Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η νικηφόρα απεργία των χαλυβουργών το 1962

Αναδημοσίευση από το Erodotos

«Πώς δενότανε τ’ ατσάλι»
«Στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας το ατσάλι που παράγεται έχει μέσα του κάτι από τη δύναμη του εργάτη. Το κακό είναι πως αυτή τη δύναμη τη χάνει για πάντα ο εργάτης.
Μπροστά στην άγρια λάμψη του φούρνου ή του αναλυωτού ατσαλιού βλέπεις την ένταση που βάζει ο μεταλλουργός, να σκληραίνει το πρόσωπό του, να στεγνώνει το κορμί του. Οι φούρνοι τήξεως μετάλλου που καίνε σε 2.000 βαθμούς βγάζουν μια ζεματιστή ακτινοβολία που κόβει την ανάσα…Οι εργάτες ζουν μέσα σ’ αυτή την κόλαση» (Ρεπορτάζ της «Αυγής» – όργανο τότε της ΕΔΑ – στις 21/2/1953).
Φωτ. του 1962, από την 1η μέρα της απεργίας πείνας των χαλυβουργών
Με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών έδενε στην κυριολεξία το ατσάλι στα εργοστάσια χαλυβουργίας της Ελευσίνας, που, μόνο στο διάστημα 1956 – 1963, μέτρησαν 15 νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες από εργατικά «ατυχήματα» (εργοδοτικά εγκλήματα):1
«Κανονισμός μέτρων ασφαλείας, εσωτερικός κανονισμός συνθέσεως του προσωπικού, όροι υγιεινής, εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων, εφαρμογή εργατικών νόμων είναι άγνωστα για τους εργοδότες των χαλυβουργικών εργοστασίων, ενώ οι πόρτες των βιομηχανικών αυτών συγκροτημάτων ανοίγουν συνέχεια για να εξέλθουν με φορεία ή καμιόνια οι τραυματίες ή οι νεκροί της μάχης με τις μηχανές για το τριπλασίασμα της παραγωγής».2
Πέρα από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφαλείας, βασική αιτία των ατυχημάτων υπήρξε η εντατικοποίηση της δουλειάς. Προκειμένου να λάβουν το βασικό μισθό εντός του 8ώρου οι εργάτες υποχρεώνονταν να πιάσουν μια συγκεκριμένη παραγωγή. Αν ο μισθός ή ο χρόνος δεν έφτανε (και σπάνια έφτανε) οι χαλυβουργοί αναγκάζονταν να δουλέψουν παραπάνω αμειβόμενοι με το κομμάτι. Ετσι πολύ συχνά οι εργάτες κατέληγαν να κάνουν σχεδόν δύο μεροκάματα σε μια μέρα (από άποψη παραγωγής), αλλά να αμείβονται μόλις το ενάμισι.
Την εργοδοτική εκμετάλλευση συμπλήρωνε η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς: ομαδικές απολύσεις, λοκ-άουτ, παύσεις συνδικαλιστών, κ.ο.κ. Μόνο την περίοδο 1956 – 1963 απολύθηκαν περισσότερα από 100 συνδικαλιστικά στελέχη στη χαλυβουργία της Ελευσίνας, μεταξύ αυτών, πέντε πρόεδροι και γραμματείς συνδικάτων.
Η απεργία του 1957: Η πρώτη μάχη

Ματαιώνονται για φέτος τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα


Έκτακτο ανακοινωθέν: Ματαιώνονται για φέτος τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα καθώς...
«Ο Ιωσήφ πρέπει να πληρώσει περαίωση, η Φάτνη να τακτοποιηθεί ως ημιυπαίθριος, η Παναγία δεν παίρνει επίδομα τοκετού , οι άγγελοι δεν πετάνε λόγω απεργίας και οι 3 μάγοι φοβούνται οτι θα απελαθούν ως λαθρομετανάστες».
*Η γελοιογραφία είναι του Σατιρικού για την εφημερίδα Ποντίκι.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα. Δημήτρης Μπάτσης

tvxs

Ότι ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκε πλάι στο Νίκο Μπελογιάννη δεν ήταν τυχαίο. Ότι μια γενιά Ελλήνων αγνόησε την ύπαρξη του βιβλίου και του συγγραφέα του, κι αυτό δεν ήταν τυχαίο: Το "Κατεστημένο" [...] είχε πολλές και μεγάλες ενοχές για να μπορέσει να σταθεί στο έργο του Μπάτση και να αντλήσει απ' αυτό έστω και λίγα διδάγματα. [...] Ο αναγνώστης [...] δεν θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει πως σ' αυτή τη μελέτη του 1947 έχουν τεθεί τα βασικά προβλήματα ανάπτυξης μιας χώρας εξαρτημένης και υπανάπτυκτης, χώρας περιφερειακής, όπως θα λέγαμε σήμερα, και προτείνονται λύσεις επιστημονικά θεμελιωμένες και, μαζί, συγκεκριμένες" σημειώνει η Έλλη Παππά στην εισαγωγή του βιβλίου Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα του Δημήτρη Μπάτση, στην έκδοση του 1977, μια μελέτη επίκαιρη το 2011.
Ο Νίκος Μπελογιάννης στις 30 Μαρτίου 1952, στις 4.12 π.μ, μαζί με τρεις συντρόφους του, τον Δημήτρη Μπάτση, τον Ηλία Αργυριάδη και τον Νίκο Καλούμενο στήνονται απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα στο Γουδί και εκτελούνται δια τυφεκισμού.
Ακολουθεί ο πρόλογος του Δημήτρη Μπάτση από το βιβλίο του Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα, εκδ. Κέδρος, όπου -εκτός των άλλων- αποκαλύπτεται για πρώτη φορά η λεγόμενη "Σύμβαση Cooper" η οποία υπογράφτηκε το 1940 κι έληξε τον Δεκέμβρη του 2010. Επίσης, ένα  αυτοβιογραφικό κείμενο της συζύγου του, από το βιβλίο της Βαρύτατο τίμημα (1941-1952), Εκδ. Δωδώνη.
«Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με την βέβαιη προοπτική, πως παρ' όλα τα εμπόδια και παρ' όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο Ελληνικός Λαός, που πάντα αγωνίζεται ηρωικά, θα ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα τον δρόμο, για μια ελεύθερη δημοκρατική ανοδική πορεία, και θα αρχίσει, με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια ορμή και αυτοθυσία, να χτίσει την ερειπωμένη από την ναζιστοφασιστικη κατοχή και τον οικτρό εμφύλιο, πατρίδα.
Η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και εθνικά πραγματικά ελεύθερη μόνον τότε που η ανοικοδόμηση αυτή γίνει από το Λαό και για το Λαό.
Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας, θα ανοίξει ο δρόμος για να λυτρωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας.
Και ο δρόμος αυτός μας οδηγεί στην ορθολογιστική οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης, στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών μέσων για ν' ανθήσει και σ' εμάς γερή, προοδεμένη κοινωνική ζωή. Μόνον τότε θα δημιουργηθούν και θα εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για μια ακόμα πιο ψηλή κοινωνική επιδίωξη: τη σοσιαλιστική κοινωνία.
Για το χτίσιμο αυτής της νέας Ελλάδας δουλεύουν σήμερα, μέσα σε τραγικές πραγματικά συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο, όλοι οι επιστήμονες που βλέπουν μπροστά, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι των επιστημών, πλάι και μαζί με τον αδάμαστο Ελληνικό Λαό, προσφέροντας ακόμη και την ζωή τους, ότι πολυτιμότερο δηλαδή έχουν, προσπαθώντας έτσι να στεριώσουν, όσο το δυνατό περισσότερο, την νίκη του.
Σε όλους αυτούς τους πραγματικούς ηρωικούς αγωνιστές, προσφέρω και εγώ την μικρότατη αυτή συμβολή.
Δημήτρης Μπάτσης

Αθήνα, ΕΜΠ , Ιούνιος 1947»

Τα αποτελέσματα εκλογών σε 62 ΕΛΜΕ: Μεγάλη άνοδος της αριστεράς

Αναδημοσιεύουμε από το Alfavita

Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας


Αναρτούμε δύο πρόσφατα ψηφίσματα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Το πρώτο αφορά στον ηρωϊκό απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών και το δεύτερο την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκε συνάδελφος στην Ήπειρο.
 Αθήνα, 19/ 12 / 2011

Αρ. Πρωτ. : 6313
Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης
στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας

Εμείς οι Διπλ. Μηχανικοί του Δημοσίου, παρακολουθούμε τον ηρωικό αγώνα σας ενάντια στην εργοδοσία που ήδη διαρκεί πάνω από 46 μέρες. Χαιρετίζουμε αυτόν τον αγώνα διάρκειας που δίνει το αγωνιστικό παράδειγμα σε όλους τους εργαζόμενους, για να μην περάσουν απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μειώσεις μισθών και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Οι μαζικές απολύσεις και οι ανάλγητες απαιτήσεις της εργοδοσίας, που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση κατ΄ επιταγή της Τρόϊκας, είναι τα ίδια μέτρα που συνολικά η άρχουσα τάξη θέλει να εφαρμόσει σε όλους τους εργασιακούς χώρους και βέβαια μας βρίσκει και εμάς απέναντι.
Ξέρουμε καλά ότι δεν είσαστε μόνο εσείς στο στόχαστρο αλλά όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας.
Στο Δημόσιο Τομέα αυτές οι προσπάθειες εκφράζονται με τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση στα πλαίσια των αλλεπάλληλων Μνημονίων, όπως η κατάργηση και συγχώνευση Φορέων του Δημοσίου, η κατάργηση οργανικών θέσεων και Υπηρεσιών, οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων μέσω της εφεδρείας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το ξεπούλημα των Τεχνικών Υπηρεσιών στον ιδιωτικό Τομέα, μειώσεις αποδοχών, διάλυση ασφαλιστικών Ταμείων, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών στα ασφαλιστικά Ταμεία, παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας κλπ.
Έχουμε συνεπώς όλοι χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας, που είναι οι επόμενες βάρδιες εργαζομένων, να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και όχι σαν δούλοι για να παράγουν περισσότερα κέρδη για τα μονοπώλια, τους βιομηχάνους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλοκατασκευαστές και γενικά της άρχουσας τάξης της χώρας μας.
Εμείς λοιπόν οι Διπλ. Μηχανικοί του Δημοσίου, σαν ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης απέναντι στον αγώνα σας και παίρνοντας δύναμη από εσάς, καταθέτουμε στο Ταμείο του Σωματείου σας το ποσό των 500 €.
Όλοι μαζί στον αγώνα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Η Νίκη θα είναι δύσκολη αλλά θα είναι δική μας.
Αθήνα, 19 / 12 / 2011

Αρ. Πρωτ. : 6310
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

«Ελευθεροτυπία» είναι η ψυχή των εργαζομένων της!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας και στον αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι στη συνέλευση τους αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, ως απάντηση στην επαναλαμβανόμενη μη καταβολή δεδουλευμένων, καθώς και στα περί προσφυγής στο άρθρο 99. Αναρτούμε την απόφαση τους αυτή και προτείνουμε και το τελευταίο(;) σημείωμα του Στάθη.

Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι στην «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», άκουγαν χθες, φθάνοντας στο γραφείο, το νέο: Η επιχείρηση προτίθεται να προσφύγει στο άρθρο 99. Ουσιαστικά, να κηρύξει πλήρως στάση πληρωμών, διαλύοντας και τις τελευταίες ελπίδες των εργαζομένων ότι θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα έκανε αυτό που όφειλε: Την καταβολή τουλάχιστον του δώρου των Χριστουγέννων και ενός μέρους των οφειλών, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν ήδη εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους.
Η άλλοτε εφημερίδα των συντακτών, η εφημερίδα που πρωτοστατεί δημοσιογραφικά στην αμφισβήτηση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους της από τον περασμένο Αύγουστο. Από τότε που άρχισε ο κύκλος των πρόσφατων περιπετειών της, όταν ήδη από τα μέσα Ιουλίου η επιχείρηση, ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην εξόφληση του μήνα. Και μάλιστα, με μια ανακοίνωση στην πόρτα του ασανσέρ, Παρασκευή απόγευμα και υπογραφή "εκ της διοικήσεως".
Με το μυαλό στις καλοκαιρινές διακοπές οι εργαζόμενοι πληροφορούνταν ότι δεν θα πληρωθούν, εν αναμονή της υπογραφής κάποιου τραπεζικού δανείου το οποίο θα δινόταν έναντι κάποιου "μπίζνες πλαν" εξυγίανσης.
Το δάνειο αρχικά θα "έκλεινε", υποτίθεται, στα τέλη Ιουλίου, ο Ιούλιος έγινε Αύγουστος, ο Αύγουστος έγινε Σεπτέμβριος και οι διαβεβαιώσεις ότι το δάνειο "όπου να’ναι κλείνει", συνεχίζονταν. "Έκλεισε κατά 98%" έλεγαν οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του γενικού διευθυντή κ. Πολυκανδριώτη, με τους εργαζόμενους να βάζουν συνεχώς πλάτη, αποφεύγοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις, φοβούμενοι ότι οι απεργίες μπορεί να δυναμίτιζαν τη συμφωνία και να έπλητταν την εφημερίδα.

Δικαστική απόφαση «παγώνει» την εφεδρεία δημοσίου υπαλλήλου

Αναδημοσιεύουμε από το TVXS.
«Πάγωσε» προσωρινή απόφαση του Ακυρωτικού Διοικητικού Εφετείου Αθηνών την υπαγωγή υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, ανοίγοντας ανοίγει το δρόμο σε άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο να διεκδικήσουν δικαστικά την εξαίρεσή τους από το καθεστώς της εφεδρείας.
Ο δημόσιος υπάλληλος της Υπηρεσίας Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών στην αίτησή του υποστηρίζει ότι ο Ν. 4024/2011, που προβλέπει την εργασιακή εφεδρεία, είναι παράνομος και αντισυνταγματικός.

Επίσης, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς δεν διασφαλίστηκε η ίση μεταχείρισή του σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της υπηρεσίας όπου απασχολείται, αφού δεν υπήρξε προηγούμενη συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων τους με αντικειμενικά κριτήρια.

Ακόμη, επισημαίνει ότι κανονικά ήταν να συνταξιοδοτηθεί το 2013, αλλά με την υπαγωγή του στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας παραβιάστηκε το δικαίωμά του να εξελιχθεί μισθολογικά έως τον χρόνο της συνταξιοδότησής του.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η αιφνίδια απόφαση της Πολιτείας να τον θέσει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ανέτρεψε τον οικογενειακό του προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Σημειώνεται ότι μετά την προσωρινή διαταγή θα ακολουθήσει η έκδοση απόφασης του Εφετείου επί της αίτησης αναστολής, που έχει καταθέσει ο δημόσιος υπάλληλος. Εν συνεχεία θα εκδοθεί η οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης), που έχει κατατεθεί από τον υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών.

Ξεβράκωμα στο Ελληνικό...

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι.
thumb
Αυτό δεν είναι σχέδιο, αυ­τό είναι κανονικό στριπτίζ – και επί το ελληνικότερον, κανονικό ξεβράκωμα» σχολίαζε εν εξάλλω στο «Π» άνθρωπος που γνωρί­ζει πρόσωπα και πράγματα, αναφερό­μενος στην πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ξεπού­λημα του Ελληνικού.
Η αντίδρασή του δεν ήταν υπερβολι­κή, αλλά εναρμονισμένη με την κοινή λογική, αφού δεν είναι δυνατόν για την αξιοποίηση της μεγαλύτερης ελεύθερης δημόσιας γης στην Ευρώπη η πρό­σκληση προς τους επενδυτές να είναι σε στυλ ό,τι θέλετε, όπου θέλετε, όπως θέλετε, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη λογική Παπακωνσταντίνου.
Εάν διαβάσει κάποιος με προσοχή τις 52 σελίδες της πρόσκλησης εκδήλω­σης ενδιαφέροντος, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα κείμενο που διαπνέεται από ραγιάδικη νοοτροπία και δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει μονέδα να «αξιοποιήσει» όπως γουστάρει τα 6.200.000 τετραγωνικά μέτρα του πρώ­ην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Έκθεση ιδεών
Και όταν λέμε ραγιάδικη νοοτροπία εννοούμε ότι στην πρόσκληση ενδι­αφέροντος αναφέρονται γενικώς και αορίστως – κάτι σαν έκθεση ιδεών – η στρατηγική για την αξιοποίηση του χώρου, οι αρχές και ο στόχος. Εν ολίγοις, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν ζεστό χρήμα για τη μαύρη τρύπα και τους τόκους των δανείων, προσφέρουν γην και ύδωρ στους επίδοξους επενδυ­τές και δεν κρατούν για τον εαυτό τους ούτε καν το δικαίωμα του στρατηγικού σχεδιασμού, όπως θα γινόταν σε κάθε σοβαρή και σύγχρονη πόλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο που αναφέρουν είναι ότι επιτρέπονται όλα εκτός από την εγκατάσταση βιομηχανι­κών μονάδων! Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το σχέδιο Σουφλιά για την αξιοποίηση του Ελληνικού, που είχε προκαλέσει την έκρηξη οργής του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατήγγειλε άθλιες μεθοδεύσεις και ξεπούλημα, μοιάζει... αθώα περιστερά μπροστά στην τερα­τώδη έμπνευση του σημερινού ΠΑΣΟΚ.
Ας δούμε, όμως, τα «μαργαριτάρια» της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και τα ορθάνοιχτα παράθυρα που αφήνει στους επενδυτές για να κάνουν ό,τι τους βολεύει, αφού ο «διάβολος» κρύ­βεται πάντα στις λεπτομέρειες και στη διατύπωση...

Ό,τι έχετε ευχαρίστηση

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ασύμβατες χρήσεις και υπερβάσεις δόμησης

Γεμάτο αλλοπρόσαλλες αλλαγές, προσαρμοσμένο στη μνημονιακή λογική και με στόχο «την προσέλκυση νέων επενδυτών», το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης βρίσκεται ήδη στον «αέρα» της «Διαύγειας».
Αν και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται πως επιδιώκει τον «εκσυγχρονισμό» του θεσμικού πλαισίου του Π.Δ., που είχε θεσμοθετηθεί το 1987, εν τούτοις προβαίνει σε ακατανόητες αλλαγές, αφήνοντας παραθυράκια για υπερβάσεις δόμησης, προσθέτοντας πλειάδα ανεπιθύμητων χρήσεων σε περιοχές γενικής κατοικίας και επιτρέποντας την εγκατάσταση ασύμβατων μέχρι πρότινος χρήσεων σε διάφορες περιοχές - προβλέπει ακόμα και τοποθετήσεις χωματερών και νεκροταφείων μέσα σε χώρους πρασίνου!
Στο σχέδιο του Π.Δ. «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», που θα μείνει «ανοιχτό» προς... χριστουγεννιάτικη δεκαήμερη διαβούλευση, προστίθενται νέες γενικές κατηγορίες περιοχών χρήσεων, όπως είναι -μεταξύ άλλων- οι Περιοχές Ειδικής Προστασίας, που αφορούν περιοχές που προστατεύονται με ειδικές διατάξεις (δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, Natura κ.λπ.) και η Αποκλειστική Κατοικία (όπου επιτρέπονται μόνο κτίσματα κοινωνικής πρόνοιας, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και θρησκευτικοί χώροι). Στις περιοχές Αποκλειστικής Κατοικίας, μάλιστα, εντάσσονται πλέον και περιοχές που έχουν αναπτυχθεί ως «κηπουπόλεις» (π.χ. Ψυχικό, Φιλοθέη), ενώ στις περιοχές αμιγούς κατοικίας παρατηρείται αυστηροποίηση του πλαισίου των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, με τον καθορισμό μέγιστης επιφάνειας καταστημάτων ανά οικόπεδο τα 100 τ.μ. και 400 τ.μ. για τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Σημεία τριβής
Δύο σημεία του σχεδίου του Π.Δ., έτσι όπως το παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, είναι εκείνα που αναμένεται να «τραβήξουν» τις περισσότερες αντιδράσεις: Στο άρθρο 8 αναφέρεται ότι «σε πλατείες, άλση, πράσινο, πεζοδρόμους και παιδικές χαρές» δύναται να δημιουργηθούν «χώροι εστίασης και αναψυχής», καθώς και «υπόγειοι χώροι». Παράλληλα, σε περιοχές αστικού και περιαστικού πρασίνου («πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται), δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης αστικών υποδομών· όπως ορίζεται στο ίδιο το σχέδιο του Π.Δ., βέβαια, ως «εγκαταστάσεις αστικών υποδομών» ορίζονται από χωματερές, ΧΥΤΑ και βιολογικούς καθαρισμούς, έως μονάδες ΑΠΕ και σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητοδρόμων!

Ανακοίνωση της συσπείρωσης των γιατρών για το Λοβέρδο


ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΟΠΟΤΕ ΘΥΜΑΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΓΕΛΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΟΥΜΕ ...

Από Α.Ρ.Σ.Ι. 17-12-11
«Είναι ανάγκη να απελαθούν οι ιερόδουλες φορείς του AIDS, προκειμένου να πάψουν να συνιστούν απειλή για την ελληνική οικογένεια», επεσήμανε χθες ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Α. Λοβέρδος, σε ημερίδα με θέμα την προαγωγή της δημόσιας υγείας. 
Οπως εξήγησε αποτελεί πλέον πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας, καθώς η μετάδοση γίνεται «από την παράνομη μετανάστρια στον Ελληνα πελάτη, στην ελληνική οικογένεια».
"Από τους 620 οίκους ανοχής, μόνο οι 7 είναι νόμιμοι, ενώ από τα 20.000 εκδιδόμενα άτομα τα 1.200 είναι δηλωμένα", τόνισε. Σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, όπως είπε, δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας τα στοιχεία για την παράνομη εκπόρνευση καθώς «εγείρεται θέμα δημόσιας υγείας».
«Να φύγουν από τη χώρα οι γυναίκες φορείς».
Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί σχετική βελτίωση στο πρόβλημα των χρηστών ναρκωτικών σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, παρόλο που στην Αθήνα το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και άλυτο.
(Ημερησία ηλεκτρονική, 16-12-11)

Συγχαρητήρια ! Ο συνταγματολόγος (!!) υπουργός υγείας και υποψήφιος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ με κάθε ευκαιρία φροντίζει να κολακεύει τις πιο χαμερπείς και επικίνδυνες ρατσιστικές και νεοναζιστικές αντιλήψεις ! Τέτοια “αβάντα” στο “αυγό του φιδιού” δεν κάνει ούτε η ... χρυσή αυγή ! Θαυμάστε λογική :

Συνελεύσεις Μηχανικών σε Αθήνα και Θεσαλλονίκη


Αναρτούμε τις αποφάσεις της χθεσινής συνέλευσης στο Πολυτεχνείο, καθώς και κάλεσμα για αντίστοιχη συνέλευση στη Θεσσαλονίκη. Να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας.

Αποφάσεις 1ης Ανοικτής Παντεχνικής Συνέλευσης στις 19.12.2011
 1. Ορισμός ημερομηνίας επόμενης (2ης) Ανοικτής Παντεχνικής Συνέλευσης στις 10/1/2012
 2. Σχεδιασμός για κινητοποίηση μηχανικών στις 17/1/2012 (θα συζητηθεί αναλυτικότερα στη συνέλευση στις 10.1.2012, ήδη η ΕΜΔΥΔΑΣ προσανατολίζεται σε απεργία)
 3. Πρόγραμμα εξορμήσεων σε ΤΣΜΕΔΕ, χώρους δουλειάς με ενημερωτικό υλικό
 4. Υλικό εξόρμησης το φλαϊερ (Α5) με τροποποιημένη την ημερομηνία τις σχεδιαζόμενης 2ης συνέλευσης
 5. Συντονισμός με άλλους φορείς, σωματεία, συλλόγους (φοιτητές, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΣΜΤ, άλλα σωματεία, επιστημονικοί σύλλογοι)
 6. Στήσιμο σελίδας ή blog της συνέλευσης, όπου θα περιληφθεί και το κείμενο συλλογής υπογραφών και θα υπάρχει ενημέρωση και σχετικά με τη δυνατότητα σφραγίσματος των βιβλιαρίων.


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας καλεί σε παντεχνική Συνέλευση όλους τους συναδέλφους μηχανικούς, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημ. Υπάλληλοι, άνεργοι), τους επιστημονικούς συλλόγους και τη διοικούσα επιτροπή ΤΕΕ/ΤΚΜ, για να συζητήσουμε – αποφασίσουμε τις κινητοποιήσεις μας:

Αυξήσεις εισφορών ΤΣΜΕΔΕ
Κλοπή αποθεματικών
Ανεργία
Όλοι και όλες την Τετάρτη 21/12, 6μμ, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Θεσσαλονίκης
(νέα παραλία)


Προωθούμε το μέιλ σε όσους συναδέλφους γνωρίζουμε!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
somtechnik.thes@gmail.com
τηλ. επικοινωνίας:6974544651, 6947371407,6977000149

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η Κοινωνία του θεάματος - Γκυ Ντεμπόρ

Πάλι αναδημοσιεύουμε από το blog "για την κοινωνική αριστερά" την "Κοινωνία του Θεάματος" του Γκυ Ντεμπόρ σε μορφή pdf.

Από τον “Πρόλογο” του παρόντος βιβλίου.

“…Για να πούμε την αλήθεια δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας στον κόσμο που να μπορεί να ενδιαφερθεί για το βιβλίο μου, εκτός από κείνους που είναι εχθροί της υπάρχουσας κοινωνικής τάξης πραγμάτων και που δρουν έμπρακτα με βάση αυτή την τοποθέτηση. Η βεβαιότητα μου ως προς αυτό, καλά θεμελιωμένη στη θεωρία, επικυρώθηκε από την εμπειρική παρατήρηση των σπάνιων και φτωχών κριτικών ή υπαινιγμών που προκάλεσε, ανάμεσα σ’ αυτούς που κατέχουν, ή προσπαθούν ακόμα να αποκτήσουν την εξουσία, να μιλούν δημόσια μέσα στο θέαμα, ενώπιον άλλων που σιωπούν. Aυτοί οι διάφοροι ειδικοί των φαινομενικών συζητήσεων που αποκαλούμε ακόμη, καταχρηστικά πάντως, πολιτιστικές ή πολιτικές, έχουν ευθυγραμμίσει αναγκαστικά τη λογική και την κουλτούρα τους με τη λογική και την κουλτούρα του συστήματος που τους χρησιμοποιεί κι αυτό όχι μόνο γιατί έχουν επιλεγεί απ’ αυτό αλλά κυρίως γιατί ποτέ δεν διαπαιδαγωγήθηκαν από κάτι άλλο.”... 


...“ Το 1967, θέλησα ν' αποκτήσει η Internationale Situationniste ένα θεωρητικό βιβλίο. Η I.S. ήταν τότε εκείνη η εξτρεμιστική ομάδα που προσπάθησε περισσότερο να επαναφέρει την επαναστατική αμφισβήτηση στη σύγχρονη κοινωνία. Εύκολα μπορούσε να δεί κανείς ότι η ομάδα αυτή, έχοντας ήδη επιβάλλει τη νίκη της στο πεδίο της θεωρητικής κριτικής κι έχοντας επιδιώξει αυτή τη νίκη στο πεδίο της πρακτικής κινητοποίησης, προσέγγιζε τότε το αποκορύφωμα της ιστορικής της δράσης. Χρειαζόταν λοιπόν η παρουσία ενός τέτοιου βιβλίου μέσα στις ταραχές που θα έκαναν σε λίγο την εμφάνισή τους κι οι οποίες θα το κληροδοτούσαν κατόπιν στην τεράστια ανατρεπτική συνέχεια που δε θ' αργούσαν να γεννήσουν.
    Είναι γνωστή η έντονη τάση των ανθρώπων να επαναλαμβάνουν ανώφελα απλοποιημένα αποσπάσματα παλιών επαναστατικών θεωριών, η φθορά των οποίων παραμένει αθέατη σ' αυτούς, εξαιτίας του απλού γεγονότος ότι δεν προσπαθούν να τις εφαρμόσουν σε κάποιον αποτελεσματικό αγώνα, προκειμένου να μεταβάλλουν τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται πραγματικά. Έτσι καταλήγουν να μην καταλαβαίνουν καθόλου πώς αυτές οι θεωρίες μπόρεσαν, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας, να εφαρμοστούν σε συγκρούσεις άλλων εποχών. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, για όποιον εξετάζει ψυχρά το ζήτημα, ότι εκείνοι που θέλουν πραγματικά ν' ανατρέψουν μια κατεστημένη κοινωνία, οφείλουν να διατυπώσουν μια θεωρία που να εξηγεί σε βάθος αυτή την κοινωνία, ή τουλάχιστον να δίνει την εντύπωση οτι προσφέρει μια ικανοποιητική ερμηνεία. Απ' τη στιγμή που αυτή η θεωρία θα διαδωθεί κάπως, με την προϋπόθεση οτι αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που θα ταράζουν τη δημόσια γαλήνη και πρίν ακόμα κατανοηθεί επακριβώς, η δυσαρέσκεια που υπάρχει παντού διάχυτη θ' αυξηθεί και θα οξυνθεί εξαιτίας και μόνο της αόριστης γνώσης ύπαρξης μιας θεωρητικής καταδίκης της τάξης πραγμάτων. Στη συνέχεια, όλοι οι προλετάριοι μπορούν να γίνουν στρατηγοί, αρχίζοντας να διεξάγουν οργισμένα τον πόλεμο για την ελευθερία.
   Χωρίς αμφιβολία, μια γενική θεωρία προορισμένη για το σκοπό αυτό, πρέπει αρχικά να αποφύγει να εμφανιστεί σαν θεωρία ολοφάνερα ψεύτικη. Επομένως δεν πρέπει να διακινδυνεύσει να αναιρεθεί απ' τη συνέχεια των γεγονότων. Πρέπει επίσης να είναι μια εντελώς αναφομοίωτη θεωρία. Πρέπει να μπορεί να διακηρύξει ότι το ίδιο το κέντρο του υπάρχοντος κόσμου είναι κακό, αποκαλύπτοντας την ακριβή του φύση, προς μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση όλων εκείνων που το βρίσκουν καλό. Η θεωρία του θεάματος πληρεί και τις δυο αυτές προϋποθέσεις.”

Guy Debord

Παραθέσαμε εδώ ένα εκτενές απόσπασμα του "προλόγου", ένα απόσπασμα  "Μακιαβελικού Πνεύματος" γραμμένο από τον ίδιο τον Γκυ Ντεμπόρ, για να  επισημάνουμε την αντίφαση που συχνά εμπεριέχει η κριτική στον αστικό κόσμο όταν διεξάγεται με τα μέσα του ίδιου του αστικού κόσμου. Το βιβλίο ας διαβαστεί όπως ο ίδιος ο Γκυ Ντεμπόρ προτρέπει να μελετώνται όλες οι προγενέστερες θεωρητικές προσεγγίσεις. Με κριτική σκέψη.
Η Κοινωνία του θεάματος – Γκυ Ντεμπόρ, 1967

Πρόταση (Μομφής) Κατά του Προέδρου της Αντιπροσωπείας (Α) ΤΕΕ

Άλλη μια παρωδία συνεδρίασης αντιπροσωπείας είχαμε το προηγούμενο Σ/Κ. Μετά από τις τεχνητές ελλείψεις απαρτίας το καλοκαίρι, τα ψηφίσματα που κανείς δε λογαριάζει και δε δημοσιοποιούνται πριν δυό μήνες, φτάσαμε σε μια συνεδρίαση όπου από τη μια δεν υπήρχε ως θέμα προς συζήτηση το ασφαλιστικό, από την άλλη επιχειρήθηκε πραξικοπηματικά στο "παρά πέντε" να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ.

Πρόταση (Μομφής) Κατά του Προέδρου της Αντιπροσωπείας (Α) ΤΕΕ Γιάννη Θεοδωράκη

Υποβλήθηκε από 21 Αντιπροσώπους, από τις παρατάξεις:

Αδέσμευτοι Μηχανικοί και Ανεξάρτητοι Νέοι
Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία – Εργαζόμενοι Μηχανικοί
Αριστερός Χώρος Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών
Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών
Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών

(Συνεδρίαση Α 10-11/12/2011)

1. Επειδή ο Πρόεδρος της Α, ως μόνος αρμόδιος σύμφωνα με το Άρθρο 3.1 του Εσωτερικού Κανονισμού (Ε.Κ.) της Α, απέφυγε να εγγράψει στην Ημερήσια Διάταξη (Η.Δ.) το θέμα «Ασφαλιστικό

2. Επειδή κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, [έλαβε και]* ανακοίνωσε πρόταση, να εισαχθεί κατά προτεραιότητα στην Η.Δ. το θέμα «Ασφαλιστικό»

3. Επειδή δεσμεύτηκε να θέση την [προηγούμενη] πρόταση στο σώμα, με απαιτούμενη [για την έγκρισή της, σύμφωνα με το άρθρο 4.4 του Ε.Κ] την υπερψήφισή της με πλειοψηφία 3/5 [των παρόντων, ως υποβληθείσα κατά την έναρξη της συνεδρίασης], προτάσσοντας όμως τη συζήτηση και τη διασφάλιση της ψήφισης του προϋπολογισμού [χωρίς να διατυπωθεί αντίρρηση για το τελευταίο]

4. Επειδή στη συνέχεια αθέτησε τη δέσμευσή του, αποφασίζοντας να αντιμετωπίσει την πρόταση της αυτοτελούς συζήτησης για το Ασφαλιστικό ως «πρόταση μεταξύ δυο θεμάτων» και να απαιτήσει «ομόφωνη απόφαση της Α, σύμφωνα με το άρθρο 4.4 του Ε.Κ.»

5. Επειδή φρόντισε, με μόνη [αρνητική] την ψήφο του, να αποτρέψει την ομοφωνία που ο ίδιος μεθόδευσε [ως διαδικαστική απαίτηση], αποφασίζοντας έτσι την απόρριψη της αυτοτελούς συζήτησης για το «Ασφαλιστικό»

6. Επειδή αυτή η συμπεριφορά:

Είναι ξεκάθαρα εχθρική προς κάθε λογική προς κάθε λογική αγωνιστικής διεκδίκησης

Συνιστά και αποβλέπει σε:

Προφανή [μεθόδευση] εξαπάτηση[ς] του Σώματος, ώστε να αποφευχθεί η περίπου ομόφωνη αποδοχή της αυτοτελούς συζήτησης για το ασφαλιστικό

Υποβάθμιση του εκρηκτικού προβλήματος του Ασφαλιστικού

Υποβάλλουμε πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Αντιπροσωπείας Γιάννη Θεοδωράκη

*Τα σημεία μέσα σε [ ] αποτελούν επεξηγηματικές προσθήκες και συντακτικές διορθώσεις

Ανακοίνωση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τη συνάντηση με Κουτρουμάνη


Αθήνα, 16/ 12/ 2011


Αρ. Πρωτ. : 6311 Προς : Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 14/12/2011, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 24ωρη Πανελλαδική απεργία που η Ομοσπονδία είχε αποφασίσει, παράλληλα και με όλους τους Φορείς των Μηχανικών που εξήγγειλαν για εκείνη την ημέρα κινητοποίηση.
Κατά την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αντιπροσωπεία των Φορέων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση (ΤΕΕ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΣΜΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ) συναντήθηκαν με τον Υπουργό κ. Κουτρουμάνη.
Κατά την συνάντηση τέθηκαν τα παρακάτω θέματα :

 1. Εξαίρεση από την συμφωνία για το " κούρεμα " των Ομολόγων που κατέχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνιστά μια νέα ληστεία των αποθεματικών τους, που για το ΤΣΜΕΔΕ θα σημάνει απώλεια 1.4 δισ. €
Η απάντηση του Υπουργού ήταν σκληρή και κατηγορηματική, δεν θα εξαιρεθούν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων από την συμφωνία για το " κούρεμα " των Ομολόγων.
 1. Αποπληρωμή της οφειλής του Δημοσίου προς το ΤΣΜΕΔΕ που ξεπαρνά τα 550 εκ. €, προκύπτει από την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και αποτελεί και την μοναδική συμμετοχή του Κράτους στο ΤΣΜΕΔΕ στα 75 και πλέον χρόνια λειτουργίας του.
Η απάντηση του Υπουργού ήταν " ξεχάστε τα ".
 1. Ακύρωση των προβλέψεων του Ν. 3986/2011 (μεσοπρόθεσμο) για τις βάρβαρες αυξήσεις εισφορών που κυρίως πλήττουν τους νέους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993, ελεύθερους επαγγελματίες, υποχρεώνοντάς τους κάθε τρία χρόνια σε μεταπήδηση στην επόμενη ασφαλιστική κατηγορία.
Εξηγήθηκε από όλους η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Μηχανικοί κυρίως οι νέοι με υψηλά ποσοστά ανεργίας, υποαπασχόλησης ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων (μπλοκάκι) με συνέπεια να αδυνατούν ακόμα και σήμερα πολλοί να καλύψουν τις εισφορές τους, γίνεται επομένως αντιληπτό το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής που θα δημιουργηθεί μέσα από τις βάρβαρες αυξήσεις. Δυστυχώς παρά την βάσιμη επιχειρηματολογία η απάντηση του Υπουργού ήταν αρνητική, άγγιξε δε τα όρια του εμπαιγμού δηλώνοντας ότι γίνεται για το καλό μας αφού θα αυξηθούν έτσι οι συντάξεις, την ίδια βέβαια στιγμή που με αποφάσεις του οι συντάξεις " πετσοκόβονται".
 1. Λειτουργία του Κλάδου Ειδικών Παροχών που ήδη έχει θεσμοθετηθεί από το 2006 (Ν. 3518) και καλύπτει εκτός της ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλες κοινωνικές παροχές για ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες ασφαλισμένων, αντί της εισφοράς που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο υπέρ ΟΑΕΔ με αμφίβολες για τους Μηχανικούς παροχές.
Και σ΄ αυτό το θέμα ο Υπουργός ήταν αρνητικός, όπως και σε άλλα επιμέρους αλλά ουσιαστικά ζητήματα που του τέθηκαν, παραπέμποντάς τα στο μέλλον.

Συνάδελφοι, το Ταμείο μας μέσα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθεί στην κατάρρευση και από την θέση του πλέον υγιούς και βιώσιμου που είναι σήμερα θα καταλήξει σε λίγα χρόνια προβληματικό Ταμείο.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Όλοι μαζί καλούμαστε να αγωνιστούμε
προκειμένου ν΄ ανατρέψουμε αυτή την πολιτική
που διαλύει τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες,
εν τέλει τις ζωές μας.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Στάση εργασίας της ΕΜΔΥΔΑΣ

 Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
3ωρη Πανελλαδική
  ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
7.30π.μ-10.30π.μ
ΤΩΝ ΔΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  
την Τρίτη  
20-12-2011 

Εφαρμόζοντας την απόφαση της Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ (αρ. πρωτ. 6309/15-12-11) συμμετέχουμε και δηλώνουμε την αντίθεσή μας:

 • Στην εφεδρεία που απειλεί όλους μας και μας σπρώχνει στην ανεργία και την άμεση απόλυση 150.000 Δημοσίων Υπαλλήλων
 • Στην κατάργηση όλων των κλαδικών και επιχώριων επιδομάτων με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου
 • Στην ιδιωτικοποίηση  του έργου των Τεχνικών Υπηρεσιών (έκδοση νέων οικοδομικών άδειών, τακτοποίηση αυθαίρετων, επιβλέψεις δημοσίων έργων από πιστοποιημένο σώμα ελεύθερων επαγγελματιών)
 • Στην αύξηση της φορολογίας σε όλους τους εργαζόμενους με την θέσπιση του αφορολόγητου στα 5.000€
 • Στην επιβολή της κάθε λογής χαρατσιών (κεφαλικός φόρος, εισφορά στα ακίνητα) σε όλους άδικα και ανεξέλεγκτα
 • Στην κλοπή των αποθεματικών των ταμείων (η απώλεια του ΤΣΜΕΔΕ από το κούρεμα των ομολόγων υπολογίζετε σε 1,3 δις ευρώ)
Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Συγκεντρώσεις των Διπλωματούχων Μηχανικών  
Στην Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής
(Λ. Αμαλίας 22-24) ώρα 7πμ
και
Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού
Δνση Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Έργων
Δνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων
 (Τζιραίων 8-10) και ώρα 7πμ
*Για τις συνεδριάσεις των επιτροπών/συμβουλίων, (διαγωνισμών, Κεντρικό ΣΧΟΠ, ΣΧΟΠ, ΕΠΑΕ,  επιτροπές αυθαιρέτων, εκτελεστική Επιτροπή Οργανισμού Αθήνας, κλπ ) με σκοπό να αποτραπούν οι συνεδριάσεις ισχύει η ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (αρ. πρωτ. 3536/ 7-12-11) σχετικά με την απόφαση της ΓΣ στις 5-12-11.

Σκέψεις για την άμεση δημοκρατία

Το κείμενο περιέχει τις βασικές έννοιες της ομιλίας του Δημήτρη Κωτσάκη στη συνάντηση που διοργάνωσε η δημοτική συνεργασία ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ στις 13 Δεκεμβρίου του 2011 στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, για την παρουσίαση του βιβλίου Σκέψεις για την άμεση δημοκρατία του Γιώργου Λιερού.

Κεφαλαιοκρατική παγκοσμιοποίηση και Κοινωνική οικουμενικότητα
Θα χρησιμοποιήσω δύο όρους για να διακρίνω δύο διαλεκτικά αντιτιθέμενες καταστάσεις: τον όρο κεφαλαιοκρατική παγκοσμιοποίηση, αναφερόμενος στο κυρίαρχο καθεστώς, και τον όρο κοινωνική οικουμενικότητα, αναφερόμενος στο αναπτυσσόμενο κοινωνικό κίνημα. Με τον δεύτερο όρο εννοώ ότι «μία είναι η πατρίδα όλων, η γη ολόκληρη, και ένα σπίτι είναι ο κόσμος», όπως έλεγαν οι επικούρειοι πριν από 23 αιώνες. Αλλά ο όρος «παγκοσμιοποίηση» είναι αμφιλεγόμενος. Υπάρχει μια αντιπαράθεση. Από τη μια πλευρά είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τον όρο λέγοντας ότι στο τέλος του αιώνα που διανύουμε δεν θα υπάρχουν εθνικές οικονομίες. Η νέα τεχνολογία (ηλεκτρονική), η νέα σχέση του χρηματικού κεφαλαίου με το παραγωγικό (κυριαρχία του χρηματικού) και η νέα σχέση παραγωγικού και εμπορικού κεφαλαίου σε αυτό το πλαίσιο, καθιστούν τα κρατικά σύνορα χωρίς οικονομική υπόσταση. Και από την άλλη, είναι εκείνοι που λένε το αντίθετο απορρίπτοντας τον όρο. Ξεκινώντας από το ότι οι σύγχρονες οικονομίες όχι μόνο δεν είναι περισσότερο διεθνοποιημένες, σε σύγκριση με αυτές των αρχών του προηγούμενου αιώνα, αλλά στους περισσότερους τομείς είναι λιγότερο διεθνοποιημένες, λένε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι κενή περιεχομένου ως έννοια διακεκριμένη από διεθνοποίηση που είναι εγγενής στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα, καθώς το σημερινό στάδιο της διεθνοποίησης δεν διαφέρει δομικά από τα προηγούμενα ιστορικά της στάδια. Σε ό,τι λέω εδώ η παγκοσμιοποίηση διαφέρει δομικά από τη διεθνοποίηση και η διαφορά αυτή συνίσταται στα εξής δύο: (α) κατ’ αντίθεση με την πρώτη από τις παραπάνω προσεγγίσεις, τα κρατικά σύνορα διατηρούν την οικονομική τους υπόσταση, αλλά (β) κατ’αντίθεση και με τη δεύτερη προσέγγιση, η πολιτειακή συγκρότηση της σύγχρονης κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας σε κράτος και η οικονομική της οργάνωση υπερβαίνουν το εθνικό επίπεδο —η κρατική δομή σήμερα είναι τριαδική: τοπική, εθνική και υπερεθνική. Το υπερεθνικό μέρος της δομής αυτής όμως, εντός του οποίου αίρεται η εθνική κυριαρχία, έχει μεν παγκόσμιο αλλά όχι οικουμενικό χαρακτήρα. Δηλαδή έχει τον χαρακτήρα μιας παγκόσμιας κρατικής δικτύωσης, παράλληλης με άλλες ανισόμετρα και ανταγωνιστικά αναπτυσσόμενες δικτυώσεις. Δεν έχει τον χαρακτήρα ενός παγκόσμιου κράτους. Αστική δημοκρατία και ολιγαρχία του πλούτου Η παγκοσμιοποίηση, με αυτή την έννοια του όρου, συνδέεται με μια καθοριστική πολιτειακή διεργασία: την ανατροπή της αστικής δημοκρατίας από την ολιγαρχία του πλούτου. Το αναδυόμενο τριαδικό κράτος είναι ολιγαρχικό, όχι δημοκρατικό· και η ολιγαρχία αυτή είναι —δεν μπορεί παρά να είναι στο κεφαλαιοκρατικό κοινωνικό σύστημα— ολιγαρχία του πλούτου. Και είναι ολιγαρχικό το αναδυόμενο κράτος και στα τρία επίπεδα της συγκρότησής του: το υπερεθνικό, το μη κυρίαρχο εθνικό και το υπό διττή κυριότητα, εθνική και υπερεθνική, τοπικό.

Συνέχεια κινητοποιήσεων από το ΤΕΕ

Αναρτούμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΤΕΕ με τον προγραμματισμό των "κινητοποιήσεων" των επόμενων ημερών. Από τα πάνω χωρίς συμμετοχή των συναδέλφων και με μεγάλο άγχος για το "Όλοι μαζί". Είναι γεγονός ότι αναγκάζονται κάτω από την πίεση του κόσμου να προχωρήσουν σε κάποιες κινητοποιήσεις. Για να γίνουν αυτές ουσιαστικές πρέπει οι μηχανικοί που ζουν από τη δουλειά τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η συνέλευση στο Πολυτεχνείο σήμερα στις 19:00 ελπίζουμε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Δελτίο Τύπου ΤΕΕ 16/12/2011

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Νίκος Πουλαντζάς - Φασισμός και Δικτατορία

Αναδημοσιεύουμε από το blog "για την κοινωνική αριστερά" ολόκληρο το βιβλίο "Φασισμός και Δικτατορία" του Νίκου Πουλαντζά σε μορφή PDF.
Ο "Φασισμός και δικτατορία" του Νίκου Πουλαντζά, είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα, αν όχι το σπουδαιότερο, που γράφτηκαν για την άνοδο του φασισµού στην Ιταλία και τη Γερµανία κατά τον Μεσοπόλεµο, την εµπέδωσή τους στην εξουσία και την άσκησή της από το ναζιστικό (Γερµανία) και το φασιστικό (Ιταλία) κόµµα. Πιο συγκεκριµένα, ο Πουλαντζάς προσπάθησε να δώσει απάντηση στο ερώτηµα της τεράστιας κοινωνικής -αστικής και λαϊκής- βάσης του φασισµού. Ήτοι, ανέδειξε τη διαδικασία και το αποτέλεσµα του εκφασισµού των αντίστοιχων χωρών. Αυτός ο εκφασισµός ερµηνεύει τη συµπαράταξη φασισµού και κοινωνικού σώµατος στους σκοπούς και τα µέσα. Χωρίς αυτή την οµοιογενοποίηση που επέφερε ο εκφασισµός, ούτε η Γερµανία ούτε η Ιταλία θα µπορούσαν να έχουν την τεράστια δύναµη που είχαν συγκεντρώσει στις παραµονές του πολέµου. Κι ούτε θα µπορούσαν να τον διεξαγάγουν µε τον τρόπο που τον διεξήγαγαν, η µεν Ιταλία ώσπου κατέρρευσε στρατιωτικά (Ιούλιος-Σεπτέµβριος 1943), η δε Γερµανία ώσπου συντρίφτηκε ολοσχερώς στρατιωτικά τον Μάη του 1945 κάτω από τα συνδυασµένα πλήγµατα, από Ανατολή και Δύση, των συµµαχικών στρατιών αλλά και των δυνάµεων της Αντίστασης των κατεχόµενων ευρωπαϊκών χωρών. 
Κύριος Συγγραφέας: Νίκος Πουλαντζάς. 1936-1979
Εκδότης: ΘΕΜΕΛΙΟ
Ημερομηνία Έκδοσης: 5/2006
Δείτε επίσης: Νίκος Πουλαντζάς, ντοκυμαντέρ, ΕΤ2 1989
Του Νίκου Χουρδάκη και Κώστα Χριστοφιλόπουλου
Φασισμός και Δικτατορία-Ν.Πουλαντζάς

Αλληγγύη από την IΝTRACOM στους απεργούς χαλυβουργούς


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM

Παιανία, Παρασκευή, 16.12.2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
Συναδέλφισες - Συνάδελφοι,

Το ΔΣ καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στο παναττικό συλλαλητήριο στήριξης που καλούν για το Σάββατο 17/12, στις 11πμ στην Ομόνοια οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία.
Ο απεργιακός αγώνας των χαλυβουργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο έχει ήδη συμπληρώσει 47 μέρες συνεχούς απεργίας και είναι σύμβολο της αντίστασης όλων των εργαζόμενων απέναντι στα πρωτοφανή μέτρα που εργοδοσία, κυβέρνηση και τρόϊκα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ έχουν εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους εδώ και 2 χρόνια. Απεργούν συνεχώς για να μην περάσουν οι 50 ήδη απολύσεις που εξάγγειλε η εργοδοσία και οι μειώσεις μισθών κατά 40% με επιβολή εκ περιτροπής εργασίας ή 5ωρων καθημερινά. Η αντοχή που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας και η ενότητά τους, αποτελούν το πιο ισχυρό όπλο του αγώνα τους. Ενός αγώνα που πρέπει να λήξει νικηφόρος πατώντας στην πρωτοφανή ενεργή συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, ακόμη κι από εργαζόμενους σε άλλες χώρες. Η νίκη του αγώνα τους θα είναι νίκη όλων των εργαζόμενων στον κλάδο και γενικότερα. Ιδιαίτερα σήμερα που όλοι οι εργαζόμενοι αντιστεκόμαστε και παλεύουμε να σώσουμε τις δουλειές και τα εισοδήματά μας απέναντι στην ανελέητη επίθεση που δεχόμαστε προκειμένου να σωθούν οι χρεοκοπημένες τράπεζες και να στηριχθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Στηρίζουμε αποφασιστικά τους συναδέλφους χαλυβουργούς στο δίκαιο αγώνα τους που είναι και δικός μας, τους έχουμε ήδη ενισχύσει και υλικά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειασθεί μέχρι τη δικαίωση του αγώνα τους.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους προσωπικά αλλά με πρωτοβουλία όλων μας και τον κάθε γνωστό μας εργαζόμενο, άνεργο, νέο ή συνταξιούχο, την κάθε εργατική ή λαϊκή συνδικαλιστική ή άλλη συλλογικότητα να στηρίξουν με την παρουσία τους μαζικά το αυριανό συλλαλητήριο αλλά και με το υστέρημά τους τον αγώνα των χαλυβουργών, τον αγώνα όλων των εργαζομένων και ανέργων για να μην γίνουμε βορά στον Μινώταυρο των αγορών και των κερδών τού κεφαλαίου, για μια ανθρώπινη ζωή για όλους μας.
Όλοι με το πανό του Σωματείου μας, συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο και στηρίζουμε τους χαλυβουργούς το Σάββατο 17/12, 11πμ. στην Ομόνοια.
Η ενότητα, η αλληλεγγύη κι ο αγώνας των εργαζόμενων κι όλων που υποφέρουν από την κρίση και την επίθεση που δεχόμαστε, θα φέρουν τη νίκη.

ΤΟ Δ.Σ.