Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ίος: ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο?

Tην ώρα που εμείς κλεινόμαστε σπίτι μερικοί το θεωρούν καλή ευκαιρία να ολοκληρώσουν τα αυθαίρετα τους. Αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση στο face book του Γ. Δημητρίου για την Ίο όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.


"ΟΣ : Ποιός κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο ?

Δυο χρόνια συνεχών καταγγελιών μεταξύ τοπικής Αστυνομίας, Δημοτικών αρχών Λιμεναρχείου, αρχών της Σύρου και Εισαγγελίας Νάξου, δεν κατορθώνουν να σταματήσουν την ΧΩΡΙΣ καμία ΑΔΕΙΑ διάνοιξη «Λεωφόρου» μεταξύ όρμων Παπά και Τριών Κλεισιών, από τον καλλιτεχνικό «Κουμπάρο»...

Και τώρα, εν μέσω πανδημίας και ενώ όλοι «μένουμε σπίτι», προχωρά γοργά και στο τσιμέντωμα. Προχθεσινές οι φωτογραφίες.

Και ας διακηρύττει ο Πρωθυπουργός - όπου βρεθεί και όπου σταθεί - ότι χρειαζόμαστε - «τολμηρές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος» !





Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Η απρόσμενη αναμέτρηση: ο κορωνοϊός και ο καπιταλισμός






Είναι μάλλον ταιριαστό το γεγονός ότι η σοβαρή απειλή του κορωνοϊού έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης στις ειδούς του Μαρτίου, την ημέρα που κατά παράδοση υπολογίζονταν οι εκκρεμείς οφειλές στην Αρχαία Ρώμη. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ένα πραγματικό τρενάκι του τρόμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δήλωσε ότι η μόλυνση είναι τελικά πανδημία, οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να ανταποκριθούν, ο ιός κυριάρχησε στις ειδήσεις, καθώς και στην πληθώρα πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα, πόλεις ακόμη και ολόκληρες χώρες κατέβασαν ρολά, αγορές κάθε είδους έκλεισαν και οι εταιρίες ανακοίνωσαν απολύσεις και διακοπή λειτουργίας. Έγινε ξεκάθαρο ότι ανεξάρτητα από την προέλευση, τα μονοπάτια και τη θνησιμότητα του ιού που ονομάζεται Covid-19, αυτός επρόκειτο να δοκιμάσει σκληρά τον δυτικό καπιταλισμό και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που διαθέτει. Σχεδόν παντού, ο καπιταλισμός τα ήθελε και τα ‘παθε. Άλλωστε, τα προβλήματα και οι ανισορροπίες έχουν συσσωρευτεί στο δυτικό καπιταλιστικό σύστημα εδώ και τέσσερις δεκαετίες, φαινομενικά από τότε που πήρε το νεοφιλελεύθερο δρόμο από την κρίση της δεκαετίας του 1970 και συνέχισε να τον ακολουθεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κρίσεις και τα προβλήματα που προκάλεσε.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, ο δυτικός καπιταλιστικός κόσμος αγόραζε χρόνο, συσσωρεύοντας δημόσιες και ιδιωτικές οφειλές, για να αποτρέψει τo ξεκαθάρισμα των αγορών του, ένα πρόβλημα που ο νεοφιλελευθερισμός, με την αμείλικτη πτωτική του πίεση στους μισθούς και τις τιμές, επιδείνωσε περαιτέρω.

Η κρίση του 2008 υπήρξε η προηγούμενη στιγμή αλήθειας. Ωστόσο, δεν οδήγησε σε σοβαρό αναπροσανατολισμό της πολιτικής, μόνο σε μια κοινωνικοποίηση πληθώρας ιδιωτικών χρεών, καθώς οι τράπεζες που θεωρούνταν «υπερβολικά μεγάλες για να αποτύχουν» εξυγιάνθηκαν και τα στελέχη τους που θεωρούνταν «υπερβολικά σπουδαίοι για να φυλακιστούν» συνέχισαν τις παλιές πρακτικές τους. Μόνο οι κοινοί θνητοί έχασαν σπίτια και δουλειές κι έπρεπε να υπομείνουν τη δυστυχία ελέω λιτότητας στο όνομα της σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών.

Η σημερινή πανδημία είναι βέβαιο ότι θα είναι διαφορετική, όχι επειδή είναι πιο θανατηφόρα από ό,τι οι προηγούμενες (δεν είναι) ούτε γιατί προκαλεί όλεθρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, (όπως οι περισσότερες κρίσεις της νεοφιλελεύθερης εποχής), αλλά επειδή εκθέτει τις αδυναμίες, τις στρεβλώσεις και τις ανισορροπίες της παραγωγής που έχει διαμορφώσει ο νεοφιλελευθερισμός εδώ και τέσσερις δεκαετίες

Ο νεοφιλελευθερισμός υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τον καπιταλισμό, θα αποκαθιστούσε τα «ζωώδη ένστικτα» της αγοράς που μέχρι τότε φέρονταν να είχαν ήδη πληγεί από τον «θανάσιμο εναγκαλισμό» του κράτους. Ωστόσο, ποτέ δεν το έκανε αυτό. Τα ποσοστά ανάπτυξης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες παρέμειναν σταθερά κάτω από εκείνα της «στατικής» μεταπολεμικής «Χρυσής Εποχής» του καπιταλισμού. Αντ’ αυτού, το σύστημα παραγωγής που ορίζεται από τον δυτικό καπιταλισμό επεκτάθηκε, τουλάχιστον με τρεις τρόπους. Χωρικά – περικύκλωσε τον κόσμο. Χρονικά – εντάθηκε με την παραγωγή που ανταποκρίνεται στη ζήτηση, τα χαμηλά ή ανύπαρκτα αποθεματικά και το ελάχιστο οικονομικό μαξιλάρι για να αντιμετωπίσει τυχόν απρόβλεπτες συνθήκες. Τέλος, από κοινωνικής άποψης, πίεσε σκληρά τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, εξαναγκάζοντας τους να προσφέρουν εργασία και προϊόντα με χαμηλές αμοιβές και τιμές ενώ αναλάμβαναν κάθε είδους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Βεβαίως, οι πληγές που έχουν ήδη προκαλέσει ο ιός αλλά και η μάχη εναντίον του, ακόμα και αυτά που θα συμβούν στο μέλλον, ήταν και θα είναι δαπανηρά: οι τομείς-κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορούν να τεθούν εκτός λειτουργίας για μήνες χωρίς τεράστιες δαπάνες. Ωστόσο, μια υγιής δομή με έστω και λίγο «λίπος» προς ξόδεμα, θα είχε αντισταθεί πολύ καλύτερα από την στεγνή, επισφαλή, τσιτωμένη παραγωγική δομή που ήδη όδευε προς ξεκαθάρισμα.

Ποιος διεκδικεί το Ζάππειο;

Σε συνέχεια προηγούμενης μας ανάρτησης. Διαβάστε σχετικά και εδώ


Η παραμονή της παγκόσμιας κοινότητας σε κατάσταση πανδημίας φαίνεται πως από τη μια δοκιμάζει τις αντοχές των λαών, αλλά από την άλλη αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να «κλείσουν» ανοιχτούς λογαριασμός.

Κι ενώ στη χώρα μας παρακολουθούμε να ολοκληρώνεται η σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων, σε άλλα υπουργεία και τομείς που δεν συγκεντρώνουν την ειδησεογραφική προσοχή ξεκαθαρίζονται διαφόρων ειδών εκκρεμμότητες.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Αττίκης, Νήσων και Στερεάς Ελλάδας καταγγέλλουν ότι «γίνεται απόπειρα νομιμοποίησης των περισσότερων από 2.000 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών αλλά και καταπατήσεων κοινόχρηστων χώρων στην Αίγλη του Ζαππείου, που δεινοπαθεί εδώ και χρόνια στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων στα οποία έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση».  

Το θέμα εισάγεται προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων «στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας που έχει οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, με την εξαίρεση των επειγόντων θεμάτων». Εξάλλου, όπως σημείωνει ο Ενιαίος Σύλλογος «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν διαπιστώσει παραβάσεις ήδη από το 1993, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων. Μέχρι σήμερα όμως παρότι έχουν διαπιστωθεί οι πολεοδομικές παραβάσεις δεν έχουν προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την κατεδάφιση και κατάργηση των αυθαίρετων κατασκευών».

Αντί, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις εκ του νόμου υποχρεωτικές ενέργειες για την άρση των πολεοδομικών παρανομιών, το θέμα εισάγεται στο ΚΣΝΜ. Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ επισημαίνουν ότι «η ιστορική Αίγλη Ζαππείου πρέπει να διασωθεί στην αρχική της μορφή. Όχι μόνο γιατί προστατεύεται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου και τις διατάξεις περί κληροδοτημάτων, αλλά και γιατί είναι σκανδαλώδες η πολιτεία και τα όργανά της, υποσκάπτοντας το κύρος τους να υποκύπτουν σε πολυποίκιλες πιέσεις και να παραμένει η κατάσταση ως έχει ή ακόμα περισσότερο να επιχειρείται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών». 

Στο μεταξύ, σε μία άλλη εκκρεμότητα, το ΥΠΠΟ φρόντισε να κάνει τα δέοντα για «να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό». Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «την προηγούμενη εβδομάδα κι ενώ ακόμη η κατάσταση στις υπηρεσίες του Υπουργείου ήταν ρευστή σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας, εξαιτίας των καθυστερήσεων και των αμφιταλαντεύσεων της πολιτικής ηγεσίας», ανακοινωνόταν ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τις κατεδαφίσεις 900 κτηρίων στο Ελληνικό. Μεταξύ των υπό κατεδάφιση αυτών και το κτίριο που στεγάζει το Κοινωνικό Ιατρείο, αλλά και το κτήριο που στεγάζει τις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. 

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Βαφτίσια και άλλα μυστήρια: Ο χρήσιμος Άλλος

Βαφτίσια και άλλα μυστήρια: Ο χρήσιμος Άλλος

Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει η χώρα μας (κρίση στα σύνορα στον Έβρο, αναταραχές στις τοπικές κοινωνίες των νησιών λόγω προσφύγων και μεταναστών, πανδημία Covid-19), βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη γνωστή στρατηγική κατασκευής ενόχων και υπευθύνων για τις παραπάνω κρίσεις. Και όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα θύματα παρουσιάζονται πάντα ως θύτες.




Η κατασκευή ενός Άλλου δεν γίνεται ποτέ τυχαία, ποτέ χωρίς σκοπιμότητα, μα ούτε γεννιέται μέσα από πολύπλοκα σχέδια εξειδικευμένων επικοινωνιολόγων, σε υπόγεια με κλειστές πόρτες. Γίνεται εκεί έξω, ανοιχτά, μπροστά στα μάτια μας, γεννιέται σε κάθε λέξη που χρησιμοποιούμε, πολλαπλασιάζεται κάθε φορά που αναμασάμε κάτι που ακούσαμε. Συνήθως μας φαίνεται λογικό και μετά μας φαίνεται φυσικό και μετά γίνεται η μοναδική αλήθεια.

Η κατασκευή του Άλλου έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά από τον Δυτικό κόσμο και χρησιμοποιείται α) για να αποδείξει την ανωτερότητά του έναντι άλλων λαών και β) για να διατηρήσει την κοινωνική ιεραρχία εντός των Δυτικών κρατών.

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί αυτή η λογική που ηγεμονεύει, ας δούμε πώς εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. Τη δεκαετία του ’90, με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, μετανάστευσαν προς την Ελλάδα πολλοί άνθρωποι από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Σοβιετική Ένωση. Από τους ντόπιους Έλληνες θεωρήθηκε ότι η φτώχεια των μεταναστών ήταν επακόλουθο μιας μη δημοκρατικής διακυβέρνησης στις χώρες τους, την οποία οι μετανάστες δεν είχαν εξαιτίας της δικής τους αδυναμίας να ζήσουν ως εξατομικευμένοι πολίτες.

Στη συνέχεια, αφού διαμορφώθηκαν πολιτικές ένταξης μέσα από τη μόρφωση και την εργασία, υπήρξε μια σχετική αποδοχή του Άλλου, εφόσον χρειαζόμασταν ως χώρα εργατικά χέρια, τότε.

Το ίδιο σκηνικό και στη Γερμανία με την υποδοχή Πολωνών εργατών και εργατριών. Οι Πολωνοί, πότε ήταν χρήσιμα εργατικά χέρια, ο Άλλος-εργάτης, και πότε ήταν ο Άλλος-παραβατικός, όταν η ανάγκη για εργασία δεν ήταν πια υπαρκτή και έπρεπε να υπάρχει κοινωνική νομιμοποίηση του περιορισμού εισόδου στη χώρα, μέχρι το 2004 που μπήκε η Πολωνία στην Ε.Ε.

Άλλο παράδειγμα της λειτουργίας αυτής της λογικής διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια της βαθιάς κρίσης της χώρας. Σε μια περίοδο που το μέλημα της Ε.Ε ήταν να σώσει τις τράπεζες, το φταίξιμο για την κρίση αποδόθηκε στους Έλληνες που είτε ως κουτοπόνηροι είτε ως μη εργατικοί και ανοργάνωτοι είτε ως χειραγωγούμενοι από διεφθαρμένους πολιτικούς, οδηγήθηκαν σε υπέρμετρο χρέος και χρεωκόπησαν. Έτσι δημιουργήθηκε ο Άλλος-τεμπέλης, ο Άλλος-αναξιόπιστος, ο Άλλος-νοτιοευρωπαίος.

Είχε αποτέλεσμα στην πραγματική ζωή το παραπάνω ή είναι θεωρητικό ερμηνευτικό σχήμα για τη διανόηση και μόνο;

ΣΜΤ Καταγγελίες για εταιρίες του κλάδου


ΣΜΤ


Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Δίνουμε τον αγώνα:
ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις
για τα εργασιακά μας δικαιώματα και το μισθό
για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής όλου του λαού
ενάντια στις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής δράσης

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

Από την έναρξη των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού Covid-19 στον κλάδο καταγράφεται μεγάλη αύξηση των μονομερών ενεργειών και της εργοδοτικής επιθετικότητας. Η εργοδοσία, αξιοποιώντας όλους τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους καθώς και τις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που επιχειρούν να προσαρμόσουν ακόμα περισσότερο το νομικό πλαίσιο στα συμφέροντα των εργοδοτών επιβάλλει εν μέσω πανδημίας σειρά αντεργατικών μέτρων, προστατεύει και πριμοδοτεί το κεφάλαιο και να φορτώνει όλα τα βάρη από τις επιπτώσεις που φέρνει η εξάπλωση του ιού στις πλάτες μας.

Μάλιστα πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει χωρίς καμία αιτιολογία, μέχρι και το 50% των αποδοχών των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο 2020 και βλέπουμε! Η διάταξη του ένατου άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία μέχρι και για το 50% του συνολικού εργάσιμου χρόνου, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα.

Στον κλάδο καταγράφεται μεγάλη αύξηση των μονομερών ενεργειών και της εργοδοτικής επιθετικότητας. Εδώ σημειώνουμε ενδεικτικά ορισμένες εταιρείες του κλάδου που προβαίνουν σε αντεργατικές ενέργειες:
Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δώδεκα απολύσεις στο εργοτάξιο του ΣΚΑ τον Μάρτη. Μη τήρηση των μέτρων προστασίας στα εργοτάξια. Για το θέμα κυκλοφορεί ήδη εκτενής ανακοίνωση του σωματείου (εδώ). Στο εργοτάξιο της πρώην «Πεταλούδα» στη Λεωφ. Κηφισού, δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφάλειας και ένας εργαζόμενος αρρώστησε και στην συνέχεια η εργοδοσία έκλεισε το εργοτάξιο.
Μηχανικοί μελετών και εφαρμογών: Αναστολή σύμβασης για τους μισθωτούς και υπαγωγή τους στα μέτρα (800 ευρώ) Στον αέρα τα μπλοκάκια. Νύξεις της εργοδοσίας για δουλειά εκ περιτροπής το επόμενο διάστημα με μία εβδομάδα δουλειά και μία χωρίς, εναλλάξ, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%.
ΑΔΚ: Αιφνιδιαστικό μονομερές κλείσιμο της εταιρείας για δέκα ημέρες. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ειδοποιήθηκαν με γραπτό μήνυμα (!) και χωρίς άλλες διευκρινήσεις όπως τι θα γίνει με τα χρήματα που αντιστοιχούνε στις ημέρες αυτές. Τελικά από την Παρασκευή 27/3 προχώρησε σε αναστολή Συμβάσεων. Μέχρι σήμερα, όπως και πριν το καλοκαίρι οπότε και έγινε παρέμβαση του σωματείου εκεί, η εργοδοσία καθυστερεί μισθούς κάποιων μηνών.
ΠΡΙΣΜΑ: Επιπροσθέτως της απόλυσης στη Λέσβο (ανακοίνωση εδώ), γίνονται «μη ανανεώσεις συμβάσεων»- απολύσεις. Την ίδια ώρα η δουλειά προχωρά στο φουλ με υπέρβαση του 8ωρου.
ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στην αρχή υπήρξε πολύ σοβαρό θέμα με το συγχρωτισμό των εργαζόμενων. Στην συνέχεια η εταιρεία ανάγκασε τους εργαζόμενους να δουλεύουν τις μισές μέρες της εβδομάδας και να κάνουν χρήση της ετήσιας άδειάς μας. Επίσης απαιτεί να πάρουν και άδειες άνευ αποδοχών σε περίπτωση που τελειώσουν οι κανονικές άδειες. Δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας.
Τεχνολογίες Αιχμής: Απόλυση τριών εργαζόμενων στην Ιεράπετρα Κρήτης με email.

Αντικαπιταλιστική πολιτική στην εποχή του COVID-19, πρώτο μέρος του David Harvey

Αντικαπιταλιστική πολιτική στην εποχή του COVID-19, πρώτο μέρος του David Harvey*


Μετάφραση – Επιμέλεια: Ηλέκτρα Καλαϊτζοπούλου και Πένη Γαλάνη, βιολόγοι, υποψήφιες διδακτόρισσες

....Όταν στις 26 Ιανουαρίου 2020 διάβασα για πρώτη φορά για έναν κορονοϊό που κέρδιζε έδαφος στην Κίνα, αμέσως αναλογίστηκα τις επιπτώσεις στην παγκόσμια δυναμική της συσσώρευσης κεφαλαίου.

Ήξερα από τις μελέτες μου για το οικονομικό μοντέλο ότι το μπλοκάρισμα και οι διαταραχές στο συνεχές της ροής κεφαλαίων θα είχαν ως αποτέλεσμα υφέσεις και ότι εάν οι αυτές εξαπλώνονταν και βάθαιναν, θα σηματοδοτούσαν την εμφάνιση κρίσεων. Ήξερα επίσης καλά ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ότι είχε εγγυηθεί τον παγκόσμιο καπιταλισμό μετά το 2007-8, οπότε κάθε χτύπημα στην οικονομία της Κίνας θα είχε σοβαρές συνέπειες στη παγκόσμια οικονομία η οποία σε κάθε περίπτωση ήταν ήδη επισφαλής.

Το υπάρχον μοντέλο συσσώρευσης κεφαλαίου ήταν, όπως φαίνεται σε εμένα, ήδη προβληματικό. Διαμαρτυρίες λάμβαναν χώρα σχεδόν παντού (από το Σαντιάγο μέχρι τη Βηρυτό), πολλές εκ των οποίων επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο δεν λειτουργούσε καλά για το σύνολο του πληθυσμού. Αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στηρίζεται όλο και περισσότερο σε πλασματικό κεφάλαιο και σε μια τεράστια επέκταση παροχής χρήματος και δημιουργίας χρέους. Αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα της ανεπαρκούς αποτελεσματικής ζήτησης για να ανταποκριθεί στην αξία που μπορεί να παράγει το κεφάλαιο.

Πώς μπορεί λοιπόν το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, με τη χαλαρή νομιμοποίησή του και την εύθραυστη υγεία του, να επιβιώσει και να απορροφήσει τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της εξέλιξης μιας πανδημίας; Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια και την εξάπλωσή της, διότι όπως επεσήμανε ο Μαρξ, η υποτίμηση δεν επέρχεται επειδή το εμπόρευμα δεν μπορεί να πωληθεί, αλλά επειδή δεν μπορεί να πωληθεί εγκαίρως.

Είχα από καιρό αρνηθεί την ιδέα της «φύσης» ως κάτι το αποκομμένο από την κουλτούρα, την οικονομία και την καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιώ μια πιο διαλεκτική και σχεσιακή θεώρηση της μεταβαλλόμενης και εξελισσόμενης σχέσης με τη φύση. Το κεφάλαιο τροποποιεί τις περιβαλλοντικές συνθήκες της δικής του αναπαραγωγής, αλλά το κάνει σε ένα πλαίσιο ακούσιων συνεπειών (όπως η κλιματική αλλαγή) και στο πλαίσιο αυτόνομων και ανεξάρτητων εξελικτικών δυνάμεων που διαμορφώνουν διαρκώς τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υφίσταται πραγματικά μια φυσική καταστροφή. Οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς για να είναι σίγουροι. Αλλά οι συνθήκες, υπό τις οποίες μια μετάλλαξη γίνεται απειλητική για τη ζωή, εξαρτώνται από τις ανθρώπινες ενέργειες.

Υπάρχουν δύο συναφείς όψεις για το παραπάνω. Πρώτον, οι ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες αυξάνουν την πιθανότητα έντονων μεταλλάξεων. Είναι, για παράδειγμα, εύλογο να αναμένουμε ότι τα εντατικά ή σθεναρά συστήματα τροφοδοσίας σε υγρές τροπικές περιοχές μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Τέτοια συστήματα υπάρχουν σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας νότια του ποταμού Γιανγκτσέ και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Δεύτερον, οι συνθήκες που ευνοούν την ταχεία μετάδοση μέσω των ξενιστών ποικίλουν σημαντικά. Οι ανθρώπινοι πληθυσμοί υψηλής πυκνότητας φαίνονται εύκολος στόχος ξενιστών. Είναι γνωστό ότι οι επιδημίες της ιλαράς, για παράδειγμα, ακμάζουν μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά υποχωρούν γρήγορα σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν, κινούνται, πειθαρχούν ή ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια τους, επηρεάζει τον τρόπο μετάδοσης των ασθενειών.

Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στη ΒΙΟΜΕ




Athens,
Ελλάδα
Δημοσίευση της εκστρατείας στο Facebook μου ΥΠΟΓΡΑΦΩ

Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την ΒΙΟΜΕ . και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.

Δημιουργός ψηφίσματος: 
ΒΙΟΜΕ .
Παραλήπτες: 
Ελληνική Κυβέρνηση, Υπουργείο Ενέργειας, ΔΕΗ

Άντρες με χακί, ένοπλοι κυκλοφορούν στο σκοτάδι με απαγόρευση κυκλοφορίας και καταστέλλουν. Τί μας θυμίζει;

Πριν ακόμα ξημερώσει, 6:30 το πρωί, η κυβέρνηση έβαλε συνεργείο της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στη ΒΙΟΜΕ. Από κοντά και τα ΜΑΤ να φυλάνε την προσπάθεια να ρίξουν μαύρο στον αγώνα μας. Όπως αναμενόταν για κάποιους η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει λιγότερο από κάποιους άλλους. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ αν συγκεντρωθούν για να διαμαρτυρηθούν θα είναι παράνομοι, ενώ οι ΜΑΤατζήδες και κάποιοι λίγοι πρόθυμοι υπάλληλοι της ΔΕΗ μπορούν να συγκεντρωθούν για να κόψουνε το ρεύμα.

Κόβουν το ρεύμα με την πρόφαση ότι είμαστε παράνομοι.Θα σας αποκαλύψουμε το έγκλημα που διαπράτταμε τις τελευταίες εβδομάδες, από όταν ξεκίνησε η πανδημία. Παράγαμε σαπούνια για να στείλουμε στην Μόρια, σε ανθρώπους που δεν έχουν. Παράγαμε καθαριστικά για να παν στις φυλακές, που το κράτος αφήνει στο έλεος της πανδημίας. Και φυσικά συνεχίσαμε να παράγουμε καθαριστικά για να διαθέσουμε στις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν το δικαίωμα στην προστασία από τον ιό, γιατί πρέπει να στοιβαχτούν στους εργασιακούς χώρους και να παράγουν τα κέρδη των μεγάλων.

Ο παρονομαστής εδώ είναι κοινός. Το φρόνιμο για αυτούς είναι να «Μένουμε σπίτι» εκτός αν πρέπει να παράγουμε τα κέρδη τους. Να «μένουμε σπίτι» εκτός αν δεν έχουμε τέτοιο και ζούμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για το κράτος και τους εργοδότες δεν έχει κέρδος να προσέχεις τον εργάτη, τον πρόσφυγα, τον φυλακισμένο. Γι’ αυτό και τους αφήνει στο έλεος της πανδημίας, αλλά όταν πρόκειται για συλλογικούς αγώνες η απαγόρευση είναι απαράβατη. Το κράτος θέλει να κλείσει το εργοστάσιο, να σταματήσει μια παραγωγική μονάδα καθαριστικών εν μέσω κορονοϊού. Διατάζει το κλείσιμο ενός εργοστασίου που τηρεί τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων, ενώ αφήνει ανεξέλεγκτους τους μεγάλους εργοδότες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να μας κόψουνε το ρεύμα. Το ίδιο επιχειρήθηκε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και όλα αυτά ενώ προτείναμε ξανά και ξανά να μπει το ρολόι στο όνομά μας και να πληρώνουμε την κατανάλωση. Τους καταλαβαίνουμε που πήγαν αξημέρωτα. Γιατί μόλις ξημέρωσε έφτασε αμέσως ένα κύμα αλληλεγγύης. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την προσπαθειά μας. Αλληλέγγυοι μεταφράζουν και διακινούν τα κείμενά μας. Ζητούν τα προϊόντα μας. 

Η ΒΙΟΜΕ δε θα κλείσει για δυο καλώδια. Ήδη η αλληλεγγύη μας έφερε μια γεννήτρια και συνεχίζουμε την λειτουργία, ξαναξεκινάμε να παράγουμε και ετοιμάζουμε την πλήρη επανασύνδεση με κάθε μέσο.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕ ΡΟΛΌΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΗΣ Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ

ΠΛΗΡΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΒΙΟΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK:https://www.viomecoop.com/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΔΩ :
[1] http://biom-metal.blogspot.com/2018/02/blog-post_15.html
[2] http://biom-metal.blogspot.com/2016/03/blog-post_17.html
[3] http://biom-metal.blogspot.com/2016/03/blog-post_64.html

Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ #power2viome

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (226/2019) περί Integrated Master

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 1/4/2020

Προς: Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
Κοιν.: Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα: Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (226/2019) περί Integrated Master

Πρόεδρε και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής
Σε συνέχεια προηγούμενων έγγραφων και προφορικών ενημερώσεων μας, επανερχόμαστε σχετικά με το φλέγον θέμα των Integrated Master. Μετά τη μοριοδοτική υποβάθμιση τους με το πρόσφατο Νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών (την οποία χάρη σε παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταφέραμε να περιορίσουμε) ενημερώνουμε και επισήμως ότι εκδόθηκε η επισυναπτόμενη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (226/2019) με πολύ αρνητικές προβλέψεις.
Η Γνωμοδότηση – η οποία ακόμη δεν έχει γίνει δεκτή από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας – εξέτασε ζητήματα αναδρομικότητας της ρύθμισης καθώς και ζητήματα αναλογικής επέκτασης επί τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν αναγνωρισθεί ως ακαδημαϊκά ισότιμοι ή ισότιμοι και αντίστοιχοι προς υπαχθέντες τίτλους της ημεδαπής. Η σύνοψη της απόφασης αυτής είναι ότι: “Υπό το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν είναι δυνατή κατ’ αναλογίαν επέκταση των αποτελεσμάτων τα οποία επέρχονται για τίτλους της ημεδαπής από την έκδοση διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 1 και 2 του ν. 4485/2017, όπως ισχύει μετά το άρθρο 42 παρ.8 του ν. 4521/2018, περί ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα Τμήματος τουλάχιστον πενταετούς φοίτησης ημεδαπών ΑΕΙ, επί τίτλων σπουδών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν αναγνωρισθεί από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμοι ή ως ισότιμοι και αντίστοιχοι προς τους εν λόγω τίτλους της ημεδαπής (πλειοψ.). 2) Το ερώτημα το οποίο αφορά στην έκταση του αναδρομικού αποτελέσματος της προαναφερόμενης διαπιστωτικής ΥΑ για αποφοιτήσαντες από το οικείο Τμήμα ΑΕΙ πριν την ισχύ του ν. 4485/2017 και διατυπώνεται στη βάση ταύτισης ή διαφοροποίησης των προγραμμάτων σπουδών, ερείδεται σε εσφαλμένη προϋπόθεση και παρουσιάζει αοριστία και ελλείψεις ως προς το διδόμενο πραγματικό. Το χρονικό σημείο στο οποίο ανατρέχει το παραπάνω αναδρομικό αποτέλεσμα συνδέεται με το νομικό πλαίσιο το οποίο εκάστοτε διέπει τη διάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών, με τις σχετικές προβλέψεις των κανονισμών των οικείων ΑΕΙ, με το ποιες αναμορφώσεις επέφεραν διαφοροποίηση των προγραμμάτων και με το ίδιο το περιεχόμενο των προγραμμάτων και, τελικώς, ανάγεται σε ζήτημα πραγματικού. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών, το χρονικό αυτό σημείο θα έπρεπε να προσδιορίζεται στην διαπιστωτική ΥΑ. Με βάση το περιεχόμενο και τα στοιχεία του ερωτήματος δεν μπορεί να συναχθεί συνδρομή κενού νόμου ή αδιαμφισβήτητης και ουσιώδους ομοιότητας καταστάσεων, ώστε να δύναται να τεθεί ζήτημα αναλογικής εφαρμογής της παραγράφου 2 του άρθρου 46 του ν. 4485/2017, προς εξέταση προγραμμάτων σπουδών παρεχόμενων πριν την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου και διαφορετικών από εκείνο με βάση το οποίο εκδόθηκε η οικεία διαπιστωτική ΥΑ, αλλά θα απαιτείτο σχετική νομοθετική ρύθμιση (πλειοψ.). “
Η Γνωμοδότηση αυτή η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα διεκδικήσαμε την προηγούμενη περίοδο και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους καθολικής αμφισβήτησης της ρύθμισης, πρέπει να μη γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας και σας καλούμε να συμβάλλεται σε αυτό. Τα ισότιμα και αντίστοιχα με πράξεις του Ελληνικού Δημοσίου (ΔΟΑΤΑΠ και ΔΙΚΑΤΣΑ) διπλώματα πρέπει να περιληφθούν στη ρύθμιση όπως και η αναλογική εφαρμογή της παρ.2 του άρθρου 46 του Ν.4485/17 στο σύνολο των αποφοιτησάντων της κάθε σχολής και να προβλεφθεί επιτέλους η μισθολογική αναγνώριση των Integrated Master. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Μανώλης Γλέζος: «Στην εξορία πήρα το "δίπλωμα" γεωλογίας. Με τον Κισκύρα...»



«Χρειάζεται απέραντος σεβασμός για τη φύση, με υψηλή γεωαισθητική συνείδηση, για να την προσλάβεις…» (Γλέζος Μ., «Η συνείδηση της πετραίας γης. Κυκλαδογραφίες», εκδόσεις Τυπωθήτω, Αθήνα 1997).
Γεννήθηκα στ' Απεράθου της Νάξου, ένα από τα 6 σμυριδοχώρια, όπου εξάγεται η γνωστή ναξία σμύριδα, πρώτης ποιότητας. Το χωριό, ορεινό, ζούσε τότε από τη σμύριδα. Την πιάναμε, τη γνωρίσαμε με τις αισθήσεις μας. Το γεγονός ότι το 90% των εσόδων του χωριού ήταν από τη σμύριδα με έφερνε σ' επαφή με τη γεωλογία.

Από νεαρός μάζευα δείγματα από μεταλλεύματα, ορυκτά, απολιθώματα. Στη συνέχεια, άρχισα να ψάχνω για κείμενα που αφορούσαν τη σμύριδα. Στο γυμνάσιο, επίσης, μαθαίναμε και λίγα στοιχεία γεωλογικά. Αλλά διάβαζα και μοναχός μου. Ο,τι εύρισκα. Αυτό ήτανε το δεύτερο στάδιο. Το τρίτο στάδιο είναι στα χρόνια των φυλακών. Στις φυλακές απαγορεύονταν βιβλία οικονομικών, διότι θεωρούνταν ότι σχετίζονται με το μαρξισμό. Κάποτε μου απαγόρευσαν και τον Ηρόδοτο, διότι τους φάνηκε ότι είναι κομμουνιστής. Άρχισα κι εγώ να ζητώ βιβλία γεωλογίας. Στην αρχή παραξενεύτηκαν οι φωστήρες της λογοκρισίας, «τι τα θέλεις;», «τι σου ήρθε;», μου λέγανε. Αναγκαζόμουνα να τους εξηγώ αυτά τα φαινόμενα και άρχισαν να μου επιτρέπουν τα βιβλία της γεωλογίας, γιατί δεν προξενούσαν κανέναν κίνδυνο και ούτε μπορούσα να παρασύρω άλλους συντρόφους μου. Άρχισα πια να διαβάζω συστηματικά γεωλογία. Ηφαιστειολογία, σεισμολογία, κρυσταλλογραφία, κοιτασματολογία.

Το 1946, είχα πάει να οργανώσω το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Μήλο. Και φυσικά μου έκανε εντύπωση η Μήλος, από γεωλογικής πλευράς. Επισκέφθηκα όλα τα ορυχεία, κρυφά, για να δω τους εργάτες. Ετοιμάσαμε και κάναμε μια απεργία, αλλά ταυτόχρονα εγώ μάζευα και δείγματα από ορυκτά. Εγέμισα λοιπόν τη βαλίτσα μου. Τελικά με ανακάλυψαν και με συνέλαβαν την ώρα που έφευγα από τη Μήλο. Το βράδυ με σάπισαν στο ξύλο και με άφησαν μονάχα όταν άρχισε να τρέχει αίμα από το κεφάλι μου. Την άλλη μέρα είδα το διοικητή και πιάσαμε την κουβέντα. Μου λέει, λοιπόν, ο διοικητής: «Καλά όλα τ' άλλα, εκείνες τις πέτρες τι τις ήθελες στη βαλίτσα σου;» Άρχισα, λοιπόν, να του εξηγώ τι είναι από γεωλογικής πλευράς η Μήλος, ότι είναι ένα μουσείο και για ποιο λόγο το ενδιαφέρον το δικό μου, που ήταν έντονο.

Αυτός άκουγε και φυσικά δεν καταλάβαινε τίποτα απ' ό,τι του 'λεγα, αλλά ήθελε να μου δείξει ότι κι αυτός, κατά κάποιο τρόπο, δεν ήταν άμοιρος από τέτοια πράματα κι έγινε η παρακάτω σκηνή. Ξαφνικά πετάγεται όρθιος και λέει: «Κι εγώ είμαι φοιτητής, της Νομικής Σχολής»! Τι σχέση είχε τώρα αυτό; Ήθελε να δείξει ότι δεν είναι ένας απλός διοικητής χωροφυλακής, αλλά ότι είναι και σπουδαγμένος άνθρωπος. Τελικά δεν μου τα έδωσαν αυτά, διότι θέλανε να τα ερευνήσουνε τα ορυκτά εκείνα, μήπως... Ύστερα από πολλά χρόνια, μετά τη δικτατορία, πήγα στη Μήλο και τα ζήτησα από τη χωροφυλακή. Είχαν εξαφανιστεί. Έτσι στερήθηκα ό,τι είχα μαζέψει για τη συλλογή μου. Βέβαια, βρήκα πάλι μια ωραία συσσωμάτωση κρυσταλλική του θειαφιού, αλλά δεν ήτανε όπως εκείνα που 'χα χάσει.

Το τελευταίο στάδιο ήταν στην εξορία, επί δικτατορίας, όπου βρεθήκαμε στο ίδιο στρατόπεδο με το Δημήτρη τον Κισκύρα. Στη Λέρο. Συναντηθήκαμε εκεί και τον έπεισα και φτιάξαμε, να το πούμε φροντιστήριο, σπουδαστήριο γεωλογίας, όπου εκείνος δίδασκε, ήμουν εγώ ο επιμελητής και παρασύραμε μερικούς εξορίστους στην τρέλα της γεωλογίας. Ήμαστε κάπου 7-8. Τότε συστηματοποίησα τις γνώσεις μου. Κατά κάποιο τρόπο πήρα «το δίπλωμά μου». Όταν βγήκα από την εξορία, ειδικεύτηκα στην υδρογεωλογία. Πώς έγινε αυτό; Και πάλι η καταγωγή της είναι στο χωριό μου. Το μεγάλο πρόβλημα του χωριού, η λειψυδρία, ήταν εκείνο που με οδήγησε στο πώς θα εξασφαλιστεί να υπάρχει νερό. Τα υδροφόρα πλοία φέρνανε νερό κι ακόμα εξακολουθούνε σε πολλά νησιά. Και η μελέτη που έκανα να δω αν φτάνει το νερό... Φτάνει το νερό! Είναι αρκετό το νερό το ατμοσφαιρικό! Παρ' όλο που έχουμε τις λιγότερες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα. Το νερό φτάνει!

Ένας απλός υπολογισμός το δείχνει. Το θέμα ήτανε πώς δεν θα το αφήσουμε να πάει στη θάλασσα. Και ταυτόχρονα και το πρόβλημα ότι είχαμε νεκρούς από τις πλημμύρες. Πέρα από τα ζώα που χάνονταν κάθε χρόνο. Κι έτσι, 20 χρόνια τώρα, μελετώ τα προβλήματα της υδρογεωλογίας. Έχω αποκτήσει ας πούμε ειδικότητα υδρογεωλόγου, με ανακοινώσεις σε συνέδρια για υδρογεωλογικά θέματα, για υδρονομικά έργα, αλλά και για θέματα γεωλογικής ιστορίας. Tο μουσείο φτιάχτηκε το 1966.

Είχαμε δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη στ' όνομα του αδελφού μου, του εκτελεσμένου από τους ναζί κι εκεί το στεγάσαμε. Στη μία αίθουσα ήταν η βιβλιοθήκη και στην άλλη το γεωλογικό μουσείο και το λαογραφικό μουσείο. Τα 'κλεισε και τα 3 η χούντα. Έκλεψαν 2,5 χιλιάδες βιβλία και απ' το γεωλογικό ό,τι τους γυάλιζε από πέτρες. Δεν έχει σημασία, θα τ' αντικαταστήσουμε αυτά. Το σπουδαιότερο είναι ότι μας έκλεψαν το μηχάνημα υπεριωδών ακτίνων που μου είχανε δώσει οι Ούγγροι. Μηχάνημα ισχυρότατο, που διαπερνούσε και την ίδια τη σμύριδα και την έδειχνε κατακόκκινη. Έχει σήμερα 2,5 χιλιάδες εκθέματα, χωρισμένα σε 7 τμήματα, όπως και παλιά. Τρία ειδικά (τμήμα σμύριδας, τμήμα ανθρακικών και το παλαιοντολογικό) και τέσσερα γεωγραφικού περιεχομένου (τμήμα της Νάξου, των Κυκλάδων, της Ελλάδας και παγκόσμιο). Έχει σπάνια εκθέματα.

Για παράδειγμα, ήρθανε γεωλόγοι από την Τσεχία, τους έκανε εντύπωση το μουσείο και μετά μου στείλανε σπάνια πετρώματα από τη χώρα τους, όπως αυτό που λέμε το «δέρμα του βράχου», ένα ανθοφυλλιτικό πέτρωμα και τη σφαίρα του Χορμανόφ. Μου στείλανε κάτι ωραία δείγματα από ασβεστίτη κρυσταλλωμένο από τις Άλπεις. Ο σύνδεσμος Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων Κύπρου έχει γεμίσει με 80 εκθέματα το μουσείο. Έχουμε βέβαια και αλβεολίνες και νουμμουλίτες από τη Νάξο, πέρα από την άνω γνάθο του νάνου ελέφαντα, που τα βρήκε ένας καθηγητής πριν από χρόνια. Έχουμε μια συλλογή παλαιοντολογική αρκετά μεγάλη».

Μανώλης Γλέζος*, 26.10.2007

*Ο "γεωλόγος" Μανώλης Γλέζος τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων της Κύπρου, τον Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων, το Ε.Μ.Π., το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο , την Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, την Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση κ.α. Επίσης το 1986 ανακηρύχθηκε Επίτιµο Μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, ως ελάχιστη τιμή για τη συµβολή του στη διάδοση των Γεωεπιστηµών, στην προσφορά του στις Γεωεπιστήµες και στο Περιβάλλον και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των Γεωεπιστηµόνων.

Όχι στο όνομα μας!

Τι λέγαμε την περασμένη βδομάδα για το όργιο επιχορήγησης των ΚΕΚ στο όνομα μας για κάποια "επιμόρφωση"; Άρχισαν ήδη τα όργανα, 100 ώρες για 600 € ταρίφα, όσα τους δίνει η κυβέρνηση. Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ Πελοπ/σου αλλά και μειλ που στέλνονται μαζικά σε μηχανικούς


Επιδοτούμενο πρόγραμμα επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων από το ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ


Επιταγή Κατάρτισης (Voucher) 600 ευρώ για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων σε 166.000 επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η δράση απευθύνεται σε 166.000 επιστήμονες που προέρχονται από τους εξής επιστημονικούς κλάδους:
Δικηγόροι
Γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
Μηχανικοί / Αρχιτέκτονες
Οικονομολόγοι / Λογιστές
Εκπαιδευτικοί
Ερευνητές

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, διάρκειας 100 ωρών με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης, θα αποσκοπούν στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο, χωρίς γνωστικά ή ηλικιακά προαπαιτούμενα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα λήψης του ανάλογου πιστοποιητικού.

Το εκπαιδευτικό επίδομα για την παρακολούθηση θα είναι ύψους 600 ευρώ ανά εκπαιδευόμενο και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας μέσα στον Απρίλιο.

Το ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ διαθέτει Ολοκληρωμένο Σύστημα Τηλεκατάρτισης, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Υποδιεύθυνση ΙΙ – Δράσεων Τομέα Απασχόλησης (ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ)

Πώς δρομολογείται νομιμοποίηση αυθαιρέτων στην ‘Αίγλη’ Ζαππείου


Ενημέρωση 31/03/2020


Από το 1904 η ιστορική ‘Αίγλη’ Ζαππείου, “το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών”, όπως διαφημιζόταν σε παλαιά διαφήμιση, χτισμένη σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην καρδιά της Αθήνας, αποτέλεσε σημαντικό πόλο στην κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα της πρωτεύουσας.

Ασφαλώς, ο σημερινός πολυχώρος λίγο θυμίζει το ‘Ζυθεστιατόριον η Αίγλη’ της αθηναϊκής belle epoque ή του Μεσοπολέμου, αλλά ακόμη και τις εικόνες που καταγράφονται σε πολλές από τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν εκεί. Άλλωστε, η παράδοση του χώρου στην εντατική εμπορική εκμετάλλευση συνοδεύτηκε, κατά τα ειωθότα, από εκτεταμένες κατασκευαστικές αυθαιρεσίες που πύκνωσαν τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα σήμερα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατήσεις κοινόχρηστων χώρων να υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 2.000 τ.μ. – και αυτό, μολονότι το συγκρότημα προστατεύεται από τον αρχαιολογικό νόμο, καθώς, αν και το ίδιο δεν είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, βρίσκεται πλησίον των προστατευόμενων μνημείων του Ζαππείου Μεγάρου.

Ωστόσο, παρά τις επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις πολεοδομικών παραβάσεων από τους ενοικιαστές του χώρου, οι οποίες χρονολογούνται ήδη από το 1993, καμιά από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Πολιτισμού ή του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στις απαιτούμενες ενέργειες για την καθαίρεση και κατάργηση των αυθαίρετων κατασκευών.

Αποκορύφωμα των αυθαίρετων ενεργειών ήταν η παράνομη κατεδάφιση του θερινού κινηματογράφου ‘Αίγλη’, που είχε από το 1992 κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για Αναστολή κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις




Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 31/3/2020

Προς: Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Π.
Κοιν.: 1. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
2. Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)
3. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
Θέμα: Αναστολή κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάθεσης ή εκτέλεσης αυτών
Κύριε Υπουργέ
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού).
Στο ΦΕΚ, Τεύχος Α 68/20-03-2020, «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», ΜΕΡΟΣ Ε’: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ, Άρθρο 60, «Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων» αναφέρεται ότι με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου είναι δυνατή: α) η αναβολή διενέργειας δημόσιων διαγωνισμών β) η παράταση της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών, στις περιπτώσεις που έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας γ) η αναστολή κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάθεσης ή εκτέλεσης αυτών και δ) η χορήγηση παράτασης κάθε είδους συμβατικών προθεσμιών, για χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται με την οικεία απόφαση. 

Βάσει του παραπάνω, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το ΦΕΚ 1022/24-03-2020, «Αναβολή διενέργειας διαγωνισμών, παράταση προθεσμιών και άλλες διατάξεις», αποφάσισε την αναβολή διεξαγωγής διαγωνισμών για το χρονικό διάστημα από 24.3.2020 έως και 30.4.2020, την παράταση καταληκτικής ημερομηνίας αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών για δύο (2) μήνες. την αναστολή, αυτοδίκαια, κατά το χρονικό διάστημα από τις 24-3-2020 έως και τις 30-4-2020, κάθε προθεσμίας που προβλέπεται στο νομικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων και την αυτοδίκαια παράταση, έως και 30.4.2020, όλων των συμβατικών προθεσμιών κατά την εκτέλεση των συμβάσεων.

Λόγω του ότι οι περισσότερες Συμβάσεις εκτελούνται στους ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού και υπάρχει σύγχυση ενημέρωσης παρακαλούμε να φροντίσετε για την άμεση έκδοσης\ της αντίστοιχης Απόφασης που να αφορά στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού. Συμπληρωματικά για την αποφυγή γραφειοκρατίας προτείνουμε, στο αντίστοιχο άρθρο 4 της Αριθμ. 20319 Απόφασης 1022/24-03-2020 «Αναβολή διενέργειας διαγωνισμών, παράταση προθεσμιών και άλλες διατάξεις» να γραφτεί "Παρατείνονται αυτοδίκαια για όσες ημέρες ισχύει η παρούσα απόφαση, όλες οι συμβατικές προθεσμίες ...". Αντίστοιχο αίτημα όπως γνωρίζουμε έχουν και οι εργοληπτικές οργανώσεις μια και η λειτουργία Εργοταξίων είναι επικίνδυνη, η μετακινήσεις σχεδόν αδύνατες και η επικινδυνότητα παραμένει υψηλή.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Κυβερνητικό δώρο 11 εκ. ευρώ και στον "Μορέα" λόγω "χαμηλής κυκλοφορίας"



Κυβερνητικό δώρο 11 εκ. ευρώ και στον "Μορέα" λόγω "χαμηλής κυκλοφορίας"

Μετά τα "δωράκια" εκατομμυρίων σε κλινικάρχες και ΜΜΕ για την καμπάνια ενημέρωσης για την δημόσια υγεία, "βρέθηκαν" ακόμα 10,9 εκατομμύρια τα οποία θα δοθούν ως επιδότηση στην εταιρεία διοδίων "Μορέας". 

Συγκεκριμένα, ο Κ. Αχ. Καραμανλής επιχορηγεί με 11 εκατομμύρια τους εργολάβους των πανάκριβων διοδίων Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας με πρόφαση την "χαμηλή κυκλοφορία οχημάτων"

Ο Μορέας επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο, "λόγω χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων", σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Η πληρωμή των 10,98 εκατ. αφορά στην εξαμηνιαία περίοδο υπολογισμού που λήγει την 29η Φεβρουαρίου 2020 (πρόκειται για τον 18ο σχετικό λογαριασμό), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25.Α της σύμβασης παραχώρησης που έγινε νόμος τον Μάιο του 2007, υπό την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Προφανώς, εν μέσω τέτοιας υγειονομικής (και όχι μόνο) κρίσης, κάτι τέτοιο,θα μπορούσε να πει κανείς, είναι το λιγότερο προκλητικό.

Μπορεί, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας πρόσφατα, να μην υπάρχουν "λεφτόδεντρα" για τους εργαζόμενους, φαίνεται όμως πως υπάρχουν για συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα...

Αλληλεγγύη στη ΒΙΟΜΕ και τους εργαζόμενους της



30.03.2020, 16:18
Παρουσία ΜΑΤ η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στη ΒΙΟΜΕ 

Πρακτικές «μετακατοχικών κυβερνήσεων», ενώ «είμαστε σε διαδικασίες με το Υπουργείο Εργασίας για τη πλήρη νομιμοποίηση της Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ., καθώς, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η ΔΕΗ τους εκόψε το ρεύμα, τα ξημερώματα, με υποστήριξη από 2 κλούβες ΜΑΤ. 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Οι βρικόλακες της εξουσίας που δρουν στο σκοτάδι, βρήκαν τη στιγμή να κόψουν το ρεύμα, στις 6:30 το πρωί. Είχαν έτοιμο το γερανό στημένο και με υποστήριξη από 2 κλούβες ΜΑΤ, που αυτό σημαίνει πολιτική εντολή, λειτούργησαν σαν τις μετακατοχικές κυβερνήσεις, που εκτελούσαν τους αγωνιστές στο σκοτάδι για να μην αντιδράσει ο κόσμος. Καταγγέλλουμε παράλληλα και τους <<συναδέλφους>> της ΔΕΗ που συνέργησαν σαν εκτελεστές στο ίδιο έργο.

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ επανασύνδεση του ρεύματος.

Κι όλα αυτά ενώ είμαστε σε διαδικασίες με το Υπουργείο Εργασίας για τη πλήρη νομιμοποίηση της Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ. Κι ενώ γνωρίζουν ότι παράγουμε προϊόντα ατομικής και οικιακής υγιεινής, τα οποία είναι πρώτης ανάγκης για την κοινωνία.

Εργαζόμενες/οι στη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ»

H Naomi Klein για τη ΒΙΟΜΕ

·5 ώ
#VIOME is an amazing worker-run factory in Greece, a people's victory from the last global economic crisis, now under attack. So much is repression taking place under cover of crisis. We must have each other's backs.

Αίτημα 23 περιβαλλοντικών οργανώσεων για αναβολή κατάθεσης του ν/σ για το περιβάλλον


Αίτημα 23 περιβαλλοντικών οργανώσεων για αναβολή κατάθεσης του ν/σ για το περιβάλλον
30-03-2020 - Πηγή: greenagenda.gr

Κοινή επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη έστειλαν 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις, με την οποία ζητούν την αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου με θέμα τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της Βουλής, ώστε να εξεταστούν με προσοχή τα περισσότερα από 1570 σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον υπουργό να αξιολογήσει την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και να αναβάλει την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» μέχρι η Βουλή να μπορεί να εκτελέσει πλήρως το νομοθετικό της έργο, χωρίς περιορισμούς.

Επί της ουσίας, και στη βάση των σημαντικών σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση από πολλούς φορείς και οργανώσεις, θεωρούν επιτακτική τη ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου, ώστε να προάγει ουσιαστικές βελτιώσεις στο κρίσιμης σημασίας κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, δεδομένου ότι η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών, θεωρούν απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας.

Οι οργανώσεις καλούν τον υπουργό να αναβάλει την κατάθεση του νομοσχεδίου και να αξιοποιήσει αυτή την αναβολή ώστε να εξεταστούν με προσοχή τα περισσότερα από 1570 σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση. Στα σχόλια αυτά διατυπώθηκε ένα εύρος τοποθετήσεων από προτάσεις αναδιαμόρφωσης συγκεκριμένων διατάξεων ως και την απόσυρση μέρους ή συνόλου του νομοσχεδίου. H κοινή αγωνία αυτών των ενστάσεων είναι ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.

Την κοινή επιστολή συνυπογράφουν οι οργανώσεις ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕIΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, «Ο ΝΗΡΕΑΣ «, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Πίνδος Περιβαλλοντική, ΑΝΙΜΑ, CISD – Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ecocity, iSea, MEDASSET, MedINA, MΟm, The Green Tank και WWF Ελλάς.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Από πού ήρθε ο κορονοϊός, και πού θα μας πάει; Συνέντευξη με τον επιδημιολόγο Rob Wallace

Από πού ήρθε ο κορονοϊός, και πού θα μας πάει; Συνέντευξη με τον επιδημιολόγο Rob Wallace

Μια συνέντευξη με τον Rob Wallace, επιδημιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου “Big Farms Make Big Flu” – πηγή: unevenearth.org.

Μετάφραση: Δημήτρης Ιωάννου

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορονοϊός;
Εξαρτάται από το πού βρίσκεσαι στο χρονολόγιο της τοπικής εξάπλωσης του Covid-19: νωρίς, στην κορύφωσή του, αργά; Πόσο καλά ανταποκρίνεται το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιοχή σου; Τι ηλικία έχεις; Είναι καταβεβλημένο το ανοσοποιητικό σου; Ποια είναι η κατάσταση της υγείας σου; Και για να ρωτήσω κάτι μη διαγνώσιμο: ευθυγραμμίζεται με τον ιό η ανοσογενετική σου (το γενετικό υπόβαθρο του ανοσοποιητικού σου) ή όχι;

Οπότε όλη αυτή η φασαρία για τον κορονοϊό είναι απλώς μια εκστρατεία φόβου;
Όχι, καθόλου. Σε επίπεδο πληθυσμού, ο Covid-19 παρουσίασε θνητότητα (ποσοστό θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα) μεταξύ 2-4% κατά την έξαρσή του στη Γουχάν. Εκτός Γουχάν, η θνητότητα φαίνεται να πέφτει στο 1% ή και λιγότερο, αλλά παρουσιάζει κορυφώσεις εδώ κι εκεί, όπως στην Ιταλία και τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάζει διακύμανση που δεν μοιάζει να συγκρίνεται ούτε με τον SARS (10%), ούτε με τη γρίπη του 1918 (5-20%), ούτε με τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1 (60%), ούτε με τον Έμπολα που έφτασε και το 90%. Αλλά απ’ την άλλη, ξεπερνά σίγουρα κατά πολύ την εποχική γρίπη που κυμαίνεται στο 0,1%. Η επικινδυνότητά του ωστόσο δεν έχει να κάνει μόνο με τη θνητότητά του, αλλά και με αυτό που αποκαλούμε διεισδυτικότητα ή επιθετικότητα: το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που θα προσβληθεί από τον ιό.

Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;
Το παγκόσμιο ταξιδιωτικό δίκτυο έχει συνδεσιμότητα πρωτοφανή στην ιστορία. Χωρίς εμβόλια ή εξειδικευμένα αντιϊκά για τον συγκεκριμένο κορονοϊό, και χωρίς καμία ανοσία αγέλης σε αυτόν στην παρούσα φάση, ακόμα και μια θνητότητα που θα κυμανθεί στο 1% συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο. Με μια περίοδο επώασης μέχρι δύο εβδομάδες και με σημαντικές ενδείξεις μετάδοσης πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων – πριν καταλάβει κανείς ότι έχει κολλήσει – πολύ λίγα σημεία του πλανήτη θα μείνουν ανέγγιχτα απ’ τον ιό. Αν για παράδειγμα ο Covid-19 καταγράψει 1% θνητότητα επί ενός συνόλου 4 δισεκατομμυρίων φορέων, μιλάμε για 40 εκατομμύρια νεκρούς. Ένα μικρό ποσοστό ενός μεγάλου αριθμού είναι επίσης μεγάλος αριθμός.

Αυτά είναι τρομακτικά νούμερα για έναν παθογόνο παράγοντα που είναι φαινομενικά ελάχιστα λοιμογόνος…
Σίγουρα. Και είμαστε μόλις στην αρχή της εξάπλωσης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πολλοί νέοι ιοί αλλάζουν συμπεριφορά κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας. Η μολυσματικότητα, η λοιμοτοξικότητα ή και τα δύο μπορεί να μειωθούν. Απ’ την άλλη μεριά, η λοιμοτοξικότητα μπορεί να ενταθεί από επόμενες εξάρσεις. Το πρώτο κύμα της πανδημίας γρίπης την άνοιξη του 1918 ήταν σχετικά ήπιο. Αλλά το δεύτερο και το τρίτο κύμα τον επόμενο χειμώνα είχαν εκατομμύρια θύματα.

Κάποιοι αμφισβητούν τη σοβαρότητα της πανδημίας με το επιχείρημα ότι η τυπική εποχική γρίπη έχει πολύ περισσότερους ασθενείς, αλλά και νεκρούς. Τι λες γι’ αυτό;
Θα είμαι ο πρώτος που θα πανηγυρίσει αν η επιδημία αποδειχθεί “μούφα”. Αλλά η προσπάθεια να υποτιμηθεί ο Covid-19 ως πιθανός κίνδυνος με την επίκληση άλλων θανατηφόρων ασθενειών, και ιδίως της γρίπης, είναι μια ρητορική τακτική για να απαξιωθεί η παγκόσμια κινητοποίηση για τον κορονοϊό.

Οπότε λες ότι η σύγκριση με την εποχική γρίπη είναι αδόκιμη;

Παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για αναστολή προθεσμιών και σταμάτημα έργων και Δημοπρασιών

Από το site της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ πρόσφατες παρεμβάσεις της για το πλήρες σταμάτημα έργων και Δημοπρασιών, για τους μηχανικούς της Υγείας, για τον πρόσφατο Οργανισμό του ΤΕΕ για Ένταξη στις προβλέψεις επιδομάτων και για τους πρόσφατα απολυμένους από το ''Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 πτυχιούχους'' καθώς και Εγκύκλιοι Υπαγωγής των υπαλλήλων - λειτουργών του Δημοσίου  στον (e-Ε.Φ.Κ.Α.) . Τα Σωματεία μας είναι τα όπλα μας σε κάθε περίπτωση.

Παράταση προθεσμιών για το σύνολο των δραστηριοτήτων των ΥΔΟΜ .pdf

e-ΕΦΚΑ: Υπαγωγή των υπαλλήλων - λειτουργών του Δημοσίου και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στον (e-Ε.Φ.Κ.Α.) pdf

Ένταξη στις προβλέψεις επιδομάτων και για τους πρόσφατα απολυμένους από το ''Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 πτυχιούχους'' .pdf

Αναβολή διενέργειας διαγωνισμών και παράταση προθεσμιών. .pdf

ΚΥΑ : Αναβολή διενέργειας διαγωνισμών, παράταση προθεσμιών και άλλες διατάξεις. .pdf

Ένσταση κατά της με αριθμ.: 94/2020 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης .pdf

Πρόσθετα μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. .pdf

Αναγνώριση της προσπάθειας του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται στην Υγεία.pdf


Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, 20/3/2020 .pdf

Εφαρμογή του νέου Οργανισμού του ΤΕΕ .pdf