Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ιδού οι νέες αυξήσεις εισφορών και για τους μισθωτούς μηχανικούς

Οι νέες - ελέω μεσοπρόθεσμου Ν. /2011 - ληστρικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ έφτασαν και μας περιμένουν. Το ΤΣΜΕΔΕ (προθυμότερη των προθύμων μνημονιακών φυσικά η διοίκηση του) ανέρτησε στο site του τις νέες αυξημένες εισφορές των μισθωτών μηχανικών - και για αυτούς, όπως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Πρώτον αυξάνουν την Ειδική Προσαύξηση, εντάσσοντας και τους μισθωτούς στην υποχρεωτική ανά τριετία αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας, με αποτέλεσμα άμεση μηνιαία μείωση μισθού (μια και η Ειδική Προσάυξηση δεν έχει εργοδοτική εισφορά αλλά φορτώνεται εξ ολοκλήρου στον εργαζόμενο) από 13 έως 20 €. Κάθε τρία χρόνια άλλα 20 € θα φεύγουν το μήνα από το μισθό για να πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του χρέους.
Δεύτερον, καταργούν για τους προ 1993 ασφαλισμένους το πλαφόν που υπήρχε (περίπου 2000 €) μέχρι το οποίο υπολογίζονταν οι εισφορές και το εξομοιώνει με αυτό που ήδη υπάρχει στους μετά το 93 ασφαλισμένους (5.546,80 €). Από τη ρύθμιση αυτή θα προκύψει μεγάλη αύξηση εισφορών σε όσους μισθωτούς (προ 1993) λαμβάνουν μεικτό μισθό άνω των 2000 €.

Συνάδελφοι να κινητοποιηθούμε, πριν μιας εξολοθρεύσουν. Να στείλουμε τις διοικήσεις ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ από εκεί που ήρθαν, να ανατρέψουμε την τρικομματική βαρβαρότητα το συντομότερο. Ή εμείς...ή αυτοί. Όλοι τη Δευτέρα 21/1 το πρωί στο ΤΣΜΕΔΕ, στην κινητοποίηση που καλεί η Συνέλευση Μηχανικών και Σωματεία.

12 σχόλια:

  1. den adilamvanome apo pou prokiptei oti i eidiki eisfora den eine ergodotiki!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τον άθλιο Ν. 3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ που τι θεσμοθέτησε ως συνέχεια του ΕΛΠΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ειδική προσαύξηση είναι πλέον υποχρεωτική για όλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υποχρεωτική για όσους είναι άνω των 35 ετών και έχουν και δέκα χρόνια ασφάλισης, προαιρετική για τους νεότερους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ο λόγος που ρωτάω είναι επειδή ενώ δεν ανήκω στην κατηγορία που αναφέρεις έχω στην ανάλυση της μισθοδοσίας μου του Ιανουαρίου την κράτηση της ειδικής προσαύξησης, χωρίς εννοείται να έχω αιτηθεί κάτι τέτοιο. Δουλεύω 5 χρόνια στην εταιρεία και πρώτη φορά εμφανίζεται. Σε επικοινωνία που είχα με το ανθρώπινο δυναμικό μου είπαν πως από εγκύκλιο είναι πλέον υποχρεωτική αλλά δεν έχω βρει κάτι αντίστοιχο(και έχω ψάξει αρκετά). Και πάλι ευχαριστώ για το χρόνο σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνάδελφε υποθέτουμε ότι είσαι μετά το 1993 ασφαλισμένος.
    Δεν είναι υποχρεωτικό να μπεις στην Ειδική Προσαύξηση παρά μόνο αν σωρευτικά ισχύουν και οι 2 προϋποθέσεις που γράψαμε πριν (35 ετών και συμπληρωμένα 10 χρόνια ασφάλισης).
    Δεν έχουμε υπόψην μας καμία τέτοια εγκύκλιο
    Αν μόλις τώρα έκλεισες βέβαια 5ετία στο ΤΣΜΕΔΕ, τότε οι εισφορές αυξάνουν για το λόγο αυτό (5ετία), βλέπε και το παραπάνω έγγραφο

    Αν δεν επιθυμείς Ειδ. Προσαυξ να ζητήσεις να την αφαιρέσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατά τα άλλα έχουν εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο. Όλοι οι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πληρώνονται το ίδιο με ίδια χρόνια δουλειάς και οι τεχνολογικής 30-40 ευρώ λιγότερο. Α, ξέχασαν τους μηχανικούς, νέα κατηγορία στο δημόσιο. Ένας ΠΕ με 15 χρόνια προϋπηρεσία αμοίβεται για παράδειγμα 1000 ευρώ, ένας ΤΕ 960 και ένας μηχανικός πενταετούς φόιτησης 800-900 λόγω ειδικής προσαύξησης. Και κάθε τρία χρόνια θα τρώει στο κεφάλι και ένα εικοσάρικο μείωση. Ε είναι τρελοί, δεν παίζονται! Η διοίκηση του ΤΕΕ πρέπει να παραιτηθεί και να αναλάβουν υπεύθυνα άτομα που θα ασχοληθούν με τα καθημερινά προβλήματα των μηχανικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ενιαίο όσον αφορά τη φτώχεια...απλά κάποιοι θα είναι πιο φτωχοί από τους άλλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχετικά με την Υποχρεωτική Ειδική προσαύξηση, άνω των 35 ετών και 10 χρόνια ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ ή σε οποιοδήποτε ασφαλιστικο φορέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπορεί κάποιος να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ειδ Προσαύξηση (πιθανότητες κατάργησης- πορεία προσφυγών σε δικαστήρια κλπ)?
    Επίσης πως εξηγείται η αναιμική αντίδραση των μηχανικών? Eίμαστε τόσο αδιάφοροι ή είναι τόσο πουλημένοι αυτοί που εμείς επιλέξαμε να μας εκπροσωπούν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν υπάρχει ακόμα κάποια εξέλιξη, αν υπάρξει θα ενημερώσουμε σχετικά

    το ένα δεν αποκλείει το άλλο, όσον αφορά το ερώτημα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή