Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Πώς να σωπάσω...


Μια συμπαραγωγή του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ και της Τηλεόρασης από τους Πολίτες για το θέμα της επέλασης της «πράσινης» ενέργειας στην Κρήτη. Η κατάληψη ζωτικού χώρου εις βάρος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (γεωργία – κτηνοτροφία) και οι επιπτώσεις στους ανθρώπους, στα σπάνια πτηνά και ευρύτερα στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης.
Ένα βίντεο καταγγελία για την χωρίς μέτρο και σχεδιασμό χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές με μόνο σκοπό τα οφέλη των εταιριών από την πώληση του ρεύματος, στο όνομα μιας απροσδιόριστης και νόθας «ανάπτυξης».
Για την ταινία παραχωρήθηκαν βίντεο αρχείου από την IndigoView (Θ. Παπαδουλάκης) και από το αρχείο της Τηλεόρασης από τους Πολίτες. Επίσης αποσπάσματα από την ταινία «Αποπηγάδι: Σήμερα εμείς αύριο εσείς» καθώς και διάφορα πλάνα και φωτογραφίες σχετικά με τις ΑΠΕ από το διαδίκτυο.
Ακούγονται μουσικά αποσπάσματα:
Στέλιος Πετράκης: «Βόρεια Μονοπάτια»
Σ. Ξαρχάκος – Κ. Κινδύνης – Ν. Ξυλούρης: «Πώς να σωπάσω»
Μοντάζ: Γιάννης Αλικιώτης
Σενάριο: Χρύσα Μαυρόκωστα
Αφήγηση: Νεκταρία Μαυρουδή
Δημοσιογρ. Επιμέλεια: Μάριος Διονέλλης
Παραγωγή: Σεπτέμβριος 2012

Συντεταγμένες αριστερής ριζοσπαστικής πολιτικήςΑναρτούμε άρθρο του Ανέστη Ταρπάγκου από το antapocrisis.gr
 

Συντεταγμένες αριστερής ριζοσπαστικής πολιτικής
1. Οι κύριες πλευρές του τριετούς κοινωνικού ολέθρου

Μέσα στην τελευταία πενταετία της κρίσης υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου (φθινόπωρο 2008 – χειμώνας 2013), και στην τριετία άσκησης της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής (άνοιξη 2010 – χειμώνας 2013), έχει επέλθει μια πολλαπλών διαστάσεων οικονομική και κοινωνική καταστροφή, που εκφράζεται κατ’ εξοχήν με :
          Α.- Την σταδιακή κατάρρευση της απασχόλησης που μέσα στο 2013 προβλέπεται να τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2008 (από τα 7,5% του ΟΕΠ στα 30%), πράγμα που μόνον σε περίοδο πολεμικής σύρραξης μπορεί να εμφανιστεί. Παράλληλα μ’ αυτή την έκλυση της μαζικής ανεργίας, πρωτοφανούς για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, καταστρέφεται ένα σημαντικό μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας εφόσον απαξιώνονται και εκκαθαρίζονται τα μη κερδοφόρα τμήματα και επιχειρήσεις της καπιταλιστικής οικονομίας. Από τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των ενεργών εργαζομένων (στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) υπολείπεται πλέον κατά 1,0 εκατομ. άτομα από τον μη ενεργό πληθυσμό (άνεργοι, συνταξιούχοι, παιδιά), η ελληνική οικονομία έχει διαβεί πλέον το σημείο εισόδου της στην καθολική καταστροφή. Έτσι και στην καλύτερη ακόμη των περιπτώσεων, όπως σχεδιάζουν τα αστικά πολιτικά επιτελεία, και αν ακόμη η ύφεση που τρέχει μέσα στο 2013 με ρυθμό -4,0% του ΑΕΠ, υποχωρήσει, και αν ακόμη αρχίσουν και πραγματοποιούνται επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (πράγμα που τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν), θα πρόκειται για μια κεφαλαιοκρατική ανάπτυξη που ο ετήσιος ρυθμός της θα κυμαίνεται γύρω στο 0%-1%, και θα αφορά την κερδοφόρο λειτουργία «οικονομικών θυλάκων» της ιδιωτικής οικονομίας, δηλαδή μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων στους επιμέρους παραγωγικούς τομείς (των υπηρεσιών αλλά και της βιομηχανίας και του εμπορίου), μέσα σε ένα γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον υπερμεγέθους ανεργίας, μισθολογικής εξαθλίωσης και μαζικού κλεισίματος εμπορικών καταστημάτων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών.

          Β.- Η συστηματική μείωση των μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων και εργατικών δικαιωμάτων μ’ έναν τρόπο επίμονο και συνεχή με αποτέλεσμα : Την κατάργηση του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ και της ισχύος των κλαδικών ΣΣΕ, την ταπείνωση των μισθών και των συντάξεων κατά ένα ποσοστό τουλάχιστον 40% στην τελευταία τριετία, την μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης των εργαζομένων, την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας, την αύξηση του χρονικού ορίου χορήγησης των συντάξεων κλπ. Αυτή η απροσχημάτιστη «δήμευση» των εργατικών εισοδημάτων και συντάξεων (που άλλωστε καμία σχέση δεν έχει με την αποπληρωμή του οποιουδήποτε δημόσιου χρέους, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος της ιδιωτικής εργοδοσίας), ολοκληρώνεται με την επιβολή και μονιμοποίηση της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών εργαζομένων, με την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος και την αντίστοιχη επιβολή του φόρου επί των κατοικιών, που έχουν αποκτηθεί με το αίμα και τις οικονομίες της εργατικής τάξης στη διάρκεια πολλών δεκαετιών.

Υπογραφές συμπαράστασης στο 18 Άνω

Ιανουάριος 2013
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ 18 ΑΝΩ

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, στην ψυχίατρο Κατερίνα Μάτσα, τον ψυχολόγο Σταύρο Κεβόπουλο, όλους τους θεραπευτές, τους θεραπευόμενους, αλλά και τους απεξαρτημένους, που έχουν γίνει στόχος μιας μεθοδευμένης επίθεσης, ενορχηστρωμένης από κύκλους του Υπουργείου Υγείας υπό τον πρώην υπουργό Α. Λοβέρδο. Η επίθεση άρχισε τον Απρίλη του 2012 με αφορμή μια άνωθεν σχεδιασμένη και κατασκευασμένη «καταγγελία» για υποτιθέμενες κλοπές μελών της Επανένταξης, που συμμετείχαν στην μεγάλη αντιμνημονιακή διαδήλωση του ενός εκατομμυρίου πολιτών στην Αθήνα στις 12/1/2012.

Το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας και βγήκε το Δεκέμβρη του 2012 ήταν καταδικαστικό για την Κ. Μάτσα και τον Στ. Κεβόπουλο γιατί αρνήθηκαν να ποινικοποιήσουν τη θεραπεία απεξάρτησης και να παραβιάσουν το ιατρικό απόρρητο, παραπέμποντας στα αρμόδια όργανα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης. Στην πραγματικότητα καταδικάζονται όλοι εκείνοι που δίνουν τη μάχη ενάντια στην απεξάρτηση ως τρόπο ζωής, ενάντια στη χειραγώγηση της συνείδησης διαμέσου των ουσιών, ενάντια στον ατομικισμό και την αποξένωση, ενάντια στην αναγωγή του κοινωνικού φαινομένου της τοξικομανίας σε μία χρόνια, ανίατη αρρώστια του εγκεφάλου, ενάντια στη συντήρηση της εξάρτησης διαμέσου των υποκαταστάτων. Εκείνοι που, με τεράστια αυτοθυσία και με τους πενιχρούς μισθούς του δημοσίου, σηκώνουν στις πλάτες τους τη λειτουργία των 32 δομών του 18 ΑΝΩ, που καλύπτουν όλο το φάσμα των εξαρτήσεων.

Καταδικάζουμε την επιχείρηση στιγματισμού και καταστροφής του κοινωνικού κεκτημένου που αντιπροσωπεύει το 18 ΑΝΩ, ενός φάρου ελπίδας για χιλιάδες απελπισμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους.

Τι δείχνει η απόσυρση του Κατάρ από το Ελληνικό;

Αναδημοσίευση από http://www.rizospastis.gr/
 
Η εταιρεία του Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στο Ελληνικό. Τι επαληθεύουν οι λόγοι που επικαλέστηκε;

Προχτές, η εταιρεία «Qatari Diar», που εκπροσωπεί το Κατάρ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία και γενικότερα για τα κεφάλαια που θα έρχονταν από το Κατάρ και θα κατέκλυζαν την ελληνική οικονομία με επενδύσεις, είχε γίνει μεγάλος θόρυβος επί κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν ο Χ. Παμπούκης πηγαινοερχόταν στο Κατάρ για να διαφημίσει το επενδυτικό Ελντοράντο που έφτιαχνε η κυβέρνηση στην Ελλάδα. Τελικά, ο συγκεκριμένος επενδυτής αποφάσισε να μην επενδύσει τα συσσωρευμένα πετροδόλαρα στο Ελληνικό. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία να αποσύρει το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο έργο. Τι ζητούσε;

Πρώτον, η παραχώρηση του Ελληνικού να γίνει με διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ, και αυτό επειδή προσδοκούσαν να αποσπάσουν φορολογικά κίνητρα (εξαιρέσεις και μειωμένους συντελεστές). Αρα, ένα βασικό κριτήριο για να επενδύσει κάποιος τα λεφτά του είναι η χαμηλή φορολογία, που θα του εξασφαλίσει και μεγαλύτερο κέρδος. Δεύτερον, το Κατάρ ζητούσε να γίνει η αξιοποίηση της έκτασης, μέσω κρατικής συνδρομής, καθώς είχαν υποβάλει προτάσεις για μεταστέγαση των υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών στο Ελληνικό, παράλληλα με την κατασκευή κατοικιών για τη στέγαση των δημόσιων υπαλλήλων που εργάζονται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αρα, για να κάνει ένας ιδιώτης μια επένδυση, όρος αναγκαίος είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμβολή του κράτους σε συγχρηματοδότηση και άλλες παροχές, που φτάνουν μέχρι το να μετατραπεί το κράτος σε κανονικό πελάτη του ιδιώτη. Αυτό βέβαια δεν είναι καινούριο, αν σκεφτεί κανείς ότι η εταιρεία από το Αμπού Ντάμπι, που αγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το έκανε μόνο όταν εξασφάλισε παραγγελίες από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή το Δημόσιο, για την κατασκευή υποβρυχίων.

Τι άλλο ζητούσε το Κατάρ; Nα παραχωρηθεί στην «Qatari Diar» το σύνολο της έκτασης των 5.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου και όχι το 30%, όπως διαπραγματεύονταν οι ελληνικές αρχές, κοροϊδεύοντας το λαό ότι μ' αυτόν τον τρόπο θέλουν να διασφαλίσουν χώρους πράσινου, κοινόχρηστους για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Αρα, όρος για να γίνει μια επένδυση, είναι να εξασφαλίσει ο ιδιώτης το μέγιστο δυνατό κέρδος από την εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας. Στην προκειμένη περίπτωση, η δημόσια περιουσία αφορά σε εκτάσεις γης, που στο πλαίσιο του καπιταλισμού μετατρέπονται σε κερδοφόρο εμπόρευμα. Σε άλλες περιπτώσεις, η δημόσια περιουσία ταυτίζεται με το μερτικό του κράτους σε στρατηγικούς τομείς της παραγωγής, όπως γίνεται τώρα με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου επιχειρήσεις κρίσιμες για την κάλυψη ζωτικών λαϊκών αναγκών περνάνε ολοκληρωτικά στα χέρια των πολυεθνικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, οι οποίες γίνονται το μήλον της Εριδος για πολυεθνικά μονοπώλια που θέλουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους συνολικά στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή, έχοντας στο επίκεντρο και την Ελλάδα.

Βέβαια, οι εταιρείες που παρέμειναν να διεκδικούν το Ελληνικό δεν είναι λιγότερο «αιμοβόρες» από αυτήν του Κατάρ. Απλώς προσαρμόζουν την προσφορά και τις απαιτήσεις τους στο δικό τους μέγεθος, προσδοκώντας το ανάλογο κέρδος. Αυτό που σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται είναι ότι για να γίνει μια επένδυση, πρέπει να ισχύουν όροι που από χέρι είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης, σε κρίση και ανάπτυξη. Κριτήριο μιας επένδυσης στον καπιταλισμό είναι το μονοπωλιακό κέρδος. Κι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο πέρα από την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, συνολικά στα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η ανομία, η παρανομία και η υποκρισία


«Και οι πολίται, βεβαίως, δικαιούνται εις παθητικήν αντίστασιν έναντι των αντισυνταγματικών και παρανόμων πράξεων των κρατικών οργάνων, ως είναι αι αυτοβούλως εκδιδόμεναι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργικού Συμβουλίου».
Αρ. Μάνεσης, Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου Νομοθετικού Περιεχομένου, 1955.
P.5478 Η κυβέρνηση ακολουθεί το τελευταίο διάστημα μια ψευδεπίγραφη στρατηγική «νόμου και τάξης» με συμβολικές κινήσεις κατά της «ανομίας», όπως η επέμβαση στη «Βίλλα Αμαλία». Οι κινήσεις αυτές δεν αποτελούν απλώς προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινωνίας από τα υπαρξιακά, πλέον, προβλήματα που θέτει ενώπιον της η δραματική επιδείνωση της κρίσης. Ούτε συνιστούν μόνο αντιπερισπασμό, ώστε να συσκοτιστεί η αδυναμία του παλαιοκομματισμού να αυτοκαθαρθεί, μέσω της διερεύνησης ποινικών και πολιτικών ευθυνών του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ.
Προφανώς, ισχύουν και τα δύο παραπάνω. Η ένταση του αυταρχισμού, όμως αποτελεί πάνω από όλα στρατηγική επιλογή της Νέα Δημοκρατίας. Μέσω αυτής  επιχειρεί αφενός να περιχαρακώσει το χώρο της έναντι της ανερχόμενης επιρροής της Χρυσής Αυγής και αφετέρου να προετοιμάσει το έδαφος για την δυναμική αντιμετώπιση τυχόν αναζωπύρωσης των κοινωνικών αγώνων ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών.
Πού το μεμπτό, θα έλεγε κανείς; Όλα τα συντηρητικά κόμματα θα αναγνώριζαν τον εαυτό τους σε παρόμοιες επιλογές. Το βασικό πρόβλημα των πολιτικών αυτών, όμως, είναι ότι στηρίζονται στην υποκρισία. Το χέρι του νόμου έφτασε στη Βίλλα Αμαλία, όχι όμως λίγο παρακάτω, στους παράνομους οίκους ανοχής της οδού Φυλής, ούτε στα δίκτυα πώλησης ναρκωτικών των παράπλευρων δρόμων. Σε άλλο επίπεδο, κατεστραμμένοι έμποροι που δεν απέδωσαν ΦΠΑ, οδηγούνται στις φυλακές, μαζί με λίγες συμβολικές «διασημότητες» των τηλεπαραραθύρων. Κανείς όμως δεν έχει αγγίξει μέχρι σήμερα τον πυρήνα των ισχυρών οικονομικών ελίτ, οι οποίες μαζί με τα συστημικά ΜΜΕ και τον παλαιοκομματισμό συνεχίζουν να κυβερνούν, όπως πριν,  τη χώρα.
Η «μηδενική ανοχή» δεν αφορά τους φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ και των άλλων λιστών που λιμνάζουν στα χέρια των διωκτικών αρχών. Η διαπλοκή συνεχίζει να τους προστατεύει. Για αυτό το λόγο πρέπει να κατασκευαστούν φαντάσματα και ανεμόμυλοι για τις επιθέσεις του οργουελικού Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Η κατάληψη της «Βίλλας Αμαλίας» εμφανίζεται ως το αποκορύφωμα της ανομίας, ενώ δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από παρόμοια κοινωνικά πειράματα που άνθησαν (αν και συχνά έσβησαν) σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Από το 1971 μέχρι σήμερα, για παράδειγμα, στην Χριστιάνια της Κοπεγχάγης μια ολόκληρη γειτονιά, πρώην στρατιωτική βάση, αποτελεί μια τεράστια «Βίλλα Αμαλία», με το δικό της νόμισμα και τις δικές της αυτοδιαχειριζόμενες «υπηρεσίες». Η δανέζικη αστυνομία την αφήνει στην ησυχία της όχι γιατί δεν μπορεί να την διαλύσει, αλλά γιατί δεν υπάρχει λόγος για αυτό. Το πολιτικοκοινωνικό σύστημα δεν κινδυνεύει από παρόμοιες νησίδες αντικουλτούρας και ο νομικός μας πολιτισμός ανέχεται την διαφορετικότητα.
Η χειρότερη υποκρισία όμως έγκειται στο γεγονός ότι οι υποτιθέμενοι πολέμιοι της ανομίας είναι πλήρως υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη παρανομία σε μια συντεταγμένη πολιτεία, τη συστηματική καταστρατήγηση του Συντάγματος. Τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα έχουν καταρρακωθεί. Η Βουλή νομοθετεί καθ’υπαγόρευση της Τρόικας, ακόμη και για λεπτομέρειες, όπως, π.χ., εάν οι δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα είναι εξήντα ή σαρανταοκτώ. Και αυτό συμβαίνει τις σπάνιες φορές που νομοθετεί, γιατί οι βασικές ρυθμίσεις θεσπίζονται πλέον ερήμην της, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που έχουν καταστεί ο βασικός τρόπος νομοθέτησης, για να μην υπάρχει ούτε ο στοιχειώδης δημόσιος διάλογος.
Με τη «λαθραία» αυτή διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (για να δανειστώ την έκφραση του Αρ. Μάνεση) εγκρίθηκε ως σχέδιο και η τρίτη κατά σειρά δανειακή σύμβαση, η οποία ενσωματώνει και αυτή την διαβόητη ρήτρα παραίτησης από τις ασυλίες της εθνικής κυριαρχίας για όλη τη δημόσια περιουσία. Καμιά από τις τρεις αυτές δανειακές συμβάσεις (του πρώτου, δεύτερου και τρίτου μνημονίου) δεν κυρώθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η πρώτη κατατέθηκε προς κύρωση, αλλά μετά αποσύρθηκε, η δεύτερη και η τρίτη ψηφίστηκαν ως σχέδιο, δεν ήρθαν όμως ποτέ υπογραμμένες για κύρωση στη Βουλή, όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 36 παρ. 2 του Συντάγματος.
Ο Αρ. Μάνεσης μας θυμίζει την υποχρέωση κάθε πολίτη απέναντι στην παρανομία των κρατικών οργάνων: Αντίσταση!
του Γ. Κατρούγκαλου από την Ελευθεροτυπία

Χρόνιες αγκυλώσεις που επέβαλλαν αναχρονιστικοί νόμοι

Αντιγράφουμε από το υπό "διαβούλευση" νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού:

"Εφόσον στα γήπεδα εκμετάλλευσης των οργανωμένων υποδοχέων περιλαμβάνονται και εκτάσεις που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα προστασίας, όπως ιδίως χώροι αρχαιολογικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος, δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και περιοχές υπαγόμενες στο εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών του ν. 3937/2011 (Α’ 60), πρέπει, στην οικεία πράξη χωροθέτησης, να αξιολογούνται ειδικώς οι συνέπειες από τη δημιουργία και λειτουργία των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω περιοχές και οι επιπτώσεις στο τοπίο από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, και να τεκμηριώνεται η συμβατότητα του υπό ίδρυση υποδοχέα με τα ειδικά χαρακτηριστικά και τους στόχους διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης των εν λόγω περιοχών."

Καλό??? και σε δάση και σε αρχαιολογικούς χώρους και σε προστατευόμενες περιοχές...αρκεί να τεκμηριώσεις τις επιπτώσεις, βρε παιδί μου!  Εξάλλου και η κα Υπουργός στο δελτίο τύπου τα λέει ξεκάθαρα:

"Εν συνεχεία ρυθμίζονται ζητήματα που αίρουν χρόνιες αγκυλώσεις που επέβαλλαν αναχρονιστικοί νόμοι οι οποίοι εμπόδιζαν την τουριστική οικονομία να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και να καταστεί ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον"
 
Αντιγράφουμε από σχετικό site για τα περιεχόμενα του νομοσχεδίου: 
Για την ενίσχυση της επιχειρητικότητας – Επενδύσεις

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Ζαφειρόπουλος

Μεταφέρουμε από τη σελίδα της ΕλΕΜ για ενημερωτικούς λόγους, προσθέτοντας από πλευράς μας ότι τη θητεία των προέδρων των ταμείων θα την κρίνουν οι εργαζόμενοι συνάδελφοι και όχι οι κυβερνήσεις και το τραπεζικό σύστημα.
 

Άρχισαν τα όργανα στο ΕΤΑΑ...
paraitithike-o-proedros-tou-etaa-k-zafeiropoulosΤην περασμένη Τετάρτη ενέσκηψε κορυφαίο ζήτημα για τον Ασφαλιστικό Φορέα των Επιστημόνων με την καρατόμηση του Προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Ζαφειρόπουλου που ανακοινώθηκε από τον ίδιο στο ΔΣ της Πέμπτης 10.01.2013. Η ωμότητα της συμπεριφοράς του υπουργείου προς στον Πρόεδρο, όπως την μετέφερε ο ίδιος στο ΔΣ, άφηνε να διαφανεί το κατεπείγον του ζητήματος καθώς η θητεία του θα έληγε ούτως ή άλλως σε 9 περίπου μήνες. Κάτω από αυτήν την πίεση ο Πρόεδρος ενέδωσε και παραιτήθηκε προ της συνεδρίασης του ΔΣ πράγμα που έφερε τα μέλη του προ τετελεσμένων γεγονότων.

Βεβαίως είναι γνωστό ότι εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια το προεδρείο του ΔΣ του ΕΤΑΑ έχει δημιουργήσει αρκετά προσκόμματα (στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του καθόσον δεν αποτελεί συνδικαλιστικό όργανο) σε κεντρικές επιλογές και αποφάσεις του υπουργείου προβάλλοντας τις αυτονόητες αντιστάσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η περαιτέρω διάλυση και ο εξευτελισμός των Ταμείων που συναπαρτίζουν το ΕΤΑΑ. Φαίνεται ωστόσο, ότι σε αυτή την διελκυστίνδα ήρθε η Κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος, στο πλαίσιο των τελευταίων μεταμοντέρνων δημοκρατικών μεθόδων του αποφασίζουμε και διατάζουμε. Έτσι την περασμένη Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ζήτησε την άμεση παραίτηση του Προέδρου αφήνοντας να διαφανεί ότι σε άλλη περίπτωση θα αποπεμφθεί δια νόμου (μάλλον με την συνήθη πλέον πρακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου).

Στάση εργασίας της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και συγκέντρωση στο ΤΣΜΕΔΕ

ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100, 114 75 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 64.64.282 FAX: 210 64.61.296
e-mail: emdydasattikis@tee.gr url: www.emdydas-attikis.gr


3ωρη Παναττική Στάση Εργασίας
την Δευτέρα 21-1-2013 8πμ-11πμ

Συνάδελφισσες/οι με την συμμετοχή μας μπορούμε να ανατρέψουμε τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και την μνημονιακή Κυβέρνηση.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

Αντιστεκόμαστε:
 • Στις νέες δραματικές περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ.
 • Στις δραματικές περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και νέα κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και κατάρρευσή τους. Με ιδιαίτερη ένταση των παραπάνω σ΄ ότι αφορά στο ΤΣΜΕΔΕ για το οποίο ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει την κλοπή των αποθεματικών του και πέρα από το PSI, που φθάνει σήμερα στο 70% των αρχικών του αποθεματικών, ενώ επίκειται και νέα απώλεια με την συμφωνημένη επαναγορά ομολόγων.
 • Στις επιπρόσθετα δραματικές αυξήσεις του προηγούμενου "μεσοπρόθεσμου" στις εισφορές (κυρίως των συναδέλφων Ελευθέρων Επαγγελματιών).
 • Στην ένταξη με δικτατορικό τρόπο του Κλάδου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ και άλλες ρυθμίσεις οδηγούν το υγιές Ταμείο μας στην πλήρη διάλυση.
 • Απαιτούμε την απαγκίστρωση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής διασφαλίζοντας το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί προς όφελος των ασφαλισμένων. 

  Συγκέντρωση Διπλ. Μηχανικών
  στην είσοδο του ΤΣΜΕΔΕ, Κολοκοτρώνη 4, 8πμ.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Στρατηγική της Έντασης - Ιστορική Αναδρομή


Στις 12 Δεκεμβρίου 1969, γύρω στις 16:30 το απόγευμα, μια βόμβα εξερράγη στην Αγροτική Τράπεζα στο Μιλάνο, στην πλατεία Φοντάνα, στο κέντρο της πόλης. Ήταν Παρασκευή, μέρα που η τράπεζα θα έμενε ανοικτή  έως αργά και ήταν γεμάτη κόσμο. Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επι τόπου από την έκρηξη, δύο ακόμα πέθαναν αργότερα στο νοσοκομείο και περίπου 80  τραυματίστηκαν, ορισμένοι πολύ σοβαρά.
Δεν ήταν η μόνη βόμβα εκείνη τη χρονιά. Δεκάδες είχαν εκραγεί μέσα στο 1969, με πιο βασικές δύο βόμβες στις 25 Απριλίου στο περίπτερο της Φιατ στην εμπορική έκθεση του Μιλάνου και στην υπηρεσία συναλλάγματος της Εθνικής Τράπεζας Επικοινωνιών του κεντρικού σταθμού και άλλες 8 που ήταν τοποθετημένες σε ισάριθμα τρένα στις 9 Αυγούστου.
Και δεν ήταν η μόνη βόμβα εκείνη της 12ης Δεκεμβρίου. Μια δεύτερη εντοπίζεται σε μικρή απόσταση, στην έδρα της Ιταλικής Εμπορικής Τράπεζας στην πιάτσα ντελα Σκάλα. Οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας θα προκαλέσουν ελεγχόμενη έκρηξη αργότερα το ίδιο βράδυ. Στη Ρώμη ολοκληρώνεται η αλληλουχία των εκρήξεων εκείνη τη μέρα. Σε ένα υπόγειο διάδρομο της Εθνικής Τράπεζας Εργασίας γίνεται μια έκρηξη που προκαλεί τον τραυματισμό 14 υπαλλήλων. Λίγο αργότερα δύο ακόμα μηχανισμοί μικρότερης ισχύος εκρήγνυνται στην πιάτσα Βενέτσια όπου τραυματίζονται 3 περαστικοί και ένας καραμπινιέρος. Πέντε βόμβες σε δύο πόλεις στις 12 Δεκέμβρη του 1969. Η μία από αυτές με πολλούς νεκρούς.
Τρεις μέρες αργότερα ο Άλντο Παλούμπα, συντάκτης της εφημερίδας L’unita, θα είναι ο πρώτος που θα αντικρύσει το δέκατο έβδομο νεκρό της έκρηξης στην πλατεία Φοντάνα. Βγαίνοντας  από το κτίριο της αστυνομίας του Μιλάνου ακούει ένα γδούπο και μετά άλλους δύο και είναι ένα σώμα που πέφτει από ψηλά, χτυπάει στο πρώτο γείσο του τοίχου, αναπηδάει σε ένα άλλο ακριβώς από κάτω και τελικά τσακίζεται στο έδαφος, το μισό στο πλακόστρωτο της αυλής και το μισό στο χώμα της πρασιάς.
Είναι το σώμα του Τζουζέπε Πινέλι, του μιλανέζου αναρχικού εργάτη στους σιδηροδρόμους που μαζί με πολλούς ακόμα είχε προσαχθεί στην αστυνομική διεύθυνση και ανακρινόταν για την υπόθεση των βομβών. Ο Πινέλι εκπαραθυρώθηκε από τον τέταρτο όροφο του μεγάρου της αστυνομίας του Μιλάνου. Ήταν 40 ετών, ενεργό μέλος της αναρχικής σκηνής του Μιλάνου, μέλος του κύκλου της ποντε ντελά γκιζόλφα και του αναρχικού μαύρου σταυρού, γνωστός και σεβαστός στους κύκλους της άκρας αριστεράς, γνωστός και στις αρχές. Ήταν παντρεμένος με τη Λίνσια Πινέλι και είχε δύο μικρές κόρες.

19 Γενάρη: Αθήνα πόλη αντιφασιστική

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 2μμ στην Ομόνοια και στις 4μμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στη συναυλία .

Μαζί με δεκάδες συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις, συνδικάτα, σύλλογοι φοιτητών και μαθητών, οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών, καλλιτέχνες, αντιφασίστες οπαδοί και πολλούς δήμους να διατρανώσουμε οτι η Αθήνα είναι πόλη αντιφασιστική.
Εκδηλώθηκε διεθνές ενδιαφέρον για την 19η Γενάρη, με στόχο να υπάρξουν την ίδια μέρα αντιφασιστικές κινητοποιήσεις διεθνώς σε ένδειξη αλληλεγγύης στο κίνημα στην Ελλάδα
Ελάχιστες πια μέρες πριν την αντιφασιστική μέρα δράσης της 19 Γενάρη, τώρα πια που ο καθένας και η καθεμιά μας φτιάχνει το πρόγραμμα της βδομάδας του, σας δίνουμε 10 λόγους, 10 καλέσματα, γιατί να είστε το Σάββατο στην Πλατεία της Ομόνοιας και στη συνέχεια στην μεγάλη πορεία και συναυλία στο Σύνταγμα. Ποιοί μας καλούν;
1)      Οι μετανάστες. Τα θύματα των εκατοντάδων ρατσιστικών επιθέσεων, οι συνάδελφοί μας στη δουλειά, οι γείτονές μας στα κάτω συνήθως διαμερίσματα των πολυκατοικιών μας, ενώνονται για πρώτη φορά και κάνουν έκκληση να βρεθούμε όλοι μαζί και να διαδηλώσουμε σαν μια γροθιά. Κοινότητες, μετανάστες και πρόσφυγες από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αίγυπτο, Συρία, Αλβανία, Αφρική, Τανζανία, Κονγκό, Σενεγάλη, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε, Ουκρανία, Φιλιππίνες και άλλες χώρες, θα είναι όλες και όλοι εκεί, ζητώντας χαρτιά, ίσα δικαιώματα, αξιοπρέπεια και μια καλύτερη ζωή.
2)      Τα παιδιά των μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα και που η κυβέρνηση Σαμαρά θέλει να τους στερήσει την ιθαγένεια και το δικαίωμα να είναι ισότιμοι πολίτες στη μόνη χώρα που γνωρίσανε για πατρίδα. Εκατοντάδες παιδιά κάθε ηλικίας θα συμμετάσχουν από το πρωί στις 11πμ στο Θέατρο Εμπρός, στην παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» και στη συνέχεια θα σμίξουν, με μπαλόνια και φωνές, με όλους τους διαδηλωτές στην Ομόνοια.
3)      Οι μαθητές και οι μαθήτριες, που δίνουν τη μάχη να μη ριζώσουν οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές στα σχολεία τους και ετοιμάζονται να δώσουν βροντερό παρών στην αντιφασιστική πορεία και συναυλία. 50.000 αντίτυπα του αντιφασιστικού κόμικ του Τάσου Μαραγκού μοιράστηκαν στα σχολεία στα πλαίσια της προετοιμασίας της 19 Γενάρη.

Κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 21/1

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΓΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ KINHTOΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 21.01.2013 8πμ

Ημέρα δράσης για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των μηχανικών στην οποία καλούμε όλους τους συναδέλφους να παλέψουμε για την επί τόπου εξασφάλιση του δικαιώματος σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς προϋποθέσεις
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,Ή θα αποδειχτούμε ικανοί να ενωθούμε και να πολεμήσουμε μαζί, ή θα ηττηθούμε ο καθένας ξεχωριστά.  
Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ, προκαλεί συντριπτικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, την κοινωνική πλειοψηφία και την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Οι εργαζόμενοι μηχανικοί δεν εξαιρούνται, μεγάλο μέρος των συναδέλφων οδηγείται άμεσα στην εξαθλίωση και την έξοδο από το επάγγελμα.
ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΜΕ, ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ• Αυξάνονται υπέρογκα και αναδρομικά από 01/07/11 οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, αντισταθμιστικά στην ληστεία πάνω από 2 δισ. € του PSI των αποθεματικά του ταμείου. Τη στιγμή που σήμερα 25% των συναδέλφων αδυνατούν να πληρώσουν τις ήδη πολύ υψηλές εισφορές του ν.3518/06 και στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
• Έχουν καταργηθεί οι ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι κατώτατες αμοιβές για τους αυτοαπασχολούμενους. Απολύσεις και μειώσεις και για τους δημόσιους υπαλλήλους 
• Θεσμοθετείται φορολογικός συντελεστής 26%-35% από το 1ο € για όσους εργάζονται με μπλοκάκι
• Η ανεργία, η υποαπασχόληση και η μείωση των αποδοχών αποτελούν τη νέα καθημερινότητα κάθε συναδέλφου. Χιλιάδες συνάδελφοι αιτούνται την διακοπή του επαγγέλματος, πολλοί άλλοι μεταναστεύουν
• Ο κλάδος υγείας του ταμείου μας εντάσσεται στον εξαρχής ελλειμματικό ΕΟΠΥΥ και η προβληματική πρόσβαση στις παροχές του ΚΥΤ αντικαθίσταται από την απουσία περίθαλψης
• Το πτυχίου του μηχανικού εξισώνεται επαγγελματικά με τα πτυχία των κολλεγίων και απαξιώνεται με την τοποθέτηση φραγμών για την άσκηση του επαγγέλματος (σεμινάρια, εξετάσεις, πιστοποιήσεις). Οι μηχανικοί διασπώνται και κατακερματίζονται πολλαπλά σε ελέγχοντες «ειδικών προσόντων» και
ελεγχόμενους
Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ

Ληστεύουν τον ειδικό λογαριασμό του ΟΕΚ-ΟΕΕ

Από πού αντλεί το δικαίωμα η Διοίκηση του ΟΑΕΔ και αρπάζει τα λεφτά των δικαιούχων από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΕΚ -ΟΕΕ;
Αυτό το ερώτημα θέτει η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής σε επιστολή της, (υπογράφουν ο πρόεδρος Σ. Πελεκάνος και ο γενικός γραμματέας Δ. Κλεφτοδήμος), η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:
«Δεν φτάνει το κούρεμα κατά 75% των αποθεματικών! Δεν φτάνει το γεγονός ότι εξακολουθούν και πληρώνουν οι εργαζόμενοι του πόρου υπέρ ΟΕΚ – ΟΕΕ χωρίς παροχές! Αρπάζουν 150 εκατομμύρια ευρώ με το σαθρό επιχείρημα ότι είναι δάνειο και μάλιστα έντοκο 3,9% για να πληρώσουν το επίδομα ανεργίας. Την καταλήστευση των Οργανισμών την λένε δάνειο. Με τον ίδιο τρόπο στεγάζουν άλλες υπηρεσίες στα κτίρια των Οργανισμών. Θα μας πουν ότι τάχα τα νοικιάζουν. Καταγράφουν και ξανακαταγράφουν την ακίνητη περιουσία θα μας μιλήσουν για "αξιοποίηση". Αλήθεια, αν ο ΟΑΕΔ πράγματι δεν έχει να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας γιατί δεν κόβει από τις επιδοτήσεις των αρπακτικών των εργοδοτών που λυμαίνονται τον ΟΑΕΔ; Γιατί δεν διεκδικεί ο ΟΑΕΔ από το ΙΚΑ τα 7δις που του χρωστάει, και άλλα 4δις που χρωστάει στους Οργανισμούς; Γιατί η κυβέρνηση και το ΙΚΑ δεν χτυπάνε την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή; Ένας στους τρείς εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, 7δις είναι η εισφοροκλοπή τον χρόνο, με δικά τους στοιχεία. Η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ επιβεβαιώνει ότι λένε ψέματα πως θα λειτουργήσουν ορισμένα προγράμματα του ΟΕΚ και ΟΕΕ . Τίποτα δεν λειτουργεί, κανένα πρόγραμμα δεν εκτελείται και επιπλέον έχουν σταματήσει τις εργασίες σε όλους τους παλιούς υπό κατασκευή οικισμούς. Η οικονομική αφαίμαξη των Οργανισμών, εκτός των παραπάνω, θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στους εργαζόμενους του. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι εναπομείναντες υπάλληλοι του ΟΕΚ – ΟΕΕ. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι εναπομείναντες υπάλληλοι του ΟΕΚ – ΟΕΕ» 
Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής καλεί τον αρμόδιο υπουργό και την διοίκηση του ΟΑΕΔ « να πάρουν πίσω την κατάπτυστη απόφαση». Τονίζει ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται ερήμην των δικαιούχων, τα λεφτά και την περιουσία του Οργανισμού».

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Η μείωση του εισοδήματος των μισθωτών 2010-2012

Κλικ εδώ για μεγέθυνση, αναδημοσίευση από τη σελίδα του Ηλία Ιωακείμογλου
Pasted Graphic 5Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων Ameco της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μειώσεις των ονομαστικών αποδοχών ανά μισθωτό κατά την τριετία 2010-2012, ανήλθαν σωρευτικά σε -12,3% (στον σχετικό πίνακα φαίνονται οι μεταβολές ανά έτος). Οι ονομαστικές αποδοχές περιλαμβάνουν εκτός από τον μισθό και όλα τα άλλα είδη αποδοχών (επιδόματα, μπόνους, υπερωρίες κλπ) καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές και τις παρακρατήσεις του φόρου εισοδήματος.
Η αγοραστική δύναμη των ονομαστικών αποδοχών ανά μισθωτό εξαρτάται όμως και από τις μεταβολές των τιμών στα καταναλωτικά είδη. Έτσι, στην μείωση της αγοραστικής δύναμης που προήλθε από τις μικρότερες ονομαστικές αποδοχές προστέθηκε και η μείωση που προήλθε από τις υψηλότερες τιμές. Καθώς η σωρευτική αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά την τριετία 2010-2012 ανήλθε σε 9,1%, η σωρευτική μείωση της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών ανά μισθωτό προσέγγισε το 20%.
Οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν την απώλεια εισοδήματος ανά μισθωτό κατά μέσο όρο. Η απώλεια, όμως, του συνόλου των μισθωτών ως κοινωνική ομάδα, σχετίζεται και με την ανεργία, η οποία αφαιρεί διαθέσιμο εισόδημα από τα νοικοκυριά. Τα ίδια νοικοκυριά πρέπει τώρα να συντηρηθούν με αγοραστική δύναμη που έχει μειωθεί για δύο λόγους: όχι μόνο επειδή λιγότερα μέλη τους εργάζονται, αλλά και επειδή η αγοραστική δύναμη των αποδοχών ανά μισθωτό έχει μειωθεί.
Προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η αγοραστική δύναμη των αποδοχών του συνόλου των μισθωτών μειώθηκε σωρευτικά, στη διάρκεια της τριετίας 2010-2012, κατά 31,4%. Επομένως, οι μισθωτοί ως άτομα, καθένας ξεχωριστά, έχει απωλέσει το 1/5 της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009, ενώ οι μισθωτοί ως κοινωνική ομάδα, έχουν απωλέσει, εξαιτίας και της υψηλής ανεργίας, το 1/3 της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών τους προ φόρων.
Σε αυτές τις απώλειες, θα πρέπει να προσθέσουμε και τις απώλειες από την φορολογία επί της μισθωτής εργασίας, για τις οποίες όμως τα στατιστικά στοιχεία δεν μας προσφέρουν την δυνατότητα ενός ασφαλούς υπολογισμού. Εάν πάντως κάνουμε την μετριοπαθή υπόθεση ότι η επιβάρυνση αυτή ανέρχεται σε 10% για το σύνολο της τριετίας έναντι του 2009, οι απώλειες ανά μισθωτό είναι της τάξης του 30% και για τους μισθωτούς ως κοινωνική ομάδα της τάξης του 40%. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε από αυτήν την ομάδα τα διευθυντικά στελέχη, των οποίων οι υπέρογκες αποδοχές δεν αποτελούν μόνον αμοιβή εργασίας αλλά και συμμετοχή στα κέρδη, η συνολική απώλεια θα πρέπει να πλησιάζει το 45%.
Η μείωση των μισθών σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από καθεστωτικούς οικονομολόγους, στους διεθνείς οργανισμούς και τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι οποίοι πιστεύουν ότι έτσι μπορεί κάποιος να πυροδοτήσει μια διαδικασία μείωσης των εγχώριων τιμών, επομένως και αύξησης της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών. Γνωρίζουν τώρα ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί, τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα. Έχουν όμως αντιληφθεί εν τω μεταξύ, όπως και το πολιτικό προσωπικό του καθεστώτος, ότι η δραστική μείωση των μισθών με την ύφεση και την ανεργία που προκαλεί δημιουργεί ταξικούς συσχετισμούς δύναμης οι οποίοι επιτρέπουν στην άρχουσα τάξη να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία σε νέες βάσεις: κινεζοποίηση της αγοράς εργασίας, γιγαντιαία μεταφορά πόρων από τις εργαζόμενες τάξεις προς τους κεφαλαιούχους ώστε να διασωθεί το πλασματικό κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους. Τι πιο φυσικό, λοιπόν, να συνεχίζεται μια πολιτική που δεν επιτυγχάνει μεν τους διακηρυγμένους στόχους της (μείωση των τιμών, αύξηση εξαγωγών κλπ) πλην όμως αποδιαρθρώνει και ανασυγκροτεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία έτσι ώστε να διασωθεί το καταρρέον οικονομικό και πολιτικό καθεστώς.

Γιατί το θύμα εμπιστεύεται ξανά τον βιαστή του;

Για τη νέα Ελευθεροτυπία
Από το fb της Ντίνας Δασκαλοπούλου
Έχεις 870 εργαζόμενους, τους απολύεις χωρίς δεδουλευμένα κι αποζημιώσεις. Μετά προσλαμβάνεις 200 με ατομικές συμβάσεις κι επαίρεσαι πως δημιουργείς θέσεις εργασίας. Καλώς την δεχτήκαμε την «νέα Ελευθεροτυπία». Η επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας ήταν ακριβώς αυτό που όλοι χρειαζόμασταν. Και εξηγούμαι.

• H εφημερίδα, που σταμάτησε να εκδίδεται πέρσι τον Δεκέμβριο αφού άφησε απλήρωτους επί 5 μήνες τους εργαζομένους της, βρήκε τρόπο να βγει ξανά στα περίπτερα χωρίς να έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ από δεδουλευμένα, ασφαλιστικές εισφορές κι αποζημιώσεις. Αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας άλλη, παρένθετη εταιρεία. Καλώς την δέχτηκαν την «νέα Ελευθεροτυπία» τα απανταχού αφεντικά, αφού ανοίγει ο δρόμος έτσι σε όλους τους μπαταχτσήδες εργοδότες και το ενοχλητικό βάρος που λέγεται «εργατικές απαιτήσεις» να ξεφορτωθούν κι απρόσκοπτα να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.    

• Αυτή η παρένθετη εταιρεία δια του εκπροσώπου της έχει δημοσίως δεσμευτεί ότι θα καταβάλει το 90% των καθαρών κερδών της στην ΧΚ Τεγόπουλος για την εξόφληση των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων. Με το υπολειπόμενο 10% θα χρηματοδοτεί τη νέα έκδοση. Πρόκειται για οικονομικό και επιχειρηματικό θαύμα, ανώτερο του πολλαπλασιασμού των άρτων από τον Ιησού, εφόσον στους εργαζόμενους οφείλονται εκατομμύρια ευρώ, ενώ η έκδοση καθημερινής εφημερίδας είναι ένα πανάκριβο σπορ. Εκτός κι αν το θαύμα εντοπίζεται στη μικρή φρασούλα που αναφέρεται στα «καθαρά κέρδη». Αλήθεια, ποια εφημερίδα έχει καθαρά κέρδη τον τελευταίο καιρό; Οπότε, αν καθαρά κέρδη δεν υπάρξουν, ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στους εργαζόμενους. Καλώς την δέχτηκαν την «νέα Ελευθεροτυπία» τα απανταχού αφεντικά, αφού έτσι ο καθένας τους πια απολύτως νομότυπα «θα επιθυμεί διακαώς αλλά δεν θα δύναται» να πληρώσει τα χρωστούμενα.

• Σε αυτή τη «νέα Ελευθεροτυπία» οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις με μειωμένες κατά πολύ τις αποδοχές τους. Αυτό δυστυχώς δεν είναι είδηση σε ένα χώρο που τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί ελέω Μνημονίου και κρίση υπήρχε πολύ πριν την Κρίση που σαρώνει τη χώρα. Αυτό που είναι είδηση είναι ότι η εφημερίδα που εφάρμοσε με τη μέγιστη ένταση τις στρατηγικές «σοκ και δέους» στους εργαζόμενούς της, βγαίνει με μια διαφημιστική καμπάνια όπου λανσάρει τα ιδανικά της (κουνώντας το δάχτυλο σε όσους ζουν με δανεικά) κι ένα άρθρο του νεόκοπου εκδότη της όπου λίγο ως πολύ ισχυρίζεται ότι θα αγωνιστεί για να μην φεύγουν μετανάστες τα παιδιά μας λόγω φτώχειας. Καλώς την δέχτηκαν την «νέα Ελευθεροτυπία» τα απανταχού αφεντικά, η νέα γλώσσα του Όργουελ τώρα σε έντυπη καθημερινή έκδοση για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Κατάργηση της διάταξης περί εξετάσεων για την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή

Ο ΣΤΥΕ με έγγραφο του (υπογράφουν ο πρόεδρος Ανδρέας Στοϊμενίδης και ο γενικός γραμματέας Γεωργ. Ζηλούδης) προς την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ζητά την κατάργηση της διάταξης περί εξετάσεων για την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή. Ειδικότερα στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται ότι: 
«Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την εφαρμοστική εγκύκλιο για την «Εφαρμογή του ν. 3919/2011, ΦΕΚ 32/τ. Α΄/02 03 2011 για την άσκηση δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή και τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενεργειακής επιθεώρησης» προτείνουμε την κατάργηση της διαδικασίας των εξετάσεων για την απονομή της σχετικής άδειας. Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί των ΑΕΙ και οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των ΤΕΙ της χώρας με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, αλλά και μετά την παρακολούθηση των σχετικών σεμιναρίων κατάρτισης είναι σε κάθε περίπτωση πλήρως καταρτισμένοι για την άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή. Η περαιτέρω εξεταστική διαδικασία τους υποβιβάζει και τους ταλαιπωρεί ακόμη περισσότερο. Συνάδελφοι οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των σεμιναρίων από τις αρχές του 2012, δεν μπορούν να λάβουν την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή, εν΄ αναμονή των εξετάσεων που έχουν εξαγγελθεί. Είναι επίσης παράδοξο, να θεωρείται ότι ένας τεχνικός επιστήμονας μπορεί να εκπονήσει ενεργειακή μελέτη αλλά δεν μπορεί να πιστοποιήσει μία άλλη αντίστοιχη.
Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης των σεμιναρίων στο σύνολο των εργαζομένων τεχνικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και των Μηχανικών που εργάζονται στις ΔΕΚΟ, αλλά και στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς σε αυτή την απολύτως ρευστή εργασιακά περίοδο με ανοικτά τα θέματα της εφεδρείας, της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να εφοδιάζεται με γνώσεις και κατάρτιση, που υπό προϋποθέσεις και σε ειδικές συνθήκες στο μέλλον
θα μπορούν να οδηγήσουν σε επαγγελματικά δικαιώματα και σε ενίσχυση της δυνατότητας απασχόλησής του».

Νέα χαράτσια: Αυξήσεις έως 12,7% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση από Ίσκρα
ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ 9% ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ!
ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΕΗ ΣΤΟ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ!

Αυξήσεις από 8,6% έως 9,2% περιλαμβάνουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου και ανακοινώθηκαν επισήμως σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Για τις εμπορικές, βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10% έως 12%.

Είναι πιθανό στο πρώτο εξάμηνο του έτους να ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ στο πλαίσιο της υποχρέωσης, οι χρεώσεις να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων από 1ης Ιουλίου. Επίσης, στις ανατιμήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση του τέλους ΑΠΕ που κυμαίνεται επίσης στο 9% από 1ης του έτους.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από το ΥΠΕΚΑ:
 - Για οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1200 κιλοβατώρες η συνολική χρέωση για ενέργεια, πάγιο και δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (χωρίς φόρους, χρεώσεις τρίτων, κλπ.), από 177,76 ευρώ πέρυσι διαμορφώνεται τώρα στα 194,04 (αύξηση 16,28 ευρώ ή 9,15%). Ο ίδιος καταναλωτής με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχει έκπτωση από 37 έως 45 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία.

- Για οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες ο λογαριασμός από 235,69 ευρώ ανεβαίνει στα 257,35 ευρώ (αύξηση 21,66 ευρώ ή 9,19%). Με το ΚΟΤ η έκπτωση φθάνει επίσης στα 37-45 ευρώ.

- Για οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες ο λογαριασμός από 313,39 ευρώ διαμορφώνεται στα 340,43 ευρώ (αύξηση 27,04 ευρώ ή 8,62%).

- Για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1000 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 19,89 ευρώ ή 10,95% (από 181,54 σε 201,43 ευρώ).

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ιδιωτικά πανεπιστήμια κατά παράβαση του Συντάγματος

Αναρτούμε δηλώση της Θεανώς Φωτίου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και μέλους της συσπείρωσης: Ιδιωτικά Πανεπιστήμια κατά παράβαση του Συντάγματος

Κυρώθηκαν χθες 6 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με τη δικαιολογία εκπλήρωσης δανειακών υποχρεώσεων και εκταμίευσης των δόσεων. 

Στις Πράξεις αυτές, εκτός της νομοθέτησης η οποία καταργεί την ασυλία της χώρας ως προς τις διεκδικήσεις των δανειστών, περιλαμβάνεται επίσης μεγάλος αριθμός άρθρων που δεν συνδέονται με κανένα τρόπο με τις δανειακές υποχρεώσεις και εξυπηρετούν ευθέως την κυβέρνηση και τους συμμάχους της. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο 31 όπου δίνεται η «δυνατότητα» σε ΝΠΔΔ, δηλαδή σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νοσοκομεία και ΟΤΑ να ιδρύουν ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιωτικά κολλέγια, δηλαδή Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ιδιωτικά ΙΕΚ και φροντιστήρια ξένων γλωσσών ως εταιρείες. Απελευθερώνεται η κερδοφόρα αγορά προϊόντων εκπαίδευσης για να δοθούν δώρα στους πολιτικούς φίλους της κυβέρνησης, μαζί τον εργαστηριακό εξοπλισμό και τα κτήρια που έχουν και χρησιμοποιούν τα ΑΕΙ! 
Όταν η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση υπολειτουργεί λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού και της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, η τρικομματική κυβέρνηση αποφασίζει να τη «βοηθήσει», με τη δημιουργία μαγαζιών εκπαίδευσης σε συνεργασία με επιχειρηματίες. Σε ποιους θα πουλήσουν τα πτυχία αυτά; Όχι βέβαια στα παιδιά της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, αλλά στους έχοντες και κατέχοντες.

Όπως περιγράφεται στις προς κύρωση διατάξεις, αφαιρείται κάθε δικαίωμα ελέγχου ακόμα και των Προγραμμάτων Σπουδών στα εν λόγω εκπαιδευτήρια, ενώ στους τίτλους σπουδών δίνεται πλήρης επαγγελματική ισοδυναμία με τα πτυχία των ελληνικών. Όλα τα παραπάνω ισχύουν από τις 19 Νοέμβρη 2012 και συμβαίνουν στη δεδομένη συγκυρία, όταν ήδη συζητούνται οι συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ και η επαναφορά της βάσης του 10, έτσι ώστε να βρεθεί έτοιμη «πελατεία». 

Το σχέδιο δεν σταματά εδώ. Το άρθρο του εν λόγω νομοσχεδίου, με το συμβολικό αριθμό 16, προσμετρά τους δημόσιους λειτουργούς στους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, για να φτάσει στα επιθυμητά μεγέθη διαθεσιμοτήτων και απολύσεων.   

Ας γνωρίζει η κυβέρνηση και οι πρόθυμοι σύμμαχοί της ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια καταλήστευσης των δημόσιων αγαθών, σε κάθε πράξη νομοθετικού εξαναγκασμού και συνταγματικής εκτροπής.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Σύσκεψη για το ασφαλιστικόΤο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία του κλάδου την Τετάρτη 16 Γενάρη στις 6:30μμ, στα γραφεία του Φωκίωνος 11 και Ερμού, 4ος όροφος με σκοπό την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις
Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, η πλήρης διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει πάρει νέα χαρακτηριστικά, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την καταβαράθρωση του ελάχιστου μισθού στα 586 € και στα 510 € για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, με τη μείωση του κόστους απόλυσης, με την πριμοδότηση των γραφείων δουλεμπορείας (ΜΚΟ, ιδιωτικοί ΟΑΕΔ...).

Με την ανεργία να φτάνει επίπεδα ρεκόρ, με πρόβλεψη έως και για 30%, ένας νέος στρατός «εν δυνάμει» εργαζομένων, βιώνει τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης – Κεφαλαίου, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ως η καλύτερη εφεδρεία της εργοδοσίας με σκοπό να εκβιάσει τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών.

Η κατάσταση των εργαζόμενων στον κλάδο έφτασε στο απροχώρητο, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο για τους εργαζόμενους με την υλοποίηση των μέτρων του 3ου μνημονίου και του νέου φορομπηχτικού νόμου. Τα μέτρα αυτά, που δεν είναι τα τελευταία, συνεπάγονται βάθεμα της εκμετάλλευσης, υπερδιόγκωση της ανεργίας, μαζική εξαθλίωση, εξόντωση μέρους του πληθυσμού, στέρηση της σύνταξης για χιλιάδες εργαζόμενους, μαζική μετανάστευση, κ.λπ.

Οι εργοδότες, ήδη πολύ πριν την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ, πιέζουν τους εργαζόμενους για υπογραφή ατομικών συμφωνητικών, μείωση αποδοχών και αλλαγή εργασιακών σχέσεων βάζοντας στο παιχνίδι τη θεσμοθετημένη πλέον, εκ περιτροπής εργασία.

Την ίδια στιγμή η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων συνεχίζεται ρίχνοντας όλα τα βάρη της πολιτικής του Κεφαλαίου για το ξεπέρασμα της κρίσης του, στον κόσμο της εργασίας. Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και οι μείωση των συντάξεων πρόκειται να οδηγήσουν σε χειροτέρευση του, ήδη κατακρημνισμένου, βιοτικού επιπέδου εργαζόμενων και συνταξιούχων, ενώ η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ έρχεται να σημάνει το τέλος της και δημόσιας υγείας και περίθαλψης.

Στην εποχή των μνημονίων, η κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών του εργατικού κινήματος οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα. Κυβερνήσεις και εργοδότες περιφρουρούν τα κέρδη του κεφαλαίου μετατρέποντας σε κόλαση τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων.

Μόνη διέξοδος αποτελεί ο ανυποχώρητος αγώνας για τη διασφάλιση των συλλογικών διεκδικήσεων, των θέσεων εργασίας, της αξιοπρέπειας μας στη ζωή και στη δουλειά, με κοινό βηματισμό και συντονισμό των σωματείων, με ανάλειψη πρωτοβουλιών για κλιμάκωση των δράσεων ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού. Μπροστά σε αυτή την ανηλεή επίθεση ενάντια στον κόσμο της δουλειάς, που έχουν εξαπολύσει σύσσωμοι κυβέρνηση – Κεφαλαίο – ΕΕ – ΔΝΤ, τα σωματεία του κλάδου θα πρέπει να κινηθούν άμεσα με βασικές στοχεύσεις:

· Το σχεδιασμό κοινών κινητοποιήσεων για τις συλλογικές συμβάσεις και την κοινή παρέμβαση σε εταιρίες του κλάδου, όπου δίνεται η μάχη για διατήρηση των μισθών, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.

· Τον προγραμματισμό κοινών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικά δικαιώματα. Τον προγραμματισμό παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς, με σκοπό την ενημέρωση εργαζομένων για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.

Κάτω τα χέρια από της Λ. Καραγιάννη και τις καταλήψεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τρικομματική συμμορία συνεχίζει και εντείνει την καταστολή. Ακριβώς επειδή δεν τους έχει μείνει πια τίποτα άλλο (εκτός από τη φτώχεια, την πείνα, τη μετανάστευση), επιλέγουν τόσο να καταστείλουν αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, όσο και να τα απομονώσουν - περιορίσουν από τους φυσικούς τους συμμάχους. Μόλις ξεμπερδέψουν με αυτά θα ακολουθήσουν οι επόμενοι (όπως έγινε με τους μετανάστες το καλοκαίρι). Θα είναι οι εργατικοί αγώνες, τα κοινωνικά κινήματα, η πολιτική αριστερά, ποιός ξέρει; Δε θα τη γλυτώσουν πάντως όσοι σφυράνε αδιάφορα.
Σειρά λοιπόν σήμερα είχε η ιστορική 25ετής κατάληψης της οδού Λ. Καραγιάννη στην Κυψέλη. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν - χωρίς εισαγγελέα, μάλλον λόγω λιτότητας - στο κατειλημμένο κτίριο - με πριόνια και τσεκούρια και συνέλλαβαν 16 άτομα. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά έγιναν ενώ υπήρχε πολύς κόσμος έξω από το κτίριο και στην περιοχή επειδή εκεί γίνεται η λαϊκή αγορά. Το οίκημα δεν ήταν ποτέ οικία της Λέλας Καραγιάννη, όπως λανθασμένα διαδίδεται. Είναι κληροδότημα πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας, η πρυτανεία του ΕΚΠΑ (ιδιοκτήτης) μάλιστα λέει ότι δε γνωρίζει τίποτα για την εισβολή. Αυτή τη στιγμή 16 άτομα έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ, έξω από την οποία γίνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης. Η κατάληψη ξεκίνησε το 1988 λίγο καιρό μετά το πέρας των φοιτητικών καταλήψεων του 1987 και ως αποτέλεσμα αυτών (βλέπε και σχετικό δημοσίευμα του τύπου από τότε). Στη λειτουργία της μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πολλά, ειδικά στην ανάσχεση των φασιστικών πογκρόμ στην ευαίσθητη περιοχή της πλ. Αμερικής.


Αλληλεγγύη στις κοινωνικές καταλήψεις και τους συλληφθέντες
Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές
Όλοι στο δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο


Δελτίο Τύπου της Κίνησης Συμπαράστασης στους Διωκόμενους των Διοδίων

Δελτίο τύπου της Κίνησης Συμπαράστασης στους Διωκόμενους των Διοδίων - Θεσσαλονίκης

Με συμμετοχή εκατοντάδων συναγωνιστών πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα των διοδίων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και στις Αφίδνες Αττικής. Η επιτυχία της κίνησής μας κρίνεται μεγάλη όσον αφορά στη συμμετοχή αγωνιστών στις κινητοποιήσεις, αλλά και όσον αφορά στην αποδοχή από διερχόμενους οδηγούς και επαγγελματίες. Με κορναρίσματα, χαμόγελα και παραινέσεις οι οδηγοί έδειχναν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους των διοδίων, καθώς και την αγανάκτησή τους με τους μεγαολοεργολάβους οι οποίοι, παραβιάζοντας ακόμα και τις ληστρικές σε βάρος του λαού και του δημοσίου συμβάσεις παραχώρησης, λυμαίνονται το εθνικό δίκτυο της χώρας.
 • Είμαστε όλοι διωκόμενοι, μέχρι να αθωωθούν οι συναγωνιστές μας!
 • Δε θα περάσει το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει στην κοινωνία η τρικομματική κυβέρνηση! 
 • Να επανεξεταστούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων, να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο σε βάρος του δημοσίου και να απαλλαγεί το δημόσιο
 • Να λογοδοτήσει  στο λαό το τρίγωνο της διαπλοκής (μεγαλοεργολάβοι – καναλάρχες – πολιτικοί τους υπάλληλοι) και να καθίσουν στο σκαμνί αυτοί που πραγματικά παρανομούν και παραβιάζουν το σύνταγμα της Ελλάδας. 

  Χρυσόγονος: Διαστέλλονται άρθρα του Συντάγματος ώστε να καταπνίγεται η ελεύθερη έκφραση

Δήλωση για το νομικό κομμάτι της υπόθεσης έκανε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, Κ. Χρυσόγονος.