Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

H μάταιη αναζήτηση του ''τρίτου'' δρόμου

Αναδημοσίευση άρθρου του Βασίλη Θεοφανόπουλου* από εδώ
401186 413599815380057 714799736 nΟ Θεόδωρος Πάγκαλος στη δύση της πολιτικής του καριέρας, ξεστόμισε την εμβληματική φράση «μαζί τα φάγαμε» που σηματοδότησε την περίοδο του μνημονίου. Η έκφραση αυτή αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο το κύκνειο άσμα του «μεγάλου τραγουδιστή» και το άσμα με τον τίτλο «μαζί τα φάγαμε» εξελίχτηκε τελικά σε μεγάλο σουξέ, αντίθετα με μια άλλη «άρια» του ίδιου, μια δήλωση που είναι σήμερα ξεχασμένη.

Ο - απόβλητος πλέον από την πολιτική ζωή - πρώην υπουργός, σε μία συνέντευξή του στο ξεκίνημα της μνημονιακής περιόδου, δήλωνε ότι υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι. Είτε αυτός του μνημονίου είτε ο δρόμος των ριζοσπαστικών αλλαγών ο οποίος «είδαμε τι αποτελέσματα είχε στην ανατολική Ευρώπη». Αυτό που ο Πάγκαλος κατάλαβε νωρίς, ότι δηλαδή η αστική κυριαρχία στη χώρα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εφαρμογή του μνημονίου, η Αριστερά σε όλες της τις εκδοχές δείχνει ακόμα και σήμερα να μην το έχει χωνέψει.
Κατά τη διάρκεια της τριετίας εφαρμογής του μνημονίου, από την πλευρά της Αριστεράς ακούστηκαν οι πλέον απίθανες προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες γίνονται σήμερα αντικείμενο – δίκαιου – χλευασμού στις στήλες των αστικών εφημερίδων. Κοινός τόπος των προτάσεων αυτών, ήταν η αναζήτηση ενός «τρίτου δρόμου», μιας «ενδιάμεσης λύσης» πέρα από τη σημερινή κοινωνική καταστροφή, αλλά εντός αστικής κυριαρχίας. Η νοσταλγία της «χρυσής εποχής» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και η αυταπάτη της επιστροφής στην προ του μνημονίου κατάσταση, κυριάρχησε όλη αυτήν την τριετία και εξακολουθεί και σήμερα να είναι παρούσα σε τοποθετήσεις, αναλύσεις, προτάσεις και προγράμματα.
Η εκτίμηση της σημερινής κατάστασης είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το αναγκαίο πρόγραμμα, αλλά και με την πολιτική γραμμή που πρέπει να έχει η Αριστερά.
Μπορούσε να αποφευχθεί το μνημόνιο;
Υπήρχε δηλαδή, άλλος δρόμος να ακολουθηθεί από την αστική τάξη που να εξασφάλιζε δανεισμό με παραμονή στο ευρώ, χωρίς διεθνή οικονομικό έλεγχο και χωρίς τα μέτρα που πάρθηκαν; Το ερώτημα αυτό είναι θεμελιώδες για την εκτίμηση της κατάστασης και η απάντηση πρέπει να είναι κατηγορηματική: η αστική τάξη της Ελλάδας σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίοδο για να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση δεν είχε κανέναν άλλον δρόμο.

#occupyfear – Tο Σύνταγμα στέλνει χαιρετίσματα αλληλεγγύης στην Ταξίμ


Αλληλεγγύη στο #occupygezi σημαίνει να αντισταθούμε στο φόβο. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις στην Τουρκία το Σάββατο 19:00, στην πλατεία Συντάγματος - Βασικό σύνθημα της κινητοποίησης #occupyfear - Οι πορείες του Alter Summit και του Athens Pride θα συναντηθούν με τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα
————————————————-
-Να αντισταθούμε στην καταστροφή της παιδείας, της υγείας και των φυσικών πόρων
-Να αντισταθούμε στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
-Να αντισταθούμε στην αστυνομοκρατία και την καταστολή
-Να αντισταθούμε στον κοινωνικό αυτοματισμό
-Να αντισταθούμε στη διαφθορά και το παρακράτος
-Να αντισταθούμε στις διακρίσεις και την διαπόμπευση
-Να αντισταθούμε στα σχέδια των εργολάβων και των καναλαρχών
-Να αντισταθούμε στο φασισμό και τον ρατσισμό
-Να αντισταθούμε στην επιστροφή στο παρελθόν

Κινήματα, Πρωτοβουλίες, Λαϊκές συνελεύσεις, Αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, Πρωτοβάθμια σωματεία, Άνεργοι, Κοινότητες.
Ας οργανωθούμε.
Δεν θέλουμε να πνιγούμε στο παρελθόν. Θέλουμε να φτιάξουμε το μέλλον.
Σάββατο 8 Ιουνίου στο Σύνταγμα και παντού.
—————————————————-
Τα αδέρφια μας στην Τουρκία εξακολουθούν να δίνουν ένα μεγάλο και ηρωϊκό αγώνα. Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας.
Η λαϊκή συνέλευση της Πλατείας Τακσίμ μόλις εξέπεμψε το παρακάτω κάλεσμα και μεταφράστηκε αμέσως σε δεκάδες γλώσσες. Ας οργανώσουμε δράσεις για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

—————————————————–
Tο κάλεσμά τους:

COSCO: Η Ανατομία μιας «Επιτυχημένης Ιδιωτικοποίησης»

image002 (23)ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ Η COSCO ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΟI ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΕΙΝΑ: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΠΕΙΝΑΣ
Του Λεωνίδα Βατικιώτη  από το Unfollow
«Το κοντέινερ ταλαντευόταν καθώς ο γερανός το μετέφερε στον αέρα. Λες κι επέπλεε στον αέρα, το σπρίντερ, ο μηχανισμός που γαντζώνει το κοντέινερ στο γερανό, δεν κατάφερε να δαμάσει την κίνηση. Οι πρόχειρα κλεισμένες πόρτες άνοιξαν ξαφνικά και δεκάδες σώματα άρχισαν να πέφτουν σαν βροχή. Εμοιαζαν με κούκλες. Στο έδαφος όμως τα κεφάλια συντρίβονταν σα να ήταν αληθινά κρανία. Και ήταν πράγματι κρανία. Απ” το κοντέινερ έβγαιναν άντρες και γυναίκες. Ακόμη και παιδιά. Νεκροί. Παγωμένοι, στοιβαγμένοι, ο ένας πάνω στον άλλο…
Καθώς ο χειριστής του γερανού μού διηγούνταν το περιστατικό στο λιμάνι, έφερε τα χέρια στο πρόσωπο του και συνέχισε να με κοιτά μέσα από τα δάχτυλα του. Λες κι αυτή η μάσκα του έδινε περισσότερο κουράγιο για να μιλήσει. Είχε δει πτώματα να πέφτουν και δεν χρειάστηκε ούτε καν να σημάνει συναγερμό, να ειδοποιήσει κάποιον. Κατέβασε απλώς το κοντέινερ στο έδαφος και δεκάδες άτομα που εμφανίστηκαν απ” το πουθενά τα ξανάβαλαν όλα μέσα, αφού έπλυναν με μια αντλία τα κεφάλια…
cosco3Το λιμάνι της Νάπολης είναι μια πληγή. Μεγάλη… Στο λιμάνι της Νάπολης δραστηριοποιείται η σημαντικότερη ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας, η Cosco». (Ρομπέρτο Σαβιάνο, Γόμορρα, εκδ. Πατάκη).
Τα έργα και οι ημέρες της Cosco αποκλείεται να μην ήταν γνωστά στην κυβερνητική κουστωδία που μετέβη στην Κίνα στα μέσα του Μαΐου για να επιστρέψει με το φωτοστέφανο του νικητή, έχοντας στις αποσκευές της ένα πακέτο οικονομικών συμφωνιών με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.
Συγκεκριμένα, και μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε πως η Cosco θα διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ, που δεν αφορούν βέβαια μόνο την εμπορευματική δραστηριότητα του λιμανιού.
Η ίδια εταιρεία, μαζί με τους κινεζικούς σιδηροδρόμους, θα διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και η Senjen Airorts θα διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.
Οι συμφωνίες αποτελούν συνέχιση και ολοκλήρωση της πρώτης συμφωνίας με την Cosco, που υπογράφτηκε επί Κ. Καραμανλή το 2008, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κόμβο της κινεζικής εξαγωγικής μηχανής για τα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πρόκειται για καταστροφική προοπτική. Για μια πολύ αρνητική εξέλιξη, ακόμη κι αν το (άγνωστο μέχρι στιγμής) τίμημα που θα καταβάλει το ολοκληρωτικό καθεστώς της Κίνας στην κυβέρνηση του Σαμαρά φανεί δελεαστικό. Το αποτέλεσμα θα ισοδυναμεί με την αυτόματη «κινεζοποίηση» πρώτα απ' όλα της οικονομίας, απόρροια μιας πλημμυρίδας εμπορευμάτων που λόγω κλίμακας αδυνατεί να διαχειριστεί και να απορροφήσει η ντόπια οικονομία όπως αυτή εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι το Θριάσιο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

"Στο γύψο" οι πορείες

Αναδημοσίευση από Ίσκρα
ΤΟ ΠΡ.ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ» ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟ ΣτΕ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ ΦΙΡΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!
Ένα πρώτο βήμα, ώστε να χτυπηθεί συνολικά το δικαίωμα στη διαδήλωση, έκανε η κυβέρνηση μέσα από το «χουντικής» έμπνευσης σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο υπέγραψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο εισάγεται με την μορφή Προεδρικού Διατάγματος ώστε να μην διεξαχθεί καμία συζήτηση στη Βουλή, δίνει την απόλυτη ευχέρεια στον εκάστοτε αστυνομικό διευθυντή, να εκτιμά των αριθμό των συμμετεχόντων σε μια διαδήλωση/συγκέντρωση με προφανείς τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει ο κάθε πολίτης στην άσκηση ενός κατοχυρωμένου συνταγματικού δικαιώματος.
Τα τετριμμένα επιχειρήματα της κυβέρνησης και άλλων φορέων και αξιωματούχων (όπως π.χ. του δημάρχου της Αθήνας Γ. Καμίνη) περί προστασίας της κοινωνικοοικονομικής ζωής των πόλεων είναι εντελώς αβάσιμα και υποκριτικά, καθώς υπεύθυνη για την καταβαράθρωση του εμπορικού τζίρου στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική διαχείρισης της κρίσης και όχι οι πορείες.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει την απαγόρευση της κατάληψης του οδοστρώματος σε διαδηλώσεις που γίνονται σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων όταν αυτές δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή ή δεν διοργανώνονται από κοινοβουλευτικά κόμματα, τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ή δεν έχουν επετειακό χαρακτήρα.
Πραγματικός στόχος του μέτρου αυτού είναι να μπουν στο στόχαστρο και οι μεγάλες διαδηλώσεις, πράγμα που θα σημάνει τη δημιουργία μιας ζώνης με σιγή νεκροταφείου, όπου καμιά φωνή διαμαρτυρίας δεν θα μπορεί να ακουστεί .
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις αντιδραστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις έπαιξαν τόσο ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης, ο οποίος από τον Απρίλιο του περασμένου έτους είχε παρουσιάσει τη δική του πρόταση νόμου, όσο και οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι οποίες, σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Ν. Δένδια, νομιμοποίησαν την καταπάτηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος παρουσιαζόμενες ως διαθέσιμες για «δημοκρατικό διάλογο» (διάβαζε παζαρέματα) με διάφορους φορείς.
Αυτήν την ώρα, σύσσωμη η Αριστερά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ώστε η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της κυβέρνησης να μην μείνουν αναπάντητες!
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν θα μπουν «στο γύψο»!

Ολόκληρο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος έχει ως εξής:

Ανακοινώσεις από το ΤΣΜΕΔΕ για τις εισφορές του Α εξαμήνου του 2013


Αναρτούμε ανακοίνωση που ανέρτησε σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ στην ιστοσελίδα του. Τη Δευτέρα θα είμαστε εκεί για να τσεκάρουμε το κατό πόσο τηρούνται αυτά που εδώ και 5 βδομάδες έχουν αποφασιστεί και ακόμα περιμένουμε να υλοποιηθούν.


Καταβολή εισφορών για το Α εξάμηνο του 2013 - Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013
Σύμφωνα με τις αριθμ. 228/29.4.13, θέμα 1α και θέμα 1β αποφάσεις του Δ.Σ του ΕΤΑΑ, οι ασφαλισμένοι του Ταμείου οι οποίοι δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για το Α/13, μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Διαχείρισης Εισφορών στην κεντρική υπηρεσία καθώς και στα Υποκ/τα για να καταβάλλουν τις εισφορές του Α/13 άτοκα μέχρι την 30/6/13, σύμφωνα με τις τιμές που ίσχυαν πριν την εφαρμογή του άρθρου 44 του Ν. 3986/11. Επιπλέον θα καταβάλλεται και η εισφορά του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα είναι τεχνικά έτοιμο από τις 6/6/13 για την κοπή γραμματίων με τις παλιές τιμές.

Βεβαίωση Καταβληθέντων Νοσηλίων - Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013
Σας ενημερώνουμε πως από χθες έχει ανέβει η Βεβαίωση Καταβληθέντων Νοσηλίων. Όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν την βεβαίωση για το έτος 2012. Η σελίδα βρίσκετε κάτω από τις Ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Σε δημόσια διαβούλευση το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από την Παρασκευή η υπουργική απόφαση για το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό και την αλληλένδετη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο ενάμιση μήνα.
Το νέο σχέδιο φέρνει αρκετές αλλαγές και αίρει πολλούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τις τουριστικές επενδύσεις. Σημαντικές αλλαγές προβλέπει και για την τουριστική ανάπτυξη στα ακατοίκητα νησιά.
«Η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές, για τη βελτίωση της απόδοσης στον κλάδο του τουρισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στο πλαίσιο της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, είναι βασική μας προτεραιότητα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.
Και επεσήμανε ότι «το νέο χωροταξικό στοχεύει στην προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων», ενώ κάλεσε παράλληλα τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση.
Σημαντικές αλλαγές που φέρνει
Όπως αναφέρει το Βήμα, για 76 μικρά κατοικημένα νησιά, αίρεται το όριο κορεσμού των 100 κλινών που ισχύει σήμερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Επίσης, εξαλείφεται η διάταξη η οποία προβλέπει ότι σε ακατοίκητα νησιά η κάλυψη των τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού.
Με το αναθεωρημένο πλαίσιο, εκτός τουριστικής αξιοποίησης μένουν οι βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, ενώ σήμερα προστατεύονται όσα είναι μικρότερα των 500 στρεμμάτων.
Επίσης, προστατεύονται όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, όσα εμπίπτουν σε ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης και εθνικά πάρκα κ.λπ.
Τα υπόλοιπα ακατοίκητα νησιά όμως μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά αφού πλέον θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ως εξής: Για την έκταση από 300 έως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,05. Για την έκταση ανάμεσα από 2.000 έως 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,03. Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,01.
Όσον αφορά τις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού καταργείται ο περιορισμός της δόμησης νέων τουριστικών υποδομών σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα όρια οικισμών στην ηπειρωτική χώρα όταν διαπιστώνεται κορεσμός.
Στο αναθεωρημένο πλαίσιο περιλαμβάνεται και μια ξεχωριστή ομάδα, την οποία αποτελούν «περιοχές ιδιαίτερου χαρακτήρα». Σε αυτές περιλαμβάνονται τόποι με αξιόλογα τοπία, ιδιαίτερα γεωμορφολογικά, αρχιτεκτονικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, όπως τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο, η Μάνη, η Πάτμος, οι καστροπόλεις της Χίου κ.ά.
Στο νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό προβλέπεται και εξυγίανση των υφιστάμενων υποδομών. Έτσι, αναμένεται να δοθούν κίνητρα για εκσυγχρονισμό παλαιών τουριστικών μονάδων, με παράλληλη αναβάθμιση σε τύπους και τάξεις καταλυμάτων (3, 4 και 5 αστέρες), κυρίως σε αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές.
Στις περιοχές και ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης, προστασίας της φύσης και στα εθνικά πάρκα απαγορεύεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και συνθέτων τουριστικών καταλυμάτων. Ωστόσο, ειδικά για τα εθνικά πάρκα, η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι δυνατή εφόσον προβλέπεται από τα διαχειριστικά τους σχέδια. Η διάταξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση της Οξυάς από τον εμίρη του Κατάρ.
Η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων είναι δυνατή και σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000 στην περίπτωση που, όπως αναφέρεται στο σχέδιο ΚΥΑ, «η χρήση έχει προβλεφθεί από το ΠΔ προστασίας και η χωροθέτηση έχει αξιολογηθεί ως επιτακτικού δημόσιου οικονομικού ή κοινωνικού συμφέροντος, διασφαλίζει την προστασία και διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου, βάσει ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, κατά τις προβλέψεις του Ν. 4014/2011, και έχουν προβλεφθεί όπου απαιτείται ικανά κατά περίπτωση αντισταθμιστικά μέτρα».
Κατ' εξαίρεση όμως επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων υπό τις προϋποθέσεις ικανών αντισταθμιστικών μέτρων, ακόμη και σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπου δεν έχει εκδοθεί ΠΔ προστασίας, στις περιπτώσεις επαρκούς τεκμηρίωσης, κατά τη σύνταξη μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης.
Οι προβλέψεις του νέου πλαισίου

ΔΝΤ: Μη μειώνετε φόρους, απολύστε κι άλλους δημοσίους υπαλλήλους

Αναδημοσίευση από PressProject. Αντίθετος στη μείωση των φόρων στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης για τη χώρα μας
Σαφή προειδοποίηση για νέα μέτρα από το 2014 και μετά εάν δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα στο πεδίο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του δημοσίου απηύθυνε το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Το ΔΝΤ λέει «όχι» σε μείωση φόρων τώρα και συστήνει την άμεση επαναιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Σε ένα καταιγισμό εκθέσεων που κοινοποίησε σήμερα, το Ταμείο απευθύνει σαφείς παραινέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους αλλά και σκληρή αυτοκριτική για τους χειρισμούς της τρόικας τα τελευταία τρία χρόνια.
Επαινεί τη χώρα για την πρόοδο που έχει σημειώσει, αλλά και συστήνει νέες παρεμβάσεις ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική για φοροδιαφυγή αλλά και απουσία απολύσεων στο δημόσιο.
Το ΔΝΤ έβρεξε κυριολεκτικά εκθέσεις για την Ελλάδα, δημοσιεύοντας συνολικά 7 κείμενα: την αποτίμηση του μνημονίου, την ετήσια έκθεση (είχε να την εκδόσει από το 2008) μαζί με συνοδευτικά κείμενα και μία έκθεση «βόμβα» για την εκ των υστέρων αποτίμηση του μνημονίου στην οποία γίνεται παραδοχή τεραστίων λαθών πολιτικής στα μέτρα και στο χρέος.
Στην ετήσια έκθεση (άρθρου 4) μεταξύ άλλων λέει ότι η Ελλάδα βίωσε μία από τις βαθύτερες ιστορικά υφέσεις που έχουν πλήξει ανεπτυγμένη οικονομία. Την περίοδο 2008-2012 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 22%, η ανεργία αυξήθηκε στο 27% και η ανεργία νέων ξεπερνά πλέον το 60%.
Παρά την προσπάθεια της Ελλάδας για μείωση του χρέους, την οποία επαινεί, το χρέος παραμένει πανω από το 157% του ΑΕΠ. «Για αυτό και η δέσμευση των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας να παρέχουν πρόσθετη συνδρομή υπό όρους αν κριθεί αναγκαίο ώστε να φέρουν το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα».
Το μεγάλο στοίχημα η ανάπτυξη
Το ΔΝΤ θεωρεί μέγα ζήτημα το πώς θα στηριχθεί η ανάπτυξη. Θεωρεί ότι η Ελλάδα έκανε πολύ μεγάλη πρόοδο, αλλά και ότι χρειάζεται σειρά νέων μεταρρυθμίσεων.
Σαφής προειδοποίηση για νέα μέτρα το 2014 και μετά στον απολογισμό του μνημονίου

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Alter Summit: H Αθήνα υποδέχεται την Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων

Το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Ιούνη ξεκινά στο ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ η μεγάλη, διήμερη συνάντηση κινημάτων και οργανώσεων, που θα κορυφωθεί το απόγευμα του Σαββάτου 8/6 με διαδήλωση στην Αθήνα.
 Διαβάστε παρακάτω τις σύντομες περιγραφές για κάθε συνέλευση.

Το κάλεσμα:

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απο την Ευρώπη: Η αυτοοργάνωση και η αντίσταση των «από κάτω» στη δικτατορία των «ελεύθερων αγορών» και των πολυεθνικών, της Τρόικας και των κυβερνήσεων. Οι δεκάδες γενικές και κλαδικές απεργίες σε όλη την Ευρώπη, οι πλατείες και το occupy, οι εργατικές και λαϊκές εξεγέρσεις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τα μαζικά κινήματα στον ευρωπαϊκό Νότο για τα κοινά αγαθά, η Αραβική Άνοιξη, οι μεγάλοι αγώνες στην Ελλάδα, από την Ελληνική Χαλυβουργία και τη ΒΙΟΜΕ μέχρι την κινητοποίηση των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα ορυχεία χρυσού, όλα αυτά και πολλά άλλα αποδεικνύουν ότι ο νεοφιλελεύθερος ολοκληρωτισμός κάθε άλλο παρά είναι μονόδρομος.

Με πρωτοβουλία εκατοντάδων συνδικάτων, κοινωνικών οργανώσεων και κινηματικών συλλογικοτήτων από όλη την Ευρώπη προετοιμάζεται το Alter Summit της Αθήνας στις 7 και 8 Ιουνίου. Στόχος του είναι η ανάγνωση της συστημικής κρίσης και της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, καθώς, κυρίως, και ο συντονισμός των αγώνων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης. Ο τόπος διεξαγωγής του επελέγη ακριβώς επειδή η Ελλάδα, εκτός από πειραματόζωο των αντικοινωνικών σχεδίων του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της ΕΕ, αποτελεί και εργαστήριο αντίστασης στη λιτότητα, την ανεργία και τη λεηλασία των κοινών αγαθών. Στην Οργανωτική Επιτροπή της Εναλλακτικής Συνόδου συμμετέχουν δεκάδες συνδικαλιστικές, κοινωνικές, μη κυβερνητικές, φεμινιστικές, οικολογικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα, με την πεποίθηση ότι η νεοφιλελεύθερη επίθεση έχει πολλά μέτωπα και διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε χώρα, αλλά τελικά είναι συνδυασμένη σε διεθνές επίπεδο και μόνο ο κοινός αγώνας των ευρωπαϊκών λαών, ιδιαίτερα όσων θίγονται σήμερα περισσότερο απο την κρίση, μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.`
 
Για την ανατροπή της αντιδημοκρατικής και αντικοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ψυχάρης με υπόδικο της Energa κανονίζουν με Σαμαρά για διορισμό ανθρώπου τους στο ΔΕΣΜΗΕ

Αναδημοσίευση από Κουτί της Πανδόρας
Το ρόλο ανθρώπου που καθορίζει επιλογή κυβερνητικών θέσεων φαίνεται πως παίζει ο επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης μέσα από mail τα οποία βρίσκονται στη δικογραφία για τη γνωστή υπόθεση των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας- Energa και Hellas Power.
Όπως αποκαλύπτεται από τα mail o Σταύρος Ψυχάρης είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον κατηγορούμενο για λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στην υπόθεση, Αχιλλέα Φλώρου. Μάλιστα λίγο πριν αυτός προφυλακιστεί για το γνωστό σκάνδαλο ζητά από τον εκδότη του ΔΟΛ, να τοποθετήσουν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), νυν ΑΔΜΗΕ, άνθρωπο της επιλογής τους.
Από ό,τι προκύπτει από τη δικογραφία και τα mail ο Ψυχάρης παραδέχεται ότι έχει ξανακάνει το ίδιο. Δηλαδή έχει παρέμβει και στο παρελθόν, πριν την αλληλογραφία και έχει αναλάβει να προωθήσει την τοποθέτηση του συγκεκριμένου ανθρώπου. Αναφέρει μάλιστα πως αν ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου δεν έχει την πρέπουσα συμπεριφορά «θα φάει καρπαζιές από το αφεντικό του», τον Σαμαρά δηλαδή, στον οποίο ο Ψυχάρης εμφανίζεται να στέλνει μήνυμα SMS για να πιέσει. Είναι ενδιαφέρον, ότι ενεργό ρόλο στα ραντεβού που κλείνει ο Ψυχάρης με τον υφυπουργό παίζει η γνωστή σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, Γλυκερία Σιούτη.
Τα καυτά mail
Η αλληλογραφία αφορά γενικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία Energa και για τα οποία ενημερώνεται άμεσα ο εκδότης.
Τον Αυγούστο του 2012, ο μέχρι πρότινος προφυλακισμένος Αχιλλέας Φλώρος, στέλνει στον Σταύρο Ψυχάρη το βιογραφικό του Δημήτρη Ζήση και υπενθυμίζει στον Ψυχάρη ότι τον ενδιαφέρει να τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), ο οποίος ουσιαστικά είναι ο φορέας που καθορίζει τα πάντα γύρω από την ενέργεια στην Ελλάδα και τη λειτουργία των εταιρειών ενέργειας.
Λέει συγκεκριμένα:
«Αγαπητέ μου Σταύρο
Σχετικά με το βιογραφικό που έλαβες σου υπενθυμίζω ότι πρόκειται για τη Διεύθυνση του ΛΑΓΗΕ (πρώην ΔΕΣΜΗΕ) σε αντικατάσταση του κ. Αντωνόπουλου διευθύνων σύμβουλος (που φεύγει). Έχε υπ όψιν σου ότι δεν πρόκειται για πολύ επίζηλη θέση.
Αρμόδιος υπουργός ο κ. Παπαγεωργίου
Ευχαριστώ
Αχιλλεας Φλώρος»
Σε mail του ο Σταύρος Ψυχάρης απαντά:
«Αγαπητέ μου Αχιλλέα έχω από τότε προσπαθήσει καθώς όμως περιπλέω στα πελάγη δεν έχω άμεση πληροφόρηση για την εξέλιξη. Επειδή έχει περάσει εύλογος χρόνος (αν και στα παρασκήνια τα μεγάλα μαχαίρια προσπαθούν αόκνως), νομίζω ότι μπορώ να παρέμβω και πάλι. Δεν έχω όμως τα χαρτιά μαζί μου. Μπορείς να μου στείλεις ηλεκτρονικά ένα αντίγραφο του βιογραφικού κτλ;
Δικός σου
Στ. Ψ.»
Οι «καρπαζιές» που έφαγε ο υφυπουργός

ΨΗΦΙΣΜΑ αλληλεγγύης στους κατοίκους Χαλκιδικής και Θράκης ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού από την ΠΟ Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

Αναρτούμε το ψήφισμα του 15ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων Χαλκιδικής - Θράκης. Το ψήφισμα αυτό προτάθηκε από τη συσπείρωση και κατόπιν συζήτησης, διαμορφώθηκε όπως ακολουθεί.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ1
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ2

Νέα συνεδρίαση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών

Νέα συνεδρίαση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών αυτή την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ.

Θέματα συζήτησης, η καθυστέρηση υλοποίησης της απόφασης για αναστολή των αυξήσεων που πάρθηκε στις 29/4 ύστερα από διαδοχικές κινητοποιήσεις των μηχανικών και οι προτάσεις της ανοικτής συνέλευσης για την ανεργία, την αναστολή ιδιότητας κλπ.

Ας είμαστε όλοι εκεί, η λύση των προβλημάτων δε θα έρθει παρά μόνο μέσα από τη συμμετοχή μας.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Οικοδοµικές άδειες, πιο γρήγορα και από…. fast track

Οι νέες διατάξεις του περίφημου νόμου Μηταράκη, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και με πρόσχημα την ανάπτυξη, παρακάμπτουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αλλά και ενοχλητικές… ευαισθησίες για εκτάσεις που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, ζώνες NATURA και αρχαιολογικούς τόπους

Της Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν

getFil34fge
Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος σήµερα, και ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο «κενό γράµµα». Στο όνοµα της αντιµετώπισης της οικονοµικής κρίσης, η κυβέρνηση θεωρεί το περιβάλλον ως αναλώσιµο υλικό και το θυσιάζει για να προσελκύσει επενδυτές, παραβλέποντας ότι η προστασία της φύσης και η ανάδειξη της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς αποτελούν στην ουσία τους µόνους άσους της χώρας µας για την ορθολογική ανάπτυξή της. Ολα δείχνουν ότι οι κυβερνώντες δεν διδάχθηκαν από τη «φούσκα» των ακινήτων που έχει τη µερίδα του λέοντος για την κρίση στην Ισπανία. Ψηφίζουν σωρηδόν ρυθµίσεις που καταστρατηγούν και τις λίγες θεσµικές δικλίδες που υπήρχαν για τον συνδυασµό της ανάπτυξης µε το περιβάλλον. Τα µεγάλα λόγια περισσεύουν από τους καθ’ ύλην αρµόδιους και σε αυτή την παγκόσµια ηµέρα. Ισως σκέπτονται πως «µέρα είναι, θα περάσει»… Το βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος καλούνται να επωµισθούν οι ευαισθητοποιηµέν πολίτες, που θα κάνουν την κάθε µέρα «Ηµέρα Περιβάλλοντος».

Με διαδικασίες πιο γρήγορες και από… fast track θα εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες και οι άλλες αδειοδοτήσεις για κτιριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται σε επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, στέλνοντας το περιβάλλον στα… αζήτητα. Οι νέες διατάξεις του περίφημου νόμου Μηταράκη, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και με πρόσχημα την ανάπτυξη, παρακάμπτουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενώ δημιουργούν ειδικές υπηρεσίες στη γενική γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης που θα εκδίδουν τις άδειες μέσα σε 10 ημέρες! Με αυτόν τον τρόπο θα παρακάμπτονται ενοχλητικές… ευαισθησίες για εκτάσεις που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, ζώνες NATURA και αρχαιολογικούς τόπους, αφού θα αρκεί μια υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την ένταξή τους και την… ανάδειξή τους μέσα από την επένδυση.

Ακύρωση κάθε σχεδιασμού

Η ακύρωση κάθε έννοιας πολεοδομικού σχεδιασμού συμπληρώνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, που ευτυχώς δεν έχει ώς τώρα κατατεθεί στη Βουλή. Με τις ευλογίες ή τουλάχιστον την ανοχή του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπεται η κατασκευή τουριστικών χωριών χωρίς περιορισμούς για τη γη στην οποία αναφέρονται. Κυρίως καταργείται η υποχρέωση, που υπάρχει σήμερα για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση, να προηγείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος για τον νέο οικισμό και η κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών (δρόμοι, κοινόχρηστος φωτισμός, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης κ.λπ.).

Είναι οι μεγαλύτερες απειλές για το φυσικό περιβάλλον, το οποίο στην εποχή των Μνημονίων έχει ήδη δεχθεί καθοριστικές βολές, κυρίως από τροπολογίες σε άσχετα νομοθετήματα:

Αυτοκινητόδρομοι: Φιέστα… κι άσ’ τα

Από την επικοινωνιακή προπαγάνδα του Απριλίου στην πραγματικότητα. Τα έργα δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νωρίτερα από το φθινόπωρο καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει έγκριση στη συμφωνία Δημοσίου-εργολάβων.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο χαρακτήρισε δημοπρατήριο χωρίς τιμές εκκίνησης» προσθέτοντας ότι πάσχει από έλλειψη διαφάνειας και σχεδίου
Της Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν
gedcvtFile
Δεν έχει δοθεί έως τώρα η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και τους εργολάβους των αυτοκινητόδρομων, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση με διθυραμβικούς τόνους στις αρχές Απριλίου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι αναμένεται η τελική έγκριση του χρηματοδοτικού σκέλους από τις Βρυξέλλες και ότι υπολογίζει πως οι νέες συμβάσεις που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση των έργων θα κατατεθούν για έγκριση από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Μίλησε για κατ” αρχήν συμφωνία με τις 43 ελληνικές και ξένες τράπεζες που δανειοδοτούν τα έργα, παρόλο που εμμέσως δεν απέκλεισε αποχωρήσεις, δεδομένου ότι ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ισπανικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά πιστωτικά ιδρύματα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ και το δάνειο που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Τα οφέλη από τα έργα στον τομέα της ανάπτυξης είναι τεράστια», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης και μίλησε πάλι για 25.000 νέες θέσεις εργασίας και εισροές στην εθνική οικονομία που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ. Προς το παρόν, αποδέχτηκε ότι λειτουργούν λίγα εργοτάξια στην Κορίνθου-Πατρών και στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί, ενώ προέβλεψε ότι σύντομα θα έρθει η επανεκκίνηση των έργων στο τμήμα Αντίρριο-Ιωάννινα και στον Ε-65, τον νέο αυτοκινητόδρομο στη δυτική Θεσσαλία.

Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη

Στο περιθώριο του συνεδρίου, εκπρόσωποι των εργολάβων επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν γίνει νέες προσλήψεις και ότι τα έργα στην ουσία θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο, με 1.500-2.000 νέες θέσεις εργασίας για κάθε αυτοκινητόδρομο.

Ποιός είναι ο Τρύφων Κολλίντζας, συνεργάτης του Λαυρεντιάδη που συνελήφθη για το σκάνδαλο

Αναδημοσίευση από εδώ.

Ενας καθωσπρέπει οικονομολόγος, πρώην επικεφαλής της Proton Bank, με επιτελική θητεία στις τράπεζες και ρηξικέλευθες απόψεις για το ασφαλιστικό είναι ο Τρύφων Κολλίντζας, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Από τον εισαγγελέα της υπόθεσης Λαυρεντιάδη ο Τρύφων Κολλίντζας θεωρείται κομβικό πρόσωπο αφού λόγω της θέσης του ήταν ο υπεύθυνος της Proton Bank απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Οπως ανέφερε στο πόρισμά του ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έφερε τον κ. Κολλίντζα από την Τράπεζα Αττικής και τον τοποθέτησε στην τράπεζα Proton για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά του. «Αποδυναμώνει τις επιτροπές Εσωτερικού Ελέγχου, εξαπατά τα μη εκτελεστικά στελέχη της τράπεζας και, το κυριότερο, εξαναγκάζει στενούς συνεργάτες του να αποκρύπτουν ακόμη και έγγραφα της Τραπέζης της Ελλάδος».
Ο Τρύφων Κολλίντζας διετέλεσε πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής και μάλιστα φέρεται να είναι αυτός που ενέκρινε το μεγάλο δάνειο προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη χωρίς να δικαιολογούνται τα ποσά. Η μετακίνησή του στην Proton Bank είχε προκαλέσει αίσθηση τον Αύγουστο του 2010, όπως και η επιστολή παραίτησής του από την Αττικής στην οποία επικαλούνταν προσωπικούς λόγους.
Ο Τρύφων Κολλίντζας είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και από τη ΝΔ μεταπήδησε στην Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Ανήκει στους συντάκτες του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ το 2004 και του αποδίδεται το κεφάλαιο για το ασφαλιστικό στο οποίο πρότεινε επώδυνα μέτρα για να επιβιώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Τότε είχε προκληθεί πολιτικός σάλος με αποτέλεσμα η ΝΔ να προωθήσει στην προεκλογική της εκστρατεία τα τρία «δεν»: «δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, δεν μειώνονται συντάξεις, δεν αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές».
Ο Τρύφων Κολλίντζας είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.
Μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε και συνέλαβε και τον Τρύφωνα Κολλίντζα ο οποίος κατηγορείται ως συνεργάτης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για άμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απάτη από κοινού

«Καλή νομοθέτηση»: καλή για ποιον;

Της Χλόης Πετρίδου από τη Λεύγα. Για τα υπόλοιπα άρθρα της Λεύγας #10 πατήστε στην εικόνα
Image
To Μάρτη του 2012 ψηφίστηκε ο νόμος 4048/2012 με τίτλο ‘Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης.’ Ως αρχές της καλής νομοθέτησης ορίζονται η αναλογικότητα, η απλότητα του περιεχομένου των ρυθμίσεων, η αποφυγή αντιφατικών ρυθμίσεων, η διαφάνεια, η δυνατότητα υποβολής προτάσεων κατά την κατάρτιση των ρυθμίσεων, η δημοκρατική νομιμοποίηση και άλλα. Μέσα επίτευξης αυτών των αρχών, κατά το νόμο, αποτελούν ιδίως η διαβούλευση, η ανάλυση των συνεπειών των ρυθμίσεων, η αιτιολογική έκθεση των νόμων, η απλούστευση, η κωδικοποίηση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής των ρυθμίσεων. Από μια πρώτη ανάγνωση, θα ‘λεγε κάποιος, πολύ ωραία και εύνομα όλα αυτά… Από την άλλη, θα μπορούσε να αναρωτηθεί, γιατί θυμηθήκαμε την καλή νομοθέτηση το 2012, μια χρονιά που η παραβίαση συνταγματικών διατάξεων αποτελούσε καθημερινή πραγματικότητα… Και ακόμα, γιατί χρειάζεται να θυμίσουμε με κοινό νόμο πράγματα που λέγονται ήδη στο Σύνταγμα, όπως ότι η νομοθεσία πρέπει να θεσπίζεται κατά κανόνα από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή, ή ότι οι νόμοι δεν πρέπει να περιορίζουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα παρά μόνο στο μέτρο του αναγκαίου…
Προσπαθώντας να απαντήσει σε τέτοιες και άλλες απορίες, η παρούσα ανάλυση θα επικεντρωθεί σε δύο σημεία της ατζέντας της καλής νομοθέτησης: την ανάλυση συνεπειών (ο αγγλικός όρος ­Ιmpact Assessment­ μεταφράζεται αλλού ως εκτίμηση επιπτώσεων ή αξιολόγηση αντίκτυπου, αλλά κρατάμε εδώ τον όρο του νόμου 4048) και την απλούστευση. Τα δύο σημεία είναι αλληλένδετα, και αποτελούν κεντρικούς άξονες της ατζέντας της καλής νομοθέτησης στην ΕΕ όπου αναπτύχθηκε, πριν εισαχθεί (και) νομοθετικά στη χώρα μας.
Θεωρητικά, η ανάλυση συνεπειών αποτελεί ένα κείμενο συνοδευτικό των νόμων, που χρησιμεύει στην αξιολόγηση των επιπτώσεων διάφορων πολιτικών επιλογών, κι επιτρέπει έτσι στην κυβέρνηση να προβαίνει στη μια ή την άλλη επιλογή βασισμένη σε έγκυρα και επαρκή στοιχεία. Παράλληλα, επιτρέπει στο κοινοβούλιο να ελέγχει τις κυβερνητικές επιλογές και να προτείνει τροπολογίες με βάση τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ή, όπως στις ΗΠΑ, να επιβλέπει πώς η διοίκηση επιλέγει να εφαρμόσει ένα νόμο και αν ο τρόπος αυτός συνάδει με το σκεπτικό και το πλαίσιο που έθεσε το Κογκρέσο. Η απλούστευση, επίσης στη θεωρία, στοχεύει στην απάλειψη περιττών ρυθμίσεων ή διαδικασιών, στη γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών κλπ.
Αφήνοντας όμως τη σφαίρα της θεωρίας, ας δούμε από πού μας έρχεται η ‘καλή νομοθέτηση’ ­ και τι δώρα φέρει… Κατ’αρχάς, ο όρος (στα αγγλικά, ‘καλύτερη νομοθέτηση’ – better regulation) εμφανίζεται κάπου στην Αγγλία του Τόνι Μπλερ τη δεκαετία του ’90. Οι πολιτικές που προωθούνται με αυτόν το μανδύα δεν διαφέρουν από αυτές της Θάτσερ του ’80 ­ απλώς η πολιτικά απονομιμοποιημένη ‘απορρύθμιση’ ντύνεται με… τριτοδρομικό φουστάνι. Το πρόγραμμα της καλής νομοθέτησης υπό τις κυβερνήσεις Μπλερ και Μπράουν περιελάμβανε την αναθεώρηση, απλοποίηση ή κατάργηση νομοθεσίας που θεωρούνταν ως επιβαρυντική για τις επιχειρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, ένας νόμος του 2001 έδινε τη δυνατότητα σε Υπουργούς με αποφάσεις τους, και χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, να καταργούν διατάξεις υπάρχουσας νομοθεσίας εφόσον τις θεωρούσαν ‘φόρτο’. Το 2006 προστέθηκε ρητή διάταξη ότι ως ‘φόρτος’ εννοείται και κάθε εμπόδιο στην ‘αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα ή την κερδοφορία’[1].
Τα καλά Ευρώποις κτώνται

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Συγκέντρωση στο Πάρκο Γουδή στις 5 Ιουνίου, παγκόσμια μέρα προστασίας του περιβάλλοντος

Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για το Μητρπολιτικό Πάρκο Γουδή
Η 5η Ιουνίου 2013 παγκόσμια ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι επέτειος είναιμάχη και μας θέλει όλους παρόντες, γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Αγώνα οργανώνει συγκέντρωση στο Πάρκο Γουδή την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, ώρα 7 μ.μ. στο τέρμα των οδών Γ. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου (στο στέγαστρο του Δήμου Ζωγράφου).

Τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα αποτελούν μία ειδικότερη έκφανση του αρπακτικού χαρακτήρα του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής. Xαρακτηριστικές μορφές του: η λεηλασία των φυσικών πόρων του πλανήτη με άμεσο κίνδυνο εξάντλησης, η καταστροφή των δασώνκαι βέβαια η τσιμεντοποίηση - εμπορευματοποίηση των μεγάλων ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Ειδικότερα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Φοβούμαστε όμως ότι λόγω της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής και της προφανούς έλλειψης πολιτικής βούλησης για την επίλυση των προβλημάτων του Πάρκου, ακόμα και αυτό το προβληματικό Σχέδιο Γενικής Διάταξης κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα, ενώ η ίδια ηυπόσταση του Πάρκου και ενιαίου χώρου αναψυχής περιπάτου και υψηλού πρασίνου να μείνειμόνο μακέτα, και η θετική απόφαση του ΣτΕ κενό γράμμα.

Αρνούμαστε να παρακακολουθήσουμε σαν παθητικοί θεατές το επικοινωνιακό παιχνίδι κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης της τεχνητής αντιπαράθεσης υπαρκτών κοινωνικών αναγκώνκαι λειτουργιών προς τη μέγιστη αναγκαιότητα διαφύλαξης ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες μεγάλους ελεύθερους δημόσιους χώρους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. 

Απαραίτητος όρος για τη σωτηρία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή είναι η δράση και η κινητοποίησηόλων μας. Δράση που θ’ αποκαλύπτει και θ’ αντιπαλεύει το πλέγμα των οικονομικών επιχειρηματικών συμφερόντων πουαντιστρατεύονται την ίδια τη ζωή της πόλης και έχουν στο στόχαστρο τον τεμαχισμό και την τσιμεντοποίηση του Πάρκου.

Απαιτούμε:

● Άμεση απομάκρυνση του Μπάντμιντον και ακύρωση της σύμβασης παραχώρησής του.

● Απομάκρυνση των στρατοπέδων και περιορισμός στο έλαχιστο της διέλευσης οχημάτων και μόνον για τις έκτακτες ανάγκες.

● Επίλυση του ιδιοκτησιακού και ολοκλήρωση της παραχώρησης των προβλεπομένων στοΝ. 732/77 εκτάσεων.

● Απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στη Ζώνη Δ1 του π.δ. για τον Υμηττόκαμία οικοδομική άδεια να μη εκδοθεί για την ανέγερση νέων κτιρίων, χώρων ψυχαγωγίας καιλοιπών εγκαταστάσεων.

● Ν’ απομακρυνθούν άμεσα τα γραφεία της ΕΠΟ από το Πάρκο.

● Να ξηλωθούν παλαιές και νέες περιφράξεις και να ματαιωθεί κάθε απόπειρα τσιμεντοποίησης του χώρου απ’ οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

● Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος Φορέας διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή - Ιλισίων με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και πόρους.

● Να προχωρήσει άμεσα το Σχέδιο Γενικής Διάταξης για το Πάρκο Γουδή - Ιλισίων με ενσωμάτωση των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση τουειδικού Προεδρικού Διατάγματος για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή - Ιλισίων.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε.

Τα πάρκα είναι η ανάσα της πόλης. Η πόλη δεν έχει ζωή χωρίς πάρκα.

Αποτελέσματα εκλογών για το ΕΚΑ

Αναρτούμε τα αποτελέσματα των εκλογών που πρόσφατα έγιναν για το ΕΚΑ. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει αριστερή πλειοψηφία (9 και 5 και 2, 16 στους 31) και δυνατότητα διαμόρφωσης αριστερού προεδρείου, κόντρα στη συμβιβασμένες και προδοτικές ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Για να δούμε  - αν και δεν είμαστε αισιόδοξοι μετά από όσα είδαμε στην ΕΜΔΥΔΑΣ, αλλά και σε άλλα σωματεία (ΟΕΝΓΕ - ΕΙΝΑΠ).
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

  1. ΔΑΣ (ΠΑΜΕ, ΚΚΕ): 393 ψήφους και 9 έδρες (27,79%)
  2. ΠΑΣΚΕ-ΕΚΑ (ΠΑΣΟΚ, Παναγόπουλος): 221 ψήφους και 5 έδρες (15,63%)
  3. Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ): 216 ψήφους και 5 έδρες (15,28%) 
  4. ΔΑΚΕ-Νέα Πορεία (επίσημη ΝΔ): 187 ψήφους και 4 έδρες (13,22%)
  5. ΠΑΣΚΕ-Συνεργαζόμενοι (ΕΜΕΙΣ, πρώην ΠΑΣΟΚ): 158 ψήφους και 3 έδρες 11,17%)
  6. ΔΑΚΕ (διεγραμμένοι από ΝΔ): 157 ψήφους και 3 έδρες 11,10%)
  7. Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξωκ αριστερά): 71 ψήφους και 2 έδρες 5,02%
  8. Ανεξάρτητοι Συνδικαλιστές (ΑΝΕΛ): 9 ψήφους και καμία έδρα (0,64%)
  9. Αντεπίθεση Εργαζομένων (ΟΚΔΕ): 2 ψήφους και καμία έδρα (0,14%)

Το κίνημα για το Δικαίωμα στην Πόλη και το τουρκικό καλοκαίρι

Γράφει ο Jay Cassano στην jadaliyya.com
μεταφράζει και μεταφέρει από το Radiobubble όπου δημοσιεύτηκε η Jaquou 

by @domianos
by @domianos
Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές η Ιστανμπούλ είναι σε κατάσταση πολιορκίας. Η ισχύς ολόκληρης της αστυνομικής δύναμης της πόλης – της μεγαλύτερης αστυνομικής δύναμης πόλης σε ολόκληρη την Ευρώπη – βίαια προσπαθεί να καταστείλει τους ειρηνικούς καταληψίες του πάρκου Γκεζί.
Η διαμαρτυρία, που ξεκίνησε στις 27 Μάη, αφορά φαινομενικά τον σχεδιασμό για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στη θέση ενός πάρκου στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Ιστανμπούλ. Παρόλα αυτά, μαζικά λαϊκά κινήματα σαν αυτό του οποίου είμαστε μάρτυρες δεν αναδύονται από το πουθενά. Τυπικά είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας και ακούραστης δουλειάς στη βάση από ακτιβιστές. Και μετά, κάτι συμβαίνει: μια σπίθα βάζει φωτιά στο εύφλεκτο υλικό που συγκεντρωνόταν σιωπηλά κάτω από τη μύτη όλων.
Η διαμαρτυρία ξεκίνησε από περίπου 70 διαδηλωτές του Δικαιώματος στην Πόλη, στο πάρκο Γκεζί στις 27 Μάη, όταν ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η κατεδάφιση του πάρκου. Οι ακτιβιστές σταμάτησαν επιτυχημένα την κατεδάφιση και κάτι παραπάνω από μια ντουζίνα απ’ αυτούς πέρασαν τη νύχτα τους στο πάρκο. Σήκωσαν δύο μεγάλες σκηνές, έφεραν κιθάρες και διέδιδαν το μήνυμά τους στους περαστικούς. Αυτοί οι ακτιβιστές ήταν μέλη των συλλογικοτήτων «Αλληλεγγύη της Ταξίμ» και του «Συνδέσμου για την προστασία και τον καλλωπισμό του πάρκου Γκεζί της Ταξίμ» όπως και ανεξάρτητοι διαδηλωτές που ανησυχούσαν για το ζήτημα.
Στις 28 Μάη ένας συνασπισμός συλλογικοτήτων του Δικαιώματος στην Πόλη παρουσίασαν μια αίτηση στο Συμβούλιο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιστανμπούλ καλώντας το να προστατεύσει το πάρκο. Στις 1:30 το μεσημέρι της 28ης Μάη οι μπουλντόζες επέστρεψαν για δεύτερη φορά. Οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αδειάσει το πάρκο. Ένας ακτιβιστής σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο και ήταν αδύνατο να τον μετακινήσουν, καθυστερώντας για ακόμα μια φορά την κατεδάφιση. Τελικά αυτή ξανάρχισε και συνεχιζόταν μέχρι που οι βουλευτές του Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, κόμμα φιλικό στον αγώνα των Κούρδων για δικαιώματα, και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης Sırrı Süreyya Önder και Gülseren Onanç μπλόκαραν τις μπουλντόζες. Αυτό για άλλη μια φορά σταμάτησε την κατεδάφιση και μια διαδήλωση καλέστηκε για τις 7 το βράδυ της ίδιας μέρας. Διαδηλωτές κοιμήθηκαν για άλλη μια βραδιά στο πάρκο.
Η 29η Μάη ήταν πιο ήσυχη μέρα ενώ μερικές εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν να διαδηλώσουν στο πάρκο και δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα που θύμιζε φεστιβάλ, με ταινίες και συναυλίες. Κατά τη διάρκεια της μέρας ακτιβιστές φύτευαν δεντράκια στο πάρκο σαν δείγμα αντίστασης. Οι αριθμοί αυξήθηκαν και 150 άνθρωποι κοιμήθηκαν στο πάρκο αυτή τη νύχτα ενώ το κράτος ανασυντασσόταν.
Στις 30 Μάη η αστυνομία, απρόθυμη να επιτρέψει ένα τόσο μεγάλο τουριστικό σχέδιο να καταστραφεί με αυτόν τον τρόπο, ξύπνησε τους καταληψίες στις πέντε το πρωί ρίχνοντας τους δακρυγόνα. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία πως δεν πήραν το μήνυμα έβαλε φωτιά στις σκηνές τους. Με το πάρκο άδειο και το κράτος ξεκάθαρο πως εννοούσε ότι έλεγε, η κατεδάφιση ξαναξεκίνησε στις 7:50 το πρωί. Ο Önder για άλλη μια φορά μπήκε μπροστά στις μπουλντόζες με το σώμα του. Μετά από την διάδοση στα social media της είδησης για την πρωινή επιδρομή και την ταυτόχρονη χρήση αστυνομικής βίας, άνθρωποι συγκεντρωνόταν κατά τη διάρκεια της μέρας και ο αριθμός των διαδηλωτών που πέρασε το βράδυ στο πάρκο μαζικοποιήθηκε.
Η αστυνομία προσπάθησε να ακολουθήσει την ίδια τακτική το πρωινό της 31ης Μάη, αυτή τη φορά με πολλές εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται στο πάρκο. Η επιδρομή ήταν ακόμη πιο βίαια από αυτή της προηγούμενης μέρας και στα μέσα ενημέρωσης είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στο πάρκο. Μετά από αυτό η πλατεία Ταξίμ έγινε και επίσημα διεκδικούμενο έδαφος καθώς η αστυνομική βία κλιμακωνόταν και διαδηλωτές συγκρούονταν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια όλης της μέρας.