Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

ΠΥΡΚΑΛ και κέντρο Αθήνας: Είναι ανεκτή η διαβούλευση;


ΑΠΟΨΕΙΣ

του Λουκά Τριάντη [1]

Συγκλίσεις και αιτήματα για διάλογο από επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς

Σε συνέχεια της εξαγγελίας της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού και τη σαρωτική εκκένωση υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Απρίλιο, πρόσφατη προσθήκη-τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τίτλο «Λειτουργία χώρων διοίκησης και ελεύθερου χώρου-αστικού πρασίνου στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ» ψηφίστηκε μαζί με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ) για τις «στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος». Η τροπολογία προσδιόριζε επιτρεπόμενες γενικές και ειδικές κατηγορίες χρήσεων γης, όρους και περιορισμούς δόμησης και το ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Ενάντια σε ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, πολεοδομικά κεκτημένα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η νομοθετική ρύθμιση δεν αναφερόταν σε κάποιο υφιστάμενο σχεδιασμό ή εκφρασμένη χωρική στρατηγική, δεν στηριζόταν σε κάποια μελέτη ή στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση που να αξιολογεί επιπτώσεις και εναλλακτικές, δεν είχε περάσει κανένα στάδιο διαβούλευσης ή «ωρίμανσης».

Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη κινητοποίησε επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς που ασχολούνται με ζητήματα πόλης και σχεδιασμού. Σε κοινή συνέντευξη τύπου πριν λίγες μέρες η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), o Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ) συζήτησαν μια σειρά από προβληματισμούς ως προς τη νομιμότητα, την επιστημονική δεοντολογία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και τη δημοκρατικότητα του εγχειρήματος. Οι τρεις φορείς έκαναν λόγο για «βίαιη εκκένωση» μητροπολιτικού χαρακτήρα και μείζονος σημασίας και ανέδειξαν, μεταξύ άλλων: την ασυμβατότητα με το στρατηγικό σχεδιασμό και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας/Αττικής· τις «πρόδηλες συνέπειες» για το ιστορικό κέντρο πόλης· την έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης και προεκτίμησης περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών επιπτώσεων τόσο για το κέντρο της Αθήνας όσο και την περιοχή υποδοχής στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού· την καταστρατήγηση των αρχών του χωρικού σχεδιασμού. Φορείς όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), δημοτικές παρατάξεις και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας διατύπωσαν ανησυχίες ή και σαφείς αντιθέσεις στο κυβερνητικό εγχείρημα. Λίγες μέρες πριν, η ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-Τμήμα Αττικής έκανε λόγο για ένα πολυεπίπεδα προβληματικό εγχείρημα, έλλειψη σχεδιασμού, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, κίνδυνο περαιτέρω τουριστικοποίησης και θεματοποίησης του κέντρου της Αθήνας, απόσυρση και θωράκιση των κρατικών κέντρων λήψης αποφάσεων.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Αδιανόητη αντεργατική διάταξη για τις γονεϊκές άδειες φροντίδας για τον κορωνοϊό




Αδιανόητη αντεργατική διάταξη για τις γονεϊκές άδειες φροντίδας για τον κορωνοϊό Η διάταξη καταργεί πρακτικά τις γονεϊκές άδειες φροντίδας με τριπλό τρόπο:
Μειώνει τις αποδοχές στο 50%
Λέει ότι μπορεί να μη μειωθούν αποδοχές, αν κάνεις τηλεργασία. Μα η τηλεργασία είναι κανονική εργασία, δεν είναι γονεϊκή άδεια. Άλλωστε γνωρίζουμε καλά πως η φροντίδα ενός παιδιού (και ειδικά αν αυτό νοσεί) δεν αποτελεί αλά καρτ ενασχόληση, αλλά απαιτεί την αμέριστη προσοχή του γονιού.
Η τηλεργασία δεν μπορεί να λογίζεται ως "περίπου άδεια", ανάλογα με το τι συμφέρει τον εργοδότη!
Προβλέπει μόνο 4 ημέρες ενώ η καραντίνα και για τα παιδιά είναι 10 ημέρες
Ένας ακόμα λόγος λοιπόν να δώσουμε όλες και όλοι μαζικό παρόν στις @22 ΓΕΝΑΡΗ - Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού , όπου καλεί το σωματείο μας, μαζί άλλα σωματεία, φορείς και συλλογικότητες
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΜΤ: https://somt.gr/%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b8.../...

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης»

 

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

                                                                             Αθήνα,    19-01-2021

Αρ. Πρωτ.:

 Προς :   Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων                               κ.  Κ. Χατζηδάκη

                                                                                                     Κοιν:     1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

                                                                                                                     2. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης»

 


Κύριε Υπουργέ,

 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους πάνω από 8.200 Διπλωματούχους Μηχανικούς που απασχολούνται στο σύνολο του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης»  και έχει αναρτηθεί στο σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/minlab/?p=5508

Όπως αναφέρει το Π.Δ. 8/2019/άρθρο 41,44 & 45 και η τροποποίηση του Οργανισμού e-ΕΦΚΑ 2020 (Ν.4670/20, άρθρο 93 ΔΤΥ, άρθρο 91 ΔΣτ., άρθρο 92 ΔΑΑΠ), ο «Οργανισμός Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).», πιο συγκεκριμένα η «Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης Τεχνικών Υπηρεσιών & Στέγασης» και οι εργαζόμενοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί της ανωτέρω Γενικής Διεύθυνσης, έχουν τις παρακάτω αρμοδιότητες και αντικείμενα:

 

Άρθρο 93: Επιχειρησιακός στόχος, διάρθρωση και κατανομή αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Το άρθρο 45 του Π.Δ. 8/2019 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 45: Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (και Υποδιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών με έδρα την Θεσσαλονίκη με αρμοδιότητα, Θράκη, Ανατολική Μακεδονία -Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο-Κέρκυρα). Αντικείμενο Μελέτη-Κατασκευή-Συντήρηση Κτιρίων & Εξοπλισμού)

1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών στο σύνολο των κτιρίων της Επικράτειας που στεγάζουν υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. και η διαρκής συντήρηση, βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των κτιρίων ιδιοκτησίας του.

Άρθρο 91: Τροποποίηση του επιχειρησιακού στόχου, της διάρθρωσης και της κατανομής αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

Το άρθρο 44 του Π.Δ. 8/2019 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 44:

Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Άρθρο 92: Επιχειρησιακός στόχος, διάρθρωση και κατανομή αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Στέγασης στο Π.Δ. 8/2019 προστίθεται άρθρο 44Α ως εξής:

«Άρθρο 44Α:

Διεύθυνση Στέγασης

1. Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Στέγασης είναι η στέγαση των υπηρεσιών του e-Ε.Φ.Κ.Α. και η διαχείριση και συντήρηση των ακινήτων του e-Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και των ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί για χρήση στις οικείες Δ.Υ.Π.Ε.

Στην αρμοδιότητα των παραπάνω Διευθύνσεων περιήλθαν από το 2017 όλα τα κτίρια όλων των ασφαλιστικών φορέων καθώς και τα κτίρια που εν μέρει ή εν όλω χρησιμοποιούνται από την Α' βάθμια Υγεία ("ιατρεία ΙΚΑ" κλπ). Επίσης τα τελευταία χρόνια οι παραπάνω υπηρεσίες ολοκληρώσαν τόσο τις λειτουργικές συγχωνεύσεις των εντασσόμενων ασφαλιστικών φορέων, όσο και project αξιοποίησης μεγάλων ακινήτων - ξενοδοχείων (π.χ Μακεδονία Παλλάς, 2 ξενοδοχεία πρόσφατα στην Αθήνα κλπ).

 

Με το ανωτέρω Ν/Σ συστήνεται Ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία: «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ e-Ε.Φ.Κ.Α.», με μοναδικό μέτοχο τον e- Ε.Φ.Κ.Α.. Στην εταιρεία αναθέτει αντικείμενο που εκτός της αξιοποίησης των διαθέσιμων ακινήτων,  περιλαμβάνει και το αντικείμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα  για το σύνολο των κτιρίων του e-ΕΦΚΑ, Την εποπτεία της θα έχει ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα αναγράφεται στο υπό διαβούλευση Ν/Σ:

«ΆΡΘΡΟ 11: Αποστολή και σκοπός:  

1. Αποστολή της εταιρείας είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διαχείρισης, της διαφάνειας και της υγιούς επιχειρηματικής λογικής. Στόχος είναι η διασφάλιση και μεγιστοποίηση της αξίας της, των προσόδων και της οικονομικής απόδοσης της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α, με την ορθολογική διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεσή της.

2. Στον σκοπό της Εταιρείας περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

θ) Η εκπόνηση και ανάθεση μελετών αξιοποίησης της ακινήτων περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α.. Η εκπόνηση και ανάθεση οικονομικών, τεχνικών, οικονομοτεχνικών, κατασκευής, επίβλεψης, διοίκησης, οργάνωσης και διαχείρισης ακινήτων και τεχνικών έργων, μελετών έργων ανακαίνισης και αναπαλαίωσης ακινήτων, και κάθε μελετητικού και συμβουλευτικού έργου, εργασίας και υπηρεσίας, για την ακίνητη περιουσία που διοικεί και διαχειρίζεται.

ι) Η ανάθεση και ανάληψη, επίβλεψη και κατασκευή τεχνικών έργων, οικοδομικών, ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών, βιομηχανικών, ενεργειακών, υδραυλικών, έργων εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης και αναπαλαίωσης ακινήτων, και κάθε είδους κατασκευαστικού έργου για την ακίνητη περιουσία που διοικεί και διαχειρίζεται.»

 

Το παρόν Ν/Σ αναφέρει τη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού αορίστου χρόνου από τον ΕΦΚΑ (δύναται) στην εταιρεία αυτή, αγνοώντας το γεγονός  ότι το 95% των υπηρετούντων υπαλλήλων (Διπλωματούχοι Μηχανικοί κλπ) είναι μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Δε γίνεται δηλαδή πρόβλεψη για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις υπάρχουσες Δ/νσεις (Οργανισμός e-ΕΦΚΑ 2020 του Ν.4670/20, άρθρο 93 ΔΤΥ, άρθρο 91 ΔΣτ., άρθρο 92 ΔΑΑΠ).

 

Συγκεκριμένα αναγράφεται στο υπό διαβούλευση Ν/Σ:

«ΑΡΘΡΟ 19:Μετακίνηση Προσωπικού

1. Προσωπικό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δύναται να αποσπάται ή να μεταφέρεται στην Εταιρεία, για την κάλυψη κενών θέσεων κατηγορίας και ειδικότητας αντίστοιχης ή παρεμφερούς με αυτήν που ανήκει ο αποσπώμενος ή μεταφερόμενος, με βάση τα τυπικά προσόντα που κατέχει και σύμφωνα με τους όρους του παρόντος».

 

Είναι εμφανές ότι: Παρόλο που αναφέρεται ως αποστολή της υπό σύστασης εταιρείας η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, στο σκοπό της παρουσιάζεται ως μια Υπερεταιρεία Τεχνική, Αξιοποίησης- Στέγασης, Συνεχούς Τεχνικής Υποστήριξης που επεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργία κάθε μονάδας, σε κάθε συντήρηση, επισκευή, στέγαση, μεταστέγαση, μετακόμιση, χωροθέτηση κλπ, αφαιρώντας το αντικείμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

 

Επιπλέον:

·         στην αρμοδιότητα των παραπάνω Τεχνικών Υπηρεσιών & Στέγασης περιήλθαν από το 2017, όλα τα κτίρια  των ασφαλιστικών φορέων, καθώς και τα κτίρια που εν μέρει ή εν όλω, χρησιμοποιούνται από την Α' βάθμια Υγεία ("ιατρεία ΙΚΑ" κλπ).

·         το αντικείμενο της υπό σύστασης εταιρείας θα έπρεπε να περιορίζεται στις υπηρεσίες συμβούλου Αξιοποίησης Ανάπτυξης Ακινήτων, όπως για παράδειγμα η ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), https://www.hppc.gr/,  με συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

·         στο υπό σύσταση Ν/Σ θα έπρεπε αντί να συμπεριλαμβάνει γενικώς και αορίστως ΟΛΑ τα ακίνητα του e -ΕΦΚΑ, να αναφέρεται ρητά και συγκεκριμένα ότι το χαρτοφυλάκιο της υπό σύστασης εταιρείας, αφορά μόνο εκείνα τα ακίνητα που δεν  έχουν ίδια χρήση από τον ΕΦΚΑ και ν’ ανατίθενται στην υπό σύσταση εταιρεία βάσει ονομαστικής κατάστασης. Επίσης για την αξιοποίηση του κάθε ακινήτου θα πρέπει να διατυπώνεται ως προϋπόθεση, η ύπαρξη σχετικής απόφασης  του ΔΣ του ΕΦΚΑ, μετά από εισήγηση των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών του.

Τέλος, θα πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα στο προσωπικό που υπηρετεί στις παραπάνω Τεχνικές Υπηρεσίες και οδηγούνται αντικειμενικά σε κατάργηση, να μετατάσσονται εκούσια σε Υπηρεσίες που επιθυμούν και προβλέπεται στελέχωση. Θα πρέπει δηλαδή να επιτρέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στους κύκλους κινητικότητας επ΄ αόριστον, αίροντας την αναγραφόμενη εξαίρεση τους  μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 (Ν.4778/21 άρθρο 36).

Κατόπιν όλων των ανωτέρω αναφερόμενων, αποδεικνύεται ότι υπάρχει πρόθεση της περαιτέρω υποβάθμισης ή και εξαφάνισης των παραπάνω Τεχνικών Υπηρεσιών, αφού  η σύσταση της «νέας Δημόσιας» υπερεταιρείας  «μη κερδοσκοπικού σκοπού», έχει το ίδιο αντικείμενο και πριμοδοτείται σε βάρος Υπηρεσιών που καλά λειτουργούν μέχρι σήμερα. Γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από το πλήθος των υποθέσεων που έχουν χειριστεί οι Τεχνικές Υπηρεσίες του e ΕΦΚΑ μέσα σε δυσμενείς συνθήκες (υποστελέχωσης και ενοποίησης). Επιπρόσθετα δεν  υπάρχει καμία σαφής μέριμνα για την τύχη των συναδέλφων που εργάζονται σ’ αυτές.

Γι αυτό ζητούμε οι παραπάνω Τεχνικές Υπηρεσίες και το στελεχιακό δυναμικό τους:

·         να αναβαθμιστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να συνεισφέρουν  στο κοινωνικό έργο του ΕΦΚΑ.

·         να αξιοποιηθούν τα έμπειρα στελέχη τους προς όφελος του Δημοσίου Συμφέροντος, κόντρα στα «μη κερδοσκοπικά  συμφέροντα» μιας  «Δημόσιας» υπερεταιρείας, που στο παρελθόν αντίστοιχες «Δημόσιες» υπερεταιρείες έχουν δώσει συγκεκριμένο δείγμα γραφής.  

Τέλος σε σχέση με τις λοιπές ρυθμίσεις του εν λόγω Ν/Σ οφείλουμε να επισημάνουμε τη διαφωνία μας, τόσο με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην υποκατάσταση των κριμένων Προϊσταμένων από «Στελέχη του Ιδιωτικού Τομέα», όσο και με τις αυστηρές πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπονται για τους Υπαλλήλους. Ο ΕΦΚΑ χρειάζεται προσλήψεις, καλύτερη οργάνωση και μηχανογράφηση, βελτίωση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αξιοποίηση του προσωπικού του, ώστε να εργαστεί προς όφελος των ασφαλισμένων και της κοινωνικής ασφάλισης. Τα πολλαπλά προβλήματα που σας έχουμε επισημάνει (λανθασμένες εισφορές ελεύθερου επαγγελματία σε μισθωτούς μηχανικούς, μη απονομή προσαύξησης σύνταξης σε χιλιάδες ασφαλισμένους επί 5,5 έτη, απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, εφάπαξ και επικουρικών) οφείλουν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός του Δημοσίου Τομέα – Γ΄ Υπηρεσιακό συμβούλιο ΥΠΠΟΑ

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 18/1/2022


Προς : 1. Γεν. Γραμματέα ΥΠΠΟΑ κο Διδασκάλου

2. Γ’ Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΥΠΠΟΑ

Κοιν.: 1. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού,

κα. Μενδώνη

2. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ

                                                                    3. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

4. Τμήμα Πολιτισμού της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Θέμα: Αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός του Δημοσίου Τομέα – Γ΄ Υπηρεσιακό συμβούλιο ΥΠΠΟΑ.




Με το παρόν αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας διότι όπως έχουμε ενημερωθεί από συναδέλφους μέλη μας το Γ’ Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΠΟΑ συνεχίζει να μην προχωρά στην αναγνώριση Προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου Τομέα με βάση το ΠΔ 69/2016, από Διπλωματούχους Μηχανικούς μέλη μας:

Υπενθυμίζουμε

Α) Την ΔΙΔΑΔ/Φ.31.54/2365/οικ.21426 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία με σαφήνεια αναφέρει ότι: “Τα δικαιολογητικά για τους ασκήσαντες ελευθέριο επάγγελμα και όσους απασχολήθηκαν με έμμισθη εντολή είναι κατά περίπτωση τα ακόλουθα: Βεβαίωση από το οικείο επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Σύλλογο, από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα του μέλους και η διάρκειά της, εφόσον η ιδιότητα αυτή είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος “

Β) Την ΔΙΔΑΔ/Φ.31.57/2469/οικ.11755 Εγκύκλιο του ίδιου Υπουργείου όπου αναφέρει: “Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγκυκλίων της Υπηρεσίας μας αναφορικά με την αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 98 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) και του Π.Δ. 69/2016 (Α’ 127), διευκρινίζεται εκ νέου ότι για τις περιπτώσεις ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα ή απασχολούμενων με έμμισθη εντολή, για τους οποίους είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο οικείο επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Σύλλογο, απαιτούμενο δικαιολογητικό για την αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα αποτελεί η βεβαίωση του οικείου επαγγελματικού Επιμελητηρίου ή Συλλόγου. “

Γ) Το από 28/7/2017 έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου το οποίο επιβεβαιώνει τα παραπάνω : https://emdydas.gr/images/stories/news/2017/attikis_proypiresias_tee.pdf

Δ) το γεγονός ότι πέντε (5) ολόκληρα έτη για πλήθος συναδέλφων μας δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης διότι ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις εργοδότη κλπ) από το Γ Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Δικαιολογητικά τα οποία αφενός δεν απαιτούνται από τις Εγκυκλίους, αφετέρου είναι αδύνατο να αναζητηθούν μετά από 20 ή 25 ή και 30 έτη!

Επειδή η αναιτιολόγητη αυτή καθυστέρηση παρατηρείται μόνο στο Υπουργείο σας και προφανώς βλάπτει Υπηρεσιακά την εξέλιξη των συναδέλφων μας, σας καλούμε σε συνάντηση, ώστε να οδεύσει προς επίλυση η δυσλειτουργία αυτή.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Μουσεία, δωρητές… λεβέντες και μερικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα ή πώς να ξεπλύνετε τους χορηγούς σας

ΕΑΚ ΥΠΠΟΑ

Όταν η Λίνα Μενδώνη στις προγραμματικές της δηλώσεις το 2019 μιλούσε για «αυτοχρηματοδότηση του πολιτισμού» και «πλήρη αξιοποίηση της συνεργασίας με τα Κοινωφελή Ιδρύματα» ήταν σαφές –τουλάχιστον στους γνώστες – τι εννοούσε. Μια πολιτική που επί δεκαετίες (10 χρόνια ήταν η ίδια ΓΓ του ΥΠΠΟΑ) φρόντισε να παραχωρήσει όλο τον σύγχρονο πολιτισμό στα κάθε λογής «Ιδρύματα» και «ευεργέτες» (Λαμπράκης, Ωνάσης, Λάτσης, Κωστόπουλος κ.ά.), με τους εξής τρόπους: 1) Την αλλαγή θεσμικής υπόστασης των δημόσιων φορέων σύγχρονου πολιτισμού (όλοι είναι ΝΠΙΔ πλέον), με διοικήσεις διορισμένες από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία (πλην 2 εξαιρέσεων που επιλέχτηκαν με ανοιχτό διαγωνισμό μόλις το 2021), με σκανδαλώδες αποκορύφωμα της πρακτικής αυτής τον διορισμό Λιγνάδη, 2) Την υποχρηματοδότηση (ή τη χρηματοδότηση από τις «λίστες» των «κολλητών») της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, από το βιβλίο ως τα εικαστικά, 3) Την περιθωριοποίηση όλων των αρμόδιων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ που ασχολούνταν με τον Σύγχρονο Πολιτισμό, ώστε να μην παράγουν πολιτική και να ακυρώνεται ο εποπτικός τους ρόλος.

Φοβού τους χορηγούς και δωρεές φέροντας

Για να φτάνουμε σήμερα η Λυρική να έχει παραδοθεί στο Ίδρυμα Νιάρχος, η Εθνική Πινακοθήκη να έχει μια τεράστια ταμπέλα που αντί να γράφει «Ίδρυμα Αλεξάνδρου Σούτσου» ή έστω «δαπάναις του Έλληνα και Ευρωπαίου φορολογούμενου» γράφει με τεράστια γράμματα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και οι καλλιτέχνες να παρακαλάνε να δουλέψουν στη Στέγη του Ωνασείου για νά ‘χουν στον ήλιο μοίρα.

Αυτό το «μοντέλο» έπρεπε πάση θυσία να επεκταθεί και στην πολιτιστική κληρονομιά. Για πολλά χρόνια το έδαφος προετοιμαζόταν, με τις άοκνες προσπάθειες της Λ. Μενδώνη αλλά και της Λ. Κονιόρδου, μέσα από τη στήριξη που παρείχαν στο σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ του Στ. Μπένου (το οποίο και συνέβαλε βέβαια και στην αναβάθμιση της καριέρας του Ιδρυτή του, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…). Από το 2019 και μετά, όμως, υπάρχει ένας διακηρυγμένος στόχος: η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Κι αν η νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά είναι πιο αυστηρή, κανένα πρόβλημα: μεγάλα και μικρά Ιδρύματα μπορούν να «μοιραστούν» μεταξύ τους Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, είτε για να βάλουν την ταμπέλα τους, είτε για να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ, μοιράζοντας τις δουλειές μεταξύ των εταιρειών τους, είτε για να δώσουν δουλειά στους κολλητούς τους, είτε για να πατήσουν πόδι στη διοίκηση των αρχαιολογικών Μουσείων, τα οποία προορίζονται από την κυβέρνηση να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα με διορισμένα ΔΣ…

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αντισυνταγματική η αναγνώρισης της “επαγγελματικής ισοδυναμίας” τίτλου σπουδών “Bachelor”, ο οποίος απονεμήθηκε από κολέγιο στην Ελλάδα

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αθήνα, 17/1/2022

Αρ. Πρωτ. :

Προς : Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(ενημέρωση των μελών)



Θέμα : Αντισυνταγματική η αναγνώρισης της “επαγγελματικής ισοδυναμίας” τίτλου σπουδών “Bachelor”, ο οποίος απονεμήθηκε από κολέγιο στην Ελλάδα

Συνάδελφοι/σες

Ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκε η 1071/2021 απόφαση του Δ'Τμήματος του ΣτΕ, η οποία αφορά στο ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) και τη διαδικασία αναγνώρισης της “επαγγελματικής ισοδυναμίας” τίτλου σπουδών “Bachelor”, ο οποίος της απονεμήθηκε από κολέγιο στην Ελλάδα. Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να τη διαβάσετε στο σύνδεσμο:

Σύμφωνα με τη σύνοψη της απόφασης αυτής: Ως προς την επαγγελματική ή άλλη ειδική εκπαίδευση, το Σύνταγμα δεν απαγορεύει την ίδρυσή τους και από ιδιώτες. Θα συνιστούσε δε συνταγματικώς ανεπίτρεπτη καταστρατήγηση, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων σχολών που δεν εντάσσονται στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά στην μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική ή άλλη ειδική εκπαίδευση, την δυνάμενη, υπό προϋποθέσεις, να παρέχεται και από ιδιώτες, σύμφωνα με τα εκτεθέντα ανωτέρω [σε αντίθεση προς την ανώτατη εκπαίδευση που παρέχεται μόνο από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου], κατά πλήρη εξομοίωση προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ίδιο επαγγελματικό τομέα. Και τούτο διότι η εξομοίωση αυτή θα καθιστούσε τους χορηγούμενους από τους φορείς της μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης τίτλους ουσιαστικώς ισοδύναμους προς τους χορηγούμενους από σχολές ανώτατης βαθμίδας και θα αναιρούσε έτσι την προβλεπόμενη στο Σύνταγμα ως άνω διάκριση, καθώς και την απαγόρευση ίδρυσης σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από ιδιώτες (πρβλ. ΣτΕ 678/2005 Ολομ, 3066/2010 επτ, ΣτΕ 2881/2011 επτ).

Αντίκειται στο Σύνταγμα η αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοτιμίας τίτλου πιστοποιούντος πρώτο κύκλο σπουδών, ο οποίος χορηγήθηκε στην Ελλάδα από ιδιωτικό φορέα παροχής μη τυπικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προς τίτλο που απονέμεται από ελληνικό ίδρυμα τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και η παρεχόμενη από τον νομοθέτη δυνατότητα να αναγνωρίζεται από το ΣΑΕΠ, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας του π.δ. 38/2010, η “επαγγελματική ισοδυναμία” τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών [bachelor], ο οποίος χορηγείται από ιδιωτικό φορέα παροχής μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Η αντισυνταγματικότητα δεν αίρεται από τη δυνατότητα του ΣΑΕΠ να απαιτήσει τη συμπλήρωση των προσόντων του ενδιαφερομένου.

Από το άρθρο 16 [παρ. 5-8] του Συντάγματος συνάγεται ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η αναγνώριση, από το εκάστοτε κατά νόμον αρμόδιο όργανο [π.χ. ΔΙΚΑΤΣΑ, ΔΟΑΤΑΠ], της ακαδημαϊκής ισοτιμίας τίτλου πιστοποιούντος πρώτο κύκλο σπουδών, ο οποίος χορηγήθηκε στην Ελλάδα από ιδιωτικό φορέα παροχής μη τυπικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προς τίτλο που απονέμεται από ελληνικό ίδρυμα τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, είτε η αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοτιμίας του τίτλου επιχειρείται αμέσως είτε επιχειρείται εμμέσως [π.χ. με την αναγνώριση μεταπτυχιακού διπλώματος, χορηγηθέντος μεν από ανώτατο ομοταγές εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής, ερειδόμενου, όμως, σε τίτλο τέτοιου ημεδαπού ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου]

Από τα ανωτέρω δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος. Ο επίδικος τίτλος χορηγήθηκε στην εκκαλούσα από Κολλέγιο, που παρέχει μη τυπική μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και διαθέτει απλώς πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών από τον οργανισμό NEASC, αλλά δεν αποτελεί ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης. Παραπομπή στην Ολομέλεια του ζητήματος της συνταγματικότητας των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3696/2008, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 75 παρ. 1 του ν. 4310/2014, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4264/2014, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 75 παρ. 1 του ν. 4310/2014. Η έφεση ασκήθηκε παραδεκτά κατά το άρθρο 58 παρ. 1 του π.δ.18/1989. Όμοια με την αρ. 1072/2021 ΣτΕ.


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.11.2021, 16:00
Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981
Τάσης Παπαϊωάννου*
Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής δραστηριοποιείται ενεργά για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την αρχιτεκτονική στη χώρα μας. Ημερίδες, ομιλίες, παρουσιάσεις, αλλά και αξιόλογες δράσεις όπως το εργαστήριο «Διαδρομές από την απαρχή του μοντερνισμού έως σήμερα στην Αττική» που επικεντρώνουν την έρευνα και στρέφουν τη συζήτηση γύρω από θέματα τα οποία μέχρι πρότινος έμεναν στη σκιά.

Πριν από λίγες μέρες είχα τη χαρά να ενημερωθώ από την καλή συνάδελφο Αντωνία Πάνου, εκ μέρους της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής του συλλόγου, για την ολοκλήρωση του ψηφιακού αρχείου των Ελληνίδων αρχιτεκτόνων. Ενα σημαντικό εγχείρημα καταγραφής, ανάδειξης και δημοσιοποίησης του έργου και της συνεισφοράς τους από το 1923, όπου αποφοίτησε η πρώτη αρχιτέκτων-μηχανικός, μέχρι και το 1981. Μια οφειλή στις γυναίκες συναδέλφους οι οποίες σε παλαιότερες ιστορικές συγκυρίες και σε δύσκολες για εκείνες συνθήκες συμμετείχαν (και πολλές εξ αυτών συνεχίζουν να συμμετέχουν) με τις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες τους, τα γραπτά τους, το αξιόλογο υλοποιημένο έργο τους, τη διδασκαλία τους στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.

Το αρχείο περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους, την αρχιτεκτονική και εικαστική δραστηριότητά τους, τις δημοσιεύσεις και τα βιβλία τους, ενώ συνοδεύεται από πλούσιο εικονογραφικό και φωτογραφικό υλικό. Μια σημαντική πρωτοβουλία γυναικών συναδέλφων που στελέχωσαν την ερευνητική-επιστημονική επιτροπή του συλλόγου και έφεραν εις πέρας την πρώτη φάση του ανεκτίμητου αυτού αρχείου. Ενός αρχείου που παραμένει φυσικά ανοιχτό και το οποίο διαρκώς θα εμπλουτίζεται και με άλλες συναδέλφους.

Βλέπεις τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των πρώτων γυναικών αρχιτεκτόνων, οι οποίες νοερά σε μεταφέρουν σε κείνα τα δύσκολα χρόνια που πάλευαν μόνες να υπηρετήσουν την τέχνη και την επιστήμη τους, αλλά την ίδια στιγμή να ανταποκρίνονται στον παραδοσιακό τους ρόλο ως μητέρων μεγαλώνοντας και φροντίζοντας τα παιδιά τους. Μέσα σ’ αυτό το πολύτιμο αρχείο καταγράφονται άγνωστες πτυχές της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, διασώζεται η ιστορική της μνήμη πριν τη σκεπάσει οριστικά η λήθη, έτσι ώστε οι νεότερες γενιές να συνειδητοποιήσουν πόσα πολλά χρωστάνε στην Ελληνίδα αρχιτέκτονα. Στις πιονέρισσες εκείνες που τα έβαλαν με το θηρίο και το νίκησαν!

Κατανοείς την αυταπάρνηση και τη ισχυρή βούλησή τους να κάνουν αρχιτεκτονική σ’ ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, αλλά και στην «εχθρική» για εκείνες οικοδομή, εμπλουτίζοντας την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό της με τη δική τους προσωπική εμπειρία, τη δική τους καθαρή ματιά. Παράλληλα συνειδητοποιείς την ενεργή συμμετοχή τους στους φοιτητικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες σε σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος, τότε που όλοι και όλες μαζί πάλευαν για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Σήμερα το ποσοστό των φοιτητριών στις εφτά Αρχιτεκτονικές Σχολές της χώρας μας κυμαίνεται γύρω στο 80%, αντιστρέφοντας τελείως την αναλογία αντρών-γυναικών σε σχέση με εκείνα τα χρόνια. Δίχως εκείνες τις πρώτες, μετρημένες στα δάκτυλα, γυναίκες και το δικό τους έργο σήμερα η αρχιτεκτονική θα ήταν πολύ διαφορετική, φτωχότερη. Μέσα από τις σελίδες του ψηφιακού αρχείου, το οποίο εκτός των άλλων αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στις γυναίκες αρχιτέκτονες, αναδύεται και τονίζεται η ανεκτίμητη συμβολή τους στον κτιριακό μας πολιτισμό του 20ού και 21ου αιώνα.

* αρχιτέκτονας - ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων, 1923-1981
Περιλαμβάνονται, σε πρώτη δόση, οι (αυτο)βιογραφίες 76 Ελληνίδων αρχιτεκτόνων που σε χαλεπούς καιρούς σπούδασαν στο ανδροκρατούμενο Πολυτεχνείο και αργότερα δημιούργησαν και άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική αρχιτεκτονική

TANEA Team16 Νοεμβρίου 2021 | 08:53


Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων, 1923-1981. Το αρχείο αυτό, που αναρτήθηκε πρόσφατα στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.femarch, αποτελεί μια πολύτιμη συνεισφορά όχι μόνο στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής, αλλά και του αγώνα των Ελληνίδων επιστημόνων για επαγγελματική και κοινωνική χειραφέτηση.

Περιλαμβάνονται, σε πρώτη δόση, οι (αυτο)βιογραφίες 76 Ελληνίδων αρχιτεκτόνων που σε χαλεπούς καιρούς σπούδασαν στο ανδροκρατούμενο Πολυτεχνείο και αργότερα δημιούργησαν και άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική αρχιτεκτονική ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να ανταποκριθούν στον παραδοσιακό ρόλο της συζύγου και μητέρας. Να σταθούν στο σπίτι, στο γραφείο αλλά και στο εργοτάξιο.

H Ελένη Πατρικίου-Κανελλοπούλου (1918 – 1923) είναι η πρώτη γυναίκα απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και η πρώτη που σταδιοδρόμησε τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στην κονίστρα της μαχόμενης αρχιτεκτονικής.

Η Ελένη Πατρικίου με συμφοιτητές της στη Σχολή.

Το 1923 δεν είναι τυχαίο, καθώς τότε αποφοίτησε η πρώτη Ελληνίδα αρχιτέκτων και πρώτη μηχανικός του ΕΜΠ. (Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ιδρύθηκε το 1917.) Από το 1923 έως το 1949, δηλαδή στη διάρκεια 26 χρόνων, αποφοίτησαν μόνο 26 γυναίκες αρχιτέκτονες. Αμέσως μετά, μέχρι και το 1955, έχουμε περί τις 40, μέχρι και το 1960 έχουμε 52, μέχρι και το 1965 πάνω από 170, και μετά… έρχεται η έκρηξη. (Σήμερα το ποσοστό των φοιτητριών στις επτά Αρχιτεκτονικές Σχολές της χώρας μας κυμαίνεται γύρω στο 80%.)

Η Αναστασία Τζάκου (1947 - 1952) ανήκει στους πρωτοπόρους της αρχιτεκτονικής «άνοιξης» του 1960, ενώ υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε έδρα αρχιτεκτονικής στην Eλλάδα (1981).

Η Αναστασία Τζάκου στη Βηρυττό.

Το καλαίσθητο και άρτια συγκροτημένο αυτό αρχείο, προϊόν της εθελοντικής εργασίας μελών του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Τμήματος Αττικής, δεν είναι μια τυπική επετηρίδα. Εμπλουτίζεται από γλαφυρές αφηγήσεις, φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, ζωγραφικές παραστάσεις, ποιήματα που συγκροτούν μια πανοραμική εικόνα ενός συχνά αγνοημένου τμήματος των Ελληνίδων επιστημόνων. Επιπλέον, το αρχείο θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες αναρτήσεις.

Το αρχείο αυτό, αποτέλεσμα μακράς προεργασίας, είναι ελάχιστος φόρος τιμής για τις χιλιάδες αφανείς και ξεχασμένες (συνήθως) γυναίκες που αγωνίστηκαν, η καθεμιά με τον τρόπο της, για την ατομική αλλά και τη γενικότερη χειραφέτησή τους.

Η Μυρτώ Αντωνοπούλου-Μπογδάνου (1951 – 1956) μεταξύ άλλων εργάστηκε για δύο χρόνια με έδρα το γραφείο Δοξιάδη στη Βαγδάτη, ενώ ασχολήθηκε με κτίρια Υγείας, δημόσια και ιδιωτικά.

Η Μυρτώ Αντωνοπούλου μεταξύ άλλων εργάστηκε για δύο χρόνια με έδρα το γραφείο Δοξιάδη στη Βαγδάτη.