Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Το ΔΝΤ κτυπά δύο φορές

Καζίνο και φτώχεια
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ από εδώ

 «Λίγες περιοχές στην Ευρώπη δέχθηκαν ένα τόσο σοβαρό κτύπημα από την παγκόσμια οικονομική κρίση όσο η καρδιά της βιομηχανίας στην ανατολική Ουκρανία, έδρα τεράστιων επιχειρήσεων στη βιομηχανία χάλυβα και μετάλλου, όπου οι παραγγελίες έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά παγώσει και οι τιμές έχουν καταρρεύσει».
 Έτσι ξεκινούσε το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ντέϊβιντ Στερν στους Νιού Γιορκ Τάϊμς με τίτλο «Η οικονομική κρίση εξαπλώνεται στην ανατολική Ουκρανία». Το ρεπορτάζ δεν αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις. Είναι δημοσιευμένο στις 08/04/2009 και αφορά την «ξεχασμένη» κρίση του 2008, καθώς η Ουκρανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες, που επλήγη από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Προσέφυγε μάλιστα στο ΔΝΤ, μία ημέρα μετά την ανάλογη προσφυγή που είχε κάνει η Ισλανδία, μία ακόμη χώρα που πλήρωνε από πολύ νωρίς το τίμημα της κρίσης, πριν ακόμη ανακαλύψουμε στην Ελλάδα το ΔΝΤ αλλά και την ΕΕ-θυμάμαι σε συσκέψεις στην εφημερίδα που εργαζόμουν, στην Ελευθεροτυπία, το 2010 δεν ήθελαν να πιστέψουν τον ερχομό του ΔΝΤ, λέγοντας πως η Ελλάδα ανήκε στην ΕΕ και το ευρώ, άρα δεν θα μπορούσε να δεχθεί παρεμβάσεις που προορίζονταν μέχρι τότε για υποανάπτυκτους της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής ή χωρών του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ως αντεπιχείρημα για αυτό που φαινόταν ήδη να έρχεται έφερνα το γεγονός ότι το ΔΝΤ είχε ήδη παρέμβει σε χώρες της ΕΕ(Ουγγαρία, Λετονία) ή φιλόδοξες κάποτε να ενταχθούν σε αυτήν(Ουκρανία).

 Το "Ουκρανικό 2008"
 
 Οι πρόσφατες λοιπόν εξελίξεις στην Ουκρανία μου θύμισαν το «ουκρανικό 2008», το οποίο περνούσε μάλλον απαρατήρητο από τα ελληνικά ΜΜΕ ή οι όποιες αναφορές(κυρίως σε οικονομικές σελίδες) αφορούσαν τις ανησυχίες για τις ελληνικές επενδύσεις και το μέλλον των αναπτυσσόμενων ελληνοουκρανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.*
Τη δεκαετία του 2000 και μέχρι το φθινόπωρο του 2008 η Ουκρανία παρουσίαζε μία σημαντική οικονομική ανάκαμψη, η οποία οφειλόταν κυρίως στην εξαγωγή χάλυβα και μετάλλων, οι τιμές των οποίων ήταν αρκετά υψηλές εκείνη την περίοδο και στην υπερχρέωση των ουκρανικών τραπεζών, κατά το… πρότυπο όλων των αναπτυσσόμενων οικονομιών, είτε επρόκειτο για χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού», είτε για την περιφέρεια της ευρωζώνης. Παρά την ανάπτυξη πάντως η Ουκρανία ουδέποτε έφθασε τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ, σε αντίθεση με τα άλλα κράτη «δορυφόρους», επισημαίνει πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC.
 Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 η οικονομία της Ουκρανίας αναπτυσσόταν με υψηλούς ρυθμούς 6,3% το χρόνο και παρουσίαζε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Οι εξαγωγές αυξάνονταν σε ποσοστό ρεκόρ κατά 50% ετησίως, οι άμεσες επενδύσεις ανέρχονταν σε 9 δισ. δολάρια και κάλυπταν πλήρως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα της Εθνικής(κεντρικής) Τράπεζας είχαν φθάσει στο υψηλό των 37 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο κατέρρευσε η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Lehman Brothers, προκαλώντας διεθνές πάγωμα των τραπεζικών πιστώσεων.
 Μία από τις άμεσες επιπτώσεις της κατάρρευσης και της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήτα η κατακόρυφη πτώσης διεθνώς της ζήτησης για πρώτες ύλες(εμπορεύματα), με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου, των μετάλλων και άλλων αγαθών-στην πραγματικότητα η διεθνή χρηματιστηριακή κατάρρευση του 20001(dot.com), είχε δημιουργήσει μία νέα χρηματιστηριακή φούσκα με επίκεντρο το πετρέλαιο, τα βασικά μέταλλα και τα αγροτικά προϊόντα.

Αρνητική ανάπτυξη

«Ριζοσπάστης»: Δίνουν παραλίες, λιμάνια και ποτάμια για εμπορική εκμετάλλευση


Ο «Ριζοσπάστης» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών που ισχύει από τις 13 Φλεβάρη, το είδαμε εδώ


Σε εκτεταμένη παραχώρηση στους δήμους, αιγιαλών, ελεύθερων παραλιών, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών της χώρας που δεν έχουν ακόμα περάσει στα χέρια εταιρειών, με στόχο οι δήμοι ή επιχειρηματίες να τις εκμεταλλευτούν εμπορικά, προχώρησε η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης. Η ΚΥΑ αυτή υπογράφηκε στις 11 Φλεβάρη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δύο μέρες μετά (αρ. 328).
Όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη, η απόφαση βάζει έναν απαράβατο όρο για να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις στους δήμους. Το αντάλλαγμα λοιπόν είναι να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα. Το 20% αυτών των εσόδων θα εισπράττει το κράτος. Εάν δεν υπάρχει εμπορική αξιοποίηση και έσοδα από ομπρέλες, ξαπλώστρες, υπηρεσίες προς τους λουόμενους και σταθερές ή τροχήλατες καντίνες, δεν παραχωρείται τίποτα!

Η συγκεκριμένη απαράδεκτη τακτική ισχύει εδώ και λίγα χρόνια (σ.σ. αντίστοιχη ΚΥΑ είχε εκδοθεί και το 2009 με ισχύ έως το 2012) και ερχόταν να συμπληρώσει την πάγια πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της παράδοσης παραλιών, ορεινών όγκων, εκτάσεων δίπλα σε λίμνες και ποτάμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Ομως, τώρα, με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, θεσπίζονται μερικές νέες ρυθμίσεις που εντείνουν αυτή την εμπορευματοποίηση μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Εξέλιξη που δείχνει και το χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης ως κομματιού του κράτους που υλοποιεί στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της παραχώρησης σε επιχειρηματίες. Αλλωστε, πολλοί δήμοι καλοβλέπουν αυτή την απόφαση και μάλιστα έχουν σπεύσει σε σχεδιασμούς με το σκεπτικό ότι θα έχουν πολλά έσοδα από την ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για αναψυχή, ξεκούραση, για ένα μπάνιο, μια εκδρομή, για όσους μπορούν να το αντέξουν αυτό οικονομικά.
Επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων και παραλιακών καταστημάτων

Ιδιωτική χωροταξία το «νέο» σχέδιο για το Κάβο Σίδερο!

Αναδημοσίευση από τους ΑΜΑΚ, άρθρου της Β. Σφακιανάκη.

Αρχίζει λοιπόν να ...έρχεται το «νέο» σχέδιο για το Κάβο Σίδερο.
«Αρχίζει», γιατί πρόκειται μόνο για ένα προκαταρκτικό -αν και πολύ σημαντικό- βήμα στην αδειοδότησή του. Ακολουθούν πολλά άλλα.
«Νέο» γιατί παρά την προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστεί ως διαφορετικό, η μοναδική διαφορά του είναι η ήδη γνωστή, δηλαδή ένα «μικρότερο» σχέδιο, αλλά στην ίδια έκταση και με τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνο που ακύρωσε πανηγυρικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τι έγινε λοιπόν τόσον καιρό;
Τι περίμεναν εταιρεία, κυβέρνηση, και η «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» που έχει εντάξει το έργο στις Στρατηγικές Επενδύσεις και τις fast trackδιαδικασίες, για να εμφανίσουν αυτό το «ένα βήμα παραπάνω» στην αδειοδότηση;
Αυτό που περίμεναν και παράλληλα μεθόδευαν, ήταν η ψήφιση μιας σειράς νόμων που ιδιωτικοποιούν το χωροταξικό σχεδιασμό.
Μέχρι σήμερα, ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν καθορίζει χρήσεις γης, δεν δεσμεύει τα ιδιωτικά έργα στην εκτός σχεδίου δόμηση, δεσμεύει μόνο τα έργα δημοσίου ενδιαφέροντος και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που καθορίζουν τις χρήσεις γης. Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια βέβαια, κάνουν ότι μπορούν για ν’ αποφύγουν δεσμεύσεις μη δημοφιλείς, όπως περιορισμούς στη δόμηση.
Ωστόσο, αυτό που γενικά η νομοθεσία δεν επέτρεπε μέχρι πρότινος και προ successstory, ήταν να μπορούν οι ιδιώτες να χωροθετούν οργανωμένη δόμηση εντελώς μόνοι τους, ή μάλλον με τη συνδρομή πολιτικών αποφάσεων. Αυτό ήρθαν να «επιλύσουν» μια σειρά μνημονιακοί νόμοι, με πρώτο στη σειρά το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (Ν. 3894/2010), γνωστό ως fasttrack. Οι νόμοι αυτοί παρακάμπτουν τις  υπηρεσίες και την κοινωνία και μάλιστα στ’ όνομα της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα και της ανάπτυξης!
Έτσι, διαμορφώνεται μια κατάσταση όπου αντί να προσαρμόζεται ο επενδυτής στη νομοθεσία, προσαρμόζεται η νομοθεσία στον επενδυτή.
Ας δούμε λοιπόν τι έγινε;

Φωτογραφίες από τη σημερινή αστυνομική θηριωδία

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Έκρηξη αυταρχισμού απέναντι στους εργαζόμενους που δε σκύβουν το κεφάλι

Χημικά και πολλές προσαγωγές από το πρωί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σπρωξίματα, χημικά, γκλομπ άγριες και στοχοποιημένες επιθέσεις και λίγο αργότερα στο Σύνταγμα για να απομακρυνθούν από το υπ. Οικονομικών οι διαδηλωτές. Αρκετοί τραυματίες από τις επιθέσεις των ΜΑΤ (ένστολοι χρυσαυγίτες είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς), τα οποίοι επέδειξαν πρωτοφανή λύσσα. Οι συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόϊκα πρέπει να γίνονται χωρίς διαδηλωτές, δε θα τους κάνουμε όμως τη χάρη. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο εδώ και εδω


H εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι: "Σε όργιο βίας και τρομοκρατίας προχώρησε για άλλη μια φορά η μνημονιακή Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις. Από το πρωί και ενώ εξελίσσονταν ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εργαζομένων σε διαθεσιμότητα, σημειώθηκαν απρόκλητες επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής. Αποτέλεσμα τους ήταν αρκετοί τραυματισμοί εργαζομένων με τέσσερεις από αυτούς να μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ανάμεσα τους το μέλος της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Θέμης Μπαλασόπουλος καθώς και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Χριστόδουλος Ευθυμίου.
Ταυτόχρονα, έγιναν δεκάδες προσαγωγές, μεταξύ των άλλων και του μέλους της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Γρηγόρη Καλομοίρη, η οποία μετατράπηκε σε σύλληψη. Η Κυβέρνηση των υπηρετών της Τρόικα γνωρίζει καλά πως η πολιτική της δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας και καταφεύγει έτσι στον αυταρχισμό και την καταστολή.
Απέναντι σε εργαζόμενους που υπερασπίζονται το δικαίωμα τους στη δουλειά, την αξιοπρέπεια και τη ζωή τους, μόνο η βία της απέμεινε ως ύστατο μέσο. Ελπίζουν πως τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους θα καταστείλουν τις κοινωνικές αντιστάσεις που συνεχώς διογκώνονται. Να ξέρουν πως ματαιοπονούν, δεν μας φοβίζουν, ο αγώνας των εργαζομένων θα μετατρέψει σύντομα την πολιτική τους σε παρελθόν".
 
H OΛΜΕ αναφερόμενη στα γεγονότα επισημαίνει πως: "Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη σύλληψη συναδέλφων μας εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων που διαμαρτύρονταν ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ μια πολιτική, που καταδικάζει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Καταγγέλλουμε τη σύλληψη του Προέδρου της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη, και άλλων συναδέλφων μας, οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και διαδήλωναν ειρηνικά, έξω από το Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης ενάντια στην εξαθλίωσή τους.
Απαιτούμε να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι. Απαιτούμε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός και κανείς εργαζόμενος. Κανένας εργαζόμενους δεν περισσεύει. Να γυρίσουν όλοι στις δουλειές τους. Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους".

Τράπηκε σε φυγή ο πρόεδρος του ΔΣ ΕΤΑΑ Α. Σελλιανάκης

Αναδημοσίευση από το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ

Η δυναμική κινητοποίηση, που οργανώθηκε με απόφαση της ΔΕ ΤΕΕ χθες το μεσημέρι στο ΕΤΑΑ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα σύσσωμου του τεχνικού κόσμου, να ακυρωθούν στην πράξη οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις του προέδρου του ΔΣ ΕΤΑΑ Α. Σελλιανάκη, χωρίς την έγκριση των μελών του ΔΣ του Ταμείου, σε συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας, να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νόμου για την είσπραξη ασφαλιστικών οφειλών μέσω ΚΕΑΟ, που οδηγεί στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων χιλιάδων μηχανικών.
Από την πλευρά του ο κ. Σελλιανάκης, που με απόφαση της ΔΕ ΤΕΕ χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητο πρόσωπο για το ΤΕΕ και τους Μηχανικούς εμφανίστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ ΕΤΑΑ προκειμένου να καταγράψει ματαίωση της συνεδρίασης του οργάνου, λόγω έλλειψης απαρτίας και αμέσως τράπηκε σε φυγή, αποφεύγοντας να δώσει εξηγήσεις στους παριστάμενους Μηχανικούς, που βρίσκονταν στο χώρο, παρουσία του προέδρου ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη, μελών της ΔΕ ΤΕΕ εκπροσώπους τεχνικών επιστημονικών συλλόγων και φορέων. Επίσης στην κινητοποίηση συμμετείχαν και διαμαρτυρόμενοι δικηγόροι, που αντιμετωπίζουν επίσης άμεση απειλή κατασχέσεων, λόγω ασφαλιστικών οφειλών. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε ενημερωτική, με το λόγο να παίρνει πρώτα ο αντιπρόεδρος του ΕΤΑΑ και πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ κ. Γ. Γαμβρίλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων των ασφαλισμένων, με στόχο να αποφευχθούν οι ενέργειες που «οδηγούν στα βράχια τόσο το Ταμείο, όσο και τους ασφαλισμένους». Και τόνισε πως θέματα όπως η μη αύξηση των εισφορών και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων, έπρεπε να είχαν λυθεί... χθες. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρ. Σπίρτζης αφού ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τις ενέργειες της Δ.Ε. ΤΕΕ με κυρίαρχη την απόφαση για παραπομπή του κ. Σελλιανάκη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, προκαλώντας παρατεταμένα χειροκροτήματα, υπογράμμισε πως ο αγώνας της διοίκησης του ΤΕΕ δεν θα σταματήσει έως ότου λυθούν τα καυτά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και μάλιστα θα υπάρξει συνεννόηση με τους φορείς των γιατρών και των δικηγόρων για -από κοινού- μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συντονιστικού για το δικαίωμα στην κατοικία και στην πόλη

Αναδημοσίευση από Encounter Athens

Κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συντονιστικού για το δικαίωμα στην κατοικία και στην πόλη



Στις 12 Μαρτίου, 13 χώρες κινητοποιούνται ενάντια στην κτηματομεσιτική έκθεση MIPIM σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και στις Κάννες


Η ΜΙΡΙΜ*, (Marché International des Professionnels de l’Immobilier, Διεθνής έκθεση επαγγελματιών του κτηματομεσιτικού κλάδου), όπως κάθε χρόνο από την ίδρυσή της το 1992, θα πραγματοποιηθεί στις Κάννες. Φέτος, από τις 11 μέχρι τις 14 Μαρτίου, 20.000 άτομα περίπου, επενδυτές, κατασκευαστικές εταιρείες, εργολάβοι, δημόσιοι οργανισμοί, τράπεζες, … θα κλείνουν δουλειές επί 4 μέρες … Και τι δουλειές!

Φορείς του δημοσίου πωλούν εκτάσεις και μεγάλα πολεοδομικά πρότζεκτ στους εργολάβους. Οι εργολάβοι πωλούν στους επενδυτές, οι οποίοι δανείζονται από τράπεζες, στη συνέχεια νοικιάζουν ή πωλούν στους ενδιαφερόμενους. Παράλληλα, νομικοί σύμβουλοι, φοροτεχνικοί και πολεοδόμοι ανταλλάσσουν επιτυχημένες συνταγές για να ανεβάσουν τις τιμές των ακινήτων, να απορρυθμίσουν τα επιτόκια, να τοποθετήσουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, κέρδη τα οποία θα επανεπενδυθούν σε άλλα προγράμματα ανάπτυξης ακινήτων, χωρίς να έχουν φορολογηθεί…

Όλα πωλούνται στην ΜΙΡΙΜ, η περιουσία κρατών και περιφερειών, οι κεντρικές ή περιφερειακές γειτονιές της Μόσχας, του Παρισιού, της Ιστανμπούλ, του Βερολίνου, του Λονδίνου, του Δουβλίνου, της  Βαρσοβίας, της Βουδαπέστης…. και πολλών άλλων, εκτάσεις που φιλοξενούν παραγκουπόλεις στο Μουμπάι, τη Λουάντα, το Ρίο ντε Τζανέιρο ή το Σάο Πάολο, οι περιοχές των εκτοπισμένων του Μπαμάκο, του Ουαγκαντούγκου… Αυτή τη χρονιά θα προστεθούν ίσως κι οι ακτές και τα νησιά της Ελλάδας…

Πωλούν την κληρονομιά μας, τις γειτονιές μας, τον τόπο που ζούμε!  Έρχονται να μας ενοχλήσουν, να μας κυνηγήσουν, με τα πολεοδομικά τους πρότζεκτ, την κατασκευή των πύργων γραφείων τους, τις επιχειρηματικές τους συνοικίες, τα γήπεδα γκολφ, κι άλλα μεγάλα άχρηστα έργα όπως η Νοτρ-Νταμ ντε Λαντ**, έργα που αποφασίζονται και οργανώνονται στις Κάννες.

Γιατί η ΜΙΡΙΜ είναι επίσης μια αγορά όπου πωλούνται εκτάσεις και προγράμματα αστικής ανάπτυξης που συχνά σχετίζονται με πολιτιστικά γεγονότα (διεθνείς εκθέσεις, πολιτιστικές πρωτεύουσες…), αθλητικά γεγονότα (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, …) όταν δεν είναι απλώς οι ορέξεις της αγοράς ακινήτων που δημιουργούν αυτά τα γεγονότα. 25 προηγούμενες ΜΙΡΙΜ από το 1990 έχουν παγκοσμιοποιήσει την κερδοσκοπία στη γη, έχουν νομιμοποιήσει τη λογική της συνεχούς υπερτίμησης των ακινήτων, καταδικάζοντας ολόκληρες κοινότητες να πληρώνουν όλο και  ακριβότερα για τη κατοικία τους ή να κατοικούν όλο και πιο μακριά (ή να εκτοπίζονται από τον τόπο κατοικίας τους).

Συγκέντρωση ΟΛΜΕ και ΠΟΕ ΟΤΑ στο ΥΔΜΗΜ στις 1μμ

Σε επεισόδια που έγιναν το πρωί (στις 6:30πμ) από διαθέσιμους και σχολικούς φύλακες συνελλήφθησαν 15 άτομα. Πρίν από λίγο αφέθησαν ελεύθεροι οι 11 συνάδελφοι έμειναν μέσα οι 4. Επίσης σε περικύκλωση του ΥΠ Οικονομικών από τις καθαρίστριες είχαμε δακρυγόνα και λυποθυμίες. Στις 13.00 οι συγκεντρώσεις έξω από το Υπ. Οικονομικών μια και εκεί έχουν μεταφερθεί οι συνομιλούντες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας στην Περιφέρεια Αττικής να πάρουν μέρος στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, στη 1.00 το μεσημέρι μπροστά στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Βασ. Σοφίας 15-Αθήνα) «για να διαδηλώσουμε ενάντια στις επικείμενες απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της τρόικα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
«Να εκφράσουμε με αγωνιστικό και αποφασιστικό τρόπο πως δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση εργαζομένων στο βωμό των ιδεοληψιών και των νεοφιλελεύθερων επιλογών που στοχοποιούν το Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υποβαθμίζουν και διαλύουν τα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα. Κανείς εργαζόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να απολυθεί στις 22 Μαρτίου 2014.
Η Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, είναι πιθανότερη ημέρα επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και για αυτό χρειάζεται να μας βρουν μπροστά τους».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Λίγες μόνο ημέρες  πριν τη λήξη του 8μηνου της διαθεσιμότητας στην οποία έχουν τεθεί 1845 συνάδελφοί μας από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, βρισκόμαστε μπροστά στην πιο κρίσιμη στιγμή για το συνδικαλιστικό μας κίνημα. Η κυβέρνηση υλοποιώντας την πολιτική της τρόικας έχει σχεδιάσει τις πρώτες απολύσεις μονίμων δημόσιων υπαλλήλων. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Κανείς εκπαιδευτικός δεν  πρέπει να απολυθεί στις 22/3/14. Είναι ζήτημα τιμής για το εκπαιδευτικό μας κίνημα.
Συνεχίζοντας και δυναμώνοντας τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις εκπαιδευτικών καλούμε σε
συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Αθήνα (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 15) την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/2/14 στη 1 μ.μ.
Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα να οργανώσουν την μετακίνηση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα με πούλμαν, σε συνεννόηση με τις γειτονικές ΕΛΜΕ και την ομοσπονδία.
Για την διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων μας στην κινητοποίηση αυτή, κηρύσσουμε την ίδια ημέρα στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ. και 2 μ.μ. – 5 μ.μ.). Καλούμε επίσης τα ΔΣ των ΕΛΜΕ που θα οργανώσουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση, να κηρύξουν συμπληρωματικές στάσεις εργασίας την ίδια ημέρα.
ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ
ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΗ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Η διατλαντική συμφωνία, ένας τυφώνας που απειλεί τους Ευρωπαίους

Αναδημοσίευση από http://www.monde-diplomatique.gr

Οι συζητήσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 2008, κατέληξαν στις 18 Οκτωβρίου. Ένας καλός οιωνός για την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσδοκά ότι θα καταλήξει σε ανάλογη συμφωνία με τη Γηραιά Ήπειρο. Το σχέδιο αυτό, « η χούντα των επιχειρηματιών », όπως το ονομάζει η Lori Wallach, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μυστικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζεται ένθερμα από τις πολυεθνικές, καθώς, εάν υιοθετηθεί, θα τους επιτρέπει να φέρνουν ενώπιον της Δικαιοσύνης κάθε κράτος που δεν θα συμμορφώνεται με τους κανόνες του φιλελευθερισμού.

Μπορεί κανείς να φανταστεί πολυεθνικές εταιρείες να σύρουν στα δικαστήρια τις κυβερνήσεις των οποίων ο πολιτικός προσανατολισμός θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών τους ; Μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι οι εταιρείες αυτές θα είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν -και να επιτύχουν !- την καταβολή γενναίων αποζημιώσεων για διαφυγόντα κέρδη από την εφαρμογή μιας πολύ περιοριστικής εργατικής ή και περιβαλλοντικής νομοθεσίας ; Όσο απίθανο κι αν φαίνεται, το συγκεκριμένο σενάριο δεν προέκυψε χθες. Διακρινόταν, ήδη, καθαρά στο σχέδιο της Πολυμερούς Συμφωνίας για τις Επενδύσεις (ΠΣΕ), το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο μυστικών διαπραγματεύσεων, από το 1995 έως το 1997, μεταξύ των 29 κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) [1]. Όταν αντίτυπο του σχεδίου διέρρευσε στη δημοσιότητα την τελευταία στιγμή, κυρίως από τη Monde diplomatique, το κύμα των διαμαρτυριών που προκλήθηκε ήταν χωρίς προηγούμενο και υποχρέωσε τους εμπνευστές του να το αποσύρουν. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το ίδιο σχέδιο επιστρέφει με νέο μανδύα.
Η Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ), την οποία διαπραγματεύονται από τον Ιούλιο του 2013 Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί τροποποιημένη εκδοχή της ΠΣΕ. Προβλέπει ότι η ισχύουσα νομοθεσία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα υποταχθεί στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, που έχουν καθιερωθεί από και για τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις, επί ποινή εμπορικών κυρώσεων για τη χώρα-παραβάτη ή αποζημιώσεων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος των εναγόντων.
Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, οι διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν παρά μέσα σε δύο χρόνια. Η ΤΤΙΡ συνδυάζει, τροποποιώντας τα προς το χειρότερο, τα πιο καταστροφικά στοιχεία των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα. Εάν υιοθετηθεί, τα προνόμια των πολυεθνικών θα αποκτήσουν την ισχύ νόμου και θα δέσουν για τα καλά τα χέρια των κυβερνήσεων. Στεγανοποιημένη από τις όποιες αλλαγές κυβερνήσεων και τις λαϊκές κινητοποιήσεις, η συμφωνία θα εφαρμόζεται με ή παρά τη θέληση των κρατών, καθώς οι διατάξεις της δεν θα μπορούν να τροποποιηθούν παρά με την ομόφωνη συγκατάθεση των χωρών που θα την έχουν υπογράψει. Η συμφωνία θα μεταφέρει στην Ευρώπη το πνεύμα και τους μηχανισμούς του ασιατικού προτύπου της, της Συμφωνίας Συνεργασίας του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), η οποία βρίσκεται σε φάση έγκρισης από 12 χώρες της περιοχής, αφού προωθήθηκε με ζήλο από τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς κύκλους. Οι δύο συμφωνίες, ΤΤΙΡ και ΤΡΡ, θα συγκροτούν μια οικονομική αυτοκρατορία ικανή να υπαγορεύει τους όρους της έξω από τα σύνορά της : κάθε χώρα που θα επιδιώκει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται υποχρεωμένη να υιοθετήσει αυτούσιους τους κανόνες που ισχύουν στο εσωτερικό της κοινής αγοράς τους.

Ειδικά δικαστήρια

Καθώς στοχεύουν στην εκποίηση ολόκληρων κλάδων του μη εμπορευματικού τομέα, οι διαπραγματεύσεις γύρω από την ΤΤΙΡ και την ΤΤΡ διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Οι αμερικανικές αντιπροσωπείες αριθμούν περισσότερους από 600 συμβούλους που έχουν τοποθετήσει οι πολυεθνικές. Οι σύμβουλοι αυτοί διαθέτουν απεριόριστη πρόσβαση στα προπαρασκευαστικά έγγραφα και στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων. Τίποτε δεν πρέπει να διαρρεύσει. Έχουν δοθεί εντολές, δημοσιογράφοι και πολίτες να κρατηθούν μακριά από τις συζητήσεις : θα ενημερωθούν την κατάλληλη στιγμή, με την υπογραφή της συμφωνίας, όταν θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσουν.

Στημένο Γκάλοπ για το Ελληνικό

Του συναδέλφου Πάνου Τότσικα
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για την εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα», το 85% των κατοίκων των όμορων Δήμων, εμφανίζεται να συμφωνεί με την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Αλλά περί ποιάς «αξιοποίησης» πρόκειται;
Σύμφωνα με την προαναφερόμενη δημοσκόπηση οι κάτοικοι της περιοχής «αποδέχονται σχέδιο ανάπτυξης» του Ελληνικού, ώστε «ένα μεγάλο μέρος του να γίνει χώρος πράσινου (πάρκο )με αθλοπαιδιές και άλλες χρήσεις για το κοινό, καθώς και να αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο», ενώ το υπόλοιπο «να δοθεί για διάφορες άλλες αναπτύξεις με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και την κάλυψη της ανεργίας».
Ακόμη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 70% των κατοίκων «αναγνωρίζει ότι οι αντιδράσεις στο έργο αυτό είναι αναμενόμενες και δεν θα πρέπει να γίνουν εμπόδιο για την συνολική αξιοποίηση και την πορεία του έργου».
Είναι προφανές ότι η στημένη αυτή δημοσκόπηση, αποκρύπτει τα πραγματικά σχέδια των κερδοσκόπων που επιδιώκουν να αναλάβουν τον έλεγχο του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, της παραλίας του Αγίου Κοσμά και του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας, για 99 (τουλάχιστον) χρόνια:
  • Αποκρύπτει ότι το ο «χώρος πράσινου» που αναφέρεται στη δημοσκόπηση, θα περιλαμβάνει πολυποίκιλες κτιριακές εγκαταστάσεις, δρόμους, χώρους στάθμευσης και σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρχει πάρκο 2.000 στρεμμάτων , όπως ισχυρίζονται.
  • Αποκρύπτει ότι θα ξηλωθούν όλες οι αθλητικές και λοιπές εγκαταστάσεις από την παραλία του Αγίου Κοσμά και στη θέση τους να γίνουν εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, καζίνο , πολυτελείς κατοικίες, ακόμη και πάνω στην παραλία και τον αιγιαλό, ακόμη και μέσα στην θάλασσα, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Αποκρύπτει ότι η πρόσβαση στην παραλία θα είναι ελεγχόμενη και όχι ελεύθερη, και σε ορισμένες περιοχές θα είναι απαγορευμένη.
  • Αποκρύπτει ότι ο όποιος χώρος πράσινου δεν θα είναι δημόσιος και κοινόχρηστος αλλά θα ανήκει στον «επενδυτή»

Το «ποτήρι ξεχείλισε». Αρχίζουν οι κατασχέσεις!

Αναρτούμε το κάλεσμα του ΤΕΕ για τη σημερινή κινητοποίηση. Καλά που πρόλαβε και το ανέβασε λίγες ώρες πριν την κινητοποίηση.


eggrafa ntropisΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27/2/3014,  ΣΤΙΣ 15:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΤΑΑ (Μάρνη 22)
Για να αποτραπούν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε 50.000 μηχανικούς με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

ΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΤΑΑ, κ. ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗΣ -  ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, κ. ΒΡΟΥΤΣΗ – ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΜΕΣΩ ΚΕΑΟ
Ξεπερνώντας κάθε όριο και κατά τρόπο παράνομο, αντιδεοντολογικό και εκβιαστικό ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Αντώνης Σελλιανάκης, βασιζόμενος σε «αλληλογραφία της ντροπής» με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έδωσε εντολή προς τις υπηρεσίες του Ταμείου να στείλουν άμεσα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Ενέργεια που, με βάση τα στοιχεία του ΕΤΑΑ, αφορά περίπου 50.000 Μηχανικούς- Ελεύθερους Επαγγελματίες, οι οποίοι, λόγω της οικονομικής ισοπέδωσης, αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, τιμωρούνται με διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δεν έχουν απολύτως καμιά κάλυψη ως άνεργοι, «νεκρώνουν» τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και ταυτόχρονα δέχονται τη ληστρική επιδρομή των κατασχέσεων στο όποιο περιουσιακό τους στοιχείο.
Επισημαίνεται ότι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί, από τον νόμο, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, είτε εργάζονται είτε όχι.
Απέναντι στην πραξικοπηματική ενέργεια του προέδρου του ΕΤΑΑ, η ΔΕ του ΤΕΕ, σε ειδική Συνεδρίαση, με συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων που αναδείχθηκαν πρόσφατα από την κάλπη, αποφάσισε να καλέσει τους διπλωματούχους μηχανικούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στα γραφεία του Ταμείου (Μάρνη 22), την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, στις 15:00, τονίζοντας ότι το «ποτήρι ξεχείλισε» και κάθε Πέμπτη, μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα των Μηανικών.

H ΕΜ∆Υ∆ΑΣ Αττικής και το ΣΜΤ καλούν στην κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ

Συμμετοχή στην διαδήλωση έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ από 3μμ μέχρι τέλος του ωραρίου Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των Συναδέλφων
Οι ∆ιπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη της ΕΜ∆Υ∆ΑΣ Αττικής συμπαραστέκονται και διαδηλώνουν μαζί με τους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες για την ακύρωση των απαράδεκτων αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών του ΤΣΜΕ∆Ε στην συνεδρίαση του ∆Σ του ΕΤΑΑ.
Όλοι μαζί οι Μηχανικοί από κοινού διεκδικούμε:
- Αξιοπρεπή Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
- Άρνηση αποστολής στοιχείων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών – ΚΕΑΟ.
- Άρση των άθλιων όρων διακανονισμού οφειλών.
- Αναγνώριση των ανέργων Μηχανικών όταν δεν έχουν δουλειά.
- Προστασία χαμηλόμισθων συναδέλφων.
- Αξιοπρεπείς Συντάξεις.
- Αποκατάσταση των αποθεματικών του Ταμείου μετά το κούρεμα (PSI).
Τα μέτρα αφορούν όλους τους ∆ιπλ. Μηχανικούς όπου και αν εργάζονται.
Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί γιατί:
• Υπάρχει κίνδυνος για άμεση αύξηση των εισφορών των Μηχανικών, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των 37.000 συναδέλφων οφειλετών.
• ∆εν θεωρούνται βιβλιάρια υγείας ακόμα και σε συναδέλφους και στα παιδιά τους με βαριές παθήσεις, αγνοώντας σχετικές αποφάσεις της ∆Ε/ΤΣΜΕ∆Ε.
• Αν εφαρμοστεί ο ΚΕΑΟ δρομολογούνται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για ασφαλιστικές οφειλές στα άνω των 5.000 €.


ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ
ΟΦΕΙΛΩΝ (ΚΕΑΟ) & ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ
ΤΣΜΕΔΕ
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του ασφαλιστικού των μηχανικών το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση της τρόικας, της κυβέρνησης και του ΕΤΑΑ απέναντι στα δικαιώματα των ασφαλισμένων και την ίδια την κοινωνική ασφάλιση. Την προηγούμενη βδομάδα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΑΑ το ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Εκτός όμως της απόπειρας υλοποίησης των αυξήσεων, προωθείται και η λειτουργία του ΚΕΑΟ. Με έγγραφό του ο υπουργός Εργασίας απαιτεί άμεσα την αποστολή των στοιχείων των οφειλετών από πλευράς ΕΤΑΑ στο ΚΕΑΟ, έγγραφο το οποίο η διοίκηση του ΕΤΑΑ έχει ήδη προωθήσει στους επιμέρους τομείς του ταμείου, μεταξύ των οποίων και στο ΤΣΜΕΔΕ. Με άλλα λόγια το πρώτο βήμα για τις κατασχέσεις, το οποίο είναι η ενημέρωση του ΚΕΑΟ για τα στοιχεία και τα ποσά των οφειλετών προωθείται άμεσα με την συνεννόηση και τον συντονισμό κυβέρνησης και των διοικήσεων των ταμείων.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Κάλεσμα Δικηγόρων στην κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ



Κανένας συνάδελφος στα χέρια τους!
          Τη στιγμή που τα Ταμεία λεηλατούνται και διαλύονται με επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικα, οι υπηρεσίες υγείας συρρικνώνονται, οι συντάξεις έχουν σταδιακά περικοπεί σε επίπεδα των 450€ (με το ύψος των εισφορών στις 3.500€), την ίδια ώρα που χιλιάδες συνάδελφοι αδυνατούν να καλύψουν τις δυσθεώρητα μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, έχοντας μάλιστα πληγεί από τη διαρκή υποβάθμιση που μας έχει επιφυλάξει η πολιτική της κυβέρνησης,
Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο
την προσωπική περιουσία των οφειλετών του ΕΤΑΑ
            Ήδη, για τους οφειλέτες εισφορών του ΕΤΑΑ άνω των 5.000 €, προβλέπεται η διαβίβαση της σχετικής Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής από το Ταμείο στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ, ν.4172/13), το οποίο εν συνεχεία θα προχωρά σε εκτέλεση με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
            Πρόκειται για μνημείο επιθετικότητας, για κανονική επιδρομή σε βάρος των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, στοχεύοντας πλέον και στην προσωπική τους περιουσία.
            Η ρύθμιση αυτή, σε συνέχεια της διάταξης του άρθρου 37 του ν. 3863/2010, σύμφωνα με την οποία το ΕΤΑΑ εξαιρείται από την υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλλει τη βασική σύνταξη όλων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Ν.Α.Τ., προοιωνίζει μια πορεία κατάρρευσης, για την οποία η κυβέρνηση φορτώνει την ευθύνη στους ασφαλισμένους.
            Κι όμως, είναι οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών που καταλήστευσαν τα αποθεματικά των Ταμείων, που διατηρούν επί χρόνια ανεξόφλητες τις οφειλές του Δημοσίου προς αυτά, έχοντας καταβάλει μόνο μέρος τους, με ομόλογα Ελλ. Δημοσίου (τα οποία ήδη κουρεύτηκαν με το PSI). Είναι εκείνοι που συρρίκνωσαν τους πόρους των Ταμείων με την κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης και τώρα ζητούν εισφορές 3.500 € από τους δικηγόρους.
            Μάλιστα, το Υπ. "Εργασίας, Ασφάλισης κλπ" και ο κος Βρούτσης στις 19/2 καλεί το ΕΤΑΑ και τον τοποθετημένο από αυτόν (και τη συγκυβέρνησή τους) πρόεδρο του κ. Σελιανάκη, ώστε να προωθήσει άμεσα τις "ληξιπρόθεσμες οφειλές" των ασφαλισμένων μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων κλπ προς το ΚΕΑΟ, υλοποιώντας τις διατάξεις του Ν.4172/2013, προσφεύγοντας φυσικά και σε απειλές για "ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες". Το ΕΤΑΑ και ο Πρόεδρος του, με απίστευτη ευκινησία για δημόσια υπηρεσία, μία μόλις ημέρα μετά, 20/2, προωθεί τις απειλές του κ.Βρούτση, προς τα αντίστοιχα Ταμεία και τις Διευθύνσεις Εισφορών τους. Φυσικά ως πρόθυμος και διορισμένος υπάλληλος των μνημονιακών πολιτικών απαιτεί από τα Ταμεία να προχωρήσουν σε "αυτόματη" διαβίβαση των Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλής.
Εμείς απαντάμε:
Για τα ελλείμματα των Ταμείων δεν είναι υπεύθυνοι οι ασφαλισμένοι!
Η κοινωνική ασφάλιση είναι αγαθό για όλους!
Διεκδικούμε:
-       Κανένα στοιχείο οφειλέτη στο ΚΕΑΟ! Να καταργηθεί ο απαράδεκτος θεσμός!
-       Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
-       Ανακλιμάκωση των εισφορών με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα.
-       Υπεράσπιση των «κοινωνικών πόρων» και διεύρυνσή τους με αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης, υποχρεωτικές παραστάσεις και απόδοση στην πηγή με κοινωνικά και αναδιανεμητικά κριτήρια.
-       Αποσύνδεση της δυνατότητας θεώρησης Βιβλίων από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
-       Υποχρεωτική και δωρεάν ασφάλιση των ασκουμένων, δωρεάν υπολογισμός του χρόνου θητείας.
-       Κάλυψη από τους δικηγόρους εργοδότες των  2/3 των εισφορών των «συνεργατών» τους.
-       Κατάργηση της διάκρισης των πριν και μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένων.
-       Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΤΑΑ (Μάρνη 24)
Πέμπτη 27/2/14, ώρα 3.00μμ
Να αποτρέψουμε την αποστολή στοιχείων οφειλετών στο ΚΕΑΟ

Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας

Άνοιξε ο δρόμος για πλατύ συντονισμό συλλογικοτήτων

Αναδημοσίευση από ΠΡΩΣΥΝΑΤ

Με τη συνάντηση των συλλογικοτήτων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (22-23 Φλεβάρη, στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ), μετά από πρόσκληση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, έκλεισε ο κύκλος μιας νέας προσπάθειας συνεννόησης ενός ποικιλόμορφου «μπλοκ» κοινωνικών δυνάμεων, κατά κανόνα με κινηματική κατεύθυνση. Ο κύκλος αυτό ξεκίνησε με μια αντίστοιχη συνάντηση συλλογικοτήτων της Β. Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (25 Γενάρη), μετά από πρόσκληση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και της Πρωτοβουλίας για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων. Στο ενδιάμεσο διάστημα υπήρξε ηλεκτρονική ενημέρωση και επικοινωνία εκατοντάδων φορέων και συλλογικοτήτων, σωματείων εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και αυτοδιοικητικών σχημάτων. Υπόψη όλων είχε τεθεί συγκεκριμένη πρόταση για ένα πλαίσιο συντονισμού και κοινών δράσεων.  

Ο διάλογος αυτός υπήρξε, κατά τα φαινόμενα, αποδοτικός, αφού: 
• αναγνωρίστηκε η ανάγκη του συντονισμού και των κοινών δράσεων, ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση δημοπράτησης, με ΣΔΙΤ, πλήθους φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, σε όλη την Ελλάδα. 
• υπήρξε ευρεία συναίνεση στο πλαίσιο του συντονισμού και των κοινών δράσεων, που προτάθηκε. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε να δοθεί η ευκαιρία κάποιων πιθανών βελτιώσεων, που θα επιτρέψουν την υιοθέτησή του από όσο γίνεται περισσότερους φορείς και συλλογικότητες. Στην οριστική του μορφή θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα ανοίξει η διαδικασία της συνυπογραφής του. 
• έγιναν πολλές προτάσεις για τις μορφές και το περιεχόμενο του συντονισμού, αλλά, κυρίως, για το περιεχόμενο των εξωστρεφών κοινών δράσεων.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις πολιτικές που ακολουθούνται, για τη στάση των πολιτικών δυνάμεων και της αυτοδιοίκησης, για το ρόλο των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, των τεχνικών και του ΤΕΕ. Κυρίως, όμως, αναλύθηκαν οι εμπειρίες από τους υπαρκτούς αγώνες στα διάφορα μέτωπα που έχουν ανοίξει και σε αυτά του πρόσφατου παρελθόντος, σε μια προσπάθεια αναζήτησης εκείνων των προϋποθέσεων που θα τους κάνουν αποτελεσματικούς και νικηφόρους. Ενδιαφέρουσα πτυχή της συνάντησης ήταν και η παρουσίαση πολλών κοινωνικών πρωτοβουλιών και καλών πρακτικών από διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. τη Μύκονο, την Τήνο, την Ικαρία, τον Πύργο, το Κιάτο, την Καλαμάτα κ.ά.).

Η συμμετοχή δεν περιορίστηκε στους φορείς και τους πολίτες της Αττικής, αφού πήραν μέρος συλλογικότητες από τη Θεσσαλονίκη, από τη Στερεά (Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα), από τη Δυτική Ελλάδα (Αστακό, Πάτρα, Πύργο), από την Πελοπόννησο (Καλαμάτα, Άργος, Κόρινθο, Κιάτο, Ξυλόκαστρο) και από νησιωτικές περιοχές (Τήνο, Μύκονο, Ικαρία). Σημειώνουμε, επίσης, την παρουσία και συμμετοχή στο διάλογο της ΠΟΕ ΟΤΑ. Στα αξιοσημείωτα και σε αυτά που χρήζουν ερμηνείας είναι η απουσία σωματείων εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και των δημοτικών αρχών της Αττικής (είχαν προσκληθεί όλες).