Σάββατο 16 Απριλίου 2011

«Τακτοποίηση» των αυθαιρέτων ετοιμάζει η κυβέρνηση - Χάος στις Πολεοδομίες

Αναδημοσιεύουμε 2 άρθρα από την Ελευθεροτυπία και το TVXS σχετικά με τις πολεοδομίες το πρώτο, και την επερχόμενη "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων το δεύτερο. Το πρώτο άρθρο βέβαια ξεχνάει να πει ότι στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση των πολεοδομιών -όπως και όλων των δημόσιων λειτουργιών- όχι φυσικά για να καταπολεμηθεί η υπαρκτή διαφθορά. Το δεύτερο  αναφέρεται στα αναμενόμενα σχέδια της κυβέρνησης να μαζέψει ζεστό χρήμα από τα αυθαίρετα μετά την τεράστια επιτυχία της παράστασης "τακτοποίηση" ημιυπαιθρίων.
Ευελπιστούν να καταργήσουν τη γραφειοκρατία και να καταπολεμήσουν το «γρηγορόσημο» Ηλεκτρονικές γίνονται σύντομα οι οικοδομικές άδειες και όλες οι συναλλαγές με τις πολεοδομίες, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος να μπει τέρμα στην ταλαιπωρία των ιδιοκτητών και να αντιμετωπιστεί το περίφημο «γρηγορόσημο». Προς το παρόν στα πολεοδομικά γραφεία επικρατεί το χάος, λόγω της υποστελέχωσης και της πολυνομίας, ενώ η χαριστική βολή ήρθε μέσω «Καλλικράτη».
Ευελπιστούν να καταργήσουν τη γραφειοκρατία και να καταπολεμήσουν το «γρηγορόσημο» Με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας θα γίνεται σε δύο φάσεις:
* ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. Ο μηχανικός και ο ιδιοκτήτης υποβάλλουν το τοπογραφικό σχέδιο του ακινήτου και δηλώνουν τους όρους δόμησης που ισχύουν στο συγκεκριμένο ακίνητο. Τα όρια του ακινήτου καθορίζονται με γεωγραφικές συντεταγμένες, που πλέον καθορίζουν το στίγμα του οικοπέδου και βάζουν τέρμα στις... μετακινούμενες άδειες. Η πολεοδομία ελέγχει τα στοιχεία, τσεκάρει τη θέση του ακινήτου στο χάρτη και χορηγεί την έγκρισή της ή κάνει τις παρατηρήσεις της. Ολη η διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και θα διέπεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει σκέψη η διαδικασία να μην ξεπερνά τις 10 εργάσιμες ημέρες.
*ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ. Κατατίθεται ο φάκελος της οικοδομικής άδειας στην πολεοδομία, ελέγχεται ως προς την πληρότητα των δικαιολογητικών και των μελετών και αρχειοθετείται στο ηλεκτρονικό αρχείο της υπηρεσίας. Η οικοδομή κατασκευάζεται με ευθύνη του επιβλέποντος ιδιώτη μηχανικού.

Εισήγηση του σχήματος ΑΚΑ-ΕΑΑΚ στη συζήτηση για το gentrification

Αναδημοσιεύουμε την εισήγηση στην εκδήλωση: «gentrification» και η προσαρμογή του πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς, από το http://akaeaak.wordpress.com.
Το ζήτημα του χώρου και της διαχείρισης του, αποτέλεσε στρατηγικό ζήτημα στη γέννηση και επικράτηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Οι ανάγκες  χωρικής οργάνωσης της σφαίρας της παραγωγής και της κυκλοφορίας αποτυπώνονται σε υλικό επίπεδο χαρακτηρίζοντας ένα αρθρωμένο σύνολο σχέσεων εξουσίας σε πολλαπλές χωρικές κλίμακες. Οι ανάγκες αναπαραγωγής αυτών των σχέσεων για τη στρατηγική επικράτηση ενός συγκεκριμένου ταξικού συσχετισμού δυνάμεων περνάει και μέσα απ’ το χώρο. Τόσο μέσα απ΄τη διεύρυνση των δυνατοτήτων άμεσης κερδοφορίας του κεφαλαίου (real-estate, ταχύτερη οργάνωση των δικτύων παραγωγής κλπ ) όσο και μέσα απ΄τη συμβολική επικράτηση της κυρίαρχης-αστικής κουλτούρας στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Επομένως, το ζήτημα  του χώρου, της διαχείρισης του αλλά και της αρχιτεκτονικής παρέμβασης δεν αποτελεί ένα ζήτημα τεχνικό που βυθίζεται στους κανόνες και τις νόρμες του ιδιαίτερου αυτού αντικειμένου, αλλά ένα ζήτημα πρωτίστως πολιτικό που η εξέτασή του αλλά και η παρέμβαση σ΄αυτό επικαθορίζεται από μια πολιτική στάση και τοποθέτηση. Ο χώρος λοιπόν είναι πολιτικός, όχι επειδή μπορούμε να τον εξετάσουμε «και έτσι» αλλά επειδή αυτή είναι η κυρίαρχη διάστασή του.
Η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία, αλλά και η εκπαίδευση που αφορά αυτά τα γνωστικά αντικείμενα έρχονται να παίξουν συγκεκριμένο ρόλο στην αναπαραγωγή του τρόπου διαμόρφωσης του χώρου και της πόλης, κάτι που αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο σήμερα με τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο. Αν πραγματικά θέλουμε να αγγίξουμε τη ρίζα αυτών των αντιθέσεων θα πρέπει να αναλύουμε και να ερμηνεύουμε τα φαινόμενα της πόλης ξεπερνώντας έναν ακαδημαϊσμό, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης.
Σε περιόδους κρίσης, η πόλη φαίνεται να αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα σε  πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου και κυριαρχίας του στα πλαίσια ενός κοινωνικού ανταγωνισμού. Παράδοση ολόκληρων τμημάτων του δημοσίου στους ιδιώτες: νέα πεδία κερδοσκοπίας, λιγότερος έλεγχος από μεριάς του λαϊκού παράγοντα, κάτω από το πρίσμα της γενικότερης διάλυσης των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Παιδεία –Υγεία-Ασφάλιση-Πόλη [χωρίς να μιλάμε για τις στρατηγικής σημασίας εταιρίες επικοινωνιών, ύδρευσης, ηλεκτρισμού, μεταφορών (λιμάνια, ΜΜΜ, αεροδρόμια…)] παραδίδονται στα άμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου, στις κατευθύνσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, ένας από τους κεντρικούς πυλώνες , για την υπέρβαση της κρίσης, είναι αυτός του ξεπουλήματος της δημόσιας γης
 • · επένδυση σε γιαλούς, θάλασσες ακόμα και στον πυθμένα
 • · 10 μεγάλες επενδύσεις τον χρόνο
 • · Πράσινη επιχειρηματικότητα /επιχειρηματικό πράσινο, με τη γλώσσα του Παμπούκη/Μνημονίου

Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων - Δελτίο Τύπου της 15/4/11

Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων
www.diodiastop.gr
diodiastop.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 15/4/2011

1. Καταγγέλουμε τη μετατροπή της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων και γενικά των αστυνομικών οργάνων σε ιδιωτική παρα-αστυνομία των μεγαλοεργολάβων. Πληθαίνουν οι περιπτώσεις (π.χ. στην Ολυμπία Οδό) καταπάτησης κάθε έννοιας νομιμότητας, αφού αστυνομικά όργανα επιβάλλουν πρόστιμα και αφαιρούν πινακίδες και άδειες ακόμη και οδηγών που ΔΕΝ αρνούνται να καταβάλλουν το αντίτιμο των διοδίων, αλλά δηλώνουν αδυναμία πληρωμής – πρόστιμα έχουν επιβληθεί ακόμη και σε οδηγούς που ζήτησαν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα! Στηρίζουμε έμπρακτα τους συμπολίτες μας που έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά των παρανομούντων αστυνομικών οργάνων και υπαλλήλων των εταιριών. Η «δικαιολογία» που προβάλλουν προφορικά τα αστυνομικά όργανα (ότι δηλαδή «αναγκάζονται» να παρανομούν επειδή οι εταιρίες πληρώνουν τα έξοδα των οχημάτων της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων!) αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση για τους φορολογούμενους πολίτες και αίσχος για τους υπουργούς Μεταφορών κ. Ρέππα και Προστασίας (των Εταιριών) κ. Παπουτσή.

2. Καταδικάζουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών και του κινήματος κατά των διοδίων, που εκφράζεται με τον πρόσφατο πολλαπλασιασμό των μηνύσεων, ακόμη και συλλήψεων! Διαβεβαιώνουμε την κυβέρνηση και τους μεγαλοεργολάβους ότι το κίνημα κατά των διοδίων δεν θα πτοηθεί και θα συνεχίσει τις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, ως την καταγγελία των χαριστικών συμβάσεων παραχώρησης και την κατάργηση όλων των διοδίων. Επιπλέον, επιβεβαιώνουμε τη θέλησή μας να περιφρουρήσουμε το μαζικό και συλλογικά αποφασισμένο χαρακτήρα των δράσεών μας, χωρίς παραχωρήσεις σε ενέργειες που είναι ξεκομμένες από τη βούληση των χιλιάδων πολιτών οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μας.

3. Ρωτάμε τον κ. Ρέππα: Πρώτον, τι απέγινε με την έρευνα που είχε εξαγγείλει για απόδοση ευθυνών στην «Νέα Οδός Α.Ε.» σχετικά με την πρωτοφανή διακοπή της κυκλοφορίας και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών την Καθαρά Δευτέρα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας; Δεύτερον, έχουν σταματήσει τα έργα στην καρμανιόλα Κορίνθου-Πατρών, και αν ναι, γιατί δεν επιβάλει στην «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» όσα προβλέπονται από τη σύμβαση παραχώρησης; Ή μήπως προτιμά απλώς να εισπράττει η εταιρία το χαράτσι των διοδίων χωρίς να κουνάει, έστω και για τα μάτια, μια μπουλντόζα; Τέλος, γιατί η πλήρως τεκμηριωμένη καταγγελία από το κίνημα της Β.Α. Αττικής περί πολλαπλής αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων της «Νέα Οδός Α.Ε.» δεν έχει επιφέρει τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες πολλών δεκάδων εκατομμυρίων και την καταγγελία της σύμβασης παραχώρησης από πλευράς του Δημοσίου;

4. Σχετικά με την εξαγγελλόμενη μείωση του αντιτίμου των διοδίων, καταρχήν τονίζουμε ότι είναι ελάχιστο μεν, προφανές δε αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί το κίνημά μας και οι μυριάδες πολίτες, που δίκαια και εύλογα δεν καταβάλλουν το χαράτσι στους νταβατζήδες ιδιώτες. Δεύτερον, αυτή η μερική υποχώρηση της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά θα μας κάνει να απεμπολήσουμε το στόχο μας, ιδίως αφού ως προϋπόθεση για τη μείωση είναι νέα δάνεια των εργολάβων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου! Πρόκληση αποτελεί και το σχέδιο της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει έσοδα από τα διόδια για την κάλυψη του…χρέους. Η μοναδική δίκαιη λύση είναι: καταγγελία των συμβάσεων και κατάργηση των διοδίων. Τίποτα λιγότερο!

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Κλείνει από 4/5 η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

Αναδημοσιεύουμε την απόφαση της  Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Μετά από τις "συγχωνεύσεις"-καταργήσεις σχολείων, τα κλεισίματα Νοσοκομείων, τα πανεπιστήμια είναι τα επόμενα θύματα της κρατικής πολιτικής και ήδη τα ΤΕΙ Πειραιά και η Νομική Σχολή της Αθήνας έχουν ανακοινώσει παρόμοιες αποφάσεις. Με όση ευκολία προσλαμβάνουν και χρηματοδοτούν το στρατό και τις δυνάμεις καταστολής με άλλη τόση διαλύουν ότι έχει απομείνει από παιδεία-υγεία-πρόνοια-παροχές. Σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα μέτωπο φοιτητών-μαθητών-εκπαιδευτικών με τους εργαζόμενους και την κοινωνία για να βάλει φραγμό στα αντικοινωνικά σχέδια που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της, από την Τετάρτη 4 Μαΐου μετά από ανοικτή Γενική Συνέλευση η οποία θα εξειδικεύσει μορφές δράσης.
Η αδυναμία λειτουργίας της Σχολής οφείλεται στο ότι:
Α) Ένας μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία. Η περίφημη αναλογία 1/5 που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα κατά τις επιταγές του μνημονίου εφαρμόζεται στην Ανώτατη εκπαίδευση με την τακτική μηδενικών διορισμών και συστηματικής υπονόμευσης των εξελίξεων των διδασκόντων.
Β) Ιδιαίτερα στη Σχολή μας -όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα- η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος -όπως ισχύει σε όμοιες σχολές σε όλο τον κόσμο- έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.
Καλούμε την Πρυτανεία τους συναδέλφους μας των άλλων Σχολών του Ε.Μ.Π καθώς και τους συναδέλφους μας των λοιπών σχολών Αρχιτεκτονικής, να συμμετάσχουν στη Γ.Σ της 4ης Μαΐου για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις συνέπειες της τρέχουσας πολιτικής, η οποία με τον οικονομικό στραγγαλισμό των ΑΕΙ και την αποψίλωση των σχολών από προσωπικό ήδη υποβαθμισμένο ως προς τις αποδοχές του, οδηγεί τελικά στην ακύρωση της δημόσιας Ανώτατης εκπαίδευσης.
Απευθυνόμαστε στους φοιτητές μας ζητώντας τους να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στην ανάπτυξη ενός πανεπιστημιακού κινήματος υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και όλοι μαζί και με τους εργαζόμενους στη Σχολή, να διαφυλάξουμε το επίπεδο των σπουδών και την αξιοπρέπεια των λειτουργών της εκπαίδευσης, σε μία εποχή που ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η εξάπλωση του Ιωδίου 131 από το έγκλημα της Φουκουσίμα

The world map animation of the iodine 131 spread on the planet after the reactor catastrophe of Fukushima.
Animation by: Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik (Central Institute for Meteorology and Geodynamics), NASA and ESA http://www.zamg.ac.at/
Stretch of time: March 12th - 28th, 2011

Και για να θυμούνται οι παλαιότεροι, ένα αντίστοιχο με την έκρηξη του Chernobyl. Τι κάνατε άραγε εκείνη την Άνοιξη του 1986?

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Στο 15,1% η επίσημη ανεργία τον Ιανουάριο του 2011

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου καταγράφεται έκρηξη στην επισήμως καταγεγραμμένη ανεργία. Θυμίζουμε ότι οι χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι μηχανικοί με Δελτίο Παροχής Υπηρεσίων δεν καταγράφονται στα ποσοστά αυτά, όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις.

Κατάργηση του Δημοσίου για να περάσει σε ιδιώτες

Αναδημοσιεύουμε από το Βαθύ Κόκκινο, ενόψει των νέων περικοπών που περιμένουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, μεταξύ αυτών και οι μηχανικοί. Είτε γίνει με οριζόντια περικοπή επιδομάτων, είτε με κατάργηση των υπολοίπων του 13ου και 14ου μισθού, είτε με το νέο φτωχολόγιο, είτε με απολύσεις, η ουσία παραμένει 4,6 δις λιγότερα για μισθοδοσία στα επόμενα 5 χρόνια. Έχει κανείς αμφιβολία για το ποιός θα τα πληρώσει? Και από κοντά η ιδιωτικοποίηση και η εκποίηση των πάντων.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε προχτες στην βουλή κατά την συζήτηση ερώτησης του βουλευτή του Σύριζα Β. Μουλόπουλου και την απάντηση που πήρε από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο. Θα προτείναμε να την διαβάσετε ολόκληρη από τα πρακτικά της βουλής.

Φαίνετε ξεκάθαρα ότι πέρα απ’ τους σχεδιασμούς της μνημονικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μειώσει στα επόμενα 3 χρόνια κατά 200.000 τους δημοσίους υπαλλήλους, -για να περάσουν στα χέρια ιδιωτών υπηρεσίες που μέχρι σήμερα είναι κρατικές-  οι ίδιοι σύντομα θα δεχθούν και άλλο πετσόκομα στους μισθούς τους για να «βγουν τα νούμερα» στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στους τοκογλύφους-δανειστές της.

Αποσπάσματα απ’ αυτή την συζήτηση:

Β. Μουλόπουλος: Πολύ φοβάμαι ότι το νέο μισθολόγιο θα είναι η χαριστική βολή για το δημόσιο και για τους εργαζόμενους σ' αυτό. Υποψιάζομαι ότι ο στόχος σας δεν είναι ο εξορθολογισμός, αλλά η πλήρης απαξίωσή του.

Όπως απέδειξε και η απογραφή, το μέγεθος του δημοσίου στην Ελλάδα κινείται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έτσι καταρρίφθηκε ένα μεγάλο ψέμα που είχε καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία.
Τώρα, η μελέτη των εταιρειών Icap Group και Hay Group για το μισθολόγιο που εσείς την παραγγείλατε, αποκαλύπτει το δεύτερο ψέμα, αυτό των υψηλών μισθών. Το 50% των εργαζομένων δεν ξεπερνά σε απολαβές τα 1.639 ευρώ μεικτά και μόλις το 10% ξεπερνά τα 2.418 μεικτά. Έτσι έχουμε ένα από τα πιο φθηνά δημόσια στην Ευρώπη.
….

Γι’ αυτό, κύριε Υφυπουργέ, σας ερωτώ πώς θα προκύψουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωση κατά 2,8 δισεκατομμύρια του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο χωρίς να επέλθουν νέες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων; Πώς είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί το έργο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στον πολίτη; Ποιος θα κρίνει και με ποια κριτήρια τη δουλειά του κάθε εργαζόμενου;

Γ. Ντόλιος (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Για το 2,8 δισ. ευρώ που αναφέρετε, δεν μπορώ να καταλάβω πώς προέκυψε αυτό το νούμερο. Εμείς έχουμε πει ότι θα προκύψει συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά από άλλες αιτίες και συγκεκριμένα, από τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα λέμε ότι την προσεχή τριετία πιθανότατα το μισθολογικό κόστος από τα 21 δισ. που παραλήφθηκε το 2009 θα φθάσει στα 17 δισ. ή θα πάει και πιο κάτω, όχι όμως εκ του νέου μισθολογίου.

Β. Μουλόπουλος: Με ρωτήσατε από πού βγαίνει αυτό το οποίο λέω. Μα, αυτό το οποίο λέω βγαίνει από το ίδιο το Μνημόνιο, το οποίο έχετε υπογράψει. Εγώ διαβάζω για περικοπές: για το μεν 2012 870 εκατομμύρια, για το 2013 960 εκατομμύρια, για το 2014 900 εκατομμύρια και για φέτος 400 εκατομμύρια.
Εγώ αριθμητική κάνω, απλή πράξη πρόσθεσης: 4,6 δισεκατομμύρια είναι η μείωση, την οποία έχετε προβλέψει μέχρι το 2015 και αυτό το ποσό δεν μπορεί να βγει μόνο με το πάγωμα των προσλήψεων –γιατί πλέον περί παγώματος πρόκειται.
Να σας πω και κάτι ακόμη, σχετικά με το από πού θα προκύψει. Θα προκύψει από τη βραδύτερη ωρίμανση, όπως έχετε εξαγγείλει, για τους βασικούς μισθούς, που σημαίνει αλλαγή κλιμακίου όχι σε δύο, αλλά σε τέσσερα χρόνια. Δηλαδή έχουμε περικοπή κατά το ήμισυ στον εργασιακό τους βίο.

Γ. Ντόλιος: Με την απαρέγκλιτη τήρηση του 5/1 υπολογίζουμε, τα προσεχή τρία χρόνια, να μειώσουμε τους μισθούς στο δημόσιο περίπου κατά 200.000. Μπορείτε, λοιπόν, να βγάλετε εύκολα συμπέρασμα για το πώς θα μειωθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος.

Οποιος διαβάσει όλη την συζήτηση θα δει ότι η μείωση του κόστους στο Δημόσιο θα είναι 4,6 δισ. μέχρι το 2015 και δεν βγαίνει μόνο με το πάγωμα των προσλήψεων, όπως απάντησε ο Β. Μουλόπουλος. Η ουσία είναι αυτά που συμπλήρωσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του Σύριζα:  "Αυτό που σχεδιάζεται είναι η κατάργηση του Δημοσίου, διότι θέλετε να το δώσετε στην ιδιωτική πρωτοβουλία". Η μείωση του κόστους θα προκύψει από τη βραδύτερη ωρίμανση, που σημαίνει αλλαγή κλιμακίου ανά 4 χρόνια και όχι ανά 2 χρόνια, από την κατάργηση 13ου και 14 μισθού και των επιδομάτων, όπως είναι το μπόνους παραγωγικότητας, που πλέον θα εξαρτάται από τον προϊστάμενο, καθιστώντας όμηρους τους εργαζόμενους".

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Αρπα-κόλλα με υπογραφή Παμπούκη

ΤΟΠΛΟΥ. ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ «ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»
Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής του πολυδιαφημισμένου νόμου για τις επενδύσεις «fast track» (Ν. 3894/2010) προκύπτουν από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του νέου νομικού πλαισίου. Εκτεθειμένος είναι ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Παμπούκης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα φιάσκο χειρότερο της «επένδυσης» του Αστακού.
Ανάμεσα στις 4 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, τις οποίες προβάλλει η εταιρεία που συστάθηκε με βάση το νέο νόμο, φιγουράρει κι εκείνη που χαρακτηρίστηκε από το βήμα της Βουλής «Βατοπέδι της Κρήτης». Η εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» είναι ο δημόσιος φορέας που συστάθηκε με πρωτοβουλία του κ. Παμπούκη για να παρέχει τις άδειες «fast track». Στην επίσημη ιστοσελίδα της (www.investingreece.gov.gr) διαβάζουμε:
«Cavo Sidero Resort, πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάζει η εταιρεία Minoan Group Plc., με έδρα το Λονδίνο. Διά μέσου της θυγατρικής της, Loyalward Ltd., πρόκειται να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση, ετήσιας λειτουργίας, εντός μιας περιοχής περίπου 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Σίδερο, στο βορειανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου, στην Κρήτη».
Πρόκειται για τη γνωστή περίπτωση της Μονής Τοπλού, δηλαδή την τουριστική εκμετάλλευση 26.000 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από τη Μονή σε μια βρετανική εταιρεία για τουριστική εκμετάλλευση. Για την υπόθεση αυτή, που είχε αποκαλύψει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του «Ιού» (15/4/2007, 15/7/2007 και 20/4/2008), υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3920/2010), με την οποία ακυρώνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση του τουριστικού οικισμού στην περιοχή. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ΚΥΑ που παρείχε την άδεια «ακυρώθηκε διότι αφ' ενός δεν προηγήθηκε χωροταξικός σχεδιασμός δευτέρου επιπέδου, αλλά έγινε απ' ευθείας εφαρμογή διατάξεων και χρήση διαδικασιών του τρίτου σταδίου της ατομικής αδειοδοτήσεως και αφ' ετέρου, παραβιάστηκαν οι κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου ΧΣΑΑ Κρήτης, που προβλέπουν για την περιοχή ήπια τουριστική εκμετάλλευση».
Ολα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός «επί των επενδύσεων» Χάρης Παμπούκης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι τα δύο κυβερνητικά στελέχη που εποπτεύουν τη λειτουργία της εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» και παραβρέθηκαν μάλιστα στις 25 Φεβρουαρίου στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Ο κ. Παμπούκης έχει ένα λόγο παραπάνω να γνωρίζει τα πράγματα από τα μέσα. Την παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της επένδυσης (που ήδη ακυρώθηκε) υπογράφουν δύο στενοί του συνεργάτες, η Γλυκερία Σιούτη και ο Σπύρος Φλογαΐτης, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Αποχή μηχανικών από τα καθήκοντα διεκπεραίωσης ημιυπαιθρίων

Αναρτούμε τη χτεσινή απόφαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για πανελλαδική απεργία - αποχή από τα καθήκοντα διεκπεραίωσης ημιυπαιθρίων από 14/4. Το ερώτημα είναι τι άλλαξε τώρα και πάρθηκε αυτή η σωστή απόφαση, σε σχέση με την πρόταση μας να ξεκινήσει από το Νοέμβρη που ήταν ζεστό το ζήτημα και η κυβέρνηση καιγόταν να μαζέψει χρήματα. Θυμίζουμε επίσης ότι πάλι η ίδια πρόταση οριακά δεν πέρασε από τη Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής γιατί δε στηρίχθηκε από τις δυνάμεις του Προεδρείου.

Αρ. Πρωτ. :6091                                                             
       
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ  ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ
      Το Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, στα πλαίσια των μέχρι σήμερα αποφάσεων που έχουν κοινοποιηθεί στην Κυβέρνηση με διαδοχικά εξώδικα αποφάσισε την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας – αποχής των Διπλ. Μηχανικών που υπηρετούν στις Πολεοδομίες της χώρας από τα καθήκοντα διεκπεραίωσης ημιυπαίθριων. 
Παίρνοντας υπόψη :
·        Τις νέες προθεσμίες του Ν. 3843/10 (τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων κλπ) και την διαπιστωμένη αντικειμενική αδυναμία τήρησης τους εκ μέρους των Μηχανικών υπαλλήλων των Πολεοδομιών.
·        Τις σοβαρές ελλείψεις στελέχωσης ακόμη και σήμερα, των Υπηρεσιών.
·        Το διοικητικό  – και όχι μόνο – χάος που επικρατεί από την εφαρμογή του "Καλλικράτη".
·        Τον όγκο εργασίας που επιφορτίζεται το μειωμένο προσωπικό ( λόγω των μετατάξεων) τόσο από υποθέσεις του Ν. 3843/10 (και μετά την νέα παράταση που δόθηκε έως 30.6.11) όσο και από την ενάσκηση των κυρίων καθηκόντων τους.
·        Τις συνεχείς απειλές του Υπ. Εσωτερικών για πειθαρχική δίωξη των Υπαλλήλων από μη τήρηση των ανωτέρω προθεσμιών.
·        Τις απαράδεκτες μειώσεις αποδοχών που επιβλήθηκαν με τον Ν. 3899/  17-12-2010, αναιρώντας τα όσα με τον Νόμο  "Καλλικράτη" είχαν διασφαλιστεί, για τους μετατασσόμενους υπαλλήλους που είχαν μεγαλύτερες αποδοχές από αυτές της θέσης όπου μετατάχθηκαν.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
      Την πραγματοποίηση της προειδοποιητικής απεργίας – αποχής των Διπλ. Μηχανικών των Πολεοδομιών από τα καθήκοντα που αφορούν τους ημιυπαίθριους για το διάστημα 14-4-2011 έως και 30-4-2011.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  :
·        Παράταση μέχρι το τέλος του 2011 για την διεκπεραίωση των διαδικασιών των σχετικών με τους ημιυπαίθριους.
·        Άμεση πρόσληψη Διπλ. Μηχανικών, κατ΄ εξαίρεση της απόφασης για 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς οι Υπηρεσίες και να λειτουργήσει σε κάποιο ανεκτό επίπεδο ο "Καλλικράτης"  παρέχοντας τις απαραίτητες υπηρεσίες στον πολίτη.
·        Αναθεώρηση της ρύθμισης που περικόπτει αποδοχές στους μετατασσόμενους Διπλ. Μηχανικούς σαν ελάχιστο δείγμα συνέπειας της Πολιτείας, στις δεσμεύσεις που η ίδια είχε συμπεριλάβει στον νόμο του "Καλλικράτη".

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Φουκουσίμα, όπως Τσερνόμπιλ...

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία

Ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ αξιολογείται η πυρηνική κρίση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς οι ιαπωνικές αρχές αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητάς της από την κατηγορία 5 στην κατηγορία 7. Την ίδια στιγμή, τα Ρίχτερ εξακολουθούν να παιδεύουν τους Ιάπωνες. Μέσα σε μία ημέρα σημειώθηκαν 2 μετασεισμοί της τάξεως των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι ιαπωνικές αρχές εκτίμησαν ότι η αρχική σοβαρότητα του συμβάντος στη Φουκουσίμα ήταν αντίστοιχη με εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, θεωρούν ότι υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στην εξέλιξη της κρίσης, καθώς εκτιμούν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που μετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.
Σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια, η διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το εργοστάσιο του Νταϊτσί αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ποσότητας ραδιενέργειας που είχε διαρρεύσει από το Τσερνόμπιλ. "Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ", δήλωσε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Ο Ιάπωνας αξιωματούχος παρέπεμψε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία είναι αρμόδια για την έκδοση της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών και Ραδιενεργών Συμβάντων, δηλαδή την ταξινόμηση πυρηνικών και ραδιενεργών ατυχημάτων και συμβάντων, με κλίμακα βαθμολόγησης της σοβαρότητάς τους από το 1 έως το 7 κατά αύξοντα αριθμό.
Εν τω μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εξέφρασε την ανησυχία ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ. "Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ", δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της Tepco. 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα "σταθεροποιείται βήμα βήμα" και ότι η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται.

Ερωτηθείς για τη φανερή αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις του αυτές και την απόφαση για αναβάθμιση της σοβαρότητας της κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα στο επίπεδο 7, ο Ναότο Καν απάντησε: "Επανεξετάσαμε τη διαβάθμιση με βάση τις μετρήσεις για την ακτίνα διασποράς της ραδιενέργειας. Η υγεία των πολιτών είναι η βασική αρχή για τις αποφάσεις της κυβέρνησης".
"Προκαλέσαμε μεγάλα προβλήματα στον κόσμο και πρέπει να εξηγήσουμε λεπτομερώς την εμπειρία μας", παραδέχθηκε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους αγρότες και τους ψαράδες, οι οποίοι επλήγησαν από τη ραδιενέργεια, ενώ έκανε έναν παραλληλισμό με την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. "Ελπίζω ότι κι αυτή τη φορά θα υπάρξει το ίδιο πνεύμα για την ανοικοδόμηση της χώρας", υπογράμμισε.

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

Την κήρυξη νέας 7ήμερης απεργία στα Ελληνικά Πετρέλαια από σήμερα στις 7:00 π.μ. αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και τη Χημική Βιομηχανία.
Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χαιρετίζει τον μεγάλο αγώνα των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη στελέχωση των διυλιστηρίων με το απαραίτητο προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία τους. Ταυτόχρονα με την απεργιακή κινητοποίησή τους δίνουν αγωνιστική απάντηση στις προκλητικές αξιώσεις της διοίκησης να υπογραφεί συλλογική σύμβαση με μειώσεις αποδοχών, παρά τη συνεχόμενη κερδοφορία της. Ο δυναμικός και αποφασιστικός αγώνας των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ, είναι αγώνας όλων μας.
Η επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να διαλύσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει φτηνό και υποταγμένο προσωπικό για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, στα πλαίσια των 50 δις γενικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, πρώτα από όλα βέβαια των κερδοφόρων επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερα στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας, η κυβέρνηση, η ΕΕ και η τρόικα σχεδιάζουν το γενικό ξεπούλημα με πρώτα στην σειρά, τα ΕΛΠΕ, την ΔΕΠΑ και εν συνεχεία την ΔΕΗ. Κυβέρνηση και εργοδοσία βρίσκουν στήριξη στους «πρόθυμους» δημοσιογράφους που προβάλουν την αντίληψη περί δήθεν «υψηλόμισθων» εργαζομένων στην επιχείρηση για να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους, αλλά και για να προετοιμάσουν το έδαφος, αφού σε λίγες μέρες η κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει ένα τρομακτικό πακέτο μέτρων 22 δις €!! , μαζί με το τι θα ξεπουλήσει για να πιάσει τα 50 δις!!
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες στα ΕΛΠΕ
Η στάση της εργοδοσίας στον κερδοφόρο όμιλο των ΕΛΠΕ δείχνει πως βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου συγκρούονται χωρίς δυνατότητα συμβιβασμού, δυο βασικές ανάγκες. Από τη μια η ανάγκη του κεφαλαίου για ολοένα αυξανόμενα κέρδη, που περνάει μέσα από την εξαθλίωση της εργατικής πλειοψηφίας. Από την άλλη, η ανάγκη των εργαζόμενων για αξιοπρεπή ζωή και εργασία.
Αγωνιστική ταξική ενότητα ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ
Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ιστορικής σημασίας. Καταργούνται δικαιώματα δεκαετιών, επιστρέφουμε στον εργασιακό μεσαίωνα, φτιάχνουν ένα κολασμένο κόσμο για τα παιδιά μας. Απαιτείται ενωμένος, παλλαϊκός αγώνας διαρκείας, με απεργίες και διαδηλώσεις για να μην μας στείλουν 200 χρόνια πίσω. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην περιμένουμε να μπει μπροστά η ΓΣΕΕ που παζαρεύει πίσω από την πλάτη μας ακόμα χειρότερα μέτρα. Να οικοδομήσουμε μέσα στα σωματεία μας την αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων. Να ανατρέψουμε το μνημόνιο, όλα τα αντεργατικά μέτρα, το Σύμφωνο για το ευρώ και όλη τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ. Να ενισχύουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας για:
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ– ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ –ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ- ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ- ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Αττικής καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους στον όμιλο των ΕΛΠΕ να πλαισιώσουν τις διαδικασίες και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα οργανώσει το επόμενο διάστημα. Άμεσα τους καλεί στη ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ που διοργανώνει το ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΗ στις 4.00 μμ στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Πρόδηλα σφάλματα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού

 Αναδημοσιεύουμε από το http://oxixyta.blogspot.com/2011/04/blog-post_8507.html
ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ και Την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Θέμα:
• Πρόδηλα σφάλματα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού
• Παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας

Η συγκεκριμένη αναφορά αφορά στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στη Βόρειο-Ανατολική Αττική - θέση «Μαύρο Βουνό» της Κοινότητας Γραμματικού και συγκεκριμένα στον ΧΥΤΑ που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής (απόφασή C(2004)5509 της Επιτροπής).
Παραθέτουμε στοιχεία σχετικά με πρόδηλα σφάλματα στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της κατασκευής του ΧΥΤΑ που το καθιστούν επικίνδυνο για το περιβάλλον, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις πολλαπλές παραβιάσεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας.

Α) Περιγραφή τόπου εγκατάστασης και των έργων κατασκευής

Α.1. Το έργο
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, ο οποίος έχει καταρτιστεί από το 2003 με την υπ’ αριθμ. 136945/05-12-2003 ΚΥΑ και την υπ’ αριθμ. 27081/07-07-2009 ΚΥΑ σχετικά με την «Ανανέωση της χρονικής διάρκειας ισχύος» προβλέπει ότι στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα Αττικής θα πραγματοποιηθεί:
1. ΧΥΤΑ χωρητικότητας 127.500 τόνων – μέγιστη χρονική διάρκεια 20 ετών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής (απόφασή C(2004)5509 της Επιτροπής).
2. Κομποστοποιητήριο προδιαλεγμένου βιολογικού κλάσματος, δυναμικότητας 40.000 τόνων.
3. Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) δυναμικότητας 72.500 τόνων.
4. Κατασκευή εργοστασίου Βιοξήρανσης δυναμικότητας 127.500- 150.000 τόνων (το συγκεκριμένο έργο δεν προβλεπόταν από τον αρχικό σχεδιασμό).

Α.2. Χαρακτηριστικά του χώρου κατασκευής του ΧΥΤΑ και εγκατάστασης των λοιπών μονάδων
1. Η θέση του έργου (550 στρέμματα) δεν είναι κάποιο οροπέδιο, αλλά αντίθετα είναι ένα πρανές, ανοιχτό και με κλίση προς τη θάλασσα, όπου δύο βουνοκορφές ενώνονται και δημιουργούν ρέματα που διέρχονται μέσα από το χώρο του ΧΥΤΑ και τα οποία μετά την συνένωσή τους, καταλήγουν στο Ν. Ευβοϊκό Κόλπο»
2. Η θάλασσα βρίσκεται περίπου 500 μέτρα χαμηλότερα και σε απόσταση περίπου 800 μέτρων
3. Ως εκ τούτου σε περιπτώσεις βροχόπτωσης (όπως έγινε το καλοκαίρι του 2010 αλλά και στις 03.02.2011 και 04.02.2011) τεράστιες ποσότητες λάσπης που προέρχονται κυρίως από την επιφάνεια του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, κατεβαίνουν στον Ευβοϊκό κόλπο. Όταν το έργο τεθεί σε λειτουργία τότε, όλη αυτή η ποσότητα λασπόνερων που κατέληξε στην θάλασσα θα είναι βρόχινο νερό που θα έχει περάσει μέσα από την μάζα των σκουπιδιών και άρα θα είναι γεμάτο από επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Η τοποθεσία λειτουργεί κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων σαν ένας τεράστιος βροχοσυλλέκτης που απορρέει στην θάλασσα

Β. Πρόδηλα σφάλματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευής ΧΥΤΑ στο Γραμματικό του Δήμου Μαραθώνα

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

3ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ την Τρίτη 12-4-2011

3ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΡΞΗ ΩΡΑΡΙΟΥ την ΤΡΙΤΗ 12- 4-2011
 
Διεκδικούμε
* Την αναβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας
* Την αναβάθμιση του ρόλου των Διπλ. Μηχανικών που εργάζονται σ’ αυτές
* Τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων
* Την αύξηση του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων
* Τη διασφάλιση των αποδοχών μας καθώς και κλαδικό μισθολόγιο Διπλ. Μηχανικών που θα αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας
Αγωνιζόμαστε
* Να ακυρώσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. με άλλοθι το βάρβαρο μνημόνιο.
* Να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους που μειώνουν τα εισοδήματά μας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και μας οδηγούν στη θεσμική και οικονομική μας εξαθλίωση.
*Για το Δημόσιο χαρακτήρα των Τεχνικών Υπηρεσιών ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΕΜΠΚ ΤΟΥ ΥΠΠΟΤ
ΣΤΙΣ 8:00 (ΠΛ. ΚΑΡΥΤΣΗ 12)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ

Οι κινηματογραφιστές του ΕΛΑΣ

 
Πρόκειται για το σύνολο της παραγωγής σε φιλμ από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ, (ή ορθότερα, το φωτοκινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ), που έχει διασωθεί. Κάτι λιγότερο από 11 λεπτά. Δόθηκαν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Ολυμπία και τον Κώστα Παπαδούκα, αδερφό του Θανάση Παπαδούκα, του οπερατέρ του κινηματογραφικού συνεργείου του ΕΛΑΣ, από το φθινόπωρο του 1944 μέχρι λίγο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Πριν από τον Θανάση Παπαδούκα, την δουλειά αυτή έκανε ο οπερατέρ Ιωάννης Νισυρίου, με μία μηχανή που είχαν βρει «σε κάτι κιβώτια γερμανικά μαζί με φιλμ, τραβηγμένα και ατράβηχτα», όπως διηγείται ο Θανάσης Παπαδούκας.
Το συνεργείο, υπό την εποπτεία του ζωγράφου Δημήτρη Μεγαλίδη, και με τη συμμετοχή του Κώστα Μακρή, γύρισε αρκετά μέτρα φιλμ, από τα οποία έχουν διασωθεί αυτά τα αποσπάσματα που μπορείτε να δείτε παρακάτω στο βίντεο.
Τα μέλη του συνεργείου:
 • Δημήτρης Μεγαλίδης, προϊστάμενος
 • Ιωάννης Νισυρίου, οπερατέρ
 • Θανάσης Παπαδούκας, οπερατέρ
 • Κώστας Μακρής
Περιγραφή των σκηνών:
 • Συνεδρίαση της ΠΕΕΑ στην Ευρυτανία, άνοιξη του 1944. Διακρίνεται ο Σπύρος Μελετζής, φωτογράφος του αγώνα [Οι φωτογραφίες των μελών του συνεργείου, στους τίτλους στην αρχή είναι του Σπύρου Μελετζή].
 • Ο Αρης Βελουχιώτης και οι Μαυροσκούφηδες, έφιπποι, τέλη του 1944 ή αρχές του 1945
 • Η Ταξιαρχία Ιππικού στη Λάρισα, με τα άλογα που ο ΕΛΑΣ είχε πάρει λάφυρα από τους Ιταλούς, τέλη του 1944 ή αρχές του 1945, επίσης.
 • Ο Στέφανος Σαράφης και ο Αρης Βελουχιώτης με τους Μαυροσκούφηδες του, όλοι έφιπποι, πιθανόν στα Ιωάννινα, φθινόπωρο του 1944.
 • Ο Στέφανος Σαράφης και ο Αρης Βελουχιώτης με τα στελέχη του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ποζάρουν στην έδρα του ΓΣ.
 • Πορεία ανταρτών μέσα στο χιόνι, μετά από μάχη με του Γερμανούς. Κουβαλάνε τραυματισμένους συντρόφους τους. Οταν ο ένας πεθαίνει, τον θάβουν στο χιόνι, χειμώνας 1943-1944.
 • Αντάρτες έπειτα από πορεία φτάνουν σε ορεινό χωριό, όπου οι γυναίκες του χωριού τους κερνούν και τους φιλεύουν.
 • Σκηνοθετημένη μάχη-ναυμαχία του ΕΛΑΝ. Οι Γερμανοί “ηθοποιοί” είναι πραγματικοί αιχμάλωτοι, που μάλιστα, μη γνωρίζοντας για τη σκηνοθεσία, νόμιζαν ότι οι ΕΛΑΝίτες επρόκειτο να τους εξοντώσουν.
 • Θεατρική παράσταση από ερασιτέχνες ηθοποιούς των πολιτιστικών ομάδων των ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΕΠΟΝ στην πλατεία του χωριού. Παρακολουθούν αξιωματικοί και οπλίτες του ΕΛΑΣ, και όλος ο πληθυσμός του χωριού, που μάλλον βλέπει για πρώτη φορά θέατρο.
 • Σκηνές απελευθέρωσης άγνωστο ποιας πόλης ακριβώς.της Πάτρας.
 • Παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Διακρίνονται και Βρετανοί ένστολοι που επιτηρούν την παράδοση των όπλων.
 • Στο κλείσιμο, οι τραγικές σκηνές με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ να κλαίνε την στιγμή που παραδίδουν τα τιμημένα άρματά τους.

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Φτάνει πια η κοροϊδία!

Φτάνει πια η κοροϊδία!
Να παρθούν μέτρα για την προστασία των ανέργων και για τις ανάγκες των ασφαλισμένων
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μια καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων που «εξυπηρετούνται» στο ΤΣΜΕΔΕ τις πρωινές ώρες. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στα ζητήματα που αφορούν την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, το υπέρογκο ύψος των εισφορών και την μέριμνα που πρέπει να υπάρξει για τους άνεργους συναδέλφους. Την Πέμπτη 31/3/2011 το Σωματείο κάλεσε τους συναδέλφους να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο χώρο του ΤΣΜΕΔΕ, όπως είχε αποφασιστεί από τη Συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων που δραστηριοποιείται στα πλαίσια του Σωματείου. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν δεκάδες άνεργοι και εργαζόμενοι μέλη του Σωματείου, στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία του ΤΣΜΕΔΕ ότι τα όρια ανοχής μας έχουν εξαντληθεί προ πολλού.
Στη συνάντηση που πραγματοποίησε το Σωματείο με τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ έθεσε το ζήτημα της εξευτελιστικής κατάστασης που επικρατεί καθημερινά στο ΤΣΜΕΔΕ, τη δεινή θέση των ανέργων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και για την τοκογλυφική επιβολή προστίμων (πάνω από 15% κατ έτος) σε ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να επιβιώσουν. Στοιχειώδες αίτημα άμεσης ανακούφισης αποτελεί η κατάργηση των εισφορών των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άμεσα πρέπει να αρχίσει την θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Επίσης γίνεται επιτακτική η παροχή επιδόματος ανεργίας σε εργαζόμενους με «μπλοκάκι».
Ειδική μνεία έγινε και στη στάση του ΤΣΜΕΔΕ απέναντι στους τυπικά μισθωτούς Μηχανικούς των οποίων οι εργοδότες δεν καταβάλουν τις εισφορές τους. Είναι πλέον αναρίθμητα τα περιστατικά όπου το ΤΣΜΕΔΕ, ενώ έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να διεκδικήσει τα ποσά των εισφορών, ζητά από τον εργαζόμενο να καταβάλει τις εισφορές αντί για τον εργοδότη!!! Ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι αντιδρούν αντί το ταμείο να κινηθεί κατά του εργοδότη επιχειρεί να μετατρέψει τον εργαζόμενο σε εισπράκτορα και του ζητά να καταγγείλει και να κυνηγήσει τον εργοδότη..
Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ μας μοίρασε υποσχέσεις...
Ο πρόεδρος κατά τα γνωστά, επικαλέστηκε νομικά εμπόδια και αναρμοδιότητα, ενώ είπε ότι θα εισηγηθεί κάποιες προτάσεις, στην Διοικούσα του ΤΣΜΕΔΕ. Πιο συγκεκριμένα «υποσχέθηκε»:
 • Θα επιχειρηθεί αποσυμφόρηση στον Κλάδο Υγείας με την παροχή Βιβλιαρίων Υγείας για επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις.
 • Θα δοθεί η δυνατότητα σε υποαπασχολούμενους και ανέργους να προσφεύγουν στο Ταμείο και να αιτούνται θεώρηση βιβλιαρίων ακόμα και χωρίς την καταβολή της εισφοράς.
 • Το ταμείο θα διεκδικήσει τις εισφορές με άμεση κινητοποίηση της νομικής υπηρεσίας στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες και για όποιες περιπτώσεις ενημερώνεται.
Το Σωματείο και η Συνέλευση ανέργων τεχνικών θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιεί μια πολιτική που καταργεί δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, εμείς μαζί με όλους τους εργαζόμενους διεκδικούμε το αυτονόητο: Δουλειά για όλους, αυξήσεις στους μισθούς, δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
 • Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους μηχανικούς. Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ασφάλιση είναι υποχρέωση των εργοδοτών και του κράτους και όχι των εργαζομένων και των ανέργων.
 • Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, και σε όσους δουλεύουν με «μπλοκάκι», ίσο με τον βασικό μισθό για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις (παλιοί ή νεοεισερχόμενοι). Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ όλων των άνεργων μηχανικών.
 • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης. Συνταξιοδότηση νωρίτερα, στην περίπτωση παραμονής σε ανεργία πάνω από δύο χρόνια.
 • Προσλήψεις στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Στελέχωση του ΚΥΤ, βιβλιάριο ασθενείας μέσω του οποίου θα πληρώνονται γιατροί – εξετάσεις.
 • Άμεση αποχώρηση του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο. Απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο ταμείο.
 • Άμεση μείωση των εισφορών των εργαζόμενων, αύξηση των παροχών και των συντάξεων. Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλιση
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
 • Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και κατάργηση επισφαλούς εργασίας. Απαγόρευση των απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 3/5/2011,στις 7:30, ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Πατησίων)

Συνέλευση Ανέργων και Προσωρινά Απασχολούμενων Τεχνικών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ,
http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας  6936760879 ,  6977806266