Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΛΥΣΗ στο ζήτημα των συγγραμμάτων!

 Από το φοιτητικό σχήμα ΑΝΑΦΗ

Η κατάληψη του Θωμαϊδείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου, για την εκτύπωση των συγγραμμάτων που έχουν κοπεί από εμάς τους φοιτητές, οδήγησε στην πρώτη απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου για αγορά όλων των κομμένων βιβλίων για τις σχολές του ΕΜΠ. Ήταν η αποφασιστικότητα πως οι φοιτητές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, παραβλέποντας οποιοδήποτε νομικό κώλυμα (copyright κτλ) για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους να σπουδάζουν δωρεάν που ανάγκασε την πρυτανεία να πάρει 100.000 ευρώ από τα κονδύλια του Πολυτεχνείου προκειμένου να τα διαθέσει για την αγορά των βιβλίων.
Όπως αναμενόταν, μια τέτοια απόφαση δεν θα ήταν εύκολο να γίνει αποδεκτή έτσι απλά από το καθηγητικό κατεστημένο εντός του Πολυτεχνείου. Μια μερίδα καθηγητών, για τα δικά της συμφέροντα και τις οικονομικές κόντρες μεταξύ τους, μπλόκαρε στην συνεδρίαση της ΕΔΕΙΛ (Επιτροπή Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού) τη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου κονδυλίου. Ουσιαστικά , μια επιτροπή 9 καθηγητών, που συνεδριάζει κρυφά, χωρίς να καλούνται οι φοιτητικοί σύλλογοι, χωρίς πρακτικά, που διαχειρίζεται τα οικονομικά του Πολυτεχνείου με όρους τράπεζας («εγώ δε δίνω τα λεφτά μου» ακούστηκε από μέλος της επιτροπής αυτής), έφτασε να ανατρέψει την απόφαση της πρυτανείας, ενώ ο ρόλος της υποτίθεται πως είναι απλά διαχειριστικός.
Η μαζική παρουσία των φοιτητών στα πλαίσια των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεών τους στη Σύγκλητο στις 6/4, η διαμαρτυρία τους στους καθηγητές-μέλη της επιτροπής αυτής αλλά και στην έκτακτη Σύγκλητο την Μ. Δευτέρα ήταν αυτή που οδήγησε ξανά στην οριστική απόφαση της Πρυτανείας να αγοράσει όλα τα βιβλία που έχουν κοπεί. Για άλλη μια φορά, το μήνυμά μας ότι δεν θα συμβιβαστούμε με σπουδές που θα πληρώνουμε τα βιβλία μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν καθηγητή να παίζει παιχνίδια στις πλάτες μας ανάγκασε τους καθηγητές να κάνουν πίσω, ώστε σήμερα τα βιβλία να έχουν ήδη παραγγελθεί από την Πρυτανεία.
Έτσι, για τη σχολή μας ήδη έχουν παραγγελθεί τα βιβλία που είχαν κοπεί στα μαθήματα Φυσική 2, Μιγαδικές Συναρτήσεις-Διαφορικές Εξισώσεις, ΠΗΕ, Εισαγωγή στη Θερμοδυναμική και Ασύρματες Ζεύξεις. Το μόνο ανοιχτό ζήτημα είναι αυτό της C, όπου οι καθηγητές του μαθήματος δεν έχουν δηλώσει το δεύτερο σύγγραμμα απαραίτητο, παρότι καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ύλης. Απαιτούμε άμεσα από τον πρόεδρο της σχολής και τους υπεύθυνους του μαθήματος να επιλύσουν το ζήτημα, ζητώντας από την πρυτανεία το βιβλίο και σε αυτό το μάθημα.
Η συγκεκριμένη μάχη και η -έστω και προσωρινή- νίκη στο ζήτημα των συγγραμμάτων είναι μια μεγάλη νίκη των φοιτητών απέναντι στο υπουργείο. Στη νέα κατάσταση που θέλει να επιβάλλει με τις μειωμένες φοιτητικές παροχές βρήκε μπροστά του την αντίσταση των φοιτητικών συλλόγων και την άρνηση των φοιτητών να δεχθούν να πληρώσουν για τα βιβλία τους. Ταυτόχρονα αφήνει και μία παρακαταθήκη- ένα καλό προηγούμενο- για τις επόμενες χρονιές ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξασφάλιση όλων των φοιτητικών παροχών μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Πολύ περισσότερο, έδειξε πως εκεί που οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συλλογικές διαδικασίες και συλλογικές δράσεων μπορούν να νικήσουν. Δεν είναι τυχαίο πως το Πολυτεχνείο, το ίδρυμα με τους πιο ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους, εκεί που έχει σπάσει η κυριαρχία της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ και δεν μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους μοντέλο «πολιτικού διαλόγου», των πάρτυ και των σημειώσεων, είναι το μοναδικό ίδρυμα που έχει δοθεί τέτοια συνολική λύση στο ζήτημα των βιβλίων. Και δείχνει και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της γενιάς μας συνθλίβονται από την πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης. Με τους συλλογικούς μας αγώνες μπορούμε να νικήσουμε!

CATASTROIKA

Οι άνθρωποι της συσπείρωσης για τις εκλογές - 1

Τις ημέρες αυτές - και μέχρι τις εκλογές - θα δώσουμε το λόγο σε μέλη και φίλους της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών για το ζήτημα των εκλογών. Το Blog θα αναρτήσει κείμενα, άρθρα, συνεντεύξεις συναδέλφων που: είτε είναι υποψήφιοι στις εκλογές με διάφορους αριστερούς συνδιασμούς, είτε απλά θέλουν να τοποθετηθούν για αυτές. Οι αναρτήσεις αυτές όπως είναι φυσικό, δε δεσμεύουν την παράταξη, αλλά μόνο τους υπογράφοντες. Ξεκινάμε με το Στέλιο Βραδή, υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος μιλάει στο ρ/σ Βαθύ Κόκκινο.
 Το ζητούμενο πλέον δεν είναι πως θα μείνουμε στην ευρωζώνη  και την ΕΕ, αλλά με τι όρους θα γίνει η αποδέσμευση...
● Η λύση είναι σε Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής...
● Ανοιχτό παραμένει το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση αυτού του Μετώπου...
Ο Στέλιος Βραδής είναι Μεταλλειολόγος Μηχανικός, εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ - με την παράταξη του ΑΧΜΜΕΤ - μέλος της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών και υποψήφιος στην Α’ Πειραιά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
Στη συνέντευξη  που παραχώρησε στο "βαθύ κόκκινο" αναλύει το πρόγραμμα και τους στόχους  της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη διαγραφή του χρέους και τη στάση πληρωμών,  για την έξοδο από ευρώ και την Ε.Ε., για την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.
Μιλάει για τη δραματική αύξηση των ανέργων, την αυταρχικοποίηση και την ένταση της καταστολής, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών εργατών, αλλά  και την κατάσταση συνολικά στην αριστερά.
Έχοντας την εμπειρία των αγώνων του φοιτητικού κινήματος του 2006- 2007, ιχνογραφεί τις σημερινές προοπτικές μιας αγωνιστικής διεξόδου από τη σημερινή δραματική κατάσταση που βιώνει ο κόσμος της εργασίας και εξηγεί τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ακούστε μαγνητοφωνημένη τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Στέλιου Βραδή

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Πορεία για την απελευθέρωση των 4 προφυλακισμένων της 12ης Φλεβάρη

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους προφυλακισμένους, αλλά και στους διωκόμενους, του κοινωνικού ξεσηκωμού της 12ης Φλεβάρη (ημέρα ψήφισης του 2ου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης) διοργανώνουν δεκάδες Λαϊκές Συνελεύσεις της Αθήνας το Σαββάτο 28/4 στις 12μμ στο Μοναστηράκι. Γιατί εκτός από τις εκλογές υπάρχουν δεκάδες (ή και εκατοντάδες) συναγωνιστές που διώκονται για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων 2,5 ετών.

Μαζί σας φάγαμε!

Ξεκινώντας τη συζήτηση για τις εκλογές αναδημοσιεύουμε από το Ποντίκι, ένα εξαιρετικό άρθρο.
Οι εκλογές πλησιάζουν επικίνδυνα. Οι «ευρωπαίες εταίρες» μας έχουν χάσει τον ύπνο τους. Ανησυχούν γιατί οι ντόπιοι «προαγωγοί» τους (Παπαδήμος, Σαμαράς, Βενιζέλος κ.λπ.) αποδεικνύονται ανίκανοι στην εξασφάλιση της απαιτούμενης πελατείας για την αξιοπρεπή λειτουργία ενός πολιτισμένου ευρωπαϊκού «οίκου ανοχής». Το «προϊόν» φαίνεται πως πια δεν «πουλάει» όπως πριν, γιατί οι Έλληνες ψηφοφόροι, στην πλειοψηφία τους, το έχουν πάρει επιτέλους απόφαση πως η μοναδική θεραπεία από τα «αφροδίσια νοσήματά» τους είναι το: να πάψουν οριστικά να είναι «σαβουρογάμηδες».
Τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, αυτοί οι κατ’ επάγγελμα και κατά συρροήν «βιαστές και δολοφόνοι» της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αυτά τα εξουσιομανή και κοιλιόδουλα βαμπίρ, δείχνουν πια ξεδοντιασμένα και απεγνωσμένα. Όμως, εξακολουθούν να βγάζουν ακόμα γλώσσα αμετανόητα και προσπαθούν να δαγκώσουν λυσσασμένα με τις μνημονιακές μασέλες τους! Η ώρα της κάλπης φαντάζει μοναδική ευκαιρία, ώστε να τους φορέσουμε τα φίμωτρα που τους αρμόζουν και να τους στείλουμε μια και καλή στον μπόγια! Όσοι ταπεινωμένοι και εξαθλιωμένοι συμπατριώτες μας τους έχουν στο παρελθόν ψηφίσει και έχουν δαγκωθεί από δαύτους, να κάνουν οπωσδήποτε αντιλυσσικό ορό…
Κάποτε θα ξαστερώσει ο ουρανός και θα μπορούμε και πάλι να αναπνέουμε. Η χούντα είχε κρατήσει εφτά ολόκληρα χρόνια που μας φανήκανε αιώνες. Η μετάλλαξή της, όμως, μας υπνωτίζει και συνθλίβει τη ζωή μας πολλά περισσότερα χρόνια. Το τελευταίο αποκούμπι μας, η σχεδία μας για μια πιο δίκαιη ζωή, είναι μόνον η Αριστερά. Αυτή τη φορά, όπως όλα δείχνουν, θα πάρει πολλά «κουκιά», υπερβολικά πολλά! Το θέμα είναι: πώς θα τα διαχειριστεί; Από εμάς, που θα την ψηφίσουμε, εξαρτάται. Και από την ποσότητα, βέβαια, αλλά και από την ποιότητά μας! Ίσως έτσι καταλάβει και η «χ» ηγεσία του «χ» αριστερού κόμματος πως δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο αριστεροί, καλύτεροι και χειρότεροι, αληθινοί και ψεύτικοι. Και ασφαλώς, δεν αποτελεί «αρία» φυλή κάποιο κομμάτι της Αριστεράς, ώστε να νομιμοποιείται να μετράει το μήκος της μύτης των υπολοίπων, μην τυχόν και αποδειχθούν «εβραίοι» και τους μολύνουν. Ούτε κληρονόμησε κάποιο κομματικό επιτελείο από τη μάνα του ή τη θεία του κάποιο κόμμα, πακέτο με τα σύμβολα, τις ιδέες, τους αγώνες και το αίμα που χύσανε: ο Σπάρτακος, ο Λαμπράκης, ο Μπελογιάννης, η Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Λόρκα, ο Αλιέντε, ο Βίκτορ Χάρα, ο Λουμούμπα, ο Σωτήρης Πέτρουλας, ο Διομήδης Κομνηνός, ο Τσε και πολλοί άλλοι αγωνιστές… Η Αριστερά, ανήκει σε όλους μας και αυτή την Αριστερά θα ψηφίσουμε, χωρίς κομματικές παρωπίδες, με μοναδικό σκοπό να διώξουμε επιτέλους αυτά τα άθλια υποκείμενα, εγχώρια και ξένα, που μας κάθονται στο σβέρκο. Και μετά, θα έρθει η ώρα να «ξυρίσουμε τον γαμπρό» και να βγάλουμε όλοι τα πορτοφόλια μας ώστε να κάνουμε τη σωστή διαίρεση…
Ξέρω ότι είναι χιλιάδες, εκατομμύρια πολίτες σ’ αυτή τη χώρα, ενταγμένοι και ανένταχτοι, στελέχη, απλά μέλη και απλοί συμπαθούντες διάφορα κομμάτια της Αριστεράς που σκέφτονται έτσι. Πως η Αριστερά, είμαστε όλοι εμείς ΜΑΖΙ! Λοιπόν… ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΦΑΓΑΜΕ!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ζωγράφος

Με λένε Σπύρο...


My name is Spyros and I am a M@l@k@s από newsview
Εμπνευσμένη απάντηση στο video "I am a Hellene"!
http://www.youtube.com/watch?v=ngH5KDTPlmE
και επειδή το κομμάτι δεν το χορταίνουμε - εδώ ολόκληρο:
http://www.youtube.com/watch?v=eaoOu0nH8pU
και το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο στο Youtube:

Σε ευχαριστούμε, Κατερίνα, αλλά δεν ξέρεις τι σου γίνεται!

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Πρόθυμοι υπήρχαν πάντα να θέτουν διλήμματα «Γερμανία ή χάος» …

Τα ντοκουμέντα της Ιστορίας: Του Αλέκου Α. Ανδρικάκη andrikakis@patris.gr

Πρόθυμοι υπήρχαν πάντα να θέσουν διλήμματα «Γερμανία ή χάος» …

Ο κατοχικός «υπουργός Κρήτης» Πασσαδάκης και τα φιλοναζιστικά

κηρύγματά του, ακόμη και μετά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου!

Ήταν ίσως ο πιο ένθερμος γερμανόφιλος «επίσημος» Κρητικός στη διάρκεια της κατοχής… Το όνομά του συνδέθηκε με όλη την περίοδο της παρουσίας των κατακτητών στο νησί, καθώς κατείχε, αρχικά, τη θέση του «νομάρχη» Ηρακλείου, διορισμένος από τον Τσολάκογλου, και στη συνέχεια του «υπουργού -γενικού διοικητή» του νησιού, ως μέλος των κατοχικών «κυβερνήσεων» Λογοθετόπουλου και Ράλλη.

Ο σπουδαγμένος στη Γερμανία δικηγόρος, και άλλοτε βουλευτής, είχε συχνά και το ρόλο του «υπουργού» προπαγάνδας, παρακολουθώντας προφανώς στενά τις δραστηριότητες του Γκαίμπελς. Ως «άρχων» της Κρήτης, από το 1941 μέχρι το 1944, απηύθυνε διαρκώς πύρινα κηρύγματά υπέρ του Χίτλερ και του ναζισμού, δικαιολογώντας, στο όνομα των μεγάλων ινδαλμάτων του, ακόμη και τις μαζικές σφαγές σε βάρος των Κρητικών, όπως στην περίπτωση του Ολοκαυτώματος της Βιάννου… Συχνά, απευθυνόταν και στο πανελλήνιο, με ομιλίες του μέσω του ελεγχόμενου από τις κατοχικές αρχές ραδιοσταθμού Αθηνών. Μετά την απαγωγή του Κράιπε, τον Απρίλιο του 1944, δεν δίστασε να απειλήσει τον κρητικό λαό με αφανισμό! Χαρακτήριζε τον Χίτλερ «μεγάλο και εμπνευσμένο ηγέτη», και δεν ξεχνούσε να του στέλνει τηλεγραφήματα αφοσίωσης κάθε χρόνο στα γενέθλιά του (20 Απριλίου). Βασικός στόχος της πολιτικής του, όπως έγραφε στα ενθουσιώδη για τα SS άρθρα του, η Γερμανία να κερδίσει τον πόλεμο και η Ελλάδα να επωφεληθεί από τη γερμανική υποδούλωση, για την οποία έγραφε ότι έγινε κατά… «θεία εντολή»!!

Προκειμένου να επιβληθεί και να περάσει την φιλοναζιστική πολιτική του στις συνειδήσεις των τρομαγμένων Κρητών, δεν δίσταζε να θέτει διλήμματα, που θυμίζουν σε πολλά τα όσα ακούμε σήμερα… Με τη διαφορά ότι αντί «μνημόνια ή καταστροφή», εκείνος διακήρυττε: «Γερμανία ή καταστροφή», «κατοχή ή μπολσεβικισμός»!

Στη δίκη των δοσιλόγων πρωθυπουργών και υπουργών, που έγινε από τις 21 Φεβρουαρίου 1945 και ολοκληρώθηκε με την ετυμηγορία στις 31 Μαΐου του ίδιου χρόνου, καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Καταδικάστηκε πάντως απλώς για τρία από τα κείμενά του και δύο μόνο από τις ομιλίες του, χωρίς να έχει καταδίκη για τη συνολική δράση του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν υπόλογος, για το διάγγελμά του, με την ανάληψη των καθηκόντων του ως «υπουργού- γενικού διοικητή Κρήτης», που δημοσιεύτηκε στο «Ελεύθερον Βήμα» στις 10 Φεβρουαρίου του 1943 (νωρίτερα, από τον Αύγουστο του 1941 υπηρετούσε ως «νομάρχης» Ηρακλείου, διαδεχόμενος τον Τσατσαρωνάκη που κι αυτός είχε διοριστεί από τους Γερμανούς), για άρθρα του, στις 23 Νοεμβρίου 1943 στο «Ελεύθερον Βήμα» και στον «Παρατηρητή» Χανίων, που αναδημοσιεύτηκε από το «Ελεύθερον Βήμα», στις 13 Μαΐου 1944, καθώς και δυo ομιλίες του, στις 25 Μαρτίου 1944, που αναδημοσίευσε η «Καθημερινή» τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 29 Μαρτίου, και μια δεύτερη ομιλία του, στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, που αναδημοσίευσε επίσης το «Ελεύθερον Βήμα», στις 18 Ιουνίου 1944. Σε όλα αναφερόταν με θαυμασμό στο «έργο» των ναζί και καλούσε τον ελληνικό λαό να σταθεί δίπλα στις δυνάμεις του Χίτλερ, προκειμένου να κερδίσουν τον πόλεμο και να κατατροπώσουν τον μπολσεβικισμό, τον εβραϊσμό και τις δυνάμεις της Αγγλίας. ..

Μάλιστα, αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1949, δικάστηκε και πάλι από το ειδικό δικαστήριο δοσιλόγων υπουργών, με την κατηγορία ότι υπέδειξε στους Γερμανούς 300 πατριώτες, οι οποίοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, όπου οι περισσότεροι πέθαναν. Όμως γι αυτή την κατηγορία αθωώθηκε…

Το επιχειρούμενο έγκλημα των χρυσοθήρων στη Χαλκιδική και η σημασία του αγώνα των κατοίκων

Αναρτούμε άρθρο της συναδέλφου (και μέλους της συσπείρωσης) Βαγγελιώς Σωτηροπούλου, από το Μέτωπο.
Chrisos Chalkidiki-01-72 Το τελευταίο διάστημα στην Βόρεια και Βορειοανατολική Χαλκιδική είναι σε εξέλιξη μια κοινωνική σύγκρουση με μεγάλη σημασία. Πρόκειται για τη σκληρή μάχη που δίνουν οι κάτοικοι των χωριών γύρω από τη θέση Σκουριές του όρους Κάκαβος ενάντια στο καταστρεπτικό σχέδιο επένδυσης μεταλλείας χρυσού και χαλκού το οποίο μετά και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ στις 26/7/2011 μπαίνει στην φάση υλοποίησης.
Μερικές πλευρές του εγκλήματος είναι οι εξής :
 α) έγκλημα κατά της δημόσιας περιουσίας
Το 1985 ελληνικό δημόσιο παίρνει από το Μποδοσάκη τα δικαιώματα μεταλλειοκτησίας. Το 1995 τα μεταβιβάζει στην καναδική TVX gold. H TVX gold εγκαταλείπει μετά από σκληρούς αγώνες των κατοίκων. Το 2003 – επί πρωθυπουργού Σημίτη και υπουργού ανάπτυξης Χ. Πάχτα - το ελληνικό δημόσιο συνάπτει μια τερατωδώς σκανδαλώδη σύμβαση μεταβίβασης των δικαιωμάτων εξόρυξης στο επιχειρηματικό σχήμα «Ελληνικός Χρυσός» (ΕΧ) στο οποίο υπάρχει ισχυρή παρουσία του ομίλου Μπόμπολα και της γνωστής και αμαρτωλής Goldman Sachs . Η «ΕΧ» η οποία είχε συσταθεί μόλις λίγες ημέρες πριν τη μεταβίβαση, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 €, αγόρασε έναντι 11 εκατ. € κοιτάσματα των οποίων η αξία σε διάφορες αποτιμήσεις που έχουν γίνει κυμαίνεται από 1,5 – 2 δις !!! Η Κομισιόν μετά από σχετική προσφυγή αναγνώρισε τον παράνομο και αντισυμβατικό χαρακτήρα της σύμβασης και απαίτησε η «ΕΧ» να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο 15,3 €. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε ζήτησε την επιστροφή αυτού του ποσού !
Μερικές ακόμα πλευρές αυτής της σύμβασης : Η «ΕΧ» παίρνει τα δικαιώματα στον ορυκτό πλούτο, όχι όμως την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις περιβαλλοντικές ζημιές που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την εξορυκτική δραστηριότητα. Αυτή την υποχρέωση η οποία ανέρχεται περίπου σε 400 εκ. € την ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε επιπλέον στην «ΕΧ» 317.000 στρέμματα δημόσιας γης και τα αποκλειστικά δικαιώματα μεταλλείας χωρίς να κρατάει για το ίδιο κανένα δικαίωμα ούτε στη χρήση, ούτε στα κέρδη. Σε αυτή τη γη απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση πλην της μεταλλευτικής! Επιπλέον το δημόσιο ΙΓΜΕ για χάρη της «ΕΧ» ξόδεψε πόρους για να εντοπίσει και να αξιολογήσει τα κοιτάσματα. Η ΔΕΗ αναλαμβάνει να εκτελέσει όλα τα απαιτούμενα έργα για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων. Και το «κερασάκι», η «ΕΧ» παράνομα ξεπούλησε στοκ των προκατόχων της κερδίζοντας κι άλλα 80 εκ. €.
β) έγκλημα κατά του φυσικού περιβάλλοντος
Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, μέσα σε δάση, δίπλα σε ζώνες Natura.

Δεν πέρασε στην ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής η τριετής θητεία

Όπως είχαμε ήδη ενημερώσει, χθες Τετάρτη 25/4 είχε προγραμματισθεί η Καταστατική Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. Κύριο θέμα της ήταν η επικύρωση από το σώμα των μελών του σωματείου της πρόσφατης απόφασης του 13ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για αλλαγή της θητείας των οργάνων (ΔΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, συνέδριο) από διετή σε τριετή. Υπενθυμίζουμε ότι στο συνέδριο η αλλαγή αυτή πέρασε οριακά (με μόλις 2 ψήφους πάνω από την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία του 75%), στηρίχθηκε από τις δυνάμεις του Προεδρείου (ΠΑΣΚ, ΔΚM και Αγωνιστική Συνεργασία), ενώ καταψηφίστηκε από τη συσπείρωση και άλλες αριστερές παρατάξεις και συνέδρους. Πρόσχημα - κατά τη γνώμη μας - τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, μια και αφενός τότε δεν υπήρχε ακόμα θέμα με την κατάργηση των επιδομάτων, αφετέρου υπάρχουν πολλά έξοδα που μπορούν να περικοπούν.
Για μας αποτελεί ζήτημα αρχής η συχνότερη δυνατή εναλλαγή και λογοδοσία των οργάνων στη βάση η οποία και τα εκλέγει, συνεπώς δε θα μπορούσαμε ποτέ να συμφωνήσουμε με μια τέτοια αλλαγή. Οι μεγάλες θητείες ευνοούν τη γραφειοκρατικοποίηση των οργάνων, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθούμε σε τελείως αντίστροφη κατεύθυνση (πυκνές γενικές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα, όριο στις θητείες των εκλεγμένων, συχνές εκλογές). Συνεπώς καταψηφίσαμε την τροποποίηση αυτή (καλώντας και τους συναδέλφους να πράξουν το ίδιο) με αποτέλεσμα : 103 υπέρ των τριών ετών, 51 κατά και 3 λευκά (η αλλαγή απαιτούσε το 75% των παρόντων εφόσον υπήρχε απαρτία, δηλαδή πάνω από 150 παρόντες μια και εγγράφησαν 300 συνάδελφοι). Συνεπώς η τριετής θητεία δεν πέρασε και ελπίζουμε και άλλα Πρωτοβάθμια τμήματα να την απορρίψουν, ώστε η Ομοσπονδία να το επανεξετάσει.
Δυστυχώς απορρίφθηκε όμως και η πρόταση μας να ενταχθούν στην ΕΜΔΥΔΑΣ "και όσοι μηχανικοί απασχολούνται στη δημόσια διοίκηση, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αμοίβονται με το ενιαίο μισθολόγιο" με 56 ψήφους υπέρ, όχι αρκετούς για να περάσει. Με την πρόταση αυτή υπερασπιστήκαμε την πάγια θέση μας ότι μέλη του σωματείου πρέπει να γίνουν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου συνάδελφοι και να μην παραμένουν ακάλυπτοι συνδικαλιστικά. Καθόλου δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε αυτές τις σχέσεις εργασίας (συμβάσεις κλπ), όπως άστοχα προσπάθησαν να μας χρεώσουν τα στελέχη της ΠΑΣΚ. Αντιθέτως θέλουμε να σπάσει η ομηρεία και οι εκβιασμοί από το δικομματικό σύστημα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) εκατοντάδων συναδέλφων, ώστε να ενταχθούν ισότιμα με μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο. Με την τροποποίηση αυτή άνοιγε επίσης ο δρόμος και για την ένταξη των χιλιάδων εκπαιδευτικών μηχανικών (εφόσον βέβαια το επιθυμούν και οι ίδιοι) στο σωματείο. Δυστυχώς δεν πέρασε, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα επανέλθει το θέμα από την ίδια την πραγματικότητα.
Σε όλα τα παραπάνω δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι θα βρεθούμε απέναντι στο δικομματικό σύστημα ΠΑΣΚ-ΔΚΜ και χαιρόμαστε για αυτό, αυτοί που έχουν επιλέξει τη μόνιμη συνεργασία μαζί τους θα πρέπει να προβληματισθούν σοβαρά για το που πηγαίνουν, με ποιούς πηγαίνουν και τι κάνουν.

υγ. υπάρχουν κάποιες εξελίξεις σχετικά με το 6 τοις χιλίοις, αλλά επειδή μπορεί να είναι απλά προεκλογικές φούσκες θα περιμένουμε λίγο ακόμα για να ανακοινωθεί κάτι.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια για το Avenue στο Μαρούσι

Μεταφέρουμε από το ηλεκτρονικό δελτίο του ΤΕΕ

Μετά από 8 χρόνια από την έγκριση οικοδομικής άδειας, που ή έκδοση της είχε στηριχθεί σε Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) και σε ρυθμίσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, το Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε σε ακύρωση σχετικής άδειας για μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση αφενός μεν για την μεγάλη καθυστέρηση λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη χώρα μας αφετέρου δε για τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από σχετικές αποφάσεις σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας. Το ΣτΕ, όπως μετέδωσε το δίκτυο www.ered.gr αποφάσισε να ακυρώσει την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Avenue 2.509 τ.μ. στο Μαρούσι το οποίο όμως έχει χτιστεί και λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια! Συγκεκριμένα λειτουργεί από το 2007 από τη Helexpo και είναι η επέκταση του μεγάλου σούπερ μάρκετ Carrefour. Ακριβώς μια πενταετία μετά το ανώτατο δικαστήριο έρχεται και λέει ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η μεταφορά συντελεστή δόμησης που επέτρεπε την ανέγερση του εμπορικού κέντρου συνολικού εμβαδού 31.901,93 τ.μ στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τη Λ. Κηφισίας και τις οδούς Γούναρη, Δημοκρίτου και Ζηρίδη.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις προσφυγές που είχαν καταθέσει ο Σύλλογος «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου» και κάτοικοι της περιοχής ζητώντας να ακυρωθούν:
1) η απόφαση της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής που επέτρεπε τη μεταφορά συντελεστή (άρθρο 7 Ν. 3044/2002), 
2) η οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Αμαρουσίου για τη νομιμοποίηση τμήματος υπογείου με μεταφορά συντελεστή και 
3) η οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Αμαρουσίου με την οποία εγκρίθηκε «κατ' επέκταση και καθ' ύψος» (ισόγειο και α' όροφος) το επίμαχο εμπορικό κέντρο και επετράπησαν νέες διαρρυθμίσεις. 
Υπενθυμίζεται ότι και το 2010 το ΣτΕ είχε κρίνει παράνομη τη λειτουργία του The Mall Athens αν και αυτό λειτουργούσε ήδη από το Δεκέμβριο του 2005.Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση άδειας οικοδομής στο εμπορικό κέντρο Avenue, του οποίου η Σάνυο Ελλάς Συμμετοχική ΑΕΒΕ είναι κύριος συνιδιοκτήτης, προχώρησε ο όμιλος. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε τα εξής: «Ο όμιλος, αναπτύσσοντας το εν λόγω εμπορικό κέντρο, εξέδωσε εν συνεχεία των αρχικών αδειών, το έτος 2006, απολύτως νόμιμες οικοδομικές άδειες, με βάση τις οποίες, το έτος 2007, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και έκτοτε λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη.
Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοση της εν λόγω οικοδομικής άδειας και 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επέκτασης του εμπορικού κέντρου και τη λειτουργία του, να ανατρέψει πράξεις της διοίκησης, οι οποίες ελήφθησαν, σύμφωνα με την ισχύουσα εκάστοτε νομοθεσία. Ήδη, ενεργώντας εντός των πλαισίων της ισχύουσας νομοθεσίας, προβαίνουμε στις απαιτούμενες ενέργειες τακτοποίησης της απρόβλεπτης αυτής οικοδομικής εκκρεμότητας, νομιμοποιώντας τα κτίσματα. Ενόψει των ανωτέρω, δηλώνουμε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους συνεργάτες μας και το καταναλωτικό κοινό, καθώς το εμπορικό κέντρο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του».

Την Πέμπτη βλέπουμε Catastroika

Κλείνουμε την τηλεόραση
Μετά από πολύμηνη δουλειά, παρουσιάζεται δημόσια σε τέσσερις μέρες το ντοκιμαντέρ Catastroika των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη που ως θέμα έχει τις ιδιωτικοποιήσεις. Συνδικαλιστές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δείχνουν με παραδείγματα τον ζόφο που θα ακολουθήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Σχεδόν έτοιμο είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ της ομάδας που πέρυσι τέτοια εποχή παρουσίασε το Debtocracy το οποίο είδαν σχεδόν δύο εκατ. άνθρωποι και πρόβαλλαν δεκάδες τηλεοράσεις σε όλο τον κόσμο από την Ιαπωνία μέχρι τον Ισημερινό. Το ντοκιμαντέρ, με τίτλο Catastroika, θα ανέβει στην ιστοσελίδα www.catastroika.com την Πέμπτη το βράδυ στις 8, απ’ όπου θα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται. Και είναι πάρα πολλοί αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον που σημειώθηκε στη χρηματοδότηση του φιλμ, όλους τους προηγούμενους μήνες. Οι δημιουργοί του, Κατερίνα Κιτίδη και Άρης Χατζηστεφάνου, και όλη η ομάδα που συνέβαλε στη δημιουργία του, επέλεξαν και γι’ αυτό το ντοκιμαντέρ να ακολουθήσουν το μοντέλο χρηματοδότησης που είχε ακολουθηθεί και πέρυσι με απροσδόκητη επιτυχία: Ενισχύσεις αποκλειστικά και μόνο από τον κόσμο και από συλλογικούς φορείς, όπως εργατικά σωματεία, φοιτητικά σχήματα και συλλόγους, δημοτικές κινήσεις, πτέρυγες του κινήματος, κ.ά. Το μοντέλο πέτυχε, αν κρίνουμε από τις συνεισφορές, παρά την εμφανή και έντονη οικονομική δυσπραγία που πλήττει κατά κύριο λόγο όσους αντιπαλεύουν τις ιδιωτικοποιήσεις και υπεραμύνονται τη δημόσια περιουσία. Ένα επιπλέον δείγμα της επιτυχίας του νέου ντοκιμαντέρ είναι και ο καταιγισμός προσκλήσεων που έχει ήδη σημειωθεί τόσο από δεκάδες πόλεις της Ελλάδας όσο κι από το εξωτερικό (Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Κροατία, Ολλανδία, Ιταλία, κ.ά.) για δημόσια προβολή του φιλμ και συζήτηση σε ό,τι αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα πολλά στα λίγα

Αναρτούμε προκύρηξη μας για την ΕΜΔΥΔΑΣ
συσπειρωση αριστερων μηχανικων

Με αφορμή την Καταστατική Γεν. Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 25-4, βρίσκουμε την ευκαιρία να πούμε μερικές σκέψεις για το πως αντιλαμβανόμαστε το σωματείο μας και τι αλλαγές -πιστεύουμε εμείς- πρέπει να γίνουν (καταστατικές και όχι μόνο).
απ’ τα ψηλά στα χαμηλά
κι απ’ τα πολλά στα λίγα
Καταρχήν όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπει σε μια πρωτόγνωρη φάση όπου όλα τα “δεδομένα” της ζωής μας είναι σε πλήρη αμφισβήτηση. Η μονιμότητα μετατράπηκε σε “εφεδρεία” κι απολύσεις (μέσω αξιολόγησης βέβαια), ο μισθός και τα επιδόματα σε βοηθήματα βαλκανικού ύψους (έχει και παρακάτω), η σύνταξη σε άπιαστο όνειρο, το ρεύμα σε χαράτσι, η υγεία σε εμπόρευμα, η “δημοκρατία” σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
Όπως κι ολόκληρη η εργαζόμενη κοινωνία, έτσι κι εμείς κατρακυλάμε σε έναν -χωρίς πάτο- κατήφορο (το τέρμα μόνο εμείς μπορούμε να το επιβάλουμε). Σε αυτή την κατάσταση δύο δρόμοι υπάρχουν, ή σηκώνεις τα χέρια ψηλά λέγοντας “σφάξε με πασά μου να αγιάσω” ή αντιστέκεσαι με όλες σου τις δυνάμεις. Εμείς βλέπουμε τα σωματεία και την ΕΜΔΥΔΑΣ ως ένα εργαλείο αντίστασης. Όχι το μοναδικό αλλά ένα από τα πολλά.
χρειάζεται η ΕΜΔΥΔΑΣ?
Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχουμε και να ενισχύουμε τα σωματεία του χώρου εργασίας μας, τα οποία ενώνουν όλους τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό (υπουργείο, δήμο, οργανισμό κλπ).
Παράλληλα όμως είναι αναγκαία η ύπαρξη και της ΕΜΔΥΔΑΣ, τόσο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που έχουν σχέση με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας (ξεχωριστή ασφάλιση, αυξημένες ποινικές ευθύνες, πέντε έτη σπουδών, υποχρέωση εγγραφής στο ΤΕΕ), όσο και -κυρίως- για τη διασφάλιση του αντικείμενου εργασίας μας και των θέσεων εργασίας μας, με τρόπο βέβαια που δε θα μας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους εργαζόμενους αλλά θα μας ενώνει.
Δεν επιθυμούμε όμως (ακόμα κι αν γινότανε) να γυρίσουμε σε μια ΕΜΔΥΔΑΣ της ανάθεσης, της ενασχόλησης με τα επιδόματα και του “μπήκε το 7‰”. Θα πρέπει να πάμε σε μια ΕΜΔΥΔΑΣ των μελών, σε συνεργασία με το υπόλοιπο κίνημα των εργαζομένων, σε επαφή και όσμωση με κινήσεις πολιτών, λαϊκές συνελεύσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, με ενεργή και εθελοντική συμμετοχή των μελών της σε ομάδες εργασίας.
ΕΜΔΥΔΑΣ χρήσιμη για τους πολίτες
και τα κινήματα

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Διατάχθηκε η εκταφή της σορού του Τσαλικίδη

Αναδημοσιεύουμε από το AlterThess άρθρο σχετικά με την υπόθεση της "αυτοκτονίας" του συναδέλφους  Κώστα Τσαλικίδη

Την εκταφή της σορού του Κωστα Τσαλικίδη και την εκ νέου δικαστική διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του, διέταξε ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης, για να διελευκανθεί αν ο θάνατος του στελέχους της Vodafone ήταν αυτοκτονία ή όπως υποστηρίζει η οικογένεια του θανόντος, δολοφονία και σχετίζεται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
tsalikidis.jpgΟ 39χρονος τεχνικός της Vodafone είχε βρεθεί κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στην οδό Ευκλείδου αρ. 18 στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005. Η υπόθεση δεν διερευνήθηκε από την τότε εν εξελίξει προκαταρκτική έρευνα, αλλά έναν χρόνο μετά, το 2006, όταν η τότε κυβέρνηση αποκάλυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η δικογραφία, που δύο φορές έχει τεθεί στο αρχείο ως αυτοκτονία, έχει ανασυρθεί και εξετάζεται από τον κ. Λακαφώση, μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειάς του εκλιπόντος προς την Εισαγγελία. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας και έδωσε εντολή για την εκταφή, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να διενεργηθούν νέες τοξικολογικές εξετάσεις και ακτινοσκοπήσεις και να διαπιστωθεί εάν είχε χορηγηθεί κάποια δηλητηριώδης ουσία στον 39χρονο η οποία δεν ανιχνεύτηκε στο αίμα του και είχε αποτέλεσμα τον θάνατό του και εκ των υστέρων τον απαγχονισμό του.
«Δεν αυτοκτόνησε» τονίζει η οικογένεια
Στην αίτηση που κατέθεσαν στην Εισαγγελία ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του Κώστα Τσαλικίδη επικαλούνται, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των στοιχείων που έγινε μετά από εντολή της από τον ιατροδικαστή Steven B. Karch, καθηγητή της ιατροδικαστικής στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, πρώην ιατροδικαστή στην πόλη Σαν Φραντζίσκο των ΗΠΑ, και μέλους της Εθνικής Ενώσεως Ιατροδικαστών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του «η υπόθεση της αυτοκτονίας πρέπει μάλλον να αποκλεισθεί, και πως εκείνη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση δείχνει κατά πολύ ισχυρότερη, με πιθανότερο μηχανισμό θανάτωσης του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη την χρήση κάποιας τοξικής ουσίας και την, εν συνεχεία, ακούσια απαιώρησή του μετά την εξουδετέρωσή του».
Μάλιστα ο κ. Karch, aπαριθμώντας τις ενδείξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, σημειώνει:

PSI: Στοιχηματίζοντας στην εξαθλίωση ενός λαού

Αναρτούμε άρθρο του Λεωνίδα Βατικιώτη από το (Unfollow, #4, Μάρτιος 2012)
 
Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στην Γερμανία επενδυτικό προϊόν που είχε δημιουργήσει η Deutsche Bank στο οποίο οι επενδυτές πλούτιζαν όσο περισσότεροι από ένα δείγμα 500 ανωνύμων  Αμερικανών, οι οποίοι προσφέρονταν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά, πέθαιναν πριν την ώρα τους. Νωρίτερα δηλαδή από το προσδόκιμο ζωής. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν τα μέρη του «δείγματος» εγκατέλειπαν τον μάταιο τούτο κόσμο αργότερα, τα κέρδη πήγαιναν στην «μάνα», την τράπεζα. Καθαρές δουλειές, χωρίς ψιλά γράμματα. Ωστόσο, η αποκάλυψη των λεπτομερειών του επενδυτικού χαρτοφυλακίου Kompass Life 3, όπως αποκαλούταν το πρόγραμμα, και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν οδήγησαν στον πρόωρο τερματισμό του και την αποζημίωση των συμμετεχόντων με το 100% του κεφαλαίου τους. Η δε γερμανική τράπεζα παραδέχτηκε πως «το προϊόν δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμβατό με τις αξίες μας, ιδίως όσες ισχύουν στον τομέα της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν, αντίθετα με ότι συνέβη με ένα άλλο επενδυτικό πρόγραμμα που «έτρεξαν» οι γερμανικές τράπεζες εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου, υπό την επωνυμία «εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων», PSI …στα ελληνικά. Είτε λόγω της μη εθελοντικής (τελικά) συμμετοχής των θυμάτων, είτε λόγω των αντεστραμμένων όρων, με τις γερμανικές τράπεζες να κερδίζουν από τον πρόωρο θάνατο του ανώνυμου δείγματος, το επενδυτικό πρόγραμμα κρίθηκε επιτυχημένο και συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας…
Νέα αναδιάρθρωση εν όψει
Μέχρι πότε άγνωστο; Το πολύ στα επόμενα τρία χρόνια υπολογίζουν έγκυρες πηγές πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο πως το «στέρεο έδαφος» για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στο διάγγελμά του την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012, όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, με την απομείωση του 53% της αξίας τους, υπάρχει μόνο στη φαντασία του. Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων αποτελεί μια βαθιά επιζήμια για τον ελληνικό λαό και μεταβατική συμφωνία, που οξύνει το πρόβλημα χρέους και δεν το επιλύει.

Απολύσεις από το Δημόσιο και νέες μειώσεις αποδοχών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

Αναδημοσίευση από το Ίσκρα. Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους δημοσίους υπαλλήλους μηχανικούς, ότι αύριο Τετάρτη 25/4 υπάρχει η καταστατική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής που θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 με 15:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε Παπάγου στάση μετρό Εθνικής Άμυνας). Θέμα της Γ.Σ. θα είναι η τροποποίηση του Καταστατικού της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, κυρίως η αλλαγή της θητείας του ΔΣ από διετή σε τριετή, αλλαγή με την οποία διαφωνούμε ως συσπείρωση (βλέπε σχετικό κείμενο).

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ!
Απολύσεις από το Δημόσιο και νέες μειώσεις αποδοχών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους-πέραν των ειδικών μισθολογίων- δρομολογούνται αμέσως μετά τις εκλογές, από τον προσεχή Ιούνιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση!
Παρά τις διαβεβαιώσεις, που δίνονται στην προεκλογική περίοδο, η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο τομέα, με οποιοδήποτε τρόπο πρέπει να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 2,06 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014, που σημαίνει ετήσια εξοικονόμηση κατά 1 δισ. ευρώ.
Επιστρέφει η τρόικα
Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν γνώση των απόψεων της τρόικας, στόχος των ελεγκτών, που επανέρχονται στα μέσα Μαΐου για έλεγχο και διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα, που σήμερα καλύπτει το 42% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού, ή το 32,5% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού (πλην χρεολυσίων).
Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης», που ενσωματώνει πλήθος από πολιτικές που φτάνουν μέχρι και τις απολύσεις, αλλά και επιπλέον αν δεν εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση του ποσού των 1 δισ. ευρώ ετησίως, η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νέα μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, στοχευμένα, σε υψηλόμισθους ή οριζόντια που θα αφορά όλους.
Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις μέσω των οποίων σχεδιάζουν να επιτευχθεί η εξοικονόμηση των 2 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014 είναι:
1. Η υποτιθέμενη αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ουσιαστικά με κατάργηση διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών.
2. Ο περιορισμός των νέων προσλήψεων σε αναλογία μεγαλύτερης του 1/5, με τον συνυπολογισμό και των μετατάξεων υπαλλήλων από φορείς που θα ανασταλεί η λειτουργία τους.
3. Το κλείσιμο ή συγχωνεύσεις δεκάδων δημοσίων φορέων.
4. Η ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας των υπαλλήλων των συγκεκριμένων φορέων, με ερωτηματικό τη διάρκειά της εφεδρείας, όσων είναι μακριά από τα όρια συνταξιοδότησης.
5. Η πιστή εφαρμογή του καθεστώτος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, που αφορά υπαλλήλους του Δημοσίου, που απέχουν δύο χρόνια από τη συμπλήρωση ορίου συνταξιοδότησης.
6. Οι απολύσεις υπαλλήλων, που θα κριθεί ότι είναι υπεράριθμοι.
7. Οι νέες μειώσεις των αποδοχών όλων των υπαλλήλων, σε συνέχεια της μείωσης που έχουν υποστεί οι αποδοχές τους, κατά 35% σε σύγκριση με το ύψος των μισθών τους στις 31-12-2009.
Αξιολόγηση στα τέλη Μαΐου

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Αντιρατσιστική Διαδήλωση Τρίτη 24/4, 6:00 μμ, Ομόνοια

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ-τραπεζών έχει εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, θέλοντας να αποπροσανατολίσει και να αποσπάσει την προσοχή από την εξαθλίωση που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νεολαίας. Χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο που θυμίζει τις πιο ζοφερές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος χαρακτηρίζουν συλλήβδην τους ξένους εργάτες «εγκληματίες» και «απειλή για τη δημόσια υγεία», ενώ επιστημονικές μελέτες των αρμόδιων ευρωπαϊκών και κρατικών φορέων καταρρίπτουν ως ψευδείς αυτούς τους ισχυρισμούς.

Δεν μένουν όμως στα λόγια: Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, τείχους στον Έβρο, καθώς και χωριστών πτερύγων στα νοσοκομεία για τους μετανάστες, αποτελούν μέτρα φασιστικής νοοτροπίας. Μαζί με τα καθημερινά πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και με την γενική όξυνση της καταστολής τόσο εναντίον των μεταναστών όσο κι εναντίον όσων αγωνίζονται, δημιουργούν ένα πλαίσιο απαρτχάιντ και αστυνομοκρατίας στην Ελλάδα του 2012. Και αυτή ακριβώς η πολιτική, χέρι χέρι πάντοτε με την προπαγάνδα των media, είναι που ενισχύει τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι οι Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αλλά πρέπει να παλέψουμε μαζί ενάντια στη μνημονιακή πολιτική που καταστρέφει εξίσου τις ζωές μας. Για την άνοδο της ανεργίας και της εγκληματικότητας δεν φταίνε οι μετανάστες. Υπεύθυνα είναι τα μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ κι εργοδοσίας που σπρώχνουν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην εξαθλίωση, την ίδια στιγμή που καταστρέφουν τις υπηρεσίες πρόνοιας για τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Σήμερα στο στόχαστρο είναι οι μετανάστες, αύριο θα είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι. Ήδη στην Ουγγαρία φτιάχνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για ανέργους και ανάλογης λογικής είναι και τα εργασιακά στρατόπεδα της υπερεκμετάλλευσης, δηλαδή οι "Ειδικές Οικονομικές Ζώνες", που θέλουν να στήσουν σε όλη τη χώρα.

Σε ενωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10/4 στο Πολυτεχνείο, μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές οργανώσεις, σωματεία και αριστερά κόμματα αποφάσισαν τη διοργάνωση διαδήλωσης ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ρατσιστικά πογκρόμ την Τρίτη 24 Απριλίου. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6:00 μμ από την Ομόνοια και θα κατευθυνθεί στη Βουλή. Καλούμε συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές γειτονιών, αλλά και κάθε προοδευτικό πολίτη να πλαισιώσουν την κινητοποίηση μας. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής αντίστασης στο Μνημόνιο και τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, τα ρατσιστικά πογκρόμ και την αστυνομοκρατία
Νομιμοποίηση, ίσα δικαιώματα, και πλήρης δυνατότητα μετακίνησης στο εξωτερικό για τους μετανάστες - Άσυλο στους πρόσφυγες - Κατάργηση του Συμφώνου μετανάστευσης της ΕΕ και αποχώρηση από τη συνθήκη Δουβλίνο 2
Έξω οι ναζί από τη Βουλή και τις γειτονιές
Ντόπιοι και μετανάστες παλεύουμε μαζί για τα μεροκάματα, την ασφάλιση, τις ελευθερίες μας

Διαδήλωση Τρίτη 24/4, 6:00 μμ, Ομόνοια


Την κινητοποίηση υποστηρίζουν μέχρι στιγμής οι (ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός):

Εισφορές μισθωτών μηχανικών από 01/01/2012 έως 31/12/2012

Αναρτούμε τον πίνακα εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ για το 2012 όσον αφορά τους μισθωτούς (δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους). Οι πίνακες αυτοί δεν ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ή όσους εμφανίζονται ως τέτοιοι επειδή είναι άνεργοι, με ΔΠΥ κλπ) για τους οποίους ισχύουν όσα γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Οι μισθωτοί συνάδελφοι θα πρέπει να έχουν υπόψην τους ότι εκτός των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, υπάρχουν τόσο αυτές στο ΙΚΑ (για τους ιδιωτικούς υπαλ.), στο ΜΤΠΥ (για τους δημόσιους υπαλ.), η "έκτακτη" εισφορά υπέρ ανέργων, η "έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης", η αυξημένη παρακράτηση φόρου και άπειρες άλλες κατά τόπους ή περίπτωση εισφορές (που πολλές φορές ξεπερνούν τις μισές αποδοχές).

Α.  «ΠΑΛΑΙΟ» Ασφαλιστικό
(Ασφαλισμένοι έως 31-12-1992)
Άνω 5ετίας
Έως 35 ετών & Κάτω 5ετιάς
Εργοδοτικές Εισφορές
Νέες Τιμές
Διαφορά
Νέες Τιμές
Διαφορά
Νέες Τιμές
Διαφορά
Κλάδος Κύριας Σύνταξης (ΚΚΣ)
 6,67 %

3,34  % 

13,33 %

Κλάδος Ειδικής Προσαύξησης ( Τέως ΕΛΠΠ )
83,20 € 

83,20 € Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης
3,00  % 

1,50  % 

3,00 %

Κλάδος Εφάπαξ Παροχών
4,00  % 

4,00  % Κλάδος Υγείας Τεχνικών (ΚΥΤ)
2,15  % 

2,15 % 

4,30 %

Σημείωση
ΟΛΕΣ οι Εισφορές υπολογίζονται στο ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΧΩΝ (εκτός του ΚΙΝΗΤΡΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ για το Δημόσιο )
Ο ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ υπολογίζεται επί του Συνόλου Αποδοχών. Το Σύνολο Αποδοχών δεν μπορεί να είναι Κατώτερο από το Α.Ε.Π. της 01/10/2008 ( 693,35 € )
καθώς επίσης δεν μπορεί να είναι Ανώτερο από την Ανώτατη κλάση του ΙΚΑ όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά (2008 = 2432,25 €)
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ  ΚΛΑΔΟΙ υπολογίζονται επί  του  Συνόλου Αποδοχών.
Το  Σύνολο Αποδοχών δεν μπορεί να είναι  Ανώτερο από 2.080,00 €
ΟΛΟΙ  ΟΙ  ΚΛΑΔΟΙ  υπολογίζονται  και στις  15  μισθολογικές περιόδους
(  12  Μήνες  +  Δ.Πάσχα  +  Επίδ.Αδείας  +  Δ.Χριστουγέννων  )
ΕΚΤΟΣ  ΤΗΣ  ΕΙΔΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ   επί  12  μισθολογικές περιόδους  (  12  Μήνες  )

Β.  «ΝΕΟ» Ασφαλιστικό
(Ασφαλισμένοι από 01-01-1993)
Άνω 5ετίας
Έως 35 ετών & Κάτω 5ετιάς
Εργοδοτικές Εισφορές
Νέες Τιμές
Διαφορά
Νέες Τιμές
Διαφορά
Νέες Τιμές
Διαφορά
Κλάδος Κύριας Σύνταξης (ΚΚΣ)
 6,67 %

3,34  % 

13,33 %

Κλάδος Ειδικής Προσαύξησης ( Τέως ΕΛΠΠ )
83,20 €
*
58,24 € Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης
3,00  % 

1,50  % 

3,00 %

Κλάδος Εφάπαξ Παροχών
4,00  % 

4,00  % Κλάδος Υγείας Τεχνικών (ΚΥΤ)
2,15  % 

2,15 % 

4,30 %

(*) Η πενταετία για την ειδική προσαύξηση ορίζεται απο την ημερομηνία εγγραφής στον συγκεκριμένο κλάδο
Σημείωση
ΟΛΕΣ οι Εισφορές υπολογίζονται στο ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ( εκτός του ΚΙΝΗΤΡΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ για το Δημόσιο )
Το  Σύνολο Αποδοχών δεν μπορεί να είναι  Ανώτερο από  5.546,80 €.
ΟΛΟΙ  ΟΙ  ΚΛΑΔΟΙ  υπολογίζονται  και στις  15  μισθολογικές περιόδους
(  12  Μήνες  +  Δ.Πάσχα  +  Επίδ.Αδείας  +  Δ.Χριστουγέννων  )
ΕΚΤΟΣ  ΤΗΣ  ΕΙΔΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ   επί  12  μισθολογικές περιόδους  (  12  Μήνες  )