Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Καλή Ανάσταση...κυριολεκτικά

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την Πρωτομαγιά

Αναδημοσιεύουμε από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝ 1 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ
ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε
Εργαζόμενοι-ες
Η φετινή πρωτομαγιά συμπίπτει με τον ένα χρόνο που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε την χώρα και τους εργαζόμενους στην νέα βαρβαρότητα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ανοιχτή στήριξη του ΛΑΟΣ και την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ, έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας με στόχο το φόρτωμα των βαρών της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων λαϊκών μαζών. Νέες μειώσεις μισθών και ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέο επαχθές ασφαλιστικό, κατάργηση των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων ανεργίας! Η σχέση μισθών-κερδών ανατρέπεται ραγδαία μέρα με την μέρα υπέρ των κερδών, με την άμεση μείωση μισθών και συντάξεων, την κατάργηση των ΣΣΕ και την κυριαρχία ελαστικών και ευέλικτων μορφών εργασίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας και των απολύσεων. Στο μαύρο αυτό φόντο έρχονται να προστεθούν και οι νέοι δυσβάσταχτοι φόροι για τον λαό η αύξηση του ΦΠΑ στον ψηλό συντελεστή, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κλπ, το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, το μαζικό ξεπούλημα κάθε δημόσια περιουσίας, από την ενέργεια ως τα νερά και από λιμάνια και τα αεροδρόμια έως τα νησιά και τα δάση.
Αγωνιστική ταξική ενότητα ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ
Εργαζόμενοι-ες
Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ιστορικής σημασίας. Καταργούνται δικαιώματα δεκαετιών, επιστρέφουμε στον εργασιακό μεσαίωνα, φτιάχνουν έναν απάνθρωπο κόσμο για τα παιδιά μας. Απαιτείται ενωμένος, παλλαϊκός αγώνας διαρκείας, με απεργίες και διαδηλώσεις για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, και την κυβέρνηση που την εφαρμόζει για να μην μας στείλουν 200 χρόνια πίσω. Στις συνθήκες αυτές, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ με διαφορετικό τρόπο, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις απαιτήσεις της περιόδου, αλλά έγινε εμφανέστερο σε ευρύτερες μάζες εργαζομένων, η υποταγή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και η υπονόμευση των αγώνων, πράγμα που τους φέρνει σε σύγκρουση με τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μας μένει άλλος δρόμος από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οικοδομήσουμε μέσα στα σωματεία μας την αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων. Με αγώνες στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων,. Για να πάρουμε πίσω ότι μας πήραν και να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε. Για μια κοινωνία με τους εργαζόμενους στο τιμόνι. Να ενισχύουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας για:
  • Να μην πληρώσουμε την κρίση και το χρέος τους.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τώρα. Μείωση των ωρών εργασίας και των χρόνων δουλειάς. Απαγόρευση των απολύσεων. Διαγραφή των χρεών των άνεργων και των φτωχών από τις τράπεζες.
  • Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και μείωση της λαϊκής φορολογίας, ειδικά των έμμεσων φόρων, με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
  • Δωρεάν δημόσια παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες, κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων προτείνει σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλους τους αγωνιζομένους κλάδους σε όλο το εργατικό ταξικό κίνημα να κλιμακωθούν οι αγώνες με απεργίες διαδηλώσεις συλλαλητήρια με πρώτο σταθμό μετά την πρωτομαγιά στις 6 Μάη για τον ένα χρόνο από το μνημόνιο με μεγάλο πανεργατικό πανκοινωνικό συλλαλητήριο και εν συνεχεία με κλιμάκωση της δράσης με απεργίες και αγώνες διάρκειας στον δρόμο για την πανεργατική απεργία της 11ης Μάη.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΗΜΟΝΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΡΑ. «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ!
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ζητούν νέο «μνημόνιο» για τα κλειστά επαγγέλματα

Αναδημοσιεύουμε από τη σημερινή Ελευθεροτυπία άρθρο της Δήμητρας Καδδά
ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
Ζητούν νέο «μνημόνιο» για τα κλειστά επαγγέλματα

Σοβαρό ενδεχόμενο νέων ανατροπών στο καθεστώς άσκησης επαγγέλματος δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών και πάνω από 350 άλλων επιτηδευματιών και εταιρειών παροχής υπηρεσιών προκαλεί η αμφισβήτηση των κοινοτικών αρχών για το νόμο που ψήφισε τον προηγούμενο Φεβρουάριο η κυβέρνηση.

Περίπου 350 επαγγέλματα, που ποτέ δεν κατονόμασε ακριβώς, υποχρεώνεται να ελευθερώσει η κυβέρνηση...  Ο νόμος αποτελεί δέσμευση του Μνημονίου και πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή έως τον Ιούνιο.

Αλλάζει άρδην τα επιχειρηματικά δεδομένα για πολύ σημαντικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο η παροχή υπηρεσιών (από κομμωτήρια, τεχνικά επαγγέλματα έως φοροτεχνικούς, συμβούλους και κάθε είδους επιτηδευματίες). Επιτρέπει την χωρίς περιορισμούς πρόσβαση Ελλήνων, αλλά και ξένων σε όλους τους χώρους και τη δημιουργία μεγάλων «σχημάτων» που εκτιμάται από κλαδικούς φορείς ότι θα φέρουν πρόσθετο πλήγμα στην ήδη προβληματική ελληνική αγορά που δέχεται κύμα λουκέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον όχι μόνο αμφισβητείται από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα η δυνατότητα της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει έγκαιρα το νόμο (ψηφίστηκε μεν από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά απαιτεί τη συνέργεια σχεδόν όλων των υπουργείων), λόγω μεγάλων καθυστερήσεων που διαπιστώνονται, αλλά τίθεται και θέμα επάρκειας των δρομολογούμενων αλλαγών.

«Δεν άνοιξε»

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Συγκέντρωση στα Διόδια Αφιδνών, την Μ. Παρασκευή 22/4/11 στις 15:00μμ

FAQ για το Debtocracy

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το debtocracy (βλέπε προηγούμενες αναρτήσεις) όπως είναι φυσικό έχει ξεκινήσει ένας μικρός διαδυκτιακός πόλεμος γύρω από τα ζητήματα του χρέους, της στάσης πληρωμών κλπ. Οι απαντήσεις που δίνουν οι συντελεστές του στο http://www.debtocracy.gr/FAQ.html νομίζουμε έχουν ενδιαφέρον και τις αναδημοσιεύουμε όχι γιατί απαραίτητα συμφωνούμε  απόλυτα μαζί τους αλλά γιατί βοηθάνε σε μια συζήτηση που ήδη γίνεται. Στο http://dai.ly/eyEDgw  υπάρχει και η "διορθωμένη" εκδοχή του ντοκυμαντέρ.

Τι κοινό έχει ο Ισημερινός με την Ελλάδα αφού είχε μικρότερο δημόσιο χρέος;
Η οικονομία του Ισημερινού, όπως μετριέται με βάση το ΑΕΠ, είναι πολύ μικρότερη από της Ελλάδας. Σε αδρές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι αντιστοιχεί στο ένα έβδομο* . Γι’ αυτό το λόγο το απόλυτο ύψος του δημόσιου χρέους του Ισημερινού δεν μπορεί να συγκριθεί με της Ελλάδας. Κάλλιστα όμως μπορεί να συγκριθεί με το ΑΕΠ της χώρας και αυτή είναι η διεθνής και χρόνια πρακτική. Να εξετάζουμε και να συγκρίνουμε δηλαδή τα ποσοστά του δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ από χώρα σε χώρα. Με αυτό το κριτήριο το εξωτερικό δημόσιο χρέος του Ισημερινού το 2003 ήταν 14 δισ. δολ. Δεδομένου πως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν εκείνη τη χρονιά ήταν 23 δισ. προκύπτει ένας λόγος της τάξης του 60% κι αναφερόμαστε μόνο στο εξωτερικό κι όχι το εσωτερικό (δηλαδή προς τους κατοίκους της χώρας) δημόσιο χρέος.
Ως αποτέλεσμα ο λόγος του δημόσιου χρέους του Ισημερινού με της Ελλάδας κινείται σε απολύτως συγκρίσιμα επίπεδα.

Από μια άλλη οπτική γωνία, το γεγονός ότι ο Ισημερινός κήρυξε στάση πληρωμών για ένα πολύ μικρότερο χρέος, όπως και η Αργεντινή (για 97 δισ. δολ.) καθιστούν ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη να πράξει το ίδιο και η Ελλάδα.


*= Η σχέση αυτή συνάγεται αν συγκρίνουμε το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (49 δισ. δολ. ΗΠΑ στον Ισημερινό έναντι 347 δις. δολ. ΗΠΑ για την Ελλάδα το 2008) και το κατά κεφαλήν εισόδημα (3.640 δολ. ΗΠΑ για τον Ισημερινό και 28.650 ανά κάτοικο για την Ελλάδα) των δύο χωρών.


Ο Ισημερινός είχε πετρέλαιο, μπορούσε επομένως να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους, αντίθετα με την Ελλάδα. Η Ελλάδα που θα βρει τους πόρους;
Ο Ισημερινός μπορεί να εξάγει πετρέλαιο αλλά δεν συγκαταλέγεται σε εκείνες τις χώρες που τα έσοδα από τις σχετικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το συντριπτικά μεγάλο μέρος των δημόσιων εσόδων τους. Στον Ισημερινό τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν μόνο το 25% των δημοσίων εσόδων. Κατά συνέπεια δεν ήταν τα πετρελαϊκά έσοδα που καθόρισαν τους όρους αποπληρωμής ακόμη κι αυτού του σημαντικά μειωμένου χρέους.


Πολλές φορές στην ιστορία η δυνατότητα αποπληρωμής του δημόσιου, εξωτερικού χρέους καθορίσθηκε με βάση το συνολικό ύψος των εξαγωγών μιας χώρας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για παράδειγμα το ποσοστό των εσόδων από τις γερμανικές εξαγωγές που δεσμευόταν για την αποπληρωμή του χρέους ήταν 3,5%. Αν εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα (με τη συνολική αξία των εξαγωγών το 2010 να ανέρχεται στα 16 δις. ευρώ) η ίδια ρύθμιση που εφαρμόστηκε και για τη ναζιστική Γερμανία, η χώρα θα έπρεπε να πληρώνει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους 0,56 δισ. ευρώ ετησίως!


Μπορεί να εφαρμοστεί η έννοια του απεχθούς χρέους σε δημοκρατικά καθεστώτα ή αφορά μόνο τριτοκοσμικά, δικτατορικά καθεστώτα;

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

20 Απριλίου 1967

Εφημερίδα Ελευθερία, μία ημέρα πριν. Μνημόνιο και Μητσοτάκης και Γερμανοί, μερικά πράγματα δεν αλλάζουνε ποτέ...και ανάπτυξη και ραδιοϊσότοπα και μηχανικοί....και μπάλα έχουμε αλλά δεν την ανεβάσαμε, ούτε την Αυγή που καθησύχαζε ότι δεν υπάρχει περίπτωση πραξικοπήματος

Μισθολόγιο Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου

Αναρτούμε έγγραφο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών σχετικά με το μισθολόγιο των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων, για ενημέρωση των συναδέλφων. Από το έγγραφο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά ενάντια στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της, λες και δεν έχει μεσολαβήσει το μνημόνιο, η τρόικα, το ΔΝΤ, η επί της ουσίας πτώχευση, οι τεράστιες περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα. Απουσιάζουν ακόμα και οι θέσεις που ψηφίστηκαν από την Ομοσπονδία στο τελευταίο (13ο) συνέδριο της, δείγμα και αυτό του πόσο σοβαρά τις παίρνουν αυτοί που τις ψηφίζουν. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να πει "Δεν μπορούμε πλέον να υποστούμε άλλη περαιτέρω οικονομική και θεσμική υποβάθμιση" λέγοντας πρακτικά στην κυβέρνηση ότι οι μέχρι τώρα μεγάλες και οριζόντιες περικοπές, η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού είναι αποδεκτές και ενώ γνωρίσουμε ότι τόσο το μνημόνιο, όσο και ο "οδικός χάρτης" προβλέπουν μείωση κατά 2 δις της μισθοδοσίας στο δημόσιο. Γενικά το έγγραφο διαπνέεται από μια αντίληψη "καλού παιδιού" προς την κυβέρνηση, που δεν της δημιουργεί προβλήματα και δεν αναδυκνύει την καταστροφική πολιτική της για τους εργαζόμενους, τη δημόσια περιουσία και το περιβάλλον, ελπίζοντας (μάταια  κατά τη γνώμη μας) σε μια διακριτική μεταχείριση των μηχανικών. Δεν ξεχνάει μάλιστα να υπενθυμίσει τη μεγάλη συμβολή του κλάδου στο έγκλημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι εποχές που ο θεσμικός δικομματικός (και όχι μόνο) συνδικαλισμός παζάρευε με την πολιτική ηγεσία "κάτω από το τραπέζι" προνόμια, επιδόματα κλπ, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όσο συντομότερα το καταλάβουμε αυτό, τόσο καλύτερα για το παρόν και το μέλλον μας. Από τους δικομματικούς συνδικαλιστές δεν περιμέναμε ποτέ κάτι περισσότερο, από τους υπόλοιπους όμως?

Θέμα:  Μισθολόγιο Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου

Κύριοι Υπουργοί,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ομοσπονδία μας  είναι ο β΄/βάθμιος συνδικαλιστικός Φορέας των 11.500 περίπου Διπλωματούχων Μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, που υπηρετούν στην Κεντρική & Περιφερειακή Διοίκηση, στα ΝΠΔΔ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκροτείται από 19 Α΄βάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα και  αποτελεί όχι μόνο το συνδικαλιστικό αλλά συγχρόνως και τον επιστημονικό Φορέα των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου, σύμφωνα με τους σκοπούς που προβλέπονται από το καταστατικό της, λαμβάνοντας  θέση για όλα τα ζητήματα που αφορούν το συνολικά παραγόμενο Τεχνικό Έργο της χώρας.
Το εύρος και η δυνατότητα της συλλογικής μας εκπροσώπησης, οφείλονται  στις σημαντικές ιδιομορφίες του κλάδου σε σχέση με τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους και  ειδικότερα :
·           Στη μοναδικότητα της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ευθύνης των Διπλωματούχων Μηχανικών στην άσκηση υπεύθυνων καθηκόντων και συγκεκριμένα : Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση χωροταξικών, οικιστικών και περιβαλλοντικών μελετών και έργων. Στην παραγωγή Δημόσιων Τεχνικών Έργων και Μελετών σε ότι αφορά τις κοινωνικές υποδομές στη χώρα μας. Στην ευθύνη για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών μετά από θεομηνίες (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές) κλπ.
Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οφείλουν να τηρούν αφ΄ ενός μεν την τεχνική νομοθεσία που διέπει το συνολικά παραγόμενο τεχνικό έργο της χώρας σε όλους τους τομείς, όπως οι μεταφορές, το περιβάλλον, η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, ο πολιτισμός, η άμυνα κλπ., αφ΄ ετέρου να παρακολουθούν ανελλιπώς και να εφαρμόζουν κάθε φορά  τις νέες τεχνολογίες στον τομέα τους.  Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτοι αυτοί, εξαιτίας της ποιότητας των σπουδών τους, ενσωμάτωσαν πολύ γρήγορα τη χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του Διαδικτύου στο Δημόσιο.
·           Στον ενιαίο 5/ετή κύκλο σπουδών για την απόκτηση του διπλώματός τους και στον επιπλέον χρόνο που απαιτείται για την πρόσκτηση άσκησης του επαγγέλματος, μετά από ειδικές εξετάσεις στο ΤΕΕ. Σημειώνεται ότι ήδη οι Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας έχουν αναβαθμίσει τα διπλώματά τους σε επίπεδο Master και εναπόκειται στην πολιτεία η οριστική θεσμοθέτηση.
·           Στην ιδιότητα μέλους του ΤΕΕ και στην υπαγωγή τους, ηθικά τουλάχιστον, στον Κώδικα Δεοντολογίας του, παράλληλα με την υπηρεσιακή τους ιδιότητα.
·           Στην άδεια άσκησης του επαγγέλματος και στο περιεχόμενο των επιμέρους επαγγελματικών δικαιωμάτων ανά ειδικότητα, που αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την πρόσληψή τους στο Δημόσιο, καθώς και για την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων κατά τις επί μέρους ενέργειες παραγωγής του τεχνικού έργου. Αποτελεί δε απαραίτητο προσόν διορισμού τους η άδεια άσκησης του επαγγέλματος, διότι από την πρόσκτηση της και όχι από το δίπλωμα του Πολυτεχνείου, προκύπτει το δικαίωμα εφαρμογής των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων ανά ειδικότητα. Επί τη βάση αυτής συνεπώς εγγυοδοτείται το παρεχόμενο τεχνικό έργο μέσω της υπογραφής τους, την οποία δεσμεύει και χρησιμοποιεί κατά αποκλειστικότητα το Δημόσιο, απαγορεύοντάς τους και σωστά, κάθε άσκηση ιδιωτικού έργου.
  Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από τους τρεις  κλάδους για τους οποίους απαραίτητο στοιχείο διορισμού στο Δημόσιο είναι η άδεια άσκησης επαγγέλματος, μόνο οι Μηχανικοί έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Οι δύο άλλοι κλάδοι (Γιατροί και Δικηγόροι) αμείβονται με διαφορετικές μισθολογικές ρυθμίσεις όταν προσλαμβάνονται υπό αυτές τις ιδιότητες στο Δημόσιο.
·           Στις ποινικές ευθύνες για πράξεις που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους, πέραν των όσων προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίες σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 286), σε περίπτωση αστοχίας ακόμη και εν τη απουσία τους, τους θεωρεί υπεύθυνους και διώκονται ποινικά και αυτεπαγγέλτως. Σημειώνουμε ότι οι ποινικές ευθύνες των Μηχανικών τους ακολουθούν δια βίου αφού έχει καταργηθεί κατ΄ ουσία η παραγραφή για τέτοιου είδους αδικήματα, μετά τους σεισμούς του Αιγίου, από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Πεπονή (η παραγραφή αρχίζει μετά τη έλευση του οποιουδήποτε αποτελέσματος).
·           Στην ιδιαιτερότητα της κοινωνικής ασφάλισης των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου, οι οποίοι, εκτός των Ταμείων του Δημοσίου, είναι ασφαλισμένοι και στο ΤΣΜΕΔΕ. Μάλιστα μετά τις τροποποιήσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας το 1993, οι προσλαμβανόμενοι από τότε στο Δημόσιο, ασφαλίζονται αποκλειστικά στο ΤΣΜΕΔΕ.
·           Στην φύση των παρεχόμενων από αυτούς υπηρεσιών, αφού η άσκηση των καθηκόντων τους, επιβάλλει τη συχνή μετακίνησή τους εκτός έδρας, είτε για την επίβλεψη έργου ή μελέτης, είτε για την πραγματοποίηση απαιτουμένων ελέγχων, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να εκπληρώσουν το ρόλο τους ως ελεγκτικού μηχανισμού  και να διασφαλίσουν την ποιότητα και την οικονομία των παρεχόμενων αγαθών.

Κύριοι Υπουργοί,


Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Σχετικά με τη συγκρότηση των Μόνιμων Επιτροπών του ΤΕΕ

Η συγκρότηση των Μόνιμων Επιτροπών του ΤΕΕ από τη νέα διοίκηση του αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο φιλοκυβερνητικό – τεχνοκρατικό δρόμο που διαρκώς στρέφεται το επιμελητήριο και η διακομματική πλειοψηφία που το συγκροτεί. Η μεγάλη τροποποίηση στον τρόπο που συγκροτούνται οι μόνιμες επιτροπές από θεματικές ενότητες – όπως ήταν μέχρι σήμερα – σε παραρτήματα Υπουργείων και Γενικών Γραμματειών της κυβέρνησης συνιστά μια τομή στη λειτουργία του επιμελητηρίου. Το μετατρέπει ανοιχτά πλέον σε φορέα lobbying δίπλα στην κυβέρνηση, ακολουθώντας τους εκάστοτε σχεδιασμούς και προτεραιότητες που αυτή, μαζί με την τρόικα ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ,  βάζει. Ακόμα και ο λειψός και μερικός τρόπος που λειτουργούσαν και αποφάσιζαν οι μέχρι τώρα μόνιμες επιτροπές φαίνεται ότι ενοχλεί και γίνεται προσπάθεια να γίνουν απόλυτα ελεγχόμενες και παρά την κυβέρνηση. Επιπλέον παρά τα παχιά λόγια για διαφάνεια και άλλα ηχηρά παρόμοια, η συγκρότηση τους γίνεται με τον πλέον αδιαφανή τρόπο. Όπως και οι εκπροσωπήσεις του ΤΕΕ, οι εξεταστές και πλείστες άλλες θέσεις γίνονται αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ των παρατάξεων και των μελών της Διοικούσας. Σε όλες τις περιπτώσεις προτείναμε η επιλογή σε αυτές τις θέσεις ευθύνης να γίνεται με δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες (ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, κλήρωση μεταξύ ενδιαφερομένων που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις), προτάσεις που απορρίφθηκαν πανηγυρικά από την πλειοψηφία.
Προβληματιστήκαμε αρκετά για το αν θα έπρεπε ως παρατάξεις να στείλουμε εκπροσώπους στις Μόνιμες Επιτροπές μετά τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις. Αποφασίσαμε ότι δεν εκχωρούμε το δικαίωμα μας στη στελέχωση τους σε αυτές τις ιστορικές στιγμές που ο καθένας διαλέγει πλευρά στον πόλεμο που μας έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η τρόικα. Η παρουσία μας σε αυτές δεν νομιμοποιεί ούτε την πολιτική λογική, ούτε τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται, αλλά φιλοδοξεί να συμβάλλει στη χρησιμοποίηση τους ως ένα βήμα για να ακουστούν και να προβληθούν οι θέσεις της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και των κινημάτων που παλεύουν με πολύμορφους τρόπους ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις πολιτικές τους.
Π.Δ.
μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ

Αρνητικό και το ΤΕΕ για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Κασσάνδρας

Αναδημοσιεύουμε από το http://tvxs.gr/node/82586
H ομάδα εργασίας του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE) προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η «Ελληνικός Χρυσός» από την πλευρά της υποστηρίζει την αποκαλούμενη «μηδενική λύση»: Έγκριση της μελέτης ή συνολική ακύρωση της επένδυσης.
Ακόμα μία αρνητική εισήγηση έλαβε η υπουργός Περιβάλλοντος για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Κασσάνδρας μετά την απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ΤΚΜ, όπως αναφέρει στο σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Μακεδονία, κατέληξε σε αρνητική εισήγηση εκτιμώντας πως η περιβαλλοντική μελέτη της «Ελληνικός Χρυσός» ελαχιστοποιεί και ουσιαστικά αποκρύπτει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα υπάρξουν σε μία μεγάλη περιοχή της Χαλκιδικής. Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ παράλληλα εντόπισε έλλειμμα στην τεκμηρίωση των μελετών ασφάλειας, παραβιάσεις διαδικασιών που προβλέπει η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία και πολλές μη αναστρέψιμες βλάβες στο κυρίως υδατικό περιβάλλον.
Επιπλέον, τα μέλη του ΤΕΕ εκτιμούν πως η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας -όπως παρουσιάζεται στη μελέτη, που σύμφωνα με την ομάδα εργασίας δεν περιγράφει με κατανοητό τρόπο το αντικείμενο- ακυρώνει οποιαδήποτε δυνατότητα συνύπαρξης με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.
Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ αναγνωρίζει πως σε μία περίοδο κρίσης είναι πολύ σημαντικές οι επενδύσεις, όμως πρέπει να ικανοποιούν σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, που στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός» δεν ικανοποιείται.
Ακόμη όμως κι αν προχωρήσει η επένδυση, όπως σημειώνεται στο πόρισμα του ΤΕΕ ΤΚΜ, το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει ιδιαίτερα οφέλη, ενώ η «Ελληνικός Χρυσός» θα έχει για τα επόμενα 20 χρόνια κέρδη που μπορεί να φτάσουν και τα 450 εκατομμύρια ευρώ το έτος.
Σοβαρές επιφυλάξεις για το κυάνιο
Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ΤΚΜ διατυπώνει πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα του κυανίου, τη χρήση του οποίου έχει αποκλείσει η «Ελληνικός Χρυσός». Αυτό γιατί η εταιρεία υποστηρίζει πως για την εξαγωγή του χρυσού από ένα κοίτασμα που είναι εξαιρετικά δυσκατέργαστο θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, που πουθενά αλλού στον κόσμο δεν χρησιμοποιείται για την εξαγωγή χρυσού, ακόμη και σε πολύ πιο «εύκολα» κοιτάσματα.
Τα στελέχη του ΤΕΕ, σύμφωνα με το πόρισμά τους, εκτιμούν πως, αν η μελέτη εγκριθεί, τότε η εταιρεία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τελικά κυάνιο -το οποίο έχει «καταδικαστεί» κοινωνικά και περιβαλλοντικά από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- αναιρώντας έτσι τη σχετική δέσμευσή της. Το ΤΕΕ κατέληξε σε αυτό και γιατί η εταιρεία παραβιάζει όρους της περιβαλλοντικής μελέτης για τη λειτουργία του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, η «Ελληνικός Χρυσός» θα έπρεπε να χρησιμοποιεί μηχανικά μέσα για το 75% της εξόρυξης, όμως χρησιμοποιεί εκρηκτικά για το 100%, όπως έχουν διαπιστώσει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
Επιπλέον, στη μελέτη του ΤΕΕ διαπίστωσαν, πέρα από την απουσία εκτιμήσεων των κινδύνων για τα υπόγεια νερά και την ενεργοποίηση του γειτονικού σεισμικού ρήγματος, λάθη ακόμη και στις αποστάσεις. Π.χ. στη μελέτη αναφέρεται πως η λίμνη τελμάτων βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Στρατονίκη, ενώ η απόσταση είναι 2 χιλιόμετρα. Έτσι σύμφωνα με το πόρισμα του ΤΕΕ ΤΚΜ η χωροθέτηση των δραστηριοτήτων της «Ελληνικός Χρυσός» παραβιάζει όλες τις σχετικές διατάξεις για τα μεταλλουργικά και χημικά συγκροτήματα όσον αφορά τις αποστάσεις από οικισμούς και τη θάλασσα.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Απεργία & Στάσεις Εργασίας στη WIND ενάντια στις απολύσεις

Αναδημοσιεύουμε Ανακοίνωση και Δελτίο Τύπου του σωματείου της WIND για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων από την εργοδοσία. Όπως πολύ σωστά αναφέρει και το σωματείο "Είναι η ίδια επίθεση που γίνεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους, με την πολιτική της κυβέρνησης και των απανωτών Μνημονίων. Μια τέτοια επίθεση, με απολύσεις και μειώσεις μισθών, έχει γίνει και σε άλλες συναφείς εταιρίες όπως η Cosmote, η Vodafone, η Intracom κ.α. όπου επίσης γίνονται σημαντικές κινητοποιήσεις."

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ HELLAS (Wind)
Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005
Τηλ.: +30 210 5100910 – E-mail : symboulio@pasetim.com
--------------------------------------------------------------------------------------------

Α.Π. 29/2011
Αθήνα, 15.4.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι στην WIND αγωνίζονται
ενάντια στο πογκρόμ απολύσεων
Οι εργαζόμενοι στην εταιρία κινητής τηλεφωνία WIND έχουν βρεθεί τις τελευταίες μέρες αντιμέτωποι με σειρά απολύσεων. Οι απολυμένοι συνάδελφοι είναι δεκάδες. Για να καταφέρουν να τους διώξουν από τη δουλειά, η διοίκηση και τα μεγαλοστελέχη της WIND καταφεύγουν σε κάθε μέσο, ασκώντας μια τεράστια ψυχολογική πίεση και βία.
Κραυγαλέα η πρόσφατη περίπτωση απολυμένης συναδέλφου που η διοίκηση την καλούσε να «συζητήσει» αποκρύπτοντας ότι θα επρόκειτο για την απόλυσή της! Όταν η συνάδελφος ξεσκέπασε το παιχνίδι της διοίκησης και των προϊσταμένων της, αυτοί προχώρησαν στην απόλυσή της με εξώδικο στο σπίτι, χωρίς καν να της μιλήσουν από κοντά.
Η διοίκηση της WIND, παρά τις ανακοινώσεις για «νέα πορεία» της εταιρείας με εκμδηνεσιμό του χρέους της και σχέδια για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, επιχειρεί προκλητικά να μειώσει το κόστος εργασίας, αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους, τις οικογένειες και τις ανάγκες τους ως νούμερα, που πρέπει να περικόψει.
Είναι η ίδια επίθεση που γίνεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους, με την πολιτική της κυβέρνησης και των απανωτών Μνημονίων. Μια τέτοια επίθεση, με απολύσεις και μειώσεις μισθών, έχει γίνει και σε άλλες συναφείς εταιρίες όπως η Cosmote, η Vodafone, η Intracom κ.α. όπου επίσης γίνονται σημαντικές κινητοποιήσεις.
Τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι στη WIND, συσπειρωμένοι γύρω από το επιχειρησιακό Σωματείο, έχουν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων (αποχές, στάσεις εργασίας, απεργίες) για να καταγγείλουν τις απολύσεις, τις αυθαιρεσίες της διοίκησης ενάντια στα δικαιώματά τους που κατοχυρώνει η επιχειρησιακή ΣΣΕ που με αγώνα έχουν υπογράψει από το 2006. Στις 12/4 έγινε 24ωρη απεργία με καθολική συμμετοχή ενάντια στις απολυσείς. Για να διεκδικήσουν τη μετατροπή των συμβασιούχων συναδέλφων τους σε αορίστου χρόνου, ενάντια στις πρόσφατες εκδικητικές απολύσεις συμβασιούχων που έκανε η διοίκηση.

Τώρα, το Σωματείο μας προχωράει σε κινητοποιήσεις διαρκείας
για την ανάκληση των απολύσεων:
=> Συγκεντρώσεις έξω από κτήρια της WIND την Παρασκευή 15 Απριλίου
=> Κυλιόμενες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Απριλίου
=> 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 20 Απριλίου
Καλούμε τα ΜΜΕ σε Συνέντευξη Τύπου
μαζί με άλλα σωματεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών
τηνΤετάρτη 20 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι
στο γραφείο του Σωματείου μας, Λ. Αθηνών 104-106 (δίπλα από το Ελλ. Χρηματιστήριο)

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο

3ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ την Τρίτη 19-4-2011

3ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΡΞΗ ΩΡΑΡΙΟΥ την ΤΡΙΤΗ 12- 4-2011
 
Διεκδικούμε
* Την αναβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας
* Την αναβάθμιση του ρόλου των Διπλ. Μηχανικών που εργάζονται σ’ αυτές
* Τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων
* Την αύξηση του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων
* Τη διασφάλιση των αποδοχών μας καθώς και κλαδικό μισθολόγιο Διπλ. Μηχανικών που θα αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας
Αγωνιζόμαστε
* Να ακυρώσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. με άλλοθι το βάρβαρο μνημόνιο.
* Να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους που μειώνουν τα εισοδήματά μας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και μας οδηγούν στη θεσμική και οικονομική μας εξαθλίωση.
*Για το Δημόσιο χαρακτήρα των Τεχνικών Υπηρεσιών ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης 
 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΤΙΣ 8:00 (ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 80-88, ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΦΙΞ)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ή γκαράζ ή πράσινο

Το πάρκο μετά την επέλαση του Δήμου και των επενδυτών
Δεν είναι νόμιμη η κατασκευή γκαράζ κάτω από κοινόχρηστο χώρο πράσινου και αναψυχής, επισημαίνουν σε πολυσέλιδη έκθεσή τους οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.
Με τον τρόπο αυτό βάζουν οριστικά «φρένο» στα σχέδια για πολυώροφους υπόγειους χώρους στάθμευσης κάτω από την πλατεία του Α' Νεκροταφείου και το άλσος της Διοχάρους στα Ιλίσια, καθώς και σε ανάλογα προγράμματα σε άλλες πόλεις που στην ουσία μετατρέπουν τα λιγοστά πάρκα σε... ζαρντινιέρες.
Η έκθεση, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2011, που παρουσιάζει η «Κ.Ε.» συντάχθηκε μετά από αίτημα κατοίκων της Κυψέλης για τη μετατροπή του πάρκου Κύπρου και Πατησίων σε υπόγειο πάρκινγκ (2009). Αποτελεί κόλαφο για τον τότε δήμαρχο, Νικήτα Κακλαμάνη, που είχε δώσει πλήρη κάλυψη στην κοπή 12 μεγάλων δένδρων και είχε αποκαλέσει «μπαχαλάκηδες» τους κατοίκους.
Αποδίδει ευθύνες με ονοματεπώνυμο σε υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλαν διά της υπογραφής τους στο περιβαλλοντικό, κατασκευαστικό και οικονομικό ανοσιούργημα. Ζητάει μάλιστα να εφαρμοστεί η υπ' αριθμόν 1.458/2010 απόφαση του διοικητικού εφετείου, που έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων, χαρακτηρίζει μη νόμιμη την οικοδομική άδεια για το γκαράζ και ζητάει να ακυρωθεί.
Ο διαγωνισμός και η υπογραφή της σύμβασης είχαν λάβει χώρα το 2006. Προέβλεπε την παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου σε ιδιώτες, οι οποίοι αναλάμβαναν την υποχρέωση να παρέχουν μέρος των εσόδων του στον δήμο. Υπολογίζεται ότι τα μηνιαία έσοδα του δήμου θα ήταν ύψους 1.000 ευρώ το μήνα.
Η οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου 2009 και τρεις ημέρες αργότερα είχαν καταφθάσει οι μπουλντόζες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων. Οπως αποδείχθηκε, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 1989, ο χώρος των 2,3 στρεμμάτων είχε χαρακτηριστεί «κοινόχρηστο πράσινο, παιδική χαρά και κέντρο νεότητας».
Τρία είναι τα θέματα που βάζει στο μικροσκόπιο η έκθεση:
ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ. Χορηγήθηκε άδεια από την αρχιτεκτονική επιτροπή της πολεοδομίας (ΕΠΑΕ) και όχι από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών Αθηνών. Η τελευταία, με έγγραφό της στις 10/5/2007, είχε καταστήσει σαφές στη δημοτική αρχή ότι «δεν είχε εγκρίνει την υλοτομία οιουδήποτε δέντρου, ούτε και την απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης καθ' οιονδήποτε τρόπο», χαρακτηρίζοντας την επίμαχη έκταση «κοινόχρηστο χώρο πρασίνου». Τον Φεβρουάριο του 2009 η υπηρεσία χαρακτήρισε παράνομη την κοπή δένδρων και προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης εναντίον του δημάρχου.
ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ. Οι επιθεωρητές υιοθετούν αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (2.242/1994, 258/2001 κ.λπ.) για ασυμβατότητα υπόγειου χώρου στάθμευσης με υπερκείμενο χώρο πρασίνου. Υπογραμμίζουν ότι «δεν είναι δυνατή η μεταβολή της χρήσης και αλλαγή προορισμού της έκτασης» και επικαλούνται τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ. Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών το 2008 είχε εγκριθεί η ένταξη της επένδυσης σε πρόγραμμα επιδοτήσεων. Οι επιθεωρητές αναφέρουν κατηγορηματικά ότι η ενίσχυση έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου 3.299/2004, που δεν προβλέπει τη χορήγηση κινήτρων σε γκαράζ που κατασκευάζονται σε δημόσια ακίνητα. «Η ενίσχυση δεν είναι σύννομη» υπογραμμίζουν και υιοθετούν την πρόσφατη τοποθέτηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομίας (Δεκέμβριος 2010), που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των ενισχύσεων, αν διαπιστωθεί ότι έχουν γίνει εκταμιεύσεις.

Οι οικονομικοί δολοφόνοι & videos Rick Wolf

Οι οικονομικοί δολοφόνοι : Η γνωστή αφήγηση του "οικονομικού δολοφόνου" John Perkins, πλαισιωμένη από τα εμπνευσμένα κινούμενα σχέδια των studioJOHO.
Δείτε επίσης μια σειρά video  του καθηγητή οικονομικών Rick Wolff (University of Massachusetts Amherst) να αναλύει την κρίση του καπιταλισμού:

Τέλος μπορείτε να δείτε το ντοκιμοντέρ του Solanas με ελληνικούς υπότιτλους εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=9loPiyKm-z8