Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Κάλεσμα για Παναθηναϊκή Συνέλευση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡIOY, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27), στις 11.00 π.μ.

Η άγρια επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου έχει πάρει διαστάσεις αμείλικτου κοινωνικού πολέμου. Έχουν ανακηρυχθεί σε «σωτήρες» του κεφαλαίου, των τραπεζών και των δανειστών, ενώ την ίδια στιγμή βυθίζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία. Όλα πλέον δείχνουν ότι ο στόχος τους είναι η διάσωση του τραπεζικού συστήματος, του ευρώ και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, που οδεύει ταχύτατα στην κινεζοποίηση, καθώς και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η χώρα μας είναι το πειραματόζωο, προκειμένου να γί¬νει στη συνέχεια μαζική εφαρμογή του δόγματος “σοκ και δέος” και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Για αυτό και ανοίγουν όλα τα μέτωπα:

Άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή, τη στιγμή που μειώνουν ακόμα περισσότερο τη φορολογία των επιχειρήσεων. Προχώρημα στο δημόσιο του απαράδεκτου θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, που σημαίνει χιλιάδες απολύσεις, παράλληλα το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο των περικοπών, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, της αξιολόγησης-πειθάρχησης του εργαζομένου. Στον ιδιωτικό τομέα πλήρης αποχαλίνωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας με όργιο απολύσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μη καταβολή μισθών, γιγάντωση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης, έκρηξη της ανεργίας. Ταυτόχρονα, διαλύουν και τα τελευταία απομεινάρια δημόσιας υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η επίσπευση της ψήφισης του νέου βάρβαρου προϋπολογισμού μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2011, σημαίνει σφαγή των δημόσιων δαπανών, εξολόθρευση του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, νέα φορομπηξία.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΏΡΑ!

Η κυβέρνηση, η τρόικα, και οι βιομήχανοι με τους τραπεζίτες μας λένε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ή τα δέχεστε ή χρεοκοπούμε». Τα μέτρα είναι «μονόδρομος» για αυτούς, για να μας φορτώσουν την κρίση τους, για να πάρουν τα τοκογλυφικά τους δάνεια, για να ενισχύσουν τα κέρδη τους πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων μας!

Εμείς,

- ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κανένα, ζούσαμε και ζούμε μόνο από τη δουλειά μας.

-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, τις δημόσιες επιχειρήσεις, τις παραλίες και τα νερά, τον δημόσιο πλούτο.

-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, τα χαράτσια και την κρίση τους. Παύση πληρωμών εδώ και τώρα – Διαγραφή του χιλιοπληρωμένου χρέους!

Μονόδρομος για εμάς είναι η πραγματική δημοκρατία των αγώνων, ενάντια στη χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, κεφαλαίου. Για να πάρουμε πίσω ότι μας πήραν και να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε. Για μια κοινωνία με τους εργαζόμενους στο τιμόνι.

Οργανώνουμε την ενότητα και τους αγώνες μας. Με μαζικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Με αποφασιστικότητα και διάρκεια. Ξεπερνώντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που αποφάσισε τις 24ωρες ντουφεκιές στις 5 και στις 19 Οκτώβρη (ένα μήνα μετά την εξαγγελία των μέτρων), «κλείνοντας το μάτι» στην πολιτική της λεηλασίας, την ώρα που πολλοί κλάδοι προχωράνε σε αγώνες διάρκειας (πχ συγκοινωνίες, ΔΕΚΟ κ.λπ.) και τα υπουργεία καταλαμβάνονται το ένα μετά το άλλο.

Για αυτό χρειάζεται να συντονιστούμε όλα τα αγωνιστικά σωματεία και ομοσπονδίες, «οι κλαδικοί συντονισμοί», που παλεύουν για την ανατροπή της επίθεσης, σε έναν οριζόντιο διακλαδικό συντονισμό απέναντι στον κοινό εχθρό.

Για τον λόγο αυτό: Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Αττικής, τους συντονισμούς σωματείων, τις επιτροπές ανέργων, κάθε εργαζόμενο και άνεργο σε Παναθηναϊκή Συνέλευση στην αίθουσα της Ένωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27), στις 9 Οκτώβρη στις 11.00 π.μ.

ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΘΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝ ΘΥΕΛΛΕΣ

Ημερίδα της Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
«Η καπιταλιστική κρίση. Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση
και στη χώρα μας. Η δυνατότητα άλλου δρόμου»

Διεξάγεται το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011
από 17.00 έως 22.30
στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργα)

Οργανώνεται από την «Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ»

I. ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Ελλάδα, Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση
στη δίνη της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης                                                         
διάρκεια: 17.00 – 18.30
1. Αλέκος Βερναδάκης
Παρουσίαση των θέσεων της Πρωτοβουλίας
«Η εκτίμηση για τον χαρακτήρα της ΕΕ και τον ρόλο της στον παροξυσμό της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα»

2. Φάνης Παπαδάτος, οικονομολόγος
«Κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού και Ελλάδα»

3. Θόδωρος Μαριόλης, καθηγητής οικονομίας στο Πάντειο
«Η οικονομική πολιτική εντός και εκτός ευρώ»         

4. Σταύρος Μαυρουδέας, καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
«Eλλάδα και ΕΕ: καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί»

5. Απόστολος Καψάλης, ερευνητής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
«Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και η ενσωμάτωση τους στην εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα»

6. Σωτήρης Κοντογιάννης, μηχανικός
«Ευρώ: νόμισμα ευημερίας και ανάπτυξης ή θερμοκήπιο της κρίσης;»

7. Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών στο Πάντειο
“Ελλάδα-Ευρωζώνη και η Στρατηγική της Αριστεράς”.
Ερωτήσεις: 18.30 – 18.45.
Διάλειμμα 15 λεπτών

II. ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Είναι αναγκαία και εφικτή η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ στις παρούσες συνθήκες;
διάρκεια: 19.00 – 20.30

Σχέδιο Νόμου Μισθολόγιο - Εφεδρεία - Φορολογικό

Αναρτούμε το σχέδιο νόμου (που μετά το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο) επιταχύνει τη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων καθώς και την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. Αν οι πράξεις συμβάδιζαν με τα λόγια, θα έκανε μεγάλη διαφορά.
Δελτίο Τύπου
Οι «πύλες της Κόλασης» άνοιξαν για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου, οι οποίοι αφού κατασυκοφαντήθηκαν και στοχοποιήθηκαν ως οι κύριοι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά αυτού του τόπου, οδηγούνται σήμερα στη λαιμητόμο.
Το πολυνομοσχέδιο-τερατούργημα που κατέθεσε η Κυβέρνηση, χθες αργά το απόγευμα στη Βουλή, «χτυπά» για ακόμα μία φορά το σύνολο της μισθωτής εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, αλλά και ολόκληρη την Κοινωνία.
Οδηγεί το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο σε οικονομικό αφανισμό μέσω του Μισθολογίου-Βαθμολογίου, δεκάδες χιλιάδες Δημοσίων Υπαλλήλων στην ανεργία και τη φτώχεια μέσω της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, ενώ παράλληλα διαλύει το σύστημα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προετοιμάζοντας το έδαφος για κατάργηση ακόμα και του κατώτατου μισθού.
Τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων καρατομούνται, οι Δημόσιες Υπηρεσίες διαλύονται, το Κοινωνικό Κράτος απειλείται με δραματική συρρίκνωση και η χώρα μετατρέπεται σε τριτοκοσμική.
Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική γίνεται κάθε μέρα πιο βάρβαρη για τους εργαζόμενους και την Κοινωνία. Η ανατροπή αυτής της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και όλων όσων την στηρίζουν, αποτελεί πλέον μονόδρομο.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σε αγώνα διαρκείας, με απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις. Η Τρίτη 11/10/2011 και η Πέμπτη 13/10/2011, ημέρες κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΕΔΗΝ, θα αποτελέσουν ξεχωριστούς σταθμούς για τη δράση των εργαζομένων στο Δημόσιο, στη διαδρομή για τη Γενική Απεργία της 19ης Οκτωβρίου και στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ανοίγουμε τις μπάρες της ντροπής

Τα ψέματα τελείωσαν. Οι υποσχέσεις δεν πείθουν κανένα. Η «Ολυμπία Οδός» είναι παρελθόν.

Κυβέρνηση σημερινή και προηγούμενη, εργολάβοι και τράπεζες, έκαναν τα πάντα για να μείνουμε άνεργοι. Ήρθε η ώρα να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει.
Ανοίγουμε τις μπάρες της ντροπής. 

Είναι αδιανόητο σε ένα έργο που δεν κατασκευάζεται, που έχουν απολυθεί χιλιάδες εργαζόμενοι, που η συμμετοχή των εργολάβων είναι μόλις 7% να συνεχίζουμε να πληρώνουμε διόδια.

Καλούμε όλους τους φορείς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση μας.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι Πελοποννήσου, Εργατικά Κέντρα της περιοχής, Ομοσπονδίες εργαζομένων, Σωματεία εργαζομένων, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Συνελεύσεις Πλατειών, Άνεργοι, Πολίτες της περιοχής είναι η στιγμή της αντίστασης.

Αντίσταση στην Κατοχική Κυβέρνηση.
Αντίσταση στους μεγαλοεργολάβους εκμεταλλευτές.
Αντίσταση στους τραπεζίτες που μας πίνουν το αίμα.

Ως εδώ. Ένα έργο που τόσο πολύ διαφημίστηκε αποτελεί παρελθόν. 2800 εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Ένας δρόμος καρμανιόλα που σκοτώνει ανθρώπους παραμένει ένα ατέλειωτο εργοτάξιο.

Πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει. Το άνοιγμα των διοδίων είναι μόνο η αρχή. Η πάλη για μόνιμη κατάργηση τους η συνέχεια. Ο αγώνας για απαλλαγή από κυβερνήσεις κατοχικές, δουλικές και ξενόφερτες μόνιμος.
Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν και μόνοι τους να κατασκευάσουν το «έργο πνοής» χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν το παραμικρό ποσό από την τσέπη τους. Να κάνουν δηλαδή αυτό που κάνουν χρόνια οι εργολάβοι και θησαυρίζουν στις πλάτες του Ελληνικού λαού.

Αν δεν αντισταθούμε τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα κατοχή θα έχουμε να δώσουμε λόγο στα παιδιά μας.

Παρασκευή 7/10/2011 Από τις 7:00 π.μ. μέχρι το Σάββατο 8/10/2011 στις 7:00π.μ.
Ανοίγουμε τις μπάρες της ντροπής στο Ρίο. Διαδηλώνουμε 24 ώρες συνέχεια.
Τραγουδάμε στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής με το συγκρότημα «Ταγκοραμένοι»

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ- ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ- ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΟΣΙΛΟΓΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ. Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.

Γιατί η πολιτική διαμορφώνεται στους δρόμους.

Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης των απολυμένων της InternetQ

Απολύσεις στην InternetQ: 40 χρόνια πίσω ή 2 μήνες μπροστά;


Στις 11 Ιούλη η διοίκηση της InternetQ απέλυσε έναν εργαζόμενο επειδή αρνήθηκε να εργαστεί Σαββατοκύριακα, χωρίς να πληρωθεί, προκειμένου να παραδώσει τη δουλειά του εντός του εξοντωτικού χρονοδιαγράμματος που του είχε τεθεί. Η εταιρία θέλησε έτσι να εκφοβίσει τους υπόλοιπους, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είχαν δεχτεί να εργαστούν Σαββατοκύριακα. Σαν απάντηση, αρκετοί εργαζόμενοι μαζί με το ΣΜΤ και το ΣΕΤΗΠ άρχισαν να κινητοποιούνται ζητώντας την ακύρωση της απόλυσης και την καταβολή υπερωριακής αμοιβής, αντιτιθέμενοι στην πάγια πολιτική της εταιρίας που ορίζει ότι κάθε εργαζόμενος είναι διαθέσιμος πάντα όταν τον χρειάζεται η εταιρία, χωρίς να αμείβεται επιπλέον. Η εργοδοσία της εταιρίας προχώρησε σε τέσσερις ακόμα απολύσεις μέσα στην ίδια εβδομάδα, εις βάρος εργαζόμενων που είχαν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με την πρακτική της εταιρίας και είχαν σταθεί αλληλέγγυοι στον πρώτο απολυμένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις απολυμένοι είναι μέλη του ΣΜΤ και οι 2 του ΣΕΤΗΠ.

Τις επόμενες εβδομάδες δόθηκε μια πολύμορφη μάχη, που περιελάμβανε καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, συναντήσεις των σωματείων με την εργοδοσία, γενικές συνελεύσεις εργαζομένων, παραστάσεις διαμαρτυρίας και κορυφώθηκε με δύο 24ωρες απεργίες, στις 19/7 και στις 28/7, τις οποίες κήρυξαν τα δύο κλαδικά σωματεία. Η επιτυχία των απεργιών ήταν απόλυτη, αφού κανένας εργαζόμενος, πλην των προϊσταμένων, δεν εισήλθε στο χώρο δουλειάς.

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η εργοδοσία τα εργατικά δικαιώματα έγινε φανερός από τις πρώτες κιόλας στιγμές, όταν ορισμένοι προϊστάμενοι ζητούσαν από εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν στις Γενικές Συνελεύσεις που είχαν καλεστεί προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση, αλλά και να μη μιλάνε με τους απολυμένους, απειλώντας τους έμμεσα με απόλυση. Μετά την επιτυχημένη πρώτη απεργία και βλέποντας ότι η τρομοκρατία που ασκούσε δεν απέδωσε, η διοίκηση αποφάσισε κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα να μεταφέρει την έδρα της από την Κυψέλη στο Κορωπί, θεωρώντας ότι έτσι θα απέφευγε μια δεύτερη απεργία. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης απεργίας η διοίκηση της εταιρίας προσπάθησε να εμποδίσει την επιτυχία της, ζητώντας αρχικά την παρουσία εισαγγελέα, εν συνεχεία μισθώνοντας μια ντουζίνα μπράβους, έπειτα φορτώνοντας όλους τους εργαζόμενους σε ένα λεωφορείο, το οποίο επιχείρησε να εισέλθει στον προαύλιο χώρο της εταιρίας πέφτοντας πάνω σε μέλη της απεργιακής περιφρούρησης και τέλος ζητώντας την παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη. Αποκορύφωμα της αδιαφορίας των αφεντικών απέναντι στους εργαζόμενους ήταν το γεγονός ότι επί μισή ώρα δεν τους επέτρεπαν να αποβιβαστούν από το λεωφορείο αλλά και η εγκατάλειψη τους έξω από την έδρα της εταιρίας στο Κορωπί, κάτω από αφόρητη ζέστη, αφού δε μερίμνησε για την ύπαρξη λεωφορείου, προκειμένου να τους μεταφέρει στον προαστιακό, κάτι το οποίο έγινε τελικά από μέλη των σωματείων με τα ΙΧ τους.

Η InternetQ Α.Ε., εταιρία τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, αυξάνει συνεχώς την κερδοφορία της, ενώ πρόσφατα εισήχθηκε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ανήκει σε έναν κλάδο ο οποίος μέχρι τώρα θεωρούνταν σχετικά προνομιακός για τους εργαζόμενους, σε ότι αφορά αμοιβές και συνθήκες δουλειάς, συγκριτικά με άλλους. Τους τελευταίους μήνες όμως, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και οι υπογραφές ατομικών συμβάσεων εργασίας, σε εταιρίες όπως η Altec, η Singular, η WIND και η Intracom, αλλά και η επικείμενη συγχώνευση Vodafone και WIND, δείχνουν ότι η κατάσταση αλλάζει και αναμενόμενο είναι να χειροτερέψει δραματικά αφού οι δυνατότητες κερδοφορίας των εταιριών εις βάρος των εργαζομένων αυξάνονται κατακόρυφα μέσω των τελευταίων νόμων για τα εργασιακά.

Στη σύγχρονη πραγματικότητα του μνημονίου, όπως αυτή διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα, το παράδειγμα της InternetQ, μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό τόσο για τις μεθόδους που μπορούν εφαρμόσουν τα αφεντικά όσο και για το πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να απαντήσουν επιτυχημένα. Οι προσπάθειες δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου τα προηγούμενα χρόνια στην InternetQ βοήθησαν στη δημιουργία μιας μίνιμουμ πολιτικής συνείδησης ανάμεσα στους εργαζόμενους, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια των δύο απεργιών. Όταν η εργοδοσία ώθησε στα άκρα την κατάσταση, οι εργαζόμενοι τάχθηκαν καθολικά αλληλέγγυοι στους απολυμένους. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία των απεργιών ήταν η κοινή δράση και στάση των σωματείων που αναφέρονται στον κλάδο, μαζί με την έμπρακτη στήριξη συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές, όπως η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις που υπάρχουν αποδείχτηκε στην πράξη ότι είναι εφικτή η διοργάνωση κοινών κινητοποιήσεων στους χώρους δουλειάς, όταν πρωταρχικός στόχος είναι η υπεράσπιση και η αγωνιστική έκφραση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Το γεγονός ότι η εργοδοσία μιας κερδοφόρας εταιρίας όπως η InternetQ, έφτασε στο σημείο να απειλεί εργαζόμενους, να ζητάει την παρουσία εισαγγελέα, να μισθώνει μπράβους, να απευθύνεται σε βουλευτές και να απειλεί ότι θα μεταφέρει την έδρα της στο Δουβλίνο, αποδεικνύει αφενός την αδιαλλαξία και τον κυνισμό τον οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει και τον πανικό της απέναντι σε μαζικές και οργανωμένες δράσεις, οι οποίες δεν πλήττουν μόνο την κερδοφορία της αλλά και την ψευδαίσθηση που καλλιεργεί ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κερδίσουν τίποτα διεκδικώντας.

Προσχέδιο Νόμου για Βαθμολόγιο - Μισθολόγιο Φτώχειας & Εξαθλίωσης

Αναρτούμε το προσχέδιο νόμου για το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο το οποίο λεηλατεί ολοκληρωτικά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι, όπως έχουμε ξαναγράψει, χάνουν τόσο το κλαδικό (0,7 %) όσο και τα χωρικά τους επιδόματα και καταλήγουν με 1092 € μεικτά οι νεοείσερχομενοι (έως 3 χρόνια), έως 1588 € μεικτά αυτοί με το Γ βαθμό (έως 23 χρόνια υπηρεσίας - μετράει μονάχα το δημόσιο, ελάχιστοι θα μπουν μελλοντικά σε ανώτερες κατηγορίες). Αν συνυπολογίσει κανείς τις τεράστιες εισφορές λόγω ΤΣΜΕΔΕ (15,8 % + 80 € Ειδ. Προσαυξ.) ή διπλοασφάλισης (ΤΣΜΕΔΕ-Δημόσιο), τις λοιπές κρατήσεις του δημοσίου (ΜΤΠΥ, 2% δήθεν "υπέρ ανέργων") και τη νέα κλοπή του φορολογικού (αφορολόγητο στις 5000 €, κατάργηση απαλλαγής των ασφαλιστικών εισφορών), οι καθαροί μισθοί θα  κινηθούν από 700€-1200€ για την πλειοψηφία των συναδέλφων. Τα σχετικά προσχέδια νόμου μπορείτε να τα κατεβάσετε από τους παρακάτω συνδέσμους, σχόλια δε θα κάνουμε γιατί δε χρειάζονται πιά:
 
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ

Σύστημα Βαθμολογικών Προαγωγών και Μισθολογικής Εξέλιξης
των Υπαλλήλων του Κράτους, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα και συναφείς διατάξεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Γενικές Διατάξεις

Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής
1. Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ):
 α) του Δημοσίου,
 β) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού,
γ) των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α),
δ) οι εκπαιδευτικοί,
ε) της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας,
στ) οι κληρικοί,
ζ) οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμοι αγροτικοί ιατροί,
η) της Βουλής , σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της,
θ) διοικητικοί υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Αρχών,
ι) των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε),
ια) των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων,
ιβ) των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, των εξομοιούμενων προς αυτά κατά την παράγραφο 3, του άρθρου 63,  του ν.3801/2009 (ΦΕΚ 163 Α’) των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων και κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που ορίζονται στις διατάξεις του Μέρους Β΄ του ν.3205/2003, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Άρθρο 2

Θέματα Κινητικότητας των Υπαλλήλων του Κράτους
1. Οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης, διοικούνται, όσον αφορά τα θέματα κινητικότητας μεταξύ υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων ή αποκεντρωμένων διοικήσεων , από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον οικείο, κατά περίπτωση, υπουργό.
2. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται στις υπηρεσίες των υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των οικείων κατά περίπτωση υπουργών των υπηρεσιών προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων, για συγκεκριμένο χρόνο που ορίζεται με την εν λόγω απόφαση, λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων υπηρεσιακών αναγκών και της κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας των υπαλλήλων που μετακινούνται.
3. Η εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου γίνεται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα προσωπικού, κάθε δύο έτη, από τριμελές Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται με απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, από Αντιπρόεδρο ή Πρόεδρο Τμήματος του ΑΣΕΠ, ο οποίος προεδρεύει και δύο υπαλλήλους, οι οποίοι ασκούν καθήκοντα προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών. Με κοινή απόφαση των προαναφερόμενων υπουργών ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στη συγκρότηση και λειτουργία του εν λόγω Συμβουλίου, στη διαδικασία της μετακίνησης λαμβανομένου υπόψη και του συμφέροντος του υπαλλήλου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Σύστημα Βαθμολογικής Εξέλιξης και Προϋποθέσεις Επιλογής σε θέσεις Ευθύνης

Άρθρο 3

Σύστημα Βαθμολογικής Κατάταξης
1. Οι θέσεις όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης – Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) - κατατάσσονται σε έξι (6) συνολικά βαθμούς, κατά φθίνουσα σειρά, ως εξής :

Βαθμός Α

Βαθμός Β
Βαθμός Γ
Βαθμός Δ
Βαθμός Ε
Βαθμός ΣΤ

Προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ εγκύκλιο για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που πρέπει να πληρούν οι ασφαλισμένοι των Τομέων κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) εξέδωσε το Μάρτη του 2011 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι στους τομείς Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών και Ασφάλισης Νομικών θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό έως τις 31/12/2010 με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και ηλικία 58 ετών οι γυναίκες και 60 ετών οι άνδρες.
Το ίδιο ισχύει και για τη συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς από 1/1/2011.
Oσοι θεμελιώσουν δικαίωμα έως το τέλος του χρόνου, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφεξής οποτεδήποτε με την προϋπόθεση να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης των χρόνων αυτών έως 31/12/2013.

Αναλυτικά οι εγκύκλιος έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τους Τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) μετά την 1/1/2011»

Με το άρθρο 10 του ν. 3863/2010 «Νέο ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις», που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115/15-7-2010, τεύχος Α'Α, επέρχονται τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που πρέπει να πληρούν από 1/1/2011 οι ασφαλισμένοι των Τομέων κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), προκειμένου να λάβουν σύνταξη από τους ανωτέρω Τομείς (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών και Τομέας Ασφάλισης Νομικών).

Επίσης, με το ίδιο άρθρο καθορίζονται οι περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31/12/2010, οι οποίες δεν μεταβάλλονται με την ισχύ του ν. 3863/2010.

Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Α. Συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ή 60 ετών (παρ. 9)

Σύμφωνα με την παρ. 9 του ανωτέρω άρθρου, γενικές ή καταστατικές διατάξεις φορέων κύριας ασφάλισης που προβλέπουν τη χορήγηση σύνταξης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 58ου ή του 60ου έτους της ηλικίας, έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010.

Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι των Τομέων κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ που μέχρι 31/12/2010 έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών οι γυναίκες και 60 ετών οι άνδρες, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους ανωτέρω Τομείς οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από την εφαρμογή του ν.3863/2010.

Β. Συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας (παρ. 10)

Σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρ. 10 του ανωτέρω άρθρου, οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν.3232/2004, που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση των ανεξάρτητα απασχολούμενων με 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολουμένων, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2010 τα 37 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης.

Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι των Τομέων κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ που μέχρι 31/12/2010 έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους ανωτέρω Τομείς οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Σημειώνουμε ότι από 1/1/2011 η ανωτέρω δυνατότητα καταργείται.

Γ. Προσμέτρηση αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης (παρ. 18)

Oσοι συμπληρώνουν το απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος μέχρι 31/12/2010, με προσμέτρηση χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν. 2084/1992 (χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών κ.λπ.) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν κατά το 2010, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι 31/12/2013.

Συνεπώς, τα πρόσωπα που συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, συμπεριλαμβανομένου και χρόνου που μπορεί να αναγνωριστεί με τη ρύθμιση του άρθρου 40 του ν. 2084/1992, και έχουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας (60ο οι άνδρες και το 58ο οι γυναίκες), προκειμένου να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2011 και εφεξής οποτεδήποτε, ανεξάρτητα των μεταβολών που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με το ν. 3863/2010, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης των χρόνων αυτών μέχρι 31/12/2013.

 Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2011

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Φωτογραφίες από τη χτεσινή κινητοποίηση της ΕΜΔΥΔΑΣ και απόφαση της ΠΟ
Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από τη χθεσινή (5/10) κατάληψη του ΥΠΥΜΕΔΙ από τους μηχανικούς, καθώς και από το απεργιακό μπλοκ της ΕΜΔΥΔΑΣ στην πορεία που ακολούθησε. Το βίντεο είναι από την κοινή πορεία που κάναμε με τους εργαζόμενους της ΓΓΑ στην Ιπποκράτους (και έξω από τα γραφεία του τοπικού παραρτήματος του ΔΝΤ).
Αναρτούμε επίσης την απόφαση του ΔΣ και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Κρίνουμε ότι η απόφαση αυτή είναι πίσω από τις περιστάσεις τόσο  στο πολιτικό της περιεχόμενο, όσο και στις κινητοποιήσεις της. Εμείς προτείναμε όσον αφορά το πρώτο την πρόταξη της ανατροπής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ και την ανατροπή όλων των μνημονίων, νόμων και συμβάσεων που έχουν νομοθετήσει, καθώς και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Η πρόταση αυτή μειοψήφησε με 5 ψήφους υπέρ και 6 κατά. Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις στηρίξαμε την προσθήκη της έκκλησης (αν και κατά τη γνώμη μας δεν έπρεπε να είναι απλά έκκληση αλλά απόφαση) για την προκύρηξη εβδομαδιαίας γενικής πολιτικής απεργίας.
Αθήνα, 29 / 9 / 2011
Αρ. Πρωτ. : 6238

Απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
και του Γενικού Συμβουλίου

Συνάδελφοι,
Η αγριότητα των μέτρων που εδώ και δύο περίπου χρόνια βιώνουμε μέσα από διαχρονικά κύματα κυβερνητικών αποφάσεων, σε πλήρη υποταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων και της τρόϊκας και όλων των συνοδοιπόρων τους ξένων και ντόπιων, πράγματι συνιστούν πόλεμο όπως δηλώνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των οικονομικών, ο οποίος όμως προσδιορίζει τα αντίπαλα στρατόπεδα με ψευδή τρόπο.
Αυτός ο πόλεμος έχει από τη μια πλευρά τους εργαζόμενους (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), τους συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, τη νεολαία, τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ουσιαστικά, που κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο πτωχεύει "σκέτα" χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς του τύπου επιλεκτικά ή προγραμματισμένα και από την άλλη τους Τραπεζίτες και το χρηματιστικό κεφάλαιο, τους μεγάλους επιχειρηματίες και παράγοντες του πλούτου, που χρόνια απομυζούν το Δημόσιο και τους εργαζόμενους, καρπώνονται κάθε είδους παροχές και διευκολύνσεις, που μεγιστοποιούν την κερδοφορία τους, που διαπλέκονται με το πολιτικό σύστημα και επιβάλλουν ως πολιτικές επιλογές ό,τι εξυπηρετεί τα αδηφάγα συμφέροντά τους, και που είναι οι μόνιμοι φοροκλέφτες και καταπατητές κάθε έννοιας νομιμότητας.
Σ΄ αυτό το πρωτόγνωρο τοπίο, που πριν δύο-τρία χρόνια, θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας και στον πλέον καχύποπτο πολίτη αυτής της χώρας, γίνεται πια συνείδηση σ΄ ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας καθώς και στους συνδικαλιστικούς φορείς που τα εκφράζουν, ότι ο κεντρικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος, από το να ανατραπεί αυτή η πολιτική της Κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν, να φύγει η τρόϊκα και τα μνημόνιά τους.

Πρόταση της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων

Αναρτούμε από το blog της (http://syspirosiaristeronarxitektonon.blogspot.com/2011/10/6-2011.html) τη δημόσια πρόταση συνεργασίας που απευθύνει η συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων στις άλλες αριστερές αγωνιστικές παρατάξεις-σχήματα του συλλόγου καθώς και σε ανεξέρτητους αρχιτέκτονες. Φανταζόμαστε προφανές ότι αφετηρία μας δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι η δυναμική που θα δημιουργήσει μια ενωτική παρέμβασή μας, απέναντι στην κλιμάκωση της σημερινής επίθεσης κατά των εργαζόμενων, απέναντι στις επιπτώσεις της στην άσκηση του επαγγέλματός μας και απέναντι στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, για να δρομολογήσουμε για το Τμήμα Αττικής μια εξαρχής οικοδόμηση, με τη μαζικότητα που του αναλογεί και με τις κοινωνικές συντεταγμένες και αναφορές που, όπως πιστεύουμε, από κοινού επιδιώκουμε να προσλάβει
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ

Αριστερό  Ψηφοδέλτιο Συνεργασίας στο Τοπικό Τμήμα ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ Αττικής,
από τις παρατάξεις:
Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων, Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων, Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων και ανεξάρτητους αρχιτέκτονες

Στις 6 Νοέμβρη γίνονται οι εκλογές στο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: Ένα σύλλογο που έχει οδηγηθεί στο όριο της κατάρρευσης, υπό μία διοικητική πλειοψηφία ανίκανη να αποκρούσει, απρόθυμη καν να ενοχλήσει, την ολομέτωπη επίθεση των δυνάμεων του μνημόνιου. Μια ηγεσία αμαρτωλή και φαύλη.

Σε πείσμα αυτής της εξέλιξης, τρεις παρατάξεις και αρχιτέκτονες χωρίς παραταξιακή ένταξη, δώσαμε συνεχείς, κάποτε σφοδρές μάχες, ενάντια στην ευρύτατη διοικητική πλειοψηφία. Μέσα σε τις συλλογικές διαδικασίες άμεσης συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις, με καθοριστικές παρεμβάσεις στην Αντιπροσωπεία καθώς και με κινηματικές δράσεις, μέσα και έξω από το ΣΑΔΑΣ. Διεκδικήσαμε τη στροφή στις κατευθύνσεις του Συλλόγου. Δείγματα τέτοιας στροφής, οι αποφάσεις στη Γ.Σ. Αττικής της 15.09.2011, για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα ,τα αυθαίρετα, τον τρόπο έκδοσης αδειών, το νόμο Διαμαντοπούλου. Πρωτοστατήσαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στη ίδρυση του τμήματος Αττικής, σε πείσμα μιας λυσσώδους υπονόμευσης ή αδιαφορίας γι αυτό, από σχεδόν σύμπασα τη συμπολίτευση ή την κατ’ όνομα αντιπολίτευση της διοίκησης του Συλλόγου.

Θεωρούμε σημαντικό να μη κατακερματιστεί αυτή η ουσιαστική ενωτική δυναμική στις επερχόμενες εκλογές.

Πρόκειται για μείζον ζητούμενο στο χώρο της Αττικής ιδίως  στη σημερινή  φάση των πρώτων βημάτων του τμήματος: Να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αποφύγουμε διαχωρισμούς, που μπορεί να αναφέρονται σε υπαρκτά ευρύτερα διαφοροποιημένα πολιτικά σχέδια, αλλά πού στο ΣΑΔΑΣ, μα και στους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες, κατά των δυνάμεων του Μνημόνιου,  στις πλατείες του καλοκαιριού και στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, αποδείχθηκαν πεπερασμένοι.

Προτείνουμε λοιπόν στις  επερχόμενες εκλογές να κατέβουμε όλοι μαζί, σε αριστερό  ψηφοδέλτιο συνεργασίας στην Αττική, οι παρατάξεις Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων, Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων, Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων και ανεξάρτητοι αρχιτέκτονες που:

- Στεκόμαστε απέναντι στη καπιταλιστική επίθεση που οργανώνουν οι δυνάμεις του μνημόνιου.

-Ειδικά στο χώρο της Αττικής, αντιλαμβανόμαστε την ίδρυση του Τμήματος ως ένα μεγάλο βήμα, για να αναπνεύσει ο Σύλλογος, ένα νέο άνεμο δημοκρατίας  και δημιουργίας, ως κρίσιμη προϋπόθεση:
Για να ορίσουν οι δέκα χιλιάδες αρχιτέκτονες της Αττικής τη τύχη τους.
Για να προσδιορίσουμε ένα νέο κοινωνικό ρόλο, γειωμένο στις σημερινές συνθήκες της χειμαζόμενης Ελληνικής κοινωνίας.

Αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε ούτως ή άλλως  από κοινού: Το πολιτικό θάρρος να το αναγνωρίσουμε έμπρακτα, θα προσφέρει έμπνευση συμμετοχής για τους συναδέλφους.

04.11.2011

Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων

750 € καθαρά ο νεοδιόριστος μηχανικός

Αναδημοσιεύουμε από το Ίσκρα. Τέλος σε όλα τα επιδόματα (φυσικά και στο ειδικό επίδομα αντιστάθμισης των μηχανικών, πρώην 7 τοις χιλίοις) από 600 - 1000 € η μείωση αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους μηχανικούς ανάλογα με το υπουργείο ή φορέα στον οποίο εργάζονται. 1092 € μεικτά ο νεοδιόριστος που σημαίνει περίπου 750 € καθαρά. Η πλειοψηφία των συναδέλφων περίπου στα 1000 €. Να τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν. Όχι σήμερα, χτες.

ΣΤΑ 550 ΕΥΡΩ (ΚΑΘΑΡΑ) Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!
ΑΜΕΣΟ ΤΟ «ΨΑΛΙΔΙ» ΑΛΛΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΝ!
Περικοπές μισθών έως και 50% και απολαβές πείνας για τους δημόσιους υπαλλήλους της τάξης των 550 ευρώ (καθαρά) περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο-πεινολόγιο για το δημόσιο που θα φέρει προσεχώς η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου προς ψήφιση στη Βουλή.
Ρεπορτάζ εφημερίδων αποκαλύπτουν το ληστρικό σχέδιο νόμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως αυτό συναποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο και βέβαια την τρόικα.
Σε αυτό προβλέπεται, όχι μόνο το πετσόκομμα των μισθών για την πλειοψηφία των υπαλλήλων αλλά και το πάγωμα τους στη συνέχεια. Την ίδια ώρα, οι πενιχρές αυξήσεις που δίνονται σε ελάχιστους ούτως ή άλλως κακοπληρωμένους εργαζόμενους στο δημόσιο, σύμφωνα με τις ανεκδιήγητες προβλέψεις της κυβέρνησης δεν θα καταβληθούν στους υπαλλήλους νωρίτερα από την παρέλευση μιας τριετίας.
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις μεικτές απολαβές και τα επιδόματα που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με τη θέση τους και τα τυπικά τους προσόντα:


ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΑΝΑ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με βάση τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι χιλιάδες υπάλληλοι θα δουν τη μισθοδοσία τους να πέφτει κατακόρυφα ακόμα και σε ποσοστά της τάξης του 30% ή 50%, επιβαρυνόμενοι με απώλειες που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν και τα 1.000 ευρώ.

Η λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο είναι το πρώτο μέρος του δράματος και δεν είναι καθόλου άσχετη με το τι πρόκειται να επακολουθήσει με βάση τις διαθέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης, παρά τις περί του αντιθέτου επικοινωνιακές κορώνες της τελευταίας, στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Άλλωστε το θέμα αυτό έχει ανοίξει με τη γνωστή μέθοδο της διαρροής σε πρώτη φάση, όπως ακριβώς έχει γίνει ως τώρα και με το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί και στα οποία η κυβέρνηση στην αρχή δήθεν «αντιστέκεται» αλλά στη συνέχεια τα θεσμοθετεί και τα υλοποιεί.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Φωτογραφίες από την απεργιακή πορεία της 5ης Οκτώβρη

Μας τη φέρανε, κορόιδα!

Αναδημοσιεύουμε άρθρο Του Σταύρου Χριστακόπουλου από το Ποντίκι.

thumb


Την ώρα που το Ντούο Φαλιμέντο (ο «Λεφτά Υπάρχουν» και ο «Αργεντινή Θα Γίνουμε») έπειθαν κόσμο και κοσμάκη ότι μας ξανασώσανε, την 21η Ιουλίου, ντάλα καλοκαίρι με τους αφελείς στις παραλίες, πίσω από την πλάτη μας στηνόταν η μεγαλύτερη αρπαχτή που έγινε ποτέ εις βάρος της ταλαίπωρης Ελλαδίτσας και των αφελών που την κατοικούν. Όμως, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, ακόμη κι αν τον χαρίζουμε (και αυτόν!) στη Γερμανία.

Από όσα αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες, το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι μια τεράστια πολιτική και οικονομική απάτη εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις, ως μέρη του ίδιου σχεδίου, με τον κωδικό «21η Ιουλίου».

Τρελό πάρτι κερδοσκόπων

Η μια από τις αποφάσεις του Ιουλίου (για την άλλη θα τα πούμε προσεχώς) αφορούσε τη χρονική μετακύλιση (rollover) ομολόγων και την αντικατάσταση παλαιών, αξίας έως 135 δισ. ευρώ και λήξεως μέχρι και το τέλος του 2020. Υποτίθεται ότι αυτή η διαδικασία θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας κατά 21% περίπου.

Ακόμη υποτίθεται ότι έτσι θα εκπληρωνόταν επιπλέον ο στόχος της Μέρκελ και του «Λεφτά Υπάρχουν» να συμμετάσχουν (δηλαδή να χάσουν λεφτά) και οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων, ώστε να... τιμωρηθούν έστω και λίγο οι άφρονες δανειστές, να ελαφρυνθεί η ελληνική οικονομία από τα βάρη των τόκων, να ρίξει χρήμα στην ανάπτυξη, να μειώσει το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ και να ξαναβγούν και του σπανού τα γένια.

Παπάρια μάντολες, που λέει κι ο Γεωργίου. Όχι ότι δεν έχουμε καταλάβει, αλλά τώρα μαθαίνουμε και τις λεπτομέρειες. Με τη συνδρομή λοιπόν των New York Times (NYT, συντομογραφικώς) και ενός πολύ ενδιαφέροντος και αναλυτικού ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Landon Thomas Jr, μαθαίνουμε ότι μια σειρά επενδυτές κάνουν τρελό πάρτι με τα ελληνικά ομόλογα εν όψει του rollover.

Για την ακρίβεια ο άνθρωπος μας πληροφορεί ότι πολλοί «επενδυτές» έχουν ξεχυθεί στην ελεύθερη (δευτερογενή) αγορά και καβαντζώνουν σωρηδόν ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα τα ομόλογα Γραικολάνδης συμπεριλαμβάνονται αυτή την εποχή, ιδιαίτερα μετά την 21η Ιουλίου, στις πιο «καυτές» αγορές. Γιατί; Απλούστατο:

● Οι μάγκες αγοράζουν κάθε ελληνικό ομόλογο περίπου στα 36 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας. Δηλαδή στο 36%. Δηλαδή με έκπτωση 64%. Λογικό, αφού, λόγω της τρομακτικής τους απαξίωσης, αυτή είναι η πραγματική αξία των ελληνικών ομολόγων στην αγορά.

● Η ελληνική κυβέρνηση επισήμως πρόκειται να ανταλλάξει αυτά τα σημερινά σκουπίδια με νέα, ισχυρά ομόλογα, που θα αποτιμώνται στα 75 με 80 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας των σημερινών.

● Δηλαδή, όποιος συμμετάσχει στο σχέδιο της «μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 21%» βγάζει ζεστά 100% κέρδη. Αρκεί να έχει κάνει την αγορά του μετά την 21η Ιουλίου – ή, τέλος πάντων, τον τελευταίο χρόνο – και να έχει πάρει το εμπόρευμα κοψοχρονιά.

● Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ των ΝΥΤ, πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια (τα επιλεγόμενα και hedge funds), τα οποία έχουν ξεχυθεί στην αγορά αμέσως μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για να μαζέψουνε τη σημερινή σαβούρα και να βγάλουν χρυσά κέρδη στα σίγουρα, έχουν καβαντζάρει μέχρι σήμερα ομόλογα ονομαστικής αξίας κάπου 40 δισ. ευρώ από τα 130 που θα φτάσει το rollover – με συμμετοχή στο 90% και βάλε, η οποία θεωρείται πλέον σίγουρη.

● Δηλαδή το ένα τρίτο του όλου «κόλπου» το κρατάνε στα χεράκια τους τα πιο αρπακτικά λαμόγια της διεθνούς κερδοσκοπίας, τα οποία, αντί να χάσουν, όπως μας παραμυθιάζουν τα παλικάρια μας, θα διπλασιάσουν τα λεφτά τους. Τα οποία βεβαίως θα διασφαλίσουμε και θα εγγυηθούμε εμείς οι μαλάκες χάρη στους Παπανδρέου και Βενιζέλο.

Ανακοίνωση Σωματείων των υπό κατάργηση-συγχώνευση φορέων

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ

Των ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΠΟΣΠΕΡΤ-Ε.Ι.Ν.–Π.Ο.Θ.Α.–Π.Ο.Μ.Ε.Ε.Α.–Ο.Σ.Ε.Τ.Ε.Ε.

Και των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΟΣΚ–ΙΓΜΕ–ΟΔΔΥ–ΕΟΜΜΕΧ–ΕΘΙΑΓΕ–ΟΠΕΓΕΠ-ΔΗΜΗΤΡΑ-ΕΛΟΓΑΚ–ΗΔΙΚΑ–ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ–ΘΕΜΙΣ-Ο.Κ.Α.Α.–ΕΛΟΤ ΕΓΝΑΤΙΑ–ΜΟΔ-ΔΕΠΑΝΟΜ–ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ- Γ.Γ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΟΛΟΙ στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ και στην ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ
ώρα 10.30 πμ. στη συμβολή ΣΤΑΔΙΟΥ & ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ

Οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της 2/10 ανοίγουν το θυσιαστήριο της Τρόϊκας για χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο, ξεκινώντας με την  άμεση θυσία όσων συναδέλφων μας βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και όσων δήθεν πλεονάζουν στους υπό κατάργηση και συγχώνευση Οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου. Θα ακολουθήσουν χιλιάδες ακόμα συνάδελφοι από τον Ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους Δήμους και το «στενό» Δημόσιο τομέα, προκειμένου να πιάσουν «το στόχο τους» για 30.000  απολύσεις- εφεδρεία το 2011 και πάνω από 250.000 την επόμενη διετία !!   
Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας!     
 ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ !
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ !  

  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
·        Καμία κατάργηση –συρρίκνωση Δημόσιου κοινωφελή Οργανισμού και  Φορέα. Διασφάλιση και αναβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα και του έργου τους.
·        Καμία άμεση η έμμεση απόλυση εργαζόμενου. ΟΧΙ στο αντιδραστικό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας - απόλυσης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
·        Κάτω τα χέρια από τους μισθούς, τις συντάξεις, τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  τα δικαιώματά μας συνολικότερα.
·        Να σταματήσει πια η φορολογική «καταιγίδα» εις βάρος μας. Δεν πληρώνουμε τα νέα «χαράτσια», αλλά τους τα επιστρέφουμε μέσω των Σωματείων μας.
Την κρίση και το χρέος να πληρώσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πολιτικοί τους υποστηρικτές που την προκάλεσαν.
*   Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου ώρα 1μμ. θα γίνει σύσκεψη του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ στα Γραφεία του ΟΣΚ (Φαβιέρου 30 κοντά στο Σταθμό Μετρό «Μεταξουργείο») 

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ)

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κινητοποίηση Δημοσίων Υπαλλήλων στο MEGA

 
Αναρτούμε βίντεο από τη σημερινή κινητοποίηση Ομοσπονδιών και εργαζομένων του Δημοσίου έξω από το πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης (το οποίο και ήταν υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους του) στη ΜΕσογείων. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από το ΥΠΕΚΑ, το πρώην Ανάπτυξης (νυν Ανταγωνιστικότητας κλπ), το Δικαιοσύνης (αφού είχαν πιο πριν κλείσει τα Υπουργεία τους) και το συντονιστικό των 151 προς συγχώνευση οργανισμών κα. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι (περίπου 500) έκλεισαν για λίγο την Μεσογείων και κινήθηκαν με πορεία προς τα γραφεία του MEGA όπου φώναξαν συνθήματα κατά των δημοσιογράφων της τρόϊκας και επέστρεψαν μέρος από τα σκουπίδια που εκπέμπει το κανάλι καθημερινά. Οι νουθεσίες των μεγαλοσυνδικαλιστών από την ΠΑΣΚ ΑΔΕΔΥ αντιμετωπίστηκαν με μαζικό γιουχάρισμα, από τους εργαζόμενους. Όλοι αύριο στην απεργία, όλοι στους δρόμους, πρίν μας πετάξουν στο δρόμο.

Η αμοιβή μελέτης επίβλεψης σε εταιρίες

Αναρτήθηκε στο site του Τεχνικού Επιμελητηρίου το παρακάτω έγγραφο. Με αυτή την εγκύκλιο μέσα σε λίγες γραμμές το ΤΕΕ (με ποιανού την απόφαση άραγε?, της Διοικούσας, του Προέδρου?) γκρεμίζει κατακτήσεις δεκαετιών. Η αμοιβή μελέτης - επίβλεψης πλεόν δεν κατατίθεται αποκλειστικά στο συνάδελφο μελετητή - επιβλέποντα, αλλά μπορεί και να κατατεθεί σε Τεχνική Εταιρία. Η πλήρης εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων (που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με την κατάργηση των αμοιβών και άλλα πολλά) προχωρά ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα. Μόνο εταιρίες που απασχολούν συναδέλφους με μισθούς πείνας χωράνε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Ίσως αυτό να γινότανε ανεπίσημα από χρόνια, ίσως επίσης να βολεύει κάποιες φορές και τα μικρά γραφεία που ιδρύουν μια προσωπική εταιρία για φορολογικούς λόγους. Αλλά τότε προς τι η επικύρωση;
Επειδή οι καιροί είναι πονηροί τέτοιες "ρυθμίσεις" έχουν ξεκάθαρο στόχο να πριμοδοτήσουν τα μεγάλα σχήματα και να περιθωριοποιήσουν τα μικρά. Η επισημοποίηση της κατάργησης της ευθείας αντιστοίχισης έργου-αμοιβής (που ήδη παγιώθηκε χωρίς να αναφέρεται με την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών) νομιμοποιεί την εισαγωγή μεσαζόντων στην αρχιτεκτονική και στις μελέτες. Και όσο το σχήμα είναι "οικογενειακό" (δηλαδή η εταιρία ταυτίζεται με το πρόσωπο) η πρακτική αυτή μπορεί να θεωρηθεί μια ακόμα νεοελληνική χαριτωμενιά στην προσωπική μας σχέση δυσπιστίας προς το κράτος. Όταν μιλάμε για εταιρικά σχήματα (και μετά και το νέο τρόπο έκδοσης αδειών είναι σαφής η εξώθηση προς τέτοιες μορφές εργασίας) είναι μια ξεκάθαρη εσωτερική τακτοποίηση στα πλαίσια ενός καθεστώτος μισθωτής εργασίας.
Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να συζητηθεί και η έννοια της αλλοτροίωσης, ΠΟΣΟ δηλαδή Μηχανικός μπορεί να είναι ένας μισθωτός του επερχόμενου καπιταλιστικού μεσαίωνα που δεν θα έχει κανένα λόγο και έλεγχο στο αντικείμενό του και τι δόμηση στην υπηρεσία του πολίτη θα παράξει (ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον που ιστορικά εμμένει και δικαιώνεται στην αξία του προσώπου).
Τέλος, ένα παράδειγμα: μισθωτός συνάδελφος, έστω με κανονική πρόσληψη και όχι ξεκρέμαστος με μπλοκάκι, μελετά ένα έργο για λογαριασμό μιας μελετητικής εταιρίας. Αμοιβή μελέτης και επίβλεψης αρχιτεκτονικών, έστω για ένα μεσαίο κτίριο γραφείων 5-6.000τμ περίπου στις 60.000ευρώ (σημειωτέον, στην άδεια που θα βγεί θα αναγράφεται υποχρεωτικά γενικός επιβλέπων ο ίδιος και επομένως θα έχει όλη την ευθύνη του εργοταξίου/μέτρων ασφαλείας ΚΑΙ τις νέες ευθύνες από το νέο τρόπο έκδοσης αδειών με ευθύνη του μηχανικού). Στο διάστημα των 12 μηνών που θα διαρκέσει η κατασκευή, ο μισθός του θα είναι 2.000Ευρώ (λέμε τώρα και κανένα ανέκδοτο) Χ 12 = 24.000ευρώ.
Αμοιβόμενη πλέον η εταιρία με 60.000 έχει ένα σαφές κέρδος 36.000 εύρω τα οποία πηγαίνουν πλέον αύτανδρα στα ταμεία της -ουσιαστικά όλη την παραγόμενη υπεραξία της εργασίας του θα την καρπώνεται η εταιρία.
Και θα βρεθούν βεβαίως κι άλλοι, απείρως επινοητικότεροι τρόποι κερδοφορίας.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Αθήνα,……29/09/2011
Αριθμ.Πρωτ.:…20369
Θέμα: Καταβολή αμοιβής μελέτης-επίβλεψης σε Εταιρεία
Προκειμένου να εκδοθεί Οικοδομική Άδεια, είναι δυνατή η κατάθεση αμοιβών μελέτης και επίβλεψης επ’ ονόματι εταιρείας, εγγεγραμμένης στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σκοπός της οποίας είναι εκτός των άλλων και η εκπόνηση μελετών και επίβλεψη Ιδιωτικών Κτιριακών Έργων, με την προϋπόθεση ότι η σύνταξη της μελέτης και η επίβλεψη των εργασιών έχει γίνει από Μέλος της εταιρείας ή Μισθωτό Υπάλληλο της εταιρείας με ειδικότητα Μηχανικού  ανάλογων δικαιωμάτων εκπόνησης μελετών και επίβλεψης έργων.
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Σπίρτζης

Απεργία 5 Οκτώβρη - Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο

Αναρτούμε την ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την αυριανή 24ωρη απεργία του δημόσιου τομέα. Σήμερα το πρωί, είναι υπό κατάληψη από τους εργαζόεμενους τα Υπουργεία Οικονομικών, Πολιτισμού και Ανάπτυξης (και έπεται και συνέχεια). 
Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ


τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL:www.emdydas.gr

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ
ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ 2011

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην απεργία, στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα οργανωθούν σε όλη τη χώρα

  • Καμιά απόλυση εργαζομένων στο Δημόσιο – όχι στην εργασιακή εφεδρεία
  • Όχι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, όχι στα χαράτσια και στις έκτακτες εισφορές, καμιά μείωση στο εισόδημά μας, αναπλήρωση τώρα των αποδοχών που μας έχουν περικόψει.
  • Όχι στη συρρίκνωση και διάλυση του Δημόσιου Τομέα – όχι στο ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου της χώρας.
  • Όχι στην κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων και τη νέα κλοπή των αποθεματικών τους.
Αγωνιζόμαστε να ανατραπεί η πολιτική της Κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν – να φύγει η Τρόϊκα και τα Μνημόνιά τους.

Για τους συναδέλφους της ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ 08:30 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΥΜΕΔΙ (Χαρ. Τρικούπη 182 & Λ. Αλεξάνδρας) ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 11.00 Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Δεν πληρώνω έκτακτη εισφορά και φόρο ακίνητης περιουσίας

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ! την έκτακτη εισφορά
* Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως 30/09 (πήρε ήδη παράταση έως τις 7/10), σύμφωνα με το σημείωμα της ΔΟΥ. Αν δεν το πληρώσεις έως τότε, προστίθεται προσαύξηση 1% κάθε μήνα. Π.χ. Εάν είναι 300 ευρώ η δόση, έως 30/10, το ποσό που πρέπει να πληρώσεις είναι 303 ευρώ κ.ο.κ.
* Άρα αν καθυστερήσεις έστω και ένα ή δυο μήνες να το πληρώσεις η προσαύξηση είναι αμελητέα, μπροστά στο ποσό που καλείσαι να πληρώσεις ούτως ή άλλως, μα κυρίως μπροστά στον στόχο μας: αν αρνηθούμε μαζικά να πληρώσουμε, μπορούμε να τους αναγκάσουμε να το πάρουν πίσω, ακόμα και να τους διώξουμε!
* Στην περίπτωση που σου χρειάζεται φορολογική ενημερότητα, μπορείς να πας να την πάρεις ΤΩΡΑ! Πριν τις 30/09. Ισχύει για 1-12 μήνες, ανάλογα.
* Για τις απειλές τους (για αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς), κυρώσεις μπορούν να υπάρξουν για ποσά των 5.000 ευρώ και άνω.
* Επίσης, έχει συνταχθεί κείμενο που επεξεργάστηκαν Δικηγόροι, Εφοριακοί και συνδικαλιστικές οργανώσεις και αφορά τη δήλωση αντίθεσης και αδυναμίας πληρωμής προς την αρμόδια ΔΟΥ. Εδώ μπορείς να βρεις το κείμενο, καθώς και οδηγίες : http://www.eforiakoi.org/images/stories/doc2011/DILOSI_ANTITHESIS.pdf
* Τέλος, ακόμα ένας λόγος να καθυστερήσεις την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς, είναι για να δείξεις την αλληλεγγύη σε όσους δεν έχουν να την πληρώσουν!
* Έχεις την Ιστορία με το μέρος σου: το 1991 ένα κίνημα άρνησης πληρωμής του κεφαλικού φόρου έριξε την κυβέρνηση Θάτσερ.
Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου:
Σε όποιους νομικούς εκβιασμούς και τερτίπια κι αν προχωρήσουν, θ’ απαντήσουμε οργανωμένα και όλοι μαζί ενωμένοι και όχι ατομικά. Η συλλογικότητα είναι το όπλο μας – κανένας μόνος του.
Μίλα με τους συναδέλφους σου, τους γείτονες σου, τους φίλους σου. Διάδωσε το!
Οργάνωσε στην πολυκατοικία σου, στην γειτονιά σου μια συζήτηση. Δράστε από κοινού!
Μπορoύμε να μαζέψουμε συλλογικά δηλώσεις άρνησης πληρωμής και να τις καταθέσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Να θυμάσαι:
Όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε!
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ των Μνημονίων!


ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ! φόρο ακίνητης περιουσίας
Ο 1ος λογαριασμός που θα έχει προστεθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ο οποίος πλέον είναι μόνιμος!!!!), θα έρθει μέσα στον Οκτώβρη .
Καλό είναι, αν βέβαια μπορούμε, να έχουμε εξοφλήσει τους προηγούμενους λογαριασμούς.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι έχουμε 85 μέρες περιθώριο από την επίδοσή του λογαριασμού για να τον εξοφλήσουμε και 25 ημέρες μετά την έγγραφη ειδοποίησή μας με τον επόμενο λογαριασμό, μέχρι την επικείμενη διακοπή ρεύματος.
Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι δυνατότητα διακανονισμού για τον φόρο δεν προβλέπεται (το αποφάσισε η «δημοκρατική» μας κυβέρνηση).
Μπορούμε να πάμε να πληρώσουμε το ποσό για την παροχή ρεύματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (είτε ατομικά, είτε συλλογικά) . Η σύμβαση με την ΔΕΗ αφορά μόνο την παροχή ρεύματος και όχι τους φόρους. Αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά στην συνεχεια.
Χρήσιμες πληροφορίες:
Πέντε μήνες χρειάζεται το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ για να ολοκληρώσει την αποστολή των εκκαθαριστικών για το τέλος ακινήτων, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, που σημαίνει ότι το τέλος για το 2011 θα πληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2012.
Η Ομοσπονδία αναφέρει, επίσης, ότι το κόψιμο της παροχής ρεύματος «δεν είναι εφικτό, καθώς σε παρά πολλά ακίνητα είναι ανέφικτη η είσοδος σε συνεργεία της ΔΕΗ, επειδή οι μετρητές βρίσκονται σε εσωτερικούς απροσπέλαστους χώρους κλπ» Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε! Αν αρνηθούμε μαζικά να πληρώσουμε:
* Θα δημιουργηθεί χάος στο μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ.
* Μα κυρίως θα δημιουργηθεί χάος και πανικός στην κυβέρνηση της Τρόικας και του ΔΝΤ!
Επειδή τα μέτρα τους δεν έχουν τελειωμό,
ας τελειώνουμε μια και καλή με αυτούς!
Όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ψήφισμα του ΤΕΕ Μαγνησίας

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η άδικη και βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, δεν έχει τελειωμό. Οδηγεί το λαό σε πλήρη εξαθλίωση.
Μετά τη μείωση των μισθών, την περικοπή των επιδομάτων, την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα πλατιάς κατανάλωση, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προστέθηκαν οι κεφαλικοί φόροι «επιτηδεύματος», «αλληλεγγύης» και το χαράτσι ακίνητης περιουσίας, ενώ επέρχονται και νέοι.
Όλα τα παραπάνω αφορούν και τους μηχανικούς, εργαζόμενους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες μιας και είμαστε αναπόσπαστο τμήμα του εργαζόμενου λαού.
Την ώρα που βιώνουμε μαζί με την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών το φάσμα της ανεργίας (στους μηχανικούς υπερδιπλασιάστηκε), τους δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους, τη διάλυση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργοστασίων, τη δυσβάσταχτη αύξηση των ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικών παροχών σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, με τη ταυτόχρονη απαξίωση της επιστημονικής μας γνώσης, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, καταπατώντας κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, συνεχίζει να ευνοεί και χρηματοδοτεί τις τράπεζες και να στηρίζει με νύχια και με δόντια το μεγάλο κεφάλαιο αφήνοντάς το στο απυρόβλητο, σε πλήρη συνεργασία με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Είναι πια αναγκαίος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο κοινός συντονισμός μας με τους εκπροσώπους όλων των φορέων των πολιτών που πλήττονται από τη μνημονιακή λαίλαπα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου, μαζικού κινήματος ενάντια στα χαράτσια, στο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και τελικά ενάντια στην εξαθλίωση του λαού.
Η Αντιπροσωπεία καλεί όλους τους μηχανικούς σε συστράτευση και διαρκή επαγρύπνηση ενάντια στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στα νέα μέτρα που πρόκειται να έρθουν.

Για την Αντιπροσωπεία
του ΤΕΕ Μαγνησίας

Το παραπάνω ψήφισμα προέκυψε στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας στη βάση της πρότασης της Παρέμβασης Μηχανικών που ακολουθεί

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26-9-2010 ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η άδικη και βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της τρόικας, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο δεν έχει τελειωμό. Οδηγεί το λαό σε πλήρη φτωχοποίηση και τη χώρα στην καταστροφή. Μετά τη μείωση των μισθών, την περικοπή των επιδομάτων, την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα πλατιάς κατανάλωση, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ,προστέθηκαν οι κεφαλικοί φόροι «επιτηδεύματος» , «αλληλεγγύης» και το χαράτσι ακίνητης περιουσίας ενώ επέρχονται και νέοι φόροι.
Όλα τα παραπάνω αφορούν και τους μηχανικούς εργαζόμενους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες μιας και είμαστε αναπόσπαστο τμήμα του εργαζόμενου λαού.
Την ώρα που βιώνουμε μαζί με την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών το φάσμα της ανεργίας (στους μηχανικούς υπερδιπλασιάστηκε) , τους δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους , τη διάλυση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργοστασίων , τη δυσβάσταχτη αύξηση των ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων και τη αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικών παροχών σε υγεία,πρόνοια,παιδεία, με τη ταυτόχρονη απαξίωση της επιστημονικής μας γνώσης , την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καταπατώντας κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης συνεχίζει να μειώνει τη φορολογία στους τραπεζίτες και να στηρίζει με νύχια και με δόντια το μεγάλο κεφάλαιο αφήνοντας το στο απειρόβλητο σύμφωνα με τις εντολές της Τρόικα της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. σε πλήρη συνεργασία με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις.
Είναι πια αναγκαίο πέρα από κάθε άλλη φορά ο κοινός συντονισμός μας με τους εκπροσώπους όλων των φορέων των πολιτών που πλήττονται από τη μνημονιακή λαίλαπα( ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ , ΟΛΜΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ , ΠΟΕ-ΟΤΑ,ΣΩΜΑΤΕΙΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ , ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ Κ.Λ.Π) για τη δημιουργία ενός πλατύ , μαζικού κινήματος ανυπακοής ενάντια στα χαράτσια , στο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και τελικά ενάντια στη φτωχοποίηση του λαού.
Καλούμε επίσης το πρόεδρο του ΤΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες του και να εκπροσωπήσει τους μηχανικούς και όχι τις αντιδραστικές κυβερνητικές επιλογές αλλιώς να παραιτηθεί.
Οι περιστάσεις ξεπερνούν τις αποφάσεις της αντιπροσωπείας και της Δ.Ε. και κάνουν επιτακτική την ανάγκη για κάλεσμα Γ.Σ. και συντονισμό όλων των μηχανικών για να περισώσουμε την αξιοπρέπεια της εργασίας μας.