Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συντονιστικού για το δικαίωμα στην κατοικία και στην πόλη

Αναδημοσίευση από Encounter Athens

Κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συντονιστικού για το δικαίωμα στην κατοικία και στην πόληΣτις 12 Μαρτίου, 13 χώρες κινητοποιούνται ενάντια στην κτηματομεσιτική έκθεση MIPIM σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και στις Κάννες


Η ΜΙΡΙΜ*, (Marché International des Professionnels de l’Immobilier, Διεθνής έκθεση επαγγελματιών του κτηματομεσιτικού κλάδου), όπως κάθε χρόνο από την ίδρυσή της το 1992, θα πραγματοποιηθεί στις Κάννες. Φέτος, από τις 11 μέχρι τις 14 Μαρτίου, 20.000 άτομα περίπου, επενδυτές, κατασκευαστικές εταιρείες, εργολάβοι, δημόσιοι οργανισμοί, τράπεζες, … θα κλείνουν δουλειές επί 4 μέρες … Και τι δουλειές!

Φορείς του δημοσίου πωλούν εκτάσεις και μεγάλα πολεοδομικά πρότζεκτ στους εργολάβους. Οι εργολάβοι πωλούν στους επενδυτές, οι οποίοι δανείζονται από τράπεζες, στη συνέχεια νοικιάζουν ή πωλούν στους ενδιαφερόμενους. Παράλληλα, νομικοί σύμβουλοι, φοροτεχνικοί και πολεοδόμοι ανταλλάσσουν επιτυχημένες συνταγές για να ανεβάσουν τις τιμές των ακινήτων, να απορρυθμίσουν τα επιτόκια, να τοποθετήσουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, κέρδη τα οποία θα επανεπενδυθούν σε άλλα προγράμματα ανάπτυξης ακινήτων, χωρίς να έχουν φορολογηθεί…

Όλα πωλούνται στην ΜΙΡΙΜ, η περιουσία κρατών και περιφερειών, οι κεντρικές ή περιφερειακές γειτονιές της Μόσχας, του Παρισιού, της Ιστανμπούλ, του Βερολίνου, του Λονδίνου, του Δουβλίνου, της  Βαρσοβίας, της Βουδαπέστης…. και πολλών άλλων, εκτάσεις που φιλοξενούν παραγκουπόλεις στο Μουμπάι, τη Λουάντα, το Ρίο ντε Τζανέιρο ή το Σάο Πάολο, οι περιοχές των εκτοπισμένων του Μπαμάκο, του Ουαγκαντούγκου… Αυτή τη χρονιά θα προστεθούν ίσως κι οι ακτές και τα νησιά της Ελλάδας…

Πωλούν την κληρονομιά μας, τις γειτονιές μας, τον τόπο που ζούμε!  Έρχονται να μας ενοχλήσουν, να μας κυνηγήσουν, με τα πολεοδομικά τους πρότζεκτ, την κατασκευή των πύργων γραφείων τους, τις επιχειρηματικές τους συνοικίες, τα γήπεδα γκολφ, κι άλλα μεγάλα άχρηστα έργα όπως η Νοτρ-Νταμ ντε Λαντ**, έργα που αποφασίζονται και οργανώνονται στις Κάννες.

Γιατί η ΜΙΡΙΜ είναι επίσης μια αγορά όπου πωλούνται εκτάσεις και προγράμματα αστικής ανάπτυξης που συχνά σχετίζονται με πολιτιστικά γεγονότα (διεθνείς εκθέσεις, πολιτιστικές πρωτεύουσες…), αθλητικά γεγονότα (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, …) όταν δεν είναι απλώς οι ορέξεις της αγοράς ακινήτων που δημιουργούν αυτά τα γεγονότα. 25 προηγούμενες ΜΙΡΙΜ από το 1990 έχουν παγκοσμιοποιήσει την κερδοσκοπία στη γη, έχουν νομιμοποιήσει τη λογική της συνεχούς υπερτίμησης των ακινήτων, καταδικάζοντας ολόκληρες κοινότητες να πληρώνουν όλο και  ακριβότερα για τη κατοικία τους ή να κατοικούν όλο και πιο μακριά (ή να εκτοπίζονται από τον τόπο κατοικίας τους).


Η Κυανή Ακτή γνωρίζει αυτή την τρομερή επιδημία κτηματομεσιτικής κερδοσκοπίας στα ακίνητα  που καταδικάζει εδώ και 30 χρόνια λαϊκά στρώματα της υπαίθρου να εγκαταλείψουν την παράκτια ζώνη, αποδυναμώνοντας έτσι τις παραθαλάσσιες περιοχές, αφήνοντας χώρο για τους τουρίστες και τους πλούσιους ολόκληρου του κόσμου. Οι μισθωτοί και οι εποχιακά εργαζόμενοι δεν μπορούν πια να κατοικούν σε αυτές τις περιοχές και αναγκάζονται να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, σε κάμπινγκ, σε τρώγλες ή πολύ πιο μακρυά.

Τίποτε δεν σταματά την κερδοσκοπία, τους κερδοσκόπους και τους συμμάχους τους, αυτούς που τους επιτρέπουν να κάνουν περιουσίες, αυτοί που τους πωλούν την δημόσια περιουσία, για να πλουτίσουν (δωροδοκία και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι), για να τακτοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους (εκλογική διαφθορά), για να διώξουν φτωχούς πληθυσμούς με μπουλντόζες, με την αστυνομία, καμιά φορά και με τη βοήθεια του στρατού  (αστυνομική καταστολή) και με άδικες  δικαστικές αποφάσεις (κοινωνική «κάθαρση») ή ψηφίζοντας νόμους που ποινικοποιούν την έλλειψη στέγης, όπως στην Ουγγαρία.

25 προηγούμενες ΜΙΡΙΜ έχουν συμβάλει στην παραγωγή οικονομικών κρίσεων που αποσταθεροποιούν τις εθνικές οικονομίες και φτωχαίνουν τους λαούς. Οι κρίσεις στην Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία ή τις ΗΠΑ ξεκίνησαν από φούσκες ακινήτων. Αυτές μαίνονται σήμερα στη Γαλλία και στην Κίνα. Άλλες δημιουργούνται στην Βραζιλία ή στη Ρωσία… Δεν έχει καμιά σημασία. Εργολάβοι και κερδοσκόποι παίζουν με τις κρίσεις, και αλλάζουν πεδίο στο παιχνίδι, μόλις το προηγούμενο πεδίο καταστραφεί και επιστρέφουν ξανά όταν αναδυθεί πάλι, κι αυτό με αντίτιμο τις τεράστιες θυσίες λαών και κρατών. Η κρίση των ακινήτων στις ΗΠΑ έβγαλε στο δρόμο τέσσερα εκατομμύρια οικογένειες. Στην Ισπανία, προκαλεί χιλιάδες αυτοκτονίες…  Είναι η πολιτική της καμένης γης, είναι η φιλοσοφία του αρπακτικού, είναι ο χορός του καρχαρία …

Ο κυνισμός είναι επίσης ένα ισχυρό χαρακτηριστικό αυτής της παγκοσμιοποιημένης αγοράς:

Το 2013 η Τουρκία ήταν η τιμώμενη χώρα, οκτώ μήνες αργότερα ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο διαφθοράς στον τομέα των ακινήτων συγκλονίζει την πολιτική εξουσία στην Τουρκία.

Ξέρετε ποια χώρα θα έχει φέτος την τιμητική της; Η Βραζιλία! Το «Μουντιάλ» είναι επίσης πεδίο των σπεκουλαδόρων. Αλλά όσο οι φαβέλες καταστρέφονται μαζικά απ’ την αστυνομία, τόσο η αντίσταση των κατοίκων οργανώνεται και δυναμώνει …

Στις 12 Μαρτίου 2014, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, θα οργανωθούν δράσεις για να καταγγείλουν το ξεπούλημα των γειτονιών μας και του δημόσιου πλούτου στους σπεκουλαδόρους, αλλά και τις συνέπειες αυτού του ξεπουλήματος για τους κατοίκους. Στις 12 Μαρτίου 2014 στις Κάννες, ακτιβιστές από κάθε χώρα θα μαζευτούν για να καταγγείλουν αυτή την αγορά ακινήτων και γης, αλλά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρώπης, που είναι υπεύθυνες για την κρίση στην κατοικία. Τα κινήματα που θα εκπροσωπηθούν θα καταθέσουν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους.

Στην πανευρωπαϊκή αυτή εκδήλωση εναντίον της έκθεσης ΜΙΡΙΜ θα συμμετέχουν κινήματα από : Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία.

Καλούμε όλα τα κοινωνικά κινήματα να συμμετάσχουν στις πρωτοβουλίες που διοργανώνονται σε κάθε πόλη.


Ενάντια στην κερδοσκοπία στα ακίνητα και την γη.


* Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κτηματομεσιτική έκθεση ακινήτων, στην οποία πωλούνται και αγοράζονται τα ‘φιλέτα’ (σύμφωνα με την ορολογία ειδικών του κλάδου). Από την Ελλάδα εμφανίζονται στην λίστα συμμετοχών της έκθεσης ως εκθέτες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) – αναζητώντας προφανώς επενδυτές για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με εξίσου επωφελείς όρους όπως στην πρόσφατη πώληση 28 ακινήτων ή στα σχέδια για την εκποίηση του Ελληνικού.  Επίσης ως επισκέπτες συμμετέχουν εταιρίες όπως η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η Eurobank Propert Services SL κα. Ενώ ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στην περσινή διοργάνωση.

** Περιοχή στη βόρειο-δυτική Γαλλία όπου έχει αποφασιστεί η χωροθέτηση ενός νέου αεροδρομίου η κατασκευή του οποίου προϋποθέτει τον εκτοπισμό της τοπικής αγροτικής κοινότητας. Η κατασκευή του αεροδρομίου έχει ανασταλεί λόγω των δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στο καταστροφικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου