαίο ατομικό εισόδημα ύψους 3.000 ευρώ, ενώ τα αναγκαία για τη διαβίωσή του έξοδα ανέρχονται σε 2.820 ευρώ, ενώ δεν έχει καθόλου κινητή (π.χ., καταθέσεις, χρηματοπιστωτικούς τίτλους) ή ακίνητη περιουσία (π.χ., διαμερίσματα, αγροτεμάχια).

Η διαφορά των 180 ευρώ/μήνα που φαίνεται να μένει στην τσέπη τού εν λόγω επαγγελματία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μηνιαία δόση για την εξόφληση των οφειλών του. Σε αυτή την περίπτωση, το πλήθος των δόσεων θα ανέλθει σε 100 ή, αλλιώς, ο εν λόγω επαγγελματίας θα έπρεπε να πληρώνει δόσεις για πάνω από 8 χρόνια. Άρα, ο εν λόγω επαγγελματίας θα μπορούσε να εξοφλήσει τα χρέη του ύψους 19.000 ευρώ μέχρι το ποσό των 18.000 ευρώ (ή 100 δόσεις). Το υπόλοιπο των 1.000 ευρώ θα μπορούσε να διαγραφεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να κατασχεθεί.

2) Διαφορετική θα είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα Ταμεία για τους επαγγελματίες που, εκτός από εισόδημα, έχουν παράλληλα κινητή ή ακίνητη περιουσία. Αν ο επαγγελματίας ο οποίος θέλει να ενταχθεί στη ρύθμιση δεν έχει αρκετό ή καθόλου υπόλοιπο από το διαθέσιμο εισόδημά του έτσι ώστε να εξοφλήσει τμηματικά τα χρέη, αλλά, παρ' όλα αυτά, διαθέτει περιουσία, τότε θα κατασχεθεί η περιουσία του μέχρι του σημείου που θα εξοφληθούν τα χρέη του προς τα Ταμεία.

Παράδειγμα

Έστω ότι επαγγελματίας έχει ληξιπρόθεσμα χρέη (κατά τις 31/12/2016) προς τον τέως ΕΤΑΑ ύψους 12.000 ευρώ. Παράλληλα, τα μηνιαία έσοδά του ανέρχονται σε 4.000 ευρώ, ενώ τα αναγκαία έξοδα διαβίωσής του ανέρχονται επίσης σε 4.000 ευρώ. Συνεπώς, δεν διαθέτει κανένα υπόλοιπο με το οποίο θα μπορούσε να εξοφλήσει τμηματικά τα χρέη του προς το τ. ΕΤΑΑ. Ωστόσο, ο ίδιος επαγγελματίας διαθέτει 13.000 ευρώ σε ατομικό τραπεζικό λογαριασμό. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΔΙΧ ή ο ΕΦΚΑ θα μπορούσε να του κατάσχει τα 12.000 ευρώ από τα 13.000 ευρώ, τα οποία έχει ο εν λόγω επαγγελματίας κατατεθειμένα στην τράπεζα, ενώ τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ θα μείνουν στη θέση τους.

*Διαβάστε ακόμα: