Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης προς την ΒΙΟ.ΜΕ.

12/10/2016
Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης προς την ΒΙΟ.ΜΕ. :

Από όλο τον κόσμο μέχρι την Θεσσαλονίκη: Η αλληλεγγύη σταματάει την εκποίηση των ζωών μας και βάζει μπρος μια οικονομία στηριγμένη στην ισότητα


Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης προς την ΒΙΟΜΕ (Βιομηχανική Μεταλλευτική) συμμετέχει και συνδιοργανώνει την Δεύτερη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση της «Οικονομίας των εργαζομένων» στις 28,29 και 30 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ (Λαέρτου 21, Πυλαία) και θα φέρει κοντά εργαζόμενους ανακτημένων και συνεργατικών επιχειρήσεων, πολιτικούς και κοινωνικούς αγωνιστές, συνδικαλιστές και ακαδημαϊκούς από την Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Σερβία, Τουρκία, Βοσνία, Κροατία, Κύπρο, Ισπανία, Καταλονία, Χώρα των Βάσκων, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν οι προσκεκλημένοι από το Μεξικό και την Αργεντινή, οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία εργατικών αγώνων και επιχειρήσεων κατειλημμένων και αυτοδιαχειριζόμενων εδώ και 25 χρόνια!

Πριν όμως από την συνάντηση οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ και οι αλληλέγγυοι έχουν μπροστά τους την μάχη της ακύρωσης του τέταρτου επιχειρούμενου πλειστηριασμού για την εκποίηση της επιχείρησης, ο οποίος απειλεί να πετάξει στον δρόμο τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ και το επιτυχημένο εγχείρημά τους. Το αγωνιστικό ραντεβού ακύρωσης του πλειστηριασμού έχει δοθεί για τις 20 Οκτωβρίου στις 11.00 στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Η παγκόσμια συνάντηση «Η Οικονομία των Εργαζόμενων» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007 στην Αργεντινή. Κάθε δύο χρόνια από τότε, οι συναντήσεις αυτές αποτελούν χώρους συνεύρεσης, συζήτησης και αναστοχασμού πάνω στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν την εργασία τους μέσα από την αυτοδιαχείριση, απέναντι στην επίθεση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

Η πρώτη περιφερειακή συνάντηση στην Ευρώπη έγινε το 2014 στο εργοστάσιο της τότε κατειλημμένης και αργότερα ανακτημένης Φραλίμπ, στην Γαλλία. Η Δεύτερη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση «Η Οικονομία των Εργαζόμενων» θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ.

Εκλογές ΤΕΕ 2016: ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση - ΑΡΑΓΕΣ

Οι επίσημες δυνάμεις που διαχρονικά διοικούν το ΤΕΕ, εμφανίζονται  στις φετινές εκλογές καμουφλαρισμένες με διάφορες χιαστί συμμαχίες και πολυδιασπασμένες (22 συνολικά ψηφοδέλτια κατατέθηκαν τα περισσότερα προερχόμενα από τους χώρους ΠΑΣΚ και ΔΚΜ), για να κρύψουν τις διαχρονικές τους ευθύνες για όλα τα ζητήματα του κλάδου και όχι μόνο (επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστικό, τράπεζα αττικής). Η κατεύθυνση τους κοινή και ομολογημένη: η διάλυση του επαγγέλματος μέσω πιστοποιήσεων, η εξόντωση της πλειοψηφίας των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους μέσω του φοροασφαληστικού, η υφαρπαγή της δημόσιας (και ιδιωτικής) περιουσίας, η υλοποίηση των μνηνμονιακών απαιτήσεων με τη συναίνεση-συμμετοχή και των μηχανικών. Στην κατεύθυνση αυτή (με ασήμαντες μικροδιαφορές) συνυπάρχουν όλες οι παρατάξεις του χώρου πρώην ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, οι συντεχνιακές παρατάξεις αλλά και η κυβερνητική ΡΠΜ. Πρέπει να λάβουν όλοι ηχηρό μήνυμα καταδίκης όχι δια της αποχής (άποψη που συναντάμε συχνά ανάμεσα στους απογοητευμένους συναδέλφους μας) αλλά μέσω της συμμετοχής και της ανατροπής (και στις εκλογές και κυρίως στους αγώνες).


Αυτό που στις φετινές εκλογές μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι ότι  πετύχαμε μια πρωτόγνωρη ενότητα αριστερών και αγωνιστικών δυνάμεων στο χώρο των μηχανικών (ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωσης - ΑΡΑΓΕΣ όπου συμμετέχουν Αριστερή Στροφή, συσπείρωση αριστερών μηχανικών, ΑΑΕΠεμ, Τομή και ανένταχτοι/ες). Αν δεν υπήρχε η αδικαιολόγητη άρνηση μικρού μέρους της συσπείρωσης και της πλειοψηφίας της ΑΕΠ τα πράγματα θα ήταν προφανώς ακόμα καλύτερα. Το κοινά επεξεργασμένο και συμφωνημένοι πολιτικό πλαίσιο του ΑΡΑΓΕΣ είναι απόλυτα επαρκές και δεσμευτικό για την επόμενη ημέρα. Στηρίζεται στις διαχρονικές επεξεργασίες του χώρου της συσπείρωσης επικαιροποιημένες στο φόντο της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Περιλαμβάνει όλες τις κρίσιμες οριοθετήσεις τόσο απέναντι στο μνημονιακό πολιτικό σύστημα (όλα τα μέχρι σήμερα κόμματα που υλοποίησαν τα μνημόνια περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ) και τους υπερεθνικούς πατρώνες του (ΕΕ-ΔΝΤ), όσο και επέναντι στο διαχρονικό "σύστημα ΤΕΕ" (αποτυπωμένο στη διαχρονική θέση μας για το ΤΕΕ "εντός , εκτός και εναντίον") απέναντι στο οποίο φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε μια συγκροτημένη αντιπολίτευση. Αναδυκνεί τα αιτήματα των συλλόγων και των σωματείων των μηχανικών απέναντι στη φοροασφαληστρική επιδρομή, στη διάλυση του επαγγέλματος, στην εργασιακή υποτίμηση, στη διαχρονική -και διακομματική- ληστεία των αποθεματικών (PSI, Attica). Ενώνει ανένταχτους αριστερούς και ενταγμένους σε πλήθος συλλογικότητες της αριστεράς, αποτελώντας μια αυτόνομη συλλογικότητα χωρίς  κομματικές δεσμεύσεις. Η δημιουργία της (αν και καθυστερημένη) αποτελεί μια σημαντική υπέρβαση αφού ξεπερνά παλαιότερες διαιρέσεις και συνεχίζει την πολύχρονη πρακτική του χώρου της συσπείρωσης, την αναζήτηση δηλαδή ευρύτερων συγκλίσεων για την αποτελεσματικότερη υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, για τη δημιουργία κοινωνικών κινημάτων (όπως οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, ειδικά την περίοδο 2013), με συνέπεια στις θέσεις και συνεχή προσπάθεια και όχι με λογικές απλής εκλογικής καταγραφής.

Σχετικά με το χαρακτηρισμό ως μνημείων κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Δελτίο Τύπου 14/10/2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΩΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

1. Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συζητήθηκε στις 13/10/2016 ο «χαρακτηρισμός ως μνημείων κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού». Η διαδικασία διήρκεσε από τις 4.00 μ.μ. έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα και η συζήτηση που έλαβε χώρα χαρακτηρίζει τη διολίσθηση του οργάνου σε διαδικασίες και αποφάσεις που δεν συνάδουν με την επιστημονική αντικειμενικότητα και την αυτονομία του.

2. Η εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟΑ, η οποία υπογράφεται από τις συντάκτριες Αθανασία Γκουσιάκη και Αθηνά Κούτση, αρχιτέκτονες μηχανικούς, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και Μνημείων Τεχνικού Πολιτισμού, Αλέξανδρο Ξενάκη, αρχιτέκτονα μηχανικό, και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αμαλία Ανδρουλιδάκη, αρχιτέκτονα μηχανικό, αφορούσε στα παρακάτω κτίρια και τεχνικές εγκαταστάσεις :
α) Το κέλυφος του αρχικού κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων),
β) Τον παλαιό πύργο ελέγχου του Αεροσταθμού,
γ) Το Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα) και
δ) Τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών (νυν κτήρια Υ.Π.Α.), φερομένης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.
Σημειωτέον ότι ήδη έχουν κηρυχθεί διατηρητέα με προγενέστερες αποφάσεις το συγκρότημα του Ανατολικού Αεροσταθμού και τα τρία υπόστεγα της Πολιτικής Αεροπορίας.
Η Επιτροπή μας προσέθεσε στα κτίρια αυτά, σύμφωνα και με τις προτάσεις της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, τον νέο πύργο ελέγχου, τον υδατόπυργο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά.
Τούτων δεδομένων υποστηρίξαμε πλήρως την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟΑ και τα προτεινόμενα προς χαρακτηρισμό κτίρια.


3. Επισημάναμε ότι για την αξιοποίηση του δημοσίου ακινήτου Ελληνικού η Επιτροπή μας έχει καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο συμβατό με το πνεύμα του τόπου, την οικολογική ισορροπία και την οικονομική/κοινωνική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το θέμα των νεωτέρων μνημείων που διασώζονται στην περιοχή είναι ένα αυτοτελές θέμα και η κήρυξή τους πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από τις προωθούμενες επιλογές αξιοποίησης του ακινήτου και τις απαιτήσεις της κατ’ αρχήν επενδύτριας εταιρείας Lamda Development, τις οποίες εξυπηρετεί απαρέγκλιτα το ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικότερα υποστηρίξαμε ότι η περιοχή του Ελληνικού χαρακτηρίστηκε για πάνω από 60 χρόνια από την παρουσία του πρώτου και μεγαλύτερου διεθνούς αεροδρομίου της χώρας, που αποτέλεσε αψευδή μάρτυρα της οικονομικής, κοινωνικής και τεχνολογικής εξέλιξης καθώς και της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε απολύτως αναγκαίο και αυτονόητο να διατηρηθεί από την ιστορική αυτή μνήμη ένα ευδιάκριτο αποτύπωμα στο χώρο.
Ιδιαίτερα τονίσαμε την τεχνολογική καινοτομία και την αισθητική αξία του Υποστέγου Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και του Αγγλικού Υποστέγου «Παγόδα», όπως και την τυπολογική και μορφολογική σπουδαιότητα του συγκροτήματος των Κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, που αποτελεί χώρο στέγασης της νυν Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.). Η ΥΠΑ δεν θα έπρεπε να μετεγκατασταθεί από την περιοχή, σε κάθε περίπτωση όμως το συγκρότημα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, με την πλούσια βλάστηση που το περιβάλλει, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικά πρότυπο εκπαιδευτικό κτίριο, από τα λίγα που διασώζονται ολοκληρωμένα στη χώρα, η λειτουργία του οποίου εισήγαγε πρότυπες και νεωτερικές εκπαιδευτικές μεθόδους.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Εκλογές στο ΤΕΕΠανεργατική απεργία 4/2Εν όψει των εκλογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) στις 20 Νοέμβρη συγκροτήθηκε η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.). Την ιδρυτική διακήρυξη συνυπογράφουν οι παρατάξεις Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, Τομή, Αριστερή Στροφή και Αριστερή Αγωνιστική Πρωτοβουλία εργαζόμενων μηχανικών, ενώ συμμετέχουν και ανένταχτοι μηχανικοί. 

Η Δήμητρα Κυρίλλου μας μίλησε για αυτή την ελπιδοφόρα εξέλιξη: «Ο χώρος των μηχανικών έχει χτυπηθεί από την κρίση, υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι – ουσιαστικά υποαπασχολούμενοι για ένα κομμάτι ψωμί, χαμηλόμισθοι αντιμέτωποι με την απληρωσιά και τα λουκέτα. Αυτοί αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των 100 χιλιάδων μελών του ΤΕΕ. Το ΤΕΕ κινήθηκε σταθερά στο πλευρό των καπιταλιστών, των κυβερνήσεων και της διαχείρισης του συστήματος, γυρίζοντας την πλάτη στην πλειοψηφία των μελών του. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δυνάμεις που βρισκόμαστε διακριτά στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσαμε να κινηθούμε μαζί με αφορμή τις εκλογές στις 20 Νοέμβρη. 

Είμαστε μηχανικοί που ενεργοποιούμαστε χρόνια στην αντικαπιταλιστική αριστερά, που βρεθήκαμε σε διαδικασία κοινής δράσης και συζήτησης με κομμάτια που έσπασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξή του πριν και μετά τα μνημόνια. 

Ανοιχτό κάλεσμα

Τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια που συμμετέχει η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

Σε συνέχεια της προηγούμενης μας ανάρτησης με τα κεντρικά ψηφοδέλτια της Αριστερής Αγωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης συνεχίζουμε με αυτά όπου το ΑΡΑΓΕΣ συμμετέχει στις υπόλοιπες επιστημονικές επιτροπές (μαζί με άλλες δυνάμεις και ανένταχτους) καθώς και αυτά του Πειθαρχικού όπου κατεβαίνουν οι Αριστερή Στροφή - Τομή:

Συνδυασμός: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 5-8
ΒΑΤΑΒΑΛΗ ΦΕΡΕΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α
ΓΑΛΑΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α
ΖΕΡΒΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ Α
ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑ (ΤΩΝΙΑ) ΑΝΔΡΕΑΣ Α
ΚΟΛΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΣ Α
ΠΑΪΣΙΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α
ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α
ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α

Συνδυασμός: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ - ΝΑΥΠΗΓΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 5-8
ΚΑΣΙΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΔ
ΛΑΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ
ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΕΤΡΟΣ-ΦΑΝΗΣ Μ
ΡΗΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΣ Μ
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Μ
ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ-ΜΙΧΑΗΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Μ
ΤΣΕΚΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ
ΦΑΚΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 5-8

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΠΣΔΜΗ-Η: για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ 
Στουρνάρη 49Α , Αθήνα, 
E-mail: psdmh@otenet.gr, www.psdmh.gr 
Αθήνα, 12/10/2016 
Αριθμ.Πρωτ.:1192 
ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΠΣΔΜΗ-Η για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής 
Το Δ.Σ. του ΠΣΔΜ-Η στην συνεδρίασή του στις 4/10/2016, αποφάσισε κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών του τα ακόλουθα: 
Με αφορμή την πρόσφατη αντιπαράθεση για την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής, όπου βασικός μέτοχος της είναι το ΤΣΜΕΔΕ, επισημαίνουμε: 
1. Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι στη πραγματικότητα συνένοχες στη μεγαλύτερη ληστεία αποθεματικών ταμείου, με την τεράστια επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα Αττικής. Οι πελώριες ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων διοικήσεων του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, της σημερινής και των προηγούμενων διοικήσεων της Τράπεζας Αττικής, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορούν να καλυφτούν πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώνουν οι μεταξύ τους αντεγκλήσεις για τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Οι ευθύνες τους για την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (πάνω από 800) από τα αποθεματικά των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ με διαδοχικές τοποθετήσεις τους στην τράπεζα Αττικής δεν σβήνονται, απ’ την μνήμη των μηχανικών. Οι τεράστιες ευθύνες όλων των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, των τάχα απολίτικων συντεχνιακών σχημάτων που στήριξαν τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ και τις διαδοχικές ΑΜΚ της Τράπεζας αποκαλύπτονται σήμερα. Είναι ώρα να κάνουν οι εργαζόμενοι μηχανικοί ταμείο, να σκεφτούν πως όλοι αυτοί μας εξαπατούσαν όλη την προηγούμενη εικοσαετία όταν σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Α-ΤΕΕ και της ΔΕ ΤΕΕ αποφάσιζαν αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας την ώρα που κάποιοι προειδοποιούσαν πως ο δρόμος αυτός είναι δρόμος κλοπής και καταστροφής των αποθεματικών του ταμείου. 
2. Είναι ώρα οι εργαζόμενοι μηχανικοί να σκεφτούν πόσο διασφάλιζαν την περιουσία των ταμείων οι αντιασφαλιστικοί ανταποδοτικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που προωθούσαν τέτοιου τύπου τοποθετήσεις των αποθεματικών των ταμείων. Μεγάλες ευθύνες έχει και η ΤτΕ που προωθώντας την κυβερνητική πολιτική αποδέχτηκε τη διαχρονική διασπάθιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής και λειτούργησε ως φυσικός αυτουργός της κλοπής 1.5 δις ευρώ αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσα απ’ το PSI. 

Επιταγή Στουρνάρα: Τo ΤΣΜΕΔΕ να πουλήσει την Attica Bank

Η φασαρία κόπασε, οι εξελίξεις όμως συνεχίζονται, πάντα σε βάρος μας...Πολιορκία πολλών σημείων από την Τράπεζα της Ελλάδος για αλλαγή βασικού μετόχου

Επιταγή Στουρνάρα: Τo ΤΣΜΕΔΕ να πουλήσει την Attica Bank


 Απέναντι στους βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, οΓιάννης Στουρνάρας δεν θέλησε να κρύψει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ένα ασφαλιστικό ταμείο έχει τον έλεγχο μιας τράπεζας. Από τις απαντήσεις που έδωσε, όμως, σε πολλές σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, φαίνεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν δυσφορεί απλώς για τη σχέση ΤΣΜΕΔΕ - Attica Bank, αλλά λαμβάνει μέτρα που ισοδυναμούν με... πολιορκία, έχοντας ως τελικό στόχο να πάψει η Attica να λειτουργεί σαν «τράπεζα των μηχανικών».
Σε μια τοποθέτηση, που προκάλεσε τον εκνευρισμό του προέδρου της Εξεταστικής -και μηχανικού...- Σωκράτη Φάμελλου, ο κ. Στουρνάρας ανέλυσε γιατί θεωρεί πως, παρότι ο νόμος το επιτρέπει, το ΤΣΜΕΔΕ κακώς έχει δεσμεύσει μεγάλο μέρος του ενεργητικού του στην Attica Bank, κάτι που, όπως είπε, δημιουργεί κινδύνους για το ασφαλιστικό ταμείο.
Ο διοικητής της ΤτΕ αποκάλυψε στους βουλευτές ότι, στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, είχε συστήσει στο ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να εισακουσθεί, να εισέλθει στην τράπεζα μέσω της αύξησης κεφαλαίου ένας στρατηγικός επενδυτής, ώστε να μην αυξηθεί υπερβολικά -πάνω από το 50%- η συμμετοχή του ταμείου των μηχανικών.
Οι τοποθετήσεις αυτές από την εποπτική αρχή της Attica Bank έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η... μίνι ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, με την άντληση τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ (ή 125 εκατ. ευρώ, εάν κληθεί να καλύψει και τα «γκρίζα» ποσά της προηγούμενης αύξησης κεφαλαίου). 

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Κατάληψη του Ρουβίκωνα στα κεντρικά γραφεία της Attica BankΚατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Attica Bank, στο κέντρο της Αθήνας (Ομήρου 23) πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας. Τα μέλη του «Ρουβίκωνα» ανέβηκαν στον 2ο όροφο και κρέμασαν πανό, ενώ με κείμενο που ανέβασαν σε site αντιεξουσιαστών, εξηγούν τους λόγους που εισέβαλαν στην Attica Bank και καταφέρονται εναντίον της κυβέρνησης και της τράπεζας. Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες προχώρησαν σε προσαγωγές 22 μελών της οργάνωσης. Οι προσαχθέντες οδηγούνται αυτή την ώρα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Να αφεθούν ελεύθεροι και να μην απαγγελθούν κατηγορίες, άλλοι ευθύνονται για το έγκλημα της Άττικα

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Ρουβίκωνα στο indymedia:

Το οτι οι τράπεζες αποτελούν δομικό κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος το ξέρουν και οι πέτρες, το οτι οι τράπεζες είναι ακόμα ένα εργαλείο στήν φαρέτρα του οικονομικού και πολιτικού συστήματος ώστε να απομυζούν τις κατώτερες τάξεις δεν εκπλήσει κανέναν.

Το πόσους τρόπους μπορούν να βρούν ώστε να συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει. Με μια οικονομία σε κρίση και υπο επιτήρηση εδω και χρόνια, εφευρέθηκε ο οξύμωρος όρος <<μή συστημική>> τράπεζα, ένα ακόμα εργαλείο ώστε την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας η μεγαλοαστική τάξη και το πολιτικό σύστημα να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δουλειές τους, μια τράπεζα που συνεχώς μεγαλώνει και χρηματοδοτεί αυτούς που πρέπει, ενα εργαλείο που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε την χρησιμότητα του στη δημιουργία του δικού του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, και αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνει με αυτά, ας μας εξηγήσει τοτε πώς, πότε και γιατί

Ώθησε το ασφαλιστικό Ταμείο Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) να επενδύσει στην Attica Bank εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ που σήμερα έχουν απολέσει πάνω από 95% της αξίας τους; Προφανώς ο συνδεδεμένος με το ΤΣΜΕΔΕ και την Attica Bank υπουργός υποδομών Σπίρτζης, δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα.

Τι ρόλο διαδραμάτισε η παρουσία του Δραγασάκη για τρία χρόνια (2010-2012) στην Attica Bank, αν όχι για να προλειάνει το έδαφος για ό,τι επακολούθησε;

Ποιος ώθησε όλες τις ΔΕΚΟ (συμπεριλαμβανομένων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ) να επενδύσουν αποθεματικά κεφάλαιά τους στην Attica Bank;

Πως δόθηκαν δάνεια σε επιχειρηματίες δίχως εξασφάλιση και εν γνώσει της τράπεζας ότι δεν θα επιστραφούν ποτέ; Μία κραυγαλέα υπόθεση είναι και ο Καλογρίτσας, ο λαγός που χρησιμοποιήθηκε από τη κυβέρνηση στη δημοπράτηση τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο οποίος έλαβε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας τα περιβόητα βοσκοτόπια.

Αντίο Ντάριο Φο...«Εφυγε» στα 90 του χρόνιαΗ Ιταλία, όλος ο προοδευτικός κόσμος σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πενθούν για τον χαμό του θεατρικού συγγραφέα, λογοτέχνη, σκηνοθέτη, ηθοποιού, βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, Ντάριο Φο, σε ηλικία 90 ετών.


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Σάκο του Μιλάνου, λόγω σοβαρών πνευμονικών προβλημάτων.

Πρόκειται, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος και αναμεταδίδει το ΑΠΕ, για έναν από τους πληρέστερους καλλιτέχνες της εποχής μας, ο οποίος είχε ασχοληθεί με επιτυχία και με την λογοτεχνία και την σκηνογραφία, ενώ ήταν και θιασάρχης.

Σε όλη του σχεδόν την καλλιτεχνική σταδιοδρομία, είχε στο πλευρό του τη σύζυγό του και ηθοποιό Φράνκα Ράμε.

Αντισυμβατικός, με μοναδικό ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό, ο Ντάριο Φο είχε αναπτύξει και εντονότατη πολιτική δράση: στην δεκαετία του ’70 είχε στηρίξει, μεταξύ, των άλλων, τον αγώνα των Ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Το 1969 είχε υπερασπισθεί τον Ιταλό αναρχικό Tζουσέπε Πινέλλι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί αδίκως για θανατηφόρα βομβιστική έκρηξη στο Μιλάνο. Ο Πινέλι έπεσε από παράθυρο της αστυνομικής διεύθυνσης του Μιλάνου κατά την διάρκεια της ανάκρισής του και μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινής γνώμης, αλλά και τον διανοουμένων, υποστήριξε με έμφαση ότι ο θάνατός του δεν οφειλόταν σε αυτοκτονία. Ο Φο, για την όλη αυτή ιστορία αποφάσισε να γράψει το έργο- καταγγελία «ο Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού».

Στις αμέτρητες συνεργασίες του Ντάριο Φο, πρέπει να θυμίσουμε και εκείνη με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολο Κουν, που πρώτο ανέβασε στην Ελλάδα το έργο «Ισαβέλα τρεις καραβέλλες και ένας παραμυθάς», την περίοδο 1974-1975. Λόγω της αυτόνομης, ελεύθερης και ασυμβίβαστης σκέψης του, ο Ιταλός νομπελίστας είχε αναγκαστεί να διακόψει, για σειρά ετών, και την συνεργασία του και με την δημόσια τηλεόραση Rai.

και μια παράσταση από τις Τσιριτσάντσουλες βασισμένη στα κείμενα και τη θεατρική έρευνα των Dario Fo & Franca Rame.
Η βιντεοσκόπηση έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 στο θέατρο του λόφου Στρέφη στα Εξάρχεια.
Ένας θίασος γελωτοποιών εισβάλλει στην πόλη για να κάνει τον κόσμο να διασκεδάσει, να γελάσει αλλά και να προβληματιστεί. Ένα λαϊκό θέαμα με μουσική, χορό και τραγούδι. Ιστορίες από τη Βίβλο και την ευρωπαϊκή λαϊκή παράδοση των γελωτοποιών του μεσαίωνα, φιλτραρισμένες από την ανατρεπτική ματιά του Dario Fo (νόμπελ λογοτεχνίας 1997).
Ο Γελωτοποιός, ο Άγγελος, ο Εργάτης, η Μάνα, ο Μέθυσος, ο Τρελός, ο Κουτσός κι ο Τυφλός παρασταίνουν αρχαίες ιστορίες μέσα από τις διαχρονικές τεχνικές των πλανόδιων γελωτοποιών από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

«Στον αέρα» 93 projects 428 εκατ. ευρώ μετά τη μεταφορά της ΚτΥΠ ΑΕ στο υπερταμείο

  • Πηγή
«Στον αέρα» 93 projects 428 εκατ. ευρώ
META TH METAΦOPA THΣ KT.YΠ. ΣTO YΠEPTAMEIO

Στα χέρια των δανειστών οι υποδομές Παιδείας, Yγείας, Δικαιοσύνης

Στον αέρα βρίσκεται η τύχη της Kτιριακές Yποδομές και συνακόλουθα των projects δημοσίων κτιρίων μετά τη μεταφορά της εταιρίας στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, στο «βωμό» της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Mετά τη θυελλώδη πολιτική αντιπαράθεση, μπορεί να φώτα της επικαιρότητας να έπεσαν στην EYΔAΠ, την EYAΘ, τη ΔEH και τις άλλες μεγάλες ΔEKO. Ωστόσο, η «μετάβαση» του μοναδικού κρατικού οργανισμού με αποκλειστικό αντικείμενο την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δικαστηρίων και άλλων υποδομών κοινωνικής προτεραιότητας, στην Eταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (EΔHΣ), δηλαδή έναν εκ των τεσσάρων πυλώνων του υπερταμείου, προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Kαι αυτό γιατί δεν προκύπτει, άμεσα τουλάχιστον, ο λόγος για τον οποίο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να «αξιοποιηθεί», κατά τη λογική της κυβέρνησης, εκτός αν «ιδιωτικοποιηθεί», κατά τη συνταγή των δανειστών. Aν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη η φιλοσοφία που διαπνέει το θεσμικό πλαίσιο της «Eλληνικής Eταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας», προκύπτουν «κενά» για την «επόμενη μέρα», ακόμη και των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

TA PROJECTS

H Kτιριακές Yποδομές A.E., που προήλθε από τη συγχώνευση του OΣK, της Θέμις και της ΔEΠANOM, υλοποιεί σήμερα 93 projects, συνολικού ύψους 428 εκατ. ευρώ. Πρόκειται συγκεκριμένα για 12 έργα του τομέα υγείας, προϋπολογισμού 247 εκατ. ευρώ, 43 έργα του τομέα Παιδείας, προϋπολογισμού 141 εκατ. ευρώ και 38 έργα στο χώρο της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Πέραν της ευθύνης διαχείρισης μιας σειράς άλλων έργων (σχολεία με ΣΔIT, πυροσβεστικοί σταθμοί, κλειστά γυμναστήρια) που υλοποιούνται με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών σε όλη τη χώρα.

Για ένα μαζικό, αριστερό, ΤΕΕ/ΤΔΚ, της ανατροπής
Παρατηρούμε, ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων, μια συνεχή υποβάθμιση, της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των επιστημόνων, των Επιμελητηρίων γενικά και ειδικότερα του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΤΕΕ) κεντρικά και των παραρτημάτων του. Πρώτα από όλα η πολιτεία δεν σέβεται τον ρόλο του ΤΕΕ ως θεσμοθετημένου, τεχνικού σύμβουλου της και περιόρισε δραστικά τους πόρους του, οδηγώντας το ουσιαστικά στο μαρασμό και στο περιθώριο. Το ΤΕΕ και τα παραρτήματα του έχουν, πια, πλήρως μετατραπεί σε ένα ακόμα αποστεωμένο, συντηρητικό, γραφειοκρατικό μηχανισμό, χωρίς έμπνευση, όραμα και άποψη. Παρακολουθούμε, με θλίψη, έντονα διαπλεκόμενες ομάδες συμφερόντων να ανταγωνίζονται, ουσιαστικά, για το ποια υπηρετεί καλυτέρα το μνημόνιο στη πράξη, και να εναλλάσσονται «άκομψα» από κυβερνητικές θέσεις σε συνδικαλιστικές θέσεις και το ανάποδο. Στο ΤΕΕ και στα παραρτήματα του, έχει καθιερωθεί μια άτυπη διακομματική «συνεννόηση» σε όλα τα θέματα που τελικά καταλήγει στο παλαιοκομματικό «σύστημα ΤΕΕ». Δυστυχώς, όσον αφορά την ουσία των πραγμάτων, τίποτα, πλήρης αδράνεια, συντήρηση, εν τέλει συνενοχή. Κλασικό παράδειγμα, ο ΒΟΑΚ. Άλλα και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό των μηχανικών και στην πολιτική για τα δημόσια έργα, τις επενδύσεις, το χωροταξικό, την ενέργεια κ.λπ., τις παραχωρήσεις δημόσιου χώρου, δημοσίων πόρων και αγαθών στους δανειστές μας, ουσιαστικά παρατηρούμε, σταθερή σύμπραξη του ΤΕΕ στις πολιτικές των μνημονίων . Το επάγγελμα του μηχανικού βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση του. Δημόσια έργα, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στις μέρες μας, γίνονται με το «σταγονόμετρο». Η ιδιωτική πρωτοβουλία υπάρχει μόνο όταν προβλέπονται λεόντεια κέρδη και ληστρικές συμβάσεις τύπου ΒΑΠΕ, Ελληνικό, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ. Η διαρκή απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών, η παραφθορά του επιστημονικού ρόλου που θα όφειλε να έχει προς όφελος της κοινωνίας σε ένα ρόλο διευθέτησης πελατειακών συμφερόντων και προβολής στελεχών. Το ΤΕΕ/ΤΔΚ, ουσιαστικά, αδιαφορεί και αποκλείει τους μηχανικούς,και απαξίωσε το Επιμελητήριο στα μάτια των συναδέλφων. Παρατηρούμε τη σύμπλευση του, στομ κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων δια των πιστοποιήσεων, στην υλοποίηση των πολιτικών ρευστοποίησης του επαγγέλματος, στη μετατροπή των μηχανικών σε φοροεισπράκτορες, στη τεράστια συρρίκνωση του έργου των μηχανικών σε όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο).

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ο δρόμος των προμελετημένων εγκλημάτων

Φωκιανός- Κυπαρίσσι

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και άγρια μέντα...

Στις 10 Μαΐου του 2014 ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί προεκλογική συγκέντρωση στην Τρίπολη ενόψει των ευρωεκλογών.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κάνει λόγο για μεγάλο έργο υποδομής εδώ στην Πελοπόννησο, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον ανατολικό άξονα Πελοποννήσου.
Η αίθουσα στην οποία λαμβάνει χώρα η συγκέντρωση δονείται από το σύνθημα «πιο ψηλά, πιο ψηλά, με Αντώνη Σαμαρά», ενώ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης παρακολουθεί με το σύνηθες απαθές ύφος του. 
Περίπου ένα χρόνο πριν, μέσω του ΕΣΠΑ απαιτήθηκαν δύο δημοπρατήσεις για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών για το οδικό έργο που αφορά την κατασκευή του τμήματος Φωκιανός-Κυπαρίσσι του οδικού άξονα Μύλοι-Αστρος-Λεωνίδιο-Φωκιανός-Κυπαρίσσι. 
Το έργο συνολικού μήκους 19.779,50 μέτρων περιελάμβανε τη διαπλάτυνση 14.000 μέτρων οδικού δικτύου και τη νέα χάραξη και διάνοιξη 5.779,50 μέτρων.
Ο δρόμος ξεκινά από τη βόρεια πλευρά του οικισμού Κυπαρίσσι και απολήγει στον όρμο Φωκιανού.
Εναν απάνεμο παρθένο όρμο ιδιαίτερου κάλλους, όπου οι απολήξεις του Πάρνωνα δημιουργούν ένα φράγμα στην επικοινωνία αλλά και μια εναλλαγή κόλπων και κάβων. 
Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία ΣΧΣ ΑΤΕΕ του Σπύρου Σουρτζή με κοστολόγηση 15.350.000 ευρώ.
Οχι και τόσο άσχημα για τη διάνοιξη ενός δρόμου που ούτε τούνελ ούτε ιδιαίτερα περίπλοκες εργασίες απαιτούσε.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, το χιλιόμετρο αποτιμήθηκε στις 700 με 800.000 ευρώ.
Εκ διαμέτρου αντίθετα όμως από το προαναφερθέν σύνθημα της συγκέντρωσης «πιο ψηλά, πιο ψηλά», η κατασκευή του οδικού άξονα ακολούθησε κατά τα ειωθότα την πεπατημένη της κατιούσας και της πλήρους απαξίωσης θεσμών, προσώπων και ελεγκτικών μηχανισμών. 

ΤΕΕ Μαγνησίας: καταβολή τρεχουσών εισφορών σε 12 ισόποσες δόσεις

Μετά από πρόταση του σ. Γαργάλα Γιώργου μέλους της Αυτόνομης Παρέμβασης Μηχανικών Μαγνησίας και μέλους της Δ.Ε. του ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ υιοθετήθηκε η πρόταση που περιγράφεται στο επισυναπτόμενο έγγραφο ως ομόφωνη απόφαση της Δ. Ε. του ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.


ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδος (TEE - TΔE)


και στη Δυτική Ελλάδα (ΤΕΕ - ΤΔΕ) τα ψηφοδέλτια μας