Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Δεν φτάνει που ξεπουλάνε το Ελληνικό, μας δουλεύουν κι από πάνω!

Πηγή


Εδώ ο... πράσινος σανός!

Η υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει όριο: μόλις χτες υπέγραψε «Μνημόνιο Συνεργασίας» για το ξεπούλημα του Ελληνικού, στο ίδιο ευτελές τίμημα με εκείνο του Σαμαρά, με τους ίδιους ντροπιαστικούς όρους υπέρ του Λάτση, και μόλις σήμερα το παρουσιάζει ως… «συμφωνία για πράσινο και Μητροπολιτικό Πάρκο»!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Περιφέρεια Αττικής (δια του αντιπεριφερειάρχη κου Καραμέρου, που βγήκε χτες στο ΣΚΑΪ να εξηγήσει τα καλά του ξεπουλήματος), παρουσιάζουν μια μαγική εικόνα, ότι ο καλός κος Λάτσης θα πάρει μια ταπεινή έκταση και θα αποδώσει Μητροπολιτικό Πάρκο με όλες τις ενδεδειγμένες χρήσεις πρασίνου, ανακύκλωσης και ό,τι άλλο χρειάζεται η Αττική! Τόσο… πονόψυχος!

Η αλήθεια είναι ότι στην Αττική, που δεν έχει ένα πάρκο μητροπολιτικής εμβέλειας, και απειλείται η ζωή και η υγεία των κατοίκων της από την τραγική έλλειψη πρασίνου (και όσα συνεπάγεται: αλλαγή του κλίματος, πλημμύρες, ρύπανση και αλλαγή της θερμοκρασίας στο λεκανοπέδιο), ο τεράστιος χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που θα μπορούσε να γίνει τέτοιο πάρκο, θα αποικιστεί από τη Lamda Development!

Η αλήθεια είναι ότι ο «αξιότιμος επενδυτής» κος Λάτσης, θα πάρει υπό την κατοχή του (σόρυ, «δικαίωμα επιφανείας» το λένε στη σικ γλώσσα του ΤΑΙΠΕΔ) τον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο όλης της Μεσογείου –που προφανώς δεν αποτιμάται η αξία του σε χρήμα– για να χτίσει μια ιδιωτική πόλη με all inclusive ξενοδοχεία, μαρίνα, Mall, εστιατόρια, καφετέριες, ποδηλατόδρομους, δικό του πράσινο και… Καζίνο (αυτή η «ανάπτυξη» έλειπε από την νοτιοανατολική Αττική…). Μια πόλη μέσα στην πόλη, δηλαδή, όπου οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν και… διόδια στον Λάτση για να διασχίσουν τη δική τους περιουσία!


Η ανοχή εξαντλήθηκε - να κλείσει τώρα η Φυλή



Σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής φαίνεται να εξελίσσεται σε αρνητική κατεύθυνση, οι κάτοικοι της Φυλής και των δυτικών περιοχών καταθέτουν τη δική τους κραυγή αγωνίας και, ταυτόχρονα, δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να αποτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης - «έκτρωμα» της Φυλής, η οποία τους τοξινώνει για δεκαετίες και έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον.


Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν σε σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7/6/2016. Στη συνάντηση, πέρα από τα παραπάνω, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της τεράστιας δυσοσμίας που έχει «εγκατασταθεί» μόνιμα τους τελευταίους μήνες, στη σχεδιαζόμενη επέκταση του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων (ΕΜΑΚ) της Φυλής, αλλά και στις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας WATT ΑΕ, στην ίδια περιοχή. Η συνάντηση κατέληξε στην υιοθέτηση σειράς παρεμβάσεων και δυναμικών κινητοποιήσεων, για την καλύτερη προετοιμασία των οποίων θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εκδόθηκε:

Σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων για τον ΧΥΤΑ Φυλής 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεταλλάξεις


Συναγερμός σήμανε χθες ντάλα μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου. «Α πα Παππά, Νίκο μου! Τα 'παιξε πάλι ο πρόεδρος. Βυθίζεται διαρκώς στα αβυθομέτρητα βάθη της αυταπάτης του, την οποία, κατά πώς φαίνεται, θα πληρώσουμε πολύ ακριβά» έλεγε αναστατωμένος ο ένας υπουργός Επικρατείας στον άλλο, καθώς πλησίαζε λαχανιασμένος στο πρωθυπουργικό γραφείο. «Κακό που μας βρήκε, Αλέκο. Φλάμπουρα θα υψωθούν οι πομπές μας στην ταράτσα» αποκρίθηκε εμβρόντητος εκείνος. «Τι τον έπιασε πάλι;». Εν τω μεταξύ άρχισαν να μαζεύονται τα σόγια. Αδέλφια, ξαδέλφια, γειτόνοι, αρραβωνιαστικοί, μπατζανάκηδες, συννυφάδες· αυτόκλητοι λεφούσια οι μετακλητοί πλημμύρισαν τον διάδρομο και διαγκωνίζονταν να κρυφακούσουν σκυφτοί πίσω απ' την πόρτα. Μέσα, ο ΘΑλέξης πρόβαρε διαπρύσιο λόγο, σε ύφος τόσο οργισμένο που κανείς δεν τολμούσε να τον διακόψει. Ούτε να μπει, έστω στις μύτες των ποδιών. «Για μας το Ελληνικό δεν είναι ένα πρότζεκτ, αλλά κατάθεση ψυχής, είναι το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης, της κινηματικής και συλλογικής δράσης. Είναι η εναλλακτική αντίληψη που έχουμε για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον» διακήρυττε.
Ο συρφετός των σφουγγοκωλάριων, απέξω, ξεβούλωνε τ' αυτιά του να βεβαιωθεί πως ακούει καλά. Πριν από λίγες ώρες ο πρωθυπουργός χαιρέτιζε την πώληση του παλαιού αεροδρομίου, ισχυριζόμενος ότι θα φέρει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία, χιλιάδες θέσεις εργασίας και, προπαντός, ανάπτυξη. Τώρα υποστήριζε τα ακριβώς αντίθετα. Οι όλο και συχνότερες μεταστροφές του τελευταία τους έβγαζαν απ' τον φούρνο και τους τοποθετούσαν σε αποστειρωμένα σακουλάκια στην κατάψυξη. Και τούμπαλιν. Χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη τα 'βαζε με το ΤΑΙΠΕΔ, χαρακτηρίζοντάς το εκτροφείο σκανδάλων. Φαντάσου τι θα 'σουρνε στο Υπερταμείο. «Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο, μια κλίκα να αποφασίζει για το μέλλον του δημόσιου πλούτου, δίχως διαφάνεια, δίχως κοινοβουλευτική εποπτεία και έλεγχο, λες και πρόκειται για τα αμπελοχώραφα που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους» συνέχιζε ακάθεκτος. «Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους. Δεν θα διστάσουμε να ακυρώσουμε ή να αναθεωρήσουμε συμβάσεις και ειλημμένες αποφάσεις. Και κάτι ακόμα: Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Οσοι με πράξεις ή παραλείψεις έβλαψαν το Δημόσιο, θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη».

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

"π" - Χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμού στα Πατήσια

11/6: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το "π", αφού βρήκε το νέο του σπίτι, διοργανώνει φεστιβάλ! 
Στο Πάρκο Δρακοπούλου, το Σάββατο 11 Ιούνη.

Σας περιμένουμε το Σάββατο 11 Ιούνη στο Πάρκο Δρακόπουλου (Πατησίων 356) από τις 18.00 το απόγευμα με παιδικό δρώμενο και συνεχίζουμε μέχρι το βράδυ με συλλογική κουζίναι και συναυλία με τοπικά συγκροτήματα. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας του Μάριου Λώλου με θέμα την προσφυγική κρίση και καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα συλλέγουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

-Παιδικό δρώμενο από τα Μπαλόνια της αγάπης
-Συλλογική κουζίνα
-Έκθεση φωτογραφίας του Μάριου Λώλου για την προσφυγική κρίση
-Συλλογή ειδών για τους πρόσφυγες
-Συναυλίες

Θα ακούσουμε τους: 

The Shamans, 
Αστερισμοί, 
Ρήγας Σκεπετάρης full band, 
Jaw Breaker, 
Ελιάννα
και τον Δημήτρη Καρρά.

Είσοδος ελεύθερη

Μέσα μεταφοράς: ΗΣΑΠ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ - ΤΡΟΛΕΥ 3-5-14 - ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Α8

για να παρακολουθείτε τα νέα του φεστιβάλ εδώ: https://www.facebook.com/events/1921997161359954/

π - χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης & πολιτισμού

τηλ.: 6942945765 / 6948522221 / 6944740965 / 6976436302

"π" - Χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμού στα Πατήσια

Στον Ν.Μπελαβίλα...με ειλικρίνεια

Του Πάνου Τότσικα

Νίκο, δημοσιεύτηκε προχτές ένα κείμενό σου που αναφέρεται στην παραχώρηση- εκποίηση στον Όμιλο Λάτση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, της παραλίας του Αγίου Κοσμά μήκους 3.5 χλμ, συμπεριλαμβανομένου και του Ολυμπιακού Ιστιοπλοϊκού Κέντρου–μαρίνας, καθώς και όλων των άλλων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (που ακόμα πληρώνουμε).
Νίκο, γράφεις ότι "δεν ξέρεις αν το πρόσημο (της παραχώρησης για 99 χρόνια μιας δημόσιας παραλιακής έκτασης στον Όμιλο Λάτση) είναι τελικά θετικό ή αρνητικό". 
Δεν λες όμως αν κατά τη γνώμη σου προωθείται ή όχι το δημόσιο συμφέρον με την "βελτίωση" της σύμβασης που υπεγράφη επί Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ και Όμιλο Λάτση και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ως παράνομη, σκανδαλώδη, αποικιοκρατική κλπ.
Δηλαδή Νίκο, με τις βελτιώσεις που πρότεινες και έγιναν αποδεκτές, έπαψε η συμφωνία με τον Λάτση για το Ελληνικό να είναι παράνομη,σκανδαλώδης και αποικιοκρατική. 
Θεωρείς ότι τώρα προωθείται το δημόσιο συμφέρον; 
ΔηλαδήΝίκο, Θεωρείς ότι πραγματικά θα υπάρξει "περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και κοινωνικό όφελος" με την δημιουργία μιας νέας παραλιακής ιδιωτικής πόλης, με νέα δόμηση περίπου 3.000.000 τ.μ;

Ενημέρωση από την παρέμβασή μας στο ΕΤΑΑ την Τετάρτη 08/06/16

Στη συνεδρίαση της 8/6 του ΔΣ του ΕΤΑΑ, η ΑΣΜ και εκπρόσωποι της Διοικούσας του ΤΕΕ ζητήσαμε να παρέμβουμε. Μας ενημέρωσαν ότι συζητούσαν το PSI και μας ζήτησαν να περιμένουμε.


Λίγο αργότερα μας κάλεσαν και αφού μας ενημέρωσαν ότι κατοχύρωσαν σε νομικό γραφείο τη διεκδίκηση των χρημάτων που χάθηκαν από το PSI, ζήτησαν να τοποθετηθούμε.

Τοποθετήθηκαν πρώτα οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και με επιχειρήματα ζήτησαν από το ΕΤΑΑ να αποδεχθεί την πρόταση της Διοικούσας του ΤΕΕ. Επίσης, εκτός των άλλων ανέφεραν ότι αναμένουν από τα μέλη του ΤΕΕ που βρίσκονται στο ΔΣ ΕΤΑΑ να σεβαστούν την ομόφωνη απόφαση του ΤΕΕ. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η ΑΣΜ. Πολλοί συνάδελφοι τόνισαν ότι η υιοθέτηση της απόφασης της Διοικούσας του ΤΕΕ από το ΕΤΑΑ είναι απαίτηση των μηχανικών.

Ο κ. Πλιάκης, ως πρόεδρος του ΕΤΑΑ, δήλωσε ότι περιμένει εισήγηση από το ΤΣΜΕΔΕ … Το οποίο ΤΣΜΕΔΕ περιμένει στοιχεία από την υπηρεσία εισφορών του … Η οποία υπηρεσία εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ λαμβάνει εντολές από το ΕΤΑΑ
… (Μάλιστα, κάποια από τα στοιχεία που ζητά ο κ. Μακέδος του δηλώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία ότι σβήστηκαν γιατί δε χωρούσαν στον σκληρό της δίσκο !!). Επιπλέον οι κύριοι Πλιάκης και Μακέδος έθεσαν ως νέο προαπαιτούμενο για να αποφασίσουν ο,τιδήποτε το αποτέλεσμα της συνάντησης του ΤΕΕ με το Υπουργείο Εργασίας (κ. Πετρόπουλο), η οποία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη 15/6.

Πολλοί συνάδελφοι με επιχειρήματα τόνισαν ότι οι προϋποθέσεις που θέτει το ΕΤΑΑ είναι παρελκυστικές, ενώ η υιοθέτηση της πρότασης μας βασίζεται στο δίκαιο του αιτήματος. Η πρότασή μας ήταν σαφής, να κατέβουν τα ειδοποιητήρια από την ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ. Εκτός από τα λάθη που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ κ. Μακέδος παραδέχθηκε, υπάρχουν και άλλα ζητήματα πιο σοβαρά (οι αυξημένες εισφορές, η χρέωση ΟΑΕΔ, τα αναδρομικά 2011-2014 που θα χρεωθούν στα επόμενα εξάμηνα). Ακολούθησε ανταλλαγή επιχειρημάτων. Ο κ. Πλιάκης και ο κ. Μακέδος παρέμειναν ανυποχώρητοι.

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ αποχώρησαν, ενώ η ΑΣΜ επέμενε με επιχειρήματα στο εύλογο και δίκαιο της απαίτησης.

Ο κ. Μούζιος αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε καταθέσει στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα και δεν έγινε αποδεκτή και πρότεινε να συζητηθεί αυτή η πρόταση, αλλά και να δοθεί 3μηνη παράταση για την καταβολή των εισφορών, όπως είχε δοθεί στους δικηγόρους νωρίτερα στο ίδιο συμβούλιο, μετά από αίτημα του εκπροσώπου τους.

Για τα ειδοποιητήρια του ΤΣΜΕΔΕ

Το ΤΣΜΕΔΕ ανήρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα του την ακόλουθη ανακοίνωση:



ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2016

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Λόγω εσφαλμένων υπολογισμών των εισφορών του Α’ εξαμήνου του 2016, όπως διαπιστώθηκε μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο, οι υπηρεσίες προχωρούν στην άμεση διόρθωσή τους, μετά από εντολή της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ.

Για το λόγο αυτό, όσοι συνάδελφοι, έχουν εκτυπώσει τα ειδοποιητήρια τους, παρακαλούνται πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πληρωμή, να ελέγξουν την ορθότητα των ποσών που αναγράφονται και να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία Εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ ή στα περιφερειακά γραφεία του.

και στη συνέχεια τη "διόρθωσε" ως εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Λόγω εσφαλμένων υπολογισμών των εισφορών του Α’ εξαμήνου του 2016, όπως διαπιστώθηκε μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο, οι υπηρεσίες προχωρούν στην άμεση διόρθωσή τους, μετά από εντολή της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ.
Για το λόγο αυτό, όσοι συνάδελφοι, έχουν εκτυπώσει τα ειδοποιητήρια τους, παρακαλούνται πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πληρωμή, να ελέγξουν την ορθότητα των υπολογισμών με βάση:
  • Την ημερομηνία εγγραφής τους στον Ασφαλιστικό μας Φορέα.
  • Την ασφαλιστική τους κατηγορία.
  • Την ηλικία τους.
Επιπροσθέτως, μπορούν να ελέγξουν όλα τα παραπάνω, με βάση τους πίνακες εισφορών (παλαιού νέου ασφαλιστικού).
Στην περίπτωση διαπίστωσης λαθών, να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία Εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ ή στα περιφερειακά γραφεία του.


Είναι προφανές ότι οι κινητοποιήσεις της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών (και άλλων) έχουν ζορίσει τη Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, η οποία όμως αρνείται (ακόμα) πεισματικά να πράξει το αυτονόητο. Να κατεβάσει δηλαδή τα ειδοποιητήρια με τις αυξήσεις και τα αναδρομικά, να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ και να διεκδικήσει την κατάργηση των παράλογων διατάξεων του Ν.3986/11 από την κυβέρνηση που τις επανέφερε.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Θα πέσουν κι άλλο οι μισθοί;



Τι θα συμβεί στους μισθούς από το φθινόπωρο και μετά λόγω του Τρίτου Μνημονίου, γνωστού και ως Καλό Μνημόνιο Τσίπρα; Θα υπάρξει περαιτέρω μείωση; Θα καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος; Θα απαλειφθούν οι τριετίες; Η επίσημη θέση της κυβέρνησης δεν είναι ακόμη γνωστή. Αλλά η λογική του νέου μνημονίου είναι πεντακάθαρη, όπως θα δούμε παρακάτω. Σε τελική ανάλυση θα δεσμεύσει την κυβέρνηση, ότι κι αν λένε οι υπουργοί της και ο πρωθυπουργός.

Οι πρώην αντιμνημονιακοί μαχητές του ΣΥΡΙΖΑ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους λέγοντας ότι πρόκειται για «τεχνητές ειδήσεις» της «διαπλοκής». Είναι περιττό να ειπωθεί ότι οι πλέον ανάλγητοι μνημονιακοί χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το κακό που βρήκε τους εργαζόμενους. Θυμήθηκαν ξαφνικά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μύριοι άνεργοι και σκληρή φτώχεια, ότι οι φόροι είναι ασφυκτικοί, ότι πλήττεται η εθνική κυριαρχία, κλπ. Για όλα βέβαια φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι η πολιτική της πλήρους υποταγής με στόχο την παραμονή στο ευρώ. Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ανθρώπους που επί έξι χρόνια αδιαφορούν για το βιοτικό επίπεδο του λαού και τα κυριαρχικά του δικαιώματα;

Η πραγματική ντροπή ανήκει όμως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλουν να περισώσουν κάποια αξιοπρέπεια, τουλάχιστον ας σιωπήσουν.

Η κυρίαρχη λογική όλων των μνημονίων – φυσικά και του Τρίτου – είναι ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την χαμένη της ανταγωνιστικότητα μέσω της συντριβής των μισθών. Όλα τα υπόλοιπα – δημοσιονομικά ελλείμματα, «μεταρρυθμίσεις» - είναι δευτερεύουσας σημασίας. Πρόκειται για την πιο σκληρή, χοντροκομμένη και τελικά αναποτελεσματική λογική σταθεροποίησης, αλλά αυτή έχει επιβληθεί μετά το 2010 και αυτήν ακριβώς αποδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Το διάγραμμα δείχνει με εναργέστατο τρόπο τι έχει συμβεί στους ονομαστικούς μισθούς μετά την υιοθέτηση του ευρώ και που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα. Η απόκλιση ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα ήταν τεράστια μέχρι το 2010 και ο κύριος λόγος ήταν οι παγωμένοι γερμανικοί μισθοί. Το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική καμπύλη δείχνει την επακόλουθη απώλεια ανταγωνιστικότητας από πλευράς Ελλάδας. Αντίστοιχη ήταν και η απώλεια ανταγωνιστικότητας για την Ισπανία. Αν η Γερμανία ακολουθούσε μια πιο συνετή πολιτική στους μισθούς, δεν θα είχε δημιουργηθεί μια τόσο μεγάλη ασυμμετρία εντός της ΟΝΕ και η νομισματική ένωση ίσως να είχε τη δυνατότητα να επιβιώσει. 

Ονομαστικό μοναδιαίο κόστος εργασίας, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία

Ελληνικό : Η κυβέρνηση συνεχίζει το επικοινωνιακό δούλεμα


της ΕΛΕΝΗΣ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ

Υπογράφηκε στις 7/6 το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Κυβέρνησης και Lamda Development για το Ελληνικό. Το κείμενο δεν έχει νομική ισχύ, αποτελεί συμφωνία «κυρίων» με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για άλλη μια φορά ότι θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της εταιρείας Λάτση, σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων της Αττικής και της έννομης τάξης. Σε σχετικό ρεπορτάζ της Αυγής (8/6, συντάκτης Γ. Αγουρίδης) «η κυβέρνηση υποστηρίζει», κατά την έκφραση του συντάκτη, «ότι υπάρχουν βελτιωτικές αλλαγές στη σύμβαση». Πέραν του ότι αυτά που συνεννοούνται κατ’ ιδίαν οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν δεσμευτικό αντίκρισμα, τα όσα αναγράφονται στο εκτενές ρεπορτάζ της Αυγής δεν αποτελούν «βελτιώσεις» αλλά ανήκουν στις γνωστές «δημιουργικές ασάφειες» της επικοινωνιακής κυβερνητικής πολιτικής.

Η σύμβαση εκποίησης του Ελληνικού δεν βελτιώνεται με καθρεφτάκια σε ιθαγενείς. Πολύ απλά το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί για τους λόγους που περιγράφονται ολοκληρωμένα στο πρόσφατο εξώδικο των 40 πολιτών.
Ας δούμε αναλυτικά αυτά που παρουσιάζει το ρεπορτάζ.
· Αναφέρεται ότι οι συνολικοί χώροι πρασίνου προσεγγίζουν το 50% της επιφάνειας - εξ’ αυτών το πάρκο καλύπτει 2 εκατ. τ.μ. και ένας γειτνιάζων χώρος 300.000 τ.μ. Τα παραπάνω δεν αλλάζουν σε τίποτε τα μεγέθη του γνωστού σχεδίου Foster, το οποίο προφανώς δεν δομεί εξ ολοκλήρου τα 4 εκατ. τμ που μένουν μετά την αφαίρεση των 2 εκατ. τμ του πάρκου, όπως συμβαίνει άλλωστε και στο τελευταίο πολεοδομικό σχέδιο. Στα ήδη υπάρχοντα στο σχέδιοFoster 300.000 τ.μ. ελεύθερων χώρων μπορούν να «μεταφερθούν δημόσιες χρήσεις κτιρίων από το υπόλοιπο λεκανοπέδιο με σκοπό να δημιουργηθούν αντιστοίχου εμβαδού πνεύμονες πρασίνου σε κατοικημένες περιοχές του κέντρου». Αυτό μάλλον είναι αδύνατον να συμβεί εν τοις πράγμασι, σε κάθε περίπτωση πάντως η δυνατότητα αυτή δεν προσθέτει αλλά αφαιρεί πράσινο από την περιοχή, το οποίο μεταφέρεται αλλού.

Οριστικό τέλος και στο 6 ο/οο

Σε προχθεσινό Νόμο (Ν.4393/16) με πλήθος προαπαιτούμενων για την εκταμίευση μιας ακόμα δόσης ενταφιάστηκε οριστικά και το ζήτημα το 6%0 (άρθρο 17 παρ. 34 του Ν.2166/93) μια και καταργείται ως πόρος και σταματά η παρακράτηση του από τα έργα.
Θυμίζουμε ότι με το Ν.4024/11 (μισθολόγιο δημοσίου κα) σταμάτησε μεν η καταβολή του στους δικαιούχους, αλλά συνεχιζόταν η παρακράτηση του από τα έργα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικά ο αρμόδιος Υπουργός (και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Σπίρτζης) είχαν υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα φροντίσουν για την επανακαταβολή του. Με την υπογραφή τους το καταργούν οριστικά, μένοντας  απόλυτα συνεπείς στη μέχρι τώρα κυβερνητική πορεία τους, στα ψεύδη δηλαδή και στην εξυπηρέτηση ξένων και ντόπιων συμφερόντων...

6. α. Στο άρθρο 39 του ν. 4387/2016 (Α' 85) προστίθεται νέα παράγραφος 14 ως εξής:«14. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι πόροι που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 7 παρ.1 της περίπτωσης β' του ν. 2326/1940, του άρθρου 27 παρ. 34 του ν. 2166/1993, του άρθρου 7 παρ. 1 της περίπτωσης ε' του ν. 2326/1940, των άρθρων 9, 10 και 14 του ν. 915/1979, του άρθρου 7 παρ.1 της περίπτωσης ιγ' του ν. 2326/1940, του άρθρου 11 του ν. 915/1979, του άρθρου 7 παρ.1 της περίπτωσης ιη' του ν.2326/1940, του άρθρου 18 παρ. 2 του ν. 3232/2004, καθώς και του άρθρου 150 παρ. 1 του ν. 3655/2008
β. Οι παράγραφοι 14, 15, 16 και 17 αναριθμούνται σε 15, 16, 17 και 18.
γ. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 18 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (Α' 85), πρώην 17 πριν από την αναρίθμησή της, δυνάμει της περίπτωσης β' της παρούσας παραγράφου, αντικαθίσταται ως εξής:
«18. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του ΔΣ του ΕΦΚΑ, εξειδικεύεται η εφαρμογή των κανόνων του παρόντος νόμου σχετικά με τις εισφορές κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος υπάγονταν στην ασφάλιση άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης, πλην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.»

Συνεργασία ανάμεσα στην ΕΜΔΥΔΑΣ και το ΕΚΔΔΑ σε θέματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των διπλωματούχων μηχανικών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 6-6-2016
Αρ. Πρωτ. : 6967
Προς : Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κα Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ

Κοιν : Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα : Συνεργασία ανάμεσα στην ΕΜΔΥΔΑΣ και το ΕΚΔΔΑ σε θέματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των διπλωματούχων μηχανικών

Κυρία Πρόεδρε,

Θεωρούμε σκόπιμο να σας γνωρίσουμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με μέλη Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ σε όλη τη χώρα και καλύπτει περίπου 10.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς που εργάζονται στα Υπουργεία, στα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από αυτά και στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνουμε ότι υπήρξε η πρώτη Ομοσπονδία η οποία στα πλαίσια των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο το 2000, υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση (ΦΕΚ 1627/Τεύχος Β/29-12-2000 - ΦΕΚ 1811/Τεύχος Β/31-12-2001 – ΦΕΚ1633/Τεύχος Β/31-12-2002) σχετική με τα θέματα της επιμόρφωση και σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ, σχεδίασε και υλοποίησε μέσω ομάδων εργασίας, ένα σεβαστό αριθμό επιμορφωτικών προγραμμάτων, ανταποκρινόμενα στις επιμορφωτικές ανάγκες των διπλωματούχων μηχανικών, δημοσίων υπαλλήλων. Αρκετά από τα προγράμματα αυτά εξακολουθούν να πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα. Περί τις 6.000 εκτιμώνται οι συμμετοχές διπλωματούχων μηχανικών, δημοσίων υπαλλήλων, σε επιμορφωτικά προγράμματα κατά την περίοδο 2011-2014, ενώ το 58% των μηχανικών που συμμετείχαν ήταν γυναίκες.
Στις παρούσες συνθήκες αναδύονται νέες δημόσιες πολιτικές και τομείς, όπου η συμβολή των διπλωματούχων μηχανικών είναι σημαντική, ενώ αλλάζει ο ρόλος τους στο δημόσιο τομέα. Τομείς όπως η νέα Προγραμματική Συμφωνία (νέο ΕΣΠΑ), η ενέργεια, το περιβάλλον, ζητήματα χωροταξίας και αστικής ανάπτυξης, κλιματικής αλλαγής, καινοτομίας στα πλαίσια της αναγκαίας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, καθώς και οι δευρυνόμενες ανάγκες τεχνικών υποδομών και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, καθιστούν επιτακτικότερη την υποχρέωση διαρκούς επιμόρφωσης στο ούτως ή άλλως στελεχιακό δυναμικό των Τεχνικών Υπηρεσιών, που είναι οι διπλωματούχοι μηχανικοί.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ελληνικό : βαφτίζοντας το κρέας ψάρι για άλλη μία φορά

Γράφτηκε από Φερενίκη Βαταβάλη 

Εδώ και μερικές μέρες έχει ανακινηθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης των 6.200στρ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Ως εκκρεμότητα της ‘αξιολόγησης’ που πρέπει να λυθεί για την εκταμίευση της ‘πολυπόθητης’ δόσης, οι θεσμοί απαιτούν την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας LamdaDevelopment που έχει αναδειχθεί σε ανάδοχο για το Ελληνικό. Μνημόνιο κατανόησης για επαναπροσδιορισμό όρων της σύμβασης, στη γενική κατεύθυνση ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί τελικά με οφέλη για όλες τις πλευρές.

Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού είναι μία υπόθεση που έχει περάσει από μεγάλες διακυμάνσεις. Οι επεξεργασίες ξεκίνησαν στην προμνημονιακή εποχή και ενώ ήταν ακόμα ζωντανό σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής το σχέδιο για τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου. Με τα μνημόνια, το όραμα για το Μητροπολιτικό Πάρκο έδωσε τη θέση του στα σχέδια για την «αξιοποίηση» της έκτασης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και με στόχο τη δημιουργία ενός οικιστικού συμπλέγματος με νέες κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά κέντρα, καζίνο, γκόλφ κτλ. Η έκταση μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011 και το 2012 προκηρύχθηκε διαγωνισμός πώλησής της, ο οποίος - παρά το αρχικό ενδιαφέρον εννέα επενδυτικών σχημάτων - κατέληξε με έναν υποψήφιο ο οποίος τελικά και επιλέχθηκε, την εταιρεία LamdaDevelopment συμφερόντων Ομίλου Λάτση. Το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε το 2014 σύμβαση με τον ανάδοχο, η οποία ως τώρα δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, όπως οφείλει για να τεθεί σε ισχύ. Στο μεταξύ σήμερα υπογράφηκε το μνημόνιο κατανόησης αγνώστου περιεχομένου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτών, διαμορφώνοντας μία βάση για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Από τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες μέρες στον Τύπο μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μία μεγάλη μάχη ανάμεσα σε διαφορετικά κέντρα εξουσίας που ασχολούνται με το ζήτημα του Ελληνικού. Για κάποιους το στοίχημα είναι η ‘βελτίωση’ των όρων της σύμβασης, για άλλους η επιτάχυνση της επένδυσης και για άλλους η μεγαλύτερη κατοχύρωσή της ως προς τους όρους και τα κέρδη.

ΣΜΗΒΕ: για τις εξετάσεις ενεργειακών επιθεωρητών

Ενημέρωση από την παρέμβασή μας στο ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 6/6



Την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στο κεντρικό κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ στην Κλαυθμώνος έγινε συμβούλιο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ , υπό την προεδρία του κ. Μακέδου.

Με την παρουσία μας σε αυτή απαιτούσαμε την εφαρμογή της απόφασης που προέκυψε μετά την κινητοποίησή μας στη ΔΕ του ΤΕΕ που συνοπτικά περιλαμβάνει :

1. Την ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Ν. 3986/2011 για τα έτη 2011-2014 για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις εισφορών

2. Την ανάκληση της ανάρτησης και ισχύος των ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών για το Α΄ εξάμηνο του 2016 καθώς και να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να στηρίξει τις παραπάνω αποφάσεις του (πχ πρόσθετη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κλπ). Επιπλέον να ζητήσει συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο για τα ζητήματα αυτά, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις/νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των ανωτέρω.

3. την ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών των Μηχανικών, πάγιο αίτημα του ΤΕΕ και των Μηχανικών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 3518/2006.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μακέδος είναι εκπρόσωπος του ΤΕΕ, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να εισηγηθεί την παραπάνω απόφαση.

ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής – πρόσκληση σε κινητοποιήσεις


Τετάρτη 8/6/16 
στο ΕΤΑΑ, οδ. Μάρνη 22, ώρα 3.00μμ 
ενάντια στην καταβολή αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών, την επιβολή προσαυξήσεων στις τρέχουσες εισφορές και για τη διεκδίκηση εισφορών που, με την ψήφιση του νόμου 4387, έχουν αχρεωσθήτως καταβληθεί 

Την προηγούμενη Τετάρτη, το ΔΣ του ΕΤΑΑ, ενώπιον των κινητοποιημένων μηχανικών που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα μαζικών τους φορέων (Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Τμήμα Αττικής ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ), δεσμεύτηκε να επανεξετάσει την Τετάρτη, 8/6/2016, την από 18/5/2016 απόφασή του, με την οποία αναρτήθηκαν ειδοποιητήρια, με εισφορές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μνημονιακές αυξήσεις και πρώτη δόση για αναδρομική καταβολή τους από το 2011. Η επανεξέταση θα γίνει με εισήγηση από τη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ, που συνεδριάζει σήμερα, ώρα 3:00 μμ, για αυτό το θέμα.

Στη συνέχεια το ΤΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία σας επισυνάπτουμε.

Υπενθυμίζουμε ότι:

Τα αναδρομικά φτάνουν τις 4000 ευρώ περίπου, ανάλογα με το εάν ο ασφαλισμένος εντάχθηκε στο Ν.4331/15 ή αν ασφαλίστηκε πριν ή μετά το 1993 και θα εξοφληθούν σε 8 δόσεις με αρχή το β΄ εξάμηνο του 2016. 

Τα ειδοποιητήρια του α΄ εξαμήνου 2016 του ΤΣΜΕΔΕ, με προθεσμία εξόφλησης την 30.6.2016, αντίγραφο των οποίων επισυνάπτουμε, αναρτήθηκαν με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΕΤΑΑ και συμπεριλαμβάνουν:

1. Την πρώτη δόση των αναδρομικών αυξήσεων του Ν.3986/11 (240 € που αφορούν στην κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ για το 2011 και 2012), κράτηση που δεν έχει απολύτως κανένα αντίκρισμα μια και ουδέποτε υλοποιήθηκε Ταμείο Ανεργίας για τους μηχανικούς

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

«Εξέγερση»- Εκπληκτικό βίντεο από τις συγκρούσεις στη Γαλλία



Μοντάζ: Clément Gino
Υλικό από Taranis News – Street Politics – InfoCritiqueWeb – Scope
Μουσική- Excision and Downlink – Existence
INSURRECTION from Clement Gino on Vimeo.

Πρόγραμμα Δράσης του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ 2016-2019

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2016 - 2019
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ που προέκυψε από τις εκλογές του 16ου Τακτικού Συνεδρίου στην Αθήνα, καλείται να αντιμετωπίσει τα οξυμένα και διογκούμενα προβλήματα του κλάδου, όπως αυτά διατυπώθηκαν στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συνεδρίου.
Παράλληλα, το Δ.Σ. καλείται να συντονίσει τα βήματά του με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό και κοινωνικό κίνημα στη χώρα μας, για να αντιμετωπίσει από κοινού τα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν σε βάρος των εργαζομένων στις συνθήκες αυτής της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής.
Η διεθνής κρίση
Οι εκτιμήσεις μας, τα τελευταία χρόνια, συγκλίνουν στο ότι η οικονομική -και όχι μόνο- κρίση στην Ευρώπη και τον κόσμο, συνιστά μια δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και της κυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που εκδηλώθηκε αρχικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατέληξε, μέσα από την τεράστια μεταφορά πιστώσεων για την διάσωσή του, σε κρίση δημόσιου χρέους. Η βαθύτερη αιτία αυτής της κρίσης βρίσκεται στους μηχανισμούς υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου. Οι ασκούμενες σ’ αυτό το πλαίσιο πολιτικές, επιχειρούν τη ριζική αναδιανομή του παραγόμενου οικονομικού πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων και σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, επιβάλλοντας προγράμματα πρωτοφανούς σκληρής λιτότητας, εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και τους λαούς.
Η κρίση αυτή κτυπά το σύνολο του κόσμου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο την περιφέρειά της -με αποκορύφωμα το Νότο που μετατρέπεται σε οικονομικά και κοινωνικά διακεκαυμένη ζώνη- αλλά και τον πυρήνα της, όπως τη Γαλλία, ακόμα και τη Γερμανία.
Οι άγριες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται, αποκαλύπτουν τους βαθιά ταξικούς όρους με τους οποίους η Ε.Ε. οικοδομήθηκε και λειτουργεί ως μία ένωση υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, μέσω των διαφόρων Συνθηκών, της Ε.Κ.Τ. και του Συμφώνου Σταθερότητας, με παράκαμψη κάθε έννοιας δημοκρατίας.
Η Ε.Ε., εκτός από την οικονομική κρίση, βρίσκεται μπροστά και σε μια μεγάλη προσφυγική κρίση. Απέδειξε την αποτυχία της και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με μεγάλο θύμα την Ελλάδα, η οποία εκτός από τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, μετατρέπεται παράλληλα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών. Η Ε.Ε., συνένοχη επί χρόνια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους εμφύλιους (που οι ίδιοι υποκινούν, όταν δεν εξαπολύουν ευθέως) και στην αποδόμηση των εθνικών οικονομιών και των κρατικών δομών για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και όλης της περιοχής, δείχνουν το απάνθρωπο πρόσωπό τους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κλείνοντας τα σύνορα, υψώνοντας φράκτες, στέλνοντας στρατούς και επιστρατεύοντας το ΝΑΤΟ, βάζοντας την Ελλάδα στην καραντίνα.
Η κρίση στη χώρα μας και η κυβερνητική πολιτική

Αποτελέσματα 7ου Συνεδρίου ΟΣΥΑΠΕ – Επιτυχία για τη Συσπείρωση

osyape7
Η Συσπείρωση Εργαζομένων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας, απηλλαγμένη από τα «βαρίδια» του κυβερνητικού συνδικαλισμού, κατάφερε στις πρόσφατες εκλογές για τα νέα όργανα της διοίκησης της ΟΣΥΑΠΕ να εκλέξει 5 υποψηφίους στο νέο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και να κερδίσει 1 έδρα στην Ελεγκτική Επιτροπή.
Ο πίνακας με τα αποτελέσματα
osyape-apotelesmata7
Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (ΠAME) πήρε 62 ψήφους και 10 έδρες (από 31 ψήφους και οκτώ έδρες το 2013). Η ΠΑΕΚ (στηρίζεται από δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ) 53 ψήφους και εννιά έδρες (από 43 ψήφους και 11 έδρες). Η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ) 41 ψήφους και επτά έδρες (από 47 ψήφους και 12 έδρες). Η «Συσπείρωση Εργαζομένων» (ανένταχτοι αριστεροί) 28 ψήφους και πέντε έδρες (από 26 ψήφους και έξι έδρες). Η ΕΕΑΚ («ανεξάρτητοι») 24 ψήφους και τέσσερις έδρες (δεν είχε κατέβει το 2013). Η «Συμφωνία» 10 ψήφους και δύο έδρες (δεν είχε κατέβει το 2013). Η «Αριστερή Παρέμβαση» (στηρίζεται από το ΚΚΕ Μ-Λ) εννέα ψήφους και μία έδρα (από οκτώ ψήφους και δύο έδρες). Η ΔΑΚΥΠ («ανεξάρτητοι») εννέα ψήφους και μία έδρα (δεν είχε κατέβει το 2013). Η «Αριστερή Συνεργασία» (στηρίζεται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) έξι ψήφους και καμία έδρα (δεν είχε κατέβει το 2013).
Για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» πήρε 69 ψήφους και πέντε έδρες (από 32 ψήφους και τρεις έδρες το 2013).Η ΠΑΕΚ 66 ψήφους και τέσσερις έδρες (από 41 ψήφους και τρεις έδρες). Η «Αγωνιστική Συνεργασία» 40 ψήφους και τρεις έδρες (από 46 ψήφους και τέσσερις έδρες). Η «Συσπείρωση Εργαζομένων» 28 ψήφους και δύο έδρες (από 30 ψήφους και δύο έδρες). Η ΕΕΑΚ 24 ψήφους και δύο έδρες (δεν είχε κατέβει το 2013). Η «Συμφωνία» τρεις ψήφους και καμία έδρα (δεν είχε κατέβει το 2013). Η «Αριστερή Παρέμβαση» εννέα ψήφους και καμία έδρα (από έξι ψήφους και καμία έδρα). Η ΔΑΚΥΠ τρεις ψήφους και καμία έδρα (δεν είχε κατέβει το 2013). Η «Αριστερή Συνεργασία» δεν έλαβε καμία ψήφο.

Επιστολή ΣΜΗΒΕ για αναίρεση αναδρομικών και παράταση χρόνου πληρωμής Α2016

Τέρμα τώρα στα εργασιακά κάτεργα - Όχι στην απλήρωτη δουλειά

Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης Να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου στην A&G Χατζηχριστόφας –Αργυρούδης ΕΠΕ

Τέρμα τώρα στα εργασιακά κάτεργα - Όχι στην απλήρωτη δουλειά

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλει τη στάση του κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που εμπόδισε την είσοδο συνδικαλιστών σε εργοτάξιό της στη Βαρυμπόμπη προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους των συνεργείων και την κλήση της αστυνομίας προκειμένου να εποπτεύσει τη συνδικαλιστική παρέμβαση.
Η συνδικαλιστική περιοδεία έγινε με αφορμή την εκδικητική καταχρηστική απόλυση εργαζόμενου, μέλους του Σωματείου,στην «A&G Χατζηχριστόφας –Αργυρούδης ΕΠΕ» (υπεργολάβο σε έργα του κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ). Ο εργαζόμενος απολύθηκε μετά την άρνηση του να δουλέψει απλήρωτος το Σαββατοκύριακο και χωρίς κανένα ωράριο τις καθημερινές. Ο εργοδότης με βρισιές και απειλές προσπάθησε να εκφοβίσει τον εργαζόμενο προκειμένου να δεχτεί να δουλέψει με τους συγκεκριμένους όρους και όταν αυτός αυθημερόν προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας προχώρησε στην απόλυσή του.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών προχώρησε σε μαζική παρέμβαση στα γραφεία της έδρας της εταιρείας τη Δευτέρα 30 Μάη όπου η εργοδοσία αρνήθηκε να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο γιατί όπως ισχυρίστηκε εάν επιστρέψει στη δουλειά «θα χαλάσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους».
Ταυτόχρονα την Πέμπτη 2 Ιούνη έγινε κοινή παρέμβαση εκπροσώπων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της Ένωσης Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, σε εργοτάξιο του κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Βαρυμπόμπη, προκειμένου να ενημερωθεί το προσωπικό της «A&G Χατζηχριστόφας –Αργυρούδης ΕΠΕ» που δουλεύει στο έργο για την εκδικητική απόλυση και για τη δυνατότητα έμπρακτης απάντησης στην εργοδοτική τρομοκρατία με οργανωμένη πάλη μέσα από τα Σωματεία του κλάδου.
Η διοίκηση της ΓΕΚ–ΤΕΡΝΑ αρχικά απαγόρευσε την είσοδο των συνδικαλιστών στο εργοτάξιο κλειδώνοντας την είσοδο για πάνω από μιάμιση ώρα. Όταν μετά την επιμονή των συνδικαλιστών επέτρεψε την είσοδο κάλεσε την αστυνομία να εισέλθει στο χώρο ώστε να διασφαλίσει ότι «δε θα γίνουν έκτροπα» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εργαζόμενων του εργοταξίου. Τελικά οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν προσωρινά και επανήλθαν μετά το τέλος της παρέμβασης ώστε να «εξασφαλίσουν» ότι οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από το χώρο του εργοταξίου.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

«Μάνα, ο σάπιος κόσμος τους δεν θα είναι ποτέ ο δικός μας»

Διαδηλώσεις νέων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης στη Γαλλία

«Η αλαζονεία την οποία δοκιμάζει η κυβέρνηση διαμέσου της κατάστασης εξαίρεσης μας σπρώχνει στην αγανάκτηση, στην εξέγερση, στη σύγκρουση με την αστυνομία κάποιες φορές... ». | AP Photo/Markus Schreiber

Εργαζόμενοι σε διυλιστήρια, πυρηνικούς σταθμούς, μεταλλουργεία, σιδηρόδρομους, μέσα μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, πιλότοι και προσωπικό της Air France αντιδρούν μαζί με την εξεγερμένη νεολαία για τον νέο εργασιακό νόμο στη Γαλλία.
Η μαχητικότητα των διαδηλωτών αυξάνεται ενώ η κυβέρνηση ανεβάζει τα επίπεδα καταστολής εκμεταλλευόμενη το καθεστώς διαρκούς εξαίρεσης.
Ενας 29χρονος διαδηλωτής αποφασίζει να γράψει μια φορτισμένη συναισθηματικά επιστολή προς τη μητέρα του (της γενιάς του '60), εξηγώντας της τους λόγους της αντίδρασης.
Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα συντονισμού των κινητοποιήσεων paris-luttes.info.
                           ⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱⊰⊱
Mαμά,
Συζητήσαμε σήμερα το πρωί σε ένα μπαρ, με τους φίλους μου. Ψάχνουμε έναν τρόπο για να αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει σε όλους μας αυτή τη στιγμή.
Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ανανεώθηκε για τρίτη φορά ύστερα από τις επιθέσεις και εξαιτίας της οποίας απαγορεύτηκε στους ανθρώπους να προσέρχονται στις διαδηλώσεις.
Εκδιωγμένοι από ολόκληρες συνοικίες. Τους απαγορεύεται να πουν πως δεν συμφωνούν, το φαντάζεσαι;
Και η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει επίσης πως είναι παράνομο να το κάνουν.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση… Θυμάσαι τα περί του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα [το 2005 για την επικύρωση του ευρωπαϊκού Συντάγματος];
Ηταν μόλις λίγο πριν από τα 18 μου χρόνια, εάν είχα μπορέσει να ψηφίσω θα έλεγαΟχι, NO! Οπως η πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν.
Εκείνη τη στιγμή σκεφτόμουν πραγματικά πως η ψήφος στο Οχι κάτι θα είχε αλλάξει.
Και μετά, έναν χρόνο αργότερα, αυτό το ίδιο Σύνταγμα πέρασε, παρά το Οχι.

Ψήφισμα συμπαράστασης από Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία», στο Δήμο Σητείας στην Κρήτη.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 6-6-2016
Αρ. Πρωτ. : 6968
Ψήφισμα συμπαράστασης
από Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία», στο Δήμο Σητείας στην Κρήτη.
Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της, σύμφωνα με την απόφαση της στο ΔΣ της 1/6/2016, στους φορείς και τους πολίτες που κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 38 ΑΑΠ/11-3-2016) και αφορά στην έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία», στο Δήμο Σητείας στην Κρήτη.
Πρόκειται για τη «χωροθέτηση» ενός σχεδίου σε μια περιοχή 25.000 στρεμμάτων, ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000 και ειδικότερα στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) GR 4320006, ενώ σημαντικό τμήμα της εντάσσεται και στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖEΠ) GR 4320009, που:
  • γίνεται με βάση μια απαράδεκτη νομοθεσία που απαξιώνει το χωροταξικό σχεδιασμό, επιτρέποντας προνομιακή μεταχείριση για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις», όταν επιλέγουν να εγκατασταθούν στις πιο προνομιακές περιοχές της χώρας,
  • δημιουργεί τετελεσμένα στη διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura, μεταφέροντας την ευθύνη της διαχείρισής τους από το κράτος σε κερδοσκοπικές εταιρείες, που υπόσχονται την περιβαλλοντική διαχείρισή τους, ευθύνη που πολλές ελληνικές κυβερνήσεις απέφυγαν να αναλάβουν μέχρι σήμερα, ακριβώς για το σκοπό αυτό, δηλαδή για να δώσουν την ευκαιρία για ιδιωτική εκμετάλλευσή τους με προφανείς κινδύνους για ό,τι θα έπρεπε να προστατευτεί.
Πρόκειται για μια πολιτική που εναρμονίζεται με το πρότυπο ανάπτυξης των παγκοσμιοποιημένων πρακτικών του «πολυτελούς» τουρισμού, με εισαγόμενα προϊόντα κατανάλωσης και εξαγόμενα κέρδη, που δε διστάζει να παραμερίσει ταυτοτικά χαρακτηριστικά τοπίου και πολιτισμού, να αποστερήσει από τις τοπικές κοινωνίες πολύτιμους φυσικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς πόρους, όπως τη γη, το νερό, την ιστορία τους, τις οικονομικές δραστηριότητές τους και τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιες για τον τόπο τους.
Στον υποτιθέμενο αυτό χωροταξικό σχεδιασμό των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων , αρχαιότητες, παραλίες, προστατευτέα χλωρίδα και πανίδα, εγκλωβίζονται μέσα σε ιδιωτικό τεχνητό τοπίο και καταλήγουν να αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία για ένα τουρισμό άλλων ενδιαφερόντων, όπως συνεδριακό τουρισμό, τουρισμό γκολφ κλπ., που υποκαθιστά ένα τουρισμό βασισμένο σε πολιτισμικά χαρακτηριστικά.