Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο - Τετάρτη 4 Μάρτη 3 μ.μ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο - Τετάρτη 4 Μάρτη 3 μ.μ.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης ακύρωσε την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, για τις 26.2.2020, όταν έμαθε πως δημοτικές αρχές και συλλογικότητες από τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά καλούσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Πιστεύουν ότι με τέτοια φτηνά κόλπα μπορούν να μας αποδιοργανώσουν, όμως κάνουν μεγάλο λάθος.

Οι μεθοδεύσεις τους μας πεισμώνουν ακόμα πιο πολύ!

Την επόμενη Τετάρτη θα είμαστε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η φωνή μας θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Πρέπει να καταλάβει ο κ. Πατούλης -και όσοι αποφασίζουν μαζί του- πως η Δυτική Αθήνα - Αττική δεν είναι ο απόπατος της Αττικής. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Και στα περιφερειακά συμβούλια και στον ΕΔΣΝΑ και στο κέντρο της Αθήνας και στην πύλη της χωματερής της Φυλής.

ΕΔΣΝΑ: Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ 

ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!

Άρθρο του Θωμά Μπιζά από το ιστολόγιο, https://anntilogos.blogspot.com/

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

ΜΑΤ σε ρόλο χούλιγκανς στο λιμάνι Μεστών Χίου


Αν τα ΜΑΤ, συμπεριφέρονται έτσι απέναντι σε κατοίκους νησιών όπως η Χίος που η Ν.Δ. πήρε 46 % (και μπροστά σε κάμερες μάλιστα) όλοι καταλαβαίνουμε πως συμπεριφέρονται και τι σκευωρίες στήνουν στο σκοτάδι, σε περιοχές κινητοποιήσεων ή υποβαθμισμένες, απέναντι σε νεολαίους, φοιτητές ή σε όποιον δεν τους αρέσει. Κάτι πολύ σάπιο αναπαράγεται σε αυτά τα σώματα και πολύ φοβόμαστε ότι η πρακτική τους και η κάλυψη τους από την κυβέρνηση της ΝΔ αυτό θα οδηγήσει και σε θύματα. 



Ακόμα δεν πήρε ΦΕΚ ο Νόμος Βρούτση και αναρτήθηκε η "ελεύθερη" επιλογή των 6 ασφαλιστικών κατηγοριών

Ακόμα δεν πήρε ΦΕΚ ο Νόμος Βρούτση και αναρτήθηκε η "ελεύθερη" επιλογή των 6 ασφαλιστικών κατηγοριών για την Κύρια Σύνταξη Ελευθέρων Επαγγελματιών. Αναδρομικά από τις Εισφορές του Ιανουαρίου οι αυξήσεις.

Εισφορές: Μέχρι πότε πληρώνονται τα «ραβασάκια» του ΕΤΕΑΕΠ - Τι να προσέξετε
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ28.02.2020 07:28

Οι υποχρεώσεις ανά κατηγορία για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ. Πότε θα είναι διαθέσιμη η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους δυο αυτούς κλάδους

Τελευταία ευκαιρία σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου για την εξόφληση των ειδοποιητηρίων του ΕΤΕΑΕΠ με τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που αφορούν 210.000 αυτοαπασχολούμενους. Η διαδικασία ελεύθερης επιλογής με ηλεκτρονική αίτηση ανάμεσα στις τρεις νέες κατηγορίες σταθερών ποσών που θεσμοθετήθηκαν χθες για την επικουρική – 42€, 51€ και 61€ – και τις τρεις κατηγορίες που θεσμοθετήθηκαν για το εφάπαξ – 26€, 31€ και 37€ – θα είναι διαθέσιμη τελικά από τον ερχόμενο Ιούλιο.


Μέχρι τότε και για το πρώτο 6μηνο του 2020, οι μη μισθωτοί που έχουν υποχρέωση ασφάλισης για επικουρική και πρόνοια (εφάπαξ) θα καταβάλλουν τις ελάχιστες και υποχρεωτικές εισφορές οι οποίες συμπίπτουν απόλυτα σε ποσό με τις εισφορές του παλαιού συστήματος, δηλαδή ασφάλιστρο 6,5% επί του κατώτατου μισθού των 650€ για την επικουρική (42€) και 4% για το εφάπαξ (26€).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 27.02.2020 07:31
Εισφορές: Τα οκτώ βήματα για τις αιτήσεις στη νέα πλατφόρμα (πίνακες)Εισφορές: Τα οκτώ βήματα για τις αιτήσεις στη νέα πλατφόρμα (πίνακες)

Τα «ραβασάκια» του ΕΤΕΑΕΠ έχουν ήδη αναρτηθεί εδώ και μέρες και οι υπόχρεοι έχουν λίγες ώρες ακόμη στην διάθεσή τους για να τα αποπληρώσουν εμπρόθεσμα. Τα ειδοποιητήρια των εισφορών είναι πληρωτέα έως τα τέλη του επόμενου μήνα από αυτόν που αφορούν. Υπενθυμίζεται πως μαζί με τις τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου 2020, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αποπληρώσουν και τις δόσεις από τα χρέη του 2017 και του 2018.

Αναλυτικά, υπόχρεοι ασφάλισης για επικούριση και πρόνοια είναι 216.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και ειδικότερα:

Μηχανικοί, εργολήπτες του πρ. ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ : ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ. Πρέπει να καταβάλλουν μέχρι σήμερα :

26€ για εφάπαξ – πρόνοια, Ιανουαρίου 2020 

42€ για επικουρική, Ιανουαρίου 2020

42,96€ για τις οφειλόμενες εισφορές 2017 και 2018 (εξοφλούνται σε 36 δόσεις)

Σύνολο : 110,96€

Απόφαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για στήριξη των δράσεων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και της απεργίας στις 19/3

Απόφαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για στήριξη των δράσεων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και της απεργίας στις 19/3



Mετά από πρόταση της ΑΡΑΓέΣ, η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ υιοθέτησε το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στηρίζει τον αγώνα της διεκδίκησης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για την κατοχύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφορά βασικό τρόπο διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των μηχανικών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, και των συναφών τεχνικών επαγγελμάτων, ανεξαρτήτως τυπικής σχέσης εργασίας.

Μετά από 10 χρόνια μνημονιακών μέτρων και περικοπών στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων μηχανικών, είναι αναγκαία:
η ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών, με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς
η κατοχύρωση των δικαιωμάτων για τις εγκύους και μητέρες εργαζόμενες
η κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων
η διασφάλιση απέναντι στην καταπάτηση θεμελιωδών θεσμικών δικαιωμάτων όπως οι άδειες, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
η υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ θα κάνει και όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γνωστοποιηθεί – και από τα μέσα επικοινωνίας του ΤΕΕ – η προσπάθεια του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και οι δράσεις του σε αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανόμενης της προκηρυγμένης απεργίας την Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Να απαλλαγεί από όλες τις άδικες κατηγορίες ο συνάδελφος μας Γ.Χ.

Να απαλλαγεί από όλες τις άδικες κατηγορίες ο συνάδελφος μας Γ.Χ. υποψήφιος με το ΑΡΑΓΕΣ στις πρόσφατες εκλογές του ΤΕΕ.


Αναίτια σύλληψη και ξυλοδαρμός στελέχους της Ανυπότακτης Αττικής.

Η καταστολή και η αστυνομική αυθαιρεσία δεν θα περάσει!
Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου η Ανυπότακτη Αττική συμμετείχε στην διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών και κοινωνικών φορέων και σωματείων απέναντι στην ολοένα και πιο οξεία κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Μετά το τέλος της πολύ μαζικής, ειρηνικής διαδήλωσης, δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ επιτέθηκαν αναίτια στο πλήθος, το οποίο κατευθυνόταν στο μετρό, με ξύλο, χημικά, κρότου λάμψης και συλλήψεις στο σωρό. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Γ.Χ. δέχτηκε αναίτια και απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία ενώ κατευθυνόταν προς το σταθμό, χτυπήθηκε βίαια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του και οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν στη σύλληψή του. Κατηγορείται με ένα απολύτως σαθρό και κατασκευασμένο κατηγορητήριο για αντίσταση κατά της αρχής, επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία. Ενώ βρισκόταν κρατούμενος στη ΓΑΔΑ, παρά τον εμφανή τραυματισμό του, οι αστυνομικές αρχές αρνούνταν να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, πράγμα που τελικά έγινε τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου, μετά από πιέσεις του ίδιου και των συνηγόρων του.
Image may contain: one or more people, night and outdoor
Ο Γ.Χ. είναι χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των νέων, στους αγώνες για το περιβάλλον, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Είναι στέλεχος της Ανυπότακτης Αττικής και υποψήφιός της στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα στις περασμένες εκλογές.

Το προτεταμένο όπλο του Ειδικού Φρουρού απέναντι στους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ και η εισβολή των ΜΑΤ στο ίδρυμα εν ώρα μαθημάτων, συμπληρώνουν την εικόνα της κυβέρνησης που προσπαθεί να επιβάλλει με κάθε κόστος την πολιτική καταστολής. Την ίδια εικόνα που είδαμε στη Λέσβο και στη Χίο, όπου, μετά την απόβασή τους που θύμιζε κατοχικό στρατό, οι αστυνομικές δυνάμεις έδρασαν απροκάλυπτα παράνομα και τρομοκρατικά, χτυπώντας βάναυσα τους κατοίκους, κάνοντας χρήση όπλων, αλλά και φτάνοντας στο σημείο να επιτίθενται χωρίς πλήρη εξάρτυση και διακριτικά και να σπάνε σταθμευμένα αυτοκίνητα!

Συγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και Επιτροπών του ν.4495/2017, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει , καθώς και την άσκηση αρμοδιοτήτων μεταβατικών διατάξεων από ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α΄και Β΄

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Ορθή επανάληψη
Αρ. Πρωτ.: 8101 Αθήνα, 26/2/2020
Προς: 1. Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη
2. Υφυπουργό κ. Οικονόμου
Κοιν: 1. Γεν. Γραμ. κ. Μπακογιάννη
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
3. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέµα: «Συγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και Επιτροπών του ν.4495/2017, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει , καθώς και την άσκηση αρμοδιοτήτων μεταβατικών διατάξεων από ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α΄και Β΄»
Σχετ.: α) Οι διατάξεις των άρθρων 7, 17, 20, 22 και 116 παρ. 3 του ν.4495/2017 (ΦΕΚ 167 Α/03-11-2017), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν
β) Το με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/116724/971/11-12-2019 έγγραφο Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα « Τροποποίηση αρμοδιοτήτων και συγκρότηση πολεοδομικών συλλογικών οργάνων»
γ) Τα με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/1557/22/08-01-2020, ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/1558/23/08-01-2020, ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/4402/69/15-01-2020, ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/16326/296/12-2-2020 και ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/17254/319/14-2-2020 έγγραφα Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας

κύριε Υπουργέ
με το υπ’ αρ.7912/13-9-2019 έγγραφό μας, έχουμε αιτηθεί συνάντηση μαζί σας για θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας και με αφορμή τα α) και β) σχετικά, επανερχόμαστε στο αίτημά μας και σας σημειώνουμε τα ακόλουθα:
Μετά την αντικατάσταση των άρθρων 20 και 21 του ν.4495/2017 (ΦΕΚ 167 Α/03-11-2017) με το άρθρο 60 παρ. 1 και 2 του ν. 4643/2019 (ΦΕΚ 193 Α/ 03-12-2019) , με το (β) σχετικό έγγραφο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας και επειδή στις 30/12/2019 έληγε η θητεία των υφισταμένων Σ.Α., ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και Επιτροπών του άρθρου 12 του ν.4178/2013 που λειτουργούσαν μεταβατικά δυνάμει της με αρ. πρωτ. 53704/6906/10-06-2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2305 Β΄), επισημάνθηκε ότι οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας οφείλουν να προβούν , το συντομότερο δυνατόν, σε έκδοση απόφασης για τη συγκρότηση των νέων Συμβουλίων και Επιτροπών, σε εφαρμογή των άρθρων 7,20 και 116 παρ. 3 του ν.4495/2017.
Πλην όμως, από το (β) σχετικό έγγραφο του Υφυπουργού δεν προκύπτει πρόθεση για τη συγκρότηση και των λοιπών Συμβουλίων και Επιτροπών των άρθρων 12, 17 και 22 του ν.4495/2017 (ΠΕ.Σ.Α., Επιτροπές Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων και ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) από τους οικείους Περιφερειάρχες και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ , ώστε να ασκούνται όλες οι προβλεπόμενες από το ν.4495/2017 αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Βουλή στη διαβούλευση του Σ/Ν για τους ΟΤΑ


Ομιλία Προέδρου Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. από την ακρόαση Φορέων στη ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ της Βουλής στις 25 Φεβρουαρίου 2020 για το σχέδιο νόμου "Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις"



Το κείμενο με την παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το Νομοσχέδιο

Σχετικά με το κατατεθέν Ν/Σ ΄΄Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις΄΄ .doc

Να περάσει στην ΕΥΔΑΠ η διαχείριση και λειτουργία των ΚΕΛ Ψυττάλειας και Μεταμόρφωσης



Γιατί δε στηρίζει και το ΤΕΕ την πρόταση των εργαζομένων αντί να κάνει τον τροχονόμο ιδιωτικών συμφερόντων? (βλέπε και προηγούμενη ανάρτηση μας)

ΣΕΚΕΣ Ομόφωνη απόφαση ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ: "Να περάσει στην ΕΥΔΑΠ η διαχείριση και λειτουργία των ΚΕΛ Ψυττάλειας και Μεταμόρφωσης"

Σε ομόφωνη απόφαση κατέληξε σήμερα Τρίτη 25/2/2020 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, να προβάλλει στα ΜΜΕ με δελτίο και συνέντευξη Τύπου και να ζητήσει από την Διοίκηση της Εταιρείας να περάσει η διαχείριση και λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας από τους εργολάβους στην ΕΥΔΑΠ.

Η απόφαση βασίστηκε σε πρόταση που κατέθεσαν για συζήτηση και λήψη απόφασης οι τρεις εκπρόσωποι του ΣΕΚΕΣ-Ανυπότακτοι συνάδελφοι Βασιλειάδης, Μερσινιάς και Φωτόπουλος

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης ομόφωνα, μετά από πρόταση ΠΑΣΚΕ και ΑΚΕ να προστεθεί ως αίτημα προς τη Διοίκηση η επιστροφή στην ΕΥΔΑΠ από τον εργολάβο του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ- ΑΝΥΠΟΚΤΑΚΤΟΙ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜ.Ε
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜ. ΕΥΔΑΠ 
ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ

Η αποχέτευση του Λεκανοπεδίου Αττικής πραγματοποιείται με δίκτυο πρωτευόντων και δευτερευόντων αγωγών ακαθάρτων, οι οποίοι συλλέγουν και μεταφέρουν τα λύματα στη θαλάσσια περιοχή της Ψυττάλειας αφού προηγηθεί ο βιολογικός καθαρισμός τους στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) λειτουργεί από το 1994. Η επεξεργασία λυμάτων στο ΚΕΛΨ περιλαμβάνει προεπεξεργασία, πρωτοβάθμια επεξεργασία και προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με απομάκρυνση αζώτου, επεξεργασία ιλύος και συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

3 στα 3 από τους 3 με 3 μύρια

Σε συνέχεια της προχθεσινής μας ανάρτησης. Μοιράστηκαν μεταξύ τους τα τρία έργα περίφραξης οι τρεις γνωστές Εταιρίες (ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΣ), με ελάχιστες εκπτώσεις της τάξης του 1-3% (τη στιγμή που στις Συμβατικές Δημοπρατήσεις οι εκπτώσεις είναι 50-60%!). Όπως γράφαμε κράτησαν οριακά το έργο της περίφραξης κάτω από 3 εκατ. ώστε να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με 3 εταιρίες χωρίς δημοσίευση προκήρυξης!!! Και κλειστές δομές και επιτάξεις και (σχεδόν) απευθείας αναθέσεις. Με ένα σμπάρο 3 τρυγόνια

O δρόμος που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή
Οι ανάδοχες εταιρείες που αναλαμβάνουν τα έργα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
efsyn.gr

Μέσα σε κλίμα έντασης, που δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, ανακοινώθηκαν οι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες στις οποίες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για τις υπερδομές που πρόκειται να κατασκευαστούν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΕ αναλαμβάνει το έργο των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού της έκτασης που επιτάχθηκε στη Λέσβο αντί του συνολικού ποσού των 854.390 ευρώ. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ο ανάδοχος για το ίδιο έργο στη Χίο, αντί του συνολικού ποσού του 1.031.398 ευρώ. Τέλος, στη Σάμο το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. αντί του συνολικού ποσού των 947.651 ευρώ.

Μεταξύ του υπουργείου και των αναδόχων θα υπογραφεί συμφωνητικό ανάθεσης μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας και την υποβολή εγγύησης καλής εκτέλεσης του έργου.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Κατάληψη της Μυτιλήνης δια της βίας



Κατακτητές στην ίδια τους την πατρίδα είναι μόνο οι προδότες. 

Η κυβέρνηση της Αθήνας, έστειλε δυνάμεις κατοχής στα ελληνικά νησιά, Χίο και Λέσβο. Από τις δύο και μισή το ξημέρωμα, η Μυτιλήνη καταλήφθηκε από τους πραιτοριανούς των ΜΑΤ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νύχτα μέσα σε καταιγισμό δακρυγόνων. Η αποτρόπαια εικόνα εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ, με τα κράνη και ασπίδες, να βγαίνουν από τον καταπέλτη του πλοίου, ως δυνάμεις επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής, είναι κάτι που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε.

Δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οι εικόνες θα φτάσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, ή θα τις καταπιούν τα απολύτως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είχε καμία αναστολή, να πετάξει χημικά πάνω σε κατοίκους στο λιμάνι, στην Καράβα, στο Διαβολόρεμα. Τους θεωρεί εχθρούς.

Η βούληση του λαού της Λέσβου δεν μετράει, μπροστά στη βούληση της κυβέρνησης. Ως κάτοικοι ακριτικού νησιού, αναρωτιώμαστε ποιό είναι το μέλλον του νησιού μας, όταν η κυβέρνηση της χώρας μας, μας φέρεται σαν υποτελείς, σαν δούλους που ξεσηκώθηκαν και πρέπει να γονατίσουν με τη βία. Όταν η κυβέρνηση λούζει κυριολεκτικά στα χημικά τους κτηνοτρόφους που θέλουν να αποφασίσουν οι ίδιοι για τις ζωές τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να θυσιάσει τη Λέσβο και τη Χίο. Δεν κατανοεί ότι η εισβολή των ΜΑΤ, είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχαστεί μέχρι να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις. Γιατί, αργά ή γρήγορα θα δοθούν.

Αυτό που συνέβη χτες το βράδυ γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία της Λέσβου και της Ελλάδας. Κατάλυση της δημοκρατίας. Ένα τρόπαιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πάνω στο βιασμένο κορμί της Λέσβου, μέσα στα δακρυσμένα μάτια των κατοίκων.

Σήμερα είναι μέρα πένθους για το νησί μας. Η κυβέρνηση της Αθήνας μας πούλησε. Όμως είναι και μέρα συνειδητοποίησης και αποφασιστικότητας. Γιατί ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε: Με την πιο αδίστακτη και βέβηλη δεξιά μετά τη χούντα.

Εδώ είμαστε..

Με χημικά και ξύλο σε μια επιχείρηση πρωτόγνωρης βίας από 10 διμοιρίες ΜΑΤ που αποβιβάστηκαν από το πλοίο «ΠΗΓΑΣΟΣ» στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα. Πεδίο μάχης η Προκυμαία μέχρι τις 4 τα χαράματα

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με το κατατεθέν Ν/Σ “Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις"

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8104 Αθήνα, 25/2/2020

Προς: Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
      1. Ε.Ε ΑΔΕΔΥ
      2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ (για ενημέρωση των μελών)


Θέμα: Σχετικά με το κατατεθέν Ν/Σ “Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις “

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους πάνω από 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς του συνόλου του Δημοσίου Τομέα, δηλαδή Υπουργείων, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ. Και Ανεξάρτητων Αρχών. Σχετικά με το προς συζήτηση Ν/Σ “Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις”, έχουμε να παρατηρήσουμε καταρχήν ότι η τελική του μορφή διαφέρει ριζικά σε σχέση με αυτή που αναρτήθηκε το Νοέμβρη του 2019 προς διαβούλευση.

Στο Α΄ Κεφάλαιο του «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» εισάγεται εκ νέου και αναβαθμίζεται ο θεσμός των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι Ανώνυμες Εταιρείες και πρακτικά θα αντικαταστήσουν τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων. Με πρόφαση την μη τεχνική επάρκεια (που όμως ακόμα κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να την ορίσει επακριβώς) ή την υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών (που επίσης κανείς δεν προσπαθεί να επιλύσει με προσλήψεις) συστήνονται λοιπόν Ανώνυμες Εταιρείες που θα αναλάβουν την σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημοσίων μελετών και έργων από ΟΤΑ ΚΑΙ την τεχνική και διοικητική υποστήριξη για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης.

Η στελέχωση των Οργανισμών αυτών θα γίνει με τακτικό και έκτακτο προσωπικό. Το τακτικό, που οι θέσεις του θα καθορίζονται από τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, θα προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ ή με μεταθέσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ από τις ανάλογες υπηρεσίες, που θα οδηγήσει προφανώς σε περαιτέρω διάλυση των υπηρεσιών αυτών, ενώ το έκτακτο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ουσιαστικά μιλάμε για προσλήψεις στις Εταιρείες αυτές, προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες και μια πλήρη επιστροφή στο πελατειακό κράτος του παρελθόντος. Ίσως αυτό να αποτελεί και τη βασική επιδίωξη της ρύθμισης κατ' εντολή αιρετών και άλλων παραγόντων! Για το λόγο αυτό και στις Διευθύνσεις Τεχνικής Υπηρεσίας των Αναπτυξιακών δύναται να προΐσταται μηχανικός “ΠΕ ή ΤΕ” σε αντίθεση και παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις Εγκυκλίους του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το υπόλοιπο τακτικό προσωπικό θα προέρχεται είτε από τον τεχνικά «ανεπαρκή» ΟΤΑ είτε από διαδικασίες ΑΣΕΠ, που όμως θα μπορούσαν να γίνουν κατευθείαν από τον ΟΤΑ ώστε να μην υπάρχει η τεχνική «ανεπάρκεια» εξ’ αρχής!! 

Ασφαλίτης βγάζει όπλο μέσα στην ΑΣΟΕΕ και απειλεί φοιτητές

Καταγγελία: Ασφαλίτης βγάζει όπλο μέσα στην ΑΣΟΕΕ και απειλεί φοιτητές (βίντεο)

Η ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνει ότι αστυνομικός τράβηξε όπλο στην ΑΣΟΕΕ αλλά ήταν… «εκτός υπηρεσίας»!
24 Φεβρουαρίου 2020


Στην ΑΣΟΕΕ, μπήκε σήμερα ένας ασφαλίτης, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών, έβγαλε όπλο και απείλησε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Έπειτα, φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη κρότου λάμψης και σε ξυλοδαρμούς φοιτητών και φοιτητριών. Την καταγγελία έκαναν το φοιτητικό σχήμα ΕΑΑΚ ΑΣΟΕΕ όσο και η Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ.

«Όλα αυτά έρχονται ως επακόλουθα της πολιτικής της κυβέρνησης η οποία εξαπολύει επίθεση στην παιδεία και στα συμφέροντα των φοιτητών καταργώντας το άσυλο και προσπαθώντας να επιβάλλει το δόγμα νόμος και τάξη. Για όποιον δεν είχε πειστεί μέχρι τώρα αυτή είναι η πραγματική εικόνα της κατάργησης του ασύλου δηλαδή αστυνομικοί να οπλοφορούν και να απειλούν φοιτητές ότι θα τους πυροβολήσουν… Με πρόσχημα το παρεμπόριο θέλουν να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές και να δείξουν ότι κάνουν κουμάντο! Ωστόσο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα κυκλώματα ναρκεμπορίου και παρεμπορίου δρουν ανενόχλητα. Ο στόχος για αυτούς είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι όπως μικροπωλητές και τοξικοεξαρτημένοι», καταγγέλλει το σχήμα των ΕΑΑΚ της ΑΣΟΕΕ.

«Την Δευτέρα 24/02 γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας στην σχολή μας. Συγκεκριμένα άντρας της ασφάλειας αποπειράθηκε να συλλάβει μικροπωλητή μέσα στον χώρο της ΑΣΟΕΕ. Όταν φοιτητές που υπήρχαν στον χώρο αντέδρασαν στο περιστατικό ο αστυνομικός μπήκε στην σχολή βγάζοντας όπλο στοχεύοντας και απειλώντας τους φοιτητές ότι θα τους ρίξει. Στην συνέχεια φυγαδεύτηκε με την βοήθεια διμοιρίας των ΜΑΤ τα οποία πέταξαν κρότου λάμψης και ξυλοκόπησαν φοιτητές φτάνοντας μέχρι την είσοδο της σχολής», καταγγέλλει η Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Ενάντια στα αυθαίρετα εγκαίνια της COSCO στον Πειραιά


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 
Ενάντια στα αυθαίρετα εγκαίνια της COSCO στον Πειραιά
Τρίτη 25/2 
ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ 10 ΜΕΓΑΡΟ ΟΛΠ 
Πύλη Ε11 Κρουαζιέρας 
10:30 π.μ 

Η COSCO προχωρεί στον Πειραιά σε μια θηριώδη επέκταση του λιμανιού στην Πειραϊκή. 

Υπάρχουν ήδη σημαντικές κινητοποιήσεις κατοίκων και επιστημονικές μελέτες που πιστοποιούν την τραγική ρύπανση που θα επέλθει στην πόλη του Πειραιά και ευρύτερα στους δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη ανάλογα σοβαρά προβλήματα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τις επεκτάσεις τους. 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε η COSCO δεν έλαβε έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Άλλωστε για μιας τέτοιας έκτασης έργο απαιτείται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). 

Παρά ταύτα η COSCO ως κράτος ένα κράτει προχωρά σε τελετή έναρξης των έργων χωρίς έγκριση αντιμετωπίζοντας την πόλη ως αποικία. 

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 10:30 π.μ. πραγματοποιείται 

συγκέντρωση διαμαρτυρίας 

Ακτή Μιαούλη στο ΜΕΓΑΡΟ ΟΛΠ (βλέπε σχεδιάγραμμα πρόσβασης από τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά) 

Την κινητοποίηση στηρίζουν: 

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ της Α΄ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 
« όχι ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» 

Δημοτική Κινηση «Πειραιασ για Ολουσ» 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ 

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ 

ΠΡωτοβουλία ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙματικη αλλαγη 

ΣΥΡΙΖΑ Α΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 

ΜέΡΑ 25 

Επίσης θα πάρει μέρος στη διαμαρτυρία το ΚΚΕ

Από την «ευλογία» του λιγνίτη στο Μάντσεστερ της Ελλάδας

Από την «ευλογία» του λιγνίτη στο Μάντσεστερ της Ελλάδας
Πώς φτάσαμε από τη ΛΙΠΤΟΛ το 1959 στη «Δίκαιη Μετάβαση» για την πράσινη ενέργεια και στην απειλή της ανεργίας



Ήταν κάποτε μια Ελλάδα που ο λιγνίτης στα σπλάχνα της ήταν ευλογία. Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη, περιοχές πλούσιες σε ορυκτό πλούτο. Και μια μέρα, τη δεκαετία του ’50, έφτασαν εκεί επιστήμονες, μεγάλοι και τρανοί, από την πρωτεύουσα και έλεγαν στους ανθρώπους ότι αν τον εκμεταλλεύονταν και δούλευαν σκληρά, κανένα κακό δεν θα τους έβρισκε, ούτε ανεργία, ούτε πείνα, ούτε καταστροφές.


Και έτσι συστάθηκε η εταιρεία ΛΙΠΤΟΛ, που εκμεταλλευόταν τον λιγνίτη και η οποία το 1959 περιήλθε στη ΔΕΗ, γιγαντώθηκε και κατασκεύασε πολλές λιγνιτικές μονάδες.

Χωρίς «happy end»

Πολλά χρόνια αργότερα, επισκέφθηκαν τους κατοίκους άλλοι επιστήμονες και τους είπαν ότι η ρύπανση από την παραγωγή ενέργειας σκοτώνει τους ίδιους και το περιβάλλον.

Και έφτασαν κι άλλοι αργότερα από τις Βρυξέλλες και υπουργοί από την Αθήνα. Και τους έδωσαν τελεσίγραφο ότι το… παραμύθι τελειώνει, χωρίς «happy end».

Για την Αναλογιστική Μελέτη και το ασφαλιστικό Βρούτση

Άρθρο του προέδρου της ΠΟΠΟΚΠ στο ergasianet.gr για την Αναλογιστική Μελέτη και το ασφαλιστικό Βρούτση


Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Αντώνης Κουρούκλης


Το (αντι) – ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας καθίσταται βιώσιμο μέχρι το 2070!

Ο αποκλεισμός της Ομοσπονδίας μας, με ευθύνη του Υπουργού Βρούτση, από τη σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να αναφερθούμε, έστω και συνοπτικά, τόσο στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο και στη συγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη.

Σχετικά με το δεύτερο, εξαιρώντας τη μεθοδολογία που αφορά στην επιλογή και εφαρμογή του μαθηματικού και στατιστικού μοντέλου για την κατάρτιση των πινάκων και την εκτίμηση των κινδύνων, θα αναφερθούμε στις βασικές δημογραφικές και μακροοικονομικές παραδοχές, σε συνδυασμό με το θεσμικό πλαίσιο που έχει ληφθεί υπόψη και δεν είναι άλλο από το νόμο Κατρούγκαλου και το νομοσχέδιο Βρούτση.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι, προφανώς δεν έχει κάποιος την απαίτηση μια αναλογιστική μελέτη να λάβει υπόψη της εναλλακτικά ή υποθετικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα στη βάση των εξελίξεων της χρονικής περιόδου στην οποία αναφέρεται, κάτι το οποίο πιθανότατα βρίσκεται εκτός του επιστημονικού πλαισίου το οποίο υπηρετεί. Ωστόσο είναι ακριβώς αυτός ο αυτοπεριορισμός που από τη μια της στερεί το «δυναμικό» χαρακτήρα και από την άλλη την καθιστά ιδιαίτερα «ευάλωτη» σε διάφορες μορφές «εργαλειοποίησης» – κυρίως από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα προχωρήσουμε σ’ ένα σύντομο σχολιασμό, επιχειρώντας να περιγράψουμε τη στόχευση και την κυρίαρχη τάση των εφαρμοζόμενων πολιτικών, τις οποίες κατά την άποψή μας επιβεβαιώνει η συγκεκριμένη μελέτη.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού απαντάει στο τελεσίγραφο έξωσης

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού απαντάει στο τελεσίγραφο έξωσης

«Σε περίπτωση που δεν μας δώσει η Ελληνικό Α.Ε. ή κάποιος άλλος κρατικός ή δημοτικός φορέας ανάλογο κτήριο, όπως οφείλετε , τότε θα φέρετε την πλήρη ευθύνη για την έξωση μας, όπως, για την καταστροφή των φαρμάκων μας – αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ- που περιλαμβάνουν πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά και για την εγκατάλειψη εκατοντάδων ασθενών μας που αδυνατούν να τα αγοράσουν» τονίζει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, σε ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, απαντώντας στο τελεσίγραφο που έστειλε η «Ελληνικό Α.Ε» για έξωση μέχρι τις 15 Μαρτίου και επιστρέφοντάς το ως «απαράδεκτο».
The Press Project

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβομάδα στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έφτασε το «τελεσίγραφο» της «Ελληνικό Α.Ε.Ε» για να εγκαταλείψει τον χώρο όπου στεγάζεται από το 2011, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατεδάφισης για την «επένδυση» της Lamda Development. Παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων φορέων για λύση, μετά το κύμα αλληλεγγύης σε ανάλογη απόπειρα το 2018, παρά το γεγονός ότι το Ιατρείο συνεχίζει να εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς και να στηρίζει άλλες δομές με φάρμακα και ιατρικά είδη και παρά το γεγονός ότι η επένδυση έχει μπει ξανά στον «πάγο», λόγω του διαγωνισμού για το καζίνο που καταγγέλλεται διεθνώς ως «στημένος», οι εθελοντές γιατροί ειδοποιήθηκαν ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον χώρο, χωρίς να υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα απειλή για έξωση έρχεται σε μία περίοδο που η «επένδυση» δείχνει ξανά να παγώνει, λόγω του διαγωνισμού για το καζίνο. Ο αποκλεισμός της Hard Rock International από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για διαδικαστικούς λόγους έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς γύρω από τη διαδικασία, με την εταιρεία να καταθέτει προσφυγή και την αρμόδια αρχή να αποδέχεται αρχικά την προσφυγή της ως βάσιμη και να ετοιμάζεται να την εξετάσει ενδελεχώς. Η εταιρεία μάλιστα, καταγγέλλει διεθνώς τον διαγωνισμό ως «στημένο» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η νομική εταιρεία KLC είναι σύμβουλος της ΕΕΕΠ στον διαγωνισμό και παράλληλα συνεργάτρια της κοινοπραξίας Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είναι η μόνη προσφορά που έχει απομείνει.

Σε ανοιχτή του επιστολή προς την κυβέρνηση, το Κοινωνικό Ιατρείο αναφέρεται στις υπηρεσίες που προσφέρει, στους χιλιάδες ασθενείς που εξυπηρετεί, τονίζοντας ότι «Τέτοιου τύπου τελεσίγραφα θυμίζουν “σκοτεινές” πολιτικές περιόδους του τόπου μας, και δεν συνάδουν με τις αρχές που διέπουν τις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες, όπου η ενδυνάμωση της “κοινωνίας των πολιτών” είναι το ζητούμενο. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρέφουμε το τελεσίγραφο, και δίνουμε την δική μας διορία μέχρι την ίδια ημερομηνία, ώστε να μας βρείτε ένα κτήριο το οποίο θα καλύπτει τουλάχιστον τις ίδιες ανάγκες που καλύπτει το υπάρχον.»

Η επιστολή – απάντηση του Μ.Κ.Ι.Ε

Με ένα σμπάρο 3 τρυγόνια. Και κλειστές δομές και επιτάξεις και (σχεδόν) απευθείας αναθέσεις.

Κράτησαν οριακά το έργο της περίφραξης κάτω από 3 εκατ. ώστε να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με 3 εταιρίες χωρίς δημοσίευση προκήρυξης!!!
Και κλειστές δομές και επιτάξεις και (σχεδόν) απευθείας αναθέσεις. Με ένα σμπάρο 3 τρυγόνια

Β. Αιγαίο: Προσφορές από ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο και ΑΚΤΩΡ για τα στρατόπεδα προσφύγων ζητεί ο Μηταράκης

Οι συνολικές δαπάνες για το έργο (της ΝΔ) να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο, επί του παρόντος και με βάση τις αποφάσεις, ανέρχονται σε περίπου 2.995.044 ευρώ

Τις προκηρύξεις διαγωνισμών για περίφραξη εκτάσεων σε Λέσβο, Σάμο και Χίο αποφάσισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προκαλώντας ξανά τους κατοίκους νησιών του Βορείου Αιγαίου που διαμαρτύρονται στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, με το χαρακτηρισμό «επείγον» (βλέπε παρακάτω τις σχετικές αποφάσεις, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια), ζητεί προσφορές από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΑΕ, Μυτιληναίος ΑΕ και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, στις οποίες αποδίδει το χαρακτηρισμό… οικονομικοί φορείς. Οι συνολικές δαπάνες για το έργο (της ΝΔ) να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο, επί του παρόντος και με βάση τις αποφάσεις, ανέρχονται σε περίπου 2.995.044 ευρώ.






Θυμίζουμε ότι από την Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου είχε προχωρήσει σε διαρροές διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών των νέων κέντρων από την άλλη εβδομάδα αποκαλύπτοντας ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες αφορούσε τελικά μόνο τη δυνατότητα των δήμων να προτείνουν νέες τοποθεσίες.

«Απαραίτητη προϋπόθεση οι νέες κλειστές δομές»


Ο ίδιος υπουργός με αφορμή την ανακοίνωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, υπεραμύνθηκε των κλειστών δομών υποστηρίζοντας ότι είναι «ελεγχόμενες δομές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και την προστασία των διαμενόντων σε αυτές. Πρωταρχικός μας στόχος ο περιορισμός των ροών, οι οποίες τροφοδοτούν τη σημερινή κατάσταση στα νησιά».

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό φροντίζουμε, ώστε οι νέες δομές να βρίσκονται εκτός των πόλεων και των χωριών. Το σχέδιο μας εγγυάται την αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών, με την ισόποση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας, τόσο στα νέα κλειστά κέντρα, όσο και σε χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δουλεύουμε αποφασιστικά για την δημιουργία αυτών των νέων θέσεων».

Στην απάντησή του ο υπουργός ανέφερε ότι «είναι πράγματι πολύ δύσκολη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πέντε νησιά του Αιγαίου» και συμμερίστηκε την αγωνία Γκράντι. «Πράγματι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε και επανέλαβε ότι «η κρίση απαιτεί απάντηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην συζήτηση για την αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών βαρών. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να οχυρώνεται πίσω από τα αποθέματα ανθρωπισμού των 5 ελληνικών νησιών. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».
Απερρίφθη και επίσημα η «πρόταση» για Τοκμάκια


Στο μεταξύ, από επίσημα χείλη και μάλιστα από αυτά του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, απορρίφθηκε χθες το πρωί η «πρόταση» δημιουργίας κλειστής δομής για πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα από τα ακατοίκητα νησιά Τοκμάκια. Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, δήλωσε ότι δεν είναι λύση η δημιουργία δομής στα Τοκμάκια, αφού οι εργασίες εκεί είναι χρονοβόρες μια και απαιτείται και η δημιουργία υποδομών όπως λιμενικές που δεν είναι εφικτό να γίνουν.

Ας σημειωθεί ότι η «πρόταση» για Τοκμάκια φέρεται ότι κατατέθηκε από τους Χαράλαμπο, Αθανασίου, βουλευτή Λέσβου ΝΔ, και Κώστα Μουτζούρη, περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.