Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Το παράλογο σχέδιο για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου
Οι διαδικασίες προχωρούν παρά τις εύλογες αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και επιστημόνων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και περιβαλλοντικών ομάδων στο Καστέλι της Κρήτης σχετικά με την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα στον κάμπο της επαρχίας Πεδιάδας. Σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρα ανάπτυξη της Πεδιάδας τονίζεται ότι το έργο «καταστρέφει ένα από τα σημαντικότερα, εδώ και 5.000 χρόνια, αγροτοδιατροφικά κέντρα της Κρήτης. Έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα σχέδιο κόντρα στη λογική, από την σύλληψη του, ένα σχέδιο εκτός τόπου και χρόνου. Σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες προβλέψεις ανεξάρτητων ειδικών επιστημόνων, το προτεινόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλι, θα καταστρέψει, το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο, την οικονομία, μιας από τις ελάχιστες και πιο εύφορες και παραγωγικές πεδιάδες, στην ενδοχώρα της Κρήτης. Η απόφαση να σπαταλήσει κανείς τους φυσικούς πόρους, μια τεράστια έκταση γόνιμης και παραγωγικής γης και το νερό, σε ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, σε μια περιοχή που βρίσκεται «στο κόκκινο» ως προς τον κίνδυνο της ερημοποίησής της, και χωρίς μάλιστα σοβαρή τεκμηρίωση, δεν μπορεί να έχει σχέση με τη λογική.»

Ενδεικτικοί για του λόγου το αληθές είναι οι αριθμοί που αφορούν το έργο. Όπως λέει η ανακοίνωση «για την κατασκευή του χρειάζεται να ξεριζωθούν πάνω από 200.000 ελαιόδεντρα, από τα πιο παραγωγικά του νησιού, και να μετατραπεί σε λατομείο το μοναδικό τοπίο της ενδοχώρας του. Θα χρειαστεί να αποψιλωθεί η χλωρίδα και η πανίδα μιας τεράστιας περιοχής, 22.000 στρεμμάτων, να καθαιρεθούν βουνά και λόφοι όγκου τουλάχιστον 10,7 εκατομμυρίων κυβικών!

Παράταση έως τις 12 Μαΐου έδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ για την πληρωμή των εισφορών Μαρτίου.

Το χάος συνεχίζεται...παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις. Χιλιάδες λανθασμένα ειδοποιητήρια σε μισθωτούς και συνταξιούχους, πλήρη αποτυχία της ρύθμισης για τα μπλοκάκια μια και οι εργοδότες έδειξαν τα δόντια τους, καθυστερούν το υπόλοιπο 11% (επικουρικό και εφάπαξ), ενώ μποστά μας είναι και οι τεράστιες περικοπές συντάξεων (ειδικά στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ θα υπερβαίνουν το 35%)

Παράταση έως τις 12 Μαΐου έδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ για την πληρωμή των εισφορών Μαρτίου. Σήμερα οριστικά τα ειδοποιητήρια στο efka.gov.gr

Παρατείνεται έως τις 12 Μαΐου η πληρωμή των εισφορών Μαρτίου. Η παράταση από την Διοίκηση του ΕΦΚΑ δόθηκε καθώς η προθεσμία έληγε την Παρασκευή 27 Απριλίου ενώ τα ειδοποιητήρια τελικά θα αναρτηθούν σήμερα. Η παράταση αφορά 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Και αυτόν το μήνα τα ειδοποιητήρια δε θα περιλαμβάνουν τις εισφορές επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%). Αυτό σημαίνει πως θα έχουν συσσωρευτεί αναδρομικά εισφορές 4 ή 5 μηνών για τους περίπου 350.000 αυτοαπασχολούμενους που έχουν επικουρική ασφάλιση ή και ασφάλιση πρόνοιας. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΦΚΑ η εισπραξιμότητα υπερβαίνει το 60%. Ειδικότερα τα έσοδα το πρώτο δίμηνο ανήλθαν σε 307 εκατ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων εισφορών ύψους 502 εκατ. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο εργασίας η θετική πορεία των εσόδων έχει ως αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να παρουσιάζει το πρώτο τρίμηνο πραγματικό πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 175 εκατ. ευρώ.

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Καταγγελία της Λαϊκής Συνέλευσης Ν. Φιλαδέλφειας Ν.Χαλκηδόνας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ


Η πόλη της Ν. Φιλαδέλφειας βρίσκεται σε καθεστώς «πολιτικού περιορισμού», όπου τραμπούκοι, ως δήθεν φίλαθλοι, αναλαμβάνουν ρόλο καταστολής.

Συγκεκριμένη ομάδα «οπαδών» με το πρόσχημα της προώθησης του γηπέδου της ΑΕΚ τρομοκρατεί, απειλεί, επιτίθεται με πέτρες και καδρόνια μέσα στην πόλη,

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη εκδήλωση – συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα : «ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. Ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δημόσιους χώρους ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα» με ομιλητές: Δ. Κουτσούμπα, Γ. Ράγκο, Α.Χάγιο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίθεση από ομάδα «οπαδών» στο χώρο, προκάλεσαν καταστροφές στο Πνευματικό Κέντρο φωνάζοντας ότι «τέλειωσαν οι πορείες στη Νέα Φιλαδέλφεια»! Οι συγκεντρωμένοι πολίτες περιφρούρησαν τη συγκέντρωση αποτρέποντας την είσοδό τους στην αίθουσα, εξέδωσαν δελτίο τύπου καταγγέλλοντας τις φασιστικού χαρακτήρα ενέργειες και βγήκαν σε πορεία, όπου δέχθηκαν νέα επίθεση με πέτρες και ξύλα!

Καταγγέλλουμε τη στάση της Αστυνομίας, που για μια ακόμη φορά παρακολουθούσε τη δράση των «οπαδών», που έριχναν πέτρες στους συγκεντρωμένους τόσο στο Πνευματικό Κέντρο όσο και στην πορεία - κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους- με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών γυναικών χωρίς ωστόσο να συλληφθεί κανείς! Ακόμη τραυματίστηκε συνεργάτης του Info-war, ο οποίος βρίσκεται στο Νοσοκομείο! Η Αστυνομία αντί να σταματήσει επί τέλους την τρομοκρατική και επικίνδυνη δράση της συγκεκριμένης ομάδας χρησιμοποίησε κροτίδες κρότου – λάμψης σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης.

Οι ευθύνες όσων ανέχονται και υποθάλπουν αυτή την κατάσταση είναι μεγάλες. Η ψήφιση της Κυβερνητικής τροπολογίας «φωτογραφικής» υπέρ των συμφερόντων Μελισσανίδη και η κρατική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια των σχεδίων αυτών ευνοούν τη βαρβαρότητα που απλώνεται στην πόλη. Τελικά η Ν. Φιλαδέλφεια πρέπει να γίνει μια πόλη στην υπηρεσία του Μελισσανίδη και των σχεδίων του και η πολιτική δραστηριότητα να πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο αδίστακτων φασιστοειδών;

Τα σχέδια αυτά αλλά και η αδιαφορία για τις συνέπειες τους ΔΕN ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Οι ανάγκες των κατοίκων απαιτούν Δημοκρατία, ελεύθερη έκφραση, σεβασμό των δικαιωμάτων στη ζωή τους και στο περιβάλλον τους!

Βιβλιοπαρουσίαση:Η δυναμική του κοινού: ταξικές αντιθέσεις και ηγεμονία στον κοινωνικό χώρο

Βιβλιοπαρουσίαση:Η δυναμική του κοινού: ταξικές αντιθέσεις και ηγεμονία στον κοινωνικό χώρο (μιλάει ο συγγραφέας Δημήτρης Κωτσάκης), Παρασκευή 28 Απρίλη, 8.30 μ.μ.

To Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας προσκαλεί να συμμετέχετε στο διάλογο που ανοίγει για την έννοια των κοινών και τον χειραφετητικό ρόλο που ενδεχομένως να έχουν στην προσπάθεια υπέρβασης της κεφαλαιο-κρατικής διαχείρισης της ζωής μας. Στον πρώτο κύκλο αυτού του εγχειρήματος παρουσιάζουμε πέντε βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα και πραγματεύονται ζητήματα που άπτονται των κοινών και τη σχέση τους με την επανοηματοδότηση του πολιτικού και του κοινωνικού, της συγκρότησης του δημόσιου χώρου, τα κοινωνικά κινήματα, την άμεση δημοκρατία και τις συγκρούσεις που η διαδικασία αυτή προκαλεί ή/και απαιτεί.

Η πέμπτη βιβλιοπαρουσίαση γίνεται την Παρασκευή 28 Απρίλη στις 8.30 με το βιβλίο: Η δυναμική του κοινού: ταξικές αντιθέσεις και ηγεμονία στον κοινωνικό χώρο, του Δημήτρη Κωτσάκη.

Στο παρόν βιβλίο ο Δημήτρης Κωτσάκης εξετάζει τη δυναμική του κοινού στο πλαίσιο της καταρρέουσας αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αλλά και των αναπτυσσόμενων κοινωνικών δικτύων τα οποία ψηλαφούν τη δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας μέσα σε αυτήν την κοινωνία.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου εξετάζεται το κοινωνικό πλαίσιο της δυναμικής του κοινού: οι ανθρώπινες σχέσεις αναπτυσσόμενες στην ταξικά συγκροτημένη κοινωνία.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εξετάζεται η δυναμική του κοινού σε συνάρτηση με τον ταξικό ανταγωνισμό και, μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται η θέση ότι η δυναμική του κοινού στην εργατική της κατεύθυνση υπερβαίνει τον ταξικό ανταγωνισμό για την ηγεμονία. 

Το τρίτο μέρος του βιβλίου ξεκινά με την διαλεκτική των κρίσεων και το τέλος της «πολιτικής» και εξετάζει το νέο κοινωνικό κίνημα σε σχέση με τρία ζητήματα: τη συλλογικότητα των συνεταιρισμένων παραγωγών, το κοινό της γνώσης και την άμεση δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία των συλλογικοτήτων. 

Λακκούβες δίχως όνομαΤην περασμένη Δευτέρα 10/4/2017, εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες το Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Μέσω αυτών των προγραμμάτων υλοποιείται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας και αποτυπώνεται η πολιτική στόχευσή του. Είναι γνωστό ότι οι προϋπολογισμοί των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τελούν υπό καθεστώς επιτροπείας και αναγκαστικού ισοσκελισμού. Έχουν δε περικοπεί από εφαρμογής «Καλλικράτη» έως και 70% όσον αφορά τους πόρους που προέρχονται από το Π.Δ.Ε. και τους Κ.Α.Π. και οι ίδιοι πόροι συνεχώς απομειώνονται.

Χαρακτηριστικό των προγραμμάτων είναι ότι τα περισσότερα έργα είναι συνεχιζόμενα από τα προηγούμενα χρόνια και οι νέες εντάξεις είναι ελάχιστες. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα που προγραμματίζονται δεν υλοποιούνται εγκαίρως, με αποτέλεσμα να μένουν μεγάλα ταμειακά υπόλοιπα για την επόμενη χρήση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι από τόκους αυξήθηκαν κατά 73% λόγω ακριβώς μεγάλων αδιάθετων υπολοίπων που προορίζονταν για την υλοποίηση έργων και λιμνάζουν στις τράπεζες.

Οι ευθύνες και οι ανεπάρκειες της διοίκησης του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, είναι μεγάλες και βέβαια η μη εκτέλεση των προγραμμάτων σημαίνει ότι βασικές ανάγκες των πολιτών της ΠΚΜ, δεν ικανοποιούνται. Εντυπωσιακό στοιχείο των προγραμμάτων είναι ότι το 75% των πόρων κατευθύνεται σε συντήρηση του οδικού δικτύου και 12% σε στοιχειώδη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων. Οι ανάγκες αυτές είναι υπαρκτές και οι κατευθυνόμενοι πόροι ανεπαρκείς για να τις καλύψουν, παρόλο που ισοδυναμούν με το 87% του συνολικού προϋπολογισμού. Για την κατάσταση του οδικού δικτύου και των αντιπλημμυρικών έργων, οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν τόσο την εκάστοτε κεντρική διοίκηση, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα πράγματα όμως έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση, οι όποιες παρεμβάσεις πρακτικά είναι «μπαλώματα» και ουσιαστικά γίνεται κατασπατάληση πόρων σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Το οδικό δίκτυο είναι κατασκευασμένο στις δεκαετίες ‘50 και ΄60 και γεμάτο λακκούβες (οι λακκούβες είναι ο φόβος και ο τρόμος των υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών που ταλαιπωρούνται χρόνια στα δικαστήρια, φερόμενοι ως υπεύθυνοι για ατυχήματα των πολιτών). Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ασυντήρητα τουλάχιστον εδώ και τριάντα χρόνια και θυμίζουν σουρωτήρια.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 26/4/2017
Αρ. Πρωτ.: 7089
Προς: Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣΑνακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση και την απαλλαγή των εργαζομένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης συνεχίζεται αδιάκοπα. Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, αφού το κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρεί να ανατρέψει ό,τι κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες τον προηγούμενο αιώνα.

Στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες και οι νέοι «πλήρωσαν» και «πληρώνουν» πολύ σκληρά τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που μας βύθισαν στην οικονομική ύφεση, με την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, με τη «Συμφωνία της Μάλτας» και σε πλήρη σύμπνοια με τους δανειστές, ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Η νέα συμφωνία που επέχει το χαρακτήρα ενός 4ου μνημονίου έρχεται να περικόψει και άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντάς τις σε προνοιακά βοηθήματα, να φοροληστέψει και άλλο το λαό μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το πετσοκομμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), να ξεπουλήσει και μάλιστα αντί πινακίου φακής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και να περιορίσει συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η μερική απασχόληση, η «μαύρη» και η εκ περιτροπής εργασία να έχουν εκτιναχθεί στο ζενίθ, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ναδίρ, ενώ συνεχίζονται τα προνόμια και η φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για μια μεγάλη ενωτική και αγωνιστική κινητοποίηση όλων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην υπογραφή 4ου μνημονίου που προωθούν κυβέρνηση, κεφάλαιο και δανειστές. Κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το νεοφασισμό.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί όλους και όλες τους συναδέλφους να δώσουν δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς που θα διοργανωθούν. Η απεργία της 1ης Μάη 2017 να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα έκφρασης της αντίθεσής μας απέναντι στις νέες περικοπές που σχεδιάζονται, αλλά και αφετηρία για τη γενίκευση των τοπικών, περιφερειακών και κλαδικών κινητοποιήσεων.

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Πωλείται όπως είναι... παροπλισμένη

ΕΛΒΟ

EUROKINISSI / ΥΠΕΘΑ
Όσο ένα Λέοπαρντ η τιμή πώλησης της ΕΛΒΟ....
Στο σφυρί βγαίνει τελικά και η ΕΛΒΟ, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. Ως τις 15 Μαΐου θα κατατίθενται οι προσφορές για το 100% του ενεργητικού της εταιρείας. Ισχυρός... μνηστήρας η γερμανική «Κράους Μάφεϊ».
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, με κατώτατη τιμή προσφοράς τα 10 εκατομμύρια ευρώ, που δημοσιεύθηκε στην «Εφ.Συν.», αιφνιδίασε τους 337 εργαζομένους, οι οποίοι μέχρι πρότινος άκουγαν με σχετική ικανοποίηση τις καθησυχαστικές υποσχέσεις της ηγεσίας του ΥΕΘΑ (βλ. Καμμένο και Βίτσα) περί μερικής παραχώρησης και διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Φαίνεται, όμως, πως τον τελευταίο λόγο στην Ελλάδα του 2017 τον έχουν τα ξένα συμφέροντα κι έτσι η πολυεθνική εταιρεία Ernst & Young, που είχε αναλάβει την εκκαθάριση, προχώρησε σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, καλώντας τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές ώς τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) μάς πήρε ο εκκαθαριστής και μας είπε ότι ξεκινάει η τελική φάση πώλησης της εταιρείας. Είμαστε παγωμένοι. Αλλα μας είχαν πει από την κυβέρνηση και άλλα κάνουν.
»Ο κ. Καμμένος μάς έλεγε ότι λόγοι εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης και ο κ. Βίτσας μάς έλεγε ότι δεν πωλείται το 100%. Η απαίτησή μας είναι να παραμείνει η εταιρεία κρατική.
»Πέραν των άλλων, εάν τελικά πουληθεί, προκύπτει σοβαρό θέμα με το προσωπικό. Είμαστε 337 εργαζόμενοι και οι ενδιαφερόμενοι θέλουν περίπου 230. Αρα το 1/3 πρέπει να φύγει. Ετσι η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, Θόδωρος Αλιόγκας.

Κινητοποιήσεις

Η ELDORADO GOLD o νεο - αφέντης της ΒΑ ΧαλκιδικήςΗ χθεσινή κινητοποίηση, τελευταία στη σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά από τις 28 Μάρτη, οδηγεί σε συμπεράσματα που σίγουρα δεν είναι καινούργια:

Πρώτον, η εταιρεία “καίγεται” για να προχωρήσει το επιθετικό πρόγραμμα γεωτρήσεων στην περιοχή της Τσικάρας με κάθε τρόπο και μέσο, ότι κι αν σημαίνει αυτό…

Και δεύτερον, επιβεβαιώνεται αυτό που λέγεται από το 2012 ότι ο νέο – αφέντης της περιοχής είναι η Eldorado Gold και εγκαθίσταται πλέον πραγματικά.

Οι μάσκες έχουν πέσει!

Από την 1η Απριλίου, μέρα έναρξης της προσωρινής εφαρμογής της CETA, στη ΒΑ Χαλκιδική υπάρχει ένας νέος εντολοδότης. Η Eldorado είναι αυτή που αποφασίζει, επεκτείνεται και επιβάλλει τη δική της λογική. Στην Eldorado λογοδοτούν η Ελληνική Αστυνομία, το Δασαρχείο, η Περιφέρεια και οι κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Πάραυτα η αντίσταση παραμένει ζωντανή γιατί στη ΒΑ Χαλκιδική συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι, που δεν είναι ούτε η “κυβέρνηση”, ούτε η “Ελληνική” Αστυνομία, ούτε βέβαια οι δουλοπρεπείς εργαζόμενοι, για να υπακούν στις προσταγές των κερδοσκόπων και των δολοφόνων.

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που παρά τις δυσχέρειες και τις μικρές σχετικά δυνάμεις καταφέρνουν ακόμη να σταθούν και να παραμείνουν αγκάθι και εμπόδιο στα καταστροφικά τους σχέδια.

Καλούμε όλους τους αξιοπρεπείς και ευαίσθητους ανθρώπους Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και επικράτειας σε εγρήγορση και άμεση κινητοποίηση. Η εργατική πρωτομαγιά είναι κοντά.

ΥΓ Τελικά το τρυπάνι δε δούλεψε.

Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Παρακάτω για πολλοστή φορά καθημερινά τραβολογήματα με την ΕΛΑΣ.

Θέλεις μπλοκάκι; Πλήρωνε τις εισφορές μόνος σουΕν ψυχρώ εκβιασμό για να πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές τους, χωρίς να επιβαρύνεται ο εργοδότης, υφίστανται πλέον οι «μπλοκάκηδες». Οχι όμως μόνο όταν έχουν ως εργοδότη κάποιον «κακό» ιδιώτη που τους εκμεταλλεύεται (ή δεν αντέχει να πληρώνει παραπάνω), αλλά ακόμη και όταν προσφέρουν ως μισθωτοί τις υπηρεσίες τους στο ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο!

Το δίλημμα που τους θέτει επιτακτικά το κράτος είναι ότι αν τολμήσουν να ζητήσουν να αναλάβει ο εργοδότης τους (το Δημόσιο δηλαδή) να πληρώνει τις εργοδοτικές εισφορές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου θα μένουν απλήρωτοι για όσο χρόνο θέλει να αποφασίσει ο ΕΦΚΑ, διαφορετικά θα πρέπει να δηλώσουν ότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι απλοί υπάλληλοι για να πληρώνονται.

Επιστολή-βόμβα

Η εσωτερική εγκύκλιος που εξέδωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι αποκαλυπτική: χωρίς περιστροφές, βάζει το μαχαίρι στον λαιμό όσων είχαν συμβάσεις με το πανεπιστήμιο (ερευνητές, προσωπικό νοσοκομείων κ.λπ.), καλώντας τους εντός 24 ωρών να αποφασίσουν αν θα αναλάβουν μόνοι τους όλες τις εισφορές, αλλιώς θα πρέπει να δουλεύουν τσάμπα για εβδομάδες ή και μήνες (άγνωστο πόσο) μέχρι να μπορέσουν να εισπράξουν την αμοιβή τους, εάν και εφόσον πρώτα ξεκαθαρίσει τι ισχύει και πώς θα εφαρμόζεται τελικά ο νόμος 4387 που ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο.

Καταρρίπτονται έτσι, μετά από τρεις μήνες προπαγάνδας, οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι δήθεν ο νόμος Κατρούγκαλου έρχεται να βάλει τάξη στην ασύδοτη αγορά και να προστατέψει τους εργαζόμενους με μπλοκάκι όταν αυτό υποκρύπτει μισθωτή εργασία. Οι υποσχέσεις αποδεικνύονται γράμμα κενό, καθώς αν ήταν αυτή η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας δεν θα έβγαζε συνεχώς ανακοινώσεις «καλών προθέσεων», αλλά θα περιλάμβανε διάταξη στον ασφαλιστικό νόμο που θα ανάγκαζε τον εργοδότη να ασφαλίζει τους αμειβόμενους με μπλοκάκι σαν μισθωτούς ​αντί να πετάει το μπαλάκι στους εργαζομένους.

Νέος Καιάδας για μισθωτούς

Η επιστολή του ΕΚΠΑ, την οποία φέρνει στο φως το «business stories», αποκαλύπτει πώς πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης οι «μπλοκάκηδες», χάριν των οποίων -υποτίθεται- ελήφθη η πρόβλεψη (παράγραφος 9 του άρθρου 39) στον Νόμο Κατρούγκαλου να ασφαλίζονται ως μισθωτοί και όχι σαν αυτοαπασχολούμενοι. Πώς ερμηνεύει τα νέα ασφαλιστικά δεδομένα η εσωτερική εγκύκλιος του ΕΚΠΑ;

POS στους μηχανικούς με τις ευλογίες της διοίκησης του ΤΕΕ

​Με μια δημοσίευση στο website του τεε σχετικά με το θέμα των POS


η νέα-παλιά διοίκηση του ΤΕΕ πανηγυρίζει για τις (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) "προνομιακές προσφορές" προς μηχανικούς μέλη ΤΕΕ σχετικά με τα pos και άλλα τραπεζικά προϊόντα που έχουν δώσει ήδη τρεις τράπεζες :

Απαιτούμε από τη νέα-παλιά διοίκηση του ΤΕΕ να μην παίζει με τη νοημοσύνη των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών στους οποίους επιβάλλεται μια επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ​προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα​, η οποία έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη ασφυκτικό πλαίσιο επιβολής υπέρογκων ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων.

​Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει η διοίκηση του ΤΕΕ ​θα ήταν ​να πάρει μια απόφαση αντίστοιχη με αυτή ​της συντονιστικής επιτροπής ​τ​ων δικηγορικών συλλόγων​ ελλάδος:​

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να καταργήσουν στην πράξη την υποχρεωτική εφαρμογή της χρήσης των POS στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Τα κοράκια της κλωστοϋφαντουργίας

Κλωστοϋφαντουργία

Ποιοι και γιατί θέλουν κλειστά τα κλωστήρια
Στον εισαγγελέα Οικονομικών Εγκλημάτων Παναγιώτη Αθανασίου, στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και στον γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Κώστα Χρήστου, διαβιβάστηκαν πριν από λίγες μέρες από το υπουργείο Εργασίας σοβαρές καταγγελίες και κρίσιμα έγγραφα που αφορούν πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της χρεοκοπημένης Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας Α.Ε. (ΕΝΚΛΩ).
Η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον φάκελο της κατάρρευσης του πρώην ομίλου Λαναρά και την ύποπτη δανειοδότηση της επιχείρησης από τράπεζες σε χρονικές περιόδους που είτε είχε αρνητικά κεφάλαια ή ήταν ήδη σε πτώχευση.
Παράλληλα αποκαλύπτουμε νέα στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία της πτώχευσης, την αντιθεσμική, όπως χαρακτηρίζεται από τις καταγγελίες των εργαζομένων, συμπεριφορά της συνδίκου, τον αρνητικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., τις προσπάθειες να τεθούν φραγμοί στην αναδιάρθρωση της εταιρείας προς όφελος των εκατοντάδων εργαζομένων και την πιθανή αγορά της πτωχευτικής περιουσίας από επενδυτικό όμιλο.
Δίπλα σε όλα αυτά ένα βιώσιμο σχέδιο επαναδραστηριοποίησης κάποιων βιομηχανικών μονάδων αποτελεί τη μοναδική ελπίδα των άνεργων αλλά αποφασισμένων εργαζομένων.
Η περίπτωση της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρώπη αποτελεί χαρακτηριστική μικρογραφία των παθογενειών της ελληνικής οικονομικής κρίσης, των επιχειρηματικών εγκλημάτων με τις πλάτες του τραπεζικού και πολιτικού συστήματος.
Η διαχείριση και της συγκεκριμένης πτώχευσης αναδεικνύει τις σημερινές ευθύνες της γραφειοκρατικής δομής της Ε.Ε. που ανοίγει τον δρόμο στα «κοράκια» των πτωχεύσεων, την ατολμία (και βολική απροθυμία) του ελληνικού πολιτικού συστήματος, την έλλειψη συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών, την ώρα που οι πάντες συζητούν για την περίφημη παραγωγική ανασυγκρότηση.
Σε μια χώρα που παραμένει η πρώτη σε παραγωγή βαμβακιού στην Ευρώπη και όγδοη παγκοσμίως, με πλήρη γραμμή παραγωγής (εκκοκκιστήρια, κλωστήρια, πλεκτήρια, βαφεία, ραφεία), το 80% των εγκαταστάσεων παραμένει επί χρόνια σε αδράνεια και ενώ η ζήτηση εντός της Ε.Ε. συνεχώς αυξάνεται. Ας ξετυλίξουμε το νήμα των ελληνικών κλωστηρίων, ξεκινώντας από έναν... θάνατο.

Δανεισμός και εργαζόμενοι

Η (AN) ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Η (AN) ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Απόσπασμά από την Έκθεση Ομάδας Ειδικών Επιστημόνων(*) για το Στάδιο ΑΕΚ Νέας Φιλαδέλφειας

 Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ 

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας και διαχείρισης πλήθους των σταδίων, και ειδικότερα των ποδοσφαιρικών σταδίων, το μέγεθος και η χωρητικότητα ενός τέτοιου χώρου καθορίζεται από ένα πλήθος παραμέτρων.


Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Σε σχέση με το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας, ειδικότερα, σημειώνεται ότι δεν είναι το 

βασικό τεχνικό μέγεθος των κτιριακών εγκαταστάσεων (έκταση, αριθμός θέσεων) αυτό που λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της χωρητικότητας ενός σταδίου, αλλά τέσσερα διαφορετικά μεγέθη3:
Α. Η φέρουσα χωρητικότητα ή ικανότητα (Holding Capacity) δηλαδή οι διαστάσεις, η έκταση και οι θέσεις των θεατών.
Β. Η χωρητικότητα ή ικανότητα εισόδου (Entry Capacity). Αυτή υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των θεατών που μπορούν να εισέλθουν στο στάδιο ομαλά και με ασφάλεια, εντός χρόνου 60' συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ.
Γ. H χωρητικότητα ή ικανότητα εξόδου (Exit Capacity). Αυτή υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των θεατών που μπορούν να εξέλθουν από το στάδιο ομαλά και με ασφάλεια εντός μέγιστου χρόνου 10' (επιθυμητός χρόνος 8').
Δ. Η χωρητικότητα ή ικανότητα επείγουσας εκκένωσης (Emergency Evacuation Capacity). Αυτή υπολογίζεται με βάση τον αριθμό θεατών που μπορούν να εξέλθουν από το στάδιο στον πιο πάνω χρόνο 8-10', ομαλά και με ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ σε συνθήκες πανικού, ισχυρών καιρικών φαινομένων, θεομηνίας, φυσικής (σεισμός) ή ανθρωπογενούς καταστροφής, (πυρκαγιά κ.α.).4
Η τελική ασφαλής χωρητικότητα ή ικανότητα του σταδίου (Final Maximum Safe Capacity) δεν είναι ο συνδυασμός αλλά το ελάχιστο εκ των πιο πάνω μεγεθών. Δηλαδή, εάν ένα στάδιο έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 40.000 θεατές λόγω μεγέθους αλλά σε διάρκεια 10' μπορεί να εκκενωθεί από 20.000 θεατές, τότε η επιτρεπομένη χωρητικότητα του σταδίου είναι 20.000 θεατές.


Η ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τα στάδια οφείλουν να έχουν στην περίμετρο τους μία επαλληλία δακτυλίων-ζωνών, ικανού εύρους και έκτασης, η ύπαρξη των οποίων εγγυάται την ομαλή μετάβαση των θεατών από και προς τις κερκίδες υπό όποιες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των επειγουσών συνθηκών κινδύνου, πανικού κλπ.
Οι δακτύλιοι αυτοί περιγράφονται επακριβώς στους επίσημους κανονισμούς ασφαλείας (Εικόνα 10) και στις βασικές δημοσιεύσεις τεχνικών προδιαγραφών.5

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προγραμματισμός κινητοποιήσεων

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                           Αθήνα, 19/4/2017
Αρ. Πρωτ.: 7086
                                                                   Προς: Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Ενημερωτικό Σημείωμα για τα ΔΣ των Α’ Βάθμιων

Συνάδελφοι/σες

Σας ενημερώνουμε ότι στις 13/3/2017 στείλαμε επιστολή (η οποία και σας επισυνάπτεται) στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την πολύμηνη καθυστέρηση οριστικής διευθέτησης του πόρου 6 ο/οο.  
Επιπρόσθετα αποφασίσαμε ως ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, να υπάρξει παράσταση στο γραφείο του από τα ΔΣ Ομοσπονδίας και Αττικής την Παρασκευή 5/5/2017, προκειμένου να καταλήξουμε οριστικά σε λύση ή σε διαδικασίες κινητοποιήσεων. 

Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε να προχωρήσετε σε άμεση σύγκλιση των ΔΣ σας και να μας ενημερώσετε για τις αποφάσεις σας σε σχέση με το παρακάτω πλαίσιο κινητοποιήσεων:

α) 24ωρη Πανελλαδική Προειδοποιητική Απεργία εντός του Μαΐου με αιτήματα αιχμής, οριστική διευθέτηση του πόρου 6 ο/οο και Εκτός Έδρας.

β) Συνέχιση των κινητοποιήσεων με Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών από τις εκτός έδρας μετακινήσεις.

γ) Κάθως και κάθε άλλο πρόσφορο κινηματικό μέσο πίεσης, θα προκύψει στην πορεία.

Τέλος προτείνουμε για την καλύτερη επιτυχία της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας και συγκέντρωσης στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, οι κοντινές στην Αττική Α’ βάθμιες Ενώσεις, να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους με μετάβαση στην Αθήνα μελών τους.

Αριστερό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο Εκλογική διακήρυξη για τη ΔΕ/ ΤΕΕ

Αναρτούμε τη διακήρυξη του ψηφοδελτίου που κατέθεσαν οι Αντιπρόσωποι της ΑΡιστερής ΑΓωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης (ΑΡΑΓΕΣ) και του #block_TEE, στην εκλογική συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ στις 8-9/4, το οποίο πήρε 14 ψήφους και εξέλεξε πρώτο εκπρόσωπο στη Διοικούσα ΤΕΕ τη συνάδελφο Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ελένη Μπούκη (μοναδική γυναίκα που έχει εκλεγεί στη Διοικούσα). Θα ακολουθήσει εναλλαγή εκπροσώπων.

Αριστερό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο
Εκλογική διακήρυξη στις εκλογές του οργάνου της Διοικούσας του ΤΕΕ στις 8.4.2017


Καλούμε τους συναδέλφους της Αντιπροσωπείας να στηρίξουν τo Αριστερό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο ως τη δύναμη εκείνη στο ΤΕΕ, που με αταλάντευτη στάση και ανεξάρτητη από τις κυβερνητικές σκοπιμότητες στόχευση, δηλώνει ότι παλεύει για την ανατροπή της αντιλαικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε επίδοξου συνεχιστή τους, που λέει αταλάντευτα «Έξω η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ από τη χώρα», που απαιτεί να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός την κρίση, προβάλλοντας ένα πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής. 
Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των βάρβαρων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, που απαιτεί τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη-έξοδο από ευρώ και ΕΕ, που παλεύει να μην περάσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών και απαιτεί δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, ενημέρωση συγκοινωνίες.
Ένα πρόγραμμα που ζητά δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες και έργα με όφελος για την κοινωνία, παλεύει να μην περάσουν τα ΣΔΙΤ, οι χαριστικές συμβάσεις παραχώρησης σε τράπεζες και επενδυτές και δεν φοβάται να πει καθαρά ότι ένας τέτοιος δρόμος περνά από την εθνικοποίηση με κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, με το να περιέλθουν οι παραγωγικές μονάδες που καταστρέφονται και εγκαταλείπονται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, στον έλεγχο των εργαζομένων.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
Με τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, με το Ν.4254/14 που επιτρέπει την άσκηση του επαγγέλματος σε πτυχιούχους 3ούς διάρκειας σπουδών και κολεγίων, με τις πιστοποιήσεις για την άσκηση ενεργειακών επιθεωρήσεων ή επιθεωρήσεων δόμησης, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Πολυτεχνείου έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα. 
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην τελευταία πράξη διάλυσής τους. Αφενός με τα υπό έκδοση ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα που έρχονται να διασπάσουν το ενιαίο χαρακτήρα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, και αφετέρου το νομοσχέδιο Σπίρτζη για το Μητρώο Συντελεστών Τεχνικών Έργων», που δημιουργεί μηχανικούς διαφορετικών ταχυτήτων με κατόχους πτυχίων διαφορετικής τάξης, επιβάλλοντας δυσπρόσιτες προϋποθέσεις για την μετάβαση σε ανώτερα πτυχία, προσβάσιμα μόνον από επιχειρήσεις. Επιπλέον η εισαγωγή των νέων στο επάγγελμα θα γίνεται με μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα και με όρους μαθητείας για τέσσερα χρόνια από την εγγραφή στο ΤΕΕ. 
Απαιτούμε εδώ και τώρα την απόσυρση του νομοσχεδίου Σπίρτζη για τα μητρώα και απαιτούμε την απόσυρση των ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Απαιτούμε την επαναφορά των ενιαίων επαγγελματικών δικαιωμάτων με μόνη προϋπόθεση το δίπλωμα πενταετούς φοίτησης με ταυτόχρονη κατάργηση του Ν.4254/14 ο ποίος καταργεί πλήρως τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. 

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Εθνικοί Εργολάβοι και Μαυρογιαλούροι της συμφοράςΠριν από τις Εθνικές εκλογές του Γενάρη του 2015, στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόταν ότι όταν θα γινόταν Κυβέρνηση, θα προχωρούσε σε ενδελεχή έλεγχο και τροποποίηση των συμβάσεων παραχώρησης των πέντε αυτοκινητοδρόμων της χώρας από τη Βουλή των Ελλήνων, στην οποία θα περιλάμβανε διόρθωση των σκανδαλωδών παραχωρήσεων προς τους εργολάβους, στις οποίες είχε προχωρήσει η Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και τις οποίες είχε καταγγείλει στην Βουλή των Ελλήνων ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε. Για να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είχε αναγνωρίσει μεταξύ άλλων στους παραχωρησιούχους, προκειμένου να δικαιολογήσει το σταμάτημα των έργων από μέρους τους, «ανωτέρα βία» εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, προνόμιο, που δεν αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα σε κανέναν πολίτη αυτής της χώρας για τα χρέη του στις Τράπεζες και το Ελληνικό δημόσιο.
Αντί αυτών, μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και στα πλαίσια της μνημονιακής κυβίστησης, ο κατά δήλωσή του «αριστερός Υπουργός κ. Σπίρτζης» (καθοδηγούμενος ίσως από τη σκιά του Άρη Βελουχιώτη) και εξαργυρώνοντας την υπουργοποίησή του, προχώρησε στην υπογραφή μνημονίων συναντίληψης για κάθε αυτοκινητόδρομο χωριστά, συμφωνώντας, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα όπως ισχυρίστηκε, να καταβληθούν στους παραχωρησιούχους 350 εκ. ευρώ, έναντι ενός δισ. ευρώ που εκείνοι απαιτούσαν.
Η τελική συμφωνία και οι τεχνικές λεπτομέρειες από τις οποίες θα αποδεικνυόταν το εύλογο των απαιτήσεων των παραχωρησιούχων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας και δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή.

Ετσι θα "θωρακιστεί" το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή?

Αντιγράφουμε και προσυπογράφουμε από το fb συναδέλφου:

Για να "θωρακιστεί" ΤΟ γήπεδο και να είναι "απρόσβλητο σε προσφυγές και μπλόκα τρίτων", θα πρέπει : 
α) να αλλάξουμε (σύμφωνα με το άρθρο "εξ ολοκλήρου απ την αρχή!") το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας 
β) να ανακατέψουμε "αφρόκρεμα" νομικών με "δυνατούς" συνταγματολόγους και "παλιά μέλη" του ΣτΕ! 
γ) να πασάρουμε ακόμη 4 αναπλάσεις στην Αθήνα... 
μα τόσο δύσκολο έχει γίνει πια να κατασκευαστεί ένα γήπεδο 30.000 θέσεων σε περιοχή Προστασίας? 

Πάμε..."Νέα Αθήνα!" θωρακισμένοι για τα καλά! 


Ολες οι νομικές κινήσεις της κυβέρνησης για να καταστήσει «αδιάβλητο» από προσφυγές το νομοθετικό πλαίσιο του πρότζεκτ «Νέα Αθήνα» και το νέο «πράσινο»… σπίτι, με τη συνολική αλλαγή πάνω στον υπάρχοντα νόμο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Contra.gr 


Το κυβερνητικό σχέδιο για μεγάλες αναπλάσεις στην περιοχή της Αθήνας (Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Λ. Αλεξάνδρας-Λυκαβηττός, Βοτανικός, ιστορικό κέντρο της Αθήνας) στις οποίες θα περιλαμβάνεται και νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού κι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στου Γουδή, περνάει πλέον στο επόμενο… level.

Μετά από περίπου πέντε εβδομάδες όπου υπήρξαν οι πρώτες συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής (κυβέρνηση, δήμος, Ερασιτέχνης, Alpha Bank, AEG), τις επίσημες κι ανεπίσημες δηλώσεις, τις «εσωτερικές» συσκέψεις και τη διυπουργική της περασμένης Τετάρτης (20/4) στο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς ΠΕΚΑ και Αθλητισμού, έρχεται πλέον η ώρα των… πράξεων για το σχέδιο της «Νέας Αθήνας» και το νέο «πράσινο» γήπεδο στου Γουδή.

Από τούδε και στο εξής όλο το βάρος θα πέσει στην όσο το δυνατόν πιο άρτια προετοιμασία του κατάλληλου νομικού/νομοθετικού πλαισίου, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» και θα «θεμελιωθεί» όλο το πρότζεκτ και όλες οι αναπλάσεις. Με την κυβέρνηση να έχει «στοχεύσει» τον Σεπτέμβριο ως πρώτο χρονικό «σημείο-κλειδί», επιθυμώντας (όπως φάνηκε και απ’ τα όσα ειπώθηκαν στην διυπουργική) όλο το νομοθετικό να είναι ως τότε πανέτοιμο, προκειμένου να περάσει προς ψήφιση από τη Βουλή.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟ «ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙ»

Την Τρίτη τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Μαρτίου – Μέχρι την Παρασκευή η πληρωμή
Την Τρίτη 25/4 έρχονται τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Μαρτίου του ΕΦΚΑ σε 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Τα νέα «ραβασάκια» αναρτώνται από αύριο και θα αφορούν τις εισφορές του περασμένου Μαρτίου. Πρόκειται για τον τρίτο «λογαριασμό» του τρέχοντος έτους, ο οποίος πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή 28 Απριλίου, αν δεν δοθεί παράταση. Τα ειδοποιητήρια έρχονται και αυτήν τη φορά με σχετική καθυστέρηση, η οποία αποδίδεται από αρμόδια στελέχη στην προσπάθεια που καταβλήθηκε να ενσωματωθούν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Οι διορθώσεις και οι αλλαγές αφορούσαν μερικές χιλιάδες ασφαλισμένους που εμφανίστηκαν στο πρώτο δίμηνο με λάθος στοιχεία ή χρεώθηκαν εισφορές αναντίστοιχες με την ασφαλιστική τους εικόνα. Για παράδειγμα έλαβαν ειδοποιητήρια να πληρώσουν άτομα που είναι σήμερα ήδη συνταξιούχοι, άλλοι έλαβαν «ραβασάκι» για επάγγελμα που έχουν εγκαταλείψει κ.λπ. Οπως αναφέρουν στελέχη του νέου υπερ-Ταμείου, ό,τι δεν κατέστη εφικτό να διορθωθεί αυτήν τη φορά θα αντιμετωπιστεί στην επόμενη.

Ούτε αυτήν τη φορά θα υπάρχει στα ειδοποιητήρια το κονδύλι για τις εισφορές επικούρισης και εφάπαξ (πρόνοια). Οσοι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικούριση (7%) ή και εφάπαξ (4%) θα πρέπει να περιμένουν έως το «ραβασάκι» για τις εισφορές Μαΐου ή το αργότερο Ιουνίου, που θα είναι πληρωτέο τέλη Ιουνίου ή τέλη Ιουλίου αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν συσσωρευθεί αναδρομικά 4 ή 5 μηνών για τους περίπου 350.000 αυτοαπασχολούμενους που έχουν επικουρική ασφάλιση ή και ασφάλιση πρόνοιας (εφάπαξ).

Για όλους όσοι ασφαλίζονται και στους δύο κλάδους, το κονδύλι θα είναι σεβαστό, καθώς πρέπει να υπολογίζουν 11% στο μηνιαίο εισόδημα του 2015 για 4-5 μήνες.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Το αποκορύφωμα της λιτότηταςΣήμερα ανακοινώθηκαν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013-2016 από την ΕΛΣΤΑΤ. Η εικόνα είναι καταλυτική για την «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση που «θα κρατήσει την κοινωνία όρθια»:

Δηλαδή:
Ο βασικός μοχλός μνημονιακής «προσαρμογής» ήταν και παραμένει η συντριβή των δημοσίων δαπανών. Αυτή είναι η κύρια μορφή λιτότητας και όχι η αύξηση της φορολογίας για την οποία δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και οι μνημονιακοί, αλλά το κάνουν γιατί τώρα χτυπήθηκαν και οι ίδιοι. Η συντριβή των δημοσίων δαπανών συνεχίστηκε ασμένως από την κυβέρνηση Τσίπρα το 2016. Κυβέρνηση λιτότητας με παράσημο.
Η λιτότητα πήρε βεβαίως και βαριά φορολογική μορφή το 2016 διότι ανέβηκε κατά πολύ το φορολογικό εισόδημα της κυβέρνησης σε σχέση με το 2014-15, φτάνοντας σχεδόν το 50% του ΑΕΠ. Κυβέρνηση λιτότητας με δεύτερο παράσημο.
Μετά τη βίαιη αυτή επίθεση στη συνολική ζήτηση, το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος του ρυθμού ανάπτυξης 0% το 2016 και όχι τα φληναφήματα περί «καθυστέρησης» στην αξιολόγηση που δήθεν προκαλούν αβεβαιότητα και δεν αφήνουν την οικονομία να εκτιναχθεί. Δεν υπάρχουν ελατήρια που εκτινάσσονται όταν ο δημόσιος τομέας υιοθετεί τέτοια λιτότητα.
Το δημόσιο χρέος διογκώθηκε την ίδια περίοδο, ανεβαίνοντας ξανά στο 179% του ΑΕΠ. Αντί για διαγραφή, έχουμε χρέος που γίνεται βαρύτερο. Κυβέρνηση λιτότητας με τρίτο παράσημο.

Και πώς πέτυχε τον περιορισμό των δαπανών το 2016 η «αριστερή» μας κυβέρνηση; Ένας από τους τρόπους ήταν ο περιορισμός των δημοσίων επενδύσεων:

Υπογράφηκε η ΚΥΑ - Ποιοι επαγγελματίες υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS εντός τριμήνου


Υπογράφηκε σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας με την οποία καθορίζονται οι κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που υποχρεούνται, εντός τριών μηνών, να εγκαταστήσουν POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4446/2016.


Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα (30) ημερών προ της παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών. 

Ποιοι θα ασκούν ελέγχους

Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και τη βεβαίωση των παραβάσεων ορίζονται:

· Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας της Αγοράς Προϊόντων & Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και

· Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Οι υπηρεσίες της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. και οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., εφόσον στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν βάση των αρμοδιοτήτων τους, διαπιστώσουν παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 65 του ν. 4446/2016, υποχρεούνται να ενημερώσουν εγγράφως τις προαναφερθείσες αρμόδιες αρχές για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Διόδια σε Μεταμόρφωση, Κηφισιά και Άγιο Στέφανο?Κάλεσμα Παρέμβασης

Την Τριτη 25 Απριλίου θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το θέμα των Διοδίων, οπού μετά και τη θετική γνωμοδότηση του υπουργείου περιβάλλοντος για τα ηλεκτρονικά διόδια στην Αττική, είναι θέμα χρόνου να δούμε τα διόδια (οχι τα κουβούκλια) σε Μεταμόρφωση, Κηφισιά και Άγιο Στέφανο και φυσικά σε λίγο θα τα "δούμε" ΠΑΝΤΟΥ!!!

ΘΑ ΤΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ;

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 3.00μ.μ

στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

λέμε

ΟΧΙ σε ΝΕΑ αλλα και σε ΠΑΛΙΑ ΔΙΟΔΙΑ στην ΑΤΤΙΚΗ

Είναι προφανής ο στόχος των εταιρειών να εκμεταλλευτούν τις αναγκαστικές μέσω του αυτοκινητόδρομου τοπικές μετακινήσεις.

Η Β.Α.Αττική που παραμένει κυριολεκτικά αποκλεισμένη με το Δήμο Ωρωπού να έχει μέσα στα όρια του , 8 σταθμούς διοδίων(!), οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι κι οι επισκέπτες, υποχρεώνονται για την καθημερινή τους μετακίνηση, είτε να πληρώνουν 2 μισθούς το χρόνο σε διόδια, είτε να ταλαιπωρούνται εξωφρενικά και να ρισκάρουν τις ζωές τους κυριολεκτικά στους επικίνδυνους καρόδρομους-παράδρομους.

Στο τμήμα της Ε.Ο από Μεταμόρφωση μέχρι τα όρια του Νομού Αττικής η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει εκτός από τους ήδη εγκατεστημένους σε Αφίδνες, Καπανδρίτι, Μαλακάσα ,Αυλώνα, την εγκατάσταση άλλων 8 σταθμών διοδίων σε Μεταμόρφωση, κόμβο Καλυφτάκη, Βαρυπόμπη και Αγ.Στέφανο.

Οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν μετατραπεί από δημόσιο κοινωνικό αγαθό στρατηγικής σημασίας σε εμπόρευμα-μέσο κερδοσκοπίας εργολάβων και τραπεζών.

Είμαστε η μόνη χώρα όπου επιβάλλονται διόδια σε έτοιμους δρόμους που τους πληρώναμε επί χρόνια, με σκοπό να κατασκευαστούν άλλοι αυτοκινητόδρομοι, σε άλλη περιοχή της χώρας.

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

«Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» – Ειδική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης για τη ΒΙΟΜΕ

«Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» – Ειδική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης για τη ΒΙΟΜΕ

_MG_2268candy– Πεινάω, τι έχουμε;
– Αυτό! Πατέ μοσχαριού για σκυλιά και γάτες. Πλούσιο σε βιταμίνες και πρωτεΐνες!
– Με κοροϊδεύεις;
– Όχι. Δεν μου έφταναν τα λεφτά να αγοράσω τιποτ’ άλλο.
Το Θέατρο Τέχνης ταξιδεύει στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ, στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει στις 15 Μαΐου το έργο «Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο στο χώρο του εργοστασίου. Ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του Ιταλού νομπελίστα σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη.
Για την οικονομική στήριξη της δράση, διοργανώνεται μια ειδική παράσταση του «Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» τη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 21:00 στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα), με δωρεάν είσοδο και ελεύθερη συνεισφορά. Πρόκειται για μια ευκαιρία να έρθει ο κόσμος σε επαφή με τους ανθρώπους της ΒΙΟ.ΜΕ και να γνωρίσει τα προϊόντα τους.
Η δράση γίνεται με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Λίγα λόγια από τους εργαζομένους της ΒΙΟ.ΜΕ.
Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ. μετά την εγκατάλειψη από την εργοδοσία το 2011, αποφασίσαμε μέσα από την συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων, την επαναλειτουργία του εργοστασίου με κάθε μέσο. Από εκείνη την στιγμή μέχρι και σήμερα δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε για τον σκοπό αυτό . Μπήκαμε στην διαδικασία να αλλάξουμε την παραγωγή με μια διαφορετική φιλοσοφία ποιο φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και λειτουργούμε το εργοστάσιο κρατώντας ζωντανή την παραγωγή και τους ανθρώπους που συμμετέχουν. Συμμετέχουμε καθημερινά στην διαδικασία του «εργατικού έλεγχου στην παραγωγή και στην αυτό/διεύθυνση μέσα από την συνέλευση των εργαζομένων» και στην πρόταση προς όλη την εργατική τάξη για αυτοδιαχείριση στην παραγωγή και την ανάληψη της ευθύνης για την λειτουργία της κοινωνίας από εμάς τους ίδιους .
Αγωνιστικά οι εργαζόμενοι στην συνεργατική εργαζόμενων στην ΒΙΟ.ΜΕ.