Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Συλλογή υπογραφών αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία


Ευρεία πρωτοβουλία για την συλλογή υπογραφών κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας ανέλαβαν απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας και καλούν αποφοίτους των Πολυτεχνικών Σχολών να υπογράψουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα βρίσκεται εδώ

Συλλογή υπογραφών αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία


Έξω η αστυνομία από όλες τις σχολές !

Παλιοί και παλιές φοιτητές και φοιτήτριες πολυτεχνικών σχολών καλούμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Όλοι και όλες στον αγώνα!

Εμείς που σπουδάσαμε, είτε στο κοντινό είτε στο μακρινό παρελθόν, στα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές σχολές της χώρας, ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό κίνημα του σήμερα, που το ημερολόγιο γράφει Σεπτέμβρης του 2022 και ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων για συμπαράσταση και κοινό αγώνα.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έχει καμία απολύτως θέση στα πανεπιστήμια. Ούτε στα αμφιθέατρα στα οποία συζητήσαμε για τις σπουδές μας, τις αγωνίες και το μέλλον το δικό μας και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ούτε στις αίθουσες που παρακολουθήσαμε μαθήματα, άλλες ομιλίες και εκδηλώσεις. Ούτε στα εργαστήρια που πειραματιστήκαμε. Ούτε στις βιβλιοθήκες και στις αίθουσες όπου κάναμε τις διπλωματικές μας εργασίες. Ούτε στις εστίες που μείναμε οι πλέον οικονομικά αδύναμοι και αδύναμες από εμάς. Ούτε στις λέσχες, στα κυλικεία και στα προαύλια όπου κοινωνικοποιηθήκαμε και πήραμε δύναμη να συνεχίσουμε για να κατανοήσουμε και να αμφισβητήσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει.


Η εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας πραγματοποιείται με βία αυτές τις μέρες στο ΕΜΠ, στο ΑΠΘ και στο ΕΚΠΑ, όπου οι δυνάμεις καταστολής έχουν μετατρέψει τις σχολές σε πεδίο μάχης με κρότου λάμψης, αύρες και χημικά. Αυτή η πρακτική οδήγησε πριν λίγους μήνες στη δολοφονικού τύπου επίθεση σε βάρος φοιτητή που δέχθηκε βομβίδα κρότου λάμψης με ευθεία βολή στο πρόσωπο, τον οποίο ο πρωθυπουργός, η αστυνομία και τα ΜΜΕ είχαν το θράσος να χαρακτηρίσουν «επαγγελματία τραυματία»!
Η συνέχεια του πογκρόμ των δυνάμεων καταστολής ήταν η νέα βάρβαρη επίθεση σε συναυλία 5000 ανθρώπων στο ΑΠΘ και ο τραυματισμός φοιτητών στην μεγάλη διαδήλωση που ακολούθησε στην Αθήνα.


Η κυβέρνηση στέλνει στα πανεπιστήμια ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, αύρες δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας. Ήδη, σε λίγες μόνο μέρες, έχουμε γίνει μάρτυρες ξυλοδαρμών, συλλήψεων και σεξιστικών τραμπουκισμών από τους παλικαράδες του Θεοδωρικάκου. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα και μόνο το πανεπιστήμιο που σπουδάσαμε δεν θυμίζουν.

Η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας να εγκαταστήσει σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας συμπίπτει -όχι τυχαία- με την κατάθεση ενός αντιδραστικού νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Άλλο εξοικονόμηση & άλλο λιτότητα!


Άλλο εξοικονόμηση & άλλο λιτότητα!
Vanna 18 Σεπτεμβρίου 2022

«Βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμ. Μακρόν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά από τις θερινές διακοπές, κάνοντας λόγο για «το τέλος της αφθονίας, των βεβαιοτήτων και της ανεμελιάς». Τον άκουσαν οι Γάλλοι στα προάστια και την ύπαιθρο. Τον άκουσαν οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι αγρότες που διαμαρτύρονταν το καλοκαίρι για τις διάφορες αναδιαρθρώσεις. Τον άκουσαν και εκατό εκατομμύρια άνθρωποι – το 21,9% του πληθυσμού στην Ε.Ε. σύμφωνα με τη Eurostat – που επειδή ήδη από το 2020, πριν φουντώσει η κρίση, κινδύνευαν ήδη από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, δεν μπορούσαν να χαρούν ούτε αφθονία, ούτε βεβαιότητες, ούτε ανεμελιά!


ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr/

Σήμερα που «η ενεργειακή φτώχεια «στραγγίζει» και τη μεσαία τάξη στην Ευρώπη»,[1] «Ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών στην Ευρώπη ξοδεύει πάνω από το 10% των εισοδημάτων τους για ενέργεια-φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και πετρέλαιο. Στη Γερμανία… η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδηγεί το 25% του πληθυσμού στη λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου (IW). Πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 14,5%.». «Ο κίνδυνος ενεργειακής φτώχειας έχει αυξηθεί πάρα πολύ», λέει ο οικονομολόγος του IW, Ραλφ Χένκερ στη Welt am Sonntag. Ανάλογη αύξηση δεν υπήρχε ούτε κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. «Οι τρέχουσες τιμές της ενέργειας βάζουν ολοένα και περισσότερο τα ιδιωτικά νοικοκυριά υπό οικονομική πίεση».
Μέτρα «εξοικονόμησης»

Ως «Ιστορίες ενεργειακής τρέλας» χαρακτηρίζει η Καθημερινή τα μέτρα που παίρνουν οι διάφορες κυβερνήσεις. Τα βαφτίζουν μέτρα «εξοικονόμησης», σε κατάσταση πανικού για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται:«Στις ΗΠΑ έχει ήδη ζητηθεί από δεκάδες εκατομμύρια πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και φούρνους από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 το βράδυ.
Στη Γερμανία … τα φώτα των δρόμων θα χαμηλώνουν, τα φανάρια στα σημεία που δεν έχει κίνηση θα σβήνουν, το νερό θα είναι κρύο στα δημόσια κτίρια και τα μνημεία δεν θα φωτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
…στη Μεγάλη Βρετανία, εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να κληθούν να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας … αποφεύγοντας τη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε ώρες αιχμής και σβήνοντας τα φώτα τις ημέρες που δεν φυσάει, όπως δηλώνει η ειδικός σε θέματα ενέργειας Κάθριν Πόρτερ της εταιρείας συμβούλων Watt-Logic μιλώντας στην Daily Mail…» [2]


Οι πολίτες βιώνουν αυτά τα μέτρα ως νέα μέτρα λιτότητας που εντείνουν το φόβο και τη δυσαρέσκεια, αφού δεν εντάσσονται σε καμιά λογική ουσιαστικής αλλαγής ούτε της εμπορευματοποιημένης αγοράς ενέργειας, ούτε του κυρίαρχου καταναλωτικού τρόπου ζωής.
Οικονομικά μέτρα

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Bruegel ο λογαριασμός των μέτρων στην ΕΕ έχει ανέβει ήδη στα 379 δισ. ευρώ, από περίπου 250 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. [3]Στη Γερμανία τον Αύγουστο οι λογαριασμοί ρεύματος αυξήθηκαν κατά 185% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης ανέρχονται στα 95 δισ. ευρώ και υπάρχει δέσμευση για πλαφόν στα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων και αναδιανομή των υπερεσόδων. Στη Βρετανία το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι αυξημένο κατά 178% τον χειμώνα και η Λιζ Τρας, ανακοίνωσε στήριξη 40 δισ. στις επιχειρήσεις. Στην Ολλανδία, οι αυξήσεις θα είναι επίσης τριψήφιες και προωθούνται μέτρα στήριξης αξίας 16 δισ. ευρώ. (3) Στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές έχουν μείνει σχεδόν σταθερές, λόγω του πολυδιαφημισμένου Ιβηρικού μοντέλου, δηλαδή την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι η διαφορά προπληρώνεται με κρατική επιδότηση, δηλαδή πάλι από τους φορολογούμενους!

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Υπό απειλή η Τιθορέα


Σε μικρή απόσταση από το πάνω άκρο του χωριού, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, θα εγκατασταθεί ο υδροηλεκτρικός σταθμός ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 19.09.2022, 11:47
Υπό απειλή η Τιθορέα

Η κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού δίπλα στο πανέμορφο χωριό του βόρειου Παρνασσού απειλεί να καταστρέψει απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αιωνόβια ελατοδάση, καταρράκτες, σπήλαια και ορειβατικά μονοπάτια που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών με ανυπολόγιστες συνέπειες στην τοπική οικονομία. ● Το όφελος από την παραγόμενη ενέργεια είναι δυσανάλογο της ζημιάς που θα προκληθεί.


Ο βόρειος Παρνασσός και συγκεκριμένα το «ρέμα» της Τιθορέας (Βελίτσας), στην πραγματικότητα το μεγάλο φαράγγι Καχάλα που στις απόκρημνες πλαγιές του φιλοξενεί πυκνά δάση, άγρια φύση και χιλιάδες χρόνια ιστορίας και αποτελεί το καμάρι της περιοχής καθώς και πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, απειλείται με ανεπανόρθωτη καταστροφή από την ενδεχόμενη εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού.

Παρά την αντίθετη εκφρασμένη άποψη της Κοινότητας Τιθορέας, του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, των συλλόγων της Τιθορέας (τον Εκπολιτιστικό Τουριστικό Μορφωτικό Ομιλο Τιθορέας, τον Σύλλογο Γυναικών και την Ενωση Τιθοριέων), η εταιρεία «ΒΕΛΙΤΣΑ I.K.E.» κατέθεσε μέσα στον Αύγουστο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και προχωρά στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού παράγωγης ενέργειας με δυναμικότητα 1,71 ΜW.

Κάτι που ισοδυναμεί με την καταστροφή της Τιθορέας από φυσικής, αισθητικής, πολιτισμικής άποψης και με βλαπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Η αντίφαση και το παράδοξο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι συνέπειες που θα προκύψουν στην περιοχή από την κατασκευή και τη λειτουργία του σταθμού είναι δυσανάλογα μεγάλες, σε σχέση με την αμελητέα ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας.

31% υπερβάλλουσα θμησιμότητα στην Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2022

 

Source dataset: demo_mexrt

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα φτάνει στο +16%, η υψηλότερη τιμή του 2022 μέχρι στιγμής 

16/09/2022 © ArtSvetlana / Shutterstock.com 

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην ΕΕ ανήλθε στο +16% τον Ιούλιο του 2022 από +7% τον Ιούνιο και τον Μάιο. Αυτή ήταν η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής το 2022, με περίπου 53.000 επιπλέον θανάτους τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τους μηνιαίους μέσους όρους για την περίοδο 2016-2019. Αυτή ήταν μια ασυνήθιστα υψηλή τιμή για αυτόν τον μήνα. Το υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας ήταν +3% τον Ιούλιο του 2020 (10.000 υπερβολικοί θάνατοι) και +6% τον Ιούλιο του 2021 (21.000 υπερβολικοί θάνατοι). 
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, μέρος της αύξησης της θνησιμότητας τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα των δύο τελευταίων ετών μπορεί να οφείλεται στους καύσωνες που έπληξαν περιοχές της Ευρώπης κατά την περίοδο αναφοράς. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για την υπερβολική θνησιμότητα που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, βάσει εβδομαδιαίας συλλογής δεδομένων θανάτων. Το άρθρο παρουσιάζει μια χούφτα ευρήματα από τα πιο λεπτομερή άρθρα Statistics Explained σχετικά με την υπερβολική θνησιμότητα και τους εβδομαδιαίους θανάτους. 

Η υπερβολική θνησιμότητα συνέχισε να ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με οκτώ κράτη μέλη να καταγράφουν τιμές πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά τον Ιούλιο του 2022, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ, καταγράφηκαν στην Ισπανία (+37%) και στην Κύπρο (+33%). Ακολούθησε η Ελλάδα με +31%. Εν τω μεταξύ, μόνο η Λετονία (-0,5%) δεν κατέγραψε υπερβολικούς θανάτους, παραμένοντας κάτω από τους μηνιαίους μέσους όρους για το 2016-2019. Αρκετά κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση του πλεονάζοντος ποσοστού θνησιμότητας τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τις υψηλότερες τέτοιες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (+24 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.)), την Ισπανία (+21 π.μ.) και την Ιταλία (+20 ποσοστιαίες μονάδες). Ωστόσο, ο δείκτης μειώθηκε σε επτά κράτη μέλη και οι μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με τον Ιούνιο καταγράφηκαν στη Λετονία (-7 π.μ.), στην Εσθονία (-5 π.μ.) και στη Λιθουανία (-4 π.μ.). Η ΕΕ κατέγραψε προηγούμενες μεγάλες κορυφές σε υπερβολικούς θανάτους τον Απρίλιο του 2020 (+25%), τον Νοέμβριο του 2020 (+40%), τον Απρίλιο του 2021 (+21%) και τον Νοέμβριο του 2021 (+27%).

Δείτε και εδώ σχετικά:

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Πανελλαδική στάση εργασίας για πραγματικές αυξήσεις και συγκέντρωση στο ΓΛΚ (13/10, 9πμ.)

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Πανελλαδική στάση εργασίας για πραγματικές αυξήσεις και συγκέντρωση στο ΓΛΚ (13/10, 9πμ.)


Πραγματικές Αυξήσεις Αποδοχών των Διπλωματούχων Μηχανικών
Πανελλαδική Στάση Εργασίας – Πέμπτη 13 Οκτώβρη 2022, έως τις 11πμ
Συγκέντρωση στο ΓΛΚ – Πανεπιστημίου 37, στις 9πμ

Δέκα χρόνια παγωμένων αποδοχών είναι αρκετά. Οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια αλλά και σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Δημοσίου δε μπορούμε άλλο να επωμιζόμαστε τεράστιες ευθύνες με μισθούς εξευτελιστικούς. Εκκινούμε κινητοποιήσεις και διεκδικούμε:

Α. Δημιουργία Κλαδικού Μισθολογίου που να αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας (αυξημένες ποινικές ευθύνες, υποχρεωτική εγγραφή σε Επαγγελματικό Επιμελητήριο και αποκλειστική χρήση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από το Δημόσιο, Πενταετείς σπουδές κλπ). Να θεσμοθετηθεί ξανά το πρόσθετο Κλιμάκιο για τις Πενταετείς σπουδές, ως ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως σε όλα τα προγενέστερα Μισθολόγια.

Β. Μισθολογική Αναγνώριση των Integrated Master σύμφωνα με τις προτάσεις μας.

Γ. Να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η προηγούμενη κυβέρνηση με το Ν.4354/15 έχει καταργήσει. Να προστεθεί επιτέλους το Μισθολογικό κλιμάκιο που μας αφαιρέθηκε.

Δ. Να αντιμετωπιστεί το θέμα με το αυξημένο κόστος των Εκτός Έδρας μετακινήσεων, που αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούνται από την τσέπη μας, ειδικά όσον αφορά τη χιλιομετρική αλλά και την ημερήσια αποζημίωση. Για το θέμα έχουμε υποβάλλει εγγράφως τις προτάσεις μας, εδώ.

Ε. Να αποδοθεί πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου που αναγνωρίσθηκε με το Π.Δ. 69/16. Οι γνώσεις και η εμπειρία των μηχανικών, από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα που μεταφέρεται στο Δημόσιο, δεν πρέπει να μηδενίζεται. Ειδικά οι ελάχιστοι νέοι συνάδελφοι μας που διορίσθηκαν τα τελευταία χρόνια αμείβονται με εξευτελιστικές αποδοχές (περίπου 800 € το μήνα) παρά το γεγονός ότι πλέον διορίζονται σε μεγάλες ηλικίες και με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία που δεν προσμετράτε πουθενά. Να αποδοθεί η Προσωπική διαφορά, σε όσους προέρχονται από «παγωμένους» διαγωνισμούς του 2009-2010. Να αναγνωρισθεί μισθολογικά κάθε είδους προϋπηρεσία στο Δημόσιο (πχ 8μηνα). Να διατηρείται η προσωπική διαφορά σε όσους μετατάσσονται ή έχουν μεταταχθεί με οποιαδήποτε τρόπο (μετατάξεις – υποχρεωτική ή εθελούσια κινητικότητα κλπ) και με αναδρομική ισχύ.

ΣΤ. Η πρόσφατη πρόβλεψη του Ν.4940/2022 για την αναστολή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς κατά την αλλαγή Μισθολογικών Κλιμακίων διεκδικούμε να επεκταθεί από 1/1/2022.

Ζ. Να γίνει αποδεκτή η πρόσφατη απόφαση του Β’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Αριθμός Γνωμοδότησης 187/2020) για την αποζημίωση απόλυσης ΙΔΑΧ Μηχανικών.

Η. Αποζημίωση για τη συμμετοχή σε Επιτροπές Δημοσίων Συμβάσεων και Συμβούλια με διαφανή κριτήρια επιλογής.

Θ. Πλήρη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Ι. Αναπροσαρμογή του κατώτατου εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο (και κατ’ επέκταση όλων) τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού.

ΙΑ. Κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών εισφορών (ΤΠΔΥ, ΟΑΕΔ, Εισφορά Αλληλεγγύης κλπ).

IB. Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και στους Διπλωματούχους μηχανικούς που εργάζονται σε αντίστοιχους χώρους.

Η μισθολογική υποτίμηση των Διπλωματούχων Μηχανικών, έχει φτάσει στα όρια της, ειδικά σε μια περίοδο γενικευμένης ακρίβειας και πληθωρισμού, που εξανεμίζει τα εισοδήματα μας. Οι ανάγκες των οικογενειών μας δε χωράνε σε voucher, η παραγωγικότητα της επιστημονικής μας εργασίας δεν αμείβεται με pass. Βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε Αυξήσεις στις αποδοχές μας. Ανάπτυξη δε γίνεται με κακοπληρωμένους Μηχανικούς.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Το μέλλον ανήκει στους απροσάρμοστους

Το μέλλον ανήκει στους απροσάρμοστους

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 17-18/9/2022
Tout va bien? (1972, Godard, Gorin). Οχι, τίποτα δεν πάει καλά
.
Εχει δίκιο ο Πέτσας. Οποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Και κακώς, κάκιστα, ζήτησε συγγνώμη. Εχει δίκιο. Και γι’ αυτό, υποθέτω, έφτιαξε την περίφημη λίστα του. Για να αποτρέψει μια δαρβινικών διαστάσεων εξαφάνιση των ΜΜΕ. Η λίστα Πέτσα και το κρατικό χρήμα που τη συνόδευσε είναι ό,τι η φυσική επιλογή για την εξέλιξη των έμβιων όντων. Ο Πέτσας είναι τελικά ο Δαρβίνος της ενημέρωσης. Διατρέχει, βέβαια, τον κίνδυνο να πέσει θύμα της επιτυχίας του και της καίριας διαπίστωσής του. Ως γνωστόν, στην πολιτική ζωολογία τον ρόλο της φυσικής επιλογής παίζουν η κάλπη κι ο σταυρός. Οποιος δεν σταυρώνεται, πεθαίνει.

Βεβαίως, τόσο ο Πέτσας όσο και όλα τα μέλη της πολιτικής συνομοταξίας του έχουν κάνει μια προβληματική ανάγνωση τόσο του Δαρβίνου όσο και του κοινωνικού δαρβινισμού, που με θατσερικό κυνισμό προσπαθούν να εισαγάγουν στην επίσημη πολιτική. Αυτή η λανθασμένη ανάγνωση λέει, σε αδρές γραμμές, ότι σε συνθήκες ακραίας κρίσης –σαν την τωρινή, την ενεργειακή– το κράτος και οι κυβερνήσεις περιορίζουν τα μέτρα στήριξης στα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, ίσα για να αποφύγουμε το μαζικό θανατικό. Οι υπόλοιποι πρέπει να προσαρμοστούν. Κι είναι δική τους ευθύνη η επιβίωση στις πιο ζοφερές συνθήκες. Να εξοικονομήσουν ρεύμα, να συνηθίσουν το κρύο, να μειώσουν την κατανάλωση, να απέχουν από διεκδικήσεις αύξησης μισθών.

Το ψευδο-δαρβινικό μανιφέστο Πέτσα λίγο πολύ το υιοθετούν όλοι: η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η νομενκλατούρα των Βρυξελλών, το ΔΝΤ. Αυτό υπονοούν με το κλισέ «όχι οριζόντια μέτρα», που με δαρβινικό ενθουσιασμό παπαγαλίζουν τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα.

Κάλεσμα σε σύσκεψη (21/9) για τα όσα καταγγέλλει ότι συμβαίνουν στον Πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

Επιτροπή Αγώνα: Κάλεσμα σε σύσκεψη (21/9) για τα όσα καταγγέλλει ότι συμβαίνουν στον Πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Καταγγέλλουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο όσα συμβαίνουν στον Πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

Είναι απαράδεκτο να:Εκμισθώνονται εκτάσεις από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και την ΕΤΑΔ σε ιδιωτικά συμφέροντα καταστρατηγώντας τις χρήσεις γης.
Τοποθετούνται περιφράξεις μετατρέποντας το Πάρκο σε ιδιωτικής εκμετάλλευσης χώρο.
Καταπατούνται οι διατάξεις του Π.Δ/τος (ΦΕΚ 187/Δ/2011) και να μετατρέπεται αυτός ο ζωτικός χώρος για το λεκανοπέδιο της Αθήνας σε ένα απέραντο πάρκινγκ με διαμπερή κυκλοφορία αυτοκινήτων.
Καταστρέφεται μεγάλο μέρος του Φυτωρίου του Δήμου Αθηναίων από τα έργα του Μετρό και της «Μονάδας κομποστοποίησης /Διαχείρισης Φυτικών Υπολειμμάτων που υποδέχεται τα φυτικά υπολείμματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου».
Κόβονται δέντρα χωρίς την έγκριση της αρμόδιας Δ/νσης Δασών.
Έχουν γίνει εργασίες διαμόρφωσης χώρων, χωρίς προηγουμένως να έχει υποβληθεί-εγκριθεί Μελέτη Διαμόρφωσης του χώρου.
Δηλώνεται ως υφιστάμενο κτίριο επιφανείας 376.72 τ.μ. το οποίο έχει διαπιστωθεί από τις υπηρεσίες (ΥΔΟΜ,Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ και ΣΕΝΕ/ΥΠΕΕΝ) ότι έχει κατεδαφιστεί και εκδίδεται οικοδομική άδεια, χωρίς να ληφθεί υπόψη νεότερο έγγραφο της Δ/νσης Δασών.
Μην επιβάλλουν κυρώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Κωφεύουν όχι μόνο στις καταγγελίες της Επιτροπής μας αλλά και στα έγγραφα εντεταλμένης υπηρεσίας Υ.Π.Ε.Ν. (Σώμα Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος -ΣΕΝΕ κ.ά.) για τον έλεγχο των ενεργειών και των παραλείψεων τους.

Εκτός από τα παραπάνω, που το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανέχεται να γίνονται σε βάρος της ποιότητας και των όρων διαβίωσης των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, με το προτεινόμενο Σχέδιό του για το νέο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή& Ιλισίων, με το οποίο αλλάζουν οι χρήσεις γης στον πυρήνα του Πάρκου επί το δυσμενέστερον και νομιμοποιείται η εγκατάσταση υπηρεσιών και κτιρίων ασύμβατων με τη λειτουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου: Μπάντμιντον, ΕΠΟ, Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, κτίριο Ε.Υ.Π. επιφανείας 28.000 τ.μ. και ύψους 27μ. κ.ά., ακυρώνονται οι στόχοι των Ρυθμιστικών Σχεδίων της Αθήνας και του Νόμου 732/77 κατακερματίζοντας και συρρικνώνοντας τον πυρήνα του Πάρκου.

Ας σημειωθεί ότι διαχρονικά ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΝ) ούτε οι όμοροι Δήμοι μερίμνησαν για την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και ίδρυσης του Φορέα Διαχείρισής του, ενώ και άλλοι δημόσιοι φορείς (ΥΠΕΘΑ-ΤΕΘΑ-ΥΠ. Ανάπτυξης κλπ.), καθώς και η Εκκλησία (δύο αυθαίρετοι ναοί εντός του Πάρκου με επιπλέον νέες εργασίες ) εκμεταλλεύονται την «ολιγωρία» των αρμόδιων φορέων, για να «καλύψουν τις δικές τους ανάγκες» αδιαφορώντας για το περιβάλλον.

Επειδή όλα τα γεγονότα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και άμεσα,

ΚΑΛΟΥΜΕ σε σύσκεψη πολίτες, κοινωνικούς φορείς δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις την Τετάρτη 21-9-2022 και ώρα 7μ.μ στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων στην οδό Λάκωνος 9 (Πάρκο ΚΑΠΑΨ)

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΥΚΝΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

ΟΧΙ στο ΠΕΣΔΑ των εργολάβων και του περιβαλλοντικού ρατσισμού. Κάλεσμα 36 φορέων & συλλογικοτήτων

ΟΧΙ στο ΠΕΣΔΑ των εργολάβων και του περιβαλλοντικού ρατσισμού. Κάλεσμα 36 φορέων & συλλογικοτήτων .


Τρία ολόκληρα χρόνια μετά την εκλογή της η διοίκηση του κ. Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής και στον φορέα διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ), εδέησε να καταθέσει επίσημα τις θέσεις της, επιδιώκοντας να ψηφιστεί ένα νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Απομένουν δύο σημαντικά βήματα:

· Να ολοκληρωθεί η, κατ’ όνομα, δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ Αττικής. Στο στάδιο αυτό, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδοτεί και το ΥΠΕΝ αποφασίζει.

· Αμέσως μετά και μέσα σε διάστημα 2 μηνών, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να εγκρίνει το νέο ΠΕΣΔΑ.

Το νέο ΠΕΣΔΑ «μαγειρεύτηκε» μέσα σε «δια περιφοράς» διαδικτυακές συνεδριάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, των δημοτικών συμβουλίων, ακόμη και του ίδιου του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Το αποτέλεσμα είναι ένα μη σχέδιο, που υιοθετεί σκόπιμα ανέφικτους στόχους και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές, μόνο και μόνο για να νομιμοποιήσει την καύση των αποβλήτων. Ακόμη κι έτσι, όμως, αγνοεί τα απολύτως στοιχειώδη, όπως οι χωροθετήσεις των βασικών υποδομών (μονάδων επεξεργασίας, αναγκαίων χώρων υγειονομικής ταφής, μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ακόμη και της μονάδας καύσης που εξαγγέλλουν). Αυτό δε γίνεται τυχαία. Θέλουν πρώτα να εγκριθεί το ΠΕΣΔΑ και μετά να κάνουν χωροθετήσεις, για να βρεθούν όλοι προ τετελεσμένων και να μην μπορούν να αντιδράσουν. Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, αυτό το ΠΕΣΔΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκριθεί.