Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος για τις «Περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών»



Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος και το Παρατηρητήριο Αναδάσωσης 2021 κλήθηκαν να μετάσχουν χτες (28/9/2021) στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «Περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών».

Ακολουθεί η ενημέρωση του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου κ. Γεώργιου Χριστοφορίδη προς τα μέλη της Επιτροπής.

---------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ευχαριστώ την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων και την Πρόεδρό της για την πρόσκληση στη σημερινή συνεδρίαση.

Το θέμα της αναδεικνύει επιτέλους κάτι το οποίο τείνει να υποβαθμιστεί, ίσως και να λησμονηθεί. Ότι δηλαδή η τραγική καταστροφή του φετινού καλοκαιριού είναι προεχόντως περιβαλλοντική. Καταστροφή τεράστιου τμήματος του φυσικού κεφαλαίου της Χώρας, δασών, όχι απλώς δέντρων, τοπίου και γεωργικής γης. Η καταστροφή αυτή έπληξε οικισμούς και άλλες εγκαταστάσεις και συμπαρέσυρε την τοπική οικονομία: γεωργία, κτηνοτροφία, ρητινοσυλλογή, μελισσοκομία, μεταποίηση, τουρισμό κ.λπ.

Ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας της καταστροφής είναι και ο κρίσιμος παράγων που καθορίζει το περιεχόμενο, τα κριτήρια και ιδίως τα όρια του αποκαταστατικού εγχειρήματος. Η καμμένη φύση δεν είναι πεδίο ελεύθερο από κάθε περιορισμό, ανοιχτό σε κάθε «δημιουργική» παρέμβαση. Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει για το αστικό περιβάλλον. Μια πόλη λ.χ. που ισοπεδώθηκε από σεισμό η πυρκαγιά, αφήνει ίσως κάποια περιθώρια για εκσυγχρονισμό ή διόρθωση λαθών στον πολεοδομικό της σχεδιασμό. Αυτό δεν ισχύει όμως για τη φύση. Η φύση δεν έχει κάνει λάθη, τα οικοσυστήματα, τα δάση, τα ρέματα, το φυσικό ανάγλυφο, το τοπίο δεν επιδέχονται διορθωτικές παρεμβάσεις και επανασχεδιασμό. Χρειάζονται χρόνο, χώρο και ησυχία για να λειτουργήσουν οι φυσικές διαδικασίες αναγέννησης, υποβοηθούμενες αν, όπως και όσο χρειάζεται.

Για να αποκατασταθούν τα οικοσυστήματα καθ’ εαυτά χρειάζονται πράγματα λίγο-πολύ απλά. Κήρυξη αναδάσωσης που θα διασφαλίζει ότι τα όριά τους θα παραμείνουν αμετακίνητα στην ίδια θέση, χωρίς λάθη και παραλείψεις, εσκεμμένες και μη. Υποστήριξη της αναδάσωσης από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες σύμφωνα με την δασολογική επιστήμη, ώστε να αποφευχθούν πρόχειρες και αποσπασματικές παρεμβάσεις από μη ειδικούς που θα επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτά απαιτεί η διαδικασία της αποκατάστασης. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το εγχείρημα της αποκατάστασης δεν είναι καθόλου απλό, ακριβώς γιατί τα δάση δεν υπάρχουν μόνα τους. Η περιβαλλοντική αποκατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποκατάσταση της γεωργικής γης και του πρωτογενούς τομέα, την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων οικισμών, τη στήριξη και αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, τη συγκράτηση των πληθυσμών κ.λπ. Για να αποκατασταθούν όλα αυτά το γρηγορότερο δυνατόν, χωρίς όμως να πληγεί το προστατευτέο φυσικό περιβάλλον, η πολύτιμη γεωργική γη, το τοπίο και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής, απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός από το κράτος, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, συντονισμός δημοσίων υπηρεσιών με διαφορετικές αρμοδιότητες και αποτελεσματικοί έλεγχοι και εποπτεία του όλου εγχειρήματος, ακριβώς γιατί προέχει η προστασία των αναδασωτέων από κάθε άλλη χρήση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα – Οι Μηχανικοί δεν είναι τα εξιλαστήρια θύματα

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Αθήνα, 1-10-2021

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα –

Οι Μηχανικοί δεν είναι τα εξιλαστήρια θύματα



Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την συμπαράστασή του, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του για τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στους συνάδελφους εργαζόμενους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που ως εξιλαστήρια θύματα διώκονται για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής. Για το λόγο αυτό και είχε προκηρύξει Παννατική Στάση Εργασίας την Παρασκευή 24/1/2021, όπου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης.

Στα πλαίσια αυτά ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και η Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής κατέθεσαν την Τετάρτη 29/9/2021 στο σχετικό δικαστήριο προς υπεράσπιση των κατηγορούμενων συναδέλφων μας. Στην παρέμβαση μας αναδείξαμε την εδώ και 11 χρόνια αδυναμία ορθής λειτουργίας του ΥΔΟΜ από τον Ν.3852/10 και έκτοτε:

  • Από τους 332 Δήμους της Χώρας (μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α.), οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ. Από αυτές (168) 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου 2 Μηχανικό ΠΕ, 28 απασχολούν μόνο 1 μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, άλλες 28 μονάχα 2 και 16 απασχολούν 3. Οι 96 από τις 168 (ποσοστό μεγαλύτερο του 57%) δηλαδή λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου.

  • Η Διοικητική Υποστήριξη των υπολοίπων Δήμων παρατείνεται στο διηνεκές (είναι ενδεικτικό ότι σήμερα 1/1/2021 λήγει ακόμη μία προθεσμία).

  • Απουσιάζουν από τις ΥΔΟΜ και οι απαιτούμενες ειδικότητες καθώς 20 από αυτές δεν διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δεν διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δεν διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δεν διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

  • Τα Παρατηρητήρια Δόμησης τα οποία ακόμη αγνοείται η τύχη τους

  • Η Νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα αλλάζει με τρομακτικούς ρυθμούς.

  • Οι περίπου 2.000.000 υπαγωγές στο Σύστημα Αυθαιρέτων του ΤΕΕ έχουν μείνει ανέλεγκτες μια και ουδέποτε εκδόθηκε η προβλεπόμενη ΚΥΑ για δειγματοληπτικό έλεγχο στο 10% αυτών.

  • Τα ρέματα που η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής έχει στην αρμοδιότητα της ανέρχονται στα περίπου 500 χιλιόμετρα, με απουσία οριοθέτησης τους, χωρίς Μητρώο και μέσα για την αστυνόμευση τους και όλα αυτά με ελάχιστους Υπαλλήλους.

  • Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι ελάχιστοι εναπομείναντες μηχανικοί που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση ΟΛΩΝ των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κλπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλες και ολοκληρωμένα.

  • Οι συνάδελφοι μας με ευσυνειδησία ανταποκρίθηκαν στις εκατοντάδες καταγγελιών για αυθαίρετα που ήρθαν στην Υπηρεσία, συντάσσοντας περίπου 700 εκθέσεις αυτοψίας.

Όπως εύστοχα επισήμανε και ο Πρόεδρος της Έδρας: “και η Πολιτεία τι έκανε για όλα αυτά;” Όπως αναφέραμε και στην πρώτη μας ανακοίνωση: “Χρόνια τώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τους νόμους τους οποίους ψηφίζουν, καθώς και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές με τις αποφάσεις τους για υλοποίηση τεχνικών έργων, εκφοβίζουν, απειλούν και διώκουν τους συναδέλφους εργαζόμενους στις Τεχνικές Υπηρεσίες, για την υλοποίηση έργων που αφορούν κυρίως εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, παρά έργα προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, κλπ).

Η τραγική υποστελέχωση την οποία έχουμε αναδείξει πολλαπλά, η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ Α’ και Β’, ο τεράστιος όγκος δουλειάς που έχουν να υλοποιήσουν, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλιπή εξοπλισμό και την απαρχαιωμένη νομοθεσία, κλπ, είναι η καθημερινότητά τους, στην οποία περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να καλούνται συνεχώς σε απολογία – και τις περισσότερες φορές χωρίς νομική κάλυψη από την υπηρεσία τους - για όλα αυτά που εκ των πραγμάτων δεν είναι στο χέρι τους να υλοποιήσουν, αλλά διατηρούν όλο το μερίδιο ευθυνών για την πραγματοποίησή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι τους συναδέλφους μας στηρίζει και η ΔΕ του ΤΕΕ με σχετική της ανακοίνωση.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας προσφεύγουν για τις ανεμογεννήτριες


ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI29.09.2021, 17:31
Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας προσφεύγουν για τις ανεμογεννήτριες
efsyn.gr

Ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας.


Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι Δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, όπως και 9 κάτοικοι της Εύβοιας, με αιτία το θέμα των ανεμογεννήτριων.

Οι τρεις Δήμοι στρέφονται κατά του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» με φορέα εκτέλεσης του έργου την εταιρεία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» και οι 9 κάτοικοι κατά της χορήγησης της άδειας αιολικού πάρκου στη θέση Αγριαχλαδιά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου με φορέα την εταιρεία «Ενεργειακή Δυστίων Ευβοίας» συμφερόντων του ομίλου εταιρειών «ΤΕΡΝΑ».

Με τις προσφυγές τους, ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου, κ.λπ., με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».

Αρχές Περιβαλλοντικού Δικαίου κατά την οριοθέτηση των ρεμάτων


Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ, Δικηγόρος, Δίκαιο Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΟΛΑΚΗ, Δικηγόρος, Μετ/κό πρόγραμμα «Δίκαιο Περιβάλλοντος» της Νομικής Σχολής Αθηνών

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Συλλογή υπογραφών ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Νημποριό & τα Στύρα Ευβοίας




Εξωραϊστικός Σύλλογος Νιμποριού-Ευβοίας started this petition to ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ and 1 other


Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο εκφράζουμε την έντονη ανησυχία, δυσαρέσκεια, αλλά και την εναντίωση μας, στην επικείμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον λόφο του Νημποριού Στύρων, Ν. Ευβοίας. Η υλοποίηση του σχεδιαζόμενου έργου θα αποτελέσει ένα τεράστιο έγκλημα της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, με το ΥΠ.ΠΟ.Α. στον ρόλο του δήμιου.

Από τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στη Νότια Εύβοια τα τελευταία χρόνια, το μόνο που μένει είναι υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με την αποψίλωση και τη διάβρωση του εδάφους στα βουνά και τις πλαγιές της περιοχής, από τη διάνοιξη πολλών δεκάδων χιλιομέτρων οδοποιίας και την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Πρόκειται για μια διαδικασία «ανάπτυξης» που φέρνει όντως τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.

Φτάνει πια! Ήδη λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή 413 ανεμογεννήτριες, 163 έχουν άδεια εγκατάστασης, 124 άδεια παραγωγής ενώ 147 είναι υπό αξιολόγηση. Συνολικά 847 ανεμογεννήτριες στον Δήμο Καρύστου.

Επιπλέον, η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής στο Νημποριό και την ευρύτερη περιοχή των Στύρων Ευβοίας υποβαθμίζεται και καταστρέφεται. Η καταστροφή αρχαιολογικών χώρων, που θα προκαλέσει η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού στο Νημποριό είναι τεράστια, καθώς οι πολυάριθμες ομάδες και τα μεμονωμένα μέτωπα Ρωμαϊκών και νεότερων λατομείων, που βρίσκονται διάσπαρτα στον λόφο, πρόκειται να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες έως και ολοκληρωτική καταστροφή λατομικών μετώπων και των οδών λιθαγωγίας, από την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού.

Δε θα επιτρέψουμε το Νημποριό και τα Στύρα να έχουν την ίδια τύχη.

Απαιτούμε:

• Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.


• Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού, που θα καταστεί άκρως καταστροφική για το περιβάλλον και τις αρχαιότητες.


• Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου, την οριοθέτηση ζωνών αυξημένης προστασίας και την ανάδειξη του. Να σταματήσει η απαξίωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Για τη φασιστική επίθεση στη Σταυρούπολη: Ούτε στα σχολεία ούτε στις γειτονιές!


Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταδίκη των ηγετικών στελεχών και των κατηγορούμενων μελών της ΧΑ. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, που κερδήθηκε με αγώνες και αίμα, και τιμά την ιστορία αυτού του λαού και αυτού του τόπου. Η αλήθεια ωστόσο παραμένει μια: ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και στη λήθη παραμένει αναγκαίος. Παραμένει αναγκαίος ως ο αγώνας όσων παλεύουν για μια καλύτερη ζωή.

Σήμερα, Τρίτη, 28/9, στο 1ο – 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική κινητοποίηση δέχθηκαν επίθεση από ακροδεξιά, περιθωριακά, φασιστικά στοιχεία. Οι φοιτητές βρίσκονταν εκεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε επίθεση που δέχθηκαν και πάλι τρεις φοιτητές, την προηγούμενη εβδομάδα, από τα ίδια φασιστικά στοιχεία, ενόσω μοίραζαν κείμενα ενάντια στον νόμο Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που μαυρίζει το μέλλον των μαθητών και πετάει χιλιάδες έξω από τα πανεπιστήμια, και στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα μέτρο.

Όταν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, μια βδομάδα μετά, επέστρεψαν μαζικά για να διαδηλώσουν ενάντια σε αυτή την επίθεση, φασίστες, εξερχόμενοι από το σχολείο, επιτέθηκαν με μαχαίρια, λοστούς και κροτίδες στους συγκεντρωμένους. Υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί που, μαζί με την ίδια την επίθεση, δεν έχουν κανέναν άλλο στόχο πέραν της τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται σε αυτά τα μέτρα.

Αυτές οι επιθέσεις, και όσοι τις υλοποιούν, δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά θεμέλια και στήριξη για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους μαθητές, τη νεολαία, το λαό. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί έχουν δώσει, και θα συνεχίσουν να δίνουν, το παρόν σε όλους τους αγώνες που αφορούν την νεολαία, τα παιδιά, τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Παρέμβαση του ΤΕΕ για τη Μισθολογική Αναβάθμιση των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών

 

Θέμα: Παρέμβαση του ΤΕΕ για τη Μισθολογική Αναβάθμιση των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Αναρτούμε την Επιστολή του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών - με την οποία στηρίζει τις διεκδικήσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για μισθολογική αναβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών της Δημόσιας Διοίκησης (αναγνώριση Πενταετίας Σπουδών, αναγνώριση Integrated Master, αναγνώριση προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα, αμοιβή στις Επιτροπές). (https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/2.7.2021_misthologika_yp_oikonomikon_8535.pdf)



Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοιχτή Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά



Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά συνεχίζει τις δράσεις της και σας καλεί σε μια ρεμπέτικη βραδιά με τους Doumanians την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ. στην Πλατεία Ταπητουργείου στον Βύρωνα.

Το ρεμπέτικο γλέντι είναι μια ακόμη δράση μας για να προωθήσουμε τον λόγο μας και να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο της γειτονιάς μας και των κοντινών περιοχών, αλλά και για την οικονομική ενίσχυσή μας ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα για το επικοινωνιακό υλικό μας (αφίσες, έντυπα κλπ).

Σας περιμένουμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα για ελεύθερους δημόσιους χώρους και έναν δασικό, δημόσιο και κοινωνικό Λόφο Κοπανά και φυσικά για να περάσουμε ένα όμορφο βράδυ!

Νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Άττικα

Άραγε θυμάται κανείς τι απέγινε αυτό το 1.000.000.000 € από τις εισφορές μας που επενδύθηκε πανηγυρικά και πολλαπλώς στην Τράπεζα των Μηχανικών;
Θα πληρώσει κανείς για αυτό το έγκλημα σε βάρος των μηχανικών;

Tι θα πράξει ο ΕΦΚΑ ως μέτοχος της Attica Bank
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 06:58

SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Tης Ειρήνης Σακελλάρη

Μπορεί να μην ασκηθούν warrants από την πλευρά του ΕΦΚΑ σε ότι αφορά την Τράπεζα Αττικής, ωστόσο θα ασκηθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις τα δικαιώματα του Οργανισμού για τα αδιάθετα της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας όποτε αυτή συντελεστεί.

Η τράπεζα θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας για το σύνολο ή ορισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης, θα ακολουθήσει Επαναληπτική Γενική Συνέλευση στις 27/09/2021

Τα θέματα όπως αυτά αναπτύχθηκαν στην ατζέντα της συνέλευσης αφορούν

1. Αύξηση της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών από €0,30 σε €18,00 με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών της Τράπεζας δια της συνένωσης 60 μετοχών σε μία (reverse split), και, προς το σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθμού μετοχών, συνακόλουθη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με κεφαλαιοποίηση μέρους υφιστάμενου ειδικού αποθεματικού. Αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

2. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ποσoύ €136.838.692,60, μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από €18,00 σε €0,20, με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 4548/2018. Αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Σμβούλιο της Τράπεζας. Ανάκληση της απόφασης επί του Θέματος 15 της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 07/07/2021 «Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά ποσό μέχρι €85.000.000,00 με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της, με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού κατ’ άρθρο 31 παρ.2 του ν.4548/2018, και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο».

3. Συμπλήρωση/Τροποποίηση των εξουσιών που παρασχέθηκαν κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 07/07/2021 προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, προκειμένου ιδίως να παρασχεθεί η δυνατότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο να περιορίζει ή να καταργεί το δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με τα άρθρα 24 παρ.1 και 27 παρ. 4 Ν. 4548/2018.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παρέμβαση ΣτΠ σε διοίκηση ΕΦΚΑ για τις καθυστερήσεις απονομής σύνταξης σε διπλοασφαλισμένους μηχανικούς

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παρέμβαση ΣτΠ σε διοίκηση ΕΦΚΑ για τις καθυστερήσεις απονομής σύνταξης σε διπλοασφαλισμένους μηχανικούς


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Αναρτούμε την Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Διοικητή του ΕΦΚΑ για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις απονομής σύνταξης στους Διπλοασφαλισμένους Μηχανικού, η οποία έρχεται σε συνέχεια της επιστολής διαμαρτυρίας που συνυπέγραψαν 257 μηχανικοί διπλοασφαλισμένοι (Δημόσιο + ΤΣΜΕΔΕ) και επιδόθηκε στις 15/7/2021 με δικαστικό επιμελητή σε όλους όσους απευθυνόταν (εδώ).

Όπως καταλήγει: «Ενόψει δε και ατομικών αναφορών τις οποίες έχουν υποβάλει μηχανικοί του Δημοσίου, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει λάβει γνώση του προβλήματος. Όμως, όποια τυχόν δυσλειτουργία ή έλλειμμα των μηχανογραφικών συστημάτων δεν μπορεί να οδηγεί σε στέρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και μάλιστα επί σειρά ετών και συνακόλουθα σε επιβάρυνση του ασφαλισμένου και σε κλονισμό της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης αυτού προς τη Διοίκηση. Ως εκ τούτου παρακαλούμε για τις ενέργειες της αρμοδιότητάς σας, ώστε να διερευνηθεί το ζήτημα που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι και να λάβουν μια σαφή και αιτιολογημένη απάντηση σας επ’ αυτού με κοινοποίηση αυτής και στην Αρχή μας».