Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

το μεγάλο πανοπτικό είναι (πια) και εσοπτικό



«Κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Google, λαμβάνει μέρος σε μια δωδεκάδα πειράματα τουλάχιστον». Η δήλωση αυτή έγινε το 2012 από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Google κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου οργανωμένου από την ίδια την εταιρεία. Και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι κάθε χρόνο, στα πλαίσια αυτής της διαρκούς καταγραφής κι ανάλυσης της δραστηριότητας των χρηστών, η εταιρεία επικεντρώνεται σε περισσότερα από 500 αντικείμενα μελέτης και κάνει περισσότερα από 5000 πειράματα. Αν τα μεγέθη αυτά αφορούν μόνο στην Google, υπολογίστε πόσα μπορεί να είναι τα πειράματα που διεξάγονται συνολικά από τις κάθε είδους επιχειρηματικές και κρατικές οντότητες που βασιλεύουν στον κυβερνοχώρο. Το συμπέρασμα από έναν τέτοιο υπολογισμό θα ήταν ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλά με καταιγισμό τέτοιων «ερευνών», αλλά ότι το διαδίκτυο είναι στην ουσία του ένα διαρκές πείραμα· με πειραματόζωα εμάς τους ίδιους…
Κάθε μέρα, εκατομμύρια δοκιμές, έρευνες και πειράματα χειρίζονται και κατευθύνουν το περιεχόμενο που βλέπουμε online προκειμένου να μας ακτινογραφήσουν, να μας καταγράψουν, αλλά και να μας κατευθύνουν με στόχο, τις περισσότερες φορές, το κέρδος, αλλά όχι μόνο. Ο «θησαυρός» των συσσωρευμένων προσωπικών στοιχείων και των εξελιγμένων τεχνικών χειραγώγησης έχει φτάσει σε τέτοιο μέγεθος ώστε η απλή κερδοφορία να είναι πια σχεδόν μπανάλ· τετριμμένος στόχος, που υπολείπεται της δυνατότητας ελέγχου - και όχι μόνο παρακολούθησης - σε μαζική κλίμακα. That’s big business!

Ηκατανόηση του internet ως του μεγαλύτερου πειράματος ελέγχου και χειραγώγησης στην ανθρώπινη ιστορία δεν συνεπάγεται απαραίτητα «σκοτεινές δυνάμεις» που ραδιουργούν και συνωμοτούν στις ψηφιακές λεωφόρους, μολονότι δεν λείπουν τέτοιες. Στην πλειονότητά τους, τα πειράματα διεξάγονται με πρόσχημα τον εταιρικό ανταγωνισμό και το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι πολλές από τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου που μετατρέπει την καθημερινή ζωή σε υλικό παρατήρησης και επέμβασης γίνονται ευνοϊκά δεκτές από το κοινό, εφόσον συνοδεύονται από την διαβεβαίωση ότι όλα γίνονται για να βελτιωθούν «οι παρεχόμενες υπηρεσίες» και η «διαδικτυακή εμπειρία».

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΕΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Σ.Μ.Π.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr,www.sea.org.gr

Αθήνα, 9/8/2017
Αρ. Πρωτ. : 412

Προς
Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του
Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κοινοποίηση
            1. ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.
         
            2. ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

            3. ΥΠΕΝ/Γρ. Γ. Γ., κ. Μπαριτάκη

            4. ΥΠΕΝ/Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού 
               
                 Περιβάλλοντος, κ. Κλαμπατσέα

          
   5. ΥΠΟΙΚ/Γ. Γρ. Δημόσιας Περιουσίας, κ. Πέρκα
                (με την παράκληση να διαβιβαστεί στα μέλη του
                 Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση
                 της Δημόσιας Περιουσίας)
       
             6. ΥΠΟΙΚ/ΓΓΔΠ/Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού

             7. ΥΠΠΟΑ/Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,
                 κ. Κονιόρδου
             8. ΥΠΠΟΑ/Γ. Γ. Πολιτισμού, κ. Μ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη
             9. ΥΠΠΟΑ/Γ. Δ/ντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής
                 Κληρονομιάς, κ. Ε. Κόρκα 



ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.)
και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) που αφορά
στο έργο «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγ. Κόσμα»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.), επαγγελματικό και επιστημονικό σωματείο του Υπουργείου Πολιτισμού, αποτελεί, από το 1959, το συλλογικό όργανο έκφρασης των αρχαιολόγων και επιστημόνων συναφών κλάδων, οι οποίοι στελεχώνουν τις μονάδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της αρχαιότερης του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για επιστημονικό φορέα με βαρύνοντα θεσμικό ρόλο στον τομέα της προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς, έχοντας διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου προστασίας των αρχαιοτήτων.
Στους σκοπούς του, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό του, συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων, «Η καλλιέργεια της αρχαιολογικής επιστήμης και γενικά η μέριμνα για τις αρχαιότητες […]», ενώ Χρέοςτων μελών του Συλλόγου «είναι η υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού έναντι οποιασδήποτε επιβολής, υποβάθμισης ή συκοφάντησης». Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σ.Ε.Α. προβαίνει συστηματικά στην επεξεργασία ολοκληρωμένων θέσεων για τα θεσμικά ζητήματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, μάχεται επί δεκαετίες για την έρευνα, την προστασία και την ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς της χώρας, προβαίνει σε έλεγχο των πεπραγμένων, των αποφάσεων και των έργων της Διοίκησης, ενώ, όποτε χρειάζεται, δεν διστάζει να υπερασπίσει με δυναμισμό και κινητοποιήσεις τις αρχαιότητες και το περιβάλλον τους. Παράλληλα, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες, ώστε οι πολιτικές ολοκληρωμένης προστασίας να καταλήγουν στην απόδοση των μνημείων στους τελικούς δικαιούχους: στο κοινωνικό σώμα, στους πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου.

Και η νέα αδειοδότηση θα καταρρεύσει, μαζί με το φράγμα στη Μεσοχώρα



Σε νέες περιπέτειες βάζει η κυβέρνηση τον Αχελώο και τη Μεσοχώρα

Την Τετάρτη 2/8/2017, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος ανακοίνωσε, με τυμπανοκρουσίες, την υπογραφή της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα. Στο σκηνικό που στήθηκε, για τις ανάγκες της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, πρωταγωνιστικό ρόλο -αν και σε παραλλαγμένους ρόλους- είχαν οι εκπρόσωποι του μπλοκ, που για δεκαετίες ολόκληρες στήριξε το υπερφίαλο και καταστροφικό αφήγημα της εκτροπής του Αχελώου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός. Το ρόλο του εκφραστή της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας είχε αναλάβει να παίξει ο δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας και αυτόν του εγγυητή της μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι από τους βουλευτές του στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα. 

Το ότι, πέντε μέρες μετά, η απόφαση δεν είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια» είναι χαρακτηριστικό δείγμα της πρεμούρας της κυβέρνησης να επισημοποιήσει την «προσαρμογή» σε ένα ακόμη κορυφαίο περιβαλλοντικό - κοινωνικό ζήτημα, όπως το έχει, ήδη, κάνει και με την επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική, προλαβαίνοντας κάποιου είδους «ατύχημα». Δείχνει, ακόμη, το πόσο ευάλωτη και επιρρεπής είναι, απέναντι στις πιέσεις του μπλοκ της εκτροπής, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί και ενταθεί τους τελευταίους μήνες.



Επίπλαστη συναίνεση και … στο βάθος εκτροπή

Το πιο σοβαρό ζήτημα, όμως, είναι ότι με τη συγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση ανοίγει ο δρόμος για να ξαναρχίσουν τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου, με πρώτα και «καλύτερα» το φράγμα στη Μεσοχώρα, την τεχνητή λίμνη (ταμιευτήρα) που θα δημιουργηθεί και το υδροηλεκτρικό έργο (ΥΗΕ). Κι αυτά τα έργα είναι που θα φέρουν και τα επόμενα (φράγμα και ταμιευτήρας στη Συκιά, λειτουργία της σήραγγας εκτροπής προς το Θεσσαλικό κάμπο). Γιατί τα έργα αυτά είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα μεταξύ τους και συναποτελούν το συνολικό έργο της εκτροπής του Αχελώου. Ας το πούμε λίγο διαφορετικά αυτήν τη φορά: αν η εκτροπή υλοποιείται με επιμέρους βήματα, τα πρώτα και τα πιο κρίσιμα είναι τα φράγματα και οι ταμιευτήρες στη Μεσοχώρα και στη Συκιά. Αν υπάρχουν αυτά, η μεταφορά του νερού, μέσω της κατασκευασμένης σήραγγας εκτροπής, θα είναι ένα απλό παιχνιδάκι. Αντίστροφα: αν κάποιος θέλει να ακυρώσει οριστικά την εκτροπή, «ξεχνά» τα φράγματα στη Μεσοχώρα και στη Συκιά και τη σήραγγα εκτροπής. Τόσο απλά.

Η κυβέρνηση, δια του κ. Φάμελλου, προσπάθησε για μια ακόμη φορά να πείσει ότι πρόκειται για ένα αυτόνομο -και μάλιστα «πράσινο»- ενεργειακό έργο, ότι δεν υποστηρίζει την εκτροπή του Αχελώου και ότι στα νέα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών δεν θα υπάρχει αναφορά στην εκτροπή. Το ίδιο επιχείρησε και ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, πιστεύοντας ίσως ότι έχουμε τόσο κοντή μνήμη, ώστε να μη θυμόμαστε τα προπαγανδιστικά της φυλλάδια με τίτλο «ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» και επεξήγηση «Η εκτροπή του Αχελώου είναι έργο τεράστιας σημασίας στην εθνική οικονομία».

Δε είμαστε δύσπιστοι σε αυτές τις διαβεβαιώσεις, μόνο επειδή είναι λόγια του αέρα ή επειδή το περιεχόμενο των νέων σχεδίων διαχείρισης δεν είναι διασφαλισμένο, ούτε επειδή τα περιεχόμενα των σχεδίων διαχείρισης μπορούν εύκολα να αλλάξουν από μια άλλη κυβέρνηση. Είμαστε εξαιρετικά δύσπιστοι, επειδή η κυβέρνηση αρνείται να κάνει το αυτονόητο, προκειμένου να πείσει ότι έχει βγάλει από το μυαλό της την ιδέα της εκτροπής: να ανακοινώσει και να δρομολογήσει, τουλάχιστον, το γκρέμισμα του μισο-φτιαγμένου φράγματος της Συκιάς και την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής. Άλλωστε, η περίφημη συναίνεση, που προσπάθησε να εμφανίσει ο κ. Φάμελλος, αποδείχτηκε ετοιμόρροπη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, όταν ο κ. Αγοραστός έκανε απολύτως σαφές ότι το «μπλοκ της εκτροπής» δεν έχει παραιτηθεί από τις επιδιώξεις του και ότι δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη τροποποίηση των σχεδίων διαχείρισης.

Το επιχείρημα ότι υλοποιείται το ΥΗΕ στη Μεσοχώρα επειδή έχει κατασκευαστεί, διανθισμένο με τα αστήρικτα περί «πράσινης» ενέργειας και με την επίκληση της απώλειας εσόδων της ημι-ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, έχει αποδομηθεί πλήρως. Θυμίζουμε ότι ο κ. Φάμελλος, στην πρόσφατη συνάντησή του με το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS», δήλωσε ότι, αν συζητούσαμε από μηδενική βάση, θα ήταν αντίθετος στην κατασκευή του φράγματος. Θυμίζουμε, ακόμη, σε όσους επικαλούνται την παλιότερη στάση τους κατά της εκτροπής, ότι η εναντίωση στο έργο της εκτροπής στηρίχθηκε -κατά μεγάλο μέρος- στις επιπτώσεις από την κατασκευή των φραγμάτων και των αντίστοιχων ταμιευτήρων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι -ακόμη και χωρίς την εκτροπή- η κατασκευή και λειτουργία νέων φραγμάτων στον άνω ρου του Αχελώου είναι επιλογή που δεν υπάρχει στην ατζέντα των κινημάτων. Ας μην προσπαθούν, λοιπόν, να μετριάσουν τις επιπτώσεις, πολύ δε περισσότερο να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να παρουσιάσουν οφέλη, εκεί που δεν υπάρχουν.

Πρόθυμοι δεν υπάρχουν στη Μεσοχώρα, ούτε αλλού στο κίνημα

Η «φρεσκαρισμένη» επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, πέρα από το ξεπέρασμα των μεγάλων νομικών εμποδίων του παρελθόντος, αποσκοπεί και σε κάτι πιο κρίσιμο: τη διάσπαση του κινήματος, με ιδιαίτερη στόχευση τη διεύρυνση των όποιων ερεισμάτων υποστήριξης του έργου υπάρχουν στη Μεσοχώρα και στις γύρω περιοχές. Αυτόν το στόχο εξυπηρετούσε η υποσχεσιολογία ότι: πρώτα θα γίνει η μετεγκατάσταση των κατακλυζομένων και μετά η έμφραξη, η μετεγκατάστση θα γίνει σε έκταση όμορη του υφιστάμενου οικισμού, εκτός από τις αποζημιώσεις θα δοθούν νέες κατοικίες με έξοδα της ΔΕΗ, θα διασφαλιστεί η ευστάθεια του μη κατακλυζόμενου τμήματος της Μεσοχώρας και θα μπορούν να αποζημιωθούν και κάτοικοι του μη κατακλυζόμενου τμήματος, αν θέλουν να παραχωρήσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Δεν πέρασε παρά ελάχιστο διάστημα και άρχισαν τα «ναι μεν αλλά». Γίνεται πλέον, λόγος για μετεγκατάσταση των μόνιμων κατοίκων του κατακλυζόμενου τμήματος, για επιδότηση ενοικίου (αν δεν έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση), προτείνεται ακατάλληλη περιοχή για μετεγκατάσταση (Βαρκό), αναιρείται η υπόσχεση για παραχώρηση κατοικιών (θα υπάρχουν μόνο υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου), προβλέπονται αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ζημιών εξ αιτίας εδαφικής αστάθειας, Με αυτά τα δεδομένα και με αόριστες υποσχέσεις για την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας, δύσκολα θα βρεθούν πρόθυμοι στη Μεσοχώρα, για την υποστήριξη του έργου.

Πολύ πιο δύσκολα θα βρεθούν θιασώτες του ερμαφρόδιτου σχεδίου της κυβέρνησης στο ευρύτερο κίνημα κατά των έργων στον άνω ρου του Αχελώου. Οι δηλώσεις για τη διασφάλιση ευρείας συναίνεσης στη Θεσσαλία, στη Μεσοχώρα και στην Αιτωλοακαρνανία αποδεικνύονται πομφόλυγες. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του Αχελώου και της Μεσοχώρας δεν περιορίζεται στα όρια αυτής της μικρής κοινότητας. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας, έχει αποκτήσει ευρύτερα χαρακτηριστικά, στα οποία τα τελευταία χρόνια προστίθεται η έγνοια για την υπεράσπιση του νερού σαν κοινού αγαθού και για την αντιμετώπιση των προσπαθειών ιδιοποίησης και διαχείρισής τους από το μεγάλο κεφάλαιο. Γι αυτό και θα συνεχιστεί, χωρίς ταλαντεύσεις, σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα.

Άμεσο στόχο αποτελεί η ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών και αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στη Μεσοχώρα, απ’ όπου θα σταλεί ένα πρώτο, ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση και σε όσους της κάνουν «πλάτες» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

7/8/2017

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ανεμογεννήτριες: Γιατί αντιστέκονται οι κάτοικοι και τις ποθούν οι εργολάβοι;

Έρευνα: Χρήστος Αβραμίδης


Αναβρασμός επικρατεί στη Σαμοθράκη και σε άλλα μέρη της χώρας, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία αιολικών πάρκων. Οι περιβαλλοντικές συνέπειες προκαλούν οργή ενώ το Δημόσιο αναμένεται όχι μονάχα να μην έχει οποιοδήποτε κέρδος, αλλά αντίθετα να επιδοτήσει παχυλά τους μεγάλου εργολάβους. Τσιμεντάρισμα βουνών, ανατινάξεις, πυρκαγιές, νερά που στερεύουν, και βιομήχανοι που «γίνονται οικολόγοι» με το αζημίωτο. Οι αντιστάσεις των κατοίκων και η καταστολή. Αυτές είναι μονάχα μερικές από τις ιστορίες που θα εξετάσουμε στην παρούσα έρευνα.

Καταρχήν, προκειμένου να μεταφερθούν τα μηχανήματα θα πρέπει σε περιοχές φυσικής ομορφιάς να κατασκευαστεί δρόμος μεγάλου πλάτους, κάτι που θα σημαίνει την εκτεταμένη χρήση τσιμέντου ενώ είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και ανατίναξη του εδάφους αλλοιώνοντας μια για πάντα το φυσικό περιβάλλον.

«Ειδικά για τη Σαμοθράκη που έχει πολλά νερά, δεν είναι βέβαιο πόσες από τις πηγές που υπάρχουν σήμερα θα υπάρχουν και μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών γιατί όπως λένε οι ειδικοί οι πηγές τροφοδοτούνται με νερό από πόρους οι οποίοι θα τσιμενταριστούν» ανέφερε στο Πριν ο Στέφανος Πράσος, πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» ενώ συνέχισε λέγοντας:
«Για να στηριχθεί μια ανεμογεννήτρια ισχύος 3MW που έχει ύψος- με άνοιγμα του έλικα-180 μέτρα και βάρος 120 τόνους χρειάζεται 800 κυβικά τσιμέντο Το τσιμεντάρισμα πιθανά να στερέψει τελείως τα νερά!»[1].


Το πανέμορφο φαράγγι του Φονιά που βρίσκεται πολύ κοντά στο έργο 
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Βέρμιο όπου υπάρχουν σχέδια για την οικοδόμηση αιολικών πάρκων. Το σύνολο των εκσκαφών του έργου θα είναι 3.280.000 m3 από τα οποία θα περισσέψουν 1.170.000 m3 και θα απαιτηθεί η δημιουργία θαλάμου για την απόθεση των υλικών της εκσκαφής. Θα υπάρχουν βεβαίως συνέπειες στους υδροφόρους ορίζοντες και γενικότερα την ισορροπία των υπογείων υδάτων. Μάλιστα η ανατίναξη προβλέπεται επίσημα από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Ενώ στη Σαμοθράκη δεν γνωρίζουμε τα ακριβή στοιχεία διότι σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική μελέτη θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο.

Σε 11 δόσεις επικουρικό και εφάπαξ



Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα ειδοποιητήρια από τον ΟΑΕΕ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, προκειμένου να καταβάλουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2017 εισφορές για τον κλάδο της επικούρησης και του εφάπαξ, πέραν των εισφορών υπέρ του ενιαίου Ταμείου ΕΦΚΑ.

Την διευκρίνιση αυτή έδωσε, μιλώντας απόψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος και πρόσθεσε, ότι οι επιπλέον εισφορές θα υπολογισθούν στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016 και θα καταβληθούν σε 11 δόσεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, τα ειδοποιητήρια μπορεί να παραληφθούν και τον Οκτώβριο από τους ασφαλισμένους, καθώς η έκδοσή τους σχετίζεται με την εκκαθάριση των μητρώων των Ταμείων.

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Μήνυμα κατοίκων της Ιερισσού στην Eldorado και τους υποτακτικούς της

Οι... εξορύξεις των εκβιασμών από την Eldorado


Την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον υπουργό Aνάπτυξης βάζει στο στόχαστρο το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
Το Συντονιστικό καταγγέλλει ότι ο υπουργός «υπόσχεται στους εκπροσώπους της Eldorado νέες αδειοδοτήσεις», ενώ διερωτάται αν έχουν σκόπιμα αποδυναμωθεί οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου.
Σύμφωνα με το Συντονιστικό, η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατρακυλάει σε ιστορικό χαμηλό, ενώ η Eldorado Gold ανακοινώνει φιέστα για τις 15 Σεπτεμβρίου για να εγκαινιάσει -λέει- το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, το οποίο δεν έχει άδεια λειτουργίας από την πολιτεία:
«Και γιατί να μην το κάνει; Μέχρι τώρα συμπεριφέρεται στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συμπεριφέρεται στις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, χωρίς να ιδρώνει το αυτί των Υπευθύνων της Κυβέρνησης. Η Eldorado Gold ψεύδεται και εξαπατά κατά συρροή χωρίς να τιμωρείται για τα εγκλήματα και τις παρανομίες της. Δημιουργεί τετελεσμένα. Κι όσο αυτό συμβαίνει τόσο της ανοίγει η όρεξη για μεγαλύτερες επιδόσεις στην παρανομία και στην εξαπάτηση».
Το μήνυμα των αγωνιζόμενων κατοίκων από την Ιερισσό είναι σαφές:
«Ας το καταλάβουν όλοι: Και οι μέτοχοι της Eldorado και τα αφεντικά της και οι όμηροι εργαζόμενοι και οι κυβερνώντες και οι πολιτικοί κάθε απόχρωσης: η Χαλκιδική δεν τα θέλει τα μεταλλεία και θα τα διώξει. Θέλει να προστατεύσει τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων από την τοξική σκόνη και τον καρκίνο. Οφείλει να προστατεύσει τα νερά της και τα δάση της.
»Η Χαλκιδική μπορεί να ζήσει με μορφές αειφόρου ανάπτυξης, όπως γίνεται χιλιάδες χρόνια και όχι με τη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων και την καταστροφή των βασικών της πόρων (νερά, δάση). Καλούμε τον κόσμο σε εγρήγορση και συνεχή αντίσταση για τη ματαίωση των σχεδίων τής Eldorado και των υποτακτικών της».

Κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές για τη διεκδίκηση επιστροφής εισφορών Ειδικής Προσαύξησης

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 8/8/2017
Αρ. Πρωτ.: 7130
Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις
Θέμα: Κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές για τη διεκδίκηση επιστροφής εισφορών Ειδικής Προσαύξησης

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι  με  την  υπ΄αριθ. 3566/ 19 Ιουλίου 2017 έκθεση  επίδοσης  του  δικαστικού επιμελητή  Αθηνών Γιάννη Γκίκα επιδόθηκε στον ΕΦΚΑ εξώδικο  με  το  οποίο  ζητούμε  την  επιστροφή των εισφορών μας. Κατόπιν, την 25/7/2017  κατατέθηκε  η  αγωγή  μας  κατά  του  ΕΦΚΑ   ενώπιον  του  Διοικητικού  Πρωτοδικείου Αθηνών , η  οποία  επιδόθηκε και αυτή στον ΕΦΚΑ  με  την 3575/25.7.2017 έκθεση  επίδοσης  του  ιδίου  δικαστικού επιμελητή. 
Την  υπόθεση  αυτή  με αριθμό  εισαγωγής  ΑΓ8041/2017  και  κωδικό web 1753520434 μπορείτε  να  παρακολουθείτε   στην  εξής  διεύθυνση :

Η συλλογή αιτήσεων συνεχίζεται κανονικά, μια και δεν υπάρχει προθεσμία.
Υπενθυμίζουμε τις προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις μας:

  1. Ενημερωτική Ανακοίνωση δικαστικής προσφυγής για επιστροφή εισφορών Ειδικής Προσαύξησης.7067.doc  
  2. Ενημερωτικό Σημείωμα για την έκδοση βεβαιώσεων από το ΤΣΜΕΔΕ.doc  
  3. Συμπληρωματική Ανακοίνωση για τη διεκδίκηση επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών Ειδικής Προσαύξησης.doc  

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση

Επτά στους δέκα δημόσιοι υπάλληλοι πειθάρχησαν στα συνδικαλιστικά τους όργανα και έστειλαν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία τους | EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Με... ισχνή ανταπόκριση από πλευράς υπαλλήλων εκπνέει σήμερα η τρίτη και τελευταία προθεσμία για την αποστολή στοιχείων αξιολόγησης στο Δημόσιο. Ολα δείχνουν ότι η απεργία-αποχή που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ απέναντι στην πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι πετυχημένη.
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν είχε μέχρι χθες στα χέρια του ικανοποιητικά ποσοστά από τη συγκέντρωση φύλλων αξιολόγησης, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο εκτίμησε προσφάτως ότι η συμμετοχή στην απεργία «στις περισσότερες των περιπτώσεων κινείται σε ποσοστά από 90 έως 100%», ενώ πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν συνολικά στο Δημόσιο το ποσοστό αποχής να κυμαίνεται μεταξύ 70%-80%.
Σε επίπεδα που ξεπερνούν τα όρια του δημόσιου τομέα, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι για ένα από τα προαπαιτούμενα (που μάλιστα έπρεπε να είχε εκπληρωθεί τον Ιούνιο) η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να ξεπεράσει ένα εμπόδιο που μοιάζει ανυπέρβλητο.
Η γενική εικόνα είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, πειθάρχησαν στα συνδικαλιστικά τους όργανα και έστειλαν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία τους.
Τρεις παράγοντες «μέτρησαν» για αυτήν την επιλογή των υπαλλήλων, σύμφωνα με όσα περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ψύχραιμη συνδικαλιστική πηγή:
«Πρώτον, η πλημμελής εφαρμογή του πλαισίου. Απουσιάζουν καίρια κομμάτια για την αξιολόγηση και την περαιτέρω λειτουργία των τμημάτων, δηλαδή το να φτιάξεις οργανογράμματα, να μοιράσεις τη στοχοθεσία, να συγκροτηθούν οι ολομέλειες κ.ά. Αντ’ αυτού ζητήθηκε μόνο να συμπληρωθούν τα φύλλα αξιολόγησης. Δεύτερον, οι υπάλληλοι στην πλειονότητά τους δεν δέχτηκαν την κρίση του αξιολογητή-προϊσταμένου με ανάθεση».

Έρχονται τα ειδοποιητήρια για εφάπαξ και επικουρικό

Όχι νομίζαμε ότι θα γλιτώναμε με τις μέχρι τώρα εισφορές...Το Σεπτέμβρη έρχονται μαζεμένα ειδοποιητήρια για εισφορές εφάπαξ και επικουρικό (11%) για 8 μήνες. Μην ξεχνάμε επίσης ότι Έσκασε και η Β δόση από τα αναδρομικά του 2012.



Νέα οικονομική επιβάρυνση έρχεται τον Σεπτέμβριο για τουλάχιστον 300.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από την αρχή του έτους και σε τέσσερις ισόποσες δόσεις τις ασφαλιστικές τους εισφορές για επικούριση (7%) και εφάπαξ (4%).

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, να ζητήσει την εξόφληση των επιπλέον εισφορών για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σε τέσσερις δόσεις, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν στην «R» ότι η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι έτοιμη έπειτα από οκτώ μήνες λειτουργίας να προσθέσει στα ειδοποιητήρια Σεπτεμβρίου μαζί με τις εισφορές για την κύρια ασφάλιση, και τις εισφορές για επικούριση και εφάπαξ (σε όσους ασφαλισμένους έχουν).

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Ντέιβιντ Χάρβει: Τα κινήματα δεν αρκούν, για να πολεμήσουμε τον νεοφιλελευθερισμό

04.08.2017 | από Σύνταξη

ΔΙΕΘΝΗ
Συνέντευξη στο Contropiano

Δημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο δραστήριος και πολυγραφότατος γεωγράφος, μελετητής και εκλαϊκευτής του έργου του Μαρξ, ο Ντέιβιντ Χάρβει, στην ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα Contropiano με αφορμή μια σειρά σεμιναρίων που έδωσε στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια με θέμα «Κυριαρχία, κοινωνικά κινήματα και το δικαίωμα στην πόλη».

Πώς βλέπετε την πορεία του καπιταλισμού; Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ακόμη η τάση προς την παγκοσμιοποίηση; Ή έχουμε να κάνουμε με μια περίοδο εσωστρέφειας, επιστροφής στον προστατευτισμό και γενικά μια αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε καπιταλιστικές μακρο-περιοχές;

Ίσως μπορούμε να ξεκινήσουμε αναλύοντας την παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, γιατί το κεφάλαιο εμφανίζεται με τρεις μορφές: η πρώτη είναι οι παραγωγικές δραστηριότητες, η δεύτερη είναι τα εμπορεύματα και η τρίτη μορφή το χρήμα. Καθεμία από αυτές έχει μια διαφορετική ικανότητα γεωγραφικής κινητικότητας: η παραγωγή μετακινείται πολύ αργά, τα εμπορεύματα μπορούν να μετακινηθούν, σήμερα, πολύ γρήγορα. Αυτό όμως που μπορεί να μετακινηθεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου είναι σίγουρα το χρήμα. Όταν λέμε πως πρέπει να μπει φρένο σε ό,τι κινείται, οι περισσότεροι περιορισμοί στους οποίους αναφερόμαστε αφορούν τη μορφή εμπόρευμα, και σε ένα βαθμό την παραγωγή. Το δύσκολο είναι να επιβάλεις περιορισμούς στη ροή του χρήματος. Έτσι όταν ο Τραμπ μιλά για εμπορικές συμφωνίες και για αλλαγές, εννοεί τα εμπορεύματα και τον χάλυβα, αφού δεν υπάρχει τρόπος να περιορίσει κανείς την παγκόσμια ροή του χρήματος.

Εγώ πιστεύω ότι τα τελευταία περίπου σαράντα χρόνια σημειώθηκε ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτό που ο Μαρξ αποκαλούσε παραγωγή αξίας, που είναι η κοινωνικά απαραίτητη εργασία για την κατασκευή και την δημιουργία των πραγμάτων, και στην έκφραση-εκδήλωση αυτής της αξίας στη νομισματική της μορφή. Τότε υπήρχε ένας περιορισμός επειδή η νομισματική μορφή εξαρτιόταν από τα αποθέματα χρυσού, αλλά το 1971 η ισοτιμία χρυσού καταργήθηκε, και από τότε το χρήμα είναι αποδεσμευμένο από κάθε είδους έλεγχο σε σχέση με την αξίας του, με αποτέλεσμα το νομισματικό σύστημα σήμερα να έχει κυριαρχήσει.

Αρχή του τέλους ή αρχή της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής;

Ο κανόνας είναι, προτού κατασκευαστεί ένα έργο, να διασφαλίζεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση ή η νόμιμη απαλλαγή του από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Φαίνεται πως, όταν πρόκειται για την «αμαρτωλή» εγκατάσταση της Φυλής, που εξακολουθεί να υποδέχεται το σύνολο σχεδόν των σκουπιδιών της Αττικής, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει.


Τι μας κάνει να προβάλουμε αυτόν τον ισχυρισμό; Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την έκπληξη που νιώσαμε όταν διαπιστώσαμε -πριν από λίγες μέρες- ότι έχει αρχίσει να γίνεται μαζική απόθεση σκουπιδιών στα τελευταία «κύτταρα» του ΧΥΤΑ Φυλής, τα περίφημα Β3 και Β6 της λεγόμενης β΄ φάσης, πράγμα που το αποδεικνύει η πρώτη από τις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε. 

Η έκπληξη έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη (το Δυτικό Μέτωπο έχει καταθέσει συγκεκριμένες ενστάσεις και ερωτήματα για διάφορες πτυχές του έργου). Από αυτήν την άποψη, έχουμε να κάνουμε με μη σύννομη δραστηριότητα, την οποία το Δυτικό Μέτωπο έχει καταγγείλει στη Διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ (α.π. 34179/31.7.2017) και στους επιθεωρητές περιβάλλοντος.