Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Δεν πέρασε στην ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής η τριετής θητεία

Όπως είχαμε ήδη ενημερώσει, χθες Τετάρτη 25/4 είχε προγραμματισθεί η Καταστατική Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. Κύριο θέμα της ήταν η επικύρωση από το σώμα των μελών του σωματείου της πρόσφατης απόφασης του 13ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για αλλαγή της θητείας των οργάνων (ΔΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, συνέδριο) από διετή σε τριετή. Υπενθυμίζουμε ότι στο συνέδριο η αλλαγή αυτή πέρασε οριακά (με μόλις 2 ψήφους πάνω από την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία του 75%), στηρίχθηκε από τις δυνάμεις του Προεδρείου (ΠΑΣΚ, ΔΚM και Αγωνιστική Συνεργασία), ενώ καταψηφίστηκε από τη συσπείρωση και άλλες αριστερές παρατάξεις και συνέδρους. Πρόσχημα - κατά τη γνώμη μας - τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, μια και αφενός τότε δεν υπήρχε ακόμα θέμα με την κατάργηση των επιδομάτων, αφετέρου υπάρχουν πολλά έξοδα που μπορούν να περικοπούν.
Για μας αποτελεί ζήτημα αρχής η συχνότερη δυνατή εναλλαγή και λογοδοσία των οργάνων στη βάση η οποία και τα εκλέγει, συνεπώς δε θα μπορούσαμε ποτέ να συμφωνήσουμε με μια τέτοια αλλαγή. Οι μεγάλες θητείες ευνοούν τη γραφειοκρατικοποίηση των οργάνων, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθούμε σε τελείως αντίστροφη κατεύθυνση (πυκνές γενικές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα, όριο στις θητείες των εκλεγμένων, συχνές εκλογές). Συνεπώς καταψηφίσαμε την τροποποίηση αυτή (καλώντας και τους συναδέλφους να πράξουν το ίδιο) με αποτέλεσμα : 103 υπέρ των τριών ετών, 51 κατά και 3 λευκά (η αλλαγή απαιτούσε το 75% των παρόντων εφόσον υπήρχε απαρτία, δηλαδή πάνω από 150 παρόντες μια και εγγράφησαν 300 συνάδελφοι). Συνεπώς η τριετής θητεία δεν πέρασε και ελπίζουμε και άλλα Πρωτοβάθμια τμήματα να την απορρίψουν, ώστε η Ομοσπονδία να το επανεξετάσει.
Δυστυχώς απορρίφθηκε όμως και η πρόταση μας να ενταχθούν στην ΕΜΔΥΔΑΣ "και όσοι μηχανικοί απασχολούνται στη δημόσια διοίκηση, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αμοίβονται με το ενιαίο μισθολόγιο" με 56 ψήφους υπέρ, όχι αρκετούς για να περάσει. Με την πρόταση αυτή υπερασπιστήκαμε την πάγια θέση μας ότι μέλη του σωματείου πρέπει να γίνουν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου συνάδελφοι και να μην παραμένουν ακάλυπτοι συνδικαλιστικά. Καθόλου δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε αυτές τις σχέσεις εργασίας (συμβάσεις κλπ), όπως άστοχα προσπάθησαν να μας χρεώσουν τα στελέχη της ΠΑΣΚ. Αντιθέτως θέλουμε να σπάσει η ομηρεία και οι εκβιασμοί από το δικομματικό σύστημα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) εκατοντάδων συναδέλφων, ώστε να ενταχθούν ισότιμα με μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο. Με την τροποποίηση αυτή άνοιγε επίσης ο δρόμος και για την ένταξη των χιλιάδων εκπαιδευτικών μηχανικών (εφόσον βέβαια το επιθυμούν και οι ίδιοι) στο σωματείο. Δυστυχώς δεν πέρασε, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα επανέλθει το θέμα από την ίδια την πραγματικότητα.
Σε όλα τα παραπάνω δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι θα βρεθούμε απέναντι στο δικομματικό σύστημα ΠΑΣΚ-ΔΚΜ και χαιρόμαστε για αυτό, αυτοί που έχουν επιλέξει τη μόνιμη συνεργασία μαζί τους θα πρέπει να προβληματισθούν σοβαρά για το που πηγαίνουν, με ποιούς πηγαίνουν και τι κάνουν.

υγ. υπάρχουν κάποιες εξελίξεις σχετικά με το 6 τοις χιλίοις, αλλά επειδή μπορεί να είναι απλά προεκλογικές φούσκες θα περιμένουμε λίγο ακόμα για να ανακοινωθεί κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου