Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Τερατόικα εσωτερικού: φιλόδοξα απορροφητικά σενάρια

Αναδημοσίευση από το Αριστερό Βήμα.

Φήμες πως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ σκέπτονται να καταφύγουν στο άρθρο 99 του πολιτικοπτωχευτικού κώδικα, διαψεύδονται προς το παρόν κατηγορηματικά από τις ηγεσίες των δυο κυβερνητικών εταίρων. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών τους, οι προαναφερθείσες μικρομεσαίες πολιτικές επιχειρήσεις θα επιχειρήσουν να επιβιώσουν με τις δικές τους δυνάμεις, προτού αναγκαστούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου.
Παρά τις διαψεύσεις, ωστόσο, η φημολογία εξακολουθεί με ένα άλλο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα απορροφηθούν από τη ΝΔ, στην προοπτική δημιουργίας μιας μεγάλη μονοπωλιακής πολιτικής εταιρείας, με καινούριο όνομα και σύμβολο, αλλά σταθερές αρχές και στοχεύσεις. Η διαδικασία αναμένεται να ακολουθήσει τα εξής στάδια:
α) Απ’ ευθείας εξαγορά πακέτων κοινών και προνομιούχων μετοχών από επιλεγμένους μεγαλομετόχους των δυο φορέων, που διάκεινται ευμενώς προς το εγχείρημα, επιζητώντας ως αντάλλαγμα υψηλές διευθυντικές θέσεις στο νέο σχήμα.
β) Εξαγορά μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Πολιτικών Αξιών και διαφόρων άλλων μηχανισμών των εγχώριων και διεθνών δευτερογενών, τριτογενών και τεταρτογενών αγορών. Στο ίδιο πλαίσιο θα επιδιωχθεί και η εξαγορά ασφαλίστρων κινδύνου, η ύπαρξη των οποίων πιέζει ασφυκτικά τη χρηματιστηριακή αξία των ανωτέρω τίτλων.
γ) Διαχωρισμός εκάστου φορέα σε «καλό» και «κακό», κατά το πρότυπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας. Τα «κακά» κομμάτια θα συμπεριλάβουν τα πολιτικά «καμμένα» στελέχη, τα ανεξόφλητα δάνεια, τα χρωστούμενα νοίκια, τις ανείσπρακτες μίζες κ. ά. Τα «καλά» κομμάτια θα συμπεριλάβουν τα άφθαρτα στελέχη (τύπου Χρυσοχοίδη, Λοβέρδου, Μπίστη, Χατζησωκράτη, Ψαριανού κ.ά.), τις κρατικές επιχορηγήσεις και σύμπασα την κινητή περιουσία των δυο φορέων (γραφεία, λάπτοπ, πλυντήρια και σιδερωτήρια λεκιασμένου χρήματος, καφετιέρες, όργανα γυμναστικής κ.ά.).
Η επιτυχία του εγχειρήματος, πάντως, κάθε άλλο παρά θεωρείται δεδομένη, καθώς οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των ως άνω μικρομεσαίων πολιτικών επιχειρήσεων αρνούνται προς το παρόν να αποδεχτούν την απορρόφηση και προτίθενται να ξεκινήσουν εκστρατείες προς τους μετόχους, με κεντρικό σύνθημα «κάλλιο πρώτοι στο χωριό, παρά τελευταίοι στην πόλη».
Παρά τις όποιες αντιδράσεις κορυφής, ωστόσο, κύκλοι της ΝΔ επιμένουν πως το σχέδιο προχωράει στο παρασκήνιο, με μεγαλύτερο πλεονέκτημά του την ανεπίσημη- προς το παρόν- εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της πολυεθνικής Troicana Co., η οποία, σε περίπτωση ευόδωσης της συμφωνίας, προτίθεται αφενός να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της νέας εταιρείας («σε φιλική, οπωσδήποτε, τιμή», όπως δήλωσε με νόημα υψηλόβαθμος μάνατζέρ της) και αφετέρου να αναλάβει το μάνατζμεντ, δια των κ.κ. Ράιχενμπαχ, Φούχτελ, Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ

Καρλ Μαρξ - Το Κεφάλαιο


ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στον πολίτη Μωρίς Λασάτρ.
Αξιότιμε πολίτη !
Επιδοκιμάζω την ιδέα σας να έκδόσετε τη μετάφραση του «Κεφαλαίου» σε περιοδικά τεύχη. Με τη μορφή αυτή το έργο θα είναι πιο προσιτό στην εργατική τάξη, και για μένα η σκέψη αυτή κυριαρχεί πάνω απ’ όλες.
[…] Η μέθοδος της ανάλυσης που χρησιμοποίησα και που δεν είχε ακόμα εφαρμοστεί στα οικονομικά προβλήματα, κάνει αρκετά δύσκολη την ανάγνωση των πρώτων κεφαλαίων και υπάρχει ο κίνδυνος, […] ν’ αποθαρρυνθεί το […] κοινό, που πάντα ανυπομονεί να φτάσει στο τελικό συμπέρασμα και διψάει να μάθει τη σχέση των γενικών αρχών με τα άμεσα ζητήματα που το συγκινούν.
Πρόκειται για ένα μειονέχτημα, που ενάντιά του δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο παρά να προειδοποιήσω και να προασφαλίσω πάντως τον αναγνώστη που νοιάζεται για την αλήθεια. Ο δρόμος που οδηγεί στην επιστήμη δεν είναι πλατιά λεωφόρος, και πιθανότητες να φτάσουν στις φωτεινές κορυφές της έχουν μόνο εκείνοι που δε φοβούνται να κουραστούν για να σκαρφαλώσουν στ’ απόκρημνα μονοπάτια της.
Δεχτείτε, αγαπητέ πολίτη, την έκφραση των αισθημάτων μου αφοσίωσης.
Λονδίνο, 18 του Μάρτη 1872.

Τάδε έφη Αντώνης Μανιτάκης

Τότε: Αντώνης Μανιτάκης, περιοδικό "Ο Πολίτης", τχ 1, Μάης 1976, σελ. 10-11
 
«Οι πρόσφατες απεργίες που ξέσπασαν στη χώρα μας βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια σχετικά νέα κατάσταση. Πλάι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας και στην αποφασιστικότητα της Αστυνομίας προστέθηκε και μια καλά "στημένη" απεργοσπαστική κίνηση [...] Στη σημερινή φάση ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος, η ελευθερία της εργασίας ρυθμίζει σχέσεις αποστεωμένες και τυπικές. Δεν αφορά τόσο την ελευθερία του ατόμου όσο την ελευθερία του Κεφαλαίου να παράγεται και να αναπαράγεται. Και όσοι εξακολουθούν να την επικαλούνται για να διαφυλάξουν, όπως λεν, την αξιοπρέπεια του ατόμου, μεταβάλλονται συνειδητά ή ασυνείδητα σε προστάτες της αξιοπρέπειας του κεφαλαίου [...] Η εργοδοσία και οι απεργοσπάστες είναι εκείνοι που παρεμποδίζουν παράνομα την ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, και δεν είναι οι απεργοί εκείνοι που προσβάλλουν την ελευθερία της εργασίας. Όταν επομένως η πολιτική εξουσία τάσσεται ανεπιφύλακτα, στο όνομα της ελευθερίας της εργασίας, με το μέρος της εργοδοσίας, το εργατικό κίνημα νομιμοποιείται να προασπίσει τα κατακτημένα "κοινωνικά του δικαιώματα" προτάσσοντας το Νόμο που υπηρετεί το δίκιο του εργάτη».

Σήμερα ο ίδιος απολύει χιλιάδες υπαλλήλων από τη μια και από την άλλη φροντίζει για τη σύζυγο Λοβέρδου: ygeianet.gr
 
Είκοσι έξι υπάλληλοι είναι η πρώτη «φουρνιά» που εμπίπτει στις διαδικασίες της διαθεσιμότητας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου προΐσταται ο... Αντώνης Μανιτάκης. Ανάμεσά τους και πολύτεκνοι. Μαθαίνουμε ότι ο κ. Μανιτάκης κάνει την αρχή βγάζοντας στη διαθεσιμότητα 13 από τους 26 υπαλλήλους. Μαθαίνουμε επίσης ότι στο υπουργείο διατυπώνονται ήδη πολλά παράπονα γιατί εξαιρέθηκε από την πρώτη «φουρνιά» των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων, και υπάλληλος η οποία διορίστηκε το 2010 στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά δεν υπηρέτησε σε αυτό ούτε μία μέρα γιατί αμέσως αποσπάστηκε στο γραφείο του συζύγου της, ο οποίος διετέλεσε υπουργός στο παρελθόν και τώρα προσπαθεί να ηγηθεί κίνησης στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Οι συνάδελφοι της στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η εν λόγω κυρία, η οποία, εκτός από υπάλληλος δηλώνει και αγιογράφος, πήρε πρώτα το εφάπαξ φεύγοντας από την προηγούμενη δουλειά της. Μπήκε χωρίς διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2010, ως υπάλληλος με σύμβαση αορίστου χρόνου σε προσωποπαγή θέση, με απόφαση των κ.κ. Γ. Ντόλιου, Φ. Σαχινίδη και Δ. Ρέππα και αμέσως αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο του άνδρα της. Η απορία των υπαλλήλων είναι αν θα βρίσκεται στη δεύτερη δόση των υπαλλήλων που θα τεθούν διαθεσιμότητα ή εξαιρείται επειδή είναι αποσπασμένη στο γραφείο του άντρα της.

Όχι στην κατάργηση του νόμου για την Ιθαγένεια

Στη χώρα όπου οι νόμοι μπορούν να καταργούνται με προφορική δήλωση του πρωθυπουργού, όπου οι φουσκωτοί των αναβολικών καθορίζουν τις πολιτικές  προτεραιότητες, όπου  οι πολίτες εθίζονται να ανέχονται  τη καθημερινή βία ενάντια  τους μετανάστες και  η αστυνομία  υποθάλπει τους δράστες όταν δεν ταυτίζεται με αυτούς,   η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ έρχεται να αντιστοιχηθεί με το κλίμα  των καιρών ,  προκρίνοντας την επιλογή του μεσαιωνικού δίκαιου του αίματος,   υιοθετώντας υπονομευτικές για την συγκρότηση της κοινωνίας   προτάσεις. 

Η κατάργηση του μόνου προοδευτικού (έστω και δειλά) νομοθετήματος των τελευταίων χρόνων  σφραγίζει  τις πόρτες της ένταξης για χιλιάδες παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ,  σπούδασαν εδώ  και ζουν ανάμεσα μας, τα οποία καταδικάζονται να παραμείνουν κι αυτά  «μετανάστες»    αν όχι  «λαθρομετανάστες» ,  με μειωμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, έκθετα  στην  βαρβαρότητα της  άδειας διαμονής,  στην απεγνωσμένη αναζήτηση δουλειάς και ενσήμων  με την ενηλικίωση τους και ακόμη περισσότερο στην βία των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου.

Καμία «δίκαιη κρίση» δεν μπορεί να αιτιολογεί μια τέτοια απόφαση, να δικαιώνει τον αποκλεισμό για τα παιδιά του ίδιου θρανίου (ποιά «ουσιαστικότερα κριτήρια» ένταξης μπορεί να απαιτεί το Σύνταγμα  κατά τους δικαστές;), από δικαιώματα αυτονόητα για τους συνομήλικους τους, να δικαιολογεί τον ρατσισμό  «από κούνια»  .

Η «ιθαγένεια» δεν είναι τίτλος φυλετικής καθαρότητας, είναι το δικαίωμα στην ισότιμη συμμετοχή  στην κοινότητα με την  ίση πρόσβαση   στα ίδια δικαιώματα, χωρίς προθεσμία χωρίς αιρέσεις και χωρίς διακρίσεις,  είναι  ένα από τα  μέσα  για την συγκρότηση μιας  κοινωνίας  συνοχής και  αλληλεγγύης, εναντία τις  πρακτικές της διάκρισης και του αποκλεισμού που ανοίγουν το δρόμο στη βία και το μίσος!

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αθήνα 15/11/2012

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Αντιφασιστική Συγκέντρωση στην Κυψέλη


ΤΕΕ: Εξεταστικό Κέντρο

Αντί να καταργήσουν τις εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, βάζουν συνεχώς νέους εξεταστικούς φραγμούς αφαιρώντας αντικείμενο από το επάγγελμα.
 Προσδιορίζονται τα προσόντα και οι διαδικασίες εγγραφής στα μητρώα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, με εξετάσεις, που θα διενεργούνται δύο φορές το χρόνο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με ρύθμιση η οποία συμπεριλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου («Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012»), όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στον τομέα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ, με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου:
- Περιορίζεται σε 2,5% (από 5%) το ποσοστό των διαθεσίμων του Πράσινου Ταμείου με τα οποία θα καλύπτονται οι λειτουργικές του δαπάνες. Τα υπόλοιπα, δηλαδή το 97,5% των διαθεσίμων, θα μπορούν αν διατίθενται στον κρατικό προϋπολογισμό.
- Ρυθμίζονται θέματα των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ ενόψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησής τους.
- Δύο φορές τον χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) θα επανεξετάζεται το τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, «προκειμένου να εκτιμώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα έσοδα και τα έξοδα του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού και να λαμβάνονται εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα για την ισοσκέλιση αυτού».
«Η εξεταστική διαδικασία πραγματοποιείται από το ΤΕΕ, τουλάχιστον δύο (2) φορές το χρόνο, με την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), γραπτώς ή ηλεκτρονικώς, επί θεμάτων της ύλης του εκπαιδευτικού προγράμματος και με ανωνυμία των εξεταζομένων έως την έκδοση των αποτελεσμάτων.
 Για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις καταβάλλεται παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ στο φορέα που τις διενεργεί». Αυτό προβλέπεται στις ρυθμίσεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ, που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου («Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012») που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στις ίδιες ρυθμίσεις με τις οποίες προσδιορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία εγγραφής στα μητρώα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές αναφέρεται ακόμη ότι «Για το σκοπό των εξετάσεων συγκροτείται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξεταστική επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο, η ισοτιμία και η διαφάνεια της διαδικασίας.
Η εξεταστική επιτροπή είναι εννεαμελής και αποτελείται από: α) πέντε (5) εκπροσώπους του ΤΕΕ, οριζόμενους από το ΤΕΕ, β) δύο (2) εκπροσώπους της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ), οριζόμενους από την ΕΕΤΕΜ, γ) δύο (2) εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)».
Η ίδια ρύθμιση αναφέρει αναλυτικά όλες τις προυποθέσεις και τα προσόντα των υποψήφιων για την εγγραφή τους στα μητρώα των ενεργειακών επιθεωρητών. Επίσης αναφέρει ότι «η ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του υπαλλήλου στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

Αίρονται οι "περιβαλλοντικές αγκυλώσεις" που «πάγωναν» ξενοδοχειακές επενδύσεις

Αναδημοσίευση από Express. "Περιβαλλοντικές αγκυλώσεις" χαρακτηρίζουν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος να χτίσουν ότι παραλία έχει μείνει αδόμητη.
 
MΕ κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος αίρονται οι περιβαλλοντικές αγκυλώσεις που έως σήμερα καθυστερούσαν την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων. Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ξενοδοχειακών μονάδων, κατασκηνώσεων και θεματικών πάρκων δεν θα απαιτείται πλέον υποβολή και αξιολόγηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά θα χορηγείται αυτοδίκαια στους ενδιαφερόμενους η σχετική έγκριση. Σήμερα, ο μέσος όρος έγκρισης μελετών είναι τουλάχιστον οι 20 μήνες, ενώ παρατηρούνται περιπτώσεις όπου αυτό το διάστημα ξεπερνά και τα 5 έτη.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, επισήμανε: «Η πλήρης υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης αποτελεί ένα στοίχημα που κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Συνάμα, ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση των καιρών για τη διευκόλυνση της επενδυτικής δραστηριότητας, με την επιτάχυνση, απλοποίηση και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας έκδοσης περιβαλλοντικής άδειας, με τρόπο όμως που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον και τη διασφάλιση της προστασίας του».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με την εν λόγω ΚΥΑ απλοποιείται και συντομεύεται η διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων του τουριστικού τομέα (ξενοδοχειακές μονάδες, κατασκηνώσεις, θεματικά πάρκα κ.λπ.) που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις και ως εκ τούτου υπάγονται στη Β'Α κατηγορία έργων και δραστηριοτήτων της ΥΑ 1958/12 (ΦΕΚ Β΄21). Τα εν λόγω έργα θα υπόκεινται στους περιβαλλοντικούς όρους που καθορίζονται στην υπογραφείσα ΚΥΑ. Οι όροι αυτοί (ΠΠΔ) θα χορηγούνται αυτοδίκαια στους ενδιαφερόμενους μαζί με την έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου, ή την έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης, ή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, ή άλλη σχετική άδεια, όπως κατά περίπτωση καθορίζεται στην ΚΥΑ και κατόπιν συμπλήρωσης από τους ενδιαφερόμενους ειδικού εντύπου - δήλωσης, που στόχο έχει να οροθετεί τα ειδικά χαρακτηριστικά του έργου, ώστε να γίνεται η αυτοδίκαιη υπαγωγή σε ΠΠΔ. Βασικός στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι αφενός να μην υπάρξουν εκπτώσεις στο ουσιαστικό κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας και αφετέρου να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να προσεγγίσει η χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απαιτούμενο χρόνο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Επισημαίνεται ότι με την έκδοση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων δεν θα χρειάζεται να υποβληθεί καμία μελέτη για το 85% των οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς αυτοδίκαια και άμεσα οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, ή επιχειρήσεις, αναλαμβάνουν την ευθύνη να τηρούν τα προβλεπόμενα στα ΠΠΔ. Όσον αφορά το υπόλοιπο 15% που θα απαιτείται να κάνουν μελέτες, με βάση τον ν. 4014/2011 ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) είναι από 6 έως 8 μήνες

Όλοι/ες στην Αντιφασιστική-Αντικατασταλτική Πορεία 24-11-2012

Αντιφασιστική-Αντικατασταλτική Πορεία
24 Νοέμβρη, 12:00, Προπύλαια

Το τελευταίο διάστημα, η τρομοκρατική δράση της Χρυσής Αυγής καθώς και η όξυνση της κρατικής καταστολής δείχνουν ότι επιταχύνεται ο  κατήφορος του καθεστωτικού αυταρχισμού. Σταχυολογούμε ενδεικτικά περιστατικά: εκατοντάδες ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής με πλήρη κάλυψη της αστυνομίας, επιχείρηση πολιτικής νομιμοποίησης των ναζί από σειρά ΜΜΕ,  βασανιστήρια σε βάρος των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, τραμπουκισμοί στο Χυτήριο, αστυνομικά πογκρόμ κατά των μεταναστών, άγρια καταστολή κινητοποιήσεων και διαπόμπευση συλληφθέντων διαδηλωτών.
Δεν πρέπει να υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, βασικός υπερασπιστής στην πράξη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Αυτή η συμμορία  δεν  επιχειρεί να μόνο να αποπροσανατολίσει, στρέφοντας τους ντόπιους εναντίον των μεταναστών, αλλά αποτελεί μηχανισμό καθεστωτικής βίας που στοχεύει τις λαϊκές αντιστάσεις στη μνημονιακή λεηλασία, καθώς κι οποιονδήποτε δεν ανταποκρίνεται στο φασιστικό πρότυπο του νόμου και της τάξης (μετανάστες, αγωνιστές του κινήματος, ομοφυλόφιλοι). Φασιστική τρομοκρατία και κρατική βία υφαίνουν ένα ενιαίο πλέγμα καταστολής κι εξελίσσονται στα βασικά στηρίγματα του κλυδωνιζόμενου συστήματος.
Απέναντί σε αυτήν την κατάσταση αποφασίσαμε μετά από δύο ανοιχτές συνελεύσεις τη διοργάνωση αντιφασιστικής-αντικατασταλτικής πορείας το Σάββατο 24 Νοέμβρη στις 12:00 (Προπύλαια).
Καλούμε σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές αντιφασιστικές επιτροπές, μεταναστευτικές κοινότητες, συλλογικότητες αλλά και ανένταχτους αγωνιστές/τριες, να συμμετάσχουν σε αυτήν την κινητοποίηση με το δικό τους πολιτικό πλαίσιο
·        Μπλόκο στη Χρυσή Αυγή και το φασισμό.
·        Αντίσταση στην κρατική καταστολή.
·        Συνεχής αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση και το ρατσισμό

Πορτο-Ελλάδα: Βρείτε τις διαφορές, κερδίστε μνημόνιο (video)

Πορτο-Ελλάδα: Βρείτε τις διαφορές, κερδίστε μνημόνιο (video)
Κάποιοι Πορτογάλοι αντί να στέλνουν επιστολές στην «εξοχότατη» Μέρκελ προτίμησαν να κάνουν τον απολογισμό της σχέσης του με το Βερολίνο και την ΕΕ. Πηγή

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Δέκα κορυφαίοι μύθοι σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Αναδημοσίευση από τον Παραλληλογράφο

1. Τα ισραηλινά γεράκια παρουσιάζουν τους εαυτούς τους, σαν να έχουν εμπλακεί σε μια “ειρηνευτική διαδικασία”, στην οποία η Χαμάς αρνείται να συμμετάσχει. Στην πραγματικότητα το Ισραήλ έχει αρνηθεί να σταματήσει τον εποικισμό και την κλοπή παλαιστινιακής γης για όσον καιρό χρειάζεται, έτσι ώστε να γίνει οποιαδήποτε παραγωγική διαπραγμάτευση. Το Τελ Αβίβ ανακοινώνει τακτικά μονομερώς καινούριο εποικισμό στην παλαιστινιακή Δυτική Όχθη. Δεν υπάρχει ειρηνευτική διαδικασία. Πρόκειται για Ισραηλινή και Αμερικανική απάτη. Το να μιλάς για ειρηνευτική διαδικασία δίνει κάλυψη στους Ισραηλίτες εθνικιστές, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να αρπάξουν όλα όσα έχουν οι Παλαιστίνιοι και να τους μετατρέψουν (πάλι) σε πένητες πρόσφυγες .
2. Πράξεις σαν την επίθεση στη Γάζα, δεν πετυχαίνουν κάποιον αληθινό μακροχρόνιο στρατηγικό σκοπό. Εξαπολύονται, έτσι ώστε οι Ισραηλίτες να είναι οι πρώτοι που θα εκμεταλλευτούν σημαντικούς πόρους. Το να κουνάς απειλητικά σπαθιά προς τους Παλαιστίνιους δημιουργεί μία πρόφαση για περαιτέρω κλοπή γαιών και εποικισμό σε παλαιστινιακή γη. Η μιλιταριστική δράση εναντίον των ανθρώπων της Γάζας είναι μια τακτική αντιπερισπασμού : ο αληθινός στόχος είναι το Μεγάλο Ισραήλ, μία επιβεβαίωση της ισραηλινής κυριαρχίας πάνω σε όλες τις περιοχές, οι οποίες κάποτε περιλαμβάνονταν στο Βρετανικό Προτεκτοράτο της Παλαιστίνης.

Σχεδιασμός τέλος: αυτοκατάργηση του ΥΠΕΚΑ

Αναδημοσιεύουμε από την Αυγή
Τη σημειακή και κατά περίπτωση χωροθέτηση και πολεοδόμηση προς χάριν των μεγάλων και μεσαίων επενδυτικών σχεδίων, αγνώστου ταυτότητας και περιεχομένου, εισάγει ως κανόνα η σχεδιαζόμενη "μεταρρύθμιση του συστήματος χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού" του ΥΠΕΚΑ, σε εναρμόνιση με τη νομοθεσία των fast track επενδύσεων και των παρεκκλίσεων του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου.

Καταργούνται τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα Ρυθμιστικά των μεσαίων πόλεων και το Εθνικό Χωροταξικό
Ουσιαστικά διαλύουν τον χωρικά ολοκληρωμένο σχεδιασμό, είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο, αντί της ενίσχυσης και ολοκλήρωσής του. Έτσι κατεδαφίζεται όλο το θεσμικό πλαίσιο από το 1923 και μετά καθώς καταργούνται τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΟΑΠ, τα οποία θέτουν δεσμευτικούς κανόνες για την οργάνωση και λειτουργία των πόλεων, καθορίζουν χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, οριοθετούν τις περιοχές προστασίας και τις ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων στο εξωαστικό χώρο. Επίσης καταργείται το Εθνικό Χωροταξικό και τα υπό θεσμοθέτηση Ρυθμιστικά σχέδια Βόλου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας και Ηρακλείου.
Στο προτεινόμενο νέο σύστημα κυριαρχούν τα τομεακά ειδικά χωροταξικά σχέδια, π.χ. τουρισμού, ιχθυοκαλλιεργειών, τα οποία εκφράζουν συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων. Το Χωροταξικό Σουφλιά για τον τουρισμό, το οποίο τροποποιήθηκε προς το χειρότερο με νόμο του υπουργείου Τουρισμού και εξαγγέλλεται η αναθεώρησή του, ενισχύει το real estate μέσω των τουριστικών κατοικιών. Το Χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες υπηρετεί τις επιχειρήσεις του κλάδου. Καθ' ομολογία τού τότε αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη θεσμοθετήθηκε για να μη χάσουν οι επιχειρήσεις κοινοτικά κονδύλια και να μην πέφτουν οι χωροθετήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτοκατάργηση των υπηρεσιών Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ
Σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με την υπ' αριθμ. 233/31.08.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Σ. Καλαφάτη, η δομή του νέου, “ξεδοντιασμένου” χωροταξικού και πολεοδομικού συστήματος, η οποία θα αποτυπωθεί στη συνέχεια σε Σχέδιο Νόμου, περιγράφεται ως εξής:
* Το εθνικό χωροταξικό το οποίο θεσμοθετήθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή το 2008 και περιέχει βασικές προτεραιότητες και στρατηγικές κατευθύνσεις (π.χ. περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας) "για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου) καταργείται. Αντικαθίσταται από ένα "κείμενο αρχών πολιτικής χωρικής οργάνωσης, ενδεικτικού χαρακτήρα, το οποίο θα αποτελεί κείμενο πολιτικών προτεραιοτήτων και βασικών επιλογών της κυβερνητικής πολιτικής εκτός του κυρίως συστήματος χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων".

Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη δίωξη των συλληφθέντων εργαζομένων της Θεσσαλονίκης


Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ

Ανήμερα 17 Νοέμβρη 2012, 39 χρόνια μετά την εξέγερση του ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα, με αίτημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία, θεωρούμε ύβρη προς την ιστορική μνήμη να συλλαμβάνονται και να σέρνονται σε δίκη, οι τρείς εργαζόμενοι συνδικαλιστές στη Θεσσαλονίκη, με την αστήρικτη και υποκριτική κατηγορία της ‘’παράνομης βίας’’ καθώς και οι δεκάξι νεολαίοι που συνελήφθησαν μέσα στο Πανεπιστήμιο μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Επισημαίνουμε τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία θέλοντας πάση θυσία να επιβάλλει την αντιλαϊκή της πολιτική, αναλαμβάνει και την ευθύνη μιας ανοιχτής αντιδημοκρατικής πολιτικής επίθεσης, θέτοντας στο στόχαστρο πολιτικές ελευθερίες καταχτημένες με αγώνες και αίμα. Η διαρκής όξυνση της κρατικής καταστολής, η αστυνομική αυθαιρεσία, τα βασανιστήρια διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, τα ρατσιστικά προγκρόμ και η κρατική ενίσχυση των ναζιστικών και φασιστικών συμμοριών είναι το «οπλοστάσιο» που ρίχνουν ενάντια στο λαϊκό εργατικό κίνημα για το υποτάξουν.
Το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται, είναι αδιαπραγμάτευτο. Ειδικά σήμερα, που τα κοινωνικά δικαιώματα, η δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία, είναι και πάλι στο απόσπασμα. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι συλλήψεις ακολούθησαν σχεδόν αμέσως μετά τις δηλώσεις από την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ, για ‘’βία στην Ελλάδα’’. Τόση προθυμία και δουλικότητα να ικανοποιηθούν οι εταίροι – δανειστές- θύτες;
Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, συνδικάτα, οργανώσεις και φορείς να κινητοποιηθούν άμεσα σε ένα κοινό συντονισμένο αγώνα ανατροπής της τρομοκράτησης των αγώνων των εργαζομένων, που θυμίζει τις πιο μαύρες μέρες της ιστορίας αυτού του τόπου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥΣ

Μανόλης Γλέζος,
Ευτύχης Μπιτσάκης,
Γιώργος Ρούσης,
Δημήτρης Καλτσώνης,
Βούτσης Νίκος,
Λαφαζάνης Παναγιώτης,
Αλαβάνος Αλέκος,
Δημήτρης Δεσύλας,
Άγγελος Χάγιος

Ορίστε που οδηγούν οι "απελευθερώσεις" του επαγγέλματος

Αναρτούμε ηλεκτρονική διαφήμιση που κυκλοφορεί. Με το μνημόνιο 3 και με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου διαλύουν οποιαδήποτε κατοχύρωση στο επαγγέλμα (ποιός κάνει τι, πόσο αμοίβεται κλπ) με τραγικά αποτελέσματα. Ήδη κυκλοφορούν διαφημίσεις για ενεργειακά πιστοποιητικά των 50€. Ο ΚΕΝΑΚ και ο τρόπος που τον υλοποίησε το ΤΕΕ και το ΥΠΕΚΑ, απλά άνοιξαν το δρόμο για να διαλυθούν τα πάντα. Διαβάστε σχετικό άρθρο και εδώ.

Θέμα: Κατάργηση ελάχιστων αμοιβών ενεργειακών επιθεωρητών

Με το Ν. 4093 (ΦΕΚ 222 Α΄, σελίδα 5590) καταργήθηκαν οι ελάχιστες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών του άρθρου 10 του προεδρικού διατάγματος των ενεργειακών επιθεωρητών (ΦΕΚ 177 Α΄). Οι αμοιβές καθορίζονται πλέον ελεύθερα και βάση της συμφωνηθείσας τιμής υπολογίζονται και οι απαιτούμενες εισφορές και κρατήσεις.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη ρύθμιση

Επίσης με στο άρθρο 8 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 229 Α΄, σελίδα 5694) τροποποιείται το προεδρικό διάταγμα των ενεργειακών επιθεωρητών (ΦΕΚ 177 Α΄).

Οι σημαντικότερες αλλαγές:

- δεν απαιτείται πλέον επαγγελματική εμπειρία για την άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή,

- η άσκηση της δραστηριότητας γίνεται με υποβολή αίτησης αναγγελίας και η αρμόδια υπηρεσία οφείλει να απαντήσει εντός τριών μηνών,

- δεν υπάρχει πλέον η έννοια της άδειας του ενεργειακού επιθεωρητή

- η ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή διατηρείται για πάντα και όχι για δέκα μόνο έτη.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη ρύθμιση

Με την εγγραφή σου στην www.e-epitheorisi.gr μπορείς να δέχεσαι ηλεκτρονικά αιτήματα για ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Εάν επιθυμείς να γίνεις μέλος πάτησε εδώ.

Ακόμα στις σελίδες μας θα βρεις όλα τα νέα που σχετίζονται με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τη σχετική νομοθεσία, υποστηρικτικό υλικό που θα σε βοηθήσει στις επιθεωρήσεις σου, καθώς και συχνές ερωτήσεις/απαντήσεις.

Περιμένουμε σύντομα να συνεργαστούμε!

Επισυνάπτουμε την εταιρική μας παρουσίαση, καθώς και τον τιμοκατάλογο μας σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι για άμεση διαφήμιση.

STOP στις απολύσεις - Στάση Εργασία της ΑΔΕΔΥ σήμερα

Οι καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτηρίων από την ΠΟΕ - ΟΤΑ συνεχίζονται, τουλάχιστον, μέχρι και την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι κινητοποιήσεις στα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και τη Γραμματεία Δημοσίων Έργων, σε αποκεντρωμένες διοικήσεις και Περιφέρειες, καθώς και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Κλειστή θα παραμείνει την Πέμπτη (22/11) η αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει τετράωρη στάση εργασίας πριν από εκείνη της ΑΔΕΔΥ. Οι καταλήψεις συνεχίζονται και κλιμακώνονται και σε όλες τις πόλεις της χώρας! Ακολουθούν η ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και της ΠΟΕ ΟΤΑ

Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική 4ωρη
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ της ΑΔΕΔΥ
Από 11:00 μέχρι τέλος του ωραρίου
την Πέμπτη 22-11-2012
 
Συμμετέχουμε και δηλώνουμε την αντίθεσή μας:
  • Την δραματική απώλεια των αποδοχών μας που ξεπερνάει το 40%, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις Φορέων του Δημοσίου και τις απολύσεις μέσω εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.
  • Τις διευρυνόμενες ιδιωτικοποιήσεις που οδηγούν στην διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών.
  • Την φορολογική λεηλασία των μισθωτών και συνταξιούχων και τα αναρίθμητα χαράτσια.
  • Τις περικοπές συντάξεων (κύριες και επικουρικές) και του εφάπαξ.
  • Την πλήρη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης και τις νέες επιβαρύνσεις που υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων για την κάλυψη του ύψιστου αγαθού της υγείας.
  • Την νέα μεγάλη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων και την σωρεία επιπρόσθετων ρυθμίσεων που τα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση.

Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος (για την ΕΜΔΥΔΑΣ έξοδος ΜΕΤΡΟ) στις 12:30 και πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
 

Κάλεσμα σε συντονισμό και κοινή δράση των μηχανικών

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών κυβερνήσεων - ΕΕ – ΔΝΤ, προκαλεί συντριπτικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, την κοινωνική πλειοψηφία και την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά.
Οι εργαζόμενοι μηχανικοί δεν εξαιρούνται, μεγάλο μέρος των συναδέλφων οδηγείται άμεσα στην εξαθλίωση και την έξοδο από το επάγγελμα.
ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΜΕ, ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • Αυξάνονται υπέρογκα και αναδρομικά από 01/07/11 οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, αντισταθμιστικά στην ληστεία πάνω από 2 δισ. € του PSI των αποθεματικά του ταμείου. Τη στιγμή που σήμερα 25% των συναδέλφων αδυνατούν να πληρώσουν τις ήδη πολύ υψηλές εισφορές του ν.3518/06 και στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • Έχουν καταργηθεί οι ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι κατώτατες αμοιβές για τους αυτοαπασχολούμενους. Απολύσεις και μειώσεις και για τους δημόσιους υπαλλήλους
  • Θεσμοθετείται φορολογικός συντελεστής 26%-35% από το 1ο € για όσους εργάζονται με μπλοκάκι
  • Η ανεργία, η υποαπασχόληση και η μείωση των αποδοχών αποτελούν τη νέα καθημερινότητα κάθε συναδέλφου. Χιλιάδες συνάδελφοι αιτούνται την διακοπή του επαγγέλματος, πολλοί άλλοι μεταναστεύουν
  • Ο κλάδος υγείας του ταμείου μας εντάσσεται στον εξαρχής ελλειμματικό ΕΟΠΥΥ και η προβληματική πρόσβαση στις παροχές του ΚΥΤ αντικαθίσταται από την απουσία περίθαλψης
  • Το πτυχίου του μηχανικού απαξιώνεται με την τοποθέτηση φραγμών για την άσκηση του επαγγέλματος (σεμινάρια, εξετάσεις, πιστοποιήσεις). Οι μηχανικοί διασπώνται και κατακερματίζονται πολλαπλά σε ελέγχοντες «ειδικών προσόντων» και ελεγχόμενους
Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ
Αποκορύφωμα της στάσης της ηγεσίας του ΤΕΕ είναι η πολιτική κάλυψη που παρέχει στη θετική ψήφο των εκπροσώπων του για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η ληστεία 400 εκ € από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πολεοδομία με νέους κανόνες στα σκαριά

Αναρτούμε άρθρο του Γιωργου Λιαλιου από την Καθημερινή. ..."η νομοθεσία πρέπει να προβλέπει “ρήτρες ευελιξίας”, δηλαδή ύστερα από επιστημονική τεκμηρίωση να μπορεί μια επένδυση να αποκλίνει από τις κατευθύνσεις και τις ρυθμίσεις των πολεοδομικών σχεδίων"

Ομάδα εργασίας οργανώνει την πλήρη μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας


Οριστικό τέλος στην πολεοδομία «της εποχής Τρίτση» σκοπεύει να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ομάδα εργασίας ανέλαβε τον Σεπτέμβριο να οργανώσει την πλήρη μεταρρύθμιση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, βάζοντας ως πρώτο στόχο την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας. Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητώνται είναι οι μεγάλες επενδύσεις να εξαρτώνται μόνο από τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, η κατάργηση των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης. Οι προτάσεις θα οριστικοποιηθούν έως το τέλος του έτους.
Η κ. Γεωργία Γιαννακούρου, καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στην ομάδα εργασίας. «Το σημερινό σύστημα έχει βασικά προβλήματα» λέει στην «Κ». «Οι διαδικασίες κατάρτισης, έγκρισης και αναθεώρησης πολεοδομικών σχεδίων είναι εξαιρετικά αργές. Επιπλέον, υπάρχει πλήθος επιπέδων και κατηγοριών πολεοδομικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να γίνονται επικαλύψεις. Για παράδειγμα, η χωροθέτηση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας για να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά οφείλει να είναι συμβατή με το εθνικό και τα περιφερειακά χωροταξικά, τα ειδικά χωροταξικά, το ρυθμιστικό (αν είναι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη), το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) του δήμου και την πολεοδομική μελέτη».
Η κ. Γιαννακούρου τάσσεται υπέρ μιας πιο ευέλικτης στις προθέσεις των επενδυτών χωροταξίας. «Ο σχεδιασμός πρέπει να ακολουθεί την εξέλιξη της κοινωνικής-οικονομικής ζωής, πόσω μάλλον σήμερα. Στη Μ. Βρετανία, για παράδειγμα, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια συνεκτιμώνται από την αδειοδοτούσα αρχή, αλλά χωρίς να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε ποια επίπεδα σχεδιασμού χρειαζόμαστε και ποια όχι. Για παράδειγμα, τα ρυθμιστικά των μεγάλων πόλεων πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης (σ. σ.: δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί) δεν είναι πλέον αναγκαία λόγω Καλλικράτη. Στην Αθήνα, ίσως θα έπρεπε να εξετάσουμε τη μετεξέλιξη ή κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου που έχει πλέον ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Γενικά η κεντρική διοίκηση πρέπει να απεμπλακεί από σειρά αρμοδιοτήτων (όπως την έγκριση ρυμοτομικών σχεδίων από το ΥΠΕΚΑ) που προκαλούν “έμφραγμα” στον μηχανισμό».

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων στα ΙΚΕΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων στα ΙΚΕΑ
Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζόμενων στο ΙΚΕΑ. Κάθε μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, ενάντια στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, δεν μπορεί παρά να είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων.
Οι εργαζόμενοι στα ΙΚΕΑ, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, έχουν απορρίψει τις ατομικές συμβάσεις που μειώνουν τους μισθούς έως και 11% και η εργοδοσία, που θέλει να αυξήσει την κερδοφορία της μέσα στην κρίση, επιχειρεί με κάθε τρόπο να κάμψει τις αντιδράσεις «ζητώντας» τους, κατά μόνας, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.
Η στάση της εργοδοσίας στα ΙΚΕΑ αποτελεί ένα ακόμα στιγμιότυπο της επίθεσης του κεφαλαίου με στόχο να ξεπεράσει την κρίση του. Όλοι μαζί, κεφάλαιο, τραπεζίτες, κυβερνήσεις, ΕΕ και ΔΝΤ με συνεχείς εκβιασμούς μας τρομοκρατούν για να αποδεχτούμε να δουλεύουμε υποταγμένοι, με όποιες συνθήκες επιβάλλει κάθε φορά η εργοδοσία, προκειμένου να διαφυλάξει τα κέρδη της.
Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Το τι θα γίνει κρίνεται και από το αν εμείς θα σηκώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Η επίθεση στους εργαζόμενους μιας εταιρείας είναι επίθεση σε όλους μας.
Οι εργαζόμενοι είμαστε που παράγουμε όλο τον πλούτο και έχουμε δικαίωμα να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Με ένα εργατικό και λαϊκό κίνημα ρήξης και ανατροπής. Με την αγωνιστική ταξική ενότητα και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εργαζόμενων και ανέργων που θα ξεπερνά τις υποταγμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Για να ανατραπεί η επίθεση και να επιβληθούν κατακτήσεις, σε όφελος της εργατικής τάξης και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο ΤΕΕ

Όλοι οι μηχανικοί πρέπει να εκδηλώσουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του ΤΕΕ.

Σήμερα και αύριο νεκρώνουν οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες στο ΤΕΕ, καθώς συνεχίζονται με νέα 48ωρη απεργία, οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησε από την αρχή της εβδομάδας ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ. Η συνέχιση της απεργίας γίνεται με απόφαση της χθεσινής γενικής συνέλευσης του Συλλόγου. Οι εργαζόμενοι την Παρασκευή θα εργαστούν κανονικά, ώστε να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του ΤΕΕ, ενώ θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους. Στο πλαίσιο των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης τους, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Συλλόγου χθες το βράδυ άσκησαν παρέμβαση στην συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ, όπου ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη και τα μέλη της ΔΕ ΤΕΕ για την πορεία των κινητοποιήσεων τους.
Στο μεταξύ οι απεργοί έδωσαν δυναμικό παρόν, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απo τα γραφεία του υπουργείου Δημοσίων Έργων, ενώ η διοίκηση του Συλλόγου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Π. Ρήγα και τη γενική γραμματέα Σ. Καπελλάκου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΑΝΥΠ Σ. Καλογιάννη. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι στις παράλληλες με τις απεργίες ενέργειες του περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο και την διοίκηση του ΤΕΕ, όπως επίσης νέα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για θέματα ΤΕΕ Σ. Καλογιάννη, με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη, για την θεσμική κατοχύρωση των εσόδων του ΤΕΕ, μέσω επιχορήγησης είτε με νέο θεσμοθετημένο πόρο, χωρίς να αλλοιώνεται ο θεσμικός ρόλος και το νομικό πλαίσιο που διέπει το ΤΕΕ, ως ΝΠΔΔ. Επίσης η διοίκηση του Συλλόγου ζητά να ασκήσει παρέμβαση στην συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ το Σάββατο 24/11/2012. Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΕΕ είναι: 
1. Να παρθούν πίσω όλα τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι. 
2. Καμιά διαθεσιμότητα καμιά απόλυση στο δημόσιο. 
3. Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων σε παιδεία, υγεία, και αξιοπρεπή διαβίωη. 
4. Πλήρης κάλυψη των οικονομικών του ΤΕΕ από το δημόσιο μετά την κατάργηση των πόρων του. 
Ο Σύλλογος των Εργαζομένων του ΤΕΕ κάνει επίσης γνωστό ότι παράλληλα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Π.Ο.Σ.ΕΥ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, η οποία οργανώνει για σήμερα νέα 24ωρη απεργία και στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, η οποία πραγματοποιεί την Πέμπτη στάση εργασίας, κατά της εφαρμογής τού μέτρου τής διαθεσιμότητας, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη τού ωραρίου. Την ίδια ημέρα, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12.30 μετά το μεσημέρι, και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η εργατική τάξη πάει στην κόλαση


Πόσο μειώνονται μισθοί, υπερωρίες, αποζημιώσεις

Του Τζώρτζη Ρούσσου από την Εφημερίδα των Συντακτών
 
Με μπόνους τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων μέσω της κατάργησης του επιδόματος γάμου, προτρέπει η κυβέρνηση τους εργοδότες να φύγουν από τους καταλόγους μελών των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, με βάση την εγκύκλιο για τα εργασιακά που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο από το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζεται ότι, από την 12η Νοεμβρίου, όποιος εργοδότης δεν είναι μέλος σε κλαδική εργοδοτική οργάνωση (για τις ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας) ή δεν είναι μέλος σε ΣΕΒ, ΕΣΕΕ ή ΓΣΕΒΕΕ που συμβάλλονται για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) δεν θα υποχρεούται στην καταβολή του επιδόματος γάμου!

Κατά τα άλλα, μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές για υπερωριακή απασχόληση (μέχρι 120 ώρες ετησίως), ενώ η ΕΓΣΣΕ θα χρησιμεύει μόνο για μη μισθολογικά θέματα, αφού τον κατώτατο μισθό θα τον καθορίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και στην ουσία καταργείται ο κοινωνικός διάλογος!

Αναλυτικότερα:

Κατώτατος μισθός: Θεσπίζεται νέο σύστημα που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου 2013 ενώ με πράξη υπουργικού συμβουλίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα οριστεί η σχετική διαδικασία.

Από την άλλη, ο κατώτατος μισθός παραμένει, για όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο, στα 586,08 ευρώ για όσους είναι άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών. Παράλληλα, και ενώ θεσπίζονται οι ωριμάνσεις (τριετίες), αυτές θα παραμείνουν ανενεργές μέχρι η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

Υπερωρίες: Μέσω της δυνατότητας να μπορεί ο εργοδότης να δηλώνει μία μέρα μετά την πραγματοποίησή τους τις υπερωρίες, επέρχεται αυτόματη μείωση 50%, αφού, αν δεν είχαν δηλωθεί και εγκριθεί, θεωρούνταν κατ’ εξαίρεση υπερωρία και αμείβονταν με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο +80%, ενώ, αφού θα μπορούν να δηλώνονται και εκ των υστέρων, θα αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο +40%.

Αποζημίωση απόλυσης με προειδοποίηση: Μειώνονται οι μήνες προειδοποίησης από έως 6 σε έως 4. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται στον ίδιο εργοδότη:

- από 12 μήνες έως 2 χρόνια με προειδοποίηση ενός μηνός

- από 2 έως 5 χρόνια με προειδοποίηση δύο μηνών

- από 5 έως 10 χρόνια με προειδοποίηση τριών μηνών

- από 10 χρόνια και πάνω με προειδοποίηση τεσσάρων μηνών
Θα τους καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης απόλυσης.

Αποζημίωση απόλυσης χωρίς προειδοποίηση: Μικραίνει η αποζημίωση απόλυσης για όσους απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη για πάνω από 16 χρόνια και αμείβονται με ποσά που ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Το χαράτσι, ο ΣΚΑΪ και το κουτόχορτο

Από το ThePressProject
Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου μέλη της ΓΕΝΟΠ προχωρούν σε κατάληψη του κεντρικού κτιρίου πληροφοριών της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση διατάζει άμεση επέμβαση και τα ΜΑΤ προβαίνουν σε συλλήψεις των συνδικαλιστών.

Μια ημέρα μετά η ΓΕΝΟΠ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην οποία καταγγέλλει τους αδιαφανείς χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με μια ειδική αναδρομική έκπτωση στους κατόχους μεγάλων εμπορικών κτιρίων. Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ παρουσιάζει και μια λίστα εταιρειών που, σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν οι συνδικαλιστές, δεν έχουν πληρώσει καθόλου το «χαράτσι». Μέσα στη λίστα βρίσκεται και το όνομα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ εμφανίζεται ο Άρης Πορτοσάλτε ο οποίος υποστηρίζει ότι α) ο ΣΚΑΪ είναι ενοικιαστής του κτηρίου και ότι το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη (σχετική διασκεδαστική ανακοίνωση) και β) ότι στον ΣΚΑΪ έρχεται μόνο λογαριασμός της ΔΕΗ για τις κεραίες εκπομπής, οι οποίες δεν υπόκεινται σε ΕΕΤΗΔΕ.

Το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου φτάνει ανώνυμα στο γραφείο μας αντίγραφο του λογαριασμού του κτιρίου του ΣΚΑΪ το οποίο επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της ΓΕΝΟΠ, αφού ο χώρος στον οποίο θα έπρεπε να αναγράφεται το ΕΕΤΗΔΕ παραμένει κενός. Το ThePressProject δημοσιεύει την επόμενη ημέρα ρεπορτάζ με τα στοιχεία και αποδεικνύει ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία του κτιρίου (ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ) ανήκει στον κύριο Αλαφούζο (έτσι καταρρέει ο ισχυρισμός του κύριου Πορτοσάλτε περί ενοικιαστών και ιδιοκτητών).

Το ρεπορτάζ του TPP χάνεται στο Διαδίκτυο. Κανένα μεγάλο media –οποιασδήποτε καταγωγής– δεν αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ. Ωστόσο η είδηση βρίσκει το δρόμο της μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σε λίγες ώρες υπάρχουν περισσότερες από 13.000 αναφορές σε Facebook και Twitter. Οι χρήστες του twitter αρχίζουν να πιέζουν τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ για απαντήσεις.

Η υπόθεση περιπλέκεται τρεις ημέρες αργότερα, όταν από το γραφείο της βουλευτού Σοφίας Σακοράφα, φτάνει στο γραφείο μας επίσημη ερώτηση που έχει υποβληθεί ήδη από τις 27 Σεπτεμβρίου στον δήμαρχο Πειραιώς. Η ερώτηση αφορά καταγγελία για τη μη απόδοση Τέλους Ακίνητης Περιουσίας κτιρίου (ΤΑΠ)που ανήκει στον Πειραιά. Ο αριθμός του ρολογιού ταυτίζεται με αυτόν του λογαριασμού που έχουμε δημοσιεύσει. Τούτο αποδεικνύει ότι α) ο ΣΚΑΪ δεν πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ (αφού αυτό υπολογίζεται επί του ΤΑΠ) και β) ότι ο ΣΚΑΪ φοροαποφεύγει κατά πολύ περισσότερο από ό,τι φαινόταν στην αρχή.

Το νέο ρεπορτάζ του TPP έχει την ίδια τύχη με το προηγούμενο: ΜΜΕ - Κοινωνικά δίκτυα, σημειώσατε 0-2.

Στις 15 Νοεμβρίου η ΓΕΝΟΠ διανέμει Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες της ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ προσήλθαν τόσο στη ΔΕΗ και πλήρωσαν το χαράτσι, όσο και στον Δήμο Πειραιώς και πλήρωσαν το ΤΑΠ που επί χρόνια δεν πλήρωναν. Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η Αυγή, 15 ημέρες μετά την δημοσίευση του ρεπορτάζ του TPP, εκπρόσωποι της εταιρείας του κυρίου Αλαφούζου προσήλθαν στον Δήμο Πειραιά και κατέβαλλαν το ποσό των 140.000 ευρώπροκειμένου να καλυφθεί αναδρομικά το απλήρωτο επί χρόνια ΤΑΠ. Στην απάντηση του δημάρχου Πειραιά δεν αναφέρεται αν οι κύριοι της ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ πλήρωσαν κάποιο επιπλέον πρόστιμο για τις καθυστερημένες οφειλές.

Φαίνεται λοιπόν ότι το δημοσίευμα του ThePressProject και οι κινήσεις της Σοφίας Σακοράφα τελικά απέφεραν ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία του κράτους . Όσο για τον ΣΚΑΪ, αυτός ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα του το παρακάτω απολαυστικό κείμενο:

«Ανασκευάζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τις καταγγελίες περί μη καταβολής του τέλους ακινήτων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το ενιαίο τέλος ακινήτων έχει καταβληθεί κανονικά τόσο από την εταιρεία που διαχειρίζεται το κτήριο στο όποιο στεγάζεται και ο ΣΚΑΪ».

Κύριοι: Θα μπορούσατε τουλάχιστον να διασώσετε την αξιοπρέπειά σας στο τέλος αυτής της υπόθεσης. Το κουτόχορτο δεν αναδασώνεται, και ως εκ τούτου δεν καταναλώνεται από όλους.

ΕΕΤΗΔΕGATE, υπόθεση ΣΚΑΙ: over and out.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Προβλέπεται στο Μνημόνιο 3: Ισότιμα τα πτυχία κολλεγίων εντός ΕΕ με τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ!

 - Αφορά τους απόφοιτους των ελληνικών κολλεγίων που συνεργάζονται με αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια
- Οι απόφοιτοι αυτοί θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ
- Θα μπορούν να εγγράφονται σε επαγγελματικές ενώσεις και επιμελητήρια

Τα πάντα ανατρέπονται με διάταξη - βόμβα που περιέχεται στο Μνημόνιο 3.

Με την διάταξη αυτή αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες που παρέχονται στα ελληνικά κολλέγια τα οποία συνεργάζονται με αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι θα αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολέγιων για όλες τις ειδικότητες και όχι μόνο για αυτές που αφορούσαν στα λεγόμενα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα.

Οι απόφοιτοι θα έχουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων.

Δηλαδή  θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και να εγγράφονται σε επαγγελματικές ενώσεις και επιμελητήρια.

Με άλλα λόγια τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων θα είναι ισότιμα με τα πτυχία των κολλεγίων!

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Εργαζομένων ΜΟΔ ΑΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΜΟΔ Α.Ε.)
Ευρυτανίας & Ιτέας 2, 115 23 Αθήνα.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 16-11-2012
Η ψήφιση με οριακή πλειοψηφία και σε ένα άρθρο του 3ου μνημονίου δημιουργεί νέα πολύ σκληρά δεδομένα για την επιβίωση των εργαζόμενων. Οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα και η δημιουργία ενός καθεστώτος πλήρους αυθαιρεσίας στο εσωτερικό του, οι ιδιωτικοποιήσεις κάθε δημόσιου αγαθού, η με νόμο κατάργηση των ΣΣΕ και η νομοθετική ρύθμιση του μισθού πείνας των 500 ευρώ, η διάλυση της υγείας, της παιδείας, του ασφαλιστικού συστήματος, είναι οι προβλέψεις του Μνημονίου, στο όνομα μιας «δόσης» που προορίζεται για τους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους του χρέους. Το μόνο που διασφαλίζουν τα μέτρα αυτά είναι οι συνθήκες πλουτισμού των μεγάλων επιχειρηματικών και τραπεζικών συμφερόντων ενώ μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης με τρόπο αδίστακτο στον κόσμο των μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων.
Ο ΣΕΜΟΔ καταδικάζει απερίφραστα τα νέα απαράδεκτα μέτρα που στρέφονται εναντίον μας και μας οδηγούν στην εξαθλίωση ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο που οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην ύφεση και την κοινωνική χρεοκοπία. Θα παλέψουμε με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι μνημονιακοί νόμοι.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίζουμε:
  1. Οργανωμένη και μαζική συνδικαλιστική και νομική αντίδραση για την συνολική αμφισβήτηση του νόμου 4093/2012 και όλων των μνημονιακών νόμων.
  2. Καμιά διαθεσιμότητα - καμιά απόλυση στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
α. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ την Δευτέρα 19-11-2012 που λήγει η αποστολή των στοιχείων στο υπουργείο.
β. Προκηρύσσουμε προειδοποιητική 24ωρη απεργία την Τρίτη 20-11-2012 για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας –απόλυσης και να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την ίδια μέρα.
γ. Σε περίπτωση που σταλούν στοιχεία συναδέλφων ΔΕ στη ΜΟΔ για την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας - απόλυσης προχωράμε σε κατάληψη διαρκείας στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Ειδικές Υπηρεσίες που εργάζονται οι συνάδελφοι.
δ. Συμμετέχουμε σε όλες τις κατά τόπους κινητοποιήσεις / απεργίες που προκηρύσσονται από τους συνδικαλιστικούς φορείς στα Υπουργεία / Περιφέρειες για να μπλοκαριστεί παντού η πρώτη εφαρμογή του θεσμού της διαθεσιμότητας - απόλυσης.
  1. Δεν δεχόμαστε άλλες μειώσεις αποδοχών. Προχωράμε σε κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από 10-12-2012 έως 31-12-2012 για να μην εφαρμοστεί ούτε στη ΜΟΔ ούτε πουθενά το ενιαίο μισθολόγιο.
  2. Δεν δεχόμαστε καμία απόλυση / διαθεσιμότητα / υποχρεωτική μετακίνηση - μεταφορά είτε με αφορμή τη συγχρηματοδότηση των μισθών μας, είτε με αφορμή την αξιολόγηση, είτε με αφορμή την δήθεν αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του δημοσίου είτε για την εφαρμογή των διαδικασιών που περιγράφονται στην υποπαράγραφο Ζ1 του πρόσφατου μνημονιακού νόμου 4093. Σε περίπτωση που θα επιχειρηθεί να περάσουν τέτοιου είδους μέτρα προχωράμε σε απεργίες διαρκείας.
  3. Συντονιζόμαστε με όλες τις προσπάθειες και τα σωματεία που παλεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
  4. Οργανώνουμε ενέργειες Δημοσιότητας για τα θέματα του ΕΣΠΑ και της νέας Προγραμματικής περιόδουσύμφωνα και με τις αποφάσεις προηγούμενων Γενικών Συνελεύσεων.
  5. Πραγματοποιούμε νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 7-12-2012 για τον προγραμματισμό, την οργάνωση και το συντονισμό των κινητοποιήσεων του Δεκεμβρίου και την εκλογή απεργιακής επιτροπής.