Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης προς την ΒΙΟ.ΜΕ.

12/10/2016
Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης προς την ΒΙΟ.ΜΕ. :

Από όλο τον κόσμο μέχρι την Θεσσαλονίκη: Η αλληλεγγύη σταματάει την εκποίηση των ζωών μας και βάζει μπρος μια οικονομία στηριγμένη στην ισότητα


Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης προς την ΒΙΟΜΕ (Βιομηχανική Μεταλλευτική) συμμετέχει και συνδιοργανώνει την Δεύτερη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση της «Οικονομίας των εργαζομένων» στις 28,29 και 30 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ (Λαέρτου 21, Πυλαία) και θα φέρει κοντά εργαζόμενους ανακτημένων και συνεργατικών επιχειρήσεων, πολιτικούς και κοινωνικούς αγωνιστές, συνδικαλιστές και ακαδημαϊκούς από την Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Σερβία, Τουρκία, Βοσνία, Κροατία, Κύπρο, Ισπανία, Καταλονία, Χώρα των Βάσκων, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν οι προσκεκλημένοι από το Μεξικό και την Αργεντινή, οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία εργατικών αγώνων και επιχειρήσεων κατειλημμένων και αυτοδιαχειριζόμενων εδώ και 25 χρόνια!

Πριν όμως από την συνάντηση οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ και οι αλληλέγγυοι έχουν μπροστά τους την μάχη της ακύρωσης του τέταρτου επιχειρούμενου πλειστηριασμού για την εκποίηση της επιχείρησης, ο οποίος απειλεί να πετάξει στον δρόμο τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ και το επιτυχημένο εγχείρημά τους. Το αγωνιστικό ραντεβού ακύρωσης του πλειστηριασμού έχει δοθεί για τις 20 Οκτωβρίου στις 11.00 στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Η παγκόσμια συνάντηση «Η Οικονομία των Εργαζόμενων» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007 στην Αργεντινή. Κάθε δύο χρόνια από τότε, οι συναντήσεις αυτές αποτελούν χώρους συνεύρεσης, συζήτησης και αναστοχασμού πάνω στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν την εργασία τους μέσα από την αυτοδιαχείριση, απέναντι στην επίθεση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

Η πρώτη περιφερειακή συνάντηση στην Ευρώπη έγινε το 2014 στο εργοστάσιο της τότε κατειλημμένης και αργότερα ανακτημένης Φραλίμπ, στην Γαλλία. Η Δεύτερη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση «Η Οικονομία των Εργαζόμενων» θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ.

Η ιστορία της αυτοδιαχείρισης στη ΒΙΟΜΕ ξεκινά τον Μάιο του 2011. Οι απλήρωτοι για καιρό εργαζόμενοι ξεκινούν επίσχεση εργασίας η οποία εξελίσσεται σε κατάληψη-περιφρούρηση του εργοστασίου για να μην ξεπουλήσει ο πρώην ιδιοκτήτης τον εξοπλισμό χωρίς να τους αποζημιώσει. Από τον Φεβρουάριο του 2013 οι εργαζόμενοι ξεκινούν μόνοι τους την παραγωγή με νέα οικολογικά προϊόντα. Από τότε μέχρι σήμερα μέσα από σκληρούς καθημερινούς αγώνες, το εγχείρημα γνωρίζει πολλαπλές επιτυχίες αφού όχι μόνο εξασφαλίζει τον βιοπορισμό των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αλλά και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αυτοοργάνωσης της κοινωνίας πρός έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και αφεντικά.

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης προς την ΒΙΟ.ΜΕ καλεί την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να στηρίξει την τέταρτη ακύρωση του πλειστηριασμού της ΒΙΟΜΕ στις 20 Οκτώβρη και να παρακολουθήσει τις εργασίες της Δευτερης Ευρωμεσογειακής Συνάντησης της «Οικονομίας των εργαζομένων» στις 28, 29 και 30 Οκτωβρίου όπου θα αντλήσουμε εμπειρία, γνώση, κουράγιο και δύναμη από την αλληλεγγύη που μας προσφέρουν εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες :        
-Στον ιστότοπο της Δεύτερης Ευρωμεσογειακής Συνάντησης της «Οικονομίας των εργαζομένων»
-Στο email:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου