Από την Αυγή

Εξώδικο προς τον υπουργό Άμυνας, τον πρόεδρο και τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, με κοινοποίηση στην εταιρεία «NCH Capital Inc.» απέστειλε χθες ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, καταγγέλλοντας ότι με την εκχώρηση του οχυρού Αγ. Στεφάνου Κέρκυρας "θυσιάζεται η εθνική ασφάλεια".
Ο Θ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι η μεταφορά καθίσταται επικίνδυνη, καθώς "η προτεινόμενη νέα θέση του Ναυτικού Οχυρού δεν έχει επιτηρούμενη ζώνη, επομένως δεν διασφαλίζονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις". "Η κατάργηση της επιτηρούμενης ζώνης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη σύγχρονη τεχνολογία και επομένως προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφάλειας για το ίδιο το οχυρό" επισημαίνει, ενώ επικαλούμενος την τεχνική έκθεση μηχανολόγου μηχανικού του ΕΜΠ που κατατέθηκε στο ΣτΕ, η νέα θέση του ναυτικού οχυρού "δεν παρέχει ούτε οπτική ορατότητα, ούτε δυνατότητα επόπτευσης της περιοχής από τα ραντάρ για το μεγαλύτερο τμήμα της θαλάσσιας έκτασης ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αλβανία, καθώς και για τις ακτές της Κέρκυρας απέναντι από τη Αλβανία. Υπάρχει δηλαδή, μεγάλος 'νεκρός τομέας', άρα έλλειμμα στρατιωτικής επιτήρησης", επισημαίνει ο περιφερειάρχης, καταγγέλλοντας ότι σε απόσταση μόλις δύο μέτρων "θα χτιστεί από τον επενδυτή του ΤΑΙΠΕΔ τουριστικό χωριό". Σημειωτέον ότι το ΤΑΙΠΕΔ "θα εισπράξει μόλις 23 εκατ. ευρώ (26 ευρώ ανά τ.μ.)".
"Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται υπόλογο για κάτι που αρχικά δεν γνώριζε, αλλά στη συνέχεια ενέκρινε λόγω πιέσεων της κυβέρνησης" τονίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, με την οποία καταγγέλλεται "προκλητική παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας».