Σάββατο 6 Απριλίου 2013

O Αττίλας 3 έχει πρόσωπο Τραπεζίτη

Από Βαθύ Κόκκινο, αναδημοσιέυουμε άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη από το HOT DOC (το οποίο να αγοράζετε)
mail.google.com
Γιατί κατέρρευσε η Κύπρος; Το επόμενο διάστημα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και τη Μεγαλόνησο θα ανακαλύψουν διάφορες εκδοχές ευθυνών. Θα εμφανιστούν διάφορες αποκαλύψεις περί διαφθοράς, θα καταδειχθεί η Κύπρος ως χώρα του μαύρου χρήματος και θα αποδοθούν ευθύνες αορίστως σε ένα σύστημα πολιτικών που από κοινού έφταιξαν. Η διαφθορά προφανώς και υπάρχει στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, αλλά καλό θα είναι κάθε φορά να της δίνουμε όνομα και διεύθυνση. Το μαύρο χρήμα, ναι, καλύπτει μεγάλο μέρος της κυπριακής οικονομίας, αλλά αν απ” το μαύρο χρήμα κατέπεφταν οι οικονομίες, τότε σήμερα π Ελβετία θα έπρεπε να έχει σβηστεί απ” τον χάρτη. Όσο για τους πολιτικούς, είναι υπεύθυνοι όχι γιατί είναι πολιτικοί, αλλά γιατί εφάρμοσαν (όπως και στην Ελλάδα) συγκεκριμένες πολιτικές.
Η κρίση στην Κύπρο (όπως ορθά λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης) οφείλεται σε δύο παράγοντες. Στα κεφάλαια που εισέρρευσαν στην Κύπρο και «επένδυσαν» για να αποχωρήσουν στη συνέχεια μαζικά, και στις τράπεζες. Για τον πρώτο παράγοντα θα αποδείξει ενδεχομένως η Ιστορία εάν επρόκειτο για μια συντονισμένη προσπάθεια κάποιων που δημιούργησαν την εικόνα μιας εύρωστης Κύπρου και στη συνέχεια της τράβηξαν το χαλί κάτω απ” τα πόδια, ή για μια τάση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της εικόνας πως κάτι θα αλλάξει στην Κύπρο και το μαύρο χρήμα δεν είναι πια ασφαλές.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μεταφέρω μια πληροφορία που πήρα στο Λονδίνο, πως οι παράγοντες της ευρωζώνης επί μήνες μετέφραζαν εκθέσεις και έδειχναν ενδιαφέρον, αναθέτοντας δουλειές σε ελεύθερους επαγγελματίες μεταφραστές, για την αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας στην Κύπρο. Η διαρροή μιας τέτοιας πληροφορίας επιτούτου μπορεί να προκαλέσει μεταφορά κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες, με τον φόβο πιθανών ελέγχων στο νησί.
Ο δεύτερος παράγοντας της κρίσης είναι οι τράπεζες. Περίπου 4 δισ. ευρώ έχασαν οι κυπριακές τράπεζες από την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, αλλά και από το τζογάρισμα με αυτά. Ακόμη και την ώρα που ήταν γνωστό πως αυτά θα κουρευτούν και θα χάσουν την αξία τους, οι κυπριακές τράπεζες αγόραζαν, ή δεν πουλούσαν για να ξεφορτωθούν τα ομόλογα. Μια μικρή ομάδα στελεχών τραπεζών κέρδισε εκατομμύρια από τις υπηρεσίες που πρόσφερε σε κάποιους με αυτό τον τρόπο.

Το πρόσχημα της κοινωνικής πολιτικής σε βάρος του περιβάλλοντος.

Αναδημοσιεύουμε από RProject

Το πρόσχημα της κοινωνικής πολιτικής σε βάρος του περιβάλλοντος.
Κοινωφελή έργα σε ελεύθερους κοινοχρήστους χώρους πρασίνου; Όχι ευχαριστώ!
Το Αιγάλεω είναι ένας δήμος της Δυτικής Αθήνας κυρίως με εργατικό πληθυσμό (Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: 1991: 78.563, 2001: 77.917, 2011: 69.660). Παλαιότερα ήταν βιομηχανική περιοχή, στις εγκαταστάσεις της οποίας εργάζονταν, κυρίως, οι κάτοικοι. Ακόμα πιο παλιά υπήρχαν περιβόλια (τις δεκαετίες 60, 70) αφού το Αιγάλεω βρίσκεται, στο μεγαλύτερο τμήμα του, στην δυτική όχθη του Κηφισού ποταμού. Σήμερα είναι αστική περιοχή με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις να έχουν περιοριστεί στην περιοχή του Ελαιώνα και γύρω από την Εθνική οδό, όπως είναι σήμερα, μετά την κάλυψη του Κηφισού. Το Αιγάλεω δεν έχει πρόσβαση σε ορεινούς όγκους αφού περιβάλλεται από αστικούς δήμους (Χαϊδάρι, Περιστέρι, Αγ. Βαρβάρα, Αθήνα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Ρέντη), ενώ διασχίζεται από τουλάχιστον πέντε οδικούς άξονες υψηλής όχλησης (Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, Λεωφόρο Αθηνών. Ιερά Οδό, Θηβών, Πέτρου Ράλλη).
Στο βόρειο τμήμα του δήμου, μεταξύ Λ. Αθηνών, Ιεράς Οδού και Θηβών, και κοντά στα σύνορα με το Περιστέρι, λειτούργησε εργοστάσιο που κατασκεύαζε πυρίτιδα, πυρομαχικά και όπλα από το 1874 έως το 1970 στο χώρο που είναι σήμερα γνωστός ως Μπαρουτάδικο ή Πυριτιδοποιείο. Μετά το σταμάτημα της λειτουργίας του εργοστάσιου το 1970 ο χώρος, έκτασης περίπου 380 στρεμμάτων, πέρασε στο δημόσιο και κυρίως στο δήμο Αιγάλεω και κατοχυρώθηκε σαν χώρος πρασίνου. Το Μπαρουτάδικο είναι το μεγαλύτερο αστικό άλσος της Δυτικής Αθήνας, αντίστοιχο του Εθνικού Κήπου, του Πεδίου του Άρεως κλπ. (Εικ. 1) και με ιδιαίτερη σημασία για την συμμετοχή του στην διαμόρφωση των περιβαλλοντικών συνθηκών κυρίως των υποβαθμισμένων δυτικών συνοικιών αλλά και για το σύνολο του λεκανοπέδιου λόγω της έκτασής του. Η σημασία του γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μετά την υποβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών του λεκανοπέδιου μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον βιότοπο της Πάρνηθας τα τελευταία χρόνια.
Εικ. 1. Τμήμα του Λεκανοπέδιου από το Google. Οι αριθμοί με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε: 1. Μπαρουτάδικο, 2. Εθνικός Κήπος, 3. Πεδίο Άρεως, 4. Όρος Αιγάλεω, 5. Γεωπονικό Παν/μιο, 6. Φιλοπάππου, 7. Λυκαβητός, 8. Τουρκοβούνια, 9. Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Η ΕΜΚΕΘΙ (Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων) για το σφράγισμα των θεάτρων

Αναδημοσίευση από http://alternativespacesathens.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8481.html. Όπως πληροφορηθήκαμε το σφράγισμα, κατόπιν κινητοποίησης, αναβλήθηκε για ένα τρίμηνο. Τελικά αυτός ο δήμαρχος έχει ξεπεράσει σε αυταρχισμό πολλούς δεξιούς.
 
Η ΕΜΚΕΘΙ (Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων) καλεί τον Δήμο Αθηναίων να σταματήσει ΤΩΡΑ το σφράγισμα των θεατρικών σκηνών, ώσπου να ολοκληρωθεί η σεζόν στο τέλος Ιουνίου.

Ζητά επίσης από το Δήμο να συστήσει ΤΩΡΑ ένα συμβούλιο που να αποτελείται αφενός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλ. από εκπροσώπους της ΕΜΚΕΘΙ, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και αφετέρου από Αρχιτέκτονες και Μηχανολόγους, με σκοπό να συμμαζέψουν και να εκσυγχρονίσουν τη νομοθεσία που αφορά την ασφάλεια των χώρων συνάθροισης κοινού.

Κατόπιν, ας καλέσει τους χώρους με προβλήματα να τα λύσουν μέσα στο καλοκαίρι και να σταθεί αρωγός τους σ’ αυτό με όποιον τρόπο γίνεται. Και μόνον τότε, όσοι δεν συμμορφωθούν με το σαφές, λογικό και σύγχρονο νομικό πλαίσιο που θα έχει πλέον τεθεί, να ελεγχθούν και να υποστούν τις συνέπειες.

Θεωρούμε ότι εκτός των άλλων είναι και ηθικό θέμα να εργαζόμαστε, να δημιουργούμε και να φιλοξενούμε το κοινό σε ασφαλείς χώρους, αλλά είναι πασίγνωστη και η διαφθορά του τμήματος αδειών του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια, που καλύπτεται πίσω από ένα νομοθετικό λαβύρινθο και ταλανίζει τα θέατρα. Μάρτυράς μας ο Συνήγορος του Πολίτη.

Αναρωτιόμαστε πόσα άραγε νυχτερινά κέντρα έχει βαλθεί να σφραγίσει ο Δήμος προτού επιτεθεί στους χώρους πολιτισμού.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ευθύνη και καθήκον απέναντι στους δημότες του να συνδράμει τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες της πόλης μας. Οφείλει να βρει τρόπους να βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων μας και μάλιστα σε εποχή βαθύτατης κρίσης όπου η ανεργία των ηθοποιών ξεπερνάει το 90% και το κοινό δυσκολεύεται να μας στηρίξει.

Τρόποι υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και η πολιτική βούληση.

Εμείς είμαστε στη διάθεσή του να συζητήσουμε και να κάνουμε τις προτάσεις μας.

ΕΝΩΣΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Πεντέλη SOS: Ναι στο δάσος όχι στα Φ/Β της εκκλησίας

ΠΕΝΤΕΛΗ SOS
ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
ΌΧΙ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



Να αποτρέψουμε τα επανερχόμενα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία (με το νομοσχέδιο «Διαμόρφωση Φιλικού για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος» που κατατίθεται στη Βουλή για ψήφιση τον Απρίλιο) χαρακτηρίζεται ως «Στρατηγικός Επενδυτής», για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου 300 MW σε έκταση 3500 στρεμμάτων (ίση με την έκταση της Νέας Πεντέλης) σε αναδασωτέα έκταση του Πεντελικού. Πρόκειται για :

Σκάνδαλο Νομικό :

  • Τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος είχαν πέρυσι αποτραπεί, όταν ακόμη και ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για νομικά κωλύματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς
  • Το τωρινό νομοσχέδιο «δωρίζει» στην Εκκλησία της Ελλάδος (αναγνώριση «περιουσιακών δικαιωμάτων») τις τεράστιες διεκδικούμενες από αυτήν δασικές εκτάσεις, τις οποίες διακατέχει παρανόμως, καθώς με τις διατάξεις του Ν. 1811/88 (τον οποίο είχε τότε αποδεχτεί και υπογράψει η Μονή Πεντέλης) έπρεπε να τις είχε ήδη αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο εδώ και δεκαετίες.


Σκάνδαλο Περιβαλλοντολογικό:

Εργατική διαδήλωση Κυριακή 7 Απρίλη


Δεκάδες Σωματεία και συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 6.00 στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, μεταξύ αυτών και τα σωματεία του χώρου μας ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικης και ΣΜΤ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΣΤΙΣ 6.00 μ.μ.,  ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ζούμε την πιο βίαιη, σαρωτική επίθεση, κυβέρνησης – κεφαλαίου - ΕΕ – ΔΝΤ, που λεηλατεί τα δικαιώματα, τα εισοδήματα και τις ζωές μας και ολοκληρώνει την καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων.
Τα μνημόνια και οι αντιλαϊκές πολιτικές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το σπιράλ του θανάτου συνεχίζεται και η Κύπρος προστέθηκε στα θύματα. Το μήνυμα σαφές και προκλητικό: Όποιος δεν αποδέχεται όλο το πακέτο της λιτότητας εξοντώνεται.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΕ-ΔΝΤ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Να διώξουμε μνημόνια και τρόικα, να επιβάλλουμε μια πολιτική που δεν ορκίζεται στα συμφέροντα των ισχυρών του πλούτου, των διεθνών τοκογλύφων, της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά βάζει μπροστά, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του κόσμου της δουλειάς.

Υπογράφουν σωματεία,  ομοσπονδίες και συντονισμοί:


  • Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα
  • Συλλογικότητες για προειδοποιητική Λαϊκή Στάση Πληρωμών τον Απρίλη-"Δε    χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε"



ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνοντάτα, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, Σύλλογος Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών, Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρειών στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Αττικό Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Προσωπικού Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, Πανελλήνιος Σύλλογος Διοικητικών ΠΕ ΥΠΠΟ, Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Συντονιστικό Ωρομισθίων και Αναπληρωτών, Συντονιστικό Νηπιαγωγών,
Σύλλογοι εκπ/κών Π.Ε: Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, «ο Αριστοτέλης», «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής, Καλλιθέας-Μοσχάτου, Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Νήσων Αργοσαρωνικού, Νίκαιας-Πειραιά, Ν. Σμύρνης, «ο Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», Χαϊδαρίου
ΕΛΜΕ: Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας), Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ε’ Ανατ. Αττικής, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

Ο κος Σελλιανάκης φυλάει Θερμοπύλες...

Ο κος Σελλιανάκης φυλάει Θερμοπύλες ως Αναπληρωτής Γραμματέας, επιτροπής μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ...
...αφού εξόντωσε τους μετανάστες ανέλαβε τους μηχανικούς...

Αντιφασιστική - αντικατασταλτική πορεία στα Κάτω Πατήσια

Αντιφασιστική - αντικατασταλτική πορεία στα Κάτω Πατήσια Σαββάτο 6/4 στις 12μμ (σταθμός ΗΣΑΠ)

Έγγραφο του Υπ. "Εργασίας" για τις αυξήσεις εισφορών

Αναρτούμε το έγγραφο του Υπ. "Εργασίας" στο οποίο αναφερθήκαμε στη χθεσινή μας ενημέρωση. Με το έγγραφο αυτό ο κος Βρούτσης καλεί σε άμεση είσπραξη των ληστρικών εισφορών, σε άμεση αποστολή ειδοποιητηρίων και για τις αναδρομικές εισφορές, αποκαλύπτει ξεκάθαρα αυτό που φωνάζουμε εδώ και 3 χρόνια, ότι όλα αυτά είναι σε άμεση συννενόηση με την τρόϊκα ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και τέλος αποκαλύπτει(;) ότι υπάρχει ήδη απόφαση του ΕΤΑΑ ότι οι αναδρομικές (από 1/7/2011) αυξήσεις εισφορών θα κατανεμηθούν κατά το 1/3 μέσα στο 2013 και κατά τα 2/3 μέσα στο 2014. Όσο το ψάξαμε τέτοια απόφαση δεν υπάρχει (θα είναι η επόμενη που θέλει να λάβει ο διορισμένος πρόεδρος του ΕΤΑΑ). Είναι προφανές ότι τα συνολικά 162 εκατ. € επιπλέον που θέλει να στείλει ο υπουργός στη μαύρη τρύπα του τοκογλυφικού χρέους, δεν πρόκειται να τα πάρει ποτέ γιατί ούτε υπάρχουν, ούτε σκοπεύουμε να τα δώσουμε.
 


 

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ενημέρωση από τη συγκέντρωση μηχανικών στο ΕΤΑΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη συνεχόμενη κινητοποίηση μηχανικών στο ΕΤΑΑ μετά από κάλεσμα της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών, της ΕΜΔΥΔΑΣ, του ΣΜΤ, του ΤΕΕ καθώς και πολλών άλλων φορέων. Η σημερινή συγκέντρωση ήταν μαζικότερη της προηγούμενης με περίπου 500 συναδέλφους.
Μετά την αποστολή των ειδοποιητηρίων με τις αυξημένες εισφορές και την πραξικοπηματική ακύρωση της προηγούμενης (28/3) συνεδρίασης του ΔΣ και την πρωτοφανή παρουσία των ΜΑΤ στη συγκέντρωση μας επανήλθαμε για να απαιτήσουμε την ακύρωση των ληστρικών αυξήσεων.
Η κακή μέρα φάνηκε από νωρίς: πριν καν συγκεντρωθούμε πληροφορηθήκαμε ότι δεν ήταν πρώτο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση η αναστολή υλοποίησης των αυξήσεων, η ακύρωση των ειδοποιητηρίων και η αποστολή νέων με τις παλιές εισφορές αλλά το θέμα :"Είσπραξη Αναδρομικών εισφορών από παλαιούς και νέους ασφαλισμένους από 01/07/2011 (Ν.3986/11) - Είσπραξη Αναδρομικής Εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ από 01/01/2011 (Ν.3986/11)". Το θέμα με αυτή τη διατύπωση εισήχθει κατόπιν αιτήματος 5 μελών της ΔΕ του ΕΤΑΑ στις 2/4. Μετά από διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων δέχθηκαν οι "εκπρόσωποι μας" να προτείνουν την εισαγωγή προ ημερησίας διάταξης του θέματος της ακύρωσης των ειδοποιητηρίων.
Επιπρόσθετα ήρθε στη δημοσιότητα έγγραφο του Υπ. Εργασίας (με υπογραφή φαρδιά πλατιά του κου Βρούτση) το οποίο καλεί το ΕΤΑΑ να αποστείλει και να εισπράξει σύντομα και τα αναδρομικά (από 1/7/2011) ζητώντας επιπλεόν 80.000.000 € για το 2013 και 82.700.00 €  για το 2014. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι τα παραπάνω αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης προς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ (το σχετικό έγγραφο θα το αναρτήσουμε αργότερα).
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 8 παρόντα μέλη από τα 13. 2 εκπρόσωποι των μηχανικών, ένας των γιατρών, ένας των οδοντιάτρων, μια συμβολαιογράφος, ένας συνταξιούχος, ένας νομικός και ο διορισμένος εγκάθετος της τρόϊκας νέος Πρόεδρος κος Σελλιανάκης. Οι προθέσεις του έγιναν φανερές από την αρχή όταν δεν επέτρεψε σε εκπροσώπους των συγκεντρωμένων να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση (το επέτρεψε τελικά μόνο στον πρόεδρο του ΤΕΕ). Με τα πολλά τέθηκε το θέμα μας προ ημερησίας διάταξης και μετά από απίστευτη καθυστέρηση αποφασίστηκε με ψήφους 5 υπέρ και 3 κατά να εισαχθεί τελικά προς συζήτηση. Τα 5 υπέρ ήταν οι 2 εκπρόσωποι των μηχανικών, η συμβολαιογράφος, ο συνταξιούχος και ο γιατρός.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος (και με επιπλεόν χρονοτριβές) και κατόπιν εισήγησης της υπηρεσίας (ΤΣΜΕΔΕ) για αναστολή των αυξήσεων μέχρι την εκδίκαση του ΣτΕ, εμφανίσθηκε και ο τρίτος εκπρόσωπος των μηχανικών, ο οποίος αν και έχει υποβάλλει την παραίτηση του παραμένει μέλος της διοίκησης, όπως φαίνεται ακόμα και αυτή τη στιγμή στο site του ΕΤΑΑ μια και δεν έχει ορισθεί ακόμα ο αντικαταστάτης του. Εκεί ακριβώς έγινε και το σημερινό πραξικόπημα του εγκάθετου και διορισμένου προέδρου, μια και δε δέχθηκε το μέλος του ΔΣ να συμμετάσχει στη συνεδρίαση. Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη, ψήφισαν 4 υπέρ και 4 κατά της πρότασης μας μια και ο εκπρόσωπος των γιατρών (να τον χαίρονται οι γιατροί) δε στήριξε την αναστολή των αυξήσεων και με τη χρήση της διπλής ψήφου του προέδρου δεν πάρθηκε η απόφαση. Αλήθεια οι φορείς των γιατρών και των δικηγόρων τι έχουν να πουν για τη στάση των εκπροσώπων τους.
Όπως ήταν φυσικό η συνεδρίαση διακόπηκε από τους συγκεντρωμένους οι οποίοι αφού περίμεναν υπομονετικά και με πολλές υποχωρήσεις επί 6 περίπου ώρες, μπήκαν στο χώρο της συνεδρίασης και περιποιήθηκαν φραστικά (και όχι μόνο) τον πρόεδρο και τους λοιπούς αποφασισμένους εγκάθετους να ρημάξουν εμάς, τις ζωές μας, το μέλλον μας. Μετά από αρκετή ώρα αντεγκλίσεων -και τη δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε- και κατόπιν συζήτησης, οι συγκεντρωμένοι αποχωρήσαμε συντεταγμένα και δώσαμε ραντεβου΄για την παρασκευή 5/4 στις 6:30 μμ στο ΤΕΕ για να συζητήσουμε στην ανοικτή συνέλευση μηχανικών το πως συνεχίζουμε.
Συγχωρείστε τυχόν παραλείψεις, η πίεση και ο χρόνος δε μας επιτρέπει κάτι καλύτερο, θα επανέλθουμε.
 Ο αγώνας συνεχίζεται...μέχρι τη νίκη. Ή εμείς...ή αυτοί.

«Όχι» από το ΣτΕ σε αύξηση του συντελεστή δόμησης στην Ακαδημία Πλάτωνος

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε την αύξηση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, που επιχειρήθηκε με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Το ΣτΕ, επικαλούμενο το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους, αποφάνθηκε ότι ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μέσο συντελεστή δόμησης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο 2,1 και πως το ύψος των κτιρίων δεν μπορεί να ξεπερνά το προβλεπόμενο μέγιστο ύψος των 15 μέτρων.
Δεκάδες δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος, η οποία διεκδικεί τη συνολική ανάπλαση της γειτονιάς, με την ανάδειξη του ιστορικού χώρου αλλά και την ανέγερση του νέου Μουσείου της Πόλης των Αθηνών.
Η υπόθεση και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Στο Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει «την τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».
Το Ε’ Τμήμα στην υπ' αριθμ. 77/2013 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) έκρινε, κατ’ αρχάς, νόμιμο στο σύνολό του το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αλλά μη νόμιμη μια επί μέρους διάταξή του.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη τη διάταξη  που προβλέπει συντελεστή δόμησης 2,4 στον τομέα ΙΙΙ που έχει μέτωπο τον Κηφισό, όπως επίσης κρίθηκε παράνομο και το προβλεπόμενο ανώτατο ύψος των κτιρίων, το οποίο ήταν 18 μέτρα.
Η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε παράνομη, καθώς από το άρθρο 24 του Συντάγματος απορρέει υποχρέωση προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το ΣτΕ τονίζει ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα, ώστε «να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος». Το ΥΠΕΚΑ και ο Δήμος Αθηναίων έχουν επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών την τελευταία διετία (2010-2012).
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι από το άρθρο 24 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας και την πολεοδομική νομοθεσία (Ν. 2508/1997 και 3028/2002) επιτρέπεται «η τροποποίηση των προβλεπόμενων από το ρυμοτομικό σχέδιο όρων και περιορισμών δόμησης ευρύτερης περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) ως “περιοχή ανάπλασης”, στην οποία εντάσσεται ο αρχαιολογικός χώρος». Ωστόσο, τίθεται ως προϋπόθεση «οι προβλεπόμενοι όροι και περιορισμοί δόμησης να μην αναιρούν τη δυνατότητα ανάπλασης της περιοχής στο μέλλον σύμφωνα με τις ειδικές νομοθετικές διατάξεις, εφόσον, δηλαδή, οι όροι αυτοί στοιχούν προς τις προβλέψεις του ΓΠΣ και θεσπίζονται αιτιολογημένα, κατόπιν μελέτης που έχει εκπονηθεί με σκοπό την πολεοδομική αναμόρφωση της περιοχής».

Ψήφισμα της συνέλευση ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής αλληλεγγύης στους 3 εργαζόμενους συνδικαλιστές των ΟΤΑ



Ψήφισμα στη συνέλευση ΕΜΔΥΔΑΣ 2/4/2012

H πρωτοφανής απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών, που καταδίκασε 3 εργαζόμενους συνδικαλιστές των ΟΤΑ σε 6-μηνη φυλάκιση επειδή ήταν παρόντες και στήριξαν τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων τους στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το 2007, επιδιώκει να θέσει τους αγώνες των εργαζομένων και το συνδικαλιστικό κίνημα στο απόσπασμα. (!!!)


Ο Νίκος Αδαμόπουλος. Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του δήμου Νέας Ιωνίας, η Βασιλική Καραγεώργου, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων δήμου Ηρακλείου και ο Νίκος Μαυρουδής, μέλος του ΔΣ συλλόγου εργαζομένων δήμου Νέας Ιωνίας,  ήταν συμπαραστάτες, μαζί με άλλα μέλη του σωματείου μας καθώς και εργαζόμενους από πολλά σωματεία του κλάδου,  στον αγώνα των εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου, κάτι που δεν άρεσε στον δήμαρχο του Ηρακλείου που μέσω της προσωπικής του «αυλής» φρόντισε να κινηθούν οι διαδικασίες κατασυκοφάντησης των 3 συνδικαλιστών.

Σε μια δίκη παρωδία, όπου κανείς από τους μάρτυρες (ακόμη και από τους αστυνομικούς) δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο, ο εισαγγελέας απεφάνθη πως «και μόνο η παρουσία των 3 συνδικαλιστών στον απεργιακό αγώνα, ασκεί ψυχολογική βία σε αυτούς που ήθελαν να εργαστούν» και πρότεινε την καταδίκη τους!!!

Η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, που εκτυλίσσεται η μεγαλύτερη μεταπολεμικά επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με ΕΕ και ΔΝΤ,  είναι φανερό πως κάθε ενοχλητική φωνή διαμαρτυρίας ή έστω συμπαράστασης σε αγώνες των εργαζομένων πρέπει να σταματήσει.

Το δόγμα του «νόμου και της τάξης», του Δένδια, του αυταρχισμού και της απόλυτης και προληπτικής καταστολής της κυβέρνησης και των μηχανισμών της απέναντι  σε οποιονδήποτε αγωνίζεται, αντιστέκεται και διεκδικεί, ακόμη και απλώς να συμπαραστέκεται, γίνεται πλέον οδηγός των αποφάσεων των δικαστηρίων αυτή τη περίοδο.


Τα θλιβερά στρατιωτάκια της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και της ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε!  Η αλληλεγγύη - λέξη άγνωστη για το είδος τους- ανάμεσα στους ανθρώπους της εργασίας, τους αγωνιζόμενους ανθρώπους δεν θα αφήσει κανέναν απροστάτευτο. Καλούμε κάθε συλλογικότητα και σωματείο ειδικά της περιοχής μας για την έμπρακτη καταγγελία της απόφασης αυτής, τη στήριξη των 3 συνδικαλιστών και την από κοινού ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών στη περιοχή μας.

Για έναν εργατικό και λαϊκό ξεσηκωμό που θα τους ανατρέψει, μαζί με την πολιτική τους, τις κυβερνήσεις, τα μνημόνια και όλο το σύστημά τους.

Να σταματήσει κάθε δίωξη των 3 συνδικαλιστών!

Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων.


Κατατέθηκε από τις παρατάξεις:
Αριστερή Παρέμβαση Μηχανικών στο δημόσιο τομέα
Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών
Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Μηχανικών
Ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα

Ξανά στους δρόμους οι μηχανικοί για να προστατεύσουν (το άλλοτε πλέον υγιές) ασφαλιστικό Ταμείο τους

Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ. Όπως γράφουμε στην ανακοίνωση μας :"Σήμερα, με καθυστέρηση έξι μηνών, η ΔΕ του ΤΕΕ, και αφού βαρύνεται με ακόμα μία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank από τα ρημαγμένα αποθεματικά του Ταμείου και μόνο όταν συναντά τη συνολική κατακραυγή των συναδέλφων αλλάζει τις κατευθύνσεις της προς τους εκπροσώπους μας στο ΕΤΑΑ και το ΤΣΜΕΔΕ. Κατόπιν, όμως εορτής: η δουλειά της αποστολής σημειωμάτων με αυξημένες εισφορές έχει γίνει, όπως επιμελώς φρόντισαν να αποκρύψουν οι «εκπρόσωποί» μας, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κινητοποιημένους της μηχανικούς Ανοιχτής Συνέλευσης. Και όλα αυτά, πριν στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές τους, για την εκχώρηση των μισών από όσα αποθεματικά περίσσεψαν από την παρατεταμένη μνημονιακή ληστεία του ταμείου μας, για τη διάσωση μιας τράπεζας πτώματος, της Τράπεζας Αττικής."

 Ξανά στους δρόμους οι μηχανικοί για να προστατεύσουν (το άλλοτε πλέον υγιές) ασφαλιστικό Ταμείο τους
Την Πέμπτη (4/4) στις 12:30  Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη και στις 14:00 συγκέντρωση των μηχανικών έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ για να αποτραπεί η παράλογη και  υπέρογκη (κατά 28%) αναδρομική αύξηση των εισφορών σε περίοδο σχεδόν καθολικής ανεργίας

Και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στις υπέρογκες (κατά 28%), παράλογες (σε περίοδο κατά την οποία ένας στους δυο ασφαλισμένους αδυνατεί να πληρώσει τις υφιστάμενες) και αναδρομικές ασφαλιστικές (από το 2011) εισφορές, θα πραγματοποιήσουν οι μηχανικοί την Πέμπτη, 4 Απριλίου, στις 14:00, έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ (Μάρνη 22, Αθήνα).

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, όπως επίσης οι συλλογικοί φορείς των Μηχανικών (Σωματεία, Σύλλογοι, Πρωτοβουλίες Βάσης), καλούν τους Μηχανικούς να πάρουν μέρος στη νέα συγκέντρωση με στόχο να ανασταλεί η εφαρμογή των αντισυνταγματικών διατάξεων και αποφάσεων υποχρεωτικής επιβολής εξωπραγματικών αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών τους.   

Νωρίτερα, στις 12:30 ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, θα δώσει Συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΤΕΕ (Νίκης 4, 8ος όροφος), κατά την οποία θα παρουσιάσει αδιάσειστα επίσημα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι το Ασφαλιστικό Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), αφού με απαράδεκτες και αντισυνταγματικές αποφάσεις μπήκε, αρχικά, στο «τραπέζι του Προκρούστη», τώρα, με νέες απαράδεκτες και παράλογες αποφάσεις επιχειρείται να διαλυθεί, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις ήδη υψηλές εισφορές, λόγω της ανεργίας και της δραστικής περικοπής των αμοιβών τους, καλούνται να καταβάλλουν και, μάλιστα, αναδρομικά επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ !

Συνέπεια της ανάλγητης απόφασης, την οποία σπεύδει να υλοποιήσει η νέα διοίκηση του ΕΤΑΑ, είναι χιλιάδες μηχανικοί να σπεύδουν είτε σε πρώιμη συνταξιοδότηση, είτε στην κατάθεση αιτήσεων διαγραφής από το ΤΕΕ και κατ’ επέκταση από τον Ασφαλιστικό φορέα τους, ώστε να αποφύγουν τη δυσβάσταχτη καταβολή των παράλογων ασφαλιστικών εισφορών.

Σε δήλωσή του, με αφορμή τις νέες κινητοποιήσεις των μηχανικών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Με αιχμή το ασφαλιστικό οι διπλωματούχοι μηχανικοί, όχι μόνον ως επιστήμονες και επαγγελματίες αλλά και ως φορείς της προόδου και βασικοί συντελεστές της εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας δεχόμαστε άλλη μία κατά μέτωπο επίθεση, από τις κυρίαρχες δυνάμεις ισοπέδωσης, που βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση και τις παραγωγικές δυνάμεις στη φτώχεια και την ανεργία. Τα τελευταία γεγονότα, με αφετηρία την κινητοποίηση της Πέμπτης 28 Απριλίου 2013 επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εφαρμοζόμενη πολιτική κοινωνικής αναλγησίας των τριών τελευταίων χρόνων και η στοχοποίηση των εργαζομένων και με μεγαλύτερη ένταση των μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Παράλληλα οι τρέχουσες εξελίξεις  συμπυκνώνονται σε μια άνευ προηγουμένου προκλητική, αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική στάση του νεοδιορισμένου προέδρου του ΕΤΑΑ, κατά των μηχανικών  και του ΤΕΕ, των ατομικών δικαιωμάτων και των συλλογικών μας διεκδικήσεων».

Υπενθυμίζει ότι την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά στην ιστορία, μετά από πρόσκληση του νέου προέδρου του Ταμείου, στην είσοδο του ΕΤΑΑ υποδέχθηκε τον ίδιο και τους εκπροσώπους των Διοικήσεων Συλλόγων Τεχνικών και Μηχανικών η Αστυνομία !

Και υπογραμμίζει:

Στάση εργασίας της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για συμμετοχή στην κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ

ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100, 114 75 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282 FAX:210 64.61.296
 
Παναττική
Στάση Εργασίας 2μμ-4μμ.

Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής συμπαραστέκονται και διαδηλώνουν μαζί με τους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες για την ακύρωση των απαράδεκτων αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ.

Καταγγέλλουμε την μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, για την επιμονή της στον αφανισμό του τεχνικού κόσμου της χώρας και ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων.

Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Αντιστεκόμαστε συλλογικά
παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας


Διαδηλώνουμε
την ΠΕΜΠΤΗ
4 Απριλίου 2013, 2μμ.

Έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ  (ΜΑΡΝΗΣ 22 ΚΑΙ 
3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ: ΣΚΟΥΡΙΕΣ αλήθειες και ψέματα

ΠΗΓΗ: Συνδικάτο ΙΓΜΕ
Αχαρναί , 28-3-2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΣΚΟΥΡΙΕΣ αλήθειες και ψέματα

Όλη η ιστορία του τόπου μας, της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσπάθεια του ανθρώπου να εντοπίσει και να αξιοποίηση τον πλούτο που κρύβεται μέσα στην γη. Η ανακάλυψη και αξιοποίηση του δεν είναι από μόνες τους απαραίτητο να οδηγούν και στην ευημερία ενός λαού. Το αντίθετο θα λέγαμε στις πιο πολλές περιπτώσεις οδήγησε στην καταπίεση αν όχι στην εξαθλίωση λαών και κρατών.
Τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα του ΙΓΕΥ (προηγήθηκε του ΙΓΜΕ) αποτέλεσαν την βάση για μεγάλες Eλληνικές και ξένες επενδύσεις στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας. Ενδεικτικό είναι ότι από το 1965 μέχρι το 1975 οι εξαγωγές μεταλλευτικών – μεταλλουργικών και λατομικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 1065% με μια μέση μεταβολή +27% το χρόνο και αξία 9 δις δραχμές το 1975.
Σε όλη αυτή την περίοδο η τεράστια ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας που έφθασε να αποτελεί ΒΑΣΙΚΌ ΕΘΝΙΚΌ ΠΌΡΟ (το 5% του ΑΕΠ), είχε σαν αποτέλεσμα τεράστια υπερκέρδη για τους επενδυτές, ληστρική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, και στην υγεία των μεταλλωρύχων, καθώς και υπερεκμετάλλευση των  εργαζόμενων καθόσον οι περιοχές ανάπτυξης των μεταλλείων – ορυχείων – λατομείων καταντούσαν μονοπαραγωγικές εξαρτώμενες από τους μεταλλειοκτήτες που εξουσίαζαν ολόκληρους νομούς ( π.χ. Φωκίδα, Εύβοια κ.α.).
Στην περίοδο της κρίσης της μεταλλείας όλοι σχεδόν οι επενδυτές εγκατέλειψαν τεράστια χρέη στο Δημόσιο (ΟΑΕ) και περιοχές με περιβαλλοντικές πληγές.
Μετά τις μεγάλες ανατροπές του 1989, οι γενικότερες πολιτικές συγκυρίες σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, επηρέασαν αρνητικά την πολιτική αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου με αποτέλεσμα τον περιορισμό και της έρευνας.
Την ίδια περίοδο που το ΙΓΜΕ μηδένιζε τα κονδύλια της έρευνας του ορυκτού πλούτου, οι χώρες με μεταλλευτικό ενδιαφέρον επένδυαν στην έρευνα προκειμένου στην περίοδο της ζήτησης να γνωρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Έτσι το 1999 άρχισε η πολιτική συρρίκνωσης του ΙΓΜΕ, για να καταντήσει σήμερα ΙΓΜΕ(Μ;;;), μέσω της αντισυνταγματικής ΚΥΑ, διακριτό τμήμα του ΕΚΒΑΑ, που ορίζεται ως κέντρο που λειτουργεί στη λογική «κόστους / κέρδους» με 130 απολυμένους – εφέδρους σε σύνολο 280 εργαζόμενων.
Σήμερα κάτω από τις εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες της χώρας που επέβαλλε η ξένη και ντόπια τρόϊκα, δεν μπορεί εν ονόματι της αντιμετώπισης της ανεργίας, οποιαδήποτε  επενδυτική πρωτοβουλία να υιοθετείται, χωρίς την ανάλογη επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνοοικονομική και περιβαλλοντική άποψη αρμόδιων φορέων της πολιτείας.
Στα πλαίσια αυτά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ) αντιμετωπίζουν και την περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού Χρυσού στην Χαλκιδική.
Συγκεκριμένα ενώ στην περίπτωση της TVX είχε κληθεί το ΙΓΜΕ να γνωματεύσει για το όλο επενδυτικό σχήμα (άσχετα αν και τότε δεν υιοθετήθηκαν πλήρως οι απόψεις του) δεν συνέβηκε το ίδιο και στην περίπτωση των Σκουριών όπου το όλο σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός μεταλλείου σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή και η μόνη εμπλοκή του ΙΓΜΕ περιορίστηκε στην υδρογεωλογική έρευνα από την οποία προκύπτει, ότι το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής γύρω από την εκμετάλλευση, θα διαταραχθεί με τον υποβιβασμό της στάθμης των υπόγειων νερών κατά εκατοντάδες μέτρα προκειμένου να λειτουργήσει το μεταλλείο.
Εκτός από τα γενικότερα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης που αποτελούν μια λεόντεια συμφωνία υπέρ της Εταιρείας όπως:

Στο σφυρί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με λίφτιγκ και προίκα εκατομμυρίων

Της Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν

42b ”Ατμομηχανή” και για άλλες ΔΕΚΟ. Αφού την “καθάρισαν” από τα ελλείματα και με μπόνους τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών (45-50 εκατ. ευρώ τον χρόνο), μεταβίβασαν τις μετοχές της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει η πώληση. Μέσα στον Ιούνιο ο διαγωνισμός
 
«Καθαρή» από ελλείμματα και με «προίκα» τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών με 45-50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η κυβέρνηση ξεκινά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της πρώτης από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που βγαίνει στο σφυρί, με βάση τις επιταγές των μνημονίων. Την Παρασκευή υπογράφηκε από τη διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων η απόφαση για μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός μέσα στον Ιούνιο και να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο ώς τις αρχές του 2014.

Η όλη διαδικασία θα έχει τη «βούλα» της τρόικας, καθώς στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μετέχουν δύο μέλη που έχουν οριστεί από τους δανειστές του Ελληνικού Δημοσίου. Το επόμενο διάστημα προβλέπεται επίσης να ξεκινήσει και να κινηθεί με παράλληλο χρονοδιάγραμμα η ιδιωτικοποίηση της ROSCO, της νεοσύστατης εταιρείας που έχει την ευθύνη για την επισκευαστική βάση του σιδηροδρομικού δικτύου. Η καθυστέρηση οφείλεται στις διαδικασίες καθορισμού των περιουσιακών της στοιχείων.

Τα οικονομικά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το 2012 έκλεισαν με οριακή κερδοφορία, ύψους 240.000 ευρώ, αλλάζοντας την εικόνα των τελευταίων χρόνων. Η εταιρεία, που είχε ιδρυθεί το 2005 για το επιβατικό και εμπορικό μεταφορικό έργο, παρουσίαζε σημαντικά ελλείμματα.

“Μαχαίρι” σε προσωπικό και δρομολόγια
42 (1) 
Το 2010 το έλλειμμα ξεπέρασε τα 187 εκατ. ευρώ, αλλά τον επόμενο χρόνο περιορίστηκε κατά 82,1% και διαμορφώθηκε στα 33,6 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στο ψαλίδισμα των μισθών του προσωπικού κατά 46,7%, στην κάθετη μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 60%, καθώς και στην περικοπή των δρομολογίων κατά 40%, κυρίως στο δίκτυο της Πελοποννήσου και της βόρειας Ελλάδας.

«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα διαφορετικό τοπίο στους σιδηρόδρομους στην Ελλάδα», υποσχέθηκε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη, που έκανε λόγο για «σημαντική αποκρατικοποίηση» και πρόσθεσε ότι «από εδώ και εμπρός θα τρέξουμε πολύ γρήγορα».

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο αρμόδιος υπουργός:

*Δεν έδωσε στοιχεία για τα αναμενόμενα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να επηρεάσει τον διαγωνισμό.

*Δεν απάντησε γιατί επισπεύδεται η πώληση, αφού η ηλεκτροδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα βελτιώσει την εικόνα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2015. Υπολογίζεται ότι η χρήση ντιζελοκίνητων μηχανών σε ορισμένα κομμάτια του δικτύου κοστίζει στην εταιρεία 18 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

*Δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί επιλέχθηκε «ελληνικό» μοντέλο για τον σιδηρόδρομο, όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας που ενδιαφέρονται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διαθέτουν εταιρείες διαχείρισης δημόσιου χαρακτήρα, διατηρούν την εκμετάλλευση του δικτύου τους και το διαθέτουν με ενοίκιο σε ιδιώτες.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε θετικά στο μοντέλο της πώλησης της Ολυμπιακής, που είχε προωθήσει κατά την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία έχει πτωχεύσει, αρκέστηκε μόνον να πει ότι «δεν βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο», παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται σημαντικά με τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων στην πρώην δημόσια επιχείρηση.

Ανακοίνωση του Πανελ. Συλλόγου ΕΤΑΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ε.Τ.Α.Α.
Τηλ: 2105217301- 2103740409 FAX:2105217315 -2103740139
http://www.tnomik.gr/sye/index.html
Αθήνα, 27-3-2013
Αρ.Πρωτ. 21

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες προσπαθειών, από διάφορες πλευρές, να στοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΤΑΑ ως δήθεν υπεύθυνοι για την υλοποίηση των κεντρικών μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.
Ιδιαίτερα με έκπληξη, αγανάκτηση αλλά και λύπη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας είδαμε αναρτημένη στους χώρους του ΤΣΜΕΔΕ- ΕΤΑΑ κάποια ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο, που στοχοποιεί επιλεκτικά τους εργαζομένους του Ταμείου για τις κυβερνητικές πολιτικές που καλείται το Ταμείο να εφαρμόσει.

Επιθυμούμε να ενημερώσουμε όλες τις πλευρές ότι οι εργαζόμενοι του ΕΤΑΑ δεν θα αποτελέσουμε ούτε εύκολα θύματα τέτοιων προσπαθειών ούτε πολύ περισσότερο θα δεχτούμε από κανέναν μαθήματα αγωνιστικότητας, καθώς ενάντια στις πολιτικές της μνημονιακής βαρβαρότητας, έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια πολλές και ποικίλες μορφές κινητοποιήσεων (καταλήψεις, απεργίες, συλλαλητήρια) μαζί με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά πολλές φορές και μόνοι μας.

Έχουμε θέσει ως αδιαπραγμάτευτα αιτήματα:
 τον απεγκλωβισμό των αποθεματικών του Ταμείου από την Τράπεζα της Ελλάδος, την αυτοδιαχειρησή τους από το Ταμείο μέσα από απόλυτα διαφανείς θεσμικές διαδικασίες και την Αναπλήρωση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ που ληστρικά "κουρεύτηκαν" καθώς και την προστασία, με όλα τα νόμιμα μέσα, της περιουσίας του ταμείου από μελλοντικούς κινδύνους
 την Άμεση καταβολή στο Ταμείο των οφειλομένων από την τριμερή χρηματοδότηση
 την κατάργηση των ρυθμίσεων που επιβάλουν άδικες και βάρβαρες αυξήσεις στις εισφορές, μειώσεις μισθών και συντάξεων
 την οικοδόμηση Αξιοπρεπούς υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΕΤΑΑ που δεν μπορεί να προσφέρει σήμερα ο εκ των προτέρων χρεοκοπημένος ΕΟΠΥΥ.
Έχουμε προβάλει και εμμένουμε σταθερά στην ανάγκη για κοινό αγώνα εργαζομένων- ασφαλισμένων - συνταξιούχων ως την μόνη νικηφόρα προοπτική απέναντι στις πολιτικές που υπαγορεύει η μνημονιακή βαρβαρότητα και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν.
Είναι ολοφάνερο ότι ανακοινώσεις και πρακτικές που δημιουργούν συνθήκες εμφυλίου διχασμού μεταξύ ασφαλισμένων- εργαζομένων και συνταξιούχων υπηρετούν αντικειμενικά μόνο τους μνημονιακούς κυβερνητικούς στόχους.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΥΜΠΕΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΕΛΕΣΑΝΑΚΗΣ

Αφίσα της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών για τις 4/4