Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Να αλλάξει άμεσα το μοντέλο σχεδίασης των αντιπλημμυρικών έργων


Δήμος ΝΦ-ΝΧ: Να αλλάξει άμεσα το μοντέλο σχεδίασης των αντιπλημμυρικών έργων 

Επαναφέρει την αντίθεσή του στον σχεδιαζόμενο εγκιβωτισμό του Ποδονίφτη ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, με αφορμή τα προβλήματα που καταγράφηκαν στις χθεσινές έντονες βροχοπτώσεις. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο μέχρι σήμερα τρόπος διαχείρισης των ρεμάτων είναι εγκληματικά λανθασμένος:

Την ώρα που πυρκαγιές και πλημμύρες αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης των ρεμάτων στον αστικό ιστό. Η χθεσινή υπερχείλιση του ρέματος Ποδονίφτη κάνει ακόμη πιο φανερή αυτή την ανάγκη. Τα προηγούμενα χρόνια ο Ποδονίφτης καλύφθηκε και εγκιβωτίσθηκε αποσπασματικά σε διάφορα τμήματά του. Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της χθεσινής (29/7) νεροποντής έδειξε τον εγκληματικά λανθασμένο τρόπο διαχείρισης. 
Το περσινό έργο της Περιφέρειας με την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων δημιούργησε προβλήματα δεδομένου ότι τα συρματοκιβώτια άνοιξαν και γέμισαν πέτρες το ποτάμι (εικ. 1). 
Στο σημείο που το ποτάμι βυθίζεται κάτω από την Αχαρνών η διατομή δεν είναι επαρκής (εικ. 2) με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει πριν τη γέφυρα της Χαλκίδος και το νερό να ανέβει στην οδό Περισσού (η εικόνα επάνω). 
Στο εγκιβωτισμένο ανοιχτό τμήμα μετά την Αχαρνών όπου υπάρχει μονός ή δίδυμος αγωγός με τσιμεντένιο τοίχο κατά μήκος του ποταμού το νερό που ερχόταν με μεγάλη ορμή λόγω της έλλειψης τριβής που έχει η φυσική κοίτη, χτυπούσε πάνω στο τοιχίο και σχημάτιζε πίδακες μεγάλου ύψους προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για διερχόμενους πεζούς και δικυκλιστές. 
Στη συμβολή με το επίσης εγκιβωτισμένο τμήμα του Κηφισού τόσο ο Ποδονίφτης όσο και ο Κηφισός ήταν στα όρια της υπερχείλισης. 

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να μελετηθούν συνολικά και όχι αποσπασματικά τα ελάχιστα πλέον ποτάμια της Αθήνας. Να γίνουν έργα στα βουνά, ορεινής υδρονομίας, που να ανακόπτουν τη ροή του νερού, να απομακρυνθούν αυθαιρεσίες, να διανοιχτούν και όχι να τσιμεντωθούν και άλλο οι κοίτες ποταμών και ρεμάτων. Το τσιμέντωμα συμβάλλει δραματικά στην αύξηση της θερμοκρασίας ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κινδύνους απότομων και γι’ αυτό εξαιρετικά επικίνδυνων για την ανθρώπινη ζωή πλημμυρών.

Ο Δήμος θα καταγράψει τυχόν ζημιές και θα ζητήσει για μια ακόμη φορά από την Περιφέρεια Αττικής να επανεξετάσει το έργο που σχεδιάζει για τον εγκιβωτισμό του εναπομείναντος σε φυσική μορφή τμήματος του Ποδονίφτη.

Κηφισός και Ποδονίφτης είναι από τα τελευταία ποτάμια της Αθήνας. Η Πολιτεία πρέπει έστω και τώρα να μελετήσει συνολικά το ποτάμιο σύστημα και να προχωρήσει σε εκ θεμελίων αλλαγή του τρόπου διαχείρισης, μια αλλαγή που επιβάλλεται από την ίδια τη φύση. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείται ως επίκληση για να αποδοθούν σε φυσικά αίτια οι καταστροφές. Η διαπίστωση δεν έχει νόημα αν δεν οδηγεί σε πράξεις αντιμετώπισης. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Περιφέρεια Αττικής πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και στάση στο σχεδιασμό των έργων για να αποφύγουμε τις επόμενες φυσικές καταστροφές.


 
Τα συρματοκιβώτια που τοποθετήθηκαν πριν ένα χρόνο στον πάτο του ποταμού έσπασαν

Η διατομή του ποταμού κάτω από την Αχαρνών είναι πολύ στενή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου