Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

20 χρόνια μετά τον φονικό σεισμό στην Αττική


20 χρόνια μετά τον φονικό σεισμό στην Αττική

Ήταν, σαν σήμερα, 7 Σεπτέμβρη 1999, όταν τα 5,9 Ρίχτερ, λίγο πριν από τις 3 μ.μ., συγκλόνιζαν το Λεκανοπέδιο. Μέσα σε δευτερόλεπτα δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, χιλιάδες άλλα κρίθηκαν κατεδαφιστέα, ενώ 143 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου, στα ερείπια των κτιρίων που δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Μενίδι, Μεταμόρφωση, Ανω Λιόσια, Κάτω Κηφισιά, Ερυθραία, Περιστέρι, Νέα Φιλαδέλφεια, Πετρούπολη, Θρακομακεδόνες, Ελευσίνα ήταν οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο, αφού το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε ρήγμα της Πάρνηθας. Ο Νομός Αττικής τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας βρίσκονταν σε επιφυλακή και 36 σημεία στο νομό καταγράφτηκαν ως πληγείσες περιοχές που χρειάζονταν άμεση βοήθεια.


Ο σεισμός της 7ης Σεπτέμβρη 1999 δεν ήταν από τους μεγαλύτερους που σημειώθηκαν στην Ελλάδα, μια χώρα που, όπως λένε οι σεισμολόγοι, πρέπει να μάθει να ζει με τους σεισμούς. Ωστόσο, το μέγεθος της καταστροφής ήταν κατά κοινή ομολογία δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την ένταση του σεισμού. Ως ένα βαθμό αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σεισμού (βάθος και επιτάχυνση). Οι ειδικοί όμως εξ αρχής τόνιζαν ότι οι περισσότερες και μεγαλύτερες καταστροφές οφείλονται σε σημαντικές παραλείψεις που αφορούν στον τρόπο κατασκευής των κτιρίων, τα υλικά της κατασκευής και την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων εκ μέρους της διοίκησης. 

Οι σκηνές που ακολουθούν το σεισμό μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας. Ιδιαίτερα εκείνες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν και όπου τα σωστικά συνεργεία με υπεράνθρωπες προσπάθειες αναζητούσαν ζωντανούς κάτω από τα ερείπια. Μένει, όμως, και κάτι άλλο, τόσα χρόνια μετά: H Ελλάδα είναι αθωράκιστη από άποψη αντισεισμικής προστασίας αν και στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης.

Ναι, ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Το γεγονός, όμως, πως η χώρα είναι αθωράκιστη δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι πολιτικό ζήτημα κι έχει διαχρονικές πολιτικές ευθύνες. Είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου διότι οι συνέπειες του σεισμού εξαρτώνται – σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό – από την αντισεισμική θωράκιση μιας χώρας.

Υμηττός: Μετά τις πυρκαγιές τι;

ΥΜΗΤΤΟΣ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΤΙ ;
«…Διάφοροι μεγαλόσχημοι παρέκαμπταν κατά καιρούς τα διατάγματα προστασίας του Υμηττού για να κατασκευάσουν 7.000 πολυτελείς κατοικίες, ανάμεσά τους η βίλα-αναψυκτήριο του πρώην υπουργού Β. Μαγγίνα. Δήμοι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, Εκκλησία και ιδιώτες έχουν ιδιοποιηθεί χιλιάδες στρέμματα, τα οποία προσπαθούν να εντάξουν στο σχέδιο πόλεως…» (1)
Τα «μυστικά» του Υμηττού
«…Μέσα σε αυτή την τριετία πρέπει να εκπονηθεί, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να κυρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αποτέλεσε την αιτία για την κατάρρευση του διατάγματος…. Δεν αποκλείεται όμως να «ξημερώσει» ένα διαφορετικό διάταγμα, αφού στο βουνό καραδοκούν μεγάλα συμφέροντα στον τομέα του real estate, μεγαλοκαταπατητές δημόσιας γης, συνεταιρισμοί και οικισμοί αυθαιρέτων, δημοτικές αρχές και η Εκκλησία, ενώ στην ανατολική πλευρά του είχαν καταγραφεί παλιότερα μαζικές αγορές γεωργικής γης από εταιρείες off shore….
Τα... μυστικά του Υμηττού ήταν γνωστά από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το πρώτο διάταγμα προστασίας, που εκδόθηκε το 1978, απαγόρευε τις κατοικίες, επέτρεπε όμως τα αναψυκτήρια και τα πολιτιστικά κέντρα. Ενα εσωκομματικό κοντράρισμα στη Ν.Δ., που εκδηλώθηκε τον Νοέμβριο του 2007, έφερε στην επιφάνεια το αναψυκτήριο-βίλα του τότε υπουργού Εργασίας Β. Μαγγίνα, που είχε αποκαλύψει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Στη συνέχεια οι υπηρεσίες της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής κατέγραψαν περίπου 7.000 πολυτελείς κατοικίες που είχαν κατασκευαστεί χάρη στα συγκεκριμένα «παραθυράκια». Είναι παράνομα κτίσματα που δεν επιτρέπεται να νομιμοποιηθούν, αλλά με τον νόμο 4178/2013 εξασφάλισαν δεκαετή αμνηστία!
Στον Υμηττό, που γειτονεύει με 12 δήμους και έχει επανειλημμένα αποψιλωθεί από πυρκαγιές, έχουν εντοπιστεί 40.822 στρέμματα δημόσιας γης, στην πλειονότητά της δασική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δασικοί χάρτες έχουν εκπονηθεί από το 1981 και δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί!
Μόνον στο Κορωπί η δημοτική αρχή κατέχει 12.250 στρέμματα που είχαν εκχωρηθεί μόνον για καλλιέργειες και πιέζει για την ένταξή τους στο σχέδιο, ενώ άλλα 5.600 στρέμματα έχει καταλάβει ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ).
Ο πολυπράγμων ΟΔΕΠ έχει οικειοποιηθεί άλλα 5.500 στρέμματα στην πλευρά της Γλυφάδας, όπου οι κληρονόμοι του κτήματος Καραπάνου και ο Ερυθρός Σταυρός διεκδικούν 13.530 στρέμματα. Στην ευρύτερη περιοχή Ηλιούπολης -Αργυρούπολης εγείρουν δικαιώματα οι κληρονόμοι Νάστου.
Δραστηριοποιούνται επίσης τέσσερις οικοδομικοί συνεταιρισμοί (αξιωματικών, πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καφεπωλών και θυρωρών), που επιχειρούν επί δεκαετίες να πετύχουν την οικοπεδοποίηση εκτάσεων ακόμη και στη ζώνη απόλυτης προστασίας! Κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστά σχέδια «αξιοποίησης» των στρατοπέδων (Σακέττα, Τερψιθέας κ.λπ.)…». (1)
Μετά την Ακύρωση από το Σ.τ.Ε του Π.Δ προστασίας του Υμηττού
«…Μετά τη μερική ακύρωση από το ΣτΕ του Π.Δ προστασίας του Υμηττού του 2011, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέβάλλε, για ένα χρόνο αναστολή έκδοσης εγκρίσεων αδειών δόμησης και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στη βορειοανατολική και νότια πλευρά του ορεινού όγκου του Υμηττού, λόγω "μη τήρησης της διαδικασίας προηγούμενης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ)". Η αναστολή, η οποία ισχύει από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 (ΦΕΚ ΑΑΠ/229), αφορά τα τμήματα του βουνού που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια επτά δήμων βάσει των ισάριθμων αποφάσεων του ΣτΕ (2355-2361/2017). Πρόκειται για τους Δήμους Κρωπίας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγµένης, Παπάγου - Χολαργού, Ηλιουπόλεως, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Παιανίας και Γλυφάδας.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Άβατο αιγιαλού...




ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αίτημα συνάντησης με Υπ. Οικονομικών

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 7902                                                                      Αθήνα,   5/9/2019 
Προς:     1. Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρ. 
Κοιν.:     1.  Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
                                                                                                                        
Θέμα: Αίτημα Συνάντησης για τα θέματα των Διπλωματούχων Μηχανικών.

          Κύριε Υπουργέ
         
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι το ανώτερο όργανο των Διπλωματούχων Μηχανικών που εργάζονται  στον Δημόσιο Τομέα, με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα. Με το παρόν αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας για την πληθώρα μισθολογικών θεμάτων που απασχολούν τα χιλιάδες μέλη μας Διπλωματούχους Μηχανικούς που απασχολούνται στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
          Α. Μισθολογική Αναγνώριση των Intergrated Master σύμφωνα με τις προτάσεις μας. Για το θέμα σας έχει απευθυνθεί και το πρώην Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το ΔΙΔΑΔ/Φ.31.65/2823/Οικ.41580 έγγραφο του.
Β. Δημιουργία Κλαδικού Μισθολογίου που να αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας (αυξημένες ποινικές ευθύνες, υποχρεωτική εγγραφή σε Επαγγελματικό Επιμελητήριο και αποκλειστική χρήση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από το Δημόσιο, Πενταετείς σπουδές κλπ).
Γ. Να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η προηγούμενη κυβέρνηση με το Ν.4354/15 έχει καταργήσει.
Δ. Να αποδοθεί πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου που αναγνωρίσθηκε με το Π.Δ.69/16. Οι γνώσεις και η εμπειρία των μηχανικών, από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα που μεταφέρεται στο Δημόσιο, δεν πρέπει να μηδενίζεται.
Ε. Να διατηρείται η προσωπική διαφορά σε όσους μετατάσσονται ή έχουν μεταταχθεί με οποιαδήποτε τρόπο (μετατάξεις – υποχρεωτική ή εθελούσια κινητικότητα κλπ) και με αναδρομική ισχύ. Με τον πρόσφατο Ν.4483 (άρθρο 99) αποκαταστάθηκε αναδρομικά αυτή η αδικία για κατηγορίες υπαλλήλων (ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα), εξαιρώντας όμως εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα αδικίας και υποτίμησης. Το δε Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ακόμα και σε περιπτώσεις που προβλέπεται από το Νόμο, εισηγείται παρανόμως την περικοπή της.
ΣΤ. Να μην συμψηφίζεται η προσωπική διαφορά με τα μισθολογικά κλιμάκια, όταν αυτά αλλάζουν. Ειδικά στις περιπτώσεις που η αλλαγή αυτή οφείλεται σε αναγνώριση προϋπηρεσίας εντός Δημοσίου (με το άρθρο 7 του Ν.4354/15) που αποκτήθηκε προγενέστερα ή σε απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου. Με τον τρόπο αυτό οι αποδοχές όσων έχουν προσωπική διαφορά θα παραμείνουν παγωμένες για πάρα πολλά έτη.
            Ζ. Επέκταση της πρόβλεψης του άρθρου 28 του Ν.4440/2016 για πλήρη αναγνώριση του χρόνου αναμονής έως το διορισμό ως χρόνου υπηρεσίας για την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων που καθυστέρησε λόγω μνημονίων η διαδικασία πρόσληψης τους. Για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης η πρόβλεψη αυτή πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις προσλήψεις.
Η. Πλήρη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Είμαστε στη διάθεση σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα παραπάνω και σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο αίτημα μας για συνάντηση, δεδομένου ότι η μισθολογική υποτίμηση των Διπλωματούχων Μηχανικών, έχει φτάσει στα όρια της.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Νομοσχέδιο για τον αιγιαλό: Τσιμέντο και συρματοπλέγματα μέχρι τη θάλασσα!


Νομοσχέδιο για τον αιγιαλό: Τσιμέντο και συρματοπλέγματα μέχρι τη θάλασσα!

Σαρωτικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τον αιγιαλό φέρνει το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, «οι ρυθμίσεις είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της. Μάλιστα, περιλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται».

«Οι ρυθμίσεις για τον αιγιαλό, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», βρίσκονται στο τέταρτο κεφάλαιο του «αναπτυξιακού» σχεδίου νόμου και αφορούν κυρίως τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου (ν. 4607/19). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα συμπεριληφθούν στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, καθώς συνεκτιμώνται πολιτικά και οι αντιδράσεις που πιθανότατα θα συναντήσουν. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

• Καταργείται η ρύθμιση με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

• Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού (μη συνυπολογιζόμενου τυχόν δυσπρόσιτου τμήματός του) τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Επανέρχεται αντ’ αυτού η ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.

• Ο (εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα) παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.

• Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει τα μισθώματα, άρα τα έσοδα του Δημοσίου.

• Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.

• Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

• Σήμερα, η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.) απαγορεύεται, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος. Με νέα ρύθμιση, το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και σε περιπτώσεις «ασφάλειας βιομηχανικών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων», μια επιδεχόμενη πολλές ερμηνείες αναφορά.

• Καταργείται ρύθμιση με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του.

• Παρατείνεται αυτοδικαίως η χρήση αιγιαλού όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, όσο χρόνο υφίσταται το σχετικό δικαίωμα.»

Πηγή: Καθημερινή

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αίτημα Συνάντησης με τον Υπ.Εσωτερικών για τα θέματα των Διπλωματούχων Μηχανικών

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 7900                                                            Αθήνα,   4/9/2019   
Προς:     1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Π. 
Κοιν.:     1.  Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
                                  
                                 
Θέμα: Αίτημα Συνάντησης για τα θέματα των Διπλωματούχων Μηχανικών.

          Κύριε Υπουργέ
         
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι το ανώτερο όργανο των Διπλωματούχων Μηχανικών που εργάζονται  στον Δημόσιο Τομέα, με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα. Η Ένωση  μας συμμετέχει ανέκαθεν, με επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, στο διάλογο για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με το παρόν αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας για την πληθώρα θεμάτων που απασχολούν τα χιλιάδες μέλη μας Διπλωματούχους Μηχανικούς που απασχολούνται στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Α) τη μεγάλη υποστελέχωση και τις απαιτούμενες διαδικασίες προσλήψεων Διπλωματούχων Μηχανικών. 

Β) τη Νομική Κάλυψη για Υπηρεσιακές Υποθέσεις με έκδοση ΚΥΑ αντίστοιχης αυτής του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών αλλά και αναγκαίες αλλαγές στη σχετική Νομοθεσία

Γ) την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) σύμφωνα με την πρόσκληση που είχαμε αποστείλει ή έστω την προσχώρηση μας σε άλλες που έχουν υπογραφεί 

Δ) τη ρύθμιση θεμάτων που έχουν ανακύψει από την πρόσφατη ΚΥΑ για τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.)

Ε) Ζητήματα εφαρμογής του Ν.4495/17 “Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”, όπως η στελέχωση των Παρατηρητηρίων Δόμησης

ΣΤ) Οργανισμοί Υπηρεσιών και προβάδισμα κατηγοριών, τοποθετήσεις Υπαλλήλων στους νέους Δήμους που πρόσφατα δημιουργήθηκαν 

Ζ) Εκτός Έδρας Μετακινήσεις 

Η) την Αποκατάσταση της Προσωπικής Διαφοράς σε περιπτώσεις μετακινήσεων 

Θ) τις διαδικασίες Κρίσεων θέσεων ευθύνης 

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Μία αποτύπωση των πυρκαγιών που έκαψαν τα δάση της Ελλάδας (2000-2018)

Μία αποτύπωση των πυρκαγιών που έκαψαν τα δάση της Ελλάδας (2000-2018)
Το ξημέρωμα της 13ης Αυγούστου 2019 ξεσπά πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, στο δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων που μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα θα κάψει πάνω από 28.000 στρέμματα γης και θα εξελιχθεί σε μία ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Πάνω από 10.000 στρέμματα παρθένου δάσους στο όρος Δίρφη, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura, κάηκε ολοσχερώς ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά τέσσερα χωριά. Το συγκεκριμένο δάσος είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με καστανιές, πλατάνια και έλατα στο οποίο ενδημούν σπάνια είδη άγριων ζώων.




Για μία ακόμη χρονιά παρακολουθήσαμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται και τον κρατικό μηχανισμό να αδυνατεί να προστατέψει τόσο τον φυσικό πλούτο, όσο και τις περιουσίες και τις ζωές των πολιτών της χώρας. Η φωτιά στην Εύβοια είναι η τελευταία πράξη ενός δράματος που εξελίσσεται δεκαετίες τώρα στην ελληνική φύση. Εξετάζοντας κανείς τα στοιχεία της πυροσβεστικής για τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δύο δεκαετιών, καταλαβαίνει πως τα δάση της Ελλάδας καίγονται ξανά και ξανά και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Για την ακρίβεια, τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως κατά περιόδους ο κρατικός μηχανισμός καταφέρνει να προστατέψει τις δασικές εκτάσεις από τις πυρκαγιές, ενώ σε κάποιες χρονιές επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια.



Απάντηση ΕΤΕΑΕΠ σχετικά με τις λανθασμένες αναρτήσεις εισφορών Εφάπαξ και Επικουρικού

Αναρτούμε την απάντηση του ΕΤΕΑΕΠ στο έγγραφο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά με τις λανθασμένες αναρτήσεις εισφορών Εφάπαξ και Επικουρικού σε μισθωτούς Μηχανικούς. Το ΕΤΕΑΕΠ αναγνωρίζει το σφάλμα, επαναλαμβάνει να αγνοηθούν τα ειδοποιητήρια και δεσμεύεται να το αποκαταστήσει έως τις 31/10!







Υπενθυμίζουμε το έγγραφο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ:

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Οι ατομικοί κουμπαράδες της κυβέρνησης θα εξαερώσουν τις επικουρικές συντάξεις



Ρομπόλης: Οι ατομικοί κουμπαράδες της κυβέρνησης θα εξαερώσουν τις επικουρικές συντάξεις

Ο Σάββας Ρομπόλης είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου
31 Αυγούστου 2019

Από δεξιά: ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, και η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Παυλίνα Καρασιώτου, η οποία και έχει τεθεί επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το πέρασμα της επικουρικής ασφάλισης και των χρημάτων των ασφαλισμένων στους ιδιώτες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα συζητείται, μεταξύ των άλλων, στον δημόσιο διάλογο το θέμα των επιπτώσεων στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους από την αλλαγή, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο συνταξιοδοτικό, η οποία θα κινηθεί στο πλαίσιο της συνταγής ΔΝΤ-Πινοσέτ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητικό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τους νεοεισερχομένους στην εργασία εργασίας από το 2021 και μετά. Ο Υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης κύριος Μηταράκης, ήδη, ανακοίνωσε δημόσια τη συγκρότηση επιτροπής, που θα επεξεργαστεί και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση σχετικές προτάσεις προς νομοθέτηση στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, από κυβερνητικούς κύκλους υποστηρίζεται, μεταξύ των άλλων, ότι σήμερα στο Ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται μηνιαια στα 172 ευρώ, ενώ με το νέο πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα ένας νέος (από 1/1/2021) ασφαλισμένος θα μπορεί να λάβει σύνταξη έως και 230 ευρώ τον μήνα, καταβάλλοντας 100 ευρώ το μήνα στον ατομικό του λογαριασμό επί 40 συνεχόμενα χρόνια ασφάλισης.

Τα παραδείγματα αυτά, όπως έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία, είναι παρόμοια με αυτά που δημοσίευαν στην Χιλή τη δεκαετία του 70, όταν το εκεί δικτατορικό καθεστώς υποσχόταν στους εργαζόμενους ότι μετά από 35 χρόνια εργασίας θα λάβουν σύνταξη με συντελεστή αναπλήρωσης του μισθού τους στο 70%. Η πραγματικότητα, όμως, μετά από 30 χρόνια εφαρμογής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ατομικών λογαριασμών σε αυτή τη χώρα απέδειξε ότι τελικά ο μέσος συντελεστής αναπλήρωσης ήταν μόλις 37%.

Κάλεσμα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr       

Αρ. Πρωτ : 7897                                                                   Αθήνα, 2-9-2019

Κάλεσμα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ.

Ενώνουμε την αγωνιστική μας δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποτιμούν την κοινωνία και το περιβάλλον. Διαχρονικά μόνο η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα δίνει ελπίδα, αποφασιστικότητα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Καλούμε στις διαδηλώσεις στη Δ.Ε.Θ. το Σαββάτο 7/9/2019 διεκδικώντας:

· Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

· Αυξήσεις στους μισθούς, κλαδικό μισθολόγιο και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

· Αναβαθμισμένες Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες για την προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος και του περιβάλλοντος. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.

· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών του δημοσίου. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

· Πλήρη νομική κάλυψη των Μηχανικών για όλες τις υπηρεσιακές υποθέσεις.

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και της φοροληστείας.

· Όχι στον αυταρχισμό και τους αντισυνδικαλιστικούς Νόμους.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ



Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις στις 20 Σεπτέμβρη!


Το Σάββατο 31/8/2019 πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Ρομάντσο» πλατιά σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από πολλές περιβαλλοντικές κινήσεις και πρωτοβουλίες από όλη τη χώρα, συνδικαλιστές/στριες, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες, μέλη δημοτικών-περιφερειακών σχημάτων και αριστερών οργανώσεων. 

Μετά από μια πλούσια και δημιουργική συζήτηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί η «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» με στόχο την συντονισμένη δράση όλων ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, υποθηκεύοντας το μέλλον και παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. 

Πρώτος μεγάλος στόχος της Πρωτοβουλίας, η οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων και στην Ελλάδα στις 20 Σεπτέμβρη, ημέρα που σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις σε όλον τον κόσμο θα υπάρχουν διαδηλώσεις και απεργίες για τη σωτηρία του πλανήτη. Στην Αθήνα η διαδήλωση προγραμματίζεται για τις 20/9, στις 6 μμ, στο Σύνταγμα, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις. 

Συμφωνήθηκε επιπλέον η προσπάθεια συντονισμού για όλες τις μάχες που είναι ανοιχτές : ενάντια στις εξορύξεις από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη, ενάντια στηνιδιωτικοποίηση και καταστροφή ελεύθερων χώρων και πάρκων (πχ Ελληνικό, Γουδή, Πεδίον Άρεως), ακτών και λιμανιών (πχ Πειραιάς, Ραφήνα), ενάντια στην επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών (πχ Φυλή), ενάντια στην καταστροφή ρεμάτων και την αποψίλωση δασών για τοποθετήσεις ανεμογεννητριών στην ορεινή Ελλάδα (πχ Άγραφα) κλπ. 

Τονίστηκε, επιπλέον, από όλες και όλους η ανάγκη για μια ανοιχτή και ενωτική Πρωτοβουλία με στόχο να εμπλακούν σ’ αυτήν όχι μόνο περιβαλλοντικές κινήσεις αλλά και σωματεία εργαζομένων, μαθητές, φοιτητές, ακτιβιστές και ακτιβίστριες από κάθε γειτονιά και κάθε χώρο. 

Συγκροτήθηκε, τέλος, Συντονιστική Επιτροπή, ανοιχτή σε όποια/ον επιθυμεί να συμμετέχει. 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δήμητρα Βήνη 6972948421, Λουϊζα Γκίκα 6981065550,  Ελένη Πορτάλιου 6937178060, Γιάννης Σηφακάκης 6946093043

Δυτική Αθήνα και Δυτική Αττική ξεσηκώνονται για να κλείσει η χωματερή της Φυλής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δυτική Αθήνα και Δυτική Αττική ξεσηκώνονται για να κλείσει η χωματερή της Φυλής

Εκατοντάδες κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 29/8, την ώρα της ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Παρέμβαση φορέων πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 27/8, στη συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται την Παρασκευή 30/8, το μεσημέρι στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ και το βράδυ στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου Φυλής. Όλες αυτές οι δράσεις στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Να κλείσει τώρα η χωματερή της Φυλής, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως μνημείο περιβαλλοντικής υποβάθμισης!


Το ποτήρι ξεχείλισε με την πραξικοπηματική απόφαση - ντροπή της κ. Δούρου και των δημοτικών αρχόντων του δήμου Φυλής Παππού και Μπουραΐμη, την 1η Αυγούστου, στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και με τη νέα απόπειρα, στη συνεδρίαση της ΕΕ της 30ής Αυγούστου, να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, με προτεραιότητα στο λατομείο Μουσαμά.

Ο κ. Πατούλης που πριν από λίγες ημέρες έλεγε για κάτι ελάχιστους που αντιδρούν και η κυβέρνηση, χτες επιστράτευσαν τα ΜΑΤ με τα χημικά τους για να σταματήσουν τη διαδήλωση, χωρίς να τα καταφέρουν τελικά. Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να φτάσουν στο Ζάππειο μέγαρο και να ακουστεί δυνατά το αίτημα για το κλείσιμο της χωματερής.