Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Εκλογές ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Δημοσίου




Τετάρτη 13/3/2019 Εκλογές ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Υπ. Υποδομών & Μεταφορών (στ. Μετρό Εθνική Άμυνα), 8πμ-7μμ. Ψηφίζουμε με την επίδειξη Ταυτότητας.

Για μια ΕΜΔΥΔΑΣ αυτόνομη και μαχητική, που θα συνεχίσει αγωνιστικά τις διεκδικήσεις του κλάδου μας.

Ενισχύουμε την Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Δημοσίου.

Διεκδικούμε το αδύνατο. Αξιοπρέπεια στο επάγγελμα, στο μισθό, στην ασφάλιση μας.


Διαβάστε:

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Το ανύπαρκτο σχέδιο διάσωσης η κύρια αιτία της τραγωδίας στο Μάτι


Το ανύπαρκτο σχέδιο διάσωσης η κύρια αιτία της τραγωδίας στο Μάτι

H έλλειψη σχεδίου διάσωσης ανθρώπων, τα σοβαρά λάθη, οι ενέργειες, οι αρρυθμίες και οι δυσλειτουργίες είχαν ως αποτέλεσμα την τραγωδία στο Μάτι. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, βάσει του οποίου ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις, οι κλήσεις στο 199 -που λάμβανε η πυροσβεστική από πολίτες για ανθρώπους που κινδύνευαν από τη πυρκαγιά σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Κόκκινο Λιμανάκι- εκτρέπονταν στην αστυνομία που ήταν αναρμόδια για αυτές τις περιπτώσεις και παράλληλα δεν είχε τις γνώσεις και τα μέσα να προβεί στη διάσωση ατόμων από πυρκαγιά.


Καταπέλτης για τους αρμόδιους φορείς τους οποίους εκπροσωπούν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που άφησε πίσω εκατό νεκρούς, καμένη γη και κατεστραμμένες περιουσίες, αποτελεί το πόρισμα των εισαγγελέων που διενήργησαν την πολύμηνη έρευνα.

Σύμφωνα με την κρίση των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την επίπονη έρευνα, ο κρατικός μηχανισμός... ήταν ανύπαρκτος!

Στο «δια ταύτα» του πολυσέλιδου πορίσματος, βάσει του οποίου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά 20 προσώπων, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Προέκυψε ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αποδείχθηκε τελικά και του εκ του αποτελέσματος από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου και μέχρι την έναρξη της επόμενης, δεν κατόρθωσε όπως επιβαλλόταν εκ του νόμου και της αποστολής του αλλά και των σχετικών εγκυκλίων της ΓΓΠΠ, να είναι στην πράξη και όχι επί χάρτου κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν όπως στην προκειμένη περίπτωση που ο δείκτης πυρκαγιάς είναι υψηλός κατηγορία 4, προκειμένου να αντιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη περιφέρεια δύο μεγάλες καταστροφές λόγω δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και την ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν, στην Κινέττα και το ΝΤΑΟΥ Πεντέλης.

»Επίσης πρoέκυψε ότι από ενέργειες, παραλείψεις ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες, και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων και υπηρεσιών και φορέων του ισχύοντος μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αιτιακά προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 100 ανθρώπων και 31 τραυματισμών λόγω της συγκεκριμένης δασικής πυρκαγιάς.

»Πιο συγκεκριμένα, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας δεν λειτούργησε κατά τα προβλεπόμενα από τον σχετικό νόμο και σύμφωνα με τις εγκυκλίους, σε όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης της ως άνω πυρκαγιάς και γενικά της διαχείρισης του εν λόγω καταστροφικού φαινομένου και κρίσης, καθώς δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και με επάρκεια, στην εκ του νόμου αποστολή του και στις προβλεπόμενες από αυτόν αρμοδιότητες του. Ειδικότερα, τα ως άνω σοβαρά λάθη, ενέργειες αρρυθμίες και δυσλειτουργίες, εντοπίζονται κυρίως:
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Στο Πυροσβεστικό Σώμα
Την ΕΛΑΣ
Την Περιφέρεια και τους Δήμους, 

Τα φαινόμενα δυσλειτουργίας εντοπίζονται κυρίως σε δράσεις συντονισμού, επικοινωνίας και συνεργασίας των εμπλεκομένων δυνάμεων πολικής προστασίας, καθώς και σε λάθη ενέργειες και παραλείψεις κατά τις δράσεις ετοιμότητας, κινητοποίησης και αντιμετώπισης και γενικά της διαχείρισης της κατάστασης».

ΑΡΑΓΕΣ: Ενημέρωση για τη Συνεδρίαση της Κεντρικής Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ το Σαββάτο 23/02/2019



Η αντιπροσωπεία καλέστηκε ως συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 18/12/2018 και όχι ως νέα τακτική συνεδρίαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η θεματολογία να περιοριστεί και να επιβληθεί από πλευράς του προεδρείου της Αντιπροσωπείας, μόνο ως συνέχεια της θεματολογίας της προηγούμενης συνεδρίασης και να μην δοθεί η δυνατότητα συζήτησης για περαιτέρω κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα για το θέμα της ρύθμισης/επανυπολογισμού/διαγραφής των ασφαλιστικών χρεών αυτοαπασχολούμενων, που βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες. Η επιλογή αυτή από πλευράς προεδρείου της Αντιπροσωπείας εντάσσεται σε μια γενικευμένη πρακτική απαξίωσης του οργάνου που υποβαθμίζει συνεχώς καίρια θέματα για την πλειοψηφία των μηχανικών με διαδικαστικά τεχνάσματα. Το Προεδρείο της Α/ΤΕΕ, με τη συναίνεση και των κυρίαρχων παρατάξεων αρνήθηκε να υπάρξουν:
Ενημέρωση από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και ερωτήσεις προς αυτή
Συζήτηση για το Συνταξιοδοτικό (το θέμα 9 στην Ημερήσια Διάταξη), με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν εισηγήσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι η παράταξη μας είχε στείλει 4 σχετικά κείμενα – εισηγήσεις (για το ΚΕΑΟ, την ρύθμιση/επανυπολογισμό/διαγραφές οφειλών, τις καθυστερήσεις στις συνταξιοδοτήσεις μηχανικών και τις «ελαφρύνσεις» εισφορών)

Τα θέματα λοιπόν που συζητήθηκαν σε συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίασης ήταν τα παρακάτω:
«Τροποποίηση του Ν.4439/2016 (ΦΕΚ 222 Α, άρθρο 29, παρ.3 – για την ένταξη των Διπλωματούχων Μηχανικών της ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. στο Τ.Ε.Ε., ως Μηχανικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής (σε συμμόρφωση της Διοικήσεως του Τ.Ε.Ε. προς την υπ’ αριθ. 4148/2015 Απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ) όσο και για την ένταξη των Διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τ.Ε.Ε, ως Μηχανικών Οικονομίας, σύμφωνα με προηγούμενες εισηγήσεις των εισηγητικών θεσμικών οργάνων του Τ.Ε.Ε.».Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση και είχε αναβληθεί η απόφαση με οριακή πλειοψηφία. Στο διάστημα αυτό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός άλλαξε στάση και ενώ πρότεινε την ένταξη των αποφοίτων των σχολών αυτών στο ΤΕΕ ως βασικές ειδικότητες, πρότεινε τώρα να ενταχθούν σε υπάρχουσες ειδικότητες (χωρίς να ξεκαθαρίζεται σε ποιες). Από τη μεριά μας στηρίξαμε όπως και την προηγούμενη φορά, την ένταξη των αποφοίτων της ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ σε ξεχωριστή βασική ειδικότητα λόγω της διάκρισης που υπάρχει από τα γνωστικά αντικείμενα των πιο κοντινών ειδικοτήτων. Η τοποθέτησή μας αυτή ήταν παρά την διαφωνία του χώρου μας με την ίδρυση της ΣΕΜΦΕ προ 20ετίας, αλλά πλέον υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση με χιλιάδες αποφοίτους της σχολής οι οποίοι στερούνται κάθε επαγγελματικού δικαιώματος, και αντικειμενικά δεν αποτελούν υποειδικότητα μιας από τις υπάρχουσες ειδικότητες. Αντίθετα διαφωνήσαμε με την ένταξη των «μηχανικών οικονομίας» στο ΤΕΕ, καθώς πρόκειται για σχολή κυρίως οικονομικών σπουδών, και αντιστοιχεί μάλλον σε αντίστοιχα επιμελητήρια. Τελικώς εγκρίθηκε η ένταξη στο ΤΕΕ των αποφοίτων και των 2 σχολών, όχι όμως ως βασικές ειδικότητες του ΤΕΕ.
Υπερψηφίστηκε εισήγηση για τη νομοθέτηση του συμβουλευτικού και νομοπαρασκευαστικού ρόλου του ΤΕΕ.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Μισθολογικά Θέματα Διπλωματούχων Μηχανικών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 6-3-2019
Αρ. Πρωτ. : 7727
Προς: 1. Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτο
2. Αναπλ. Υπ. Οικον. κ. Χουλιαράκη Γ.

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
2. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα : Μισθολογικά Θέματα Διπλωματούχων Μηχανικών.


Κύριοι Υπουργοί,
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους πάνω από 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε ξανά σε εσάς σχετικά με πληθώρα μισθολογικών θεμάτων των Διπλωματούχων Μηχανικών που σας έχουμε θέσει και ουδέποτε έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Αιτούμαστε το συντομότερο δυνατό συνάντηση μαζί σας ώστε να συζητήσουμε τα κάτωθι θέματα:
Α. Μισθολογική Αναγνώριση των Intergrated Master σύμφωνα με τις προτάσεις μας. Για το θέμα σας έχει απευθυνθεί και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το ΔΙΔΑΔ/Φ.31.65/2823/Οικ.41580 έγγραφο του.
Β. Δημιουργία Κλαδικού Μισθολογίου που να αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας (αυξημένες ποινικές ευθύνες, υποχρεωτική εγγραφή σε Επαγγελματικό Επιμελητήριο και αποκλειστική χρήση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από το Δημόσιο, Πενταετείς σπουδές κλπ).
Γ. Να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η κυβέρνηση με το Ν.4354/15 έχει καταργήσει.
Δ. Να αποδοθεί πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου που αναγνωρίσθηκε με το Π.Δ.69/16. Οι γνώσεις και η εμπειρία των μηχανικών, από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα που μεταφέρεται στο Δημόσιο, δεν πρέπει να μηδενίζεται.
Ε. Να διατηρείται η προσωπική διαφορά σε όσους μετατάσσονται ή έχουν μεταταχθεί με οποιαδήποτε τρόπο (μετατάξεις – υποχρεωτική ή εθελούσια κινητικότητα κλπ) και με αναδρομική ισχύ. Με τον πρόσφατο Ν.4483 (άρθρο 99) αποκαταστάθηκε αναδρομικά αυτή η αδικία για κατηγορίες υπαλλήλων (ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα), εξαιρώντας όμως εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα αδικίας και υποτίμησης. Το δε Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ακόμα και σε περιπτώσεις που προβλέπεται από το Νόμο, εισηγείται παρανόμως την περικοπή της.
ΣΤ. Να μην συμψηφίζεται η προσωπική διαφορά με τα μισθολογικά κλιμάκια, όταν αυτά αλλάζουν. Ειδικά στις περιπτώσεις που η αλλαγή αυτή οφείλεται σε αναγνώριση προϋπηρεσίας εντός Δημοσίου (με το άρθρο 7 του Ν.4354/15) που αποκτήθηκε προγενέστερα ή σε απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου. Με τον τρόπο αυτό οι αποδοχές όσων έχουν προσωπική διαφορά θα παραμείνουν παγωμένες για πάρα πολλά έτη.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

8 Μάρτη: Συμμετέχουμε στη Στάση Εργασίας για την ημέρα της Γυναίκας



Ψήφισμα και κινητοποίηση για την παγκόσμια ημέρα Γυναίκας. .doc

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ 
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 12-2-2019 
Αρ. Πρωτ. :7689
Ψήφισμα και κινητοποίηση για την παγκόσμια ημέρα Γυναίκας. 

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη, αποκτάει επιτέλους και διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα νέα χαρακτηριστικά. Αυτή η ημέρα ούτως ή άλλως ήταν πάντοτε υπόθεση του εργατικού κινήματος, μιας και από αυτό προέκυψε αυτή η "επέτειος" στις αρχές του 20ού αιώνα. Μόνο "επετειακή" όμως δεν είναι! 

Μέσα στο 2017 κυκλοφόρησε ο "δείκτης ισότητας των φύλων" που καταγράφει την ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες στους τομείς της εργασίας, του χρήματος, της γνώσης, του χρόνου, της εξουσίας και της υγείας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτόν, ο μέσος όρος των κρατών - μελών της Ε.Ε. φτάνει στο 66,2 και πρώτη στην ανισότητα είναι η Ελλάδα με 50, δηλαδή με τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες. 

Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Η μισθολογική διαφορά στην Ελλάδα φτάνει το 45,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%. Πέρα όμως από αυτά την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των σεξιστικών επιθέσεων διεθνώς αλλά και μέσα στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. 

Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν κάτι περισσότερο από το 50% των εργαζομένων, επιβαρύνονται όμως πολύ περισσότερο με την δουλειά στο σπίτι. Σε αυτή την εικόνα προστίθενται πάνω στις γυναίκες και τα βάρη από τη διάλυση των γηροκομείων, των παιδικών σταθμών, της υγείας και της παιδείας με την επέλαση των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας. 

Όλοι εμείς που παλεύουμε για προσλήψεις, αυξήσεις, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, προχωράμε στις 8 Μάρτη 2019 σε Στάση Εργασίας 1μμ έως τη λήξη του ωραρίου και απεργιακή συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, μαζί με άλλα σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. 

Γυναίκες και άντρες εργαζόμενοι μαζί εκείνη την ημέρα ξεσηκωνόμαστε διεκδικώντας αξιοπρέπεια ΚΑΙ επιτέλους να σταματήσουν οι παράλογες διακρίσεις με βάση το φύλο.

Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ : 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. .pdf

Η 8η Μάρτη, αν είναι επέτειος, είναι επέτειος αγώνων των γυναικών! Από το 1857 μέχρι τις μέρες μας…

8 Μάρτη 2019: Η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η ανισότητα, η βία κατά των γυναικών συνεχίζονται αυξανόμενες, σε όλο τον πλανήτη, με την κρίση να βαραίνει τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ακόμα περισσότερο.

Πενταετές και με μάστερ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας?

Πρώτη φορά "αριστερή" ισοπέδωση πτυχίων και δικαιωμάτων...


Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ Κ. Μουτζούρης και μέλη της Διοικούσας έχουν ολοκληρώσει τις διεργασίες με το υπουργείο Παιδείας, γεγονός που σημαίνει ότι επισπεύδονται οι σχετικές διαδικασίες 


Ρύθμιση για την απόκτηση πενταετών σπουδών, όπως είναι σε όλες τις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας να εντάξει στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει , προς ψήφιση, στη Βουλή μέχρι τέλος του μήνα.


Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο τα οκτώ τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Πάντως κύκλοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στο esos, διατύπωσαν την αισιοδοξία τους ότι το ζήτημα των πενταετών θα ρυθμιστεί με το πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ Κ. Μουτζούρης και μέλη της Διοικούσας έχουν ολοκληρώσει τις διεργασίες με το υπουργείο Παιδείας, γεγονός που σημαίνει ότι επισπεύδονται οι σχετικές διαδικασίες νομοθέτησης.

Υπαγωγή στο άρθρο 46 του νόμου 4485/2017

Ουσιαστικά εάν προωθηθεί και ψηφιστεί η ρύθμιση τα τμήματα αυτά, κατόπιν αίτησής τους προς το υπουργείο Παιδείας, υπάγονται στο άρθρο 46 του νόμου 4485/2017 για τον ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου και επαγγελματικά προσόντα αποφοίτων Τ.Ε.Ι., που προβλέπει τα εξής:

1. Η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται σε Τμήματα Α.Ε.Ι. και διαρκεί κατ’ ελάχιστον δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα (υποχρεωτικά εξάμηνα για τη λήψη πτυχίου ή διπλώματος σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών), οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος, αν στο πρόγραμμα σπουδών:

α) περιλαμβάνονται μαθήματα ώστε να διασφαλίζεται:

αα) η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες και τέχνες,

ββ) η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου,

γγ) η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας,

β) προβλέπεται η εκπόνηση πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας διάρκειας ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου κατ’ ελάχιστον.

Για την υπαγωγή στην παρούσα διάταξη, η Σύγκλητος του οικείου Α.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος, απευθύνει αίτημα στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος, ύστερα από γνώμη του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. και της Α.Δ.Ι.Π., και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της παραγράφου 1, εκδίδει σχετική διαπιστωτική απόφαση, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι γνώμες του προηγούμενου εδαφίου δίνονται εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την περιέλευση του ερωτήματος από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος και καταλαμβάνει και τους αποφοιτήσαντες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου δεν επιφέρει μισθολογικές μεταβολές.

Aριθμητικά παραδείγματα οφειλών προς επανυπολογισμό και ρύθμιση για τους προ του ’93

SYNELEFSIMIXANIKON

Αριθμητικά παραδείγματα για τους προ του ’93 ασφαλισμένους – Παρατηρήσεις και συμπεράσματα

Τα αριθμητικά παραδείγματα που αναφέρονται παρακάτω, αφορούν συναδέλφους προ του 1993, με οφειλές στο ταμείο από το 2009 μέχρι το 2016. Ο λόγος χρήσης αυτής της περίπτωσης, είναι ότι οι εισφορές ήταν ίδιες για όλους αυτής της κατηγορίας και άρα αυτό το παράδειγμα αντιπροσωπεύει με αρκετά καλή ακρίβεια ολόκληρη αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων. Για τους μετά το 1993 συναδέλφους, υπάρχει πολύ μεγάλη κατηγοριοποίηση, γιατί λόγω των ασφαλιστικών κλάσεων που άλλαζαν ανά τριετία, σχεδόν καθένας αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση (ανάλογα με την ηλικία του, τα χρόνια που ασκεί το επάγγελμα, πόσα χρόνια από αυτά είναι κάτω πενταετίας, κλπ). Πάντως από αναλύσεις οφειλών που βρήκαμε από συναδέλφους μετά το 1993, προκύπτουν παρόμοια αποτελέσματα σχετικά με τη σημερινή τους οφειλή και προκύπτει κάποια μικρή επιπλέον ελάφρυνση στην περίπτωση του επανυπολογισμού – διαγραφών. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα αριθμητικά παραδείγματα εκτός της αρχικής οφειλής, ποσά, δόσεις κλπ, αφορούν και τους μετά το 1993 συναδέλφους, καθώς η πρόταση είναι κοινή και για τις δύο αυτές κατηγορίες.

Τα αριθμητικά παραδείγματα οφειλών προς επανυπολογισμό και ρύθμιση που σας αποστέλλουμε, αναδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο, τις προβληματικές για τους αδύναμους (άνεργους ή υποαπασχολούμενους) οφειλέτες επιλογές, ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται για την ένταξη των οφειλών τους στη νέα ρύθμιση και για την δυνατότητα διατήρησης της …

Κατ’ αρχήν, είναι φανερό ότι οι συσσωρευμένες οφειλές – αυξημένες με τα αναδρομικά του νόμου 3986/2011και σε συνδυασμό με την προσθήκη των τόκων και των προσαυξήσεων (συνολικά 8,75%) -διαμορφώνουν ποσά δυσθεώρητου ύψους, τα οποία οι αδύναμοι οφειλέτες αδυνατούν να θέσουν υπό έλεγχο. (παράδειγμα 1)

Το κούρεμα τόκων και προσαυξήσεων κατά 85%, σε συνδυασμό όμως με επιτόκιο 5% της ρύθμισης, μειώνει ελάχιστα το ποσό της οφειλής και ουσιαστικά επαναφέρει τους κουρεμένους τόκους στην αρχική τους τιμή (παράδειγμα 2)

Η αφαίρεση των αναδρομικών και της ειδικής προσαύξησης βελτιώνει το αποτέλεσμα για τον οφειλέτη – που ευνοείται ακόμη περισσότερο αν ο επανυπολογισμός με βάση το κατώτατο εισφορολογητέο εισόδημα (των 7033 € – και όχι το νέο των 7800 €) συνδυαστεί με τα παλιότερα ποσοστά ανά κλάδο που ίσχυανπριν από την εφαρμογή του νόμου 3986/11 (παραδείγματα 3 & 4) …

Παρατηρείται πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση (ακόμη και με τους ευνοϊκότερους όρους διαγραφών και επανυπολογισμού) το ποσό της δόσης που προκύπτει είναι αρκετά υψηλό. Οπότε, η θετική ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των οφειλετών στη νέα ρύθμιση προβλέπεται πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη – εφόσον μάλιστα, η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών αποτελέσει προϋπόθεση για την διατήρηση της.

Επιπλέον, το προβλεπόμενο επιτόκιο 5%, καθιστά τη ρύθμιση μη βιώσιμη για τους περισσότερους ασφαλισμένους και είναι αποθαρρυντικό για τους οφειλέτες που βρίσκονται στη δυσχερέστερη εισοδηματικά θέση (για τους οποίους δεν υπάρχει καμία ειδική πρόβλεψη στα πλαίσια του επικείμενου νομοθετήματος). Το πιθανότερο γι’ αυτούς είναι να βρεθούν πολύ σύντομα και πάλι εκτός ρύθμισης και συνεπώς να τεθούν άμεσα στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ που προβλέπει την κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου που διαθέτουν.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Η νεοσύστατη εταιρεία «Ανάπλαση της Αθήνας» και η δήλωση του επικεφαλής της καθηγητή του Πολυτεχνείου της Αθήνας κ. Νίκου Μπελαβίλα


Περιβάλλον: Το διάβασες έχει συσταθεί εταιρεία «Ανάπλαση της Αθήνας» με επικεφαλή τον καθηγητή του Πολυτεχνείου της Αθήνας Νίκο Μπελαβίλα ο οποίος δήλωσε σχετικά με την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο:



[«Θα προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις έχοντας δύο βασικούς πυλώνες, την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την εξασφάλιση της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο της πρωτεύουσας, που πρέπει να επανακατοικηθεί και να γίνει η εικόνα ολόκληρης της χώρας», παρατηρεί και προσθέτει ότι «κύριος στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι η ανάκτηση του δημόσιου χώρου και η διασύνδεση του πυρήνα της πόλης με την ευρύτερη περιοχή».

Σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι σχεδιασμοί αφορούν ήπιες παρεμβάσεις, χαμηλού κόστους και υψηλής αισθητικής, που θα αξιοποιούν και θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ενότητας.

Θα δημιουργούν κίνητρα για να κατοικηθούν τα κενά διαμερίσματα και να προσελκύσουν επιχειρηματικές δράσεις, ενώ θα λειτουργούν συμπληρωματικά για να βοηθήσουν στο «πάντρεμα» των ασύνδετων σήμερα γειτονιών και να δημιουργήσουν τη νέα εικόνα της πρωτεύουσας. ] Πηγή

Αρχιτέκτονας: Ωραία λόγια. Μου θυμίζουν εκείνο «το σχέδιον πρέπει να είναι εφάμιλλον της αρχαίας δόξης και λαμπρότητος της πόλεως ταύτης, και άξιον του αιώνος εις τον οποίον ζώμεν» που δήλωσε η βασιλεία όταν ανέθεσε τον «σχεδιασμό της πόλης της Αθήνας». Αυτό το «να γίνει η εικόνα ολόκληρης της χώρας» δε, είναι τρανή απόδειξη του «ψευτοαριστοκρατισμού» που μυρίζει η Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβιου. Στο έχω πει και άλλη φορά «οι πόλεις υπάρχουν γιατί ζουν άνθρωποι σ αυτές, δεν ζουν οι άνθρωποι επειδή υπάρχουν οι πόλεις». «Υψηλή αισθητική» έχουν οι πόλεις στις οποίες η ποιότητα της ζωής όλων των ανθρώπων που ζουν στην πόλη έχει «υψηλή αισθητική». Όταν σε μία πόλη η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που ζουν στην πόλη έχει σε μεγάλο ποσοστό «αισθητική» μηδέν και κάτω από το μηδέν, κανένας σχεδιασμός δεν την ανεβάζει «αισθητικά». Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη : όσο στην πόλη υπάρχουν άστεγοι, άνεργοι, παιδιά που πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο, άνθρωποι που αυτοκτονούν γιατί δεν έχουν να ζήσουν και συνθλίβεται η αξιοπρέπειά τους, άνθρωποι που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, σπίτια χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό, νέοι χωρίς όνειρα, γέροι χωρίς γηρατειά, κανένας «σχεδιασμός» δεν μπορεί να έχει «υψηλή αισθητική». Είναι σαν να στολίζεις έναν τάφο. Όσο και να τον στολίσεις τάφος μένει.

Χαμογέλα ρε!...τι σου ζητάνε;

Χαμογέλα για να κρατήσεις τη δουλειά σου! Η «μαμά εταιρεία» το απαιτεί! 

Mια ανακοίνωση «που αναρτήθηκε σε καταστήματα της αλυσίδας “My Market”», δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Στην ανακοίνωση η «περιφερειακή διευθύντρια της επιχείρησης αναλαμβάνει να “εξηγήσει”» τους 7 λόγους που οι εργαζόμενοι πρέπει να χαμογελάνε! - Τι υποστηρίζει η εταιρεία.

Mια ανακοίνωση «που αναρτήθηκε σε καταστήματα της αλυσίδας “My Market”», δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Στην ανακοίνωση η «περιφερειακή διευθύντρια της επιχείρησης αναλαμβάνει να “εξηγήσει” στους εργαζόμενους ότι δεν αρκεί να ξεζουμίζονται με μισθούς – ψίχουλα και εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, αλλά πρέπει και να το κάνουν… με το χαμόγελο στα χείλη!».

Αντιγράφουμε από το υπόλοιπο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας που περιγράφει την ανακοίνωση (δείτε και τη φωτογραφία) και δίνει στοιχεία για το θέμα: 

«Παραδίδοντας τα σχετικά «μαθήματα» στους εργαζόμενους, απαριθμεί «κάποιους λόγους για να χαμογελάτε, για όσους δυσκολεύονται να το κάνουν», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «ανυπομονώ να δω την ανταπόκρισή σας στα αποτελέσματα της έρευνας του μυστικού επισκέπτη που θα γίνει μέσα στο μήνα», δηλαδή στη σχετική «αξιολόγηση» που θα ακολουθήσει με καμουφλαρισμένο «αξιολογητή»…

Ο μακροσκελής κατάλογος της εργοδοσίας ξεκινά από τα …βασικά: Οι εργαζόμενοι πρέπει να χασκογελούν «επειδή έχετε δουλειά»,«επειδή πληρώνεστε στην ώρα σας» (λες και αυτό είναι καμιά… ευγενική προσφορά της επιχείρησης!), αλλά και «επειδή η εταιρεία επένδυσε χρήματα για να συνεχίζετε να εργάζεστε». Η εταιρεία βέβαια δεν «επένδυσε» από φιλανθρωπία, αλλά για να ενισχύσει την κερδοφορία της, γι’ αυτό και εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, γεγονός που αποτυπώνεται αμέσως παρακάτω, καθώς η συντάκτρια της ανακοίνωσης σπεύδει να …αποστομώσει «αυτούς που θα πουν ότι παίρνουν 300 ευρώ»με την επισήμανση πως «το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο» (μπροστά στα τόσο πετυχημένα… «μαθήματα χαμόγελου», ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι δεν έμεινε χώρος στην κυρία διευθύντρια για μαθηματικά!).

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, προκαλούν όχι το χαμόγελο αλλά την οργή των εργαζομένων σε όλα τα σούπερ μάρκετ, που αντιμετωπίζουν τις ατομικές συμβάσεις, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα, τα χρωστούμενα ρεπό, τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά σε δύο και τρία πόστα στη βάρδια τους…
Η «συναδέλφισσα» διευθύντρια…


Η «λεπτομέρεια» που εξοργίζει ακόμα περισσότερο ωστόσο είναι ότι, όπως ήδη αναφέρθηκε, το όνομα της διευθύντριας που υπογράφει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση φιγουράρει στον κατάλογο των ψηφισάντων στο λεγόμενο «κλαδικό» σωματείο των σούπερ μάρκετ! Πρόκειται για το «σωματείο» – μηχανισμό της εργοδοσίας, στο οποίο οι άνθρωποι της εκλέγουν και εκλέγονται, σέρνουν μπροστά στην κάλπη τους εργαζόμενους και παίρνουν την ψήφο τους με το …διευθυντικό δικαίωμα, διαμορφώνουν τους συσχετισμούς που έχουν ανάγκη για να συνεχίζεται και να εντείνεται η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για το «σωματείο» που αποτελεί έναν από τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η εργοδοσία προκειμένου να εκλέγονται τα στελέχη της ως «εκπρόσωποι» και «αντιπρόσωποι» των εργαζομένων στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και την ίδια τη ΓΣΕΕ, στηρίζοντας απροκάλυπτα την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ – Ομάδα Βασιλόπουλου.

Η πρόκληση μάλιστα δεν σταματά εδώ: Η προϊσταμένη του εν λόγω διευθυντικού στελέχους, η γενική διευθύντρια στη Διεύθυνση Λειτουργίας των καταστημάτων πανελλαδικά, δηλαδή σε μία ακόμα πιο καίρια θέση της επιχείρησης, έχει ψηφίσει στο αντίστοιχο επιχειρησιακό σωματείο των «My Market»! Εκεί συναντούμε, επίσης, πλήθος διευθυντικών στελεχών…

Με τέτοια σωματεία, ψηφίσαντες και αντιπροσώπους έχει βαλθεί να κάνει συνέδριο η εργοδοτική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, ενώ απέναντι στις δεκάδες σχετικές καταγγελίες δεν διστάζει να κάνει την ανήξερη και να χαρακτηρίζει τους διευθυντές… μισθωτούς, εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που ανελίχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων!

Είδαμε και παραπάνω τη χαρακτηριστική περίπτωση της… «συναδέλφισσας» περιφερειακής διευθύντριας, που μιλά τη γλώσσα της εργοδοσίας και μεταφέρει το μήνυμά της με τον πιο ωμό τρόπο στους εργαζόμενους, που προφανώς ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας με το χαμόγελό της και τώρα θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν τα βήματά της…»

Tι υποστηρίζει η εταιρεία 

Η εταιρεία, μέχρι στιγμής, έχει απαντήσει μέσω δηλώσεων. Συγκεκριμένα, «το ethnos.grεπικοινώνησε με την εταιρεία η οποία επιβεβαίωσε αυτό το γεγονός, αλλά πηγές από εκεί έκαναν λόγο για ατυχές και μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν συνάδει με τη φιλοσοφία της, την κουλτούρα και τρόπο λειτουργίας της αλυσίδας και των 10.700 εργαζομένων της εταιρείας. «Οι άνθρωποί μας», όπως τονίστηκε, «ήταν από την πρώτη μέρα της λειτουργίας μας μέχρι και σήμερα – και μετά τη συγχώνευση με τη Βερόπουλος – ό,τι πιο πολύτιμο είχαμε και θα έχουμε. Όλα όσα έχουμε καταφέρει ανήκουν σε όλους μας και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό».

H εταιρεία διευκρίνισε ακόμη πως είναι απόλυτα σύννομη με τις συλλογικές συμβάσεις και τόνισε μάλιστα πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι μισθοί είναι άνω αυτού που ορίζει ο νόμος ως βασικό. Δικαιολόγησε μάλιστα την ύπαρξη κατηγορίας εργαζομένων με αμοιβή 300 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς πρόκειται για χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους, των οποίων οι συμβάσεις προβλέπουν αυτό το ύψος των μισθών».

Για τις εξελίξεις στο ΜΤΠΥ και την παραίτηση του εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ




Υποταγμένους στη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική και στη νομιμοποίηση ακόμη και παράνομων ενεργειών, θέλει τους εκπροσώπους των εργαζομένων η κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Τα γεγονότα που εξελίχθηκαν την τελευταία περίοδο στο Δ.Σ. του Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) από το διορισμένο από την κυβέρνηση πρόεδρο αλλά και η θέση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) που υποχρέωσαν σε παραίτηση το Μάριο Κρητικό, στελέχος του ΜΕΤΑ και εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ταμείου, αποκαλύπτουν τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται για να περάσουν με κάθε τρόπο μνημονιακές επιλογές και να φιμωθεί κάθε αντίθετη φωνή.

Ο Μάριος Κρητικός ήταν μέχρι τώρα εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ στο ΜΤΠΥ. Η στάση που κράτησε στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΜΤΠΥ ήταν συνεπής με τις αρχές και τις θέσεις του συνδικαλιστικούκινήματος και των εργαζομένων που εκπροσωπούσε. Για τη στάση του αυτή, δεχόταν επιθέσεις από το διορισμένο από την κυβέρνηση πρόεδρο του ΜΤΠΥ αλλά πολλές φορές δυστυχώς και από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του Ταμείου, ο οποίος λειτουργώντας στα πλαίσια του εργοδοτικού συνδικαλισμού ταυτιζόταν πλήρως με την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα:
Όταν καταργήθηκε η κράτηση του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου, υπέρ του Ταμείου, γεγονός που οδήγησε στην κατακρεούργηση του μερίσματος των ασφαλισμένων, και ο Μάριος Κρητικός ζήτησε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, η καταδίκη αυτή δεν πέρασε στο Δ.Σ. του ΜΤΠΥ. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων όχι μόνο δεν καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική, αλλά συναίνεσε με την ψήφο του να μην περάσει η καταδίκη αυτή.
Όταν το Δ.Σ του Ταμείου πρότεινε το 2016 μεγάλη περικοπή του μερίσματος (τελικά μειώθηκε 44,5% οριζόντια για όλους), μόνο ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ μειοψήφησε. Ακόμη και εκπρόσωπος της ΠΟΠΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων), που συμμετέχει στο ΔΣ του ταμείου, ψήφισε υπέρ της περικοπής.
Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ συντάχθηκε με την καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) και της ΑΔΕΔΥ για την κλοπή ενός μερίσματος από τους συνταξιούχους-μερισματούχους του ταμείου το 2016, με αποτέλεσμα οι μερισματούχοι να λάβουν 11 μερίσματα το 2016, και για το λόγο αυτό δέχθηκε επιθέσεις από τα άλλα μέλη του ΔΣ και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την επικείμενη διάσπαση του Δήμου Λέσβου και του επιμερισμού του προσωπικού του

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail:emdydas@tee.grURL:www.emdydas.gr
Αθήνα, 1/3/2019
Αρ. Πρωτ. :7723
Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών κο Χαρίτση Αλέξη
Κοιν.: 1. ΕΜΔΥΔΑΣ Λέσβου
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
Θέμα : Σχετικά με την επικείμενη διάσπαση του Δήμου Λέσβου και του επιμερισμού του προσωπικού του.
Κύριε Υπουργέ
Στο Άρθρο 2 (παρ. 2 και 5) της υπό κατάθεση τροπολογίας σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών περιγράφονται οι διαδικασίες επιμερισμού του Προσωπικού των συνιστώμενων Δήμων. Αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
Μέσα σε ένα (1) μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι μόνιμοι υπάλληλοι, των δήμων που καταργούνται σύμφωνα με το άρθρο 1, δηλώνουν την προτίμησή τους, για τη μεταφορά τους σε έναν από τους αντίστοιχους συνιστώμενους Δήμους.
Επιπλέον, για την κατάρτιση των Μεταβατικών Ο.Ε.Υ. των συνιστώμενων δήμων και την κατάταξη σε αυτές του προσωπικού των αντίστοιχων καταργούμενων Δήμων, λαμβάνονται υπόψη, κατά σειρά προτεραιότητας, οι υπηρεσιακές ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των συνιστώμενων δήμων, σύμφωνα και με την αρχή της ισότητας των δημοτών στην πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ο κλάδος ή η ειδικότητα των υπαλλήλων, οι αιτήσεις προτίμησής τους σύμφωνα με την παρ.2, ο τόπος κατοικίας αυτών, η οικογενειακή τους κατάσταση, τυχόν προβλήματα υγείας και τα έτη υπηρεσίας τους.
Στην περίπτωση του Δήμου Λέσβου στο οποίο εργάζονται 36 μέλη της Α’ Βάθμιας Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Λέσβου και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, προκύπτουν τα κάτωθι σοβαρά ζητήματα:
  • Με μια αρχική εκτίμηση μετά από επαφή με τους συναδέλφους που εργάζονται στον νυν ενιαίο Δήμο, δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση για μετακίνηση κάποιων στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.
  • Τα κριτήρια που αναφέρονται στην παρ. 5 είναι τελείως ασαφή, δεν αναφέρεται ο βαθμός βαρύτητας αναλυτικά κάθε κριτηρίου, δεν γίνεται καμία αναφορά για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δόμησης που ανήκουν στο Δήμο Λέσβου.
  • Όλη η ευθύνη επιμερισμού του Προσωπικού ανατίθεται στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Στους νέους Ο.Ε.Υ δεν γίνεται καμία νύξη για το προβάδισμα Π.Ε έναντι Τ.Ε.
  • Όλοι οι συνάδελφοι μας έχουν έδρα διαμονής την Μυτιλήνη, έχουν οικογένειες, πολλοί εξ αυτών με μικρά παιδιά – θέματα υγείας και τίθεται σοβαρό ζήτημα μετακίνησής τους στην νέα έδρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, η οποία απέχει από την έδρα της Μυτιλήνης 40 χλμ. Πέραν της μετακίνησης στην έδρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου (Καλλονή) οι συνάδελφοι για την επίβλεψη και την διενέργεια αυτοψιών θα πρέπει να μετακινούνται επιπλέον σε ακτίνα έως 60 χλμ.
Εκτιμούμε ότι αντίστοιχα θέματα θα υπάρχουν και με πολλούς συναδέλφους μας στην Κέρκυρα, στην Κεφαλλονιά, στο Βελβεντό και τα Σέρβια.
Παρακαλούμε για την παρέμβαση σας ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των συναδέλφων μας, να παραμείνει μια Διαδημοτική Τεχνική Υπηρεσία, όπως ήταν και παλαιότερα και να προβλεφθούν και οι απαιτούμενες διαδικασίες πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Μάτι: Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και ακόμη 18



Μεταξύ άλλων, οι διώξεις αφορούν σε εμπρησμό και ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή

Το δρόμο για τον ανακριτή θα πάρουν 20 πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που οδήγησε στο θάνατο περισσότερα από 100 άτομα.

Το ανακριτικό κατώφλι φαίνεται πως θα κληθούν να περάσουν ανάμεσα σε άλλους, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς ο 65 χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Οι ποινικές διώξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορούν σε τρία αδικήματα:
Εμπρησμό από αμέλεια 
Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως
Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παράλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μή.

Σημειώνεται, ότι για τα συγεκριμένα αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, με τη συνθήκη της συρροής των ανθρωποκτονιών ένδεχεται υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια φυλάκισης.

Παράλληλα, υπάρχει φέρεται να εκδόθηκε και απαλλακτική διάταξη από την εισαγγελία της Αθήνας, η οποία περιλαμβάνει 4 πρόσωπα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων, αλλά δεν πρόεκυψε καμία ένδειξη ενοχής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εισαγγελικό πόρισμα των εισαγγελέων πρωτοδικών Ν. Φιστοπουλου και Κ. Σπυροπουλου -αριθμεί 293 σελίδες- αναφέρεται σε ύπαρξη ευθυνών πριν και και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Μάλιστα, ευθύνες φέρεται να επιρρίπτουν οι εισαγγελείς για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δημους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προσταςίας.

Η πολύμηνη εισαγγελική έρευνα οδήγησε σε μια δικογραφία που αριθμεί περισσότερες από δέκα κούτες, ενώ συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων. Η εικόνα που αποκαλύπτεται μοιάζει τραγική, αφού φαίνεται να διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία και κατάρρευση του συστήματος», δηλαδή ένα χάος.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν ανοιχτές έξι δικογραφίες για την πύρινη λαίλαπα που στέρησε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

-Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου

-Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών

-Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός_

-Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής

-Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

-Η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση: Εκλογές ΕΜΔΥΔΑΣ 13/3/19



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 



Συνάδελφισσες/φοι
Όλοι μας βιώνουμε τις συντριπτικές επιπτώσεις των επί εννέα χρόνια συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Τα μνημόνια όμως δεν είναι μια προσωρινή επιλογή, αλλά ένα καθεστώς ακραίας νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, ένα υπόδειγμα για το παρόν και το μέλλον. Πρόκειται για στρατηγική μεταβολή, για τη γενική εκκαθάριση δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων, με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο άγριας καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποκατάστασης της υψηλής κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που οδηγεί στη δραματική υποβάθμιση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης των λαϊκών στρωμάτων, μέσω της θέσπισης επιτροπείας και κατά συνέπεια, της κατάλυσης της -όποιας- δημοκρατίας.
Πρόκειται για την επιστροφή σε συνθήκες πρωταρχικής συσσώρευσης, για την επιστροφή στον 19ο αιώνα κι ακόμα παραπίσω.
Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως σήμερα δεν είναι η συνεχιζόμενη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά μας. Είναι το κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης. Η υποχώρηση των μεγάλων κινημάτων μετά το 2012, η υποταγή της κυβέρνησης, η καταρράκωση της ελπίδας για ρήξη με το μοντέλο αυτό και ο ευτελισμός της δυνατότητας εναλλακτικών πολιτικών, ενισχύουν τα υπαρκτά ρεύματα ατομισμού και κυνισμού. Κανείς όμως δε μπορεί να πάει μακριά με αυτές τις αντιλήψεις που μόνο προσωρινές διεξόδους μπορούν ίσως σε κάποιους να προσφέρουν, ενώ παράλληλα οδηγούν σε πολύ επικίνδυνους δρόμους.
Στο χώρο μας βιώσαμε αυτήν την γενικευμένη απογοήτευση και παραίτηση με μια σοβαρή συρρίκνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ. Λίγοι είχαμε τη δύναμη να επιμείνουμε ώστε το σωματείο μας να παραμείνει ζωντανό και να μη σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τις δύσκολες μέρες αλλά και για το αύριο.
Η επιμονή μας αυτή επιβραβεύτηκε με μια σημαντικά αυξημένη δύναμη που μας έδωσαν οι συνάδελφοι στις προηγούμενες εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (46%) και έτσι η παρουσία μας σ’ αυτήν καθώς και στην ΠΟ, κατοχύρωσε μια διεκδικητική, αγωνιστική, δραστήρια παρουσία του σωματείου. Δεν απουσιάσαμε από καμία αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου ή γενικότερη, προσπαθήσαμε -όσο μας επέτρεπαν οι δυνάμεις μας- να έχουμε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους, εγκαινιάσαμε μηχανισμούς ενημέρωσης, τριπλασιάσαμε τα μέλη του σωματείου, συνεργαστήκαμε ισότιμα με όλους τους συναδέλφους είτε στα συμβούλια, είτε αλλού.
Οι αγώνες μας δεν πήγαν χαμένοι. Ο κλάδος μας άρχισε σιγά σιγά να συνέρχεται απ’ την ολομέτωπη επίθεση και να ανακάμπτει.
Παρά το πολύ αρνητικό φαινόμενο οι συνάδελφοί μας να θεωρούν ότι αρκεί η ανάθεση των διεκδικήσεών μας σε κάποιους συνδικαλιστές και να είναι απόντες από κινητοποιήσεις, είχαμε μια σειρά από επιτυχίες, μικρές μεν αλλά που ανοίγουν ευρύτερους δρόμους διεκδίκησης:
  • Βάλαμε επιτέλους μπροστά μετά από πολλές καθυστερήσεις και παλινωδίες τον πόρο 6ο/οο και κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την απόδοση του αποθεματικού του καταργημένου παλιού πόρου στους συναδέλφους. Φυσικά για να μην περιοριστεί το 6ο/οο σε φιλοδώρημα, χρειάζεται η συνεχής επαγρύπνηση και παρέμβαση όλων μας ώστε να μη βαφτίζονται τα έργα ‘προμήθειες’ και οι μελέτες ‘υπηρεσίες’.
  • Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την επαναφορά της Νομικής Κάλυψης που είχε καταργηθεί.
  • Κατοχυρώσαμε το ενιαίο και αδιάσπαστο πενταετές πτυχίο ως Intergrated master που ανοίγει το δρόμο για μισθολογική αναγνώρισή του.
  • Πετύχαμε αποφάσεις του ΣτΕ που αναγνωρίζουν το προβάδισμα των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) οι οποίες αποτυπώθηκαν και σε εγκυκλίους των Υπ. Εσωτερικών και Διοικητ. Ανασυγκρότησης.
  • Κινηθήκαμε δικαστικά ή με παρεμβάσεις για διάφορα προβλήματα του κλάδου όπως για τη διεκδίκηση επιστροφής της Ειδικής Προσαύξησης, κατά της ΥΑ Σταθάκη για την έκδοση οικοδομικών αδειών (στην κατηγορία 3), για τον Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής, για τα προβλήματα του ΜηΜΕΔ.
  • Παράλληλα είχαμε παρουσία σε πολλά περιβαλλοντικά κινήματα και διεκδικήσεις, στηρίξαμε συναδέλφους κλπ.

Η γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας όμως συνεχίζεται αμείωτη, παρά την φιλολογία της κυβέρνησης για «φιλολαϊκή στροφή» και «ανάπτυξη» (για ποιους άραγε). Κατά συνέπεια μπροστά μας έχουμε πάρα πολλά σοβαρά και ουσιαστικά για το μέλλον μας ζητήματα:
  • Τη συνεχή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και της εκχώρησης του Δημόσιου Ελέγχου σε ιδιώτες (Ελεγκτές δόμησης, Ηλεκτρονική Πολεοδομία, Ιδιώτες Επιμετρητές, Ανεξάρτητοι Μηχανικοί κ.α. που και η παρούσα κυβέρνηση έχει νομοθετήσει και προωθεί με αποτελεσματικότητα).

Μηχανικοί- τα κορόιδα του ΕΦΚΑ

Αναρτούμε μήνυμα που λάβαμε από συνάδελφο μας.... Δε μας έφταναν τα λάθος ειδοποιητήρια, τα αναδρομικά, οι υπέρογκες εισφορές και οι καθυστερήσεις στις συντάξεις φαίνεται.

Ακόμα μια πρωτοτυπία (να δούμε στις πόσες θα σπάσει το κοντέρ) εις βάρος ενός τμήματος των ασφαλισμένων του….ενοποιημένου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ, τους μηχανικούς!


Σύμφωνα με ενημέρωση συναδέλφου, οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα του μηχανικού που εγγράφονται στο ΤΕΕ και στον ΕΦΚΑ και ανοίγουν βιβλία ως αυτοαπασχολούμενοι, θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες τουλάχιστον με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα (ισως και πάνω 1 χρόνο) για να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο ταμείο. Η αδυναμία αυτή προέρχεται, όπως μας ενημέρωσαν από αδυναμία του ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο δεν ενημερώνεται άμεσα, για την εγγραφή του ενδιαφερόμενου και δεν εκδίδει καμία εισφορά. Δεν θα έπρεπε να ανησυχεί ο/η συνάδελφος, λοιπόν καθώς δεν του χρεώνονται καθόλου εισφορές, ενώ παράλληλα μπορεί να ασκεί το επάγγελμα…Είναι έτσι όμως;


Πρακτικά αυτή η κατάσταση σημαίνει πως οι νεοεισερχόμενοι:

1. Δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για περίπου 1 χρόνο, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΦΚΑ

2. Δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώνουν εισφορές καθώς το σύστημα εκδίδει μηδενική εισφορά

3. Θα χρεωθούν, όταν με το καλό τους εγγράψει ο ΕΦΚΑ, αναδρομικές εισφορές για χρονικό διάστημα που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη και μάλιστα συσσωρευμένες

Παράλληλα γνωρίζουμε πως αντίστοιχα ένας αυτοαπασχολούμενος - μη μηχανικός και νεοεισερχόμενος στο ταμείο ΕΦΚΑ του πρώην ΟΑΕΕ ( π.χ.σχεδιαστής) εγγράφεται άμεσα στο ταμείο, όπως θα έπρεπε να γίνεται εξάλλου με όλους τους ασφαλισμένους.

Είναι οι μηχανικοί τελικά ασφαλισμένοι, χωρίς δικαιώματά, αλλά μόνο με υποχρεώσεις;

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Ευρεία Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού: Συνάντηση και νεότερα για τη σκανδαλώδη εμπλοκή της Lamda Development στη διαδικασία επιλογής πλειοδότη για το Καζίνο

ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
(Ερμού 134, πεζόδρομος)

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 6.30μ.μ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων για τη σωτηρία του Ελληνικού με στόχο την αναλυτική ενημέρωση για τις νεώτερες εξελίξεις στο θέμα. Θα παρευρεθούν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής και Σοφία Σακοράφα, που μαζί με τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά προωθούν τις θέσεις και τις ενέργειες της Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα στην Κομισιόν.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του διαγωνισμού για το καζίνο είναι σημαντικές. Πρόκειται για ευθεία υποστήριξη της Lamda Development,συμφερόντων Λάτση, κατά παράβαση της κείμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτό μας επιτρέπει να προσφύγουμε στους αρμόδιους εθνικού και ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Επισυνάπτονται στοιχεία ενημερωτικά για τις πρόσφατες εξελίξεις και τα επίκαιρα θέματα που αφορούν το Ελληνικό.
Παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας που θα δώσει ώθηση στον αγώνα μας.


Επικοινωνία : Ελένη Πορτάλιου, portel@central.ntua.gr, 2107512560, 6937178060
ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΛΕΙΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΖΙΝΟ

01/03/2019

Ο ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΖΙΝΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η LAMDA ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΕΝΩ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕΕΠ (Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων), Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ

Από την αρχή της λειτουργίας του κινήματος και των επιτροπών για τη σωτηρία του Ελληνικού έχει τεθεί το θέμα ότι η Παραχώρηση Άδειας Καζίνο στο συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί κρατική ενίσχυση προς τη Lamda Development καθώς η άδεια Καζίνο δεν συμπεριλαμβανόταν στην προκήρυξη για την παραχώρηση της έκτασης. Συγκεκριμένα, τόσο στην Ελλάδα με σχετικές ανακοινώσεις όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε καταγγείλει μεθοδεύσεις για σωρεία κρατικών ενισχύσεων προς τη Lamda καθώς και πλήθος παρατυπιών στο σχετικό διαγωνισμό που ευνοούσαν τη συγκεκριμένη Εταιρεία. Υπενθυμίζουμε ότι οι κρατικές ενισχύσεις, έμμεσες ή άμεσες, απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς λειτουργούν προνομιακά υπέρ αυτού στον οποίο δίδονται, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. (σημείωση 1)
Απ’ ότι φαίνεται όμως η υπόθεση Καζίνο είναι πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο από την κρατική ενίσχυση προς τη Lamda.

Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι επίκειται διεθνής διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας Καζίνο στο Ελληνικό (διαρκείας τουλάχιστον 30 χρόνων) και ότι θα προβλέπει τίμημα προς το κράτος και ενοίκιο προς τη Lamda για την έκταση 600 περίπου στρεμμάτων από τα 6200 στρ του ακινήτου του Ελληνικού, στα οποία θα εγκατασταθούν το Καζίνο και οι συνοδές χρήσεις (ξενοδοχείο, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις). (σημείωση 2)
Στη διαπραγμάτευση για τα ανωτέρω ο επιχειρηματίας διεκδικεί ενοίκιο 21 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ οι ενδιαφερόμενες εταιρείες προσφέρουν 7 εκ ετησίως. Εάν τελικά οι διεκδικήσεις της Lamda γίνουν αποδεκτές, ο εν λόγω επιχειρηματίας πληρώνοντας ένα τίμημα 915 εκατ. ευρώ εντός δεκαετίας για την αγορά του συνόλου του ακινήτου, θα εισπράξει 630 εκατ. ευρώ. Μέρος του ποσού αυτού αποτελεί κρατική ενίσχυση, καθώς στο ενοίκιο ενσωματώνεται η υπεραξία της έκτασης λόγω της άδειας Καζίνο.