Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Αριστομένης Προβελέγγιος. Ένα αφιέρωμα 27 λεπτών από την ΕΡΤ (2005)






Ένα αφιέρωμα 27 λεπτών στον αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο από την εκπομπή της ΕΡΤ "Πορτραίτα και Διαδρομές Ελλήνων Αρχιτεκτόνων", το 2005.



Μιλάει στην κάμερα της ΕΡΤ ο ίδιος ο Αριστομένης Προβελέγγιος καθώς και ο φίλος και συναγωνιστής του, αρχιτέκτονας Νίκος Σιαπκίδης.



Την επιμέλεια της σειράς έχει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης.






Δείτε επίσης: 

Το Au Revoir είναι το παλιότερο μπαρ της Αθήνας. Από το 1958 στην Πατησίων 136 (που επίμονα ονομάζεται 28ης Οκτωβρίου) και Κεφαλληνίας, ο Προβελέγγιος δεν το διακόσμησε απλά. Εστησε ένα μόνιμο «σκηνικό» – κουκούλι για πότες και τις συζητήσεις τους, για τους παρατηρητές της αστικής εθνογραφίας που βίαια γιγαντωνόταν σαν τέρας δίπλα τους και πάνω από το κεφάλι τους τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. 

Ένα σύμβολο του αθηναϊκού μεταπολεμικού μοντερνισμού
Το κτίριο της οδού Κυκλάδων 


Με επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις την τροπολογία με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις»

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: άσκηση επικοινωνίας ή νέο ξεκίνημα;

Με επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ANIMA, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MEDASSET, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace και WWF Ελλάς την τροπολογία με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις» της Αττικής, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.


Η προβλεπόμενη έκτακτη διαδικασία έκδοσης πράξεων κατεδάφισης αυθαιρέτων, με υπουργική απόφαση και μετά από αυτοψία των επιθεωρητών δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί ένα προσωρινό και εξαιρετικά αδύναμο μέτρο, καθώς οι επιθεωρητές δόμησης για τη Νότια Ελλάδα είναι μόνο επτά, ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα είναι εννιά.

Θετικά στοιχεία αναγνωρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην τροπολογία που προβλέπει μέτρα προστασίας των υγροτόπων της Αττικής με έκταση έως 80 στρέμματα, οι οποίοι ορίζονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής ως περιοχές προτεραιότητας Α’ για προστασία. Πρόκειται για μέτρο, το οποίο τους θωρακίζει μέχρι την οριοθέτησή τους και είναι απαραίτητο να επεκταθεί και να περιλάβει όλους τους μικρούς και απροστάτευτους υγροτόπους της χώρας.

Επίσης, θετική είναι η ρύθμιση που προβλέπει χρηματοδότηση των πράξεων κατεδάφισης από το Πράσινο Ταμείο κατά παρέκκλιση από τον περιορισμό του κανόνα «2,5%» επί των ετήσιων διαθεσίμων του.1 Η πρόβλεψη αυτή είναι πλέον απαραίτητο να επεκταθεί ώστε να καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες για δασική διαχείριση και πρόληψη δασικών πυρκαγιών πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κάθε έτους.

Αναμένοντας τις δεσμεύσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων να γίνουν πράξη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια τις δικές της ευθύνες στη διαχρονικά ανοιχτή πληγή της αυθαίρετης δόμησης και της πολιτικής υποκρισίας που στην πράξη καταλήγει σε περισσότερα αυθαίρετα, ελάχιστες κατεδαφίσεις και συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις επιβράβευσης της παρανομίας.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Μια περίπτωση καταπάτηση δασικού χώρου, με παράνομη λειτουργία catering εντός άλσους και αρχαιολογικού χώρου



Αν θέλετε να βρείτε καταπάτηση δασικού χώρου, με παράνομη λειτουργία catering εντός άλσους και αρχαιολογικού χώρου με παράνομες κατασκευές και επεκτάσεις, καταπάτηση δημόσιου χώρου στάθμευσης, αποκλεισμό περασμάτων πεζών, κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από φουγάρα και μετασχηματιστές δίπλα και κάτω από πεύκα, παράνομη περίφραξη δημόσιου χώρου, μην ψάξετε μακριά στην ανατολική Αττική...
Εστιατόριο "Διόνυσος" απέναντι απ την Ακρόπολη και εντός του Φιλοπάππου. Και δεν θα το αγγίξετε κι εσείς όπως δεν το άγγιξαν και οι προηγούμενοι. 
Μια εικόνα που δείχνει πως ήταν, πως έγινε και με κόκκινο τι είναι παράνομο

Αντιπλημμυρικά με τα αυθαίρετα στη θέση τους!

Μοιάζει αδιανόητο, αλλά αποτελεί ωμή πραγματικότητα. Ενώ η Περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση διαλαλούν αυτές τις μέρες ότι θα γκρεμίσουν τα αυθαίρετα στα δάση και στα ρέματα και ότι δεν θα κάνουν πίσω στην αυθαιρεσία για να μην υπάρξουν νέες τραγωδίες, ταυτόχρονα εγκρίνουν τη δρομολόγηση έργων για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, βασιζόμενοι σε μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην οποία διατρανώνεται ρητά ότι τα έργα σχεδιάστηκαν με βάση τα περιθώρια που αφήνουν τα υπάρχοντα αυθαίρετα επί του ρέματος!
Μόλις λίγες ημέρες μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε το περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής, κρατικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς κρίνουν «απολύτως επείγον» να αποψιλώσουν συνολικά 30 χιλιόμετρα παραρεμάτιας βλάστησης (πάνω από 1.500 καταγεγραμμένα δέντρα, μεταξύ των οποίων πλατάνια, πεύκα, ιτιές, λεύκες και ελιές) και να μετατρέψουν σε αγωγό ομβρίων ένα από τα ρέματα που πρόκειται να δεχτούν τα νερά από τη λεκάνη που κάηκε.
Με υπογραφή Φάμελλου
Η τελευταία υπογραφή που έπεσε ήταν αυτή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, με την οποία εγκρίθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη του Εργου «Διευθέτηση-Οριοθέτηση Ρέματος Ραφήνας». Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επικάλυψη της κοίτης και των οχθών του ρέματος με συρματοκιβώτια και τσιμέντα σε όλο του το μήκος (15 χιλιόμετρα), αφήνοντας μόλις 200 μέτρα φυσικής κοίτης. Γεγονός που θα αυξήσει τη δυναμική της ροής του, σε συνδυασμό με την πλήρη αποδοχή των καταπατήσεων και των αυθαίρετων κατασκευών γύρω από αυτό και το περαιτέρω στένεμα του ρέματος.
Μια παραδοχή που αναγνωρίζεται και από τους ίδιους τους μελετητές στη ΜΠΕ, που αναφέρουν ότι τα συρματοκιβώτια επιφέρουν «μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς και μεγάλες μεταφορές αδρανών υλικών», ενώ για την τσιμεντοποίηση αναφέρουν ότι «δεν είναι επιθυμητή σε καμία περίπτωση για περιβαλλοντικούς λόγους για ένα φυσικό ρέμα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος [...] διότι οι ταχύτητες που θα αναπτυχθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα την ταχύτατη μεταφορά φερτών υλών, αλλά και αστικής και γεωργικής ρύπανσης προς τον θαλάσσιο χώρο της εκβολής». Ωστόσο, κατ’ αυτούς, το πλεονέκτημα της τσιμεντοποίησης είναι η «μείωση του απαιτούμενου πλάτους για τη διευθέτηση του ρέματος».

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Από την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αρ. Πρωτ.: 7456
Αθήνα, 2 / 8 / 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές


Σε συνέχεια του από 26/7/2018 Δελτίου Τύπου μας το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, παραβρέθηκε την Τετάρτη 1/8/2018 στο χώρο της καταστροφής μαζί με συναδέλφους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, κλιμάκια των οποίων καταγράφουν την ανυπολόγιστη καταστροφή στις υποδομές της περιοχής και συνδράμουν τους πολίτες.

Οι συνάδελφοι μας δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών και τη στήριξη των πληγέντων, στις περισσότερες περιπτώσεις με ελάχιστα μέσα και στοιχειώδη σχεδιασμό και οργάνωση. Δουλεύουν με αυταπάρνηση συνεχώς επί δέκα ημέρες και 12 ώρες την ημέρα, ώστε να ολοκληρωθούν τάχιστα οι αυτοψίες και να εξυπηρετηθούν οι πληγέντες κάτοικοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Υποδομών δε διαθέτει επαρκή οχήματα για τη μεταφορά των συναδέλφων, ενώ δεν υπάρχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας για την ασφαλή εργασία σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή (όπου εκτός του πλήρως καμένου φυσικού περιβάλλοντος, υπάρχει καμένος αμίαντος, καμένοι υποσταθμοί της ΔΕΗ, πλαστικά, μέταλλα κλπ). Δεκάδες συνάδελφοι ανακλήθηκαν επειγόντως από τις άδειες τους, ενώ είναι ακόμα άγνωστο τι θα γίνει με την αποζημίωση τους και όλα τα μέχρι στιγμής έξοδα τα καλύπτουν από την τσέπη τους.


Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να συνδράμει ώστε να επιλυθούν τάχιστα τα παραπάνω ζητήματα, ώστε οι συνάδελφοι μας να συνεχίσουν απερίσπαστοι το σοβαρό τους έργο.

Να στελεχωθούν -εθελοντικά και κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης σε όλους τους Δημόσιους Φορείς- τα ΤΑΣ που συγκροτήθηκαν με Υπουργική Απόφαση.

Να υπάρξουν επιτέλους προσλήψεις μηχανικών και άλλου προσωπικού για την πολιτική προστασία, την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, τη διαμόρφωση σοβαρού πολεοδομικού σχεδιασμού, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, την προστασία του περιβάλλοντος, τον αντισεισμικό, αντιπυρικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τα αντίστοιχα απαιτούμενα έργα ζωτικής σημασίας.

Να μην χρησιμοποιηθεί η καταστροφή από την πυρκαγιά σαν πρόσχημα για να καταργηθεί ο έλεγχος και η έκδοση των οικοδομικών αδειών από τις Δημόσιες Πολεοδομίες.

Να εμπλακούν και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες (Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμοι, Αποκεντρωμένοι) στις διαδικασίες αυτοψιών.

Όπως γράφαμε και στη σχετική μας ανακοίνωση και δυστυχώς επιβεβαιώνονται, οφείλουμε ακριβώς για να μη θρηνούμε αλλεπάλληλες καταστροφές και θύματα, να σκύψουμε συλλογικά πάνω στις αιτίες που δημιουργούν τις καταστροφές αυτές ή τις επιτείνουν λόγω ελλιπούς αντιμετώπισης.

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Τα λάθη θα συγχωρεθούν, η αλαζονεία ποτέ


31.07.2018, 14:16 | Ετικέτες: πυρκαγιά, πολιτική, κυβέρνηση
Συντάκτης: 

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά την κυβέρνηση και τους ανθρώπους που κινούνται γύρω από τον κυβερνητικό πυρήνα εξουσίας, την Μαύρη Δευτέρα 23 Ιουλίου που κάηκε το Μάτι, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε καλά, πλην όμως η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη η δε τραγωδία θα ήταν μεγαλύτερη εάν οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την κρίση με τους αρχηγούς του συντονιστικού έκαναν άλλες επιλογές.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, δεν έγιναν λάθη, δεν υπήρξαν ολιγωρίες, δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα συντονισμού. Όλα έγιναν όπως έπρεπε αλλά η δύναμη του φαινομένου ήταν υπέρτερη από τις δυνάμεις της χώρας, ασύμμετρη κατά την ορολογία του πρωθυπουργού.

Στην περίπτωση αυτή η πολιτική ευθύνη, που δήλωσε ότι αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός πέντε ημέρες μετά την τραγωδία, αφορά στον άνεμο και τίποτε παραπάνω. Για τα αδιέξοδα της περιοχής (τις λογής-λογής αυθαιρεσίες, την έλλειψη στοιχειώδους ρυμοτομίας κά) οι ευθύνες χαρακτηρίζονται διαχρονικές, ευθύνονται δηλαδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι δημοτικές αρχές και οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Ας πούμε ότι είναι έτσι -και μη χειρότερα καθώς ορισμένοι βλέπουν ευθύνες και στα ίδια τα θύματα. Και να ενισχύσουμε περαιτέρω την κυβερνητική θεώρηση, παίρνοντας ως δεδεομένο το ενδεχόμενο εμπρησμού και μάλιστα με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, όπως αρχικά υπονόησαν στη σειρά κυβερνητικοί παράγοντες (από τον Δ.Τζανακόπουλο μέχρι τον Π. Καμμένο) και στη συνέχεια κομματικοί ινστρούκτορες και άλλοι λάτρεις μυθιστοριών συνωμοσίας.

Ακόμη λοιπόν και αν ισχύουν όλα τα παραπάνω, απαλλάσσεται η κυβέρνηση από τις δικές της ευθύνες; Όσο κυλούν οι μέρες και προστίθενται κρίσιμες πληροφορίες για τα γεγονότα της Μαύρης Δευτέρας τα ερωτήματα γίνονται περισσότερα.

Το ερώτημα που κυριαρχεί τώρα δεν είναι τι έγινε και τι δεν έγινε, αλλά αν γνώριζε ο πρωθυπουργός, αν γνώριζαν οι υπουργοί και οι αρχηγοί, την έκταση της καταστροφής σε πραγματικό χρόνο και μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της τραγωδίας. Δηλαδή, τα αίτια της τραγωδίας έχουν επισκιαστεί από το ζήτημα συγκάλυψης των πραγματικών περιστατικών που έχει δημιουργηθεί.

Μάτι: Το μοιραίο λάθος και η απόδοση ευθυνών

Για τα πολεοδομικά γράψαμε, για τα αυθαίρετα επίσης, για την απουσία σχεδίων εκκένωσης και για τη δασοπροστασία και για την πολιτική προστασία για να δούμε μια παράμετρο ακόμα: το μοιραίο λάθος της εκτροπής των οχημάτων...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ*



Τα σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας (μπλε τρίγωνα) και οι κατευθύνσεις (κίτρινα βέλη), τις οποίες ακολούθησαν οι οδηγοί που κινούνταν επί της λεωφόρου Μαραθώνος. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους στενούς δρόμους της περιοχής.

Είναι δύσκολο κανείς να αναφερθεί με νηφαλιότητα και με «καθαρή ματιά» στη βιβλική καταστροφή στο Μάτι της Αττικής, όταν οι έντονες μνήμες ενός ανείπωτου ολέθρου είναι τόσο νωπές. Και, την ίδια ώρα, είναι απαράδεκτη η οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας εθνικής τραγωδίας. Αποτελεί, όμως, ευθύνη της κοινωνίας μας, όχι μόνο απέναντι στους δεκάδες νεκρούς και στους συγγενείς τους, αλλά στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, να αναζητήσει τα αίτια και τις ευθύνες της τραγωδίας. Και να φροντίσει να μην έχουμε στο μέλλον ανάλογες καταστροφές και απώλειες ζωών.

Είναι προφανές ότι στην πληγείσα περιοχή υπάρχουν σοβαρά θέματα – προβλήματα άναρχης δόμησης, αλλά και, όπως αποδείχθηκε, έλλειμμα σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Ομως, ακόμα και με την υπάρχουσα προβληματική κατάσταση, είναι μείζον να διευκρινιστεί ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας και να διερευνηθεί κατά πόσον η έλλειψη συντονισμού οδήγησε στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Οταν η πυρκαγιά «κατέβηκε» από τον Νέο Βουτζά και πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνταν επί της συγκεκριμένης λεωφόρου. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και με βάση την ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (και την αναδημοσίευσή της από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) κάποια στιγμή μετά τις 18.20 και πριν από τις 19.54.

Η εκτροπή αυτή φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο –από τα πολλά– επιχειρησιακά λάθη που συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018. Οχι γιατί δεν έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της λεωφόρου Μαραθώνος, από τη στιγμή που αυτή είχε παραδοθεί στις φλόγες. Αλλά γιατί, αντί να δοθεί εντολή στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία καιγόταν, κατηύθυναν τους διερχόμενους οδηγούς στο «μάτι του κυκλώνα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, μεταξύ των οποίων και «επωνύμων», όπως αυτή της πρώην γενικής γραμματέως του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα, αλλά όπως προκύπτει και από την ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η εκτροπή των αυτοκινήτων γινόταν: από δύο σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος (σημεία 1 και 2 στο ανακοινωθέν της Ελληνικής Αστυνομίας, από το πρώτο και πλησιέστερο προς Αθήνα η εκτροπή γινόταν μέσω της οδού Φλέμιγκ) για όσους κινούνταν με κατεύθυνση προς τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα και μέσω της οδού Αγίας Μαρίνας (σημείο 3 στο ανακοινωθέν) για όσους κινούνταν με κατεύθυνση προς την Αθήνα. Καθώς οι οδηγοί απληροφόρητοι προσπαθούσαν να φτάσουν στον προορισμό τους, οδηγήθηκαν και από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι!

Κανένα δικαίωμα στη σιωπή

01/08/2018



Ο θάνατος υπερβαίνει τις «ερμηνείες». Γι’ αυτό ίσως μια πρώτη φυσική αντίδραση είναι η σιωπή. Χρειάζεται να σταθεί κανείς σεβαστικός απέναντι στο μη αναστρέψιμο. Να βιώσει την απώλεια, να συγκλονιστεί χωρίς δικαιολογίες, χωρίς ερμηνείες, χωρίς θυμό, χωρίς συγκατάβαση, με σκέτο πόνο. Αλλά αν δεν θέλουμε αυτός ο πόνος να αγγίξει κι άλλους, αν δεν θέλουμε να γίνει μοίρα, αν δεν θέλουμε να γίνει απελπισία με ότι αυτό συνεπάγεται για μια κοινωνία, τότε η επόμενη μέρα απαιτεί εξηγήσεις, απαντήσεις και σχεδιασμό για να μην ξανασυμβεί . Και παράλληλα απαιτεί στήριξη όσων έχουν πληγεί γιατί η πραγματικότητα δεν περιμένει.

Αυτές τις ημέρες ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά .Δημιουργήθηκαν δύο βασικά αντίπαλες αφηγήσεις:

Η κυβερνητική αφήγηση που βασίστηκε σε δύο άξονες:
Βασική αιτία της καταστροφής είναι ο τρόπος δόμησης αποτέλεσμα παλαιότερων , διαχρονικών παραδοχών και δυσλειτουργιών σε σχέση με την περιαστική οικιστική επέκταση και
Ειδικά στο συγκεκριμένο επρόκειτο για ένα «ασύμμετρο» το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να προβλεφθεί και αντίστοιχα να σχεδιαστεί η αντιμετώπισή του.

Απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμούς αναπτύσσονται μια σειρά από αντιδράσεις απαντήσεις:
Υπήρξε επιχειρησιακή ανετοιμότητα αλλά και ανεπάρκεια τόσο των κρατικών όσο και των κυβερνητικών παραγόντων
Υπήρξε υποβάθμιση στην ανάπτυξη των μέσων προστασίας, συμπεριλαμβανόμενου και του ανθρώπινου δυναμικού με πολλαπλές αιτίες μεταξύ των οποίων σημαντικότατη και αυτή των δημοσιονομικών πολιτικών των μνημονίων
Υπήρξε αβελτηρία, αν όχι ηθελημένη υποχώρηση σε αναγκαίες πολεοδομικές παρεμβάσεις ώστε μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστούν και τέτοιοι κίνδυνοι.

Κάπου στο πλάι αυτής της κεντρικής αντιπαράθεσης αναπτύχθηκαν δύο επιχειρήματα που μετατόπισαν στο κοινωνικό, έναντι του πολιτικού τη συζήτηση.
Σήμερα προέχει η αλληλεγγύη και η άμεση ανακούφιση των πληγέντων, η συζήτηση για τις ευθύνες μπορεί να ακολουθήσει
Υπάρχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης στους αυθαιρετούχους οικιστές οι οποίοι λειτουργώντας επιπόλαια και εγωιστικά δημιούργησαν μια συνθήκη παγίδα.

Από την πρόταση του Δήμου Μαραθώνα να ενταχθεί όλη η περιοχή στο σχέδιο και να «τελειώνουμε» με το Δάσος ως την πρόταση να κηρυχθεί όλη περιοχή αναδασωτέα και να «τελειώνουμε» με τους αυθαίρετους οικιστές ένας σύντομος δρόμος ανευθυνότητας και αναλγησίας.

Δεν είναι εδώ σε αυτό το κείμενο που θα δοθούν οι απαντήσεις. Οι απαντήσεις θέλουν χρόνοι, μελέτη και βούληση. Εδώ θα προσπαθήσω να θέσω τα κρίσιμα επίδικα κατά παράθεση και χωρίς αξιολογική σειρά. Την βαρύτητα του καθενός θα την βρούμε σε ένα σοβαρό πόρισμα.

Εκδόθηκαν την 1η Αυγούστου, έληγαν 31 Ιουλίου...

ΕΦΚΑ: Ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών Ιουνίου 2018
Από The Report


Με σημαντική καθυστέρηση αναρτήθηκαν την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών Ιουνίου 2018 των αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (www.efka.gov.gr). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, η προθεσμία πληρωμής τους λήγει την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018. [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

Παράταση προθεσμίας πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών Ιουνίου 2018

Ειδικότερα, την παράταση έως την Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018, της προθεσμίας καταβολής των εισφορών του μηνός Ιουνίου 2018 για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 30-7-2018 η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Επίσης, παρατείνεται έως τις 10 Αυγούστου η προθεσμία καταβολής της τρίτης δόσης εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά για την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Θυμίζουμε ότι και τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών Μαΐου 2018, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, αναρτήθηκαν με καθυστέρηση την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και η πληρωμή τους έληξε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2018. Να σημειωθεί ότι πλέον δεν γίνεται ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων.

Μπορείτε να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο ασφαλιστικών εισφορών επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο (link):

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Στο Μάτι η «αξία» της ανθρώπινης ζωής του λαού «μηδενίστηκε» από την Κυβέρνηση για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν στην Μάνδρα.



Περιβάλλον: Τι έχεις να πεις για την πυρκαγιά στο Μάτι;
Αρχιτέκτονας: Τίποτε
Περιβάλλον: Πως τίποτε. Εδώ χάθηκαν τόσες ζωές.
Αρχιτέκτονας: Γι αυτό ακριβώς. Στο Μάτι η αξία της ανθρώπινης ζωής του λαού «μηδενίστηκε» από την Κυβέρνηση για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν στην Μάνδρα.
Περιβάλλον: Αυτό που λες είναι πολύ σοβαρό.
Αρχιτέκτονας: Δεν είναι σοβαρό. Είναι η αλήθεια.
Περιβάλλον: Ήταν δύσκολα λένε τα καιρικά φαινόμενα, και η αυθαίρετη δόμηση της περιοχής δεν επέτρεψε την έγκαιρη εκκένωση της περιοχής.
Αρχιτέκτονας: Ναι ήταν η πρώτη φορά που φύσηξε τόσο δυνατός άνεμος.
Περιβάλλον: Για την αυθαίρετη δόμηση όμως δεν μου απάντησες;
Αρχιτέκτονας: Για ποια αυθαίρετη δόμηση να σου απαντήσω;. Η μισή Ελλάδα είναι κτισμένη αυθαίρετα. Τώρα το ανακαλύψανε; Αυθαίρετη δόμηση στη χώρα μας έχουμε από την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Και την έχουμε γιατί ήταν επιλογή της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας και οι Κυβερνήσεις την στηρίζανε και την πριμοδοτούσανε. Την κυρίαρχη τάξη εξυπηρετούσε. Το «αυθαίρετο των λαϊκών τάξεων» έφερνε «ψήφο» στις Κυβερνήσεις που εξυπηρετούσαν την κυρίαρχη τάξη. Αυτός ήταν ο ρόλος του. Σου το έχω πει και άλλη φορά. Το «αυθαίρετο των λαϊκών τάξεων» δεν ήταν «φιλανθρωπική παραχώρηση» της εξουσίας ήταν «προγραμματισμένη πολιτική επιλογή εξαπάτησης, παραπλάνησης και εκμετάλλευσης των τάξεων αυτών».
Το θέμα είναι ότι σήμερα η «αυθαίρετη δόμηση των λαϊκών στρωμάτων» δεν εξυπηρετεί πια τους νέους στόχους της κυρίαρχης τάξης. Ο νέος στόχος της κυρίαρχης τάξης είναι η κερδοσκοπική επέμβαση σε μεγάλες περιοχές της πόλης. Η «αναβάθμιση» όπως την έχει βαφτίσει. Βασικό εμπόδιο σ’ αυτό όμως το σχέδιό της είναι η λαϊκή ιδιοκτησία. Το στήριγμά της στα προηγούμενα χρόνια έγινε σήμερα εμπόδιο. Και όπως όλοι γνωρίζουμε η κυρίαρχη τάξη προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε. Έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο στην λαϊκή ιδιοκτησία. Και η Κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς, τις τακτοποιήσεις, τον ΕΝΦΙΑ, τα διάφορα πιστοποιητικά νομιμότητας και ενεργειακής απόδοσης κ.α., και την υποβάθμιση όλων εκείνων των υπηρεσιών που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία και προστασία των λαϊκών περιοχών, την εξυπηρετεί. 
Αυτόν τον στόχο στηρίζει η σημερινή Κυβέρνηση, γι αυτό και αναλαμβάνει την "πολιτική ευθύνη".
Ο όρος όμως ο σωστός είναι "πολιτική ευθύνη για τις Κυβερνητικές επιλογές". Για τις "επιλογές" παίρνει την "ευθύνη". Οι "επιλογές" όμως αυτές έφεραν και πάλι "ανθρώπους του λαού νεκρούς". Γιατί μόνο " ανθρώπους του λαού νεκρούς" μπορούν να φέρνουν. Είναι "επιλογές" που σκοτώνουν τον "Λαό", και αναζωογονούν την "κυρίαρχη τάξη".
Αυτή την "πολιτική ευθύνη" πρέπει να ξέρει ότι πήρε, ο κ. Πρωθυπουργός. Αν δεν το κατάλαβε ας αλλάξει τις "επιλογές" του όσο είναι ακόμη καιρός. 
Οι λέξεις έχουν και περιεχόμενο δεν είναι άδεια σακούλια.

Επειδή η υποκρισία αυτές τις ημέρες περισσεύει...2

Αναρτούμε βίντεο με συνέντευξη του τότε προέδρου του ΤΕΕ και νυν Υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, στην εκπομπή του Αρβανίτη, όπου τοποθετείτε για το τότε νέο νόμο της "τακτοποίησης" αυθαιρέτων (και ειδικά για το Μάτι).




Καθώς και ερωτήματα προς την Περιφερειάρχη κα Δούρου:

1. Είναι η περιφέρεια αρμόδια για τις καταστροφές στην Μάνδρα, Μάτι κλπ?
2. Έπρεπε να έχει ήδη κάνει έργα για να τις προλάβει?

3. Η μήπως η αγαπητή μας περιφερειάρχης μήπως είχε άλλα πιο επείγοντα ζητήματα να λύσει από αυτά (όπως το να δώσει 20 εκατ € στο φίλο της τον κο Μελισσανίδη και στο κο Φλαμπουράρη ώστε να φτιάξει το γήπεδο της ΑΕΚ?

4. Στα ρέματα της Ραφήνας και του Ποδονίφτη που προτίθεται να τσιμεντώσει τις υπάρχουσες αυθαίρετες κατασκευές τι θα τις κάνει? (μήπως θα τις προστατεύσει?)

Να αλλάξει άμεσα το μοντέλο σχεδίασης των αντιπλημμυρικών έργων


Δήμος ΝΦ-ΝΧ: Να αλλάξει άμεσα το μοντέλο σχεδίασης των αντιπλημμυρικών έργων 

Επαναφέρει την αντίθεσή του στον σχεδιαζόμενο εγκιβωτισμό του Ποδονίφτη ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, με αφορμή τα προβλήματα που καταγράφηκαν στις χθεσινές έντονες βροχοπτώσεις. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο μέχρι σήμερα τρόπος διαχείρισης των ρεμάτων είναι εγκληματικά λανθασμένος:

Την ώρα που πυρκαγιές και πλημμύρες αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης των ρεμάτων στον αστικό ιστό. Η χθεσινή υπερχείλιση του ρέματος Ποδονίφτη κάνει ακόμη πιο φανερή αυτή την ανάγκη. Τα προηγούμενα χρόνια ο Ποδονίφτης καλύφθηκε και εγκιβωτίσθηκε αποσπασματικά σε διάφορα τμήματά του. Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της χθεσινής (29/7) νεροποντής έδειξε τον εγκληματικά λανθασμένο τρόπο διαχείρισης. 
Το περσινό έργο της Περιφέρειας με την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων δημιούργησε προβλήματα δεδομένου ότι τα συρματοκιβώτια άνοιξαν και γέμισαν πέτρες το ποτάμι (εικ. 1). 
Στο σημείο που το ποτάμι βυθίζεται κάτω από την Αχαρνών η διατομή δεν είναι επαρκής (εικ. 2) με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει πριν τη γέφυρα της Χαλκίδος και το νερό να ανέβει στην οδό Περισσού (η εικόνα επάνω). 
Στο εγκιβωτισμένο ανοιχτό τμήμα μετά την Αχαρνών όπου υπάρχει μονός ή δίδυμος αγωγός με τσιμεντένιο τοίχο κατά μήκος του ποταμού το νερό που ερχόταν με μεγάλη ορμή λόγω της έλλειψης τριβής που έχει η φυσική κοίτη, χτυπούσε πάνω στο τοιχίο και σχημάτιζε πίδακες μεγάλου ύψους προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για διερχόμενους πεζούς και δικυκλιστές. 
Στη συμβολή με το επίσης εγκιβωτισμένο τμήμα του Κηφισού τόσο ο Ποδονίφτης όσο και ο Κηφισός ήταν στα όρια της υπερχείλισης. 

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να μελετηθούν συνολικά και όχι αποσπασματικά τα ελάχιστα πλέον ποτάμια της Αθήνας. Να γίνουν έργα στα βουνά, ορεινής υδρονομίας, που να ανακόπτουν τη ροή του νερού, να απομακρυνθούν αυθαιρεσίες, να διανοιχτούν και όχι να τσιμεντωθούν και άλλο οι κοίτες ποταμών και ρεμάτων. Το τσιμέντωμα συμβάλλει δραματικά στην αύξηση της θερμοκρασίας ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κινδύνους απότομων και γι’ αυτό εξαιρετικά επικίνδυνων για την ανθρώπινη ζωή πλημμυρών.

Ο Δήμος θα καταγράψει τυχόν ζημιές και θα ζητήσει για μια ακόμη φορά από την Περιφέρεια Αττικής να επανεξετάσει το έργο που σχεδιάζει για τον εγκιβωτισμό του εναπομείναντος σε φυσική μορφή τμήματος του Ποδονίφτη.

Κηφισός και Ποδονίφτης είναι από τα τελευταία ποτάμια της Αθήνας. Η Πολιτεία πρέπει έστω και τώρα να μελετήσει συνολικά το ποτάμιο σύστημα και να προχωρήσει σε εκ θεμελίων αλλαγή του τρόπου διαχείρισης, μια αλλαγή που επιβάλλεται από την ίδια τη φύση. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείται ως επίκληση για να αποδοθούν σε φυσικά αίτια οι καταστροφές. Η διαπίστωση δεν έχει νόημα αν δεν οδηγεί σε πράξεις αντιμετώπισης. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Περιφέρεια Αττικής πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και στάση στο σχεδιασμό των έργων για να αποφύγουμε τις επόμενες φυσικές καταστροφές.


 
Τα συρματοκιβώτια που τοποθετήθηκαν πριν ένα χρόνο στον πάτο του ποταμού έσπασαν

Η διατομή του ποταμού κάτω από την Αχαρνών είναι πολύ στενή

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Θερμοπύλες: Αυτό το επενδυτικό φιλέτο ποιος θα το πάρει;





Όταν το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ ανήρτησε στην ιστοσελίδα το προσκλητήριο πώλησης για τις ιαματικές πηγές και τα τουριστικά ακίνητα στις Θερμοπύλες, μια ανάσα δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο, το έκανε με τον εξής, ανεκδιήγητο, αλλά και ενδεικτικό της ανύπαρκτης ηθικής τους, τρόπο:

«Περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, όπου διεξήχθη η γνωστή μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 πΧ. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από αίτηση της Θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για τον Ηρακλή, προκ ειμένου να πλένεται και να ξεκουράζεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του»!! 

Τότε, στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μας είχε πει ότι «αν είχαν ελάχιστη τσίπα θα έπρεπε να το κρύβουν. Να γράφουν ότι βρίσκεται μακριά από την περιοχή με το ιστορικό ενδιαφέρον».

Αυτή, η ελάχιστη τσίπα τελικά δεν ανευρέθη ποτέ, ούτε φυσικά επί των ημερών της αριστεροδέξιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία επιδίδεται σε πρωταθλητισμό στον πολιτικό και ιδεολογικό κυνισμό. Σήμερα, η υπόθεση της εκποίησης έχει προχωρήσει στο διαγωνιστικό στάδιο και αφορά όχι μόνο στα ιαματικά λουτρά των Θερμοπυλών, αλλά και σε εκείνα της Κύθνου μαζί με το Ξενία της Κύθνου, της Υπάτης και των Καμένων Βούρλων.

Εν ολίγοις, ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό άμεσα συνδεδεμένο με την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε πηγές φυσικής θεραπείας, τεμαχίζεται σε φιλέτα προκειμένου να μετατραπεί σε spa πολυτελείας. Αυτού του είδους οι τουριστικές επενδύσεις είναι άλλη μία διέξοδος καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και σίγουρης κερδοφορίας, επενδύοντας τόσο σε αυτό το καθαυτό το περιβάλλον, όσο και στο ιστορικό φορτίο που φέρουν οι επιλεγμένες περιοχές. Πρόκειται για όλες αυτές τις υποδομές (ιαματικές πηγές και Ξενία), οι οποίες συνειδητά και βάσει σχεδίου εγκαταλείφθηκαν και απαξιώθηκαν ώστε η παράδοσή τους στους ιδιώτες να παρουσιάζεται ως το μόνο φυσικό επακόλουθο και η μόνη ευκαιρία διάσωσής τους.

Ματιά ζωής για το μέλλον



Έντεκα χρόνια μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007, η Ελλάδα ζει μια νέα πολύνεκρη τραγωδία. Αν δεν έχει έρθει ούτε και τώρα η ώρα για γενναίες πολιτικές αποφάσεις, τότε πότε;

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς, είμαστε συγκλονισμένες από τον απολογισμό της φονικότερης πυρκαγιάς που έχει συμβεί στην ιστορία της Ελλάδας και είχε ως συνέπεια τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε πυκνοκατοικημένη παραθεριστική περιοχή. Ενώ προφανώς προκύπτουν ευθύνες που ζητούμε τεκμηριωμένα να αναζητηθούν και παραδειγματικά να αποδοθούν, η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει παράλληλα την απόλυτη ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του σημερινού συστήματος δασοπροστασίας.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο υπεκφυγής ή καθυστέρησης. Οφείλουμε όλοι, πολίτες και πολιτεία, να αντιληφθούμε πως η σωτηρία ανθρώπων και φύσης περνάει από την πρόληψη των πυρκαγιών και την αποτελεσματική διαχείριση της δασικής γης. Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτή την αλήθεια υποστηρίζουμε σθεναρά εδώ και χρόνια. Θεωρούμε χρέος μας προς όσους έχασαν άδικα τη ζωή τους και τις οικογένειές τους να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η γνώση αυτή να εμπεδωθεί και να γίνει πράξη.

Σύμφωνα με επιστημονικά έγκυρες μελέτες, όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή τόσο πιο ευάλωτα γίνονται τα δάση σε όλον τον πλανήτη, με συνέπεια περισσότερες, σαρωτικές πυρκαγιές, που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σε ό,τι αφορά μάλιστα στην Ελλάδα, βάσει των προβλέψεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμάται ότι την περίοδο 2021- 2100 οι θερμές ημέρες θα αυξηθούν κατά 50% με 100%. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς κατά 30 επιπλέον ημέρες / έτος.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για αποφυγή των τεράστιων πολιτικών ευθυνών για έγκαιρη και αποτελεσματική δασική διαχείριση, πολεοδομικό σχεδιασμό και οργάνωση της πολιτικής προστασίας με βλέμμα στραμμένο στην προστασία ανθρώπων και φύσης.

Ο Βολταίρος, ο Ρουσό και η πυρκαγιά στο Μάτι



Δυστυχώς, ο σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, αυτήν τη στιγμή, επικεντρώνεται στην πυρόσβεση μόνο και όχι στην πρόληψη.

Από την 1η Νοεμβρίου του 1755, όταν ο σεισμός και το μεγατσουνάμι της Λισσαβώνας κατέστρεψαν την Πορτογαλία σαν παγκόσμια αυτοκρατορία, οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι αναζητούν να καταλάβουν το πώς και το γιατί έπειτα από καταστροφές. Τότε αναζητήθηκαν εξιλαστήρια θύματα και πολλοί υποχρεώθηκαν σε «πράξεις πίστης» (auto-da-fé), δηλαδή τους έβαζαν φωτιά ζωντανούς, και, αν ήταν αθώοι, τότε ο Θεός θα τους έσωζε. Οι μετασεισμικές δονήσεις, όμως, συνεχίστηκαν, και έτσι δεκάδες «ένοχοι» σώθηκαν. Ο Βολταίρος στον Καντίντ αποδίδει στον Θεό την καταστροφή, και αναρωτιέται πώς η Μεγαλοψυχία του μπόρεσε να τιμωρήσει έτσι τους ανθρώπους.

Στη σύγχρονη Ελλάδα το αντίστοιχο κυνήγι μαγισσών είναι το διαχρονικό κυνήγι εμπρηστών, που ξαφνικά εντείνεται ύστερα από κάθε μεγάλη πυρκαγιά, με σπάνιες επιτυχίες. Αυτό που διαχρονικά δεν εντείνεται ούτε και στον απόηχο μιας τραγωδίας είναι οι προσπάθειες μετριασμού της τρωτότητας περιοχών της χώρας μας, με μεγάλη επικινδυνότητα σε φυσικά φαινόμενα. Η τρωτότητα είναι σε πολλές περιστάσεις συνυφασμένη με τη θνησιμότητα.

Ο μετριασμός της τρωτότητας είναι ευθύνη όλων, την οποία, όπως και οι υπεύθυνοι-πάντα-ανεύθυνοι για την πρόσφατη καταστροφή, έχουμε αποποιηθεί. Ως κοινωνία έχουμε επιτρέψει την αυθαίρετη δόμηση σε ημι-δασικές περιοχές, και προβλέψιμα, αργά ή γρήγορα, νομιμοποιούμε τα παράνομα κτίσματα. Οι πολιτικοί μας δεν έχουν καταλάβει ότι ο οικοδομικός κανονισμός δεν είναι μόνο θέμα εφαρμογής κανόνων (ώστε να αισθάνονται ότι κάνουν αντίσταση και εξυπηρετούν το δήθεν κοινό φρόνημα με το να τους καταπατούν), αλλά πρωτίστως αφορά την ασφάλεια και τη βέλτιστη διάσωση ανθρώπων σε περιπτώσεις ανάγκης.

Ας αναρωτηθούμε, όμως, αν υπήρχε κανονικό και λογικό σχέδιο πόλεως στην Ανατολική Αττική με οριζόντιους και κάθετους δρόμους, πόσο πιο εύκολες και άμεσες θα ήταν η διαφυγή και η επέμβαση των διασωστών. Σίγουρα δεν θα υπήρχε χώρος για την ακατανόητη δικαιολογία ότι ουσιαστικά οι κάτοικοι του Ματιού ήταν καταδικασμένοι επειδή έμεναν (εν γνώσει της πολιτείας) σε άκρως επικίνδυνη ζώνη, και γι’ αυτό τον λόγο η έγκαιρη εκκένωση, ακόμη και αν είχε διαταχθεί, δεν θα ήταν αποτελεσματική.

Ο δημόσιος χώρος υποχωρεί στην αρπακτική βουλιμία του ιδιωτικού

Τάσης Παπαϊωάννου

Δυστυχώς οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές και ο μεγάλος αριθμός νεκρών συμπολιτών μας φέρνουν στην επιφάνεια ξανά τα διαχρονικά και εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο ευρύτερο πολεοδομικό σύμπλεγμα της Αθήνας. Τότε μόνο και κάτω από τις τραγικές αυτές συγκυρίες συζητάμε για ζητήματα που οφείλαμε να είχαμε λύσει δεκαετίες πριν.
Η ιστορία της πολεοδομικής εξέλιξης της πρωτεύουσας -και όχι μόνον- μας διδάσκει ότι στον τόπο μας ουδέποτε εφαρμόστηκαν τα διάφορα πολεοδομικά σχέδια που εκπονήθηκαν στο παρελθόν, αλλά αντιθέτως η Αθήνα επεκτεινόταν άναρχα, χωρίς σχέδιο, προς κάθε κατεύθυνση, με αποτέλεσμα το κράτος να «νομιμοποιεί» ή «τακτοποιεί», εκ των υστέρων πάντοτε, τις αυθαίρετες ιδιωτικές πολεοδομήσεις και καταπατήσεις. Περιοχές σαν το Μάτι και την Κινέτα υπάρχουν, δυστυχώς, πάρα πολλές, με αντίστοιχα, αν όχι και σοβαρότερα, προβλήματα.
Χτίζαμε μέσα σε δασικές εκτάσεις, δίπλα στο κύμα, μπαζώναμε ρέματα και χειμάρρους, καλύψαμε μια για πάντα τα δυο ποτάμια, τον Κηφισό και τον Ιλισό, μετατρέποντάς τα σε αποχετευτικούς αγωγούς. Η σημερινή εικόνα της πόλης απεικονίζει εύληπτα τον τρόπο που ζούμε και συμπεριφερόμαστε· χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι το ελληνικό κράτος, σχεδόν από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την εκπόνηση του Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου.
Στη σύγχρονη νεοελληνική πόλη υπερισχύει το ιδιωτικό, ενώ ο δημόσιος χώρος διαρκώς ελαχιστοποιείται και συρρικνώνεται. Δρόμοι, πλατείες, πάρκα υποχωρούν μπροστά στην αρπακτική βουλιμία του ιδιωτικού. Ο σχεδιασμός, όμως, της πόλης προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα την οργάνωση του δημόσιου χώρου, την κατασκευή των δικτύων υποδομής και στο τέλος την ανέγερση των κτιρίων.
Εδώ έχουμε αντιστρέψει αυτήν τη διαδικασία με καταστροφικά αποτελέσματα που τα διαπιστώνουμε έπειτα από κάθε καταστροφή, σαν να τα αντικρίζουμε για πρώτη φορά. Πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί… Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια σε μόνιμη βάση, να συμμετέχουν όλοι σε αυτήν κι όχι μόνον οι αρμόδιοι, και φυσικά όχι κάτω από την πίεση των τελευταίων τραγικών στιγμών!
Η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου με δυναμικό τρόπο. Από εμάς τους ίδιους μένει να αποφασίσουμε σε τι περιβάλλον θέλουμε να ζούμε κι αν επιτέλους, έστω και τώρα, προτάξουμε το δημόσιο συμφέρον έναντι του ιδιωτικού.
* καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Θέλουμε διαφορετικές δομές

Θέλουμε διαφορετικές δομές 
Φωτογραφία (2015) από τoν καταστροφικό εμπρησμό στον Υμηττό στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.

Ζούμε σε δύσκολες συνθήκες, κάποιοι από μας σε τραγικές συνθήκες. 


Ζούμε την εποχή της ανεξέλεγκτης «αγοράς», της αφθονίας της «προσφοράς» αλλά και της αδυναμίας «ζήτησης» βασικών αγαθών, από πολλούς. 

Ζούμε την εποχή της κυριαρχίας του ανταγωνισμού, του αμοραλισμού, των διευρυνόμενων ανισοτήτων. 

Ζούμε την εποχή της διεθνοποιημένης οικονομικής κρίσης, της καλπάζουσας φτώχιας, της εκτεταμένης ανεργίας. 

Δεν ζητάμε ένα πιάτο φαγητό, ένα κομμάτι ψωμί, μια «θέση εργασίας», ένα μισθό πείνας. Θέλουμε να αλλάξουμε την ζωή μας, τώρα. 

Δεν θέλουμε, απλώς, να μην είμαστε «άνεργοι», δεν θέλουμε να βρούμε απλώς μια δουλειά, μια «απασχόληση», δεν θέλουμε να είμαστε απλώς «εργάτες». Θέλουμε να γίνουμε τεχνίτες , μάστορες, παραγωγοί. Θέλουμε να γίνουμε δημιουργοί, δηλαδή να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, τη φαντασία μας, τα χέρια μας , όχι απλώς να χειριζόμαστε εργαλεία και μηχανές που ανήκουν σε κάποιους άλλους. 

Θέλουμε να μπορούμε να φτιάχνουμε συνεταιρισμούς που να προκύπτουν από συλλογικές ανάγκες και πρωτοβουλίες. Θέλουμε την συνεργασία και την στήριξη άλλων συνεταιρισμών. Θέλουμε να μπορούμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας σε όποιους την χρειάζονται και την ζητάνε. Θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι σε όποιους τα φέρνουν δύσκολα πέρα. 

Θέλουμε διαφορετικές δομές , διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας. Θέλουμε ένα κόσμο που να χωράει μέσα του πολλούς κόσμους. 

Θέλουμε ένα κράτος που να μην ελέγχεται από τους ισχυρούς και τους κυρίαρχους, ντόπιους και ξένους. Θέλουμε ένα «κράτος» που να ελέγχεται από τους από κάτω. 

Θέλουμε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την δημόσια γη για τις ανάγκες όλων μας, θέλουμε να μην παραχωρείται η δημόσια γη για «επενδύσεις» που αποσκοπούν στην κερδοσκοπία ελάχιστων και στην εκμετάλλευση των πολλών. 

Θέλουμε μια «ανάπτυξη» που να μην συνδέεται με την συγκέντρωση πληθυσμού και δραστηριοτήτων σε ελάχιστα αστικά κέντρα, μια «ανάπτυξη» που να μην συρρικνώνει την γεωργική γη και το φυσικό περιβάλλον, να μην αφανίζει τα δάση και τους ορεινούς όγκους. 

«Παραγωγική ανασυγκρότηση» σημαίνει να πάψουν να αποφασίζουν οι «επενδυτές» και να επιβάλλουν στους «καταναλωτές» τις επιλογές τους. Δεν θέλουμε να είμαστε απλώς, «καταναλωτές» όσων κάποιοι άλλοι αποφασίζουν να καταναλώσουμε. 

Θέλουμε τον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής. Θέλουμε εμείς να αποφασίζουμε τι θα παράγουμε, πως θα παράγουμε, για ποιούς θα παράγουμε. 

Θέλουμε εμείς να αποφασίζουμε το πώς θα διανέμεται το προϊόν της εργασίας μας. Θέλουμε το μοίρασμα των κόπων μας να αφορά εμάς τους ίδιους και όχι κάποιους άλλους, να αφορά τους ίδιους τους παραγωγούς και τους δημιουργούς, όχι τους «επενδυτές», τους τραπεζίτες και τα χρηματιστήρια. 

Θέλουμε ουσιαστική δημοκρατία, θέλουμε πραγματική δικαιοσύνη, θέλουμε ελευθερία για όλους. Θέλουμε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι και η φύση θα βρίσκονται πάνω από τα κέρδη. 

Πάνος Τότσικας, 27.12.2015 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές που καίνε τις ζωές μας.



Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις κυβερνητικές και συστημικές πολιτικές και αλληλεγγύης στην τραγωδία των πυρόπληκτων, που συνδιοργανώνουν κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις της Αριστεράς την Τρίτη 31/7.

Όλοι όλες καλούμαστε να φωνάξουμε:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

‘Όχι άλλοι νεκροί στον βωμό του κέρδους, των πελατειακών πρακτικών, της λιτότητας και της αδιαφορίας των κυβερνήσεων.

ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΜΑΝΔΡΑ: Το «σύστημα»καίει και πνίγει της ζωές μας.

Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για να μην είναι υπεκφυγή, απαιτεί παραίτηση και τιμωρία.

Η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη (31/7) στις 7:30 μ.μ. Πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Γραφείο Τύπου


29/7/2018



Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης για τις καταστροφικές πυρκαγιές που οργανώνουν κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις της Αριστεράς την Τρίτη 31 Ιούλη, στην πλ. Κλαυθμώνος, 7.30μμ με πορεία προς Βουλή-Μέγαρο Μάξιμου.

Η εκκένωση που κανείς δεν ήξερε πώς γίνεται

Πρόσθετα άρθρα που αναδυκνείουν τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης-περιφέρειας και δημάρχων για την πλήρη απουσία σχεδίων εκκένωσης.






Η λεωφόρος Μαραθώνος την ώρα που η φωτιά έχει περάσει από τον Νέο Βουτζά και έχει μπει στο Μάτι. Το κυκλοφοριακό αλαλούμ που επικράτησε στο ύψος της διασταύρωσης για Ραφήνα ήταν πρωτοφανές.


Δόθηκε εντολή εκκένωσης; Πότε; Σε ποιον; Από ποιον; Και αν ναι, υπήρχε σχέδιο εκκένωσης συγκεκριμένο και δομημένο για να εφαρμοστεί; Οπως αποκαλύπτει η «Κ», εντολή εκκένωσης δεν έλαβαν ούτε καν εκείνοι όπου πραγματοποιήθηκε εκκένωση, δηλαδή οι κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Αλλωστε το αλαλούμ των δηλώσεων που ακολούθησαν, δείχνει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία αρμόδιοι θεωρούσαν εαυτούς αναρμόδιους. Υπό αυτές τις συνθήκες στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που υπήρχε και χωρίς καμία άσκηση προσομοίωσης έκτακτου κινδύνου σε μια περιοχή κτισμένη μέσα στα πεύκα, η εφαρμογή σχεδίου εκκένωσης προφανώς δεν μπορούσε να γίνει.

Πώς ο Δήμος Αθηναίων πρόλαβε να εκκενώσει εγκαίρως τις κατασκηνώσεις στον Αγιο Ανδρέα; Η απάντηση είναι ανατριχιαστική. Σχεδόν από τύχη ή για να είμαστε πιο ακριβείς χάρη στην προνοητικότητα κάποιων ανθρώπων.

Η υπεύθυνη των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων κ. Χριστίνα Βασιλείου, όταν κατάλαβε ότι το μέτωπο της φωτιάς θα μπορούσε να απειλήσει την κατασκήνωση, τηλεφώνησε στον υπεύθυνο της Πυροσβεστικής της περιοχής. Από τύχη μάλιστα διέθετε το κινητό του λόγω συχνής επικοινωνίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τον ρώτησε αν κινδύνευε η κατασκήνωση και εκείνος της απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν καλύτερα να φύγουν τα παιδιά». Στις 6.15 μ.μ. τα παιδιά είχαν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ στις 7 μ.μ. αποχώρησαν τα πρώτα 150 παιδιά. Οπως διαβεβαιώνουν στελέχη του δήμου, επισήμως ούτε κάποιος από την κατασκήνωση ούτε κάποιος από τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε ή έλαβε εισήγηση εκκένωσης από... πουθενά.

Απάντηση για την κατάργηση κρατήσεων μηχανικών: από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους



Με την υπ' αριθμ. 129/2018 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την κατάργηση ή μη της κράτησης υπέρ ΕΜΠ και λοιπών Πολυτεχνικών Σχολών μετά την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ.

Ειδικότερα το ερώτημα του Υπουργείου Οικονομικών αφορούσε στο εάν η κατάργηση των υπέρ ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ κρατήσεων, συνεπάγεται την κατάργηση και της αντίστοιχης υπέρ ΕΜΠ και λοιπών Πολυτεχνικών Σχολών κρατήσεως και εάν ναι με ποια νομοθετική διάταξη επήλθε η σχετική κατάργηση.

Πλέον όμως του ανωτέρω ερτήματος υποβλήθηκαν και τα εξής δύο υποερωτήματα:
Εάν η κατάργηση της υπέρ ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ κρατήσεως με τον ν. 4254/2014 αφορά μόνο στις συμβάσεις δημοσίων έργων που έχουν συναφθεί από την 01.01.2015 και εφεξής και, συνεπώς, για όσες συμβάσεις συνήφθησαν πριν από την 01.01.2015 ισχύει υποχρέωση παρακρατήσεως της εν λόγω κρατήσεως επί παντός ανεξαιρέτως λογαριασμού πληρωμής εργολάβου επί των εκτελουμένων έργων του Δημοσίου και λοιπών φορέων.
Εάν η κατάργηση των υπέρ ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ κρατήσεων με τον ν. 4393/2016 αφορά μόνο στις συμβάσεις δημοσίων έργων που έχουν καταρτιστεί από 12.05.2016 και εφεξής και , συνεπώς, ισχύει υποχρέωση παρακρατήσεως των εν λόγω κρατήσεων για τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν από τις 12.05.2016.

Σύμφωνα με το ΝΣΚ (Α' Τακτική Ολομέλεια), η δια του ν. 4254/2014 (άρθρου πρώτου, παρ. ΙΑ., υποπαρ. ΙΑ3 περ. 2.A υποπερ. ιθ΄) κατάργηση της κρατήσεως του άρθρου 7 παρ.1 περ. β΄ του α.ν. 2326/1940 υπέρ ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ συνεπάγεται την κατάργηση και της υπέρ ΕΜΠ κρατήσεως που επιβλήθηκε με τους ν. 546/1943 και 440/1945 (πλειοψ.)

Το σύνολο του ερωτήματος αναπέμπεται στον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ. προκειμένου να εισαχθεί και ως προς τα τρία (3) σκέλη του στην Ολομέλεια, καθότι εκφράστηκαν στην Ολομέλεια απόψεις αντίθετες προς την δοθείσα με την υπ' αριθ. 80/2018 γνωμοδότηση (Τμ.Α΄) λύση, ως προς το ζήτημα των συμβάσεων τις οποίες αφορά η κατάργηση.


Κατβάστε τη γνωμοδότηση 129/2018 από εδώ.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Για Πολεοδόμους και μη




1. Σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου, η περιοχή Μάτι Νέας Μάκρης προϋπήρχε πολύ πριν το 1960 ως αγροτική έκταση. Το απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη της περιοχής όπως ήταν το 1945 μας δίνει αυτή την πληροφορία (από την ανάρτηση της Μ. Καλαντζοπούλου)
2. Αυτό δικαιολογεί και την κατάτμηση των οικοπέδων κατά τον τρόπο που διακρίνεται.
3. Σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι δυνατόν κατά παρέκκλιση να υλοποιηθεί δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχή με συγκεκριμένους (περιοριστικής φύσεως) όρους (ΠΔ/24-5-85 ΦΕΚ-270/Δ/31-5-85, Π.∆ 16/30-8-1985 , Ν2242/1994 ,Ν-3212/03 ΦΕΚ-308/Α/31-12-03 , ΝΟΚ Ν.4067/12 ΦΕΚ/79/Α΄/12 , Άρθρο 1 όπου ορίζεται το πεδίο εφαρμογής του Νόμου για τις εκτός σχεδίου περιοχές.).
4. Είναι ευνόητο πως τα παραπάνω δεν ισχύουν σε περιπτώσεις χαρακτηρισμένων προστατευόμενων, δασικών περιοχών, ρεμάτων κλπ
5. Η πυκνή βλάστηση της περιοχής που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα δημιουργήθηκε οπωσδήποτε μετά το 1945 οπότε και χρονολογείται ο χάρτης του κτηματολογίου και πιθανώς μετά και το 1960, όταν και η περιοχή άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά παραθεριστικού οικισμού. Τότε κατά πάσα πιθανότητα φυτεύτηκαν και τα πρώτα πεύκα που αργότερα χαρακτήρισαν την περιοχή. Το πεύκο άλλωστε είναι γνωστό για την ιδιότητά του να δημιουργεί πυκνή βλάστηση και από μόνο του.
6. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο χαρακτηρισμός δασικής περιοχής ήταν παλαιότερος, δεν θα δικαιολογείτο και η συγκεκριμένη κατάτμηση, καθώς τα ελάχιστα όρια σε δασικές περιοχές είναι κατά κανόνα σαφώς μεγαλύτερα.
7. Το πρώτο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Νέας Μάκρης που εγκρίθηκε το 1992 , άφηνε εκτός σχεδίου την περιοχή στο Μάτι ως “δασική περιοχή” κατά την παρατιθέμενη δήλωση της κ. Καραβασίλη που εργάστηκε για τη σύνταξή του. ( http://www.voria.gr/…/karavasili-xeskepazete-i-ilithiotita-… http://www.voria.gr/…/karavasili-xeskepazete-i-ilithiotita-… )
Σε όσους το ΓΠΣ είναι άγνωστη έννοια, προβλέπει -εν συντομία- τα εξής:
Χάρτες, σχέδια, διαγράμματα και κείμενα με περιεχόμενο:

Επειδή η υποκρισία αυτές τις ημέρες περισσεύει...

Επειδή η υποκρισία αυτές τις ημέρες περισσεύει και όλα τα σφάλματα επιχειρείται να φορτωθούν στους πολίτες αναρτούμε τρία άρθρα ενδεικτικά του πως η παρούσα "αριστερή" και "οικολογική" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετώπισε το ζήτημα των αυθαιρέτων. 
1. Η Αυγή του 2015 επιχαίρει γιατί κατεδάφιση στα Περιβολάκια Ραφήνας αποτράπηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα
2. Ο οικολόγος υπουργός κος Τσιρώνης και η τροπολογία του για τα αυθαίρετα  «μέχρι την κύρωση των οικείων δασικών χαρτών»
3. Πως η παρούσα κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει το ΣτΕ ώστε να νομιμοποιήσει  την αυθαίρετη δόμηση σε δάση και αιγιαλό


Διμοιρίες ΜΑΤ, ασθενοφόρα, λιποθυμίες και μπουλντόζες έτοιμες να “καταπιούν” την περιουσία των κατοίκων μπροστά στα μάτια τους, συνέθεταν την εικόνα χθες στα Περιβολάκια Ραφήνας. Τελικά η κατεδάφιση αποτράπηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα,...

Διμοιρίες ΜΑΤ, ασθενοφόρα, λιποθυμίες και μπουλντόζες έτοιμες να «καταπιούν» την περιουσία των κατοίκων μπροστά στα μάτια τους, συνέθεταν την εικόνα χθες στα Περιβολάκια Ραφήνας. Τελικά η κατεδάφιση αποτράπηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα, του δήμαρχου Ραφήνας - Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου. Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε ολιγοήμερη αναβολή ούτως ώστε να εξεταστούν οι ισχυρισμοί των ιδιοκτητών των ακινήτων. Έτσι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχώρησε σε αναβολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα.

Ο οικολόγος υπουργός και η τροπολογία για τα αυθαίρετα

afthaireta_katedafisi.jpg

Κατεδάφιση αυθαιρέτων
Η διάταξη που κατέθεσε ο Γ. Τσιρώνης και συνυπέγραψε ο Π. Κουρουμπλής προστατεύει όλα τα «αυθαιρέτως ανεγερθέντα κτίσματα» χωρίς διακρίσεις χρησιμοποιώντας την ευφάνταστη δικαιολογία περί αναστολής μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών | EUROKINISSI

Την Πέμπτη που πέρασε, ο «πράσινος» αναπληρωτής υπουργός για το Περιβάλλον επιχείρησε να εμποδίσει τις υπηρεσίες του κράτους να επιβάλουν τον νόμο: σε πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιζόταν το ίδιο βράδυ, κατέθεσε ξαφνικά το μεσημέρι τροπολογία για αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που είχαν ήδη ξεκινήσει.
Επειτα από γενική κατακραυγή, ο Γιάννης Τσιρώνης απέσυρε την τροπολογία, υποσχόμενος πως σύντομα θα την επαναφέρει, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και ευχόμενος «να μη χάσει κανένας άνθρωπος το σπίτι του».
Όπως είχαν από δεκαημέρου αποκαλύψει εφημερίδες, οι επιχειρήσεις κατεδάφισης των τελεσίδικα παράνομων κτισμάτων που είχαν ξεκινήσει έπειτα από πολλά εμπόδια ξεκινήσει συναντούσαν συνεχή πολιτικά προσκόμματα, μεταξύ άλλων και από τον συγκεκριμένο υπουργό.