Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Υποθαλάσσιο «δώρο» άνω του 1 δισ. στους ομίλους ΑΠΕ

Υποθαλάσσιο «δώρο» άνω του 1 δισ. στους ομίλους ΑΠΕ

Με φωτογραφική τροπολογία απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επενδύσουν σε δικά τους δίκτυα διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στα δίκτυα που κατασκευάζονται ή ήδη λειτουργούν με δημόσιο χρήμα ● «Δεν θέλουμε να προκληθεί παραπάνω κόστος», λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ● «Εχετε καταλύσει κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας», τονίζει ο τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος.

Δώρο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έδωσε η κυβέρνηση με τροπολογία της ύστατης στιγμής. Με το άρθρο 3 μιας τροπολογίας με μορφή… νομοσχεδίου (καθώς περιλαμβάνει συνολικά 12 άρθρα!) που κατέθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο, απαλλάσσονται οι μεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου των ΑΠΕ από το κόστος κατασκευής ανεξάρτητων υποθαλάσσιων διασυνδέσεων ηλεκτροδότησης της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα (μια βασική προϋπόθεση προκειμένου να αδειοδοτηθούν για την κατασκευή σταθμών ΑΠΕ, π.χ. αιολικών πάρκων, στα νησιά) και θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τα έργα διασυνδέσεων που έχουν κατασκευαστεί ή πρόκειται να κατασκευαστούν με δημόσιες δαπάνες.

Η χρονική συγκυρία της τροπολογίας μοιάζει από μόνη της αποκαλυπτική: κατατέθηκε όχι μόνο μερικές ώρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώθηκε, αλλά και μόλις ένα 24ωρο πριν τεθεί (σήμερα) προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις συμβάσεις της χρηματοδότησης (επιδοτήσεις και δάνεια) από τους πόρους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (το περίφημο «Ελλάδα 2.0»), το οποίο περιλαμβάνει ως εμβληματικό έργο και αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών.

Ξεκινά η κατασκευή του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ???

 Ξεκινά η κατασκευή του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ??? 



Απόσπασμα από την ανακοίνωση του Ιδρύματος ΙΣΝ για το νέο κέντρο εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής: 

«Το τρίτο και τελευταίο σκέλος της δωρεάς του ΙΣΝ, η κατασκευή δηλαδή νέου Κέντρου Εκπαίδευσης του Π.Σ., μπαίνει και αυτό τώρα σε τροχιά ολοκλήρωσης. Το «Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» θα δημιουργηθεί από την αξιοποίηση και μετατροπή της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στη Νέα Μάκρη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος. Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης θα καλύπτει τις απαιτήσεις του Π.Σ., βασισμένο τόσο στις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες, όσο και στις διεθνώς εφαρμοζόμενες πρακτικές εκπαίδευσης σε θέματα πυρόσβεσης και διάσωσης. Οι λειτουργίες χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: χώροι διδασκαλίας/γραφεία, εσωτερικοί χώροι πρακτικής εξάσκησης, χώροι διαβίωσης και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές. Συγκεκριμένα, οι νέες υπαίθριες δομές θα περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός πεδίου εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό (urban search and rescue), την τοποθέτηση ενός εξωτερικού εξομοιωτή πραγματικής πυρκαγιάς (live fire training prop) και την κατασκευή ενός τοίχου αναρρίχησης – πρόσοψης κτιρίου ο οποίος θα χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυκατοικιών, με χρήση ειδικών κλιμάκων. Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 38,30 στρέμματα, ενώ βρίσκονται εντός αυτού 20 κτίρια που θα ανακαινιστούν εκ βάθρων. 

Μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών, οι οποίες εκπονήθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan, την έκδοση της οικοδομικής άδειας και τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρίας που θα κατασκευάσει το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης, ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες εργασίες στο χώρο από την Μπαλλιάν Τεχνική, εταιρία που επέλεξε το Π.Σ. για να αναλάβει την κατασκευή του Έργου. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, είπε σχετικά: «Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το 2018, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είχε ανακοινώσει δωρεά ύψους €25 εκατομμυρίων προς το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος. Στόχος μας ήταν τότε αλλά, φυσικά, παραμένει και τώρα, η συνδρομή στο δύσκολο έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης, ενισχύοντας τόσο τις υποδομές που έχουν στη διάθεσή τους για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, όσο και το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής. Με την κατασκευή του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» που μόλις ξεκίνησε, την προμήθεια των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας που παραδώσαμε στους πυροσβέστες το προηγούμενο καλοκαίρι, και την υποστήριξη υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για πυροσβέστες και πολίτες, είμαστε ευγνώμονες που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια». 

Εγκρίθηκαν τεχνικό δελτίο και πιστώσεις για τη «διαμόρφωση της δυτικής πρόσβασης» στην Ακρόπολη

Εγκρίθηκαν τεχνικό δελτίο και πιστώσεις για τη «διαμόρφωση της δυτικής πρόσβασης» στην Ακρόπολη

Αθόρυβα και τμηματικά μεθοδεύει το υπουργείο Πολιτισμού τον συνολικό σχεδιασμό του για νέες εκτεταμένες διαστρώσεις επιφανειών στο Βράχο της Ακρόπολης και για δραματικές και χωρίς μελέτη αλλαγές στην πρόσβαση στο μνημείο.

* γράφει ο Άλκης Κόκκινος για το «Κοσμοδρόμιο»

Αθόρυβα και τμηματικά μεθοδεύει το υπουργείο Πολιτισμού τον συνολικό σχεδιασμό του για νέες εκτεταμένες διαστρώσεις επιφανειών στο Βράχο της Ακρόπολης και για δραματικές και χωρίς μελέτη αλλαγές στην πρόσβαση στο μνημείο.

Πρώτα ήταν οι νέες διαστρώσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα που προβλήθηκαν προσχηματικά ως έργα βελτίωσης την προσβασιμότητας για ΑμεΑ. Στη συνέχεια ακολούθησαν, κατόπιν εορτής και αφού είχε προηγηθεί, οι εργασίες για την διευθέτηση της αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων και πάλι με εκτεταμένη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος, όπως αποκαλύψαμε σε προηγούμενο κείμενό μας, γεγονός απαράδεκτο για ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η Ακρόπολη.

Τώρα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες εκτεταμένες διαστρώσεις και “αποκαταστάσεις” εδαφών σε σημεία όπως η Χαλκοθήκη, σε επεμβάσεις στα Τείχη, αλλά και στη διαμόρφωση της δυτικής πρόσβασης στην Ακρόπολη, όπως την έχει φανταστεί ο Μανώλης Κορρές, αναπλάθοντας μια ιδεατή εικόνα της εισόδου της Ακρόπολης της ρωμαϊκής εποχής!

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στην κεφαλαιοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης

 

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                                                  

                                                                             Αθήνα,    28 – 7 - 2021

Αρ. Πρωτ.: 8554

                                                                                Προς:   Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ                                                            

Θέμα : Όχι στην κεφαλαιοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης   

 

Σε συνέχεια της από 12/7/2021 ανακοίνωσης μας και λόγω της κατάθεσης στη Βουλή του Νομοσχεδίου για την κεφαλαιοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης επανερχόμαστε υπενθυμίζοντας ορισμένα παραδείγματα από το παρελθόν αντίστοιχων συστημάτων, που αποδεικνύουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της στο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, στις μελλοντικές συντάξεις, αλλά και στα αποθεματικά.

1. Το εγχώριο παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ που έβαλε λουκέτο το 2009 και οι δικαιούχοι μέχρι το 2030 θα έχουν εισπράξει ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών που δικαιούνταν και το υπόλοιπο θα το διεκδικούσαν (πιθανότατα οι κληρονόμοι τους ή ακόμη και οι... κληρονόμοι των κληρονόμων τους) από το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΣΠΙΣ υπολογίζονται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 15 εκατ. έχουν ήδη δοθεί στους δικαιούχους και τα υπόλοιπα 35 θα διανεμηθούν σε βάθος χρόνου (αρκετών ή και πολλών ετών), με τη ρευστοποίηση των ακινήτων της και όποιων άλλων περιουσιακών της στοιχείων. Στον επίσημο πίνακα των δικαιούχων αναγράφεται ένα ποσό της τάξεως των 295 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν και ασφαλισμένοι που έχουν προσφύγει δικαστικά, ζητώντας να ενταχθούν και αυτοί στον πίνακα των δικαιούχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μιλάμε για άλλα 200 εκατ. ευρώ, που ζητείται δικαστικά να ενταχθούν, πλην όμως κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι από αυτά θα τα καταφέρουν τελικά μόλις γύρω στα 50-55 εκατ. ευρώ. Άρα λοιπόν οι συνολικές οφειλές πιθανόν να κυμανθούν γύρω στα 340-350 εκατ. ευρώ. (Πηγή).

2. Το σκάνδαλο των “δομημένων ομολόγων” : Στις 22 Φεβρουαρίου 2007 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε ομόλογο 12ετούς διάρκειας αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ με ανάδοχο την αμερικανική JP Morgan. Από αυτή πέρασε στο αμοιβαίο κεφάλαιο NPI, στη γερμανική Hypovereinsbank, η οποία το μεταπούλησε στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, από την οποία τελικά πωλήθηκε σε 4 ασφαλιστικά ταμεία. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι για την πώληση των 20 ομολόγων εκτελέστηκαν περισσότερες από 300 συναλλαγές, αυξάνοντας το συνολικό τζίρο από τα 180 εκατομμύρια στα 2,5 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Η εξόφληση του προστίμου ακόμη εκκρεμεί. (Πηγή)

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Κατακλυσμός απευθείας αναθέσεων στις Δημόσιες Συμβάσεις

«Πάρτι» κάνουν οι απευθείας αναθέσεις στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων. Αποτελούν μακράν την πλειονότητα, είτε αφορούν σε προμήθειες και υπηρεσίες είτε στην εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), για το διάστημα 1/1/2020 έως 30/4/2021, επί συνολικού αριθμού 269.900 δημόσιων συμβάσεων, οι 164.040 έγιναν με απευθείας ανάθεση, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 60,77%!

Εκ των 164.040 συμβάσεων με απευθείας ανάθεση, οι 154.780 έγιναν για την κάλυψη πάγιων αναγκών ή την κατασκευή έργων βάσει του άρθρου 118 του ν. 4412/2016 και οι υπόλοιπες 9.260 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω Covid-19. Επισημαίνεται ότι οι απευθείας αναθέσεις Covid-19 πρωτοεμφανίζονται στο ΚΗΜΔΗΣ τον Ιούλιο του 2020.

Το συνολικό ύψος των δημόσιων συμβάσεων διαμορφώνεται κατά το εξεταζόμενο διάστημα στα 10,941 δισ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί κατ' αντιστοιχία χρονικού διαστήματος 16 μηνών από το 2010 και μετά, καθώς λόγω των μνημονίων, τα προηγούμενα χρόνια οι δημόσιες συμβάσεις περιορίστηκαν σε αισθητό βαθμό.

Επί του συνολικού ποσού των 10,941 δισ. ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί στις συμβάσεις με απευθείας ανάθεση ανέρχεται στο 1,894 δισ. ευρώ, ποσοστό 17,31%. Αιτία, τα όρια που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό των έργων για τα οποία μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση.

Σχετικά με την κατανομή του 1,894 δισ. ευρώ των απευθείας αναθέσεων, το 1,638 δισ. ευρώ αφορά κλασικές συμβάσεις (άρθρο 118) και τα 246,1 εκατ. ευρώ τις απευθείας αναθέσεις Covid-19.

Το μέσο ύψος των συμβάσεων με απευθείας ανάθεση ανέρχεται στις 11.546 ευρώ.

Πού οφείλεται

Ο υπέρογκος αριθμός των απευθείας αναθέσεων, από μόνος του, δεν τεκμηριώνει ότι υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες στη χρήση του δημόσιου χρήματος.

Εκ των πραγμάτων, όμως, το μέγεθος αυτό δημιουργεί προβληματισμό. Τυπικά δικαιολογείται από το νομικό πλαίσιο που επέτρεπε στις 3.500 και πλέον αναθέτοντες φορείς την υπογραφή δημοσίων συμβάσεων με απευθείας ανάθεση για ποσά έως 20.000 ευρώ.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι αναθέτοντας φορείς, είτε για λόγους συντομίας, είτε για άλλους, ευνόητους λόγους, «σπάνε» τις συμβάσεις για να μην υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, ώστε να τις μετατρέπουν σε «απευθείας ανάθεση».

Τα νέα όρια για τις απευθείας αναθέσεις

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη ισχύος από τις 9 Μαρτίου 2021 του νέου νόμου 4782/2021, τα ποσά για τις απ ευθείας αναθέσεις αυξάνονται κατά 50% για τις συμβάσεις αγαθών, υπηρεσιών και μελετών και κατά 200% για τα έργα.

Ειδικότερα, το ανώτατο όριο για μια απευθείας ανάθεση διαμορφώνεται στις 30.000 ευρώ, όταν πρόκειται για συμβάσεις προμηθειών υπηρεσιών και μελετών (από 20.000 ευρώ που ίσχυε με το νόμο 4412/2016) και στις 60.000 ευρώ για έργα (από 20.000 ευρώ που ήταν πριν).

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Το καφενείο «Η Ελλάς»

Το καφενείο «Η Ελλάς»
Του Μανόλη Ντουντουνάκη


Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δυο χρόνια τώρα, ασκεί άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική, με ακροδεξιά ατζέντα. Επιτίθεται σκαιότατα στα όποια εργατικά, συνδικαλιστικά, συνταξιοδοτικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα έχουν απομείνει στους πολίτες και «βάζει πλάτη» στις διεκδικήσεις της αστικής τάξης, κα του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων αλλα και κάθε έννοιας δημόσιου αγαθού, υπηρεσιών κλπ. Αν κάποιος καλοπροαίρετα και ίσως με μια δόση υπερβολής χαρακτήριζε στο παρελθόν τον κ. Τσιπρα ως «ερασιτέχνη ψεύτη», σίγουρα πολύ πιο εύκολα μπορεί να χαρακτηρίσει σήμερα τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως «επαγγελματία διαστρεβλωτή της πραγματικότητας». Με την πλήρη στήριξη της ΕΕ και του διεθνούς κεφαλαίου έχει αφήσει την αγορά να «αυτορυθμίζεται», με τον αυτόματο πιλότο, χωρίς στρατηγικο σχέδιο, στόχους και όραμα.

Η χώρα από το 2022 και για πολλά χρόνια θα μπει ξανά στον «κορσέ» των μνημονίων και των πρωτογενών πλεονασμάτων, με όχημα την «Ελλάδα 2.0». Πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι, ενώ η φτώχεια και η εξαθλίωση θα επεκτείνεται. Στυλοβάτης στην όλη προσπάθεια η Ελληνική Αστυνομία, «μακρύ χέρι» του κράτους διαχρονικά, ιδιαίτερα με ακροδεξιές κυβερνήσεις. Στην εξωτερική πολιτική ο ρόλος των ΗΠΑ θυμίζει εποχές του 1950, ενώ η αδυναμία και η απροθυμία της κυβέρνησης να υποστηρίξει σθεναρά τις ελληνικές θέσεις και συμφέροντα έναντι κυρίως της Τουρκίας και των απαιτήσεων της, αλλά και έναντι της Γερμανίας στην ΕΕ, που έχει αλλα συμφέροντα από εμάς, είναι εμφανέστατη. «Μικροί» και «κοντόθωροι» πολιτικοί ηγέτες αποδέχονται ουσιαστικά την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των θεμάτων που θέτει η Τουρκία για διαπραγμάτευση σε μελλοντικό χρόνο, υποθηκεύοντας την. Η αστική τάξη της χώρας, με τον κύριο πολιτικό εκφραστή της στην εξουσία, έχει ουσιαστικά αποδεχτεί το «δίκαιο του ισχυρότερου» που προωθεί η Τουρκία, και απλά αναβάλλει, την όποια διαπραγμάτευση – ήττα.

«Πιστοποιημένοι ιδιώτες»: Για τις απαξιωτικές δηλώσεις Χατζηδάκη, με αφορμή την προσφυγή ΑΔΕΔΥ και δύο Ομοσπονδιών στο ΣτΕ

«Πιστοποιημένοι ιδιώτες»: Για τις απαξιωτικές δηλώσεις Χατζηδάκη, με αφορμή την προσφυγή ΑΔΕΔΥ και δύο Ομοσπονδιών στο ΣτΕ


Ο Υπουργός της κατάργησης του 8ώρου και της επιστροφής των εργασιακών σχέσεων στον Μεσαίωνα, ο κ. Χατζηδάκης, προκαλεί για μία ακόμα φορά. Με αφορμή την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ και 2 Ομοσπονδιών στο ΣτΕ, προέβη σε απαξιωτικές δηλώσεις αναφέροντας ότι πρόκειται «περί παρωχημένων καταδικασμένων συνδικαλιστικών λογικών των δεκαετών του ’80 και 90».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τις προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και επισημαίνει τα εξής:

Ο Υπουργός Εργασίας αγνοεί προφανώς ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, τόσο εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ όσο και εκ μέρους των 2 Ομοσπονδιών τις οποίες η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΠΟΠΟΚΠ) ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΘΟΔΟ, ΟΥΤΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ, αλλά αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα. Προφανώς, η δήλωση του κ. Χατζηδάκη, ότι όποιος διεκδικεί στα Δικαστήρια το δίκιο του απαξιώνει τον εαυτό του, αποτελεί δήλωση που δεν απαξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά την ίδια τη δικαιοσύνη, το Συμβούλιο της Επικρατείας και εν τέλει το ίδιο το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει το δικαίωμα κάθε πολίτη να προσφύγει στα δικαστήρια, χωρίς, φυσικά, να εξαιρεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο Υπουργός Εργασίας αγνοεί επίσης ότι η «καινοτόμος» πρόθεσή του να ιδιωτικοποιήσει την κοινωνική ασφάλιση έρχεται σε αντίθεση με την πάγια νομολογία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που απαγορεύει την ανάθεση σε ιδιώτες εξουσιών που ανήκουν στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Μήπως γι’ αυτό φοβάται την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ και των ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ προς το ΣτΕ; Με πάγια νομολογία του το ΣτΕ θεωρεί ότι οι αρμοδιότητες που ανήκουν στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας, πρέπει να ασκούνται από το κράτος και τη δημόσια διοίκηση, η οποία μέσω των εκλογών εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία και όχι από εξωθεσμικούς ιδιώτες που δεν απολαύουν καμίας δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Ιάσονας Αποστολόπουλος: «Το κράτος επιδεικνύει ειλικρίνεια, ανταμοιβή οι αγκαλιές όταν η ζωή νικάει τον θάνατο»

Υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι μας που δεν κυνηγάνε την τελευταία τροποποίηση του ΝΟΚ ή περιμένουν το επόμενο "εξοικονομώ".

Ιάσονας Αποστολόπουλος: «Το κράτος επιδεικνύει ειλικρίνεια, ανταμοιβή οι αγκαλιές όταν η ζωή νικάει τον θάνατο»


Τη δική του απάντηση, στην ακύρωση της πρόσκλησης και παρασημοφόρησής του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδωσε ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους και όλες για τα μηνύματα υποστήριξης. Τα λόγια από τον έξω κόσμο είναι ανάσα δύναμης όταν είμαστε στο καράβι, όπως τώρα.

Εν προκειμένω, αν μη τι άλλο, χαίρομαι που το κράτος μας επιδεικνύει ειλικρίνεια.

Σε μια περίοδο που η διάσωση προσφύγων έχει καταστεί ποινικοποιημένη πράξη με βαριές συνέπειες (δεκάδες καράβια κατασχεμένα και αλληλέγγυοι υπό δίωξη), είναι απόλυτα λογικό ένας διασώστης να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος.

Σε μια περίοδο που τα ευρωπαϊκά κράτη κάνουν ότι μπορούν για να εξαφανίσουν τους μάρτυρες από τα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να εφαρμόζουν ανενόχλητα τις δολοφονικές πρακτικές τους, είναι απόλυτα λογικό η αλληλεγγύη να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα.

Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες, οι ελληνικές αρχές έχουν πετάξει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα του Αιγαίου, εγκαταλείποντας τους ακυβέρνητους μέσα σε πλωτές σκηνές (liferaft).

Η μόνη απάντηση στα συνεχή βίντεο που βγαίνουν, είναι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ανθρώπους που τα δημοσιοποιούν. Όσο η ελληνική πολιτεία διεξάγει πόλεμο ενάντια στους κατατρεγμένους, δεν μπορεί ποτέ να είναι αντικείμενο βράβευσης, πόσο μάλλον το υποκείμενο.

Όσο για εμάς:

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα και οι αγκαλιές στο κατάστρωμα όταν η ζωή νικάει τον θάνατο, όταν η αλληλεγγύη νικάει την βαρβαρότητα. Και αυτά τα κουβαλάμε πάντα μαζί μας.

Αυτά τα παράσημα αξίζουν όλες τις προσπάθειες του κόσμου.

Περήφανος “επιθετικός επικριτής” για πάντα».

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Ένα σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» με στοιχειωμένο θύμα το Δημόσιο

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Ένα σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» με στοιχειωμένο θύμα το Δημόσιο

Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65 μοιάζει με ένα σημερινό «γεφύρι της Άρτας» λόγω των πολλών περιπετειών στην κατασκευή του, που θα άξιζαν ένα σύγχρονο λαϊκό μοιρολόι. Αναβολές, αναστολές, σκανδαλώδεις καθυστερήσεις, συχνά και διακοπές. Και τι δεν έχει αυτή η σύγχρονη εκδοχή, όπου το στοιχειωμένο θύμα είναι ο ελληνικός λαός και το Δημόσιο, που καλείται πάλι να βάλει πλάτη, για να κερδοφορήσουν οι ιδιώτες.

της Μαρίας Απατζίδη

βουλεύτριας Ανατολικής Αττικής 

Πρόκειται για μια ιστορία που κρατάει από το μακρινό 2007 με κυρώσεις και τροποποιήσεις από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Σήμερα, 14 χρόνια μετά, ο αυτοκινητόδρομος εξακολουθεί να είναι ανολοκλήρωτος και η σύνδεση της ανατολικής Ελλάδας με τη δυτική να εκκρεμεί. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ακριβώς τις καθυστερήσεις των εργασιών τις πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια το «στοιχειωμένο» Δημόσιο, καθώς η παραχωρησιούχος εταιρεία διεκδικούσε με επιτυχία αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων Ευρώ εις βάρος του ελληνικού λαού.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η τροποποίηση που συνέβη το 2013, κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης: Το Δημόσιο ανέλαβε την πλήρη χρηματοδότηση του έργου. Αλλά και επιπλέον δεσμεύθηκε να παραχωρήσει το μερίδιό του από τα έσοδα της Ιονίας Οδού στην παραχωρησιούχο εταιρεία του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, για να καλύψει τις δαπάνες για το αναβαλλόμενο τμήμα. Αυτό συνέβη ακριβώς γιατί η παραχωρησιούχος εταιρεία στην Κεντρική Ελλάδα είναι η ίδια με αυτήν της Ιονίας Οδού, για αυτό και μπορούμε να μιλάμε και σε αυτήν την περίπτωση για έναν «εθνικό εργολάβο».