Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Για τις εκλογές στο ΣΠΜΕ/ ΠΡΕΣΑ - ΑΝΑΡΠΑ: Όχι άλλη αριστεία από ΔΚΜ Πολ. Μηχ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΠΜΕ / ΠΡ.Ε.Σ.Α.-ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΝΔ-ΔΚΜ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

όλες και όλοι γνωρίζουμε πως η διοίκηση των «ΑΡΙΣΤΩΝ» του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ), η οποία απαρτίζεται κυρίως από μέλη της παράταξης της ΝΔ (ΔΚΜ), με την στήριξη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥΜ), έχουν απαξιώσει, υποβαθμίσει και καταστήσει πρακτικά ένα κλειστό club ιδιοκτησίας τους το σύλλογο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αποκορύφωση αυτής της αντιδημοκρατικής κατάστασης αποτελεί η κοροϊδία της απερχόμενης διοίκησης προς τα χιλιάδες μέλη του συλλόγου σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες του ΣΠΜΕ. Σαν να μην έφτανε η υπέρογκη παράταση της θητείας της, η οποία υπερβαίνει πλέον τα έξι (6) χρόνια η διοίκηση του συλλόγου δεν έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών:


· Δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει δημόσια την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 29.06.22 για τη διεξαγωγή των εκλογών του ΣΠΜΕ σε συγκεκριμένη ημερομηνία εντός του φθινοπώρου του 2022.

· Δεν έχουν αποστείλει κανένα ενημερωτικό email στα 25.000 και πλέον μέλη του συλλόγου και δεν έχουν αναρτήσει καμία ανακοίνωση για τα οργανωτικά ζητήματα όπως είναι οι εγγραφές νέων μελών, η πληρωμή των συνδρομών παλαιών μελών, τα εκλογικά τμήματα κ.α.

· Δεν έχουν δώσει στα μέλη του ΔΣ κανένα επίσημο πρακτικό της απόφασης για τον απολογισμό του προεδρείου.

· Δεν έχει ακόμα συσταθεί η ΚΕΦΕ Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Είναι πλέον σαφής η πολιτική βούληση της κυβερνητικής παράταξης ΔΚΜ να οδηγηθούμε σε «βουβές εκλογές» μπας και καταφέρουν να περιορίσουν την οργή που νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μηχανικών που ζουν από την εργασία τους (ειδικότερα των νέων συναδέλφων), προς τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες. Ξέρουμε όμως καλά, πως τα πράγματα αλλάζουν με την ενεργητική μαχητική μας συμμετοχή, και όχι δίνοντας λευκή επιταγή στις καθεστωτικές παρατάξεις. Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία έδειξε πως έχει μεγάλη σημασία η ενεργή παρέμβασή μας καθώς υπήρξαν αρκετές αποφάσεις του ΔΣ/ΣΠΜΕ που βασίστηκαν σε ψηφίσματα που καταθέσαμε

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΠΜΕ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το προεδρείο του ΣΠΜΕ

· Να δημοσιοποιήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

· Να πράξει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών

· Να εφαρμοστούν όσα ίσχυαν στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες για τις εγγραφές νέων μελών, την πληρωμή των συνδρομών παλαιών μελών, τα εκλογικά τμήματα κ.α.

ΚΑΛΟΥΜΕ σ/φισες και σ/φους πολιτικούς μηχανικούς να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

· Να εγγραφούν στο σύλλογο οι νέες και οι νέοι συνάδελφοι που δεν είναι μέλη του ΣΠΜΕ

· Να συμμετέχουν όλες και όλοι μαζικά στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΠΜΕ.

· Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ενωτικής, μαχητικής, ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς

ΠΡ.Ε.Σ.Α. ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ




Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Όποιος δεν έχει χρήματα να αλλάζει κάθε χρόνο Σύστημα Θέρμανσης έχει το δικαίωμα να πεθάνει πάνω από ένα μαγκάλι

Επιδοτούν για θέρμανση  το πετρέλαιο το οποίο υποχρεωτικά με πρόσφατο Νόμο απαγορεύουν (4936/2022) και εξοβελίζουν το Φυσικό Αέριο αφού πρώτα το κατέστησαν υποχρεωτικό σε όλες τις νέες οικοδομές...
Επιδοτούν επίσης τις αντλίες θερμότητας (με ηλεκτρικό ρεύμα) τι στιγμή που το κόστος του έχει εκτιναχθεί...
Και όποιος δεν έχει χρήματα να αλλάζει κάθε χρόνο Σύστημα Θέρμανσης (ώστε να προσαρμοστεί δηλαδή στους κερδοσκόπους της ενέργειας) έχει το δικαίωμα να πεθάνει πάνω από ένα μαγκάλι ή να περάσει έναν παγωμένο χειμώνα.


Η ΔΕ/ΤΕΕ για τις εξαγγελίες αλλαγής του τρόπου θέρμανσης στα κτίρια
15-09-2022 - Πηγή: web.tee.gr

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχεδιάζεται να δοθεί επιδότηση για την αλλαγή του τρόπου θέρμανσης από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, σηματοδοτώντας μία σημαντική στροφή στην ακολουθούμενη πολιτική.

Ταυτόχρονα όμως εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση κατασκευής υποδομής φυσικού αερίου στα νέα κτίρια.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εκφράζει τον προβληματισμό της για την αντίφαση αυτή και καλεί τους αρμόδιους φορείς να συντονίζουν τις ενέργειές τους σε τόσο κρίσιμα ζητήματα προκειμένου να ακολουθείται κοινή στρατηγική και οι προωθούμενες παρεμβάσεις να είναι ολοκληρωμένες και σε κοινή κατεύθυνση.


Σχετικά με την εφαρμογή της ΚΥΑ ∆3/Α/11346 ΦΕΚ 963/Β/15-7-2003 των υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩ∆Ε και σε ότι αφορά στη σύνταξη της μελέτης Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου, επισημαίνονται τα εξής:
Α. Γενικά θέματα
Σύμφωνα με το Ν. 3175/2003 «αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, τηλεθέρμανση και άλλες διατάξεις για την εφαρμογή του άρθρου 30 του Ν. 3175/2003 σε συνδυασμό με το νέο κανονισμό εσωτερικών εγκαταστάσεων αναφέρονται τα ακόλουθα:
1. Σε όλες τις νέες οικοδομές που κατασκευάζονται στις περιοχές που αναφέρονται στο Π.∆. 420/87 όπως συμπληρώνεται από το άρθρο 30 του Ν. 3175/2003, είναι απαραίτητο να εκπονείται μελέτη εγκατάστασης φυσικού αερίου (αερίων καυσίμων) και να κατατίθεται στις κατά τόπους πολεοδομίες αφού πρώτα ελεγχθεί και εγκριθεί από την αρμόδια Εταιρεία Αερίου προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια εργασιών από την αρμόδια πολεοδομία. Η υποβολή της μελέτης στην Εταιρεία Αερίου γίνεται με ευθύνη του ενδιαφερομένου (κατασκευαστή ή ιδιοκτήτη ή καταναλωτή). Ο έλεγχος της μελέτης πρέπει να γίνεται το αργότερο εντός 8 εργάσιμων ημερών από την υποβολή αντίστοιχης αίτησης στην αρμόδια ΕΠΑ

Πότε ξεκινά απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης στα κτίρια

Από πότε τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης στα κτίρια με το νέο κλιματικό νόμο

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

To φαινόμενο της Ικαριάς

To φαινόμενο της Ικαριάς

Aris Oikonomou/SOOC


Όταν το 1985 ήρθα για πρώτη φορά στην Ικαρία, έπαθα πολιτισμικό σοκ. Ήταν τότε που οι πρώτοι ανήσυχοι νέοι, ανακάλυπταν το νησί ως τόπο εναλλακτικού και άφραγκου τουρισμού. Αφού πρώτα είχαμε «ανακαλύψει» την Αντίπαρο, την Ίο, την Μήλο, την Αμοργό, την Πρέβελη, την Γαύδο, τα Κουφονήσια, είχε ξεκινήσει και η απόβαση στην Ικαρία, όπου μέχρι τότε οι επισκέπτες πήγαιναν στα Θέρμα για ιαματικά.

Εκείνη τη μακρινή εποχή στον Αρμενιστή υπήρχαν κάποια ταβερνάκια, στην παραλία κάναμε ελεύθερο κάμπινγκ και στον Να έφτανες με χωματόδρομο για να κατασκηνώσεις στο ποτάμι και να κάνεις γυμνισμό.

Το 1985 η ζωή ήταν διαφορετική παντού. Για παράδειγμα ταξιδεύαμε ακόμη με ωτοστόπ, αλλά στην Ικαρία δεν χρειαζόταν ούτε καν αυτό. Απλώς περπατούσες στο πλάι του δρόμου και το πρώτο αμάξι που περνούσε θα σταματούσε για να σε πάρει, οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας. Βέβαια δεν ήταν σίγουρο ότι θα έφτανες κατευθείαν στον προορισμό σου. Στο δρόμο ο οδηγός μπορεί να έβρισκε κάποιον που τον χρειαζόταν ή να σταματούσε για κάποια δική του δουλειά και φυσικά θα βοηθούσες και συ.

Όταν περπατούσες στα δρομάκια των χωριών συνήθως σε φώναζαν να κάτσεις και να σε κεράσουν ένα σταφύλι από την κληματαριά ή ένα κρύο νερό ή ένα γλυκό βύσσινο. Αν καθάριζαν φασολάκια για το μεσημέρι, θα έπαιρνες ένα μαχαίρι, ασχέτως αν θα έμενες για φαΐ. Και αν καθόσουν σε καφενείο και οι μαγαζάτορες έτρωγαν, θα τάιζαν και σένα.

Το 1985, το σέρβις γενικά δεν ήταν καλό, αλλά στην Ικαρία δεν υπήρχε ούτε σαν έννοια. Αν ήθελες να φας ή να πιείς καφέ, έπρεπε να πας μέχρι την κουζίνα του μαγαζιού να βοηθήσεις την κατάσταση. Τα ωράρια επίσης ήταν λέξη ανύπαρκτη. Τα μαγαζιά που εξυπηρετούσαν βασικές ανάγκες στο Χριστό στις Ράχες, όπως για παράδειγμα το φαρμακείο ή το κουρείο, άνοιγαν πολύ μετά τη δύση του ήλιου και ποτέ δεν ήταν σίγουρο το πόσο μετά. Έξω από τέτοια μαγαζιά υπήρχαν καρέκλες για να κάθονται οι πελάτες να περιμένουν. Και αν προσπαθούσες να μάθεις ή να κανονίσεις κάτι σε περιγελούσαν. Εσείς οι Αθηναίοι έλεγαν, δε βαρεθήκατε να είστε στη μπρίζα;

Ας σώσουμε την ιστορική πλατεία Εξαρχείων

Ας σώσουμε την ιστορική πλατεία Εξαρχείων



Ας σώσουμε την ιστορική πλατεία Εξαρχείων – Ψήφισμα από τη Συνέλευση ‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’.

<<Κάτοικοι, εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες, επισκέπτες/τριες των Εξαρχείων απευθύνουν αυτό το ψήφισμα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ήταν μια ζεστή νύχτα, πριν ξημερώσει στο κέντρο της Αθήνας. Η πόλη ήταν σιωπηλή και οι κάτοικοι έλειπαν σε διακοπές. Τα καταστήματα ήταν κλειστά. Στις 4:30 π.μ.το Ελληνικό Κράτος εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε έναν από τους εμβληματικούς χώρους της Αθήνας, την πλατεία των Εξαρχείων . Εκατοντάδες αστυνομικοί πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία για να επιβάλουν την κατασκευή ενός ανεπιθύμητου σταθμού μετρό και να καταστείλουν τις αντιδράσεις των πολιτών εναντίον της. Παραμένουν εκεί από τότε. Όπως και οι άνθρωποι των Εξαρχείων.

Την ημέρα της επιχείρησης, παρά την προοπτική καταστολής από την αστυνομία, περισσότερα από χίλια άτομα, κάτοικοι της γειτονιάς και άνθρωποι της πόλης συγκεντρώθηκαν στους κατά τα άλλα ήσυχους, καλοκαιρινούς δρόμους της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα Εξάρχεια. Εκατοντάδες συμμετέχουν στις ανοιχτές συνελεύσεις. Τοπικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα κατά της (δημόσιας) κατασκευαστικής εταιρείας. Δεκάδες συναντιούνται καθημερινά στις 6 το πρωί απέναντι από τις βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις και εκατοντάδες συμμετέχουν στις απογευματινές κινητοποιήσεις. Διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες έχουν ταχθεί μαζικά κατά του έργου και των αυταρχικών πρακτικών της κυβέρνησης.

Η πλατεία Εξαρχείων είναι ένας χώρος αναπνοής για κατοίκους, παιδιά, εργαζόμενους/ες, επισκέπτες/τριες, μια μικρή πλατεία που σπάει τη τσιμεντένια μονοτονία του κέντρου της Αθήνας.>>

Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος εδώ

Μπορείτε κι εσείς να υπογράψετε το ψήφισμα της Συνέλευσης ‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’ εδώ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Απόρρητο επικοινωνιών: Ανάγκη απόδοσης ευθυνών και ανάληψης θεσμικών παρεμβάσεων (Ψήφισμα ΔΣ ΔΣΑ)

Αναδημοσιεύουμε ψήφισμα του ΔΣ του ΔΣΑ όπως ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της 12/9/2022. Το εισηγητικό κείμενο των συμβούλων της ΕΠΔΑ υπάρχει εδώ.


ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά τη συνεδρίασή του την 12η-9-2022 συζήτησε το θέμα που έχει ανακύψει με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και αφού έλαβε υπόψη του και συνεκτίμησε τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και της Συντονιστικής Επιτροπής αυτής, αποφάσισε τα κάτωθι:

Στο άρθρο 19 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος προβλέπεται:

«1. Το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιοδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο. Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. 2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες ανεξάρτητης αρχής που διασφαλίζει το απόρρητο της παρ. 1.».

Η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών η οποία αποτελεί ύψιστη υποχρέωση της πολιτείας είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις περιπτώσεις πολιτικών προσώπων και ιδίως εχόντων θεσμική ιδιότητα όπως μπορεί να συναχθεί και από τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ. 3 Σ για το βουλευτικό απόρρητο, το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ και τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην περίπτωση αυτή η προστασία δεν αφορά μόνο το προστατευόμενο ατομικό δικαίωμα αλλά συνδέεται άμεσα και με τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

1. Όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως από δημοσιεύματα του ξένου τύπου, ως προς την παρακολούθηση των επικοινωνιών χιλιάδων Ελλήνων πολιτών δυνάμει 15.500 περίπου εισαγγελικών διατάξεων μόνο το 2021, πέραν του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος (την περίοδο που ήταν υποψήφιος) έχουν εκθέσει διεθνώς την εικόνα της ελληνικής πολιτείας, προβληματίζουν κάθε δημοκρατικό πολίτη και καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση συγκριμένων πάσης φύσεως ευθυνών όπου αυτές ανήκουν.

Σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτος δικαίου δεν χωρούν εκπτώσεις και συμψηφισμοί, αλλά υπάρχει υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής δικαιϊκής τάξης. Οι τυχόν ευθύνες πρέπει να αποδίδονται προσωποποιημένα και λυσιτελώς, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά.

Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων: Πρώτη παρουσίαση

Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων: Πρώτη παρουσίαση
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Αθήνα, (Νίκης 4, 1ος όροφος), και ώρα 6.30 μ.μ.


Το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981, θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση, που διοργανώνει το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Αθήνα, (Νίκης 4, 1ος όροφος), και ώρα 6.30 μ.μ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά εδώ

Το Αρχείο, που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος για την ενίσχυση των Δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού.

Το Ψηφιακό Αρχείο είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα www.femarch.gr και περιέχει πολλά αδημοσίευτα στοιχεία, αναδεικνύοντας με ολοκληρωμένο τρόπο τις προσωπικότητες των αρχιτεκτόνων και μέσα από αυτές τα κοινωνικά και πολιτιστικά δεδομένα.

Με το εγχείρημα αυτό, έρχεται στο φως και μάλιστα ψηφιακά, η μέχρι σήμερα άγνωστη συμβολή πολλών γυναικών αρχιτεκτόνων στα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια, στον πολεοδομικό και περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά και στην επιστημονική έρευνα, τη διδασκαλία, και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον πέρα από την αρχιτεκτονική δραστηριότητα πολλών βιογραφούμενων, περιλαμβάνονται αυτούσια κείμενα λογοτεχνικά, ποιήματα, ζωγραφικά έργα, και πολλά άλλα, τα οποία καθιστούν το Αρχείο πηγή ζωντανών ιστορικών μαρτυριών διευρύνοντας τα όρια της γυναικείας ενασχόλησης με την αρχιτεκτονική.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα

 


Οι εκδόσεις Τόπος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Δηµητρακόπουλου Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα Ένα ταξίδι έντεκα αιώνων στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής επιστήμης 

Θα μιλήσουν: 

Τέλης Τύμπας, Καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας, Τμήμα ΙΦΕ/ΕΚΠΑ 

Νίκος Χουντής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πολιτικός Επιστήμων, πρώην Υπουργός και Ευρωβουλευτής 

Παναγιώτης Κατίκας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, πρώην Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ) και ο συγγραφέας του βιβλίου 

Τη συζήτηση συντονίζει η Δέσποινα Σπανού, Νομικός, πρώην Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ. 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00 στο καφέ «Κήπος του Μουσείου», στον περίβολο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44)

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετοχή και στήριξη κινητοποιήσεων για την Ενέργεια και την Ακρίβεια

 Συμμετοχή και στήριξη κινητοποιήσεων για την Ενέργεια και την Ακρίβεια 

Σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων μας, και μπροστά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας που όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, καλούμε σε στήριξη και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις που οργανώνουν σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα:

 (α) «Στις 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., παίρνουμε μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ - Χαλκοκονδύλη 30, Αθήνα) και διεκδικούμε: Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό! Και διεκδικούμε Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης, Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν. Δείτε σχετικά και εδώ: https://emdydas.gr/images/stories/news/26.8.2022_energia_8848.pdf 

(β) «Στις 15 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Υπουργείο Οικονομικών, παίρνουμε μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν εργατικά σωματεία διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές μας, ώστε να μη μας εξοντώσει το τεράστιο κύμα ακρίβειας που είναι ήδη μπροστά μας . Δείτε σχετικά και εδώ:

 https://emdydas.gr/images/stories/news/6.7.2022_aitima_sinantisi_misthologika_themata_8819.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/4.4.2022_tropopoihseis_ektos_edras_8754_.pdf



Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Κατάργηση Οργανικών Θέσεων Π.Ε. Μηχανικών στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Αθήνα, 06-09-2022
Αρ. Πρωτ.: 8852

Προς: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ


Θέμα : Κατάργηση Οργανικών Θέσεων Π.Ε. Μηχανικών στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Κύριε Υπουργέ

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού). Η Ένωση μας συμμετέχει ανέκαθεν, με επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, στο διάλογο για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επαλειμμένα έχουμε απευθυνθεί σε εσάς με αφορμή τη μεγάλη υποστελέχωση και τις απαιτούμενες διαδικασίες προσλήψεων Διπλωματούχων Μηχανικών.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι με την με αρ. πρωτ. 49787/08-07-2022 (ΑΔΑ:ΨΜΨ0465ΧΘΞ-039) απόφαση των Υπηρεσιακών Γραμματέων του Υπουργείου
Εσωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καταργούνται 34 οργανικές θέσεις προσωπικού Π.Ε. Μηχανικών, και αντικαθιστούνται από άλλες ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή στο ΥΠΥΜΕ, όπως γνωρίζετε, υπηρετούν παραπάνω από 130 συνάδελφοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εκ των οποίων πλέον των 100 με ανανεωμένες συμβάσεις. Οι ανάγκες του ΥΠΥΜΕ και του Δημοσίου γενικότερα, για στελέχωση με Διπλωματούχους Μηχανικούς, όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικές ανακοινώσεις μας είναι τεράστιες. Οι προσλήψεις και οι ανανεώσεις των συμβάσεων των συναδέλφων Διπλωματούχων Μηχανικών ΙΔΟΧ στο ΥΠΥΜΕ καταδεικνύουν πασιφανώς αυτήν την ανάγκη.

Αποτελεί πάγια θέση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ότι οι Υπηρεσίες πρέπει να στελεχώνονται αποκλειστικά με προσωπικό το οποίο θα προσλαμβάνεται με διαφανείς διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ και με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω εκτιμούμαι ότι είναι απαραίτητη, όχι μόνο η διατήρηση των 34 οργανικών θέσεων των ΠΕ Μηχανικών, αλλά και η αύξηση του αριθμού τους, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί με ανάλογες προσλήψεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ και με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας το συντομότερο δυνατόν. 

Εξ αφορμής των ανωτέρω επανερχόμαστε σε αίτημά μας για συνάντηση σχετικά με πληθώρα θεμάτων, πέραν της υποστελέχωσης, που αφορούν τους συναδέλφους και συνολικά τον κλάδο μας (εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, θέματα που έχουν δημιουργηθεί με την κινητικότητα, ανασύνταξη των Οργανισμών, πλήρωση θέσεων ευθύνης, σύναψη Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποζημειώσεις Εκτός Έδρας, ίδρυση και Λειτουργία Μητρώου Πιστοποιημένων Υπαλλήλων Δημοσίων Συμβάσεων, Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου κλπ), στο οποίο σας καλούμε να ανταποκριθείτε, δεδομένου ότι η παρουσία των Μηχανικών στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης είναι απολύτως κρίσιμη για οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία, ειδικά ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης. Είμαστε στη διάθεση σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Τι θα μπορούσε και τι μπορεί να γίνει με τον τουρισμό;


Στη χώρα που ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά της βιομηχανία», είναι εύλογο να βρίσκεται και στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης: κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με τη λήξη και τους πρώτους απολογισμούς της τουριστικής περιόδου, από τη μια κορυφώνονται οι πανηγυρισμοί για τα «νέα ρεκόρ αφίξεων», από την άλλη οι προβληματισμοί για τις βαθιές επιπτώσεις αυτών των ρεκόρ πάνω στο σώμα της ελληνικής επικράτειας και, ακόμα περισσότερο, στο σώμα των ίδιων των εργαζομένων στη «βαριά μας βιομηχανία».
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Το ενδιαφέρον αυτή τη χρονιά ήταν ότι ο προβληματισμός απέναντι στο υπάρχον μοντέλο μαζικής τουριστικής ανάπτυξης αρχίζει να διεμβολίζει και τους εκφραστές της κυρίαρχης γνώμης, αυτούς που συνήθως συντάσσονταν με τον εθνικό στόχο της διαρκούς γιγάντωσης. Για μια ακόμα φορά, μοιάζει να «μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες ανησυχίες», μια κατάσταση ιδιαίτερα άβολη για όσους και όσες από εμάς σε κάθε κοινωνικό ζήτημα αναζητούμε μια ανταγωνιστική σκοπιά.

Έτσι, με το παρόν άρθρο δεν επιδιώκουμε να προσθέσουμε κάτι στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ή των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού στην κοινωνία και το περιβάλλον. Έχουν γραφτεί αρκετά και πολύ ενδιαφέροντα κείμενα, από ανθρώπους που τα ξέρουν καλύτερα από εμάς. Ο στόχος του κειμένου αυτού είναι να μεταφράσει τη θεωρητική, ή και ιδεολογική πολλές φορές συζήτηση, σε όρους πολιτικής αντιπαράθεσης, να την αξιοποιήσει για τη διατύπωση ενός πλαισίου διεκδικήσεων, ή ακόμα περισσότερο, προτάσεων για μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, δίκαιη και -άρα- κεντρικά οργανωμένη λειτουργία της οικονομίας του τουρισμού. Να αποδείξει με δυο λόγια, ότι όσο και να ανησυχεί η Καθημερινή για τον υπερτουρισμό, δεν βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά.
Κοινωνικός Τουρισμός ή ο τουρισμός ως δικαίωμα

Επιπλέον, με το κείμενο αυτό επιδιώκουμε να αμφισβητήσουμε την μονοδιάστατη αντίληψη του τουρισμού ως μιας οικονομίας υπηρεσιών που απευθύνεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και που βασίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αντίθετα, είναι κρίσιμο να σκεφτούμε ξανά την κοινωνική διάσταση του τουρισμού και τη σημασία των διακοπών, της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου στη φύση για όλους. Ειδικότερα, εξαιτίας των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η κλιματική κατάρρευση και της αξιοσημείωτης αύξησης της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες η εξασφάλιση της δυνατότητας για δραστηριότητες και ψυχαγωγία εκτός αστικού περιβάλλοντος, κοντά στη θάλασσα ή στο βουνό για παιδιά και ενήλικες, αναδεικνύεται ως ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα, η διαχείριση του οποίου πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινωνικής πολιτικής.