Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Η ελληνική οικονομία χωρίς παρωπίδες

Γιώργος Διαγουρτάς

Επικοινωνιακή καταιγίδα δημιούργησε η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η χώρα «έχει γυρίσει σελίδα», περνάμε σε «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» και αφήνουμε πίσω τη σκληρή εποχή των μνημονίων.

Οι πολιτικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ειδικεύεται στη δημιουργία εικονικής πραγματικότητας, είναι προφανείς. Ταυτόχρονα φτιάχνεται και ένα νέο προφίλ για τον Αλέξη Τσίπρα, του «σοβαρού» πρωθυπουργού που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ανοίγει το δρόμο της «δίκαιης» ανάπτυξης.

Αμήχανη και ενοχλημένη παρακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει τίποτε ουσιαστικό να πει και αποδεικνύεται σαφώς κάτω των περιστάσεων. Αντίστοιχα αμήχανη είναι και η «κεντροαριστερά», η οποία ανασυντάσσεται χωρίς να έχει κάτι διαφορετικό να προτείνει.

Με ελαφριά ειρωνεία παρακολουθούν οι ηγετικοί κύκλοι της χώρας, οι οποίοι είναι πλήρως ικανοποιημένοι από τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τον θέλουν στην κυβέρνηση.

Πιο αμήχανος από όλους παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος δεν βλέπει πουθενά στην πραγματική ζωή την «αλλαγή σελίδας», ίσα-ίσα το αντίθετο, αλλά μετά από εφτά χρόνια μνημονιακού ολέθρου θέλει να ελπίσει σε κάτι καλύτερο.

Επείγει, λοιπόν, να γίνει μια σύντομη ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας για να δούμε που πραγματικά βρισκόμαστε.

Συνοπτικά μιλώντας, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλή βάση μέσω της φτώχειας και της καταστροφής του παραγωγικού ιστού που επέβαλαν τα μνημόνια. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ή σοβαρός λόγος, για να περιμένουμε ταχύρρυθμη ανάπτυξη, όσο η χώρα θα λειτουργεί μέσα στο σκληρό μνημονιακό πλαίσιο, είτε υπάρχουν τυπικά τα μνημόνια, είτε όχι. Η κρίση της Ευρωζώνης έχει ουσιαστικά τελειώσει, αλλά οι συνθήκες που αφήνει πίσω της είναι εξαιρετικά δύσκολες για τη χώρα μας.

Απόπειρα λογοκρισίας χωρίς προηγούμενο στο Ευρωκοινοβούλιο


Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία κάλεσε σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, κατήγγειλε, με λύπη του, πρωτοφανή απόπειρα λογοκρισίας σε βάρος έκθεσης γελοιογραφίας που προετοίμαζε για τα 60 χρόνια της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση, που θα λάμβανε χώρα στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης και θα διαρκούσε μια εβδομάδα, θα παρουσιάζονταν σκίτσα Ελλήνων και Γάλλων γελοιογράφων με θέμα την Ευρώπη.

Όπως ορίζεται από τον κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου, το περιεχόμενο κάθε έκθεσης πρέπει να αξιολογείται προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν περιλαμβάνει φιλοναζιστικό ή άλλο προσβλητικό περιεχόμενο. Όμως εν προκειμένω, η κοσμήτορας, Catherine Bearder, απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων, χωρίς αυτά να προσβάλλουν με κάποιο τρόπο τις αξίες της ΕΕ.

Πρόκειται για τα σκίτσα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Ζαχαρή, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Έχει το Ελληνικό λόφους στην πίστα προσγείωσης; Η θάλασσα έχει δασικό ή μη δασικό χαρακτήρα;

                                                                          Δελτίο Τύπου

        ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ;
           Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΧΕΙ ΔΑΣΙΚΟ Ή ΜΗ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ;


Η πρ. αν. Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της, αρμόδιας για τα δάση, επιτροπής ενστάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με Πρόεδρο τον Δασάρχη Λαυρίου:
«Συνεδρίασε χθες η, αρμόδια για τα δάση, επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με θέμα τις ενστάσεις ενάντια στην Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά για το πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού και τη Χερσόνησο του Αγίου Κοσμά.
Στην επιτροπή συζητήθηκαν ξεχωριστά δυο ενστάσεις: H ένσταση της εταιρείας του ελληνικού δημοσίου «Ελληνικό ΑΕ» κατά του χαρακτηρισμού 37 στρεμμάτων στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά ως δάσους. Και η ένσταση 56 πολιτών της περιοχής, που συνδέονται με την άτυπη επιτροπή πολιτών για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, με την οποία ζητείται η ακύρωση της Πράξης Χαρακτηρισμού ή έστω η τροποποίηση της με πλήρη αποδοχή των συμπερασμάτων της,  συνυποβληθείσας με την ένσταση, «’Εκθεσης Φωτοερμηνείας-Πραγματογνωμοσύνης» των δασολόγων-περιβαλλοντολόγων Δημήτρη Παλάσκα και Δημήτρη Τσιάρα, οι οποίοι κατόπιν παραγγελίας των Χρήστου Κορτζίδη, Μαριλένας Ιατρίδου και Δημήτρη Τσιάρα, ερμήνευσαν εκατοντάδες αεροφωτογραφίες της περιοχής με λήψεις από το 1929 μέχρι πρόσφατα, έλαβαν υπόψη τα αποτελέσματα – τελικές εκθέσεις και χάρτες – των δύο σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΜΠ του 1996 και του 2007 για το χώρο του πρ. αεροδρομίου του Ελληνικού και πραγματοποίησαν επίσκεψη-αυτοψία σε όλα τα τμήματα της επίμαχης έκτασης  των 6.200 στρεμμάτων, τα οποία δεν είναι αποκλεισμένα από τοίχους ή περιφράξεις που καθιστούν απαγορευτική την είσοδο σε αυτά. Τα συμπεράσματα τους είναι ότι, πέρα από τα 37 στρέμματα, στα οποία υπάρχει τυπικό δασικό οικοσύστημα από ψηλά δέντρα με μέση πυκνότητα κάλυψης μεγαλύτερη από το 45% του εδάφους συνολικά και, κατά τόπους, μεγαλύτερη από το 65%, καθώς και την κλασσική όχι μόνο χλωρίδα αλλά και πανίδα του δασικού οικοσυστήματος (ωδικά πτηνά, ερπετά, χελώνες κλπ), υπάρχουν διάσπαρτα –στον Άγιο Κοσμά, αλλά όχι μόνο – και άλλα τμήματα, που πληρούν τον χαρακτηρισμό τους ως δασικές εκτάσεις, ανεβάζοντας τη συνολική δασική έκταση στα 423,78 στρέμματα, σημαντικό μέρος από τα οποία εμφανίζονται στην Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασάρχη ως «τεχνητές δασικές φυτείες», οι οποίες σύμφωνα με την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, την προκληθείσα λόγω της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, δεν απολαμβάνουν την από το Σύνταγμα προστασία των φυσικών δασών. (Στη γνωμοδότηση εμφανίζεται ν’  αγνοείται η ακριβώς αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας).
Διαβάζοντας την Έκθεση, στην οποία στηρίχθηκαν οι ενστάσεις μας, και παρακολουθώντας τη συζήτηση στην Επιτροπή – η οποία σήμερα πραγματοποιεί αυτοψία και θ’  αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες – προβάλλουν ως ολοφάνερα για κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, και μάλιστα ανεξάρτητα από την άποψη που έχει για την ίδια την ιδιωτικοποίηση του τελευταίου αδόμητου πνεύμονα επίδρασης επί του μικροκλίματος στην Αττική, σειρά ερωτημάτων αλλά και συμπερασμάτων, τα σημαντικότερα από τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι τα παρακάτω:

Aντιφασιστικά καλέσματα στη μνήμη του Π. Φύσσα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει το αντιφασιστικό κάλεσμα αγώνα και μνήμης στις 16 & 18 Σεπτέμβρη

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας και ο ελληνικός λαός παρακολουθούν εδώ και χρόνια τη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” (Χ.Α.), που βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση διεξαγωγής της, ενώ είναι πάνδημο το αίτημα καταδίκης της Χ.Α. ως εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, και το κλείσιμο των γραφείων-ορμητηρίων της σε κάθε πόλη και γειτονιά.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια αντιπροσφυγική- αντιμεταναστευτική πολιτική που εκτείνεται από το Σάρλοτσβιλ, μέχρι και την Ευρώπη.

Είναι ανάγκη να εκφραστεί μαζικά και αποφασιστικά η αντίδραση και του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, με την κινητοποίηση των εργαζομένων, ενάντια σε μια πολιτική που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αποθράσυνση των νεοναζί και την αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικών επιθέσεων.

Οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αποτελούν σημαντικό σταθμό του κοινού αγώνα ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργουν νέα κύματα ξεριζωμένων ανθρώπων, καθώς και ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης που οδηγεί σε εξαθλίωση και απελπισία χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά και θρέφει τον φασισμό που ψαρεύει σε θολά νερά πολιτικό ακροατήριο, ντυμένος με αντισυστημική προβιά.

Οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα πρέπει να αποτελέσουν σταθμό και να συσπειρώσουν το ευρύτερο δυνατό αντιφασιστικό-δημοκρατικό κοινωνικό δυναμικό, που διεκδικεί:

– Την καταδίκη σε ισόβια της εγκληματικής ναζιστικής Χ.Α. στη δίκη που διεξάγεται.

-Το κλείσιμο των κεντρικών γραφείων της Χ.Α. στη Λεωφόρο Μεσογείων, καθώς και κάθε ναζιστικής γιάφκας σε κάθε πόλη και γειτονιά.

-Την ακύρωση των ρατσιστικών πολιτικών.

-Ανοιχτή κοινωνία, ανοιχτά σχολεία, ανοιχτές πόλεις με ανθρώπινη φιλοξενία και ίσα δικαιώματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

-Το σταμάτημα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

-Την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής φτωχοποίησης και εξαθλίωσης όλων μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζομένους στο Δημόσιο να δώσουν το «παρών»: 
Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2017, στις 6 μ.μ. στην Αντιφασιστική Συγκέντρωση και διαδήλωση στο Σύνταγμα και στην πορεία από τη Βουλή στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στη λεωφόρο Μεσογείων. 
Τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη 2017, στις 5 μ.μ. στη συγκέντρωση στο χώρο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και στην πορεία μέσα από τις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας με κατεύθυνση το Καστράκι όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία στη μνήμη του Παύλου. 

Στηρίζουμε τις δράσεις μνήμης και αγώνα που θα οργανωθούν από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, καθώς και από τοπικούς φορείς στο Κερατσίνι και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά για τα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τα αποτελέσματα των ληστρικών και ασφαλιστικών εισφορών

Μάλλον τα "αντικειμενικά κριτήρια" φορολόγησης θα επαναφέρουν...

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΛΑΦΟΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΚΑΦΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΦΟΡΩΝ
Οι φορολογικές δηλώσεις έδειξαν ότι όλοι φρόντισαν να «προσαρμόσουν» τα εισοδήματά τους χαμηλότερα για να γλιτώσουν υπέρογκους φόρους και εισφορές

Πλαφόν στο άθροισμα των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μετά το πατατράκ στα έσοδα το οποίο αποκάλυψαν οι φορολογικές δηλώσεις.
Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αναγνώρισε χθες ότι υπάρχει πρόβλημα με τις βεβαιώσεις φόρων εισοδήματος, δηλώνοντας ευθαρσώς πως «έχουμε δημιουργήσει κίνητρο σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα».
Η αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα θα περάσει από την κρησάρα των δανειστών, εκπρόσωποι των οποίων είχαν εγείρει ενστάσεις ιδίως στο θέμα της αύξησης των εισφορών.
Με τα σημερινά δεδομένα, το άθροισμα των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 60%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γνωρίζοντας ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση το εισόδημά τους, φρόντισαν να «προσαρμόσουν» τα εισοδήματά τους σε χαμηλότερα επίπεδα για να γλιτώσουν από την πληρωμή υπέρογκων φόρων και εισφορών.
«Εξετάζουμε μέτρα, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών, αλλά με έξυπνο τρόπο για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων» ανέφερε χθες ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Σκουριές: Ο άνθρωπος που θα διαμορφώσει το κείμενο για τη διαιτησία, ήταν δικηγόρος της TVX Hellas



Υπάρχει μια λαϊκή ρήση η οποία αναφέρει «έβαλαν το λύκο να φυλά τα πρόβατα», και βάση του ρεπορτάζ ταιριάζει απόλυτα σε όλο το θέμα με τη διαιτησία για τη σύμβαση της Eldorado στις Σκουριές.

Αύριο, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η διαδικασία προσφυγής από το Ελληνικό Δημόσιο στη Διαιτησία για το θέμα της Eldorado στις Σκουριές. Μια διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει τρεις μήνες. Μέχρι εδώ όλα καλά, υπάρχει όμως και συνέχεια…

Ο άνθρωπος που θα διαμορφώσει το περιεχόμενο της διαιτησίας, αυτός δηλαδή που θα φτιάξει το περίγραμμα της προσφυγής είναι παλιός γνώριμος στους κατοίκους της Χαλκιδικής, παλιός γνώριμος στην κυβέρνηση, παλιός γνώριμος και στην προηγούμενη εταιρία την TVX Hellas, πριν δηλαδή την Eldorado.

Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι δε χρειάστηκαν πολλά…Ας τα πάρουμε όμως, από την αρχή. Ας δούμε ποιος είναι ο άνθρωπος που θα διαμορφώσει το περιεχόμενο της διαιτησίας και πόσα χρήματα θα λάβει γι’αυτό…

Το όνομα του δικηγόρου στον οποίον ο κ. Σταθάκης ανέθεσε να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον είναι ο δικηγόρος Ιωάννης Δρυλλεράκη.

Πως είναι παλιός γνώριμος; Εχει μακριά σχέση με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής και τα ανώτατα στελέχη τους. Ήταν μέλος ή γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της TVX Hellas μέχρι την πτώχευσή της το 2003. Ήταν επίσης ο δικηγόρος της TVX και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της απέναντι στις προσφυγές των κατοίκων. Τόσο ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης, όσο και ο προηγούμενος, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ήταν συνεργάτες και συνάδελφοί του στην TVX όλα αυτά τα χρόνια.

ΠΕΝΕΝ: Κινητή οικολογική βόμβα το Δ/Ξ "Αγία Ζώνη ΙΙ"

ΚΙΝΗΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟ Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» - Υπερήλικο ανασφαλές και επικίνδυνο - Τραγική καθυστέρηση και πρωτοφανής ανεπάρκεια των κρατικών αρχών στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό

Τεράστια και αναπάντητα ερωτηματικά δημιουργεί η βύθιση του μικρού Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» της Ναυτιλιακής εταιρίας του Θ. Κουντούρη το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο Βόρειο τμήμα του αγκυροβολίου Πειραιά.

Το πλοίο απέπλευσε έμφορτο τις πρωινές ώρες της 10/9/2017 από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ) μεταφέροντας 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Στο πλοίο φέρονται να επέβαιναν 2 μέλη του πληρώματος σε σύνολο 11…..

Οι δύο Ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από ρυμουλκό που είχε προσεγγίσει την περιοχή βύθισης του πλοίου. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι το πλοίο ήταν κατασκευής του 1972 χωρητικότητας 3205 τόνων. Υπερήλικο το οποίο όπως αποδείχθηκε ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ενώ σύμφωνα με διάφορες αναφορές και καταγγελίες, στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες!!!

Επίσης η ανακοίνωση του ΥΕΝ σχετικά με την βύθιση του πλοίου έγινε μετά από 13 ώρες ενώ στην ίδια αυτή ανακοίνωση όλως περιέργως εκείνο το οποίο βγάζει μάτι είναι η βεβιασμένη αναφορά ότι όλα τα πιστοποιητικά του πλοίου είχαν ελεγχθεί και βρέθηκαν εντάξει!!

Ταυτόχρονα γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά όπως ότι ενώ το πλοίο ήταν φορτωμένο και έπρεπε σε αυτό να υπάρχει πλήρης επάνδρωση του πληρώματος, αντίθετα έλειπαν 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος!!

Ανοιχτή επιστολή προς Τσίπρα από τον απολυμένο της «Παπαστράτος – Philip Morris» που πάσχει με σκλήρυνση κατά πλάκας


Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητέ Αλέξη,

Πριν λίγες μέρες, παρουσία της Υπουργού Εργασίας, κατά την ομιλία σου μέσα στο εργοστάσιο της Παπαστράτος-Philip Morris, σε απευθείας πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση, εκθείασες τις εργασιακές σχέσεις της εταιρίας και την παρουσίασες ως πρότυπο εργοδότη που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα σε μία εποχή που επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας και η εργοδοτική αυθαιρεσία αποτελεί τον κανόνα.

Μάλιστα είπες προς τους εργαζομένους «Δεν έχετε εσείς σχέση με αυτά τα φαινόμενα (εργοδοτικής αυθαιρεσίας), γιατί έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μια υγιή επιχείρηση, σε μια επιχείρηση, η οποία φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις.»

Αυτά ειπώθηκαν μπροστά στην κ. Αχτσιόγλου και ενώ η υπόθεση της καταχρηστικής απόλυσης μου λόγω υγείας (βάσει του πορίσματος του ΣΕΠΕ υπάρχει παραβίαση των όρων της ατομικής και της επιχειρησιακής σύμβασης και ΔΙΑΚΡΙΣΗ εναντίον μου) είναι σε πλήρη γνώση του Υπουργείου Εργασίας. Πέραν τούτου, την απόλυσή μου έχουν καταγγείλει πλήθος φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα, και η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι τα αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν.

Δεν γνωρίζεις τίποτα για τα παραπάνω;

Είμαι ένας καταρτισμένος νέος, με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, που μετά την αριστεία μου σε κορυφαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ευρώπης, αν και είχα καλές προοπτικές διεθνούς σταδιοδρομίας, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα του brain drain, επέστρεψα για να εργαστώ στην Ελλάδα, εμπιστευόμενος τη χώρα μου κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Η Κονιόρδου και ο Μπένος στη Θάσο (με φόντο τη via Egnatia)



Αμέριμνη συνεχίζει τις εμφανίσεις της δίπλα στον Στ. Μπένο η υπουργός πολιτισμού Λ. Κονιόρδου. Αυτή τη φορά επισκέφτηκε, σε ταξίδι-αστραπή την Παρασκευή 8/9, τη Θάσο, όπου την «έφερε», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο πρόεδρος του Διαζώματος.

Για μια ακόμη φορά η Υπουργός έπλεξε το εγκώμιο του Διαζώματος και της «συνέργειας» του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα σε έργα επί των μνημείων, ενώ παρακολούθησε συναυλία στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, στο πλαίσιο της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος, η οποία διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Θυμίζουμε πως η Λ. Κονιόρδου ήταν ενεργό μέλος του «Διαζώματος» και συνεχίζει να είναι, παρά την υπουργική της θητεία…
Κουίζ 1 (για γερούς λύτες): Ποιοι/ες συνόδευαν την Υπουργό στο ταξίδι της στη Θάσο;
Κουίζ 2 (για ειδικούς λύτες): Με βάση τις φωτογραφίες (και έχοντας υπόψη την επιστημονική δεοντολογία), σε ποια κατηγορία κατατάσσεται η επέμβαση στο αρχαίο θέατρο Θάσου; Στην κατηγορία της αναστήλωσης ή της ανακατασκευής;

Ωστόσο, η σημαντική είδηση από την «δράση» του Διαζώματος στην περιοχή δεν είναι αυτή. Είναι η προσπάθεια εμπλοκής του σε ακόμη ένα δημόσιο έργο, αυτό της «Ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης «Πολιτιστικής διαδρομής Εγνατίας Οδού» στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Αναδρομικές εισφορές – χαράτσια για 1.000.000 ασφαλισμένους



Τριπλό λογαριασμό αναδρομικών εισφορών στέλνει ο ΕΦΚΑ σε περισσότερους από 1 εκατ. ασφαλισμένους, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν χρωστούμενα ακόμη και από το 2012 στους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Ο «τυφώνας» των αναδρομικών εισφορών «χτυπά» αγρότες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι, πέραν των επιβαρύνσεων που θα κληθούν να επωμιστούν λόγω των εισφορών του παρελθόντος, θα βρεθούν προ εκπλήξεων όταν θα γίνει ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017 με βάση το εισόδημα του 2016, που είναι κατά κανόνα χαμηλότερο από του 2015.

Σε αυτή τη διαδικασία, όσοι περιμένουν να πάρουν πίσω εισφορές που κατέβαλαν μέσα στο έτος επειδή είχαν υπολογιστεί με το εισόδημα του 2015 θα διαπιστώσουν ότι πρώτα θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών επιστροφής εισφορών με τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως το 2016 αλλά και με τις τρέχουσες του 2017 που δεν κατεβλήθησαν και στη συνέχεια, αν υπάρξει πιστωτικό υπόλοιπο, θα μπορεί να επιστραφεί ή να παραμείνει στην ασφαλιστική καρτέλα των προσώπων αυτών το πιστωτικό υπόλοιπο για τυχόν συμψηφισμό με τις μελλοντικές τους εισφορές.

Τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο λήγουν οι διαδοχικές παρατάσεις που έδωσε ο ΕΦΚΑ στους αγρότες και τους επιστήμονες για να καταβάλουν οφειλόμενες εισφορές προηγουμένων ετών. Ο λογαριασμός αυτός έρχεται μαζεμένος και εκτοξεύει το σύνολο των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν. Νέα παράταση δεν φαίνεται ότι είναι εφικτή, γιατί από αυτές τις εισφορές ο ΕΦΚΑ περιμένει να κλείσει τις τρύπες των ελλειμμάτων του 2017.

Τον τριπλό λογαριασμό των αναδρομικών εισφορών καλούνται να πληρώσουν:

Οι 650.000 αγρότες καλούνται να πληρώσουν έως τον Νοέμβριο, που λήγει η προθεσμία, την εισφορά του β’ εξαμήνου του 2016, εκτός από τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές του 2017.

Ο λογαριασμός των αναδρομικών εισφορών β’ εξαμήνου 2016 ξεκινά από τα 535 ευρώ και φτάνει στα 1.163 ευρώ, επάνω στα ποσά αυτά έρχονται να προστεθούν και οι τρέχουσες εισφορές του 2017 που είναι βάσει εισοδήματος.

Αγρότης που έως το 2016 ασφαλιζόταν στην πρώτη κατηγορία του ΟΓΑ και πληρώνει την ελάχιστη εισφορά του 2017, δηλαδή 88 ευρώ το μήνα, θα πληρώσει τώρα, μαζί με τα 535 ευρώ της παλιάς εισφοράς, το ποσό των 623 ευρώ.

Αγρότης που ήταν στην έβδομη κατηγορία του ΟΓΑ έως το 2016 και δίνει τώρα την ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 88 ευρώ για το 2017 θα έχει να καταβάλει έως τον Νοέμβριο και τα 1.163 ευρώ της εισφοράς β’ εξαμήνου του 2016.

Ο λογαριασμός δηλαδή θα έρθει στα 1.251 ευρώ για μία φορά λόγω της αναδρομικής πληρωμής.

Πάνω από 250.000 φαρμακοποιοί, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές πρόκειται να πάρουν εντός του Οκτωβρίου τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ με τις αναδρομικές εισφορές για τους κλάδους επικούρησης και εφάπαξ.

Οι εισφορές χρεώνονται από 1/1/2017 με ποσοστά 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ επί του δηλωθέντος εισοδήματος του 2015.

Μηχανικοί και δικηγόροι έχουν και τις δύο εισφορές, δηλαδή θα τους έρθει ραβασάκι με αναδρομική εισφορά 11%, ενώ οι φαρμακοποιοί και γιατροί έχουν μόνον το 4% για το εφάπαξ.

Οι αναδρομικές επιβαρύνσεις ανεβάζουν την ελάχιστη εισφορά από 1/1/2017 στα 222 ευρώ το μήνα, αντί 157 ευρώ, για τους μηχανικούς και τους δικηγόρους και στα 180 ευρώ αντίστοιχα για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Η ελάχιστη εισφορά επιβάλλεται για εισόδημα έως 7.033 ευρώ το χρόνο. Για εισόδημα μηχανικού, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, στις 16.000 ευρώ η εισφορά από τα 272 ευρώ το μήνα ανεβαίνει κατά 106 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται στα 388 ευρώ.

Στις 40.000 ευρώ εισοδήματος ο λογαριασμός των εισφορών από τα 613 ευρώ το μήνα, που είναι τώρα, ανεβαίνει κατά 250 ευρώ με τις αναδρομικές εισφορές επικούρησης και εφάπαξ και το συνολικό ποσό εισφορών από 1/1/2017 καθορίζεται στα 863 ευρώ.

Τα 250 ευρώ, που είναι η επιπλέον χρέωση, θα έρθουν μαζεμένα τον Οκτώβριο, που σημαίνει ότι για 10 μήνες η οφειλή φτάνει στις 2.500 ευρώ.

Στις 61.000 εισοδήματος οι εισφορές ανεβαίνουν κατά 420 ευρώ από 1/1/2017 και η αναδρομική χρέωση για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φτάνει στις 4.200 ευρώ!!!

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε στα «λόγια» ότι οι αναδρομικές εισφορές των επιστημόνων θα πληρωθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που καθυστέρησαν να βγουν το 2017.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, γιατί από τα 613 ευρώ, για παράδειγμα, που πληρώνει τώρα ένας μηχανικός με εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει από τον επόμενο μήνα να καταβάλει 863 ευρώ.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

To άρωμα της δυσοσμίας




του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

Η αποκάλυψη που έκανε ο ενεργός πολίτης Κλεάνθης Χαϊδευτός, για το περιεχόμενο της έκθεσης ιδιωτικής εταιρίας, κατά παραγγελία των ΕΛ.ΠΕ., στοιχειοθετεί ότι στην Δυτική Θεσσαλονίκη έχουν στηθεί παρακρατικοί μηχανισμοί προπαγάνδας και παρακολούθησης πολιτών. Έτσι επιβεβαιώνονται οι γνωστές τακτικές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που βαρύνονται για τον «σεβασμό» τους στο περιβάλλον και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει και επιβάλλει τη λεγόμενη «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Δηλαδή τη χορηγία των επιχειρήσεων προς πρόσωπα, κοινωνικές ομάδες, δήμους, σχολεία, συλλόγους κ.λπ., ώστε να ωραιοποιείται η δραστηριότητά τους, να αποκρύπτονται οι συνέπειές της και να εξομαλύνονται τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις. Κοινώς «να βουλώσουμε τα στόματα των ιθαγενών». Μια άλλη εκδοχή αυτών των «κοινωφελών χορηγιών» (ελληνικής εφευρέσεως και ορολογίας) είναι τα λεγόμενα «Ανταποδοτικά Οφέλη». Δυστυχώς, οι πρώτοι που ανταποκρίνονται στα «τυράκια» των επιχειρήσεων είναι οι τοπικοί άρχοντες. Εξυπηρετώντας στην καλύτερη περίπτωση βραχυχρόνιους μικροπολιτικούς ψηφοθηρικούς σκοπούς, προοπτικά όμως καταστρέφοντας τον τόπο τους.

Από τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν προκύπτει ότι στα πλαίσια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, τα ΕΛ.ΠΕ. δίνουν μεταξύ άλλων δωρεάν πετρέλαιο σε σχολεία, καλύπτουν τα έξοδα για κατασκήνωση μαθητών, δίνουν χρηματικά βραβεία σε επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου και Δέλτα. Αυτά είναι τα «αρώματα» της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ώστε να επικαλύπτεται η δυσοσμία που πνίγει τη ζωή των πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης, χρόνια τώρα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφερόμαστε, γνωρίσαμε και μια άλλη μεθοδολογία των επιχειρήσεων. «Χαρτογραφούν» δηλαδή φακελώνουν με τις πιο χαφιέδικες μεθόδους, χρησιμοποιώντας και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, πολίτες, συλλογικότητες, μέσα ενημέρωσης, ακόμη και δημάρχους, ώστε να μπορούν να χειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Τα ΕΛ.ΠΕ. βέβαια, επέρριψαν την ευθύνη για την χρησιμοποίηση τέτοιων μεθόδων στην ιδιωτική εταιρία. Δεν πείθουν όμως διότι είναι προφανές ότι είχαν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις.

Η ιδιωτική εταιρία παραδέχτηκε ότι συνέταξε τη συγκεκριμένη έκθεση και κατηγόρησε με θράσος ότι η αποκάλυψη είναι προϊόν «υποκλοπής», εκτοξεύοντας τρομοκρατικές προειδοποιήσεις και απειλές σε όσους έκαναν την αποκάλυψη ή αναπαράγουν το περιεχόμενό της. Σε αυτές τις δουλειές ισχύει ότι «αν σε πιάσουν, ο εργοδότης δεν ξέρει τίποτα!».

Ο πρώτος που δημοσιοποίησε την αποκάλυψη του Κλεάνθη, ήταν η ιστοσελίδα newreportκαι η δημοσιογράφος κ. Κάτια Νταβράνη και δέχτηκαν μέσω μέιλ τις απειλές της ιδιωτικής εταιρίας. Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος κ. Απ. Λυκεσάς , όταν περιήλθαν στην αντίληψη του τα στοιχεία, έκανε ένα δισέλιδο ρεπορτάζ την Πέμπτη στην Εφ.Συν. Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται γιατί τα υπόλοιπα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κρατικά, δημοτικά και ιδιωτικά, αποσιώπησαν το θέμα τις δύο πρώτες μέρες, Τρίτη και Τετάρτη, και αρκέστηκαν στη δημοσιοποίηση των δελτίων τύπου. Τα ΕΛ.ΠΕ. δίνουν αρκετά χρήματα κάθε χρόνο για διαφημίσεις στα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από τη συγνώμη των ΕΛΠΕ και το δελτίο τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που το κράτος εξακολουθεί να έχει ένα σεβαστό μερίδιο μετοχών στα ΕΛ.ΠΕ. Την Τρίτη 12/9, με πρωτοβουλία των «χαρτογραφημένων»-φακελωμένων πολιτών, θα γίνει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, με θέμα τις περαιτέρω ενέργειες.

Η Eldorado «αναστέλλει» την καταστροφή

Για μία ακόμα φορά, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, η Eldorado Gold απειλεί την ελληνική κυβέρνηση ότι θα αναστείλει την «επένδυση» της και θα αποχωρήσει από την Ελλάδα. Ένας ωμός εκβιασμός που δυστυχώς ενισχύεται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ και σύσσωμη την αντιπολίτευση. Κι αν για όσους αναπαράγουν άκριτα τα επιχειρήματα της εταιρείας, το δόγμα «επενδύσεις με κάθε κόστος» είναι γνωστό, για την κυβέρνηση, που επί δυόμιση χρόνια επιτρέπει τη συνέχιση της καταστροφής στη Χαλκιδική, έχει έρθει η ώρα της κρίσης.

Πηγή του Θάνου Καμήλαλη

Η «απειλή» της Eldorado για αποχώρηση από την Ελλάδα δεν είναι καινούρια. Ανάλογες κινήσεις είχε κάνει η εταιρεία τον Αύγουστο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, όταν και τότε είχε έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Αυτή τη φορά όμως υπάρχει μια βασική διαφορά: Η πραγματική αιτία της διαμάχης είναι ο «πυρήνας» της «επένδυσης», η μέθοδος μεταλλουργίας. Μία παραβίαση των δεσμεύσεων από την πλευρά τής εταιρείας και ένα ζήτημα που θα ήταν σκανδαλώδες να αποσιωπηθεί από την όποια κυβέρνηση.

Αντί, όμως, η υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική να συζητείται με τα πραγματικά δεδομένα, τα υπέρ και τα κατά για το Δημόσιο, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από μύθους για ανάπτυξη, καταγγελίες περί «αριστερής ιδεοληψίας» και κάθε είδους πιέσεις.

Μύθοι και αλήθειες
1. «Το κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του προς την Eldorado»


Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται.Ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας, Τζορτζ Μπερνς, πρόσθεσε λίγο αργότερα:

Εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα.Ας μιλήσουμε λοιπόν (ξανά) για τις «συμβατικές υποχρεώσεις», βγάζοντας εκτός της συζήτησης το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος της «επένδυσης». Αυτό που αποφεύγει να πει η εταιρεία, είναι ότι δεν πρόκειται για «άδειες ρουτίνας». Όπως έχει αναφέρει σε αρκετά ρεπορτάζ του το TPP, η βασική αιτία της νέας διαμάχης της Eldorado με το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι το βασικότερο στοιχείο της «επένδυσης»: Η μέθοδος μεταλλουργίας και κατ’επέκταση, το εάν η καναδική εταιρεία θα παράγει όντως χρυσό στην Ελλάδα (από τον οποίο η χώρα θα αποκομίζει οικονομικά οφέλη) ή θα εξάγει συμπυκνώματα χρυσού σε άλλες χώρες, εξαφανίζοντας έτσι το (όποιο) όφελος για το ελληνικό Δημόσιο.

Εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια, από την πρώτη έγκριση του επενδυτικού της σχεδίου, η Eldorado δεν μπορεί να αποδείξει ότι η μέθοδος μεταλλουργίας την οποία η ίδια πρότεινε, μπορεί να εφαρμοστεί στα εδάφη της Χαλκιδικής. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η εταιρεία μοιάζει ακόμα μεγαλύτερο, δεδομένου ότι η αρχική σύμβαση δεν προβλέπει καμία εναλλακτική μέθοδο μεταλλουργίας εκτός της «μεθόδου ακαριαίας τήξης» (flash smelting).

Ποια είναι η τελική μορφή του νέου νόμου για το εργασιακό-ασφαλιστικό


Ώδινεν όρος και έτεκε μυν


Μετά από ένα μπαράζ νομοτεχνικών βελτιώσεων ψηφίστηκε προχθές το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με διατάξεις που αφορούν την καταπολέμηση της αδήλωτης-υποδηλωμένης εργασίας και το ασφαλιστικό. Οι αλλαγές αφορούσαν αποκλειστικά το κομμάτι εκείνο του νομοσχεδίου που αφορούσε την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Αντίθετα, όλες οι άλλες προβλεπόμενες -στο νομοσχέδιο- ανατροπές που αφορούσαν τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών (π.χ. πάγωμα επιστροφών από τον ΕΦΚΑ σε όσους έχουν οφειλές προς τα Tαμεία, αποσύνδεση ιδιότητας-ασφάλισης για μηχανικούς και δικηγόρους) και των δημοσίων υπαλλήλων (κράτηση 4,5% υπέρ του ΜΤΠΥ) παρέμειναν.

Επίσης παρέμειναν οι διατάξεις που ενισχύουν τον ρόλο του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Καμία αλλαγή, επίσης, δεν έγινε στις αρχικά προτεινόμενες διατάξεις στο συνταξιοδοτικό. Έτσι θα επιβληθεί συντελεστής 0,45 στον υπολογισμό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων από 1/1/2015 και έπειτα, οδηγώντας σε μειώσεις έως 35%.

Στην τελική του μορφή ο νέος νόμος προβλέπει -στα σημεία στα οποία υπήρξαν αλλαγές πριν από την ψήφισή του- τις ακόλουθες οκτώ αλλαγές: