Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Μερικές σκέψεις για τον Διαγώνιο οδικό Άξονα «Λαμία - Αντίρριο»

Μερικές σκέψεις για τον Διαγώνιο οδικό Άξονα «Λαμία - Αντίρριο»


του Στέφανου Σταμέλλου 

Διαβάσαμε πρόσφατα δύο δημοσιεύματα, που αναφέρονται στο Διαγώνιο Άξονα «Λαμία (Βόλος) – Αντίρριο». Το ένα είναι η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Μπούγας σχετικά «με την κατασκευή του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο» [https://ypodomes.com/sti-voyli-o-quot-diagonios-axonas-quot-lamia-itea-antirrio-me-erotima-tin-ylopoiisi-toy/]. Το άλλο είναι η Επερώτηση που κατέθεσε στην Περιφέρεια για το διαγώνιο οδικό άξονα Λαμία – Αντίρριο ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας Δρόσος Παρασκευάς «ζητώντας να πληροφορηθεί για την πορεία εξέλιξης του έργου» [https://doridanews.gr/2020/ 10/δροσοσ-παρασκευασ-ο-διαγώνιος-λαμία/].

Με την ευκαιρία αυτών των δύο δημοσιευμάτων, θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ στο θέμα της χάραξης του οδικού άξονα∙ και συγκεκριμένα τη χάραξη του στην Κοιλάδα του Σπερχειού. Σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης και τον επίσημο χάρτη του ΥΠΕΝ, προβλέπεται να διασχίσει την κοιλάδα με κόμβο στον ΠΑΘΕ λίγο πριν το SOULIS και στον Ε65 λίγο πριν το Κόμμα, να συναντήσει την ΠΕΟ Λαμίας – Αθηνών δίπλα στο Κόμμα και συνεχίζοντας προς τη Γέφυρα του Ασωπού, να ανεβεί προς το Μπράλλο για να συνεχίσει με σήραγγα προς τη Γραβιά κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν συνεχίστηκαν και αν ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις, που είχαν ξεκινήσει, και αν μπήκε το έργο και η συγκεκριμένη χάραξη στον επίσημο Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό Μεταφορών. Αυτό πιστεύω θα το έχουμε σύντομα με βάση τις δύο ερωτήσεις. Όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις αιτιάσεις που διατυπώσαμε από δεκαετίας, ανανεώνοντας τες κατά καιρούς και μη έχοντας καμιά ανταπόκριση. Λέγαμε τον Ιούλιο του 2011 «…δεν έχουν εξεταστεί τα νέα δεδομένα, τα οποία προκύπτουν τόσο από την εμπειρία της κατασκευής των τριών άλλων αξόνων (ΠΑΘΕ, ΣΓΥΤ του ΟΣΕ, Ε65), όσο και από τη σημερινή συγκυρία και την οικονομική δυσκολία εξέλιξης των μεγάλων έργων στη χώρα μας. Ποια είναι, κατά τη γνώμη μας, αυτά τα δεδομένα:

- Η κατασκευή, και λειτουργία ήδη, του ανισόπεδου κόμβου στο ύψος των Θερμοπυλών για το δρόμο “Θερμοπύλες – Άμφισσα – Πάτρα”, ο οποίος κόμβος δεν υπήρχε, όταν σχεδιαζόταν η αναφερόμενη χάραξη.

- Το ότι το έργο αυτό δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί και δεν έχει μπει στον επίσημο Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό Μεταφορών.

- Η καταστροφή του πιο εύφορου τμήματος του κάμπου του Σπερχειού, γη υψηλής παραγωγικότητας για τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας της χώρας μας και της σημασίας του πρωτογενούς τομέα.

- Η πλήρης αναστάτωση και η κατάργηση ουσιαστικά της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, για την οποία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση και με τη ζημιά που προκαλεί η διέλευση του Ε65 και της ΣΓΥΤ του ΟΣΕ

- Και φυσικά το ερώτημα είναι, κατά πόσο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε μια τέτοια εποχή ένας ακόμη κλειστός αυτοκινητόδρομος με τέτοιο κόστος»

Να θυμηθούμε ότι, στις 10/7/2006, ο τότε Νομάρχης Θανάσης Χειμάρας, ο Δήμαρχος Γιώργος Κοτρωνιάς και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στέλιος Ζαχαρόπουλος είχαν υποβάλει Υπόμνημα προς τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ Σουφλιά, όπου μαζί με τα άλλα, ζητούσαν τα εξής: «Η μελέτη του συστήματος των έργων και των ΠΑΘΕ και Ε65, εκπονήθηκε με την παραδοχή ότι ο οδικός άξονας προς Άμφισσα – Αντίρριο μελλοντικά θα ακολουθήσει νέα χάραξη (από την περιοχή της ΠΕΟ Λαμίας – Αθηνών). Η παραδοχή αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τη σημερινή σύνδεση του δρόμου με τον ΠΑΘΕ στις Θερμοπύλες. Έχοντας υπόψη τη γεωμορφολογία της περιοχής, ο άξονας προς Άμφισσα – Αντίρριο, να έχει αφετηρία τον Α/Κ Θερμοπυλών». Ζητούσαν με λίγα λόγια να μην διασχίζει διαγώνια τον παραγωγικό κάμπο του Σπερχειού ο οδικός άξονας, ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος, Βόλου – Αντίρριου, ο οποίος θα ολοκληρώσει την καταστροφή της κοιλάδας και θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα, αυτά που τώρα όλοι διαπιστώνουμε.

Επίσης στην αναθεώρηση του ΓΠΣ Λαμίας, στην Αη Φάση, που αξιολογεί και προτείνει εναλλακτικές, είχε επισημάνει και ζητούσε νέα χάραξη και νέο κόμβο για τη Διαγώνιο λόγω περιβαλλοντικών ζητημάτων (τεύχος Α’, Κεφάλαιο «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις μεγάλων έργων» σελ. 70). «Η Διαγώνιος οδός θα μπορούσε να ξεκινά την χάραξη της εκτός της περιοχής NATURA Σπερχειού»

Με λίγα λόγια, έχουμε ένα έργο που πλήττει δύο περιοχές κοινοτικού ενδιαφέροντος, περιοχές NATURA, εκ των οποίων μία είναι και ΖΕΠ, υποβαθμίζει και απαξιώνει γη υψηλής παραγωγικότητας, της οποίας η διατήρηση και η προστασία είναι συνταγματικώς επιβεβλημένη, απαραίτητη για το διατροφικό ζήτημα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε μια περιοχή με πολλά πλημμυρικά προβλήματα και βέβαια δεν έχουν διερευνηθεί εναλλακτικές λύσεις χάραξης για την κατασκευή του έργου.

Το σημαντικό είναι ότι δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι∙ με αποτέλεσμα να συνεχίζει να εμφανίζεται στο χάρτη του ΥΠΕΝ κανονικά και σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες. Άρα είναι ευκαιρία να φέρουμε ξανά τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους, πριν είναι αργά, όπως μας λέγανε και για τον Ε65. Είναι επίσης ώρα η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος Λαμίας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Λαμία, 26.10.2020

Σοκ και αποστροφή για το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη



Φωτογραφία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (*)31.10.2020, 08:43
Σοκ και αποστροφή για το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη

Το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη προκάλεσε σοκ και αποστροφή. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στον διαδίκτυο αποκαλύπτουν διαδρομές εντός του αρχαιολογικού χώρου στρωμένες με τσιμέντο, δομικό υλικό αταίριαστο στο ύφος του μνημείου.

Κανείς δεν πιστεύει ότι εν έτη 2020 δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης άλλων υλικών περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον τα οποία αισθητικά εναρμονίζονται με το χώρο. Στην Ακρόπολη αναφερόμαστε. Ή μήπως οι καλά στρωμένοι διάδρομοι διευκολύνουν και τα ψηλά τακούνια που φοριούνται σε φιέστες και γκαλά; όπως γράφτηκε στο fb που πήρε φωτιά μαζί με το Twitter.

Με το αίσθημα ότι διαπράττεται ύβρις, πλήθος κόσμου αντέδρασε αυθόρμητα. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξέδωσε (αργά το βράδυ της Παρασκευής) μια ανακοίνωση που πρέπει να γεμίζει ντροπή όποιον την συνέταξε. Ευχόμαστε όταν την ξαναδιαβάσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία, να κοκκινίσει, τουλάχιστον. Ξεχειλίζει από ειρωνεία, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, από απαξίωση προς τους πολίτες που αντέδρασαν βλέποντας στις φωτογραφίες «τσιμεντομένο» το χώρο ανάμεσα στα μνημεία.


Δεν δίνει την παραμικρή εξήγηση για το γεγονός, κοροϊδεύει τους «ευαίσθητους πολίτες που ανησύχησαν», κουνάει το δάχτυλο, πουλάει πνεύμα χαμηλού επιπέδου και υποστηρίζει ότι η διαδρομές στρώθηκαν με παχύ τσιμέντο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και ηλικιωμένους.

«Bέβαια είναι σαφές ότι οι διάδρομοι αυτοί είναι παρέμβαση στον Βράχο με το πρόσχημα των διαδρομών ΑμεΑ. Είναι νέοι διάδρομοι σε όλο το χώρο του Μνημείου UNESCO (που δεν ρωτήθηκε καν βέβαια), που μάλιστα αλλάζουν την εικόνα και τη μορφή του. Μακάρι να έδειχνε το ΥΠΠΟΑ πραγματικό σεβασμό στα άτομα ΑμεΑ κι όχι να τα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για άλλες δουλειές...» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό η αρχαιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολογων, Δέσποινα Κουτσούμπα και συνέχισε:

«Η κ. Μενδώνη θέλει οπωσδήποτε να αφήσει το αποτύπωμά της -και το αποτύπωμα του Ιδρύματος (σ.σ. Ιδρυμα Ωνάση που χρηματοδότησε το φωτισμό)- πάνω στην Ακρόπολη. Tα αποτελέσματα θα τα δείτε σύντομα και είναι πέρα και έξω από κάθε λογική ανάδειξης, ειδικά ενός κορυφαίου μνημείου. Το ενέκρινε όμως το ΚΑΣ. Εκείνο το ΚΑΣ που έχει συγκροτηθεί μετά από 3 αλλαγές στη σύνθεσή του και είναι το ίδιο που ενέκρινε την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. (Παρεμπιπτόντως η άθλια παρέμβαση στην Ακρόπολη είναι αναστρέψιμη, η καταστροφή στη Βενιζέλου όχι)» καταλήγει.

Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του, φρόντισε να μην απαντήσει επί της ουσίας, να μην παραθέσει επίσημη εξήγηση και παράλληλα να συνοδεύσει την ανακοίνωσή του με μια φωτογραφία (*) του χώρου και τη λεζάντα «Αυτή την εικόνα παρουσιάζουν σήμερα οι διαδρομές που στρώθηκαν με τσιμέντο στη δεκαετία του ΄60». Και λοιπόν; Προφανώς οφείλει να φτιάξει τις διαδρομές, εφ όσον είναι αναγκαίο, και οφείλει να το πράξει με τον καλύτερο τρόπο.

Ο περιβαλλοντικός ρατσισμός σε βάρος της Δυτικής Αθήνας - Αττικής δεν πρέπει να περάσει!

Έτοιμοι οι φάκελοι για το νέο υπερεργοατάσιο στη Φυλή και το εργοστάσιο στο Σχιστό ( ΣΔΙΤ και καύση)

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αποφασίστηκε η υποβολή φακέλων για την ένταξη στις ΣΔΙΤ των ΜΕΑ Σχιστού και Φυλής, με αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία τους.

Στην απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ περιγράφεται ξεκάθαρα τι σημαίνει ΣΔΙΤ .

Ο ΕΔΣΝΑ θα έχει τη «δυνατότητα να αξιοποιήσει την εμπειρία και τεχνογνωσία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας τον ισχυρό και επιτελικό του ρόλο του επί του έργου, καθορίζοντας ,μεταξύ άλλων ,τις προδιαγραφές του έργου και εποπτεύοντας την υλοποίησή του και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης ,προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος» .

«Ο ιδιωτικός Φορέας αναλαμβάνει το σύνολο ή μέρος του κόστους υλοποίησης του έργου και ένα σημαντικό μέρος των κινδύνων που σχετίζονται με την κατασκευή και λειτουργία του (risk allocation), ο δε Δημόσιος Φορέας επικεντρώνεται στον καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων του έργου και αποπληρώνει τους Ιδιώτες με καταβολές ,συνδεδεμένες με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας, που θα περιλαμβάνονται στα τεύχη δημοπράτησης, καθώς και την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία (πληρωμές διαθεσιμότητας).

Το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης συνίσταται στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων του θέματος που θα εξυπηρετεί την Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών και ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν από το υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ» .

Με άλλα λόγια το δημόσιο θα έχει απλά τον «επιτελικό ρόλο» , θα διαθέσει την έκταση και θα δανείσει μέσω των τραπεζών τον εργολάβο και ο εργολάβος θα έχει τα κέρδη για 25-27 χρόνια . 

Αυτό που δεν λέει η απόφαση της Ε.Ε είναι ότι η μονάδα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών δεν θα βρίσκεται στον κεντρικό τομέα (Γουδή- Ελαιώνας) όπως προβλέπεται από το ισχύον ΠΕΣΔΑ, αλλά στη Φυλή !

Εν τω μεταξύ το τοξικό δίδυμο της Φυλής (Παππούς – Μπουραίμης ) συνεχίζει το να παίζει θέατρο καταψηφίζοντας την απόφαση για το νέο εργοστάσιο στη Φυλή, χωρίς να εξηγεί τους λόγους που καταψηφίζει . 

Οι αποφάσεις της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ




Σήμερα έριξαν και τη χαριστική βολή! Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή


Στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, συνεδρίασαν -στα «μουλωχτά» και δια περιφοράς- την Πέμπτη 29/10/2020 το μεσημέρι και 24 ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, 30/10/2020, ανακοίνωσαν την απόφαση τους. Με 200 λέξεις, όλες κι όλες, έκλεισαν τη δουλειά και ολοκλήρωσαν το «θεάρεστο» έργο τους: Η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ «Ανακηρύσσει προσωρινό ανάδοχο του διαγωνισμού τον οικονομικό φορέα ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ - WATT ΑΕ - Α' ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, με προσφερόμενη τιμή 26.547.587,85 € πλέον ΦΠΑ».

Αυτό που άρχισε η κ. Ρένα Δούρου (και αυτή στα μουλωχτά), την 1η/8/2019, το τελείωσε ο κ. Γιώργος Πατούλης στις 29/10/2020. Η κ. Δούρου έβγαλε την καταδικαστική απόφαση για τη Δυτική Αθήνα - Αττική και ο Πατούλης την εκτέλεσε.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, από την πρώτη στιγμή, πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις για να μη φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Σήμερα, καλούμε για άλλη μια φορά τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας - Αττικής να ξεσηκωθούν, πριν αρχίσουν οι μπουλντόζες του ΗΛΕΚΤΩΡΑ να «σκάβουν τον τάφο μας».

Η νέα χωματερή της Φυλής, το υφιστάμενο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) και το νέο υπερ-εργοστάσιο επεξεργασίας και καύσης σκουπιδιών, που προωθεί ο κ. Πατούλης, θα μετατρέψουν τη Δυτική Αθήνα - Αττική στο μεγαλύτερο και μακροβιότερο σκουπιδότοπο της Ευρώπης. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε!

Ο περιβαλλοντικός ρατσισμός σε βάρος της Δυτικής Αθήνας - Αττικής δεν πρέπει να περάσει!

Μόνη λύση ο ξεσηκωμός!

30.10.2020

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Μονά ζυγά δικά τους τα θέλουν οι ΑΠΕτζήδες

Μονά ζυγά δικά τους τα θέλουν οι ΑΠΕτζήδες

Με «πάγωμα» επενδύσεων σε ΑΠΕ προειδοποιούν 4 ξένες εταιρείες
Η ιταλική Enel, η ισπανική Ιberdrola και οι γαλλικές EDF και Eren-Total, διά των επικεφαλής των θυγατρικών τους στην Ελλάδα, μαζί με τον επικεφαλής της TΕΡΝΑ Ενεργειακής, επισκέφθηκαν χθες το γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.
Χρύσα Λιάγγου24.10.2020 • 23:54

Με παρέμβαση στο Μαξίμου τεσσάρων ευρωπαϊκών εταιρειών με δραστηριότητα στη χώρα μας στην αγορά των ΑΠΕ και δύο διαδοχικές συναντήσεις εκπροσώπων του κλάδου των φωτοβολταϊκών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη συνεχίστηκε χθες ο κύκλος επαφών για το επίμαχο θέμα του ελλείμματος των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και τον τρόπο κάλυψής του.

Η ιταλική Enel, η ισπανική Ιberdtrola και οι γαλλικές EDF και Eren-Total διά των επικεφαλής των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, Θανάσης Τσαντίρας, Αντώνης Ξενιός και Θωμάς Φέσσας αντίστοιχα) μαζί και ο επικεφαλής της TΕΡΝΑ Ενεργειακής κ. Γιώργος Περιστέρης, έπειτα από προγραμματισμένη συνάντηση που ζήτησαν οι ίδιοι και αφού μια ημέρα πριν είχαν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, επισκέφθηκαν χθες το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου για να εκθέσουν τις θέσεις τους και να υποχρεώσουν ουσιαστικά τον πρωθυπουργό να πάρει θέση στο θέμα που έχει αναστατώσει την επενδυτική κοινότητα των ΑΠΕ.

Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός φέρεται να δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης και ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι πάντα σε συνεργασία με την αγορά. «Είναι στα χέρια του πρωθυπουργού αν θα κρατήσει τους επενδυτές στις ΑΠΕ και το όραμα της πράσινης ανάπτυξης ζωντανά», ήταν το μήνυμα πάντως που μετέφερε η πλευρά των επενδυτών μετά τη συνάντηση στου Μαξίμου.

Οι εκπρόσωποι των θυγατρικών των ξένων εταιρειών με βαρύ χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ελλάδα φέρονται να μετέφεραν στον πρωθυπουργό τη δυσφορία των μετόχων τους για το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ και την απόφασή τους να «παγώσουν» τις επενδύσεις που έχουν προγραμματίσει για την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ. Οι εκπρόσωποι των επενδυτών στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό ανέλυσαν τις θέσεις τους για τη δημιουργία του ελλείμματος, υποστηρίζοντας ότι δεν προέκυψε από την πανδημία αλλά από την αφαίρεση από τον ΕΛΑΠΕ 400 εκατ. ευρώ στη διετία 2019-2020 μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, μέτρο που ελήφθη για την αντιστάθμιση των αυξήσεων που επέβαλε η ΔΕΗ στα τιμολόγια πέρυσι τον Σεπτέμβριο.


Την ίδια θέση υποστήριξαν στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Χατζηδάκη χθες το πρωί οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ. Για την κάλυψη του ελλείμματος, η πλευρά των φωτοβολταϊκών έκανε λόγο για δομικό πρόβλημα που εάν δεν αντιμετωπιστεί σε μια διετία με τον ρυθμό που αυξάνονται οι ΑΠΕ θα φτάσει τα 2 δισ. Πρότεινε δε ως την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος την επαναφορά της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 και καταργήθηκε το 2019.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΦ μετέφεραν χθες τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους?

Κοντά στο Βερβεσσό ποτίζεται και η γλάστρα (μηχανικοί); Σοβαρά ερωτηματικά θα προκύψουν για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι από τη στιγμή που θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Θα την πληρώσουν πάλι τα μπλοκάκια που δεν μπορούν να κρύψουν φορολογική ύλη?

Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους - Επιβεβαίωση ΒN

To παρασκήνιο μέχρι την νομοθέτησή του

Έκτακτο επίδομα της τάξης των 400 ευρώ θα δοθεί σε δικηγόρους, οικονομολόγους και μηχανικούς αποφάσισε τελικά το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα δοθεί στα ελεύθερα επαγγέλματα που επλήγησαν από το πρώτο κύμα του κορωνοιού.
Να θυμίσουμε ότι από τον Ιούλιο, πολύ πριν από τους άλλους, το bankingnews.gr έγραφε ότι θα δοθεί έκτακτο επίδομα στους δικηγόρους μετά από παρέμβαση του Δημήτρη Βερβεσού στην κυβέρνηση καθώς ήταν από τους λίγους κλάδους που ενώ είχαν πληγεί –είχαν κλείσει τα δικαστήρια - δεν είχε δοθεί κάποιο βοήθημα. (https://bankingnews.gr/index.php?id=509693)
Είχε αποφασιστεί, λοιπόν, να δοθεί αλλά δεν είχε ενταχθεί σε κάποια από τα νομοσχέδια. Ο λόγος ήταν ότι ήθελαν να ενταχθούν και άλλοι κλάδοι των ελεύθερων επαγγελμάτων σε αυτό το βοήθημα καθώς ήταν αδικία να δοθεί μόνο στους δικηγόρους. Άλλωστε, το επίδομα όπως έχουμε γράψει θα προκύψει από τις εισφορές όλων των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ και ειδικά από την εισφορά των 10 ευρώ που δίνει κάθε επαγγελματίας υπέρ του ειδικού λογαριασμού ανεργίας ΟΑΕΔ.
Το ερώτημα που δημιουργήθηκε, λοιπόν, γιατί να πάρουν οι δικηγόροι από τον κουμπαρά αυτό στον οποίον έχουν συνεισφέρει και οι άλλοι… Αποφασίστηκε, λοιπόν, με συνοπτικές διαδικασίες να δοθεί το επίδομα σε όλους τους κλάδους. Αλλά δημιουργήθηκε και άλλο ένα πρόβλημα. Οι τρεις κλάδοι αριθμούν πολλά άτομα και αν μπουν έτσι χωρίς κριτήρια, το επίδομα θα είναι πενταροδεκάρες. Άρα έχανε όλο το νόημα αυτή έκτακτη επιδότηση. Τελικά αποφασίστηκε να μπουν εισοδηματικά κριτήρια και από τους τρεις κλάδους προκειμένου να είναι δίκαιη η κατανομή του βοηθήματος.
Το βοήθημα θα είναι γύρω στα 400 ευρώ και θα ενταχθεί με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που είναι σε διαβούλευση.

www.bankingnews.gr

ΕΔΣΝΑ: όργανο εξυπηρέτησης "συγκεκριμένων" εργολαβικών συμφερόντων

ΕΔΣΝΑ: όργανο εξυπηρέτησης "συγκεκριμένων" εργολαβικών συμφερόντων

Με αφορμή το διαγωνισμό για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δημοσιοποιεί πίνακα με τις βασικές υποδομές και τις υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής, από τον οποίο προκύπτει πως ο ΕΔΣΝΑ αποτελεί βασικό όχημα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του κύκλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, με εξαίρεση την αποκομιδή τους, που γίνεται (ακόμη) από τους δήμους.

Εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, πολύτιμα για να στηρίξουν τις αποκεντρωμένες δημόσιες υποδομές ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων, μοιράζονται απλόχερα στα διάφορα εργολαβικά σχήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η, διαχρονικά, «ιδιαίτερη σχέση» που υπάρχει μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ -μέσα από διάφορα κοινοπρακτικά σχήματα-, που γεννά πολλά και εύλογα ερωτηματικά.

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την «Αποδοχή πρότασης Ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Προγράμματος “Διαλογής στην Πηγή” σε χώρους του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής με 10.000 σημεία συλλογής χωρίς κανένας κόστος» από την «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ». Η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά ένα ακόμη σκάνδαλο γιατί, με τον τρόπο αυτό, επιβάλλεται προκλητικά στους δήμους της Αττικής μια ιδιωτική εταιρεία, από ένα δημόσιο φορέα όπως -υποτίθεται ότι- είναι ο ΕΔΣΝΑ. Με αυτό το τρυκ, ο ΕΔΣΝΑ, εκτός των βασικών υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων, παραδίδει και τη δημοτική ανακύκλωση σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Το συμπέρασμα είναι πως ο ΕΔΣΝΑ είναι, πλέον, όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόνο κατ’ όνομα. Στην πραγματικότητα, αποτελεί όργανο εξυπηρέτησης συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων.

28.10.2020

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο


ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

ΧΥΤΑ Φυλής

Αντικείμενο έργου: 

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Για τη ζωή...


ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΘΑ ΔΙΑΣΧΙΣΟΥΝ ΤΙΣ 5 ΗΠΕΙΡΟΥΣ 
Αναδημοσίευση από το enlacezapatista.ezln.org

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ-ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

ΜΕΞΙΚΟ
5 Οκτωβρίου 2020

Προς το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο-Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης
Προς την Εγχώρια και Διεθνή Έκτη
Προς τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης
Προς τους έντιμους ανθρώπους που αντιστέκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Αδελφές, αδελφοί, αδελφοί/ες
Συντρόφισσες, σύντροφοι και συντροφόι/σσες

Εμείς οι ζαπατίστας, αυτόχθονες λαοί μάγια, σας χαιρετούμε και μοιραζόμαστε μαζί σας αυτό που υπάρχει στη συλλογική μας σκέψη, σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε, ακούμε και αισθανόμαστε.

Πρώτο: – Βλέπουμε και ακούμε έναν κόσμο άρρωστο στην κοινωνική του ζωή, κατακερματισμένο σε εκατομμύρια ανθρώπους, αποξενωμένους μεταξύ τους, απορροφημένους στην προσπάθεια τους για ατομική επιβίωση, ενωμένους όμως κάτω από τον ζυγό της καταπίεσης από ένα σύστημα που είναι διατεθειμένο να κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσει τη δίψα του για κέρδη, ακόμα κι όταν ο δρόμος του αντιστρατεύεται την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη Γη.

Η δυσλειτουργία του συστήματος και η ηλίθια υπεράσπιση της «προόδου» και του «εκσυγχρονισμού» προσκρούει πάνω σε μια εγκληματική πραγματικότητα: τις γυναικοκτονίες. Η δολοφονία γυναικών δεν έχει ούτε χρώμα ούτε εθνικότητα, είναι παγκόσμια. Αν είναι παράλογο και εξωφρενικό κάποιος/α να διώκεται, να εξαφανίζεται, να δολοφονείται για το χρώμα του δέρματος, τη φυλή, την κουλτούρα ή τα πιστεύω του/της, είναι αδύνατο να χωρέσει ανθρώπινος νους ότι το να είσαι γυναίκα ισοδυναμεί με καταδίκη σε κοινωνικό αποκλεισμό και θάνατο.

Έχοντας μια αναμενόμενη κλιμάκωση (παρενόχληση, σωματική βία, ακρωτηριασμός και δολοφονία), με την εγγύηση μιας δομικής ατιμωρησίας («το άξιζε», «είχε τατουάζ», «τί έκανε σε εκείνο το μέρος τέτοια ώρα;», «με αυτά τα ρούχα τί περίμενε;»), οι δολοφονίες γυναικών δεν έχουν καμία εγκληματική λογική πέραν της συστημικής. Γυναίκες από διαφορετικές γεωγραφίες, κοινωνικά στρώματα, φυλές και ηλικίες, που κυμαίνονται από την παιδική μέχρι τα γηρατειά, το φύλο αποτελεί τη μόνη σταθερά. Το σύστημα είναι ανίκανο να εξηγήσει γιατί οι γυναικοκτονίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την «ανάπτυξη» και την «πρόοδό» του. Στην εξοργιστική στατιστική των θανάτων, όσο πιο «ανεπτυγμένη» είναι μια κοινωνία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των θυμάτων σε αυτό τον πραγματικό έμφυλο πόλεμο.

Πως παραβιάζονται οι “αρχές καλής νομοθέτησης” στο πολεοδομικό νομοσχέδιο



Του Τριαντάφυλλου Σφυρή, πολιτικού μηχανικού, μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης


Οι «Αρχές Καλής Νομοθέτησης» του νόμου 4622/2019 και πως δεν εφαρμόζονται. Η περίπτωση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

Μέρος 1ο : Η «Αιτιολογική Έκθεση» του νομοσχεδίου

Τα άρθρα για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» ήταν αναμενόμενο να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και την κριτική τόσο των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) όσο και των μηχανικών (ΤΕΕ). Έτσι διαφεύγουν της προσοχής άλλα σοβαρά προβλήματα που έχει το νομοσχέδιο, τα οποία όπως θα αναλυθούν στη σειρά αυτών των κειμένων, σχετίζονται με την παραβίαση των «Αρχών Καλής Νομοθέτησης», όπως ορίζονται στον Νόμο 4622/2019, στο Σύνταγμα και στα δύο Εγχειρίδια της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων με τους κανόνες σύνταξης των νομοσχεδίων.

Οι παραβιάσεις αυτές καθιστούν αναγκαία την απόσυρση του νομοσχεδίου και την ανασύνταξή του με βάση τις «Αρχές Καλής Νομοθέτησης». Διαφορετικά, αν ψηφιστεί με αυτές τις παραβιάσεις, θα προστεθεί ένα ακόμη πετραδάκι στο οικοδόμημα που ονομάζεται «πολυνομία και κακονομία».

Η σειρά αυτών των κειμένων αποσκοπεί στο να ενημερώσει τον τεχνικό κόσμο για τους κανόνες καλής νομοθέτησης που θεσπίστηκαν πρόσφατα, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε παραβιάζονται. Η καταπολέμηση της πολυνομίας και κακονομίας που μας σφίγγει σαν θηλιά και δεν μας αφήνει να εργαστούμε παραγωγικά και με ασφάλεια δικαίου περνάει και από το δικό μας χέρι.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

Οι Αρχές «Καλής Νομοθέτησης»

Αλήθεια πόσο αναλώσιμοι είμαστε;

                ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 171, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 11522, ΤΗΛ. – FAX : 2106409471

Αθήνα, 27/10/2020

Αλήθεια πόσο αναλώσιμοι είμαστε;


Είναι προφανές ότι ο έλεγχος της πανδημίας έχει χαθεί αν παρακολουθήσει κανείς τα απογευματινά δελτία θανατολογίας και τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων. Αυτά δηλαδή που μπορούν να διαγνωστούν όταν γίνονται τεστ με το σταγονόμετρο και σύμφωνα με τις κρατικές οδηγίες που στερούνται κοινής λογικής και στόχο έχουν την απόκρυψη της αλήθειας και τη μεταφορά της κυβερνητικής ευθύνης στους πολίτες.

Ένα πέπλο φόβου και καταστολής έχει σκεπάσει τα πάντα. Απαγόρευση κυκλοφορίας το νέο μέτρο….Ο ιός κολλάει στις πλατείες, στις διαδηλώσεις αλλά δεν κολλάει στους συνωστισμένους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις τάξεις – κάμαρες και στις εκκλησίες. Επικίνδυνοι θεωρούνται μόνο όσοι είναι κοινωνικά ενεργοί και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις (ακόμα και στις αντιφασιστικές), τολμούν να διεκδικήσουν καλύτερο μέλλον και αγωνίζονται για όσα το πλιάτσικο της ευρωπαϊκής ένωσης και των ντόπιων καπιταλιστών ξερίζωσε από τον τόπο, αφήνοντας μεταξύ άλλων και το προς ιδιωτικοποίηση ΕΣΥ έρμαιο των απάνθρωπων πολιτικών. Αυτό το ΕΣΥ που αν δεν ήταν η πανδημία θα το είχαν ήδη πουλήσει στα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά ο ιός τους χάλασε προς στιγμήν τα σχέδια. Η πολυετής απαξίωση από όλες τις κυβερνήσεις οδήγησε το σύνολο των νοσοκομείων να δουλεύουν τραγικά υποστελεχωμένα, οδήγησε πολλούς στην ξενιτειά και έπληξε ανεπανόρθωτα τις διαδικασίες εκπαίδευσης νέων γιατρών ροκανίζοντας τα θεμέλια της ιατρικής στη χώρα. 

Τώρα προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται: εγκαινιάζουν τελευταία στιγμή κρεβάτια σε ΜΕΘ που δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό να τα στελεχώσουν, μεταφέρουν προσωπικό σε νοσοκομεία που έχουν ήδη καταρρεύσει απειλώντας με κυρώσεις τους εργαζόμενους αν αρνηθούν, ρίχνουν ανεκπαίδευτους και απροετοίμαστους εργαζόμενους στη μάχη της πανδημίας χωρίς να τους εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, αδιαφορώντας προκλητικά για τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους και τη διασπορά στους υπόλοιπους εργαζόμενους και στους ασθενείς. Κρατούν κρυφούς τους αριθμούς των θετικών, παίρνουν τεστ κατά περίπτωση, ενώ επιβάλουν στους ύποπτους για τον ιό να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να τους κάνουν τεστ γιατί δεν υπάρχει κανείς να τους καλύψει. Και βέβαια με τον ίδιο τρόπο που τα χειροκροτήματα μετατράπηκαν σε δακρυγόνα για όσους διεκδίκησαν το αυτονόητο, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο η καταστολή συνεχίζεται καθημερινά με απειλές για κυρώσεις και πρόστιμα. Με τον ίδιο τρόπο θα μεταφέρουν τις δικές τους ευθύνες για την έκβαση της πανδημίας στους εργαζόμενους που κατά τα καλά και συμφέροντα είναι άλλοτε ήρωες και άλλοτε τεμπέληδες.

Στον Άγιο Σάββα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το λίγο προσωπικό που προ πανδημίας δεν επαρκούσε, καλείται τώρα να αναλάβει και την ιατρική της πανδημίας, τη διενέργεια όλων των τεστ για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους, ύποπτους και μη, και ταυτόχρονα να έρχεται σε επαφή με τους καρκινοπαθείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Οι άρρωστοι συνωστίζονται στα εξωτερικά ιατρεία, δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος αναμονής για τους ύποπτους με πυρετό καρκινοπαθείς που καταφεύγουν στην εφημερία, οι τακτικοί ασθενείς που πρόκειται να εισαχθούν ελέγχονται αφού μπουν στις κλινικές και βέβαια ο εξοπλισμός κοστίζει και δεν περισσεύει για τους ειδικευόμενους που λαμβάνουν τα τεστ. Και βέβαια η διοίκηση αποφάσισε να εφαρμόσει τώρα το νέο σύστημα – παρωδία για τη μηχανοργάνωση του νοσοκομείου καταστρατηγώντας κάθε έννοια λογικής και επιβαρύνοντας εκ νέου τους γνωστούς αναλώσιμους προκειμένου να κάνει την καλή στο υπουργείο. Αλήθεια κύριοι, στην εποχή που πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ξέρετε πόσοι συνωστίζονται πάνω από έναν υπολογιστή για να καταφέρουν να δουλέψουν με το νέο σας παιχνίδι; 

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Διακήρυξη του Ανοικτού Δικτύου Πολιτών Φλώρινας - Ελεύθερα Βουνά

Διακήρυξη του Ανοικτού Δικτύου Πολιτών Φλώρινας - Ελεύθερα Βουνά

Διακήρυξη του Ανοικτού Δικτύου Πολιτών Φλώρινας - Ελεύθερα Βουνά

Διακήρυξη

Δημιουργός ψηφίσματος: 
Ανοικτό Δ. <br>Παραλήπτες: 
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας
O Νομός Φλώρινας εδώ και πολλά χρόνια συμβάλλει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας με την λειτουργία Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ), ενώ λειτουργούν λιγνιτωρυχεία για την εξόρυξη λιγνίτη. Είναι μια περιοχή με δεδομένη περιβαλλοντική επιβάρυνση και μείωση της δύναμης της αγροτικής παραγωγής καθώς έχουν απαλλοτριωθεί χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Τα λιγνιτωρυχεία αποτελούν τοξικούς ρυπαντές για την περιοχή με επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού. Είναι μια περιοχή που έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας. Και παράλληλα συνεχίζει να εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας με το μεγαλύτερο να αφορά τον νέο πληθυσμό του νομού.

Παρ’ όλα αυτά, είναι μια περιοχή με πανέμορφους ορεινούς όγκους (Βαρνούντας, Βέρνον - Βίτσι, Βόρας - Καϊμακτσαλάν) με καταπράσινα δάση, λιβάδια και τρεχούμενα νερά, ενώ είναι ο νομός με τις περισσότερες λίμνες στην Ελλάδα (Πρέσπες, Βεγορίτιδα, Πετρών, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη). Όλα αυτά είναι στοιχεία μιας ευρύτερης διασυνοριακής περιοχής, με τύπους οικοτόπων προτεραιότητας, με μοναδική χλωρίδα και σπάνια πανίδα, που περιλαμβάνει αυστηρά προστατευόμενα είδη πουλιών, όπως οι πελεκάνοι και οι αετοί, καθώς και μικρών και μεγάλων θηλαστικών όπως οι νυχτερίδες, η αρκούδα, ο βαλκανικός λύγκας και το αγριόγιδο. Μεγάλα κομμάτια της ευρείας αυτής περιοχής παραμένουν σήμερα δυσπρόσιτα, μακριά από βατούς δρόμους και εντατική ανθρώπινη παρουσία, χαρακτηριστικά που την καθιστούν έναν σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου, μια ανάσα ζωής και γαλήνης, έναν διεθνούς φήμης προορισμό επισκεπτών.

Πριν από μια δεκαετία περίπου εγκαταστάθηκαν στον νομό μας οι πρώτες 36 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ύψους 90 μέτρων στον Βαρνούντα στην κορυφή Πινερίτσα με αλλοίωση της συγκεκριμένης κορυφής και του φυσικού τοπίου ενώ πρόσφατα (Αύγουστος 2020) γίναμε μάρτυρες εξοντωμένων ροδοπελεκάνων από τα πτερύγια των εν λόγω Α/Γ. Έτσι ο νομός μας εκτός από την παραγωγή ατμοηλεκτρικής ενέργειας, κλήθηκε να συμβάλλει και στην λεγόμενη πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία διαπιστώνουμε πως πρόκειται να εγκατασταθούν νέα αιολικά πάρκα βιομηχανικού τύπου (ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων) και σε άλλες κορυφές βουνών και περιοχές του νομού. Στον Βαρνούντα, στο Βίτσι, στο Καϊμακτσαλάν, πάνω από το Νυμφαίο, πάνω από τη λίμνη Βεγορίτιδα και τη λίμνη Πετρών. Ήδη τα μηχανήματα ανοίγουν δρόμο καταστρέφοντας το δάσος προς τις κορυφές Λούτζερ και Γκολίνα (Φαλακρό) πάνω από τη Βίγλα.

Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών έχει ξεκινήσει και συντελείται με γοργούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς οι άδειες που έχουν δοθεί αφορούν σημεία απίστευτου κάλους, καταστρέφοντας την χλωρίδα και την πανίδα, ρίχνοντας τόνους τσιμέντου στις κορυφές βουνών για την θεμελίωση τους, ενώ ανοίγονται δρόμοι μήκους χιλιάδων μέτρων και πλάτους 10-12 μέτρων για την μεταφορά τους, δημιουργώντας νταμάρια στα βουνά και ισοπεδώνοντας τα δάση. Υπάρχουν πλέον αναρίθμητες ομάδες πολιτών σε όλη τη χώρα που ευτυχώς αντιδρούν στην ανεξέλεγκτη τοποθέτησή τους.

Και αυτές οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες καθώς η τοποθέτησή τους γίνεται με βάση ένα παρωχημένο χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του 2009, γεγονός το οποίο παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες και οδηγεί σε κυρώσεις, ενώ το αναθεωρημένο πλαίσιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022(!). Επιπλέον τα στοιχεία δείχνουν πως αν αφεθούν να υλοποιηθούν όλες οι άδειες που έχουν δοθεί, η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τον στόχο της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κατά έξι φορές ως το 2030. Ποιόν εξυπηρετεί όλη αυτή η διαδικασία; Γιατί θυσιάζεται η φυσική μας κληρονομιά στο βωμό του κέρδους των εταιρειών που εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου, στο όνομα της πράσινης ενέργειας;

Επιπλέον είχαμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προγράμματος «δίκαιης» μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή (απολιγνιτοποίηση) σε δύο έτη την στιγμή που αντίστοιχα πλάνα σε άλλες χώρες υλοποιούνται σε 25-30 χρόνια. Αυτό σημαίνει τεράστιες ανακατατάξεις στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και φυσικά σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο στις ήδη πολύπαθες περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας. Ας μην γελιόμαστε: Η «ακαριαία» απολιγνιτοποίηση με επιχειρηματικά σχέδια που περισσότερο φαντάζουν με έκθεση ιδεών, θα οδηγήσει σε ερημοποίηση των περιοχών μας, ενώ όλοι ξέρουμε πως μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας μεταναστεύει σε χώρες της δυτικής Ευρώπης για αναζήτηση εργασίας.

Δεν είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, είναι επιτακτική ανάγκη άλλωστε να ληφθούν άμεσα μέτρα αποτροπής της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε ενάντια σε πολιτικές που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον, τις ζωές μας και την αξιοπρέπειά μας οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για πράσινη ενέργεια όταν βιομηχανοποιούμε παρθένες περιοχές; Γιατί δεν έγινε δημόσια και τοπική διαβούλευση; Ως πότε η κοινωνία της Φλώρινας θα δέχεται παθητικά σχεδιασμούς που την καταστρέφουν και διώχνουν τους πολίτες από τον τόπο τους; Πότε θα δούμε σοβαρές επενδυτικές προτάσεις σε αυτό τον τόπο που θα σέβονται τους πολίτες και την γεωμορφολογία της φύσης και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και όχι απλώς κέρδη στα ταμεία των μεγάλων εταιρειών;

Τα βουνά μας δεν είναι απλά εξογκώματα γης, όπου φυσούν άνεμοι. Σε αυτά τα βουνά γράφτηκαν σελίδες ένδοξης ιστορίας του ελληνοϊταλικού πολέμου από τα Σιδηρά Συντάγματα της Φλώρινας, αλλά και οι τελευταίες σελίδες του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου. Στα πολυβολεία και στις θέσεις μάχης, που έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και στη λήθη, οι πρόγονοί μας άφησαν την αγωνία τους, τους φόβους τους, τις σκέψεις τους, την ελπίδα τους για επιστροφή στην θαλπωρή της οικογενειακής εστίας και το αίμα τους. Και αντί να προβούμε σε σχεδιασμούς ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας, ξεθάβουμε ασεβώς τα κόκκαλά τους.

Καλούμε την τοπική και περιφερειακή διοίκηση καθώς και την πολιτεία, να αναλάβει τις ευθύνες της.

Όχι άλλες ανεμογεννήτριες βιομηχανικής κλίμακας στα βουνά μας!

Όχι άλλη καταστροφή του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής μας.

Απαιτούμε λύσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με όρους και μελέτες που θα σέβονται τη φύση, την ιστορία και τις ζωές μας!

Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας - Ελεύθερα Βουνά
freeflorinature@gmail.com

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Νόμος Κατσέλη: Η κυβέρνηση βιάζεται να τον "τελειώσει"

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν - Νέο Κάλεσμα. Καλησπέρα σας, Τελικά ο νέος πτωχευτικός νόμος θα ψηφισθεί τη Δευτέρα 26/10 το απόγευμα. Καλούμε εκ νέου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 26/10 και ώρα 18.00 στην πλατεία Συντάγματος (συντριβάνι). Νάμαστε όλες και όλοι εκεί. Κοινοποιούμε το μήνυμα σε γνωστούς-καλούμε Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών

Νόμος Κατσέλη: Η κυβέρνηση βιάζεται να τον "τελειώσει"


πηγή: in.gr

Ο Νόμος Κατσέλη έχει φέρει στα Ειρηνοδικεία χιλιάδες υποθέσεις δανειοληπτών Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά στην επιτάχυνση εκκαθάρισης πάνω από 40.000 υποθέσεων που αφορούν στο νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για υποθέσεις που παραμένουν εκκρεμείς στα Ειρηνοδικεία για να συζητηθούν ακόμη και μετά το 2027.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ολοκλήρωση της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η κυβέρνηση κατέθεσε τη νομοθετική ρύθμιση για την εκκαθάριση των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μεγάλος αριθμός αιτήσεων βάσει του ν. Κατσέλη έχουν κατατεθεί προσχηματικά, για να κερδίσει ο δανειολήπτης χρόνο. Υπάρχουν και βεβαία και περιπτώσεις δανειοληπτών που γνωρίζουν ότι δεν δικαιούται ρύθμιση.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, «από την επισκόπηση των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων διαπιστώνεται ότι ένα σημαντικό μέρος των υποθέσεων του ν. 3869/2010, που εισάγονται στο ακροατήριο και ανέρχεται σε ποσοστό 25% περίπου, δεν συζητείται είτε λόγω ματαίωσης είτε λόγω παραίτησης από το δικόγραφο».

Οι δανειολήπτες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεις για επαναπροσδιορισμό της δίκης τους και μόνο όσοι το κάνουν θα έχουν δικαίωμα να φθάσουν ως τη συζήτηση της υπόθεσής τους στο Ειρηνοδικείο.

Έλεγχοι εισοδήματος και περιουσίας