Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Δύο κόσμοι: Ο κόσμος της εργασίας και ο κόσμος του κεφαλαίου

Τυνησία: Εργάτες κλείστηκαν οικειοθελώς σε εργοστάσιο για ένα μήνα για να φτιάχνουν μάσκες 

150 εργαζόμενοι αποφάσισαν να κάνουν οικειοθελές lockdown για ένα μήνα μέσα στο εργοστάσιο ώστε να φτιάχνουν 50.000 μάσκες την ημέρα 

 Οι εργάτες ενός εργοστασίου στην Τυνησία αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί κλεισμένοι για να φτιάχνουν 50.000 μάσκες την ημέρα και άλλα ιατρικά είδη προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Οι 150 εργάτες, κυρίως γυναίκες, απομονώθηκαν οικειοθελώς μέσα στο εργοστάσιο για ένα μήνα, έχοντας κίνητρο τον πατριωτισμό τους καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίζει το κύμα της πανδημίας, εξήγησε ο διευθυντής τους, Hamza Alouini. 
 Η Khawla Rebhi, μια από τις εργάτριες, λέει πως της έχει λείψει πάρα πολύ η οικογένειά της, αλλά «αποζημιώνεται» μερικώς από το κέφι των συναδέλφων της. «Ο άντρας μου και η 16χρονη κόρη μου με στηρίζουν και με ενθαρρύνουν σε όλο αυτό», εξηγεί η ίδια, που είναι επικεφαλής στην γραμμή παραγωγής. Το εργοστάσιο εξάγει συνήθως εξοπλισμό προστασίας, αλλά αυτή την στιγμή αποφάσισε να εστιάσει στην παραγωγή επαρκούς υλικού για να διασφαλιστεί η υγεία όσων μένουν σπίτι. 
 Η Τυνησία, που επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας την περασμένη Κυριακή, μετά 227 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και έξι θανάτους. 
Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν «κλειστεί» μέσα στο εργοστάσιο, συγκαταλέγονται επίσης μάγειρες, ένας γιατρός και ένας φαρμακοποιός, ενώ δημιουργήθηκαν ξεχωριστοί κοιτώνες για τις 110 γυναίκες και τους 40 άντρες, έχοντας επίσης εξασφαλιστεί απόθεμα τροφίμων για ολόκληρο τον μήνα.
 «Έχουμε έναν ειδικό χώρο για κάθε είδους άσκηση και χορό για τις γυναίκες, ενώ οι άντρες έχουν δικό τους χώρο για παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ», εξήγησε η Khawla Rebhi. «Επίσης όλοι έχουμε ίντερνετ και κάνουμε βιντεοκλήσεις με τις οικογένειές μας, όταν δεν δουλεύουμε», πρόσθεσε. Όπως εξηγεί, το εργοστάσιο λειτουργεί από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 22.30 το βράδυ καθημερινά σε δυο οκτάωρες βάρδιες, με τους άντρες να αναλαμβάνουν κυρίως την δεύτερη. «Πρέπει να προστατεύσουμε τους γιατρούς» Διανύοντας την όγδοη ημέρα εγκλεισμού τους, ο Hamza Alouini λέει πως υπάρχει ακόμη «θετική ενέργεια» από όλους. 
 Όπως λέει, το προσωπικό ένιωσε την ανάγκη να απομονωθεί στο εργοστάσιο γιατί εάν ο ιός εξαπλωνόταν στο εργατικό δυναμικό, οι γιατροί της χώρας δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας. «Αν δεν εργαστούμε, οι γιατροί μας δεν θα είναι προστατευμένοι απέναντι στον κορωνοϊό», εξήγησε ο ίδιος. «Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για όλη την χώρα μου- τα νοσοκομεία, τον στρατό, την αστυνομία, για όλους», πρόσθεσε. 
 Η Khawla Rebhi λέει πως η αίσθηση αποστολής για την οποία εργάζονται τούς δίνει ελπίδα, ωστόσο δεν αρνείται πως ανησυχούν για τις προσπάθειες αναχαίτισης του ιού Covid-19. «Κοιτάζω πώς άλλες κυβερνήσεις παλεύουν με τον ιό στην Ευρώπη και αλλού και δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι πώς θα διαχειριστεί κάτι τέτοιο μια χώρα όπως η Τυνησία», καταλήγει. 

 Με πληροφορίες από BBC Πηγή: www.lifo.gr


Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι θέλουν τους υπαλλήλους πίσω στην δουλειά ακόμα κι αν κινδυνεύουν
Οι νοσηλευτές στην Νέα Υόρκη απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πως δεν βλέπει και πως δεν ακούει.

ZZ/JOHN NACION/STAR MAX/IPX

Οι οδηγίες των επιστημόνων είναι σαφείς. Μείνετε σπίτι, κάντε υπομονή, πάρτε αποστάσεις και τηρήστε με συνέπεια τα μέτρα ασφαλείας, αν θέλετε να μπει ένα φρένο στην εξάπλωση του κορονοϊού. Οι περισσότεροι πολίτες του κόσμου δείχνουν να το έχουν κατανοήσει σε βάθος, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σαν να ζει σε ένα δικό του σύμπαν, ισχυρίζεται πως εκατοντάδες πολίτες θέλουν να επιστρέψουν στις εργασίες τους και πιέζει ώστε να μπει τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση που έχει επέλθει.

Στο πλευρό του, όπως όλα δείχνουν, τάσσονται και ορισμένοι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες των ΗΠΑ, οι οποίοι προφανώς επιδιώκουν, λογαριάζουν και βάζουν μπροστά απ’ όλους και όλα, το κέρδος. Με το θέμα ασχολήθηκε εκτενώς το πρακτορείο Bloomberg σε πρόσφατο δημοσίευμά του.

O Nτικ Κοβάσεβιτς, που ήταν επικεφαλής της επενδυτικής Wells Fargo μέχρι το 2007, δήλωσε πως θεωρεί σωστό οι υγιείς άνθρωποι κάτω των 55 να επιστρέψουν στα γραφεία τους μέχρι τα τέλη Απριλίου. «Είναι χρέος μας να γυρίσουμε σταδιακά στις δουλειές μας και από ’κει και πέρα θα δούμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση. Μερικοί από εμάς θα αρρωστήσουν, κάποιοι ίσως και να πεθάνουν. Θέλετε να εξαθλιωθείτε οικονομικά ή να ρισκάρετε με κάποια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη; Δεν ξέρω, μπορείτε να επιλέξετε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Τομ Γκολισάνο, ιδρυτής και πρόεδρος της Paychex Inc, που εξειδικεύτεται στην συμβουλευτική επιχειρήσεων, επεσήμανε πως η οικονομική ζημία από την εξάπλωση του κορονοϊού θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από το γεγονός πως πεθαίνουν άνθρωποι.

Τόνισε πως πρέπει να επενδύσουμε σε κράτη που δεν έχουν χτυπηθεί τόσο πολύ από τον ιό και που έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν στην κανονικότητα. «Είναι η καλύτερη επιλογή ανάμεσα στα δύο χειρότερα σενάρια», συμπλήρωσε. Να σημειώσουμε μόνο πως σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Forbes, η καθαρή αξία της περιουσίας του Γκολισάνο ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος Tίλμαν Φερτίτα, μεγιστάνας μιας αυτοκρατορίας χαρτοπαικτικών λεσχών, ξενοδοχείων και εστιατορίων, δήλωσε επίσης στο Bloomberg ότι οι άνθρωποι πρέπει σύντομα να επιστρέψουν στη δουλειά.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135. 

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

«Νομίζω πως η μερική απαγόρευση έχει κάποια αποτελέσματα, αλλά καλό θα ήταν σε μερικές εβδομάδες να εργαζόμαστε όλοι κανονικά από τα γραφεία μας. Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σε μια οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας θα μας βασανίζουν για χρόνια», είπε. Οφείλουμε στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η καθαρή αξία της περιουσίας του Φερτίτα αγγίζει τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος, την εβδομάδα αυτή, ανέστειλε την λειτουργία κάποιων από τις επιχειρήσεις του στις οποίες απασχολούνταν 40.000 υπάλληλοι.

Ο Λόιντ Μπλάνκφεϊν, το άλλοτε ισχυρό golgen boy της Goldman Sachs, την Κυριακή, μέσω twitter, εξέφρασε τα παράπονά του, επισημαίνοντας πως τα «ακραία μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ρύθμιση της καμπύλης του ιού, είναι λογικά, αν εφαρμοστούν για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρξει πίεση στις δομές υγείας».

Ωστόσο, μετά από λίγο έσπευσε να διευκρινίσει πως η συντριβή της οικονομίας, η ανεργία και η ψυχική κατάπτωση θα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση άλλων ασθενειών. Μάλιστα εκτίμησε πως αν τις επόμενες εβδομάδες, όλοι επιστρέψουν στα γραφεία τους, θα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον ιό.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να διερωτάται κατά πόσον οι εντολές για κατ’ οίκον περιορισμό έχουν παρατραβήξει, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η καραντίνα πρέπει να τελειώσει.

Βεβαιώνει ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πριν το Πάσχα και πως όλοι θα έχουν επιστρέψει στην εργασία τους μετά από 15 μέρες. Αρκεί να αποφεύγουν τις χειραψίες.

«Εάν η πανδημία του νέου κορονοϊού επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα και τα πράγματα χειροτερεύσουν, τότε θα απευθυνθώ στο Κογκρέσο, προκειμένου να πάρω έγκριση για επιπλέον κονδύλια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε επίσης στην επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Λευκό Οίκο, ότι σκοπεύει να επανεκκινήσει την αμερικανική οικονομία έως την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, ήτοι στις 12 Απριλίου.

Με την στάση του δεν συμφωνούν οι αρμόδιες ιατρικές αρχές. Η διαφοροποίηση των ειδικών από τον πρόεδρο Τραμπ αποτυπώθηκε και στην διήμερη αποχή του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Άντονι Φαούτσι από τα καθημερινά briefing του Λευκού Οίκου. Μετά από διαρροές ότι Τραμπ και Φαούτσι έχουν συγκρουστεί, ο επιδημιολόγος επέστρεψε στην ενημέρωση.

Στο μεταξύ, στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης γράφεται ιστορία, παρόμοια με αυτή της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό καταγγέλλει ότι εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, είναι αντιμέτωπο με ελλείψεις που δυσχεραίνουν το έργο του. Για τον λόγο αυτό, κορυφαίες εταιρείες, δέκα στο σύνολό τους, συμπράττουν και προχωρούν σε μαζική παραγωγή ιατρικών μασκών.

Έλλειψη, όμως, συνεχίζουν να παρουσιάζουν και τα τεστ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει και να μην μπορούν να απομονωθούν και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις. Συνταξιούχοι γιατροί καλούνται να επιστρέψουν, ώστε να συμβάλουν στη μάχη κατά του ιού. Μόνο στην Νέα Υόρκη ανταποκρίθηκαν χίλιοι σε μία ημέρα.

(Με πληροφορίες από Bloomberg, HuffPost)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου