Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Συγκέντρωση ενάντια στις εξορύξεις χρυσού

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ

Η Γ.Σ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στις 10/12/2012 με το συνημμένο ψήφισμά της εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών της Β. Ελλάδας, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι, με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει το ευρύτερο δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον. Σε υλοποίηση αυτής της απόφασης, το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε ότι συμπαρίσταται στο κάλεσμα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) και καλεί τα μέλη του σωματείου να συμμετάσχουν:

 1. Στη διαδήλωση που διοργανώνουν οι επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής, το ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 Γενάρη 2013, στις 11.00πμ, στα Προπύλαια.

 2. Στη πορεία της συντονιστικής συνέλευσης αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, την Τρίτη, 15 Γενάρη , στις 17.00μμ. Συγκέντρωση στη πλατεία του σταθμού ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ.
Συνημμένο

ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ. ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (10/12/2012)

Στη συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10/12/2012, τέθηκε για συζήτηση το θέμα των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας (Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρος).


Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα που, από τη φύση της (εκτεταμένες εξορύξεις, λόγω χαμηλών περιεκτικοτήτων και επισφαλείς μέθοδοι επεξεργασίας) εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον μεγάλων περιοχών της Β. Ελλάδας. Επί πλέον, ωθεί σε περιορισμό άλλων ήπιων οικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας προϋποθέσεις, μαζί με άλλες συναφείς δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, μετατροπής της Β. Ελλάδας σε περιοχή «μονοκαλλιέργειας» μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Τη βλαπτικότητα των σχεδιαζόμενων επενδύσεων μεταλλείας χρυσού έρχονται να αναδείξουν και να μεγιστοποιήσουν οι οικονομικοί όροι της ανάπτυξής τους, είτε αυτοί αφορούν τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων (η περίπτωση των μεταλλείων Κασσάνδρας της Χαλκιδικής, με τον περίφημο «νόμο Πάχτα»), είτε τις δωρεάν μεταλλευτικές παραχωρήσεις, κάτω από το ασφυκτικό πλαίσιο ενός σκληρού και παρωχημένου μεταλλευτικού κώδικα.

Γι αυτό και συμβαδίζουν απόλυτα με τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές πλήρους εκχώρησης δημόσιων υποδομών και φυσικών πόρων στο μεγάλο κεφάλαιο, με διαδικασίες που στραγγαλίζουν τη δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, υποβαθμίζουν την ανάγκη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και αδιαφορούν για το μέλλον των «στοχοποιημένων» περιοχών, στο όνομα στης δημιουργίας μιας επίπλαστης εικόνας «οικονομικής ανάκαμψης». Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις έχουν ενταχθεί στην περίφημη διαδικασία του fast track.

Αναφερόμενοι, ιδιαίτερα, στην περίπτωση της Χαλκιδικής, καταδικάζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών να επιβάλλουν με την αστυνομική βία και τις μαζικές διώξεις μια λαθεμένη και καταστρεπτική επιλογή, καθώς και την τακτική της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» να δημιουργήσει και να συντηρήσει «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα στη περιοχή, αξιοποιώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, εργαζόμενους ή υποψήφιους εργαζόμενους σε αυτήν.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών της Β. Ελλάδας, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι, με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουμε το ευρύτερο δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

η Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου