Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Οι μηχανικοί σε αγώνα επιβίωσης - Οι κινητοποιήσεις του κλάδου συνεχίζονται με παρεμβάσεις στο ΤΣΜΕΔΕ

Αναδημοσίευση από Left.gr, για τη σημερινή και τη χθεσινή κινητοποίηση  στο ΤΣΜΕΔΕ


Παρέμβαση των μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ (ηχητικό)

"Καμία ασφαλιστική εισφορά στο ΚΕΑΟ" δηλώνουν οι μηχανικοί με την παρέμβαση που πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί στο ταμείο τους. Επιχειρούν για ακόμα μια φορά να αποτρέψουν την αποστολή βεβαιώσεων οφειλών για να κατασχεθούν τραπεζικοί λογαριασμοί και σπίτια.


   Μιλάει στο Κόκκινο ο Σπύρος Κοντομάνης, μέλος της διοικούσας επιτροπής στο τεχνικό επιμελητήριο της Ελλάδος για την δράση των μηχανικών και τις απαιτήσεις τους.
---------------
Η κυβέρνηση επίτίθεται στους εργαζόμενους και ανέργους μηχανικούς μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών ΚΕΑΟ (με το νόμο ν.4152/2013). Το Κέντρο αυτό αναλαμβάνει την είσπραξη των χρεών άνω των 5.000€ στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω πλειστηριασμών, κατασχέσεων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Επιπρόσθετα θεσπίστηκε ληστρικό επιτόκιο 8.5% στις καθυστερούμενες οφειλές, ενώ αρκεί η μη εμπρόθεσμη πληρωμή δύο δόσεων από τους διακανονισμούς για την μεταφορά του χρέους στο ΚΕΑΟ.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, είτε εργάζονται, είτε όχι.
 Παρέμβαση των μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ


Τη Δευτέρα 24/02 η Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών πραγματοποίησε παρέμβαση στο ΤΣΜΕΔΕ για τη διεκδίκηση του αυτονόητου: του δικαιώματος να έχουν οι εργαζόμενοι πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο αυτοί όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.


Οι μηχανικοί έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση. Πολλοί πλέον (άνεργοι και μη) αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ. Αποτέλεσμα είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς , κλπ) που χρήζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυτή την στιγμή να στερούνται το δικαίωμα στην περίθαλψη.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σ’ ένα διαρκή αγώνα και απαιτούν το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή: να θεωρηθούν τα βιβλιάρια των εργαζομένων που έχουν συνθλιβεί οικονομικά από την κρίση και τα μνημόνια.
Εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι εργαζόμενοι μηχανικοί αντιμετωπίζουν ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Με νέο νόμο όσοι ασφαλισμένοι έχουν χρέη με ποσά άνω των 5000 ευρώ  θα μεταβιβάζονται τα χρέη αυτά στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) και ο ασφαλισμένος θα κινδυνεύει με δέσμευση ή και κατασχέσεις περιουσιακών του στοιχείων.


Μάλιστα, όπως μας καταγγέλλει η Σύλβια Κοιλάκου, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, προ ημερών ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαίτησε να αποσταλούν στο ΚΕΑΟ τα στοιχεία των οφειλετών εργαζομένων.
Ο Μιχάλης Σπιλιώτης, πολιτικός μηχανικός, μας μιλάει για τους 37.000 (!) μηχανικούς χωρίς ιατρική περίθαλψη. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά άνθρωποι υποφέρουν «για να πληρωθούν οι διεθνείς τοκογλύφοι της Ελλάδας».
Οι εργαζόμενοι μηχανικοί θα συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους. Την Πέμπτη στο ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) προγραμματίζεται κινητοποίηση των εργαζομένων. Η απαίτηση των εργαζομένων είναι να θεωρηθούν τα βιβλιάρια ασθένειας, να μην αυξηθούν οι εισφορές στα ταμεία, να μην αποσταλούν στοιχεία στο ΚΕΑΟ, κανένας να μην μείνει μόνος του στις κατασχέσεις περιουσιακών του στοιχείων.

3 σχόλια:

  1. Οι ετήσια συνδρομή στο ΤΕΕ από 20ε έγινε 56ε σ' αυτήν την περίοδο για όλους;!
    Τί κυρώσεις έχουμε αν δεν πληρώσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μάλλον άλλαξε λόγω πενταετίας μια και είναι ανάλογα με τα έτη εγγραφής η χρέωση
    κάποτε είχαμε και ένα δελτίο και λέγαμε ότι κάπου πάνε αυτά τα χρήματα
    κυρώσεις δεν υπάρχουν, αλλά αν θελήσεις να αλλάξεις θεωρημένο δελτίο θα χρειαστεί να το ξοφλήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση.
    Τυπικά κλείνω τον Νοέμβριο πενταετία. Τώρα θα μπω υποχρεωτικά και στις εισφορές τις "συνεπικουρικές" αν θυμάμαι καλά κάπως έτσι λεγόταν στο ΤΣΜΕΔΕ που ήταν περίπου 50 ευρώ τον μήνα προαιρετικά στην αρχή. Έχει καταργηθεί αυτό; Ποια προσαύξηση θα έχω τώρα που έκλεισα 5ετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή