Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση της συσπείρωσης για την κινητοποίηση της 4/4

συσπειρωση αριστερων μηχανικων



σε εξέλιξη πραξικόπημα κατά της δημόσιας ασφάλισης των μηχανικών



Η τρικομματική συγκυβέρνηση, σε στενό συντονισμό με την ηγεσία του ΕΤΑΑ, εξαπολύει νέα επίθεση στους Μηχανικούς. Επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 3986/11 που αφορά στις νέες ασφαλιστικές εισφορές. Στις 28 Μαρτίου επιστράτευσε τα ΜΑΤ, για να εμποδίσει την είσοδο των μηχανικών στο Ταμείο τους. Επιχειρεί να εμποδίσει, με την πραξικοπηματική συμπεριφορά του Προέδρου του ΕΤΑΑ, να αντιμετωπισθούν ζωτικής σημασίας ασφαλιστικά προβλήματα, που έχουν θέσει η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και η ΔΕ του ΤΕΕ , στη συνεδρίαση της διοίκησης του ταμείου. Αποκαλύπτεται έτσι ότι ο Σοϊμπλίσκος νέος Πρόεδρος τοποθετήθηκε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά, που δίσταζαν να ολοκληρώσουν οι μέχρι σήμερα διοικήσεις. Η Κυβέρνηση εμμένει στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με υποχρεωτική ένταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και με τη συνεχιζόμενη απόδοση εισφορών υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο όμως οι Μηχανικοί δεν μπορούν να ενταχθούν.

Η Κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι Μηχανικοί δεν αντέχουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, πόσο μάλλον τις αυξημένες, σε πρώτη φάση άνω του 25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΑΑ, 27.943 Μηχανικοί δεν εξόφλησαν το β' εξάμηνο του 2012 τις εισφορές τους. Ένα ποσοστό 40% των ελεύθερων επαγγελματιών (περίπου 8.000 ασφαλισμένοι) έχουν προβεί σε διακανονισμό με αβεβαιότητα για τη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην επόμενη δόση και 3.778 εταιρείες δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αυτές Μηχανικών. Πολύ μικρό ποσοστό των νέων διπλωματούχων κάνουν πλέον έναρξη επαγγέλματος για να αποφύγουν τις υπέρογκες εισφορές. Για τον ίδιο λόγο, παρατηρείται κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης και αθρόες αιτήσεις διαγραφής από το ΤΕΕ, για να διακοπεί η ατέρμων διόγκωση χρεών. Ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, η προ τριετίας αναλογία μεταξύ ενεργών και συνταξιούχων, επτά προς ένα, τείνει να μετατραπεί σε δύο προς ένα.

Η Αναλογιστική Μελέτη κατ’ ανάθεση του ΤΕΕ, του Δρ. Αλέξανδρου Ζυμπίδη, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν τεθεί σε γνώση όλων των Αρμοδίων, προβλέπει ότι η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει τον Ασφαλιστικό Φορέα σε ελλειμματική τροχιά.

Η Νομική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ αποφάσισε ότι υφίσταται σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής της διάταξης του εδ. γ’ παρ. 15 του αρ.44 του Ν. 3986/11 για την Ειδική Προσαύξηση, για την επίλυση του οποίου απαιτείται ιδιαίτερη νομοθετική παρέμβαση δια τυπικού νόμου.

Εκκρεμεί τέλος αίτηση αναστολής του ΤΕΕ προς το ΣτΕ, κατά της επίμαχης διάταξης.

Σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ (άνω των 3 δις), που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με κυβερνητική ευθύνη μετατράπηκαν σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου. Με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου, το ΤΣΜΕΔΕ έμεινε με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Οι απώλειες για το ταμείο ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο €, χωρίς να συνυπολογιστούν η μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (άλλα 500 εκατ. €), αλλά και η υπαγωγή της Attica Bank σε διαδικασία «κουρέματος».

Η κυβέρνηση και η Τρόικα εμφανίζονται να «αντισταθμίζουν» με τα νέα χαράτσια, υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών, τις απώλειες που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από τις μνημονιακές πολιτικές και κυρίως από την εφαρμογή του PSI και ότι εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων ασφαλιστικών φορέων, μιας και ο Κλάδος των Μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκ. ευρώ το 2011. Ουσιαστική όμως πολιτική επιδίωξη είναι η δραματική υποβάθμιση της δημόσιας ασφάλισης, λόγω της αδυναμίας των ασφαλισμένων να καταβάλλουν υπέρογκα αυξημένες εισφορές και της επακόλουθης κατάρρευσης των εσόδων των ταμείων, καθώς και η βίαια εξώθηση των λίγων, που θα διατηρήσουν την δυνατότητα, στην απομύζηση από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, περιορισμένης επάρκειας και αβέβαιης βιωσιμότητας. Για τους πολλούς, οι παροχές (υγεία, συντάξεις κλπ) προορίζονται να περιοριστούν σε βοηθήματα, προνοιακού επιπέδου.



ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ
Το Σάββατο, 30/3, οι μηχανικοί γύρισαν την πλάτη στην απόπειρα προσεταιρισμού της αφύπνισης τους, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από το ΤΕΕ. Για μια ακόμα φορά, Η «ανοιχτή» Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ διαλύθηκε, με έλλειψη απαρτίας. Κλείνει περίπου ένας χρόνος, σταθερής εκδήλωσης του φαινομένου. Όπως σταθερή και ηχηρή είναι τους τελευταίους μήνες η εκδήλωση της δυσπιστίας των μηχανικών, προς τους επαγγελματίες «εκπροσώπους» τους, όταν επιδίδονται σε αντιπολιτευτικές κορώνες και «κινηματικά» τελετουργικά. Πρόκειται για φαινόμενο εύκολα ερμηνεύσιμο.

Χαρακτηριστική, η απουσία των προέδρων όλων των επιστημονικών συλλόγων μας από την κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ. Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ, φρόντισαν με την παρουσία τους (προσφέροντας οριακή απαρτία) και με την ψήφο τους, να στηρίξουν τον Αύγουστο 2012, την εφαρμογή των καταστροφικών μνημονιακών διατάξεων για τις αυξήσεις εισφορών. Επιπλέον επιχείρησαν να αποκρύψουν την διευκόλυνση που παρείχαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ στις 7 Μάρτη, αποδίδοντας την αποστολή των ειδοποιητηρίων σε υπηρεσιακούς παράγοντες του Ταμείου και όχι στην εκκωφαντική σιωπή τους στο θέμα 25 της Η.Δ.

Σήμερα, με καθυστέρηση έξι μηνών, η ΔΕ του ΤΕΕ, και αφού βαρύνεται με ακόμα μία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank από τα ρημαγμένα αποθεματικά του Ταμείου και μόνο όταν συναντά τη συνολική κατακραυγή των συναδέλφων αλλάζει τις κατευθύνσεις της προς τους εκπροσώπους μας στο ΕΤΑΑ και το ΤΣΜΕΔΕ. Κατόπιν, όμως εορτής: η δουλειά της αποστολής σημειωμάτων με αυξημένες εισφορές έχει γίνει, όπως επιμελώς φρόντισαν να αποκρύψουν οι «εκπρόσωποί» μας, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κινητοποιημένους της μηχανικούς Ανοιχτής Συνέλευσης. Και όλα αυτά, πριν στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές τους, για την εκχώρηση των μισών από όσα αποθεματικά περίσσεψαν από την παρατεταμένη μνημονιακή ληστεία του ταμείου μας, για τη διάσωση μιας τράπεζας πτώματος, της Τράπεζας Αττικής.



Όσο ποτέ είναι αναγκαίο να περάσει ο αγώνας στα χέρια της πλειοψηφίας των μηχανικών

με Γενικές Συνελεύσεις και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες,

όπως ήδη συμβαίνει με την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών.



ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Ανάκληση της απόφαση αύξησης των εισφορών και παραίτηση των μηχανικών εκπροσώπων στο ΕΤΑΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ, όσο συνεχίζουν να στηρίζουν και να διευκολύνουν με τη στάση τους την κυβερνητική πολιτική
  • Ούτε ένα ευρώ αύξηση εισφορών καμίας κατηγορίας ασφαλισμένου, άμεση μείωση των εισφορών. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» – «νέων», κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.
  • Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής – χρηματιστήριο – ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού. Τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ να περάσουν από τα τραπεζικά, επενδυτικά, εργολαβικά και χρηματιστηριακά συμφέροντα στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς.
  • Αναγνώριση των ανέργων συναδέλφων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους συναδέλφους (μισθωτούς ή ΔΠΥ) και υποαπασχολούμενους συναδέλφους.
  • Άμεση επανέκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου ΤΕΕ, τέρμα στη φίμωση και τη λογοκρισία


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν την αγωνιστική διέξοδο, στον πόλεμο που κηρύχτηκε ενάντια στην εργασία και τα δικαιώματα μας. Ο αγώνας μας εντάσσεται στο ευρύτερο κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Συνδέεται με τον αγώνα όλων των εργαζόμενων που αντιστέκονται. Απέναντι σε αυτήν την κανιβαλική επίθεση, θα συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας στο κοινό μέτωπο των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των ανέργων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την απελευθέρωση από τα δεσμά της τρόικα (Κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ)

Άμεσα καλούμε :

  • Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ (Μάρνης 22), την Πέμπτη 4 Απρίλη στις 3μμ, απαιτώντας να συζητηθεί ως πρώτο θέμα η ακύρωση της απόφασης αποστολής των ειδοποιητηρίων με τις ληστρικές εισφορές. Σε κάθε άλλη περίπτωση το όργανο δε νομιμοποιείται να συνεδριάσει.
  • Στην ανοικτή συνέλευση μηχανικών που θα γίνει την Παρασκευή 5/4 στις 6:30μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα).

Καλούμε τους συναδέλφους σε στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και σε επαγρύπνηση, με στόχο να αποτρέψουμε το συνηθισμένο «κρυφτούλι» των Διοικήσεων πίσω από διαδικασίες και προφάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου