Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Αρμόδια υπουργεία: Άμεση Παύση Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών




ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

Αντιμέτωποι με μια εντελώς νέα πραγματικότητα έχουν ήδη βρεθεί από την 1/1/15 εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένοι δανειολήπτες με απλήρωτα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Η απελθούσα κυβέρνηση, πιστή ως την τελευταία στιγμή στο ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο, δεν ανανέωσε ούτε καν το δικό της ισχύον ελάχιστο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Έτσι σήμερα βρισκόμαστε ακόμη μπροστά στην απόλυτη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών για οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. 

Με τις τιμές ακινήτων σε ιστορικά χαμηλά και χωρίς καμία νομική προστασία από τους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες, ξεπουλώντας όσο-όσο τα "κόκκινα δάνεια", άνοιξαν το δρόμο στα αρπακτικά του real estate για τη λεηλασία της ακίνητης περιουσίας μας, για την αρπαγή των σπιτιών μας.

Τράπεζες και «κοράκια» είχαν ως τώρα σύμμαχο τις υποταγμένες στην έξωθεν επιβληθείσα μνημονιακή πολιτική κυβερνήσεις. Οι οποίες φρόντισαν να οπλίσουν τους δανειστές με το νομικό πλαίσιο που τους επιτρέπει, με συνοπτικές διαδικασίες, τον εκπλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Με πλαίσιο τον περιβόητο κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος και με την επαπειλούμενη αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας, ο δρόμος για μια ασύδοτη από την μεριά των τραπεζών διαχείριση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει ανοίξει διάπλατα.

Αυτούς τους εκπροσώπους μηχανικών θέλουμε?


Ενόψει των εκλογών του ΤΕΕ στις 20/11/2016 αναρτούμε 2 κρίσιμα πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ - ΕΤΑΑ:
1. Του Αυγούστου 2012 (23/8/2012, υπ' αριθμόν 193) όπου με τη θετική ψήφο του νυν προέδρου του ΤΕΕ Στασινού (και των κων Γαμβρίλη, Βασιλείου), υλοποιήθηκαν οι ληστρικές αυξήσεις εισφορών του Ν.3986/11
2. Του Μαίου 2016 (18/5/2016, υπ' αριθμός 398) όπου με μία μόνο αρνητική ψήφο (του Π. Μούζιου) επιβλήθηκαν σε εννέα δόσεις τα αναδρομικά των αυξήσεων αυτών (ήδη μας χρέωσαν με αυτά του ΟΑΕΔ υπέρ ανύπαρκτου επιδόματος και ακολουθούν σε οκτώ δόσεις και τα υπόλοιπα...).

Αυτούς τους εκπροσώπους μηχανικών θέλουμε? Αυτό είναι το ερώτημα αυτών των εκλογών...


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο



Μέχρι τον Ιανουάριο επιμηκύνει τώρα η κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα για χρέος και ποσοτική χαλάρωση – Καμιά ένδειξη ότι οι δανειστές θα ανταποκριθούν

Ούτε αυτή την εβδομάδα γίναμε σοφότεροι ως προς τη λύση της εξίσωσης «αξιολόγηση- χρέος- ποσοτική χαλάρωση- έξοδος στις αγορές», το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει αναγάγει σε μείζον θέμα, αν και το πραγματικό όφελος για την κοινωνία από την προωθούμενη λύση είναι δυσδιάκριτο.

Η τελετουργία της πρώτης αξιολόγησης κλείνει τυπικά τη Δευτέρα, με την εκταμίευση του υπολοίπου (1,7 δισ.) της υποδόσης, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε η δεύτερη αξιολόγηση, με ασαφές χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση βάζει ως «ημερομηνία λήξης» την 5η Δεκεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2016. Την έθεσε επίσημα, δια του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες που προέβαλε ως επόμενο ορόσημο την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο. Όμως, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι θα έχει στο μεταξύ εκπληρωθεί το κυβερνητικό «προαπαιτούμενο», δηλαδή η ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους (τουλάχιστον) των βραχυπρόθεσμων, και μάλιστα «ταυτόχρονα», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος μετρίασε την απολυτότητα της φράσης μιλώντας για συμφωνία για το χρέος αμέσως μετά την αξιολόγηση. Ευκαιρίας δοθείσης, και με δεδομένη την αβεβαιότητα στα μέτωπα με τους δανειστές, άνοιξε και το κεφάλαιο της ενδοκυβερνητικής ομφαλοσκόπησης, προαναγγέλλοντας «ριζικό, δομικό ανασχηματισμό».

Αμετακίνητοι οι «παίκτες»

Όποια παράλληλη ανάγκη και αν επέβαλε στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του την αλλαγή προτεραιοτήτων, είναι βέβαιο ότι η βασική πηγή της είναι το θολό τοπίο στο μέτωπο του χρέους. Στο οποίο, οι βασικοί παίκτες μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους: 
Ο Β. Σόιμπλε, τρεις φορές την τελευταία βδομάδα επανέλαβε – με εξαιρετική ακρίβεια στη χρήση των λέξεων _ την ίδια θέση: «Όλοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γενικά κάθε βούληση για να ασχοληθούν με μερικές μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, καθιστώντας σαφές ότι θα συνεχίσει να μπλοκάρει την πολυαναμενόμενη κίνηση του ESM. 

Εκλογές στα ΤΕΕ: Με την ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.



Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.) ετοιμάζεται να συμμετέχει στις εκλογές του ΤΕΕ που θα γίνουν στις 20 Νοέμβρη. Θυμίζουμε ότι η νέα παράταξη συγκροτήθηκε με την στήριξη της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών, της Αριστερής Στροφής, της Τομής, της Αριστερής Αγωνιστικής Παρέμβασης και ανένταχτων μηχανικών. 

Οι υποψήφιοι που στηρίζει η Εργατική Αλληλεγγύη και συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΑΡΑΓΕΣ είναι οι παρακάτω: 

• Για το Πανελλαδικό ψηφοδέλτιο για Αντιπροσωπεία ΤΕΕ: Στο Περιφερειακό Τμήμα Αττικής: Βάια Γκούμα, Γιάννης Θεοχάρης, Δήμητρα Κυρίλλου, Κώστας Πίττας, Βασίλης Συλαϊδής, Νίκος Σμπαρούνης. 

• Για το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας: Λευτέρης Αραμπατζής, Θανάσης (Σάκης) Κολότσιος, Δήμητρα Κομνιανού, Γιάννης Μήτζιας. 

• Στο Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας: Δημήτρης Αδάμου. 

• Στην Επιστημονική επιτροπή Χημικών Μηχανικών: Δημήτρης Λάμπρου. 

«Η νίκη είναι στους αγώνες»

Μετά από καλέσματα της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών και μέσα από μια διαδικασία επανωτών διαπαραταξιακών συναντήσεων –πανελλαδικά- και αντίστοιχης στη Θεσσαλονίκη, η αντικαπιταλιστική αριστερά μαζί με κομμάτια που σπάσανε από το ΣΥΡΙΖΑ και πολλούς ανένταχτους αγωνιστές της αριστεράς κατεβαίνει ενιαιομετωπικά στις εκλογές του ΤΕΕ (20 Νοέμβρη) με την ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ (ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) πανελλαδικά, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία με την ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, μέσα από ευρύτερες ακόμα συμμαχίες. 

Απέναντι στην κοινωνική καταστροφή, την τεράστια ανεργία, τη μετανάστευση, την υποαπασχόληση στον κλάδο, τις κατασχέσεις και το Κ.Ε.Α.Ο. ,τις εξευτελιστικές αμοιβές, το χτύπημα των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων, την καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και από το PSI και μέσα από την ATTICA BANK, τις δυσβάσταχτες εισφορές και φορολογία, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, τη διάλυση – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, απευθυνόμαστε στους συναδέλφους και τους καλούμε να στηρίξουν τις παρατάξεις αυτές, που αγωνίστηκαν και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να έχουμε κοινωνική ασφάλιση, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και όλα αυτά που δικαιούμαστε σαν εργαζόμενοι. 

Αφήνουμε στην άκρη την απογοήτευση που έσπειραν όλες οι μέχρι τώρα διοικήσεις του ΤΕΕ. Γιατί, το πιστεύουμε, Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. 

Σάκης Κολότσιος, Μηχανολόγος Μηχανικός

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Πρόγραμμα 2ης Ευρωμεσογειακής συνάντησης «Οικονομία των εργαζομένων» στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

Μέσα στην επονομαζόμενη «κρίση», μέσα σε μια Ελλάδα που κυβερνιέται από μνημόνια και από τα «αριστερά και από τα πάνω», μέσα σε μια Ευρώπη που καταρρέει, εμείς, άντρες και γυναίκες που εργαζόμαστε σε συνεργατικές και κατειλημμένες επιχειρήσεις, συνδικαλιστές, ακτιβιστές και αλληλέγγυοι διανοούμενοι από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Βοσνία, την Κροατία, την Ισπανία, την Καταλονία, τη Χώρα των Βάσκων, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αγγλία, το Δυτικό Κουρδιστάν, συναντιόμαστε στις 28, 29 και 30 Οκτώβρη στην Θεσσαλονίκη για να μοιραστούμε εμπειρίες και να συζητήσουμε τη δυνατότητα της οργάνωσης της εργασίας με έναν άλλο τρόπο, έναν τρόπο που να έχει στο κέντρο του την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία των ανθρώπων και όχι τον πλουτισμό των λίγων.


Μας εμπνέουν αγώνες από όλο τον κόσμο. Πραγματικοί αγώνες πραγματικών ανθρώπων που παλεύοντας για την επιβίωσή τους επινοούν δρόμους ζωής ενάντια στην εκμετάλλευση και την υποταγή, ενάντια σε ένα σύστημα παράλογο, αδηφάγο και διεστραμμένο που λεηλατεί τις ζωές του. Και τις ζωές μας.

Συναντιόμαστε λοιπόν, στο τέλος του Οκτώβρη, στην Θεσσαλονίκη, στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Για να ψάξουμε συλλογικές απαντήσεις στα συλλογικά ερωτήματα που έχουν προκύψει από τη μικρή μας εμπειρία.

Μπορεί να είμαστε λίγοι και μικροί. Αλλά, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Για το παρόν μας. Και για ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και όλους και για όλες.

Πρόγραμμα Δεύτερης Ευρωμεσογειακής Συναντησης για την Οικονομία των Εργαζομένων: 

Πρόγραμμα προβολών: http://euromedworkerseconomy.net/el/film-screenings/

Πρόγραμμα συναυλιών: http://euromedworkerseconomy.net/el/concerts/


Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση ΑΡΑΓέΣ

Η κρισιμότητα των εκλογών του ΤΕΕ στο φόντο της αντιασφαλιστικής επίθεσης στον κλάδο.

Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση - ΑΡΑΓέΣ καλεί όλους τους και τις συναδέλφους σε μια ανοιχτή συνάντηση την Δευτέρα 31/10, στις 7.30μμ στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ στην Αθήνα, Νίκης 4 στο Σύνταγμα, στον 1ο όροφο, για να συζητήσουμε για την κρισιμότητα της συγκυρίας στον κλάδο, στο φόντο της αντιασφαλιστικής επίθεσης στους μηχανικούς, και των τεκταινόμενων στην Attica Bank, αλλά και των γενικότερων εξελίξεων που μας επηρεάζουν.
Για να συζητήσουμε για τις κινηματικές και άλλες απαντήσεις και για τη σημασία της ενότητας, όχι μόνο γενικότερα αλλά και σε αυτήν ακριβώς την περιοδο.


Δείτε επίσης:
Τα ψηφοδέλτια της ΑΡιστερής ΑΓωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.)

Ιδρυτική Διακήρυξη συνεργασίας παρατάξεων της Αριστεράς στο ΤΕΕ

ΑΡΑΓΕΣ: Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση

Εκλογές ΤΕΕ 2016: ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση - ΑΡΑΓΕΣ

Εξώδικο ενεργών πολιτών για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ. ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ.
  1. ΜΑ­ΤΟ­ΠΟΥ­ΛΟΥ ΑΘΑ­ΝΑ­ΣΙΟΥ του ΔΗ­ΜΗ­ΤΡΙΟΥ , κα­τοί­κου και Δη­μο­τι­κού Συμ­βού­λου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης. οδός Δη­μη­τρα­κο­πού­λου 73 ,  ΤΚ 166 73.
  2. ΑΝΑ­ΣΤΑ­ΣΟ­ΠΟΥ­ΛΟΥ ΒΑ­ΣΙ­ΛΕΙΟΥ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, κα­τοί­κου Νέας Σμύρ­νης, οδός Κοραή 46
  3. ΒΑΡ­ΔΑ­ΒΑ ΕΜ­ΜΑ­ΝΟΥ­ΗΛ  του ΔΗ­ΜΗ­ΤΡΙΟΥ,  κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης- Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης. οδός  Θάσου 4,  ΤΚ 166 73.
  4. ΓΚΙΚΑ ΣΤΕ­ΛΙΟΥ του ΝΙ­ΚΟ­ΛΑ­ΟΥ, κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης. οδός Αθη­νάς 4,  ΤΚ 166 73.
  5. ΗΛΙΑ­ΔΗ ΜΑ­ΡΙΑΣ του ΑΝΑ­ΣΤΑ­ΣΙΟΥ, κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης- Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης, οδός Σκρά 15, ΤΚ 166 73.
  6. ΙΑ­ΤΡΙ­ΔΟΥ ΜΑ­ΡΙ­ΛΕ­ΝΑΣ του ΣΤΑΥ­ΡΟΥ, κα­τοί­κου δήμου  Π.Φα­λή­ρου, οδός Άτλα­ντος 24,  ΤΚ 17561.
  7. ΚΙΡ­ΚΙ­ΛΕ­ΣΗ ΓΕ­ΩΡ­ΓΙΑΣ του ΕΥΑΓ­ΓΕ­ΛΟΥ, κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης. Τροί­ας 8, ΤΚ 166 73
  8. ΚΟ­ΤΣΑ­ΛΗ  ΓΕ­ΩΡ­ΓΙΟΥ του ΠΑ­ΝΑ­ΓΙΩ­ΤΗ,  κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης, οδός Νη­ρέ­ως 24,  ΤΚ 166 73
  9. ΜΑΡ­ΚΕ­ΖΙ­ΝΗ ΟΛΓΑΣ του ΣΤΑΥ­ΡΟΥ, κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης , οδός  Ου­ρα­νού 20,  ΤΚ 166 71
  10. ΜΑΤ­ΘΑΙΟΥ ΔΗ­ΜΗ­ΤΡΙΟΥ του ΛΑ­ΖΑ­ΡΟΥ, κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης, οδός Κα­ρυ­ταί­νης 20, ΤΚ 166 72
  11. ΣΚΟΥ­ΛΟΥ­ΔΗ ΑΝΝΑΣ του ΣΤΥ­ΛΙΑ­ΝΟΥ, κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης, οδός Λ. Πορ­φυ­ρά  3, Βούλα ΤΚ  166 73
  12. ΣΠΑ­ΝΟ­ΛΙΟΥ ΑΝΤΩ­ΝΙΟΥ του ΓΕ­ΩΡ­ΓΙΟΥ, κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης, οδός Αιό­λου 17,  ΤΚ 166 73
  13. ΣΤΑΥ­ΡΟΥ - ΜΙ­ΧΙΩ­ΤΗ ΒΑ­ΣΙ­ΛΙ­ΚΗΣ του ΚΩΝ­ΣΤΑ­ΝΤΙ­ΝΟΥ,  κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης, οδός  Σπε­τσών 61, ΤΚ 166 73
  14. ΤΡΙΑ­ΝΤΑ­ΦΥΛ­ΛΙ­ΔΟΥ ΒΙΡ­ΓΙ­ΝΙΑΣ του ΚΩΝ­ΣΤΑ­ΝΤΙ­ΝΟΥ,  κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης, οδός Δη­μο­κρα­τί­ας 56,  ΤΚ  166 73
  15. ΤΣΟΥ­ΚΑ­ΛΑ ΖΑ­ΧΑ­ΡΟΥ­ΛΑΣ του ΒΑ­ΣΙ­ΛΕΙΟΥ, κα­τοί­κου Δήμου Βά­ρης-Βού­λας-Βου­λιαγ­μέ­νης , οδός  Κίρ­κης 8,  ΤΚ 166 71
ΠΡΟΣ
Τον κ. Πρό­ε­δρο και τα μέλη του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Ανώ­νυ­μης Εται­ρί­ας με την επω­νυ­μία «Τα­μείο Αξιο­ποί­η­σης της Ιδιω­τι­κής Πε­ριου­σί­ας του Δη­μο­σί­ου Α.Ε.» (ΤΑΙ­ΠΕΔ Α.Ε.), που έχει έδρα την Αθήνα, οδός Κο­λο­κο­τρώ­νη 1 & Στα­δί­ου, όπως νό­μι­μα εκ­προ­σω­πεί­ται από τους πα­ρα­πά­νω.
ΚΟΙ­ΝΟ­ΠΟΙ­Η­ΣΗ: Στην εται­ρεία AGCEquityPartnersνο­μί­μως εκ­προ­σω­πού­με­νη,με έδρα την Βου­λιαγ­μέ­νη, οδός Αθη­νάς 41 & Άρεως 2 , Εμπο­ρι­κό Κέ­ντρο StatusCenter–  2ος όρο­φος
Θέμα: Το από 30 Σε­πτεμ­βρί­ου 2016 ΠΔ με θέμα«Έγκρι­ση Ει­δι­κού Σχε­δί­ου Χω­ρι­κής Ανά­πτυ­ξη­ςΔη­μο­σί­ου Ακι­νή­του και τρο­πο­ποί­η­ση του εγκε­κρι­μέ­νου σχε­δί­ου πό­λε­ως Βου­λιαγ­μέ­νης Ατ­τι­κή­ςστην έκτα­ση του ‘Αστέ­ρα Βου­λιαγ­μέ­νη­ς’ και κα­θο­ρι­σμός χρή­σε­ων γης και όρων δό­μη­σης (ΦΕΚ 191/ ΑΑΠ/4.10.2016).»
  Σας  επι­ση­μαί­νου­με   και σας κα­λού­με να λά­βε­τε υπόψη σας  ότι το ανω­τέ­ρω  ΠΔ είναι  αμ­φί­βο­λης νο­μι­μό­τη­τας   και σκο­πεύ­ου­με να το προ­σβάλ­λου­με στο ΣτΕ,επει­δή κυ­ρί­ως ο Αστέ­ρας Βου­λιαγ­μέ­νης κεί­ται σε εκτός ρυ­μο­το­μι­κού  σχε­δί­ου πε­ριο­χή , κα­λυ­πτό­με­νη από δα­σι­κή βλά­στη­ση και ως εκ τού­του δυ­νά­μει του άρ­θρου 24, παρ1, του Συ­ντάγ­μα­τος στην πε­ριο­χή αυτή  απα­γο­ρεύ­ε­ται κάθε νέα  δό­μη­ση.
Σύμ­φω­να,εξάλ­λου, με το Ελ­λη­νι­κό δι­και­ϊ­κό σύ­στη­μα,πα­ρό­λο που πριν από την έκ­δο­ση Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος απαι­τεί­ται γνω­μο­δό­τη­ση του ΣτΕ,είναι επί­σης δυ­να­τόν και μετά την έκ­δο­ση του  να προ­σβλη­θεί από τους πο­λί­τες που έχουν έν­νο­μο συμ­φέ­ρον οι οποί­οι συχνά δι­καιώ­νο­νται, εφό­σον μά­λι­στα προ­σκο­μί­σουν νέα στοι­χεία τα οποία δεν ελή­φθη­σαν υπόψη κατά τη γνω­μο­δό­τη­ση.
1. Γιατί ο Αστέ­ρας Βου­λιαγ­μέ­νης  κεί­ται εκτός σχε­δί­ου πό­λε­ως.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση για προβάδισμα ΠΕ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Είμαστε όλοι τραπεζίτες;

Είμαστε όλοι τραπεζίτες;

Όταν μένουμε χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη, όμηροι --υπό την απειλή κατασχέσεων στοιχειωδών μέσων διαβίωσης-- κατασκευασμένων και άσχετων με τις οικονομικές μας δυνατότητες χρεών,κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι παρ' όλα αυτά είμαστε (ατυχήσαντες) τραπεζίτες.


Το 1997 η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να "επενδύσει" στην Τράπεζα Αττικής αγοράζοντας το 34% των μετοχών της και μετατρέποντας το ταμείο σε βασικό της μέτοχο. Ήταν η αρχή της καριέρας όλων των μηχανικών ως τραπεζιτών, μιας καριέρας που συνεχίστηκε με την "επένδυση" --μέσω διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων-- 800.000.000 Ευρώ με αποτέλεσματην απόκτηση του 56% μιας πρακτικά χρεωκοπημένης τράπεζας. Η "επένδυση" απέδωσε για ορισμένους μηχανικούς (και μη) καθώς η τράπεζα επιδόθηκε σε αθρόα παροχή προνομιακών δανείων και εγγυητικών επιστολών, χωρίς καμιά εγγύηση, σε κατασκευαστικές εταιρείες και εργοδότες. Οι υπόλοιποι μηχανικοί θα πρέπει να αρκεστούμε στον τίτλο του "τραπεζίτη", αφού η αξία της "επένδυσης" δεν μπορεί καν να διοχετευθεί σε ασφάλεια και συντάξεις, καθώς η "διάσωση" της τράπεζάς "μας" --που φυσικά είναι πλέον γεμάτη μη εξυπηρετούμενα δάνεια-- μάλλον επαφίεται στην διάθεση (και τις ορέξεις) κάποιου πρόθυμου "fund".

Επειδή με δεδομένα όλα τα παραπάνω ο τίτλος του τραπεζίτη δεν μας είναι αρκετά παρήγορος, κρίθηκε σκόπιμο να απαλλαγούμε και από αυτόν: η ατυχήσασα διοίκησή "μας" καθαιρέθηκε πρόσφατα και την διοίκηση της Τράπεζας Αττικής ανέλαβε ο έμπειρος σε τέτοιες "ατυχίες" (έχει ήδη κλείσει την Αγροτική Τράπεζα ως διοικητής της) κος Θεόδωρος Πανταλάκης.

Βαθμολογική και Μισθολογική αναγνώριση των ενιαίων πενταετών Πολυτεχνικών σπουδών των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 19-10-2016
Αρ. Πρωτ. : 7013
Προς : Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικ. Ανασυγκρό τησης κ. Π. Κουρουμπλή.

Κοιν.: 1. Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικ. Ανασυγκρότησης κ. Χ. Βερναρδάκη
2. Πρόεδρο και Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
3. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα : Βαθμολογική και Μισθολογική αναγνώριση των ενιαίων πενταετών Πολυτεχνικών σπουδών των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών

Κύριε Υπουργέ,
Όπως θα γνωρίζετε υπάρχουν τίτλοι σπουδών ΕΝΙΑΙΟΙ 5ετείς που απονέμουν δίπλωμα (μηχανικοί, γεωτεχνικοί, κτλ) που μέχρι τώρα νοούνταν ως βασικός τίτλος της κατηγορίας ΠΕ.
Τα Πολυτεχνεία της χώρας μας και οι Γεωτεχνικές Σχολές, χορηγούν πιστοποιητικά που αναφέρουν ότι οι παραπάνω τίτλοι είναι ισότιμοι με master.
Μέχρι και πριν το Ν.4369/16, τα παραπάνω πιστοποιητικά ισοτιμίας ΔΕΝ θεωρούνταν μεταπτυχιακός τίτλος για το Δημόσιο (αφού υπήρχε ο ορισμός για ιδιαίτερο τίτλο μετά το δίπλωμα)
 Ο Ν.3584/07, άρθρο 85, παρ.3 ανέφερε ότι :
«Ως μεταπτυχιακό και ως διδακτορικό δίπλωμα νοού­νται εκείνα που χορηγούνται με αντίστοιχο ιδιαίτερο τίτλο μετά τη λήψη του πτυχίου ή διπλώματος Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ
Το άρθρο 85 του Ν.3584/07 αντικαταστάθηκε από το Ν.4369/16, χωρίς να αναφέρει πουθενά πως «ορίζεται» ο μεταπτυχιακός τίτλος. 
Ο Ν.4024/11, άρθρο 6, παρ.4 ανέφερε ότι :
«Ως μεταπτυχιακό και ως διδακτορικό δίπλωμα νοού­νται εκείνα που χορηγούνται με αντίστοιχο ιδιαίτερο τίτλο μετά τη λήψη του πτυχίου ή διπλώματος Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.»
αλλά ο N.4369/16 στο Άρθρο 28 παρ. 1 αναφέρει :
«Τα άρθρα 6 έως 11 και 28 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226) καταργούνται και τα σχετικά θέματα ρυθμίζονται από τις διατάξεις …….. καθώς και τα άρθρα 45 και 91 έως 97 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3584/2007. Οι διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του ν. 4024/2011 που αφορούν στον υπολογισμό του πλεονάζοντος χρόνου στον κατά περίπτωση βαθμό ένταξης εξακολουθούν να ισχύουν.»
Σύμφωνα με πάγιες θέσεις της Ομοσπονδίας μας και μετά το Ν.4369/16 διεκδικούμε το απόλυτα λογικό και δίκαιο αίτημα ο ΠΕ μηχανικός (ή άλλες ΠΕ κατηγορίες) με ενιαίο δίπλωμα σπουδών 5ετούς διάρκειας και πιστοποιητικό ισοτιμίας ως master, να αναγνωρισθεί τόσο βαθμολογικά, όσο και μισθολογικά ότι κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο.

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ζητάμε να ορίσετε συνάντηση μαζί μας, προκειμένου να σας αναπτύξουμε και προφορικά τις τεκμηριωμένες απόψεις μας για το ανωτέρω θέμα, που εκτιμούμε ότι είναι λογικό και δίκαιο, αποκαθιστά δε κατ’ ελάχιστο την υποβάθμιση – βαθμολογική και μισθολογική – που έχει υποστεί βάναυσα ο κλάδος μας τα τελευταία έξη (6) χρόνια.

Εφάπαξ παροχή του ν. 4387/2016: Συμπληρωματικές οδηγίες

Για την εφαρμογή του άρθρου 35 στους ασφαλισμένους του ν. 103/1975 (Α΄ 167). Τα εφάπαξ του ΤΣΜΕΔΕ έχουν σταματήσει να καταβάλλονται εδώ και τρία χρόνια, επανέρχονται με τις μειώσεις του Ν.4387/16...


Σε συνέχεια της εγκυκλίου μας με θέμα «Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του άρθρου 35 ‘Εφάπαξ παροχή’ του ν.4387/2016 (Α’ 85), όπως ισχύει» (σχετ. 1α) και με αφορμή ερωτήματα που προέκυψαν για την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της εφάπαξ παροχής για τους ασφαλισμένους του ν. 103/1975 και ειδικότερα για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης, το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Στην παράγραφο 4 του ανωτέρω άρθρου, ορίζεται ότι για μισθωτούς με εισφορά ύψους 4% επί των αποδοχών, η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του εξήντα τοις εκατό (60 %) των αποδοχών, επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και την 31.12.2013, με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού ψηφίου. Για τους μισθωτούς με εισφορά ύψους διάφορου του 4% ή με σταθερό ποσό εισφοράς το ως άνω ποσοστό (60%) θα αναπροσαρμόζεται αναλογικά ως προς το ύψος της εισφοράς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

2. Όπως προκύπτει από τη αιτιολογική έκθεση του ν. 4387/2016 σκοπός της θέσπισης των διατάξεων του άρθρου 35 και ειδικότερα της παρ. 4 αυτού, που αφορά τον τρόπο υπολογισμού της εφάπαξ παροχής για μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους, είναι η εισαγωγή ενός…

ΕΔΩ για τη συνέχεια της εγκυκλίου Πετρόπουλου (ΑΔΑ: 6ΚΒΒ465Θ1Ω-Α2Ο)

Η προηγούμενη εγκύκλιος για το εφάπαξ εδώ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής

Όσο πλησιάζει η στιγμή της συζήτησης του νέου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, στο περιφερειακό συμβούλιο, πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζεται στη Δυτική Αττική και στη Δυτική Αθήνα, που θα συνεχίσουν να αποτελούν το επίκεντρο της διαχείρισης των αποβλήτων όλης της Αττικής, σύμφωνα (και) με το νέο σχεδιασμό. 

Στο «χορό» έχουν μπει δημοτικά συμβούλια και δημοτικές παρατάξεις, τοπικοί σύλλογοι, ενώσεις εκπαιδευτικών, σύλλογοι και ενώσεις γονέων και πολλές άλλες συλλογικότητες και φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι συναντήσεις του «Δυτικού μετώπου» -του συντονισμού φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών- με τον πρόεδρο της Βουλής και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 21/10, στις 10.30 το πρωί. Εν τω μεταξύ, συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με το προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ, την Τετάρτη 19/10, στην οποία επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για συντονισμό δράσεων, στο συγκεκριμένο θέμα. 

Μεγάλο βάρος δίνει το «Δυτικό μέτωπο» στη μαζική παρουσία πολιτών στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, στην οποία θα γνωμοδοτήσει για την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ και η οποία, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27/10. Εννοείται ότι η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί, όποτε κι αν συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο με αυτό το θέμα.

Κρίσιμη παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Γαβρίλη

Το κλίμα του έντονου προβληματισμού και της αμφισβήτησης της περιεχομένου του νέου σχεδιασμού απηχεί και η δημόσια παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλη, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Αττικής. Η παρέμβαση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ. Στην οποία, παρεπιπτόντως, δεν έχει αναρτηθεί καμία άλλη παρέμβαση, ούτε φυσικά και αυτή της ΠΡΩΣΥΝΑΤ.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και ο τεχνικός κόσμος οφείλουμε να στηρίξουμε το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ.

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                                                                                                    Αθήνα,  21-10-2016
Αρ. Πρωτ. : 7014                                    
Ανακοίνωση Συμπαράστασης
Θέμα : Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και ο τεχνικός κόσμος οφείλουμε να στηρίξουμε το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ.
Ως μηχανικοί και ως άνθρωποι της εργασίας και της παραγωγής που δεχόμαστε άμεσα οι ίδιοι τις συνέπειες της καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας από τις εδώ και χρόνια ασκούμενες πολιτικές, είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την σημασία των έμπρακτων κοινωνικών πρωτοβουλιών για την ανάκτηση του δικαιώματος στην εργασία, την δημιουργία και την οικονομική αξιοπρέπεια.
Πρωτοβουλίες απολυμένων εργαζόμενων για την επαναλειτουργία των πραγματικά ή εικονικά χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και μονάδων παραγωγής, έτσι ώστε αυτές να ενταχθούν στην υπηρεσία των ίδιων και της κοινωνίας, δίνουν απτό δείγμα των πραγματικών δυνατοτήτων του κοινωνικού παραγωγικού δυναμικού. Δυνατοτήτων που η κυρίαρχη πολιτική αποσιωπά και καταστέλλει υπό το πρόσχημα της τεχνικής ή νομικής ανεπάρκειας, καταδικάζοντάς μας στην “αναγκαιότητα” της αδράνειας, της εξάρτησης και τελικά της υποταγής και της εξαθλίωσης.
Σε αυτά τα πλαίσια, το εξαιρετικά επιτυχημένο ελεγχόμενο από τους εργαζόμενους παραγωγικό εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο ίδιο στόχαστρο που στοχεύει στις περιουσίες, στις κατοικίες και στα βασικά μέσα επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων της δουλειάς, αδρανοποιημένων και περιθωριοποιημένων από το “μνημονιακό” καθεστώς: ο χώρος παραγωγής απειλείται με πλειστηριασμό, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται διώξεις σε βάρος των εργαζομένων στην βάση κατηγοριών κατασκευασμένων με εμφανή στόχο την εξουδετέρωση της προσπάθειάς τους.
Καλούμε ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο να στηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς και κάθε άλλο αντίστοιχο που –υπό την πίεση των συνθηκών– μπορεί να προκύψει:
·         Επισημαίνουμε την σημασία του για την αξιοποίηση αδρανών παραγωγικών δυνατοτήτων και την ανάδυση ενός παραγωγικού μοντέλου στην υπηρεσία της κοινωνίας.
·         Στηρίζουμε το εγχείρημα καλώντας την πολιτεία να συνδράμει προσφέροντας κάθε αναγκαία προστασία.
·         Δηλώνουμε τη διαθεσιμότητα μας για παροχή τεχνικής, υλικής και ανθρώπινης υποστήριξης όπου χρειαστεί.
·         Καταγγέλλουμε την πολιτική σκοπιμότητα των σε βάρος του διώξεων.

Κάλεσμα για συντονισμό της δράσης των μηχανικών την Τρίτη 1/11/2016 στο ΤΕΕ στις 19:00 (Νίκης 4)

Βρισκόμαστε μόλις 2 μήνες πριν την οριστική κατάργηση του ασφαλιστικού φορέα των μηχανικών με την μορφή που γνωρίζαμε έως σήμερα. Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο (Ν.4387/16) από τις αρχές του 2017 το ΤΣΜΕΔΕ θα παραδώσει τα κλειδιά της λειτουργίας του στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) στον οποίο θα υπαχθούν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Μέσα στην παράδοση-παραλαβή που θα γίνει είναι και  τα ατομικά στοιχεία για κάθε ασφαλισμένο.
Το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συναδέλφους μηχανικούς (ανέργους, υποαπασχολούμενους, μπλοκάκηδες κλπ)  που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα καθημερινά είναι τα ΧΡΕΗ τους προς το ασφαλιστικό σύστημα.
Χρέη που έχουν συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στα εισοδήματα των μηχανικών που ζουν από την εργασία τους και που θα συνεχίζουν να συσσωρεύονται όσο η ανεργία, η υποαπασχόληση και οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας θα είναι μόνιμο καθεστώς. Τα χρέη αυτά έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους με σκανδαλώδη τρόπο καθώς οι σχετικές με αυτά υποχρεώσεις:
  • είναι πολλαπλάσιες των πραγματικών οικονομικών τους δυνατοτήτων και σχεδιασμένες έτσι ώστε να τους εξολοθρεύσουν οικονομικά
  • εμφανώς δεν έχουν σχέση με την κοινωνική ασφάλιση, καθώς είτε διοχετεύονται στο μηχανισμό του χρέους, είτε κατευθύνονται υπέρ εργοδοτών, μεγαλοεργολάβων και κατασκευαστικών εταιρειών (PSI – Attica Bank)
  • διατηρούνται παρά το γεγονός ότι οι σχετικές ασφαλιστικές υπηρεσίες δεν παρέχονται σε οφειλέτες
Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών απευθύνει κάλεσμα στους συλλογικούς φορείς των μηχανικών (τα σωματεία του κλάδου, τους επιστημονικούς συλλόγους κλπ) αλλά και σε όλους τους συναδέλφους που αγωνίζονται καθημερινά, σε ανοιχτό συντονισμό για τη δράση μας ώστε:
  • να διαγραφούν οι ασφαλιστικές οφειλές για τους συναδέλφους που είχαν & έχουν μηδενικά ή ελάχιστα εισοδήματα και αδυνατούν πρώτα απ’ όλα να επιβιώσουν πόσο μάλλον να πληρώσουν και τις υπέρογκες εισφορές προς το ταμείο.
  • να καταργηθούν όλοι οι μηχανισμοί που παράγουν συνεχώς χρέη και να επιστραφούν τα καταβληθέντα. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι π.χ. οι υπέρογκες προσαυξήσεις και οι ανατοκισμοί των προηγούμενων οφειλών που επιβάλλονται τιμωρητικά μόλις ο ασφαλισμένος αδυνατεί για κάποιο διάστημα να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές ή τις ρυθμισμένες οφειλές του, καθώς και η απώλεια ρυθμίσεων οφειλών για όσους αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις των διακανονισμών τους.
  • να επιστραφούν για τους μετά το 93 ασφαλισμένους όλες οι εισφορές της ειδικής προσαύξησης καθώς και οι εισφορές για υπηρεσίες που δεν προσφέρονται όπως αυτές υπέρ ΟΑΕΔ.
  • να μην εφαρμοστεί καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές τόσο των προηγούμενων περιόδων (αναδρομικά από το 2011) όσο και των επόμενων περιόδων, αντίθετα να εφαρμοστεί μείωση των ήδη υπέρογκων εισφορών.
  • να αποτραπούν οι αντιασφαλιστικές προβλέψεις του Ν.4387/16 για μεγάλη περικοπή των συντάξεων.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 01-11-16 στις 19:00 στο κτίριο του ΤΕΕ, Νίκης 4, στον 1ο όροφο.
Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών
http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου «Διαδικασίες κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών"

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                              Αθήνα,  14-10-2016
Αρ. Πρωτ. :7011                                     
                                                 Προς :     Τον Υπουργό Υ.Π.ΥΜΕΔΙ κ. Σπίρτζη

                                                Κοιν.:   1.   Πρόεδρο και Δ.Ε. του  Τεχνικού                  Επιμελητηρίου Ελλάδος.
                                                            2.   Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα : Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου «Διαδικασίες κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών, δομές στρατηγικού σχεδιασμού δημόσιων υποδομών και λοιπές διατάξεις»


Κύριε Υπουργέ,
          Το παραπάνω Σχέδιο Νόμου δυστυχώς δεν ξεφεύγει από την πάγια αντίληψη, που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή της υποβάθμισης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες. Πιο συγκεκριμένα:
•        Εισηγείται τη συρρίκνωση Δημοσίου Ελέγχου στα έργα Υποδομής με τη μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες, αφαιρώντας τις από τις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες.
•        Υποβαθμίζει σε μέγιστο βαθμό το ρόλο του Μηχανικού του Δημοσίου, αφήνει δε απαράδεκτες αιχμές εναντίον τους σε όσον αφορά την τεχνική τους κατάρτιση, την ποιότητα του έργου τους και τη φερεγγυότητά τους.
•        Μετατρέπει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών σε Γραμματεία Τεχνικών Συμβούλων θεσμοθετώντας την πολιτική παρέμβαση στο Δημόσιο Τομέα και
•        Συνεχίζει τη συρρίκνωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, με την ανάθεση στο ΤΕΕ της διαχείρισης μητρώων, καταλόγων, ειδικών σωμάτων και αμειβόμενων σεμιναρίων με αποτέλεσμα την απαξίωση των σπουδών των μηχανικών και την αντιμετώπιση των αποφοίτων των Πολυτεχνείων ως ανειδίκευτων.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε σε συνάντηση μαζί σας διεκδικώντας την απόσυρση όλων των επίμαχων διατάξεων του εν λόγω Σχεδίου Νόμου και την τροποποίηση των υπολοίπων σύμφωνα με τις ακόλουθες αναλυτικές παρατηρήσεις μας.

Πιο συγκεκριμένα:

Το σχέδιο Νόμου δεν ξεφεύγει από την συνήθη νοσηρή ελληνική νομοθετική νοοτροπία, που θέλει την   ουσία πολλών ρυθμίσεων και λειτουργικών σχεδιασμών, να μην ενσωματώνεται στον Νόμο αλλά να παραπέμπεται   σε Υπουργικές Αποφάσεις. Η νοοτροπία αυτή υπονομεύει εξ’ αρχής την αντικειμενικότητα της  όποιας  καλοπροαίρετης στόχευσης του Νόμου.