Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ελληνικό: Συνεχίζονται τα παζάρια κυβέρνησης - Λάτση – δημάρχων

Tου Πάνου Τότσικα

Με την δημοσιοποίηση των απαντήσεων των αρμόδιων υπουργών Σκουρλέτη και Τσακαλώτου σε Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατέρρευσαν και οι τελευταίες αυταπάτες: Οι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα νομιμότητας και καλώς υφίσταται η «σύμβαση» μεταξύ Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ που είχε υπογραφεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι, ως αντιπολίτευση, οι σημερινοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Τσίπρας έλεγαν ότι αυτή η σύμβαση ήταν σκανδαλώδης, παράνομη και διάτρητη…
 Στημένες Δημοσκοπήσεις
 Τον περασμένο Νοέμβριο δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση για τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης,  σύμφωνα με την οποία το 84 % των κατοίκων του πρώην Δήμου Ελληνικού τάσσονται υπέρ της «αξιοποίησης» του πρώην αεροδρομίου και το 7 % κατά. Ακόμη, το 88% των κατοίκων της  Αργυρούπολης τάσσονται υπέρ, ενώ το 5%, κατά. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει τι  θεωρούν οι ερωτηθέντες  ως «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου.
Στις  28 Φεβρουαρίου 2016, δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στην (κυβερνητική) Αυγή  δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ (!). Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, το 43% των ερωτηθέντων συμφωνεί και το 17%  «μάλλον συμφωνεί» με την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το 77% των κατοίκων των όμορων δήμων (Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας) δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν το σχέδιο του «επενδυτή» (Όμιλος Λάτση κλπ) για τα έργα που προβλέπεται να γίνουν στο πρώην αεροδρόμιο και την παραλία του Αγίου Κοσμά. 

Τέσσερις χιλιάδες μηχανικοί διαγράφονται ετησίως από το ΤΕΕ

Η μεγάλη φυγή των μηχανικών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το φαινόμενο της διαγραφής τους από τα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και της μετανάστευσης στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης στην οικοδομή και του περιορισμού της δραστηριότητας στα εγχώρια έργα υποδομής


Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) κάθε χρόνο διαγράφονται από το ΤΕΕ περίπου 4.000 μηχανικοί ενώ περίπου 3.000 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Οι εκπρόσωποι των μηχανικών θεωρούν πως το φαινόμενο θα ενταθεί εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού που σύμφωνα με τους επαγγελματίες θα δώσει την χαριστική βολή στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Βασίλη Μπαρδάκη το φαινόμενο της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τους νέους να προγραμματίζουν μαζικά την φυγή τους στο εξωτερικό. Οι κυριότερες χώρες που κατευθύνονται είναι αναπτυγμένες Ευρωπαικές αγορές όπως Γερμανία, Δανία αλλά και η Μέση Ανατολή με κυρίαρχη την περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ο Β. Μπαρδάκης θεωρεί πως οι Έλληνες μηχανικοί είναι εξοικειωμένοι με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα κατασκευών, γεγονός που μπορεί να τους εξασφαλίσει ρόλο υπεργολάβου σε πολλά έργα στην διεθνή αγορά. 

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Το Καρναβάλι της εξέγερσης

ΠηγήΗ ανωνυμία, το μασκάρεμα και η σύνδεση της εορτής με κοινωνικές και πολιτικές διαμαρτυρίες
Ο πίνακας του φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Μπρίγκελ «Η μάχη μεταξύ του Καρναβαλιού και της Σαρακοστής» είναι μια αλληγορία της μάχης ανάμεσα στο Καρναβάλι, τη γιορτή των σωματικών απολαύσεων, και στη Σαρακοστή, τη γιορτή της εγκράτειας, της ευλάβειας και της λογικής

Αστείες εκφράσεις, σκωπτικά τραγούδια και δηκτικά σχόλια, ευφάνταστες παραστάσεις σε πομπές αρμάτων: ωραίες εκφράσεις για την περιγραφή της Αποκριάς μα λίγες για μια τόσο «ανατρεπτική» γιορτή. Με ρίζες στα βάθη των αιώνων και στα άδυτα της ανθρώπινης υπόστασης, το λεγόμενο ξεφάντωμα του Καρναβαλιού προκαλούσε τρόμο στην εξουσία στα χρόνια του σκοτεινού Μεσαίωνα στη Δύση. Η αμφισβήτηση των θεσφάτων αφήνει, όπως είναι φυσικό, τα ίχνη της και σήμερα, πότε με συζητήσεις για απαγορεύσεις παραδοσιακών τραγουδιών του τόπου μας επειδή περιέχουν - άκουσον, άκουσον - βωμολοχίες, πότε σατιρίζοντας με σεξουαλικά υπονοούμενα πολιτικά, εν γένει δημόσια πρόσωπα και κάποτε με το βίαιο ξέσπασμα ομάδων καρναβαλιστών, όπως συνέβαινε όχι πολλά χρόνια πριν στην Πλάκα.

Σφαγή για μια... αρκούδα

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, οι γιορτές στη χαραυγή της νεότερης εποχής για την Ευρώπη είχαν τη σημασία τους - όχι πολύ διαφορετική απ' ό,τι σήμερα. Μέσα Φεβρουαρίου ο κόσμος στις πόλεις και στα χωριά ξεχυνόταν στους δρόμους για να γιορτάσει την αναγέννηση της γης με αφορμή το Καρναβάλι. Ακολουθούσε η Σαρακοστή καθώς οι «τρέλες» προηγούνταν της «κοσμιότητας».

Άφαντο το επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ για επαγγελματίες, από ρήτρες και κριτήρια

Οι εισφορές και οι οφειλές τρέχουν, το Ταμείο Ανεργίας στις καλένδες...

Ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ζήτησαν τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Επίσης ασφαλισμένοι του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) κατήγγειλαν στον Συνήγορο ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της παροχής στους ασφαλισμένους του συγκεκριμένου ταμείου, με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, να μην χορηγούνται παροχές ανεργίας στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, ενώ καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας ήδη από το 2011.

Το 2014, ο Συνήγορος του Πολίτη συνέταξε πόρισμα, το οποίο έστειλε στον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και στους διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), του ΟΑΕΕ, του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και του ΕΤΑΑ. Σε αυτό ο Συνήγορος διατύπωσε αναλυτικές επισημάνσεις σχετικά με τις εισοδηματικές προϋποθέσεις σε συνάρτηση με την ασφαλιστική φύση της παροχής. Περαιτέρω, η ανεξάρτητη αρχή επεσήμανε ότι είναι αντίθετη προς τον νόμο η παράλειψη έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις απονομής του βοηθήματος στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, η διάρκεια και το ποσόν της καταβολής και η διαδικασία απονομής της. Ζήτησε δε να ολοκληρωθεί η διαδικασία γνωμοδότησης που προβλέπεται από την νομοθεσία, με την έκδοση γνώμης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ ώστε να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατόν η σχετική Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση των παροχών στους ασφαλισμένους. Τέλος, δεδομένου ότι η σύγχρονη αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα μεταξύ απασχολήσεων που υπάγονται σε διαφορετικό ασφαλιστικό καθεστώς υπογράμμισε την αναγκαιότητα θέσπισης και εφαρμογής κανόνων διαδοχικής ασφάλισης και για τον κίνδυνο της ανεργίας των ελευθέρων επαγγελματιών.

Τον Φεβρουάριο 2016, ο Συνήγορος έστειλε το πόρισμα εκ νέου στον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τι προτείνει ο Συνήγορος:

Συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με τον Υπουργό ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ, κ. Σπίρτζη

 Στη συνέχεια, ο Υπουργός μας ανέπτυξε τις θέσεις του σε ό,τι αφορά την ¨επόμενη μέρα¨ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προωθούμενα σχέδια νόμου για τα δημόσια έργα και τις μελέτες καθώς και για τις δημόσιες συμβάσεις από τις οποίες προκύπτουν τα ακόλουθα: 1.Περαιτέρω εκχώρηση αρμοδιοτήτων και απαξίωση του ρόλου της Γ.Γ.Υ. με τη δημιουργία νέων φορέων, όπου θα μεταφερθούν σημαντικές αρμοδιότητές της, (σύνταξη κανονισμών και προδιαγραφών, συγκέντρωση και διαπίστωση τιμών της αγοράς, τιμολόγια, μητρώα, εργαστήρια, αδειοδοτήσεις, μηχανισμοί πρόληψης ή αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, λειτουργία ψηφιακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας κλπ.), αφήνοντας μια θολή εικόνα για το μέλλον της Γ.Γ.Υ. 2.Μεταφορά αρμοδιοτήτων της Γ.Γ.Υ. στο Τ.Ε.Ε., όπως το Μητρώο φυσικών προσώπων. Αναφορικά με την μεταφορά των μητρώων στο ΤΕΕ για την οποία έχουμε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας, ο κ. Σπίρτζης επιμένει στη θέση του, όπως την είχε εκφράσει, με επιστολή του προς την Ομοσπονδία ως Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., αναφέροντας επί λέξει: «οι διαδικασίες της Δ15 αρκούνται σε μια γραφειοκρατική διαδικασία υπεύθυνων δηλώσεων και πιστοποιητικών χωρίς έλεγχο, χωρίς διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να γνωρίζει το ελληνικό δημόσιο αν τα στελέχη των εταιρειών είναι πραγματικά στελέχη εταιρειών ή ενοικιαζόμενα πτυχία. Υποκρύπτει τις καθυστερήσεις, τη γραφειοκρατία, την επιλεκτική μεταχείριση αιτήσεων, που για δεκαετίες βιώνουν ως μηχανικοί». Ως Υπουργός, όμως, εδώ και 13 μήνες δεν έκανε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των παθογενειών που καταγγέλλει, αποδεικνύοντας ότι ο αντικειμενικός του σκοπός δεν είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημοσίου προς τους ιδιώτες αλλά η αφαίρεση του αντικειμένου από την Γ.Γ.Υ. 3.Ένταξη και των μηχανικών του Δημοσίου στο Μητρώο φυσικών προσώπων που θα δημιουργηθεί στο Τ.Ε.Ε., γεγονός που θα καθορίζει την υπηρεσιακή και επαγγελματική τους εξέλιξη. Η θέση αυτή βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον υπαλληλικό κώδικα. 4.Σύσταση σώματος επιμετρητών δημοσίων και ιδιωτικών Έργων, που προωθείται με το Σχέδιο Νόμου «Δομές στρατηγικού σχεδιασμού στα τεχνικά έργα, διαδικασίες διαφάνειας και κεντρικού ελέγχου στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων». 5. Επεξεργασία και προώθηση ενός νέου μικρότερου και πιο «ευέλικτου» Οργανισμού, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων. 

Διαμαρτυρία από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λέσβου προς το Δήμαρχο

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου

Μυτιλήνη 26/1/2016

κύριε Δήμαρχε,

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με την ανάθεση της μελέτης,"Σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της πόλης της Μυτιλήνης του Δήμου Λέσβου>>,η οποία πρόσφατα ανατέθηκε με τη διαδικασία της απ' ευθείας ανάθεσης.Γνωρίζετε και από παλαιότερες συναντήσεις μας ,αλλά και από σχετικό έγγραφο που σας έχει κοινοποιηθεί, ότι πάγια θέση του συλλόγου είναι η ανάθεση μελετών, με προκήρυξη ή την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.Θεωρούμε ότι έτσι διασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και εξυπηρετείται η αρχή της διαφάνειας, του ελεύθερου ανταγωνισμού και του δικαιώματος της ισότιμης συμμετοχής. Επομένως δεν δόθηκε αυτό το δικαίωμα και σε ντόπια μελετητικά γραφεία ,ώστε να λάβουν μέρος συνάδελφοι που και καλή γνώση της πόλης και των προβλημάτων της διαθέτουν και ανάλογη εμπειρία.Είναι προφανές ότι είναι γνωστή η κρίση που μαστίζει το κλάδο,με αποτέλεσμα να κλείνουν μελετητικά γραφεία και στο τόπο μας. Η διαμαρτυρία μας σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν ανταγωνιστική προς άλλους κατά τα άλλα άξιους συναδέλφους.
Σας εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για τη διαδικασία της ανάθεσης επειδή πρόκειται για σημαντική μελέτη που αφορά το μέλλον της πόλης και το προβληματισμό μας σχετικά με το κατά πόσον είναι εφικτός ο συντονισμός των μελετητών.Θεωρούμε όμως υποχρέωση να σας κοινοποιήσουμε τις ενστάσεις μας και παράλληλα να συμβάλουμε θετικά στα πλαίσια μιας καλής επικοινωνίας για τα θέματα που αφορούν το τόπο και το κλάδο μας, έστω και μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε.
Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ
Ο πρόεδρος Στρατής Φραντζέσκος

Η γραμματέας
Ελενα Αρτέμη

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Πάρτι εξωτερικών αναθέσεων

Διαφθορά στο Δημόσιο

Μια σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στο Δημόσιο φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.»
Οι υποθέσεις όμως θεσμικής διαφθοράς είναι αυτές που δύσκολα εντοπίζονται, σπάνια καταγγέλλονται και συνήθως δεν διερευνώνται επαρκώς.
Μια από αυτές τις σοβαρές υποθέσεις αναδεικνύει σήμερα, κατ’ αποκλειστικότητα, η «Εφ.Συν.».
Στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης καθώς και στη γενική γραμματεία Διαφθοράς βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό ένα πολυσέλιδο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο αποκαλύπτεται τεκμηριωμένα κατά την τελευταία πενταετία σωρεία παραβάσεων των διοικήσεων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου που εποπτεύεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.
Πρόκειται για τον φορέα που τυπικά διαχειρίζεται 72.000 ακίνητα, από τα οποία το 65% θεωρείται ότι βρίσκεται υπό προβληματικό καθεστώς καθώς πολλά διεκδικούνται από ιδιώτες με πολύχρονες δικαστικές προσφυγές.
◼ Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών, για το ελεγχόμενο διάστημα 2011 έως 30 Ιουνίου 2015, «παρότι η διεύθυνση νομικών υπηρεσιών της ανώνυμης εταιρείας του δημοσίου ήταν στελεχωμένη με ικανό αριθμό δικηγόρων με πάγια αντιμισθία (για το έτος 2015 ήταν 21 άτομα) η εταιρεία προέβη -χωρίς να τεκμηριώνεται ο λόγος- σε 274 συνολικά αναθέσεις εξωδίκου και δικαστικού έργου σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία, τα οποία δεν ανήκουν στο κύριο προσωπικό της εταιρείας».
Δεκαεννιά εξωτερικές αναθέσεις πραγματοποιήθηκαν το 2011, 90 την επόμενη χρονιά, 72 το 2013, 68 το 2014 και 26 το πρώτο εξάμηνο του 2015.
◼ Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, οι αμοιβές που καταβλήθηκαν σε εξωτερικούς δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία για αναθέσεις παροχής νομικών υπηρεσιών ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 3.776.027,33 €.
Σημειωτέον μάλιστα ότι, όπως προέκυψε κατά τον έλεγχο, ο αριθμός των αναθέσεων στην πραγματικότητα ήταν μεγαλύτερος, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε.

Το «παράδοξο»

Κάλεσμα σε συλλογικότητες για συντονισμό του αγώνα στις εκποιήσεις του λιμανιού του Πειραιά, του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού - Παραλίας Αγ. Κοσμά και της Χερσονήσου της Βουλιαγμένης

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 6μμ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ  ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΟΥ πρ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΑΣ  ΑΓ. ΚΟΣΜΑ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Οι εξελίξεις και στο μέτωπο της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι ραγδαίες. Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν όσο γίνεται γρηγορότερα να κλείσουν τις τρεις μεγάλες εκποιήσεις-φιλέτα  στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού (Λιμάνι Πειραιά, πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού - παραλία Αγίου Κοσμά και χερσόνησο Βουλιαγμένης).
Στην πολιτική των εκποιήσεων αντιδρούν έντονα φορείς και κινήσεις πολιτών  από όλο το παραλιακό μέτωπο γιατί κατανοούν   ότι εάν πραγματοποιηθούν, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον του Σαρωνικού, τα ιστορικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους,  όσο στην εθνική αλλά και την τοπική οικονομία των παράκτιων δήμων.
Για τους  λόγους  αυτούς  κρίνουμε ότι είναι ανάγκη να συντονίσουμε τους αγώνες μας προκειμένου να αποτρέψουμε όχι μόνο τις προαναφερόμενες εκποιήσεις, αλλά και κάθε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των αγώνων καλούμε σε ανοιχτή  συνάντηση τις  συλλογικότητες που είναι αντίθετες με τις εκποιήσεις, προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού ενωτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις  
Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στο χώρο του   ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α, στο πρ. Δυτικό Αεροδρόμιο

*ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
*ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ    ΕΛΛΗΝΙΚΟ
*ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Για επικοινωνία:  6937450241-6937131389-6979145366-6977990887


Υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

Απάντηση του Υπουργείου σε άνεργο συνάδελφο. Διαχρονική αναλγησία και διατήρηση της απαράδεκτης χρέωσης με υποχρεωτικές εισφορές ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. H "η αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων" απλά συνεχίζει και διατηρεί το εξοντωτικό αυτό καθεστώς.
                                                                       

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14)
ΤΜΗΜΑ : Α΄

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας : 10110 - Αθήνα
Πληροφορίες : Ε. Ράπτη
Τηλέφωνο : 210 - 3368109

FAX : 210 - 3368116


Αθήνα,      7 / 3 / 2016


Αριθ. Πρωτ. : Φ.10043 / 5998 / 185



ΠΡΟΣ : 

              
Email


ΘΕΜΑ : «Υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ»

            Απαντώντας στην από 8/2/2016 νεότερη αναφορά σας και σε συνέχεια του αριθ. Φ.10043/56947/1320/8-2-2016 εγγράφου μας, σχετικά με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

            Η υπαγωγή στην κοινωνική ασφάλιση γίνεται βάσει των καταστατικών διατάξεων κάθε ασφαλιστικού οργανισμού, σε συνδυασμό με τη γενική διάταξη του άρθρου 39 του ν.2084/1992, όπως ισχύει, που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση των από 1/1/1993 ασφαλισμένων σε έναν μόνο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι, ανάλογα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, υπάγονται σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται από τις καταστατικές διατάξεις κάθε φορέα και τις σχετικές γενικές διατάξεις.

            Στην περίπτωση του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, βάσει των καταστατικών διατάξεων του Τομέα η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τα μέλη του ΤΕΕ (ασφάλιση ιδιότητας), χωρίς να εξετάζεται, σε αντίθεση με τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, εάν υπάρχει άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Συνεπώς, στην περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ η μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ανεργίας δεν συνεπάγεται τη διακοπή της ασφάλισης και την μη υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Η ασφαλιστική σχέση διακόπτεται μόνο με τη διαγραφή των ασφαλισμένων από το ΤΕΕ.

            Ως προς το ύψος των καταβαλλομένων ασφαλιστικών εισφορών, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει με το προγενέστερο έγγραφό μας, στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος εξετάζεται η αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων.

          Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης


                                                                                           Ε. Σακελλαρίου

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:

Θεωρήθηκε για την ακρίβεια

Ο προϊστάμενος της γραμματείας
 
Δ/νση Κ.Α.Α.Α. (Δ14) – Τμήμα Α΄ (3)


Workshop «Διαδρομές του μοντερνισμού στην Αττική»




Workshop «Διαδρομές της αρχιτεκτονικής, από τις απαρχές της εμφάνισης του μοντερνισμού μέχρι σήμερα, στην Αττική»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ διοργανώνει και σας καλεί σε Workshop με θέμα:
«Διαδρομές της αρχιτεκτονικής, από τις απαρχές της εμφάνισης του μοντερνισμού μέχρι σήμερα, στην Αττική»

Το Workshop απευθύνεται σε νέους κυρίως συναδέλφους, διπλωματούχους αρχιτέκτονες και φοιτητές της αρχιτεκτονικής.

Στο Workshop θα διερευνηθούν οι διαδρομές (με τη μεταφορική έννοια της λέξης) της σύγχρονης αρχιτεκτονικής μέσα από τις συμπληγάδες των παραμέτρων (κοινωνικών, ιστορικών, τεχνολογικών, πολεοδομικών, θεσμικών, οικονομικών, την επίδραση των διεθνών αρχιτεκτονικών ρευμάτων κλπ) που καθορίζουν και επηρεάζουν το αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι σε όλες του τις εκφάνσεις, από την εισαγωγή του οπλισμένου σκυροδέματος στην κατασκευή.

Το Workshop θα γίνει σε δύο φάσεις, η πρώτη θα ξεκινήσει στις 18 Μαρτίου 2016 και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις (4) εβδομάδες, η δεύτερη θα αρχίσει στις 18 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι 27 Μαΐου. 

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν μέχρι την Πέμπτη 17 Μαρτίου.

Συνημμένα θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και την αίτηση συμμετοχής.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Το υπερ-ΤΑΙΠΕΔ, Δούρειος Ίππος της Κατοχής


Ακόμη και η ονομασία είναι ψευδεπίγραφος, αφού δεν πρόκειται για ιδιωτική, αλλά δημόσια περιουσία

Της Αθανασίας Φωτιάδη* από εδώ

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με τις δανειακές συμβάσεις και τους μνημονιακούς Νόμους που τοποθέτησαν την πατρίδα μας στη σανίδα του Προκρούστη. Το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε με τον Νόμο 3986/1-7-2011 για τα Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και τροποποιήθηκε με την 3η Δανειακή Σύμβαση που σύναψε η Κυβέρνηση Τσίπρα με τους Δανειστές ξεπουλώντας τον αντιμνημονιακό αγώνα. Σύμφωνα με την απαρέγκλιτη τακτική όλων των προηγούμενων μνημονίων, εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, με τον Μνημονιακό Νόμο 4336/14-8-2015 περί Συνταξιοδοτικών διατάξεων-κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής ενίσχυσης από τον ΕΜΣ και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης και υπέγραψε την πλέον επαχθή δανειακή σύμβαση από όλες τις προηγούμενες.

Όπως και στις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις και μνημόνια, έτσι και στην πρόσφατη, η θέση της Ελλάδας χειροτέρεψε, ενώ των δανειστών αναβαθμίζεται, αφού επιχειρούν πάντα να προβλέπουν και να σφραγίζουν κάθε παράθυρο διαφυγής που τυχόν άφησαν ανοιχτό. Αυτό συνέβη και με την περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ. Στην 1η Δανειακή Σύμβαση της 8-Μαϊου-2010 στο άρθρο 4 και στις παραγράφους 1 και 2 υπήρχε συνολική δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, στη συνέχεια με τον Ιδρυτικό Νόμο του 3986/2011 έγινε η σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ βάσει του άρθρου 1 υπό μορφή Ανωνύμου Εταιρίας με τη ρητή διατύπωση βάσει του άρθρου 2 ότι το προϊόν αξιοποίησης θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας, και τέλος βάσει της Γ’ Δανειακής Σύμβασης/ 19-8-2005 το ΤΑΙΠΕΔ γίνεται υπέρ-ταμείο, δηλ. περιλαμβάνει το παλιό ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ, τις ΔΕΚΟ, και να δούμε τι άλλο θα μας φορέσουν οι δανειστές, γιατί έχουν τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουν και θα το εξηγήσουμε περαιτέρω. Ο δυσμενέστερος όρος μεταξύ των προηγουμένων που είναι εν ισχύ και μόνο σε αποικιακού τύπου συμφωνίες ή Λεόντειες μπορεί να περιληφθεί, συνίσταται στο εξής νομικό παράδοξο και παράνομο γεγονός, ότι ο ΕΜΣ βάσει του δικαιώματος που του παρέχει το ελληνικό κράτος και το ΤΧΣ δύναται να περιλαμβάνει και άλλους μη συμπεριλαμβανομένους προς ώρας φορείς ώστε να αποπληρωθούν χρέη προς τους δανειστές. Με τον όρο αυτό, ο ΕΜΣ θα μπορεί να αυθαιρετεί και επειδή ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει χαρακτηρισθεί εγκληματική οργάνωση από τον καθηγητή κ. Γ. Κασιμάτη, πράγμα ακριβέστατο, θα μπορεί με αδιαφανείς διαδικασίες ακόμη και να αποβάλει έναν ανταγωνιστή των δανειστών από τη συμμετοχή του στη διαδικασία εκποίησης ενός περιουσιακού στοιχείου, ακόμη και αν διαθέτει καλύτερη προσφορά ή είναι ο πλέον αξιόπιστος. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, πρόκειται για όρο που ξεπερνάει και την πιο καλπάζουσα αποικιοκρατική φαντασία. Μελετώντας τις τρεις Δανειακές Συμβάσεις, τα τρία μνημόνια και φυσικά και τους άλλους ζοφερούς μνημονιακούς Νόμους, όπως ο 4046/2012 που είναι το ΤΑΙΠΕΔ ασφαλιστικών ταμείων, κατά τα φαινόμενα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μπαίνουμε σε καθεστώς ολοκληρωτικής απαλλοτρίωσης της χώρας.

Το «Βήμα», ο Στουρνάρας, η Τράπεζα Αττικής και η θλιβερή παρακμή



Γράφει ο Ceteris Paribus

Σε ανύποπτο χρόνο, όταν… κανείς δεν έβλεπε και δεν άκουγε, ανοίξαμε το πρόβλημα με την Τράπεζα Αττικής (Attica Bank) με ταάρθρα μας. Με το ξέσπασμα της υπόθεσης με το δημοσιογραφικό «κύκλωμα» εκβιασμών, η Τράπεζα Αττικής ήρθε στην επικαιρότητα, αφού ενεπλάκη στην «ύλη» αυτών των εκβιασμών. Στη συνέχεια, είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ περί επικείμενων ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Attica Bank με αντικείμενο το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο και τις κεφαλαιακές της ανάγκες, κατ’ εντολή του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας SSM. Ύστερα απ’ αυτά, «ανακάλυψε» το πρόβλημα και το «Βήμα της Κυριακής» της 6/3/2016. Τα άλλα ΜΜΕ δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμη…

Η εξέλιξη αυτή μας δίνει ένα καλό μέτρο και μια εύγλωττη αφορμή για να μιλήσουμε για τα κίνητρα τόσο των ηχηρών αποκαλύψεων όσο και των εκκωφαντικών αποσιωπήσεων στο χώρο των ΜΜΕ.

Γιατί η Τράπεζα Αττικής ενεπλάκη στο σκάνδαλο των δημοσιογραφικών εκβιασμών;

Γιατί η ΤτΕ έπρεπε να δεχτεί τις εντολές του SSM για έλεγχο στην Attica Bank, και επί σειρά ετών «δεν ήξερε και δεν άκουγε»; Γιατί το «Βήμα»… ανακάλυψε τόσο αργά ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με την Attica Bank και γιατί πολλά μεγάλα ΜΜΕ δεν το έχουν… ανακαλύψει ακόμη και τώρα;

Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα χωρίς να εξετάσουμε τον καταλυτικό ρόλο της διαπλοκής! Μόνο αυτή μπορεί να αποκαλύψει τη βάση των εκβιασμών, των «αποκαλύψεων» και των αποσιωπήσεων! Και σε αυτό το ζήτημα, έχουμε γράψει το πάνθεον των βασικών «διαδρομών» της πολιτικο-επιχειρηματικο-πολιτικής διαπλοκής.

Στηριγμένοι σε όσα ήδη έχουμε πει, θα θέσουμε μερικά ερωτήματα:

Τα 9 «hot spots» της διαπραγμάτευσης


Του Θάνου Τσίρου από τη Ναυτεμπορική
Όταν ακους διαπραγμάτευση ανθρώπινο αίμα μυρίζει. Εκτός του ασφαλιστικού και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών στα 9 προαπαιτούμενα 

Σε μια εξαντλητική διαπραγμάτευση, όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εισόδημα εκατομμυρίων φορολογουμένων, μπαίνει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Για το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στη διάρκειά της αναμένεται να οριστεί, ως είθισται, το χρονοδιάγραμμα των επαφών και η σειρά συζήτησης των θεμάτων.

Από την προεργασία που έχει γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και από τα έγγραφα που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές προκύπτει ότι η συζήτηση θα είναι εξαντλητική και θα φτάσει σε επίπεδο… υποσημείωσης στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Κάτω από τα βασικά κεφάλαια -δημοσιονομικό κενό, ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων- κρύβονται σειρά υποενοτήτων που όμως επηρεάζουν άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων φορολογουμένων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου υπήρξε ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών για πλήθος θεμάτων: από τη θέσπιση αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να «απορροφηθούν» πιθανές μειώσεις εσόδων λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, μέχρι για τα ισοδύναμα προκειμένου να μην επανέλθει το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία.

Ο κατάλογος είναι εξαιρετικά μακρύς: νέος τρόπος υπολογισμού των προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία. Αλλαγές στον νόμο Δένδια με θέσπιση φορολογικών κινήτρων. Λεπτομερής αποτύπωση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες (εσωτερικό έγγραφο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εκπίπτουν όλες οι δαπάνες από το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό των εισφορών). Αμεση ανάρτηση του καταλόγου με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα πωλούνται από τα φαρμακεία. Πλαφόν στις ιατρικές επισκέψεις και στις διαγνωστικές εξετάσεις κ.λπ. Στον μακρύ κατάλογο των θεμάτων, επί των οποίων θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Συλλαλητήριο Τετάρτη 9/3/16, 15:00 Σύνταγμα, προσυγκέντρωση 14:30 στο νέο κτίριο ΤΣΜΕΔΕ


Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εργατικών και επιστημονικών φορέων ενάντια στο σχέδιο για το ασφαλιστικό, την Τετάρτη 09/03/2016 στις 15:00 στο Σύνταγμα.

Προσυγκέντρωση στις 14:30 στο νέο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ, Π.Π.Γερμανού 3-5, πλατεία Κλαυθμώνος


ΤΕΕ: Όλοι στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 9/3 – Προσυγκέντρωση μηχανικών νέο κτήριο ΤΣΜΕΔΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο τεχνικός κόσμος της χώρας, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και το σύνολο σχε- δόν των συνδικαλιστικών φορέων της χώρας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αυτήν την εβδομάδα. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 9 Μαρτίου οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ διοργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιήσει στις 3 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ανοίγει νέο κύκλο κινητοποιήσεων του συνόλου του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής.

Ο τεχνικός κόσμος της χώρας την Τετάρτη κάνει προσυγκέντρωση στις 14:30, έξω από το νέο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

8 Μάρτη: Για «ψωμί και τριαντάφυλλα»... με γροθιές και κάνες


Από το Ουόρτσεστερ μέχρι το Αγρίνιο: Η πεισμωμένη πορεία της γυναικείας χειραφέτησης


8μαρτη2
Γρηγόρης Τραγγανίδας - Kοινωνία + Κινήματα - 08/03/2016 Πηγή
«(…) Οποιος σκαμπάζει λίγο από ιστορία, ξέρει καλά πως οι μεγάλες κοινωνικές μεταβολές είναι αδύνατες χωρίς το γυναικείο προζύμι. Η κοινωνική πρόοδος μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια σύμφωνα με την κοινωνική θέση του ωραίου φύλου (μαζί και των άσχημων γυναικών)…»*
Μαρξ
Η μοναδική βεβαιότητα για την σημερινή, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι πως πρόκειται για γιορτή της εργατικής τάξης. Δηλαδή, πρόκειται για μέρα τιμής, μνήμης και υπόσχεσης αγωνιστικής εγρήγορσης και ταξικής αλληλεγγύης προς τις γυναίκες που αντιστάθηκαν και πάλεψαν ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και στα «παρελκόμενά» του: Τις πολλαπλές εκφάνσεις αυτής της εκμετάλλευσης όπως εκφράζονται πάνω στην γυναίκα από την παραγωγή, μέχρι την οικογένεια, την μητρότητα, τις σεξουαλικές σχέσεις, την κάθε φορά θέση της, συνολικά, μέσα στις εκμεταλλευτικές κοινωνίες.
Ως προς το τυπικό μέρος της καθιέρωσης, συμφωνούν όλες οι πηγές, σε όλο τον κόσμο, ακόμη… και ο ΟΗΕ: Η Β” Διεθνής Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της μεγάλης επαναστάτριας, Κλάρας Τσέτκιν, την μέρα της 8ης Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας.
Ηταν μια σαφέστατη υπογράμμιση ότι η γυναικεία χειραφέτηση, όχι μόνο περνά μέσα από, αλλά προϋποθέτει, την ταξική απελευθέρωση. “Η, από την ανάποδη, δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα πραγματικής ισότητας σε συνθήκες ταξικής εκμετάλλευσης.
Ως προς το «γιατί» όμως επιλέχθηκε η 8ης Μάρτη, δεν συμφωνούν όλοι.
8μαρτη3
Πρι

Η σιωπή δεν είναι χρυσός (και σύμμεικτα και καύση και επέκταση της Φυλής

Η σιωπή δεν είναι χρυσός
(και σύμμεικτα και καύση και επέκταση της Φυλής - μέρος ΙΙ)
Στις 12/2/2016, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε την κατασκευή στη Φυλή νέας μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων, μονάδας καύσης και μιας χαρτοποιίας, που συνεπάγονται ουσιαστική επέκταση της υπάρχουσας εγκατάστασης του διαβαθμιδικού συνδέσμου ΕΔΣΝΑ. Το σχέδιο αναπτύσσονταν σε επιστολή - πρόταση, προς την κ. Δούρου (περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ), του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Α. Ανδρεόπουλου. Στο σχέδιο αναφέρονταν ότι η μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων βρίσκεται υπό κατασκευή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με αδιάψευστο φωτογραφικό υλικό. Στο σχέδιο, εκτός του ΕΜΠ -για την ακρίβεια, της επιστημονικής ομάδας του κ. Ανδρεόπουλου- φέρονται σαν πιθανοί εταίροι ο δήμος Φυλής, η περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ και δύο εταιρείες. Η χαρτοβιομηχανία ΠΑΚΟ και η εταιρεία WATTAE (πρώην ΕΠΑΝΑ ΑΕ).
Σημειώνουμε ότι η εταιρεία WATT AE (αρχικά σαν ΕΠΑΝΑ ΑΕ) δραστηριοποιούνταν και δραστηριοποιείται σε τμήμα της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) της Φυλής, με απόφαση της ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ (πρόδρομο σχήμα του ΕΔΣΝΑ) και συμφωνία του δήμου Φυλής, από το 2004. Λειτουργεί, από το 2009, μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), που περιελάμβανε ένα κεντρικό μεταλλικό κτήριο και τις αποθήκες του. Το κεντρικό κτήριο κάηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, το καλοκαίρι του 2013, οπότε η δραστηριότητα μεταφέρθηκε στο κτήριο των παλιών αποθηκών. Ενώ στην αρχή υποδέχονταν και συσκευασίες από αστικά απόβλητα (το περιεχόμενο του μπλε κάδου της ΕΕΑΑ ΑΕ), τώρα έχει περιοριστεί στην υποδοχή βιομηχανικών - εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας, τα λεγόμενα ΒΕΑΣ. Η νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων «χτίζεται» πάνω στο κουφάρι του καμένου ΚΔΑΥ.
Τα ερωτήματα
Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, εκτός από τη δημοσιοποίηση του σχεδίου, απευθύνθηκε σε μια σειρά αρμοδίων προσώπων και υπηρεσιών, εστιάζοντας στα εξής τρία κεντρικά ζητήματα:
·       Στο κατά πόσο το συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσεται στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής ή σε κάποιο τοπικό δημοτικό σχέδιο διαχείρισης (ΤΣΔ), που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης.
·       Στο αν υπάρχει οικοδομική άδεια και περιβαλλοντική αδειοδότηση, τουλάχιστον, του νέου κτηρίου που κατασκευάζεται και της δραστηριότητας για την οποία προορίζεται (επεξεργασία σύμμεικτων αποβλήτων).
·       Στο ποια είναι η θέση του δήμου Φυλής, της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, που δεν φέρονται απλά σαν εταίροι στο σχέδιο, αλλά είναι ταυτόχρονα οι διαχειριστές των χώρων στους οποίους πρόκειται να υλοποιηθεί το σχέδιο και ιδιαίτερα αυτού στον οποίο κατασκευάζεται το νέο κτήριο.
Η ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών

Ψήφισμα της συνέλευσης της "Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών »


Πηγή: www.facebook.com

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 
«ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»

Καθημερινά καλωσορίζουμε χιλιάδες ανθρώπους στο λιμάνι του Πειραιά. Ανθρώπους κουρασμένους, φοβισμένους, τσακισμένους, ανθρώπους που κουβαλάν μέσα τους τους πρόσφατα νεκρούς τους. Ανθρώπους που έχουν όμως τη δύναμη να αναζητήσουν έναν ασφαλή τόπο για να ζήσουν.

Απέναντι σε αυτούς του ανθρώπους οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αποφάσισαν να στήσουν έναν ακόμα φράχτη, αυτή τη φορά από πολεμικά πλοία στο Αιγαίο. Κάλεσαν, εκτός από την Frontex, την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ να τους εμποδίσει να προσεγγίσουν την Ευρώπη.

Τοποθετούν πλοία και κανόνια απέναντι σε οικογένειες με στόχο να τις εμποδίσουν να περάσουν το Αιγαίο, καταπατώντας όλες τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που μιλούν για εξασφάλιση ασφαλούς περάσματος σε όσους μεταναστεύουν από εμπόλεμες περιοχές. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα περισσότεροι δολοφονημένοι άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου.

Ο από τα πάνω ολοκληρωτισμός, η στρατιωτικοποίηση και ο εκφασισμός της Ε.Ε. συντελούνται με γοργούς ρυθμούς. Σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Πρωθυπουργοί και Υπουργοί δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες, μιλώντας για αδυναμία υποδοχής αυτών των ανθρώπων, αρπάζοντας την ευκαιρία για να στήσουν ένα εφιαλτικό σκηνικό μόνιμης έκτακτης ανάγκης. 

ΕΜΔΥΔΑΣ: Στάση εργασίας την Τετάρτη 9/3 και προσυγκέντρωση μηχανικών στο νέο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100, 114 75 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282 FAX:210 64.61.296 e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2016
Αρ. Πρωτ. : 4270


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στα πλαίσια των κινητοποιήσεων του κλάδου ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 από 14:00μμ έως τη λήξη του ωραρίου, ώστε τα μέλη της να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εργατικών και επιστημονικών φορέων με αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην πλ. Συντάγματος στις 15:00μμ.

Καλούμε τους συναδέλφους στην προσυγκέντρωση μηχανικών στο νέο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ (οδός Π.Π.Γερμανού 3-5, πλατεία Κλαυθμώνος) στις 14:30μμ.







Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η έμφυλη Λευκή Τρομοκρατία

Η εμφυλη βία ήταν η απάντηση στη χειραφέτηση των γυναικών μέσα από το ΕΑΜικό κίνημα

Η εμφυλη βία ήταν η απάντηση στη χειραφέτηση των γυναικών μέσα από το ΕΑΜικό κίνημα | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ, τ.Δ1
Τα κορίτσια πούταν πρώτα στην Ε.Π.Ο.Ν. / πίνουν φάρμακα, πονάνε / και τον Στάλιν βλαστημάνε / που τις έβγαλε στο δρόμο τον κακόν
Χίτικη εκδοχή του τραγουδιού «Γιούπι-Για» (1945-46)
Eδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια η εμφύλια βία είχε αναχθεί σε κεντρικό ερμηνευτικό ζήτημα της δεκαετίας του ’40. Προκαλώντας έντονες συζητήσεις και υπερακοντίζοντας τα στενά όρια του ακαδημαϊκού διαλόγου, η μελέτη της βίας αναμφίβολα εμπλούτισε τον τρόπο που κατανοούμε όσα συνέβησαν στην πιο δραματική περίοδο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Ωστόσο, οι μεθοδολογικές προϋποθέσεις που τέθηκαν και οι ερευνητικές προτεραιότητες που πρυτάνευσαν, έφεραν μεν στο προσκήνιο διαστάσεις του φαινομένου που είχαν παραγνωριστεί, συσκότισαν όμως άλλες.
Το αξίωμα ότι ο φόνος είναι η απόλυτη μορφή βίας, μετρήσιμη ποσοτικά, οδήγησε στην υποτίμηση άλλων μη ανθρωποκτόνων μορφών βίας, ενώ η τάση για ποσοτικοποίηση υποβίβασε σε δεύτερη μοίρα ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βίας.

Η σιωπή των ιστορικών

Γυναίκες, θύματα της "Λευκής τρομοκρατίας" του 1945-46 | ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ, τ.Δ1
Η ιστοριογραφία έχει ελάχιστα καταπιαστεί με την έμφυλη διάσταση της βίας, ιδιαίτερα δε το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες μελέτες που έχουν αναγάγει τη βία σε ερμηνευτικό κλειδί της Ιστορίας, απουσιάζει οποιαδήποτε σχετική μνεία.