Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Τερατόικα εσωτερικού: φιλόδοξα απορροφητικά σενάρια

Αναδημοσίευση από το Αριστερό Βήμα.

Φήμες πως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ σκέπτονται να καταφύγουν στο άρθρο 99 του πολιτικοπτωχευτικού κώδικα, διαψεύδονται προς το παρόν κατηγορηματικά από τις ηγεσίες των δυο κυβερνητικών εταίρων. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών τους, οι προαναφερθείσες μικρομεσαίες πολιτικές επιχειρήσεις θα επιχειρήσουν να επιβιώσουν με τις δικές τους δυνάμεις, προτού αναγκαστούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου.
Παρά τις διαψεύσεις, ωστόσο, η φημολογία εξακολουθεί με ένα άλλο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα απορροφηθούν από τη ΝΔ, στην προοπτική δημιουργίας μιας μεγάλη μονοπωλιακής πολιτικής εταιρείας, με καινούριο όνομα και σύμβολο, αλλά σταθερές αρχές και στοχεύσεις. Η διαδικασία αναμένεται να ακολουθήσει τα εξής στάδια:
α) Απ’ ευθείας εξαγορά πακέτων κοινών και προνομιούχων μετοχών από επιλεγμένους μεγαλομετόχους των δυο φορέων, που διάκεινται ευμενώς προς το εγχείρημα, επιζητώντας ως αντάλλαγμα υψηλές διευθυντικές θέσεις στο νέο σχήμα.
β) Εξαγορά μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Πολιτικών Αξιών και διαφόρων άλλων μηχανισμών των εγχώριων και διεθνών δευτερογενών, τριτογενών και τεταρτογενών αγορών. Στο ίδιο πλαίσιο θα επιδιωχθεί και η εξαγορά ασφαλίστρων κινδύνου, η ύπαρξη των οποίων πιέζει ασφυκτικά τη χρηματιστηριακή αξία των ανωτέρω τίτλων.
γ) Διαχωρισμός εκάστου φορέα σε «καλό» και «κακό», κατά το πρότυπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας. Τα «κακά» κομμάτια θα συμπεριλάβουν τα πολιτικά «καμμένα» στελέχη, τα ανεξόφλητα δάνεια, τα χρωστούμενα νοίκια, τις ανείσπρακτες μίζες κ. ά. Τα «καλά» κομμάτια θα συμπεριλάβουν τα άφθαρτα στελέχη (τύπου Χρυσοχοίδη, Λοβέρδου, Μπίστη, Χατζησωκράτη, Ψαριανού κ.ά.), τις κρατικές επιχορηγήσεις και σύμπασα την κινητή περιουσία των δυο φορέων (γραφεία, λάπτοπ, πλυντήρια και σιδερωτήρια λεκιασμένου χρήματος, καφετιέρες, όργανα γυμναστικής κ.ά.).
Η επιτυχία του εγχειρήματος, πάντως, κάθε άλλο παρά θεωρείται δεδομένη, καθώς οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των ως άνω μικρομεσαίων πολιτικών επιχειρήσεων αρνούνται προς το παρόν να αποδεχτούν την απορρόφηση και προτίθενται να ξεκινήσουν εκστρατείες προς τους μετόχους, με κεντρικό σύνθημα «κάλλιο πρώτοι στο χωριό, παρά τελευταίοι στην πόλη».
Παρά τις όποιες αντιδράσεις κορυφής, ωστόσο, κύκλοι της ΝΔ επιμένουν πως το σχέδιο προχωράει στο παρασκήνιο, με μεγαλύτερο πλεονέκτημά του την ανεπίσημη- προς το παρόν- εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της πολυεθνικής Troicana Co., η οποία, σε περίπτωση ευόδωσης της συμφωνίας, προτίθεται αφενός να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της νέας εταιρείας («σε φιλική, οπωσδήποτε, τιμή», όπως δήλωσε με νόημα υψηλόβαθμος μάνατζέρ της) και αφετέρου να αναλάβει το μάνατζμεντ, δια των κ.κ. Ράιχενμπαχ, Φούχτελ, Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου