Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον

Ανοικτή επιστολή

Όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον

Έχει γίνει συνείδηση όλων μας πως η ελληνική κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εργάζονται προς την κατεύθυνση της σωτηρίας της χώρας, πόσο μάλλον των κατοίκων της.

Μοιάζουν να εκτελούν ένα σχέδιο τιμωρίας, κατακερματισμού και ισοπέδωσης της κοινωνίας, σπέρνοντας καθημερινά τον τρόμο με τα εκβιαστικά και πλαστά διλήμματά τους, μέσα από τα δελτία των ειδήσεων. Αυτοί κι οι εντεταλμένοι τους προσπαθούν να διχάσουν, να στρέψουν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, στοχοποιώντας και συκοφαντώντας.

Στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς  οικονομικής, ηθικής, πολιτιστικής, που η πολιτική και συνδικαλιστική ελίτ μαζί με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες δημιούργησαν, θυσιάζεται σήμερα κάθε έννοια ορθού λόγου, δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η προπαγάνδα περί σωτηρίας της χώρας δεν μπορεί πια να πείσει κανέναν και ο χρόνος είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας ότι κανένας από τους ισχυρισμούς τους δεν έστεκε. Είμαστε βυθισμένοι σε μια οικονομική κατοχή, όπου η προκλητική και αλαζονική κυβέρνηση ληστεύει τον λαό που την εξέλεξε και αποδίδει στα διεθνή αφεντικά της πακτωλούς χρημάτων. Τα χαλαρά πρόσωπα των τουριστών που πληθαίνουν, ενώ γύρω τους οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται και οι κάτοικοι τρέχουν πανικόβλητοι για την επιβίωση, είναι μια συμβολική αλλά ξεκάθαρη εικόνα αυτής της κατοχής.

Κι όλα αυτά απλά για να συνεχίσει να κερδίζει το γκανγκστερικό καζίνο που λέγεται οικονομία των αγορών.

Αν στο χρηματιστήριο κλάπηκαν οι καταθέσεις των εύπιστων σήμερα επιχειρείται η λεηλασία της μικρής ιδιοκτησίας . Ξέρουμε ποιο είναι το σχέδιο πια και ξέρουμε ποιοι το υλοποιούν.

Ζούμε σε μια μικρή χώρα και ξέρουμε ακόμα πως το πάρτι για μερικούς συνεχίζεται. Αυτό το πάρτι, για λίγους χιλιάδες παρατρεχάμενους θα το σταματήσουμε.

Εμείς λοιπόν και κανείς άλλος θα δώσουμε την απάντηση που τους πρέπει.

Κανείς δεν έχει την δικαιοδοσία να κάνει νόμο τη βαρβαρότητα και να καταστρατηγεί κάθε αξία συλλογικής και κοινωνικής ζωής.

Δεν χρωστάμε Δεν πουλάμε δεν πληρώνουμε.

Είναι η ώρα που ο καθένας πρέπει να σταθεί στο δημόσιο χώρο με τη θέση του και την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται. Όλοι φωνάζουν τόσον καιρό για τα δικά τους συμφέροντα δικαιολογημένα ή μη και σιωπούν ή δυσανασχετούν, όταν φωνάζει μια άλλη κοινωνική ομάδα. Τώρα ήρθε ο καιρός όλοι μαζί να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον.

Ας είναι εδώ το χρονικό σημείο που θα σταθούμε όλοι ακλόνητοι και αποφασισμένοι να τραβήξουμε εμείς το φρένο στην κατηφόρα που μας έχουν φέρει. Όλοι εσείς που φωνάζατε μόνοι σας, είναι χρέος σας να φωνάξουμε όλοι μαζί. Καλούμε όλους να συνταχθούν για μια φορά στην ίδια πλευρά και να πουν :

Δεν πληρώνω τα χαράτσια τους

Δεν χαρίζω το δικαίωμα μου και της οικογένειας μου στη ζωή και την αξιοπρέπεια.

Άνεργοι, υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι που αδυνατούν πια να επιβιώσουν, μαθητές και γονείς που βρέθηκαν στο εικονικό σχολείο, επαγγελματίες που έχασαν την επιχείρησή τους, υπάλληλοι του δημοσίου που έχουν χάσει το μισό τους εισόδημα και τώρα μπαίνουν στην εργασιακή κατάψυξη ή την απόλυση, φοιτητές που αντιστέκονται στον εκπαιδευτικό νόμο, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες και φαρμακοποιοί που κινητοποιήθηκαν ενάντια στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, αγρότες που έκλειναν τις εθνικές οδούς, οι εστιάτορες που εναντιώθηκαν στο 23% Φ.Π.Α kαι όλες οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που πετιούνται στον Καιάδα.

Και όχι μόνον.

Τα σωματεία της ΔΕΗ, να σταθούν συνεπή και να αρνηθούν να κόψουν το ρεύμα σε εκείνους που θα αντισταθούν στην κρατική βία.

Οι νομικοί καλούνται να προασπίσουν το δίκαιο, οι δικαστικοί να τηρήσουν τον όρκο τους και να μην υποταχθούν στις κυβερνητικές προσταγές.

Τα δημόσια πρόσωπα που τόσο καιρό διαπλέκονται με την εξουσία καλούνται κι αυτά να εκτεθούν δημόσια. Πρώτοι και όχι τελευταίοι, να πουν αν θα πληρώσουν.

       Κανείς πλέον δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

       Τώρα είναι η στιγμή της συλλογικής προσπάθειας τώρα είναι η ώρα της ατομικής μας ευθύνης. Η επικίνδυνη και χωρίς νομιμοποίηση κυβέρνηση που μας εμπαίζει καθημερινά με την άθλια προπαγάνδα, τη διαστροφή της πραγματικότητας και τα ψέματα της, η Τρόικα που πληρώνεται υπέρογκα ποσά για να συνταγογραφεί εις βάρος μας κάθε της κοινωνικό πειραματισμό, το μνημόνιο αυτό το νομιμοφανές χαρτί εκποίησης της εθνικής μας κυριαρχίας πρέπει να τελειώσουν εδώ.

Έφεραν την κοινωνία στην καταστροφή και ακόμη αφελώς περιμένουμε να μας σώσουν;

Είναι καιρός να καταλάβουμε πως εμείς είμαστε η λύση και αυτοί το πρόβλημα.

Αρνούμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να πληρώσουμε, αρνούμαστε να υποταχθούμε.

Κλείνουμε τις τηλεοράσεις, απαντάμε στην τρομοκρατία τους και τον κοινωνικό κατακερματισμό με ενότητα, αυτο-oργάνωση και αλληλεγγύη. Η συλλογική αυτή προσπάθεια δεν χαρίζεται σε κανέναν, δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο καπηλείας από κανένα κόμμα, από κανέναν καιροσκόπο.

Ισότητα – Δικαιοσύνη – Αξιοπρέπεια

Λαϊκές Συνελεύσεις Παντού

Άμεση δημοκρατία τώρα.

Λ.Σ. Πλατείας Συντάγματος 21/9/2011

Δήλωση Αντίθεσης στην πληρωμή Αντισυνταγματικής Φορολογίας

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ………………………………………………………………………………………………. (1)
Με το εκκαθαριστικό σημείωμα εισφορών και τέλους επιτηδεύματος Ν 3986/2011 (αρ. δήλωσης …………..) (2) που παρέλαβα, ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ υπάρχει απαίτηση ...................................... (3) ευρώ του Υπουργείου Οικονομικών, από εμένα.
ΕΠΕΙΔΗ η εισφορά του άρθρου 29 του νόμου 3986/2011 αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν
ήδη υπερφορολογηθεί είτε με μεγάλους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα, είτε με την πληρωμή απαράδεκτα υψηλών συντελεστών ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, σε αντίθεση με τα νομικά πρόσωπα που έχουν χαμηλούς αντίστοιχους συντελεστές φόρου εισοδήματος και σχεδόν μηδενική επιβάρυνση από το ΦΠΑ (λόγω του συμψηφισμού ΦΠΑ πωλήσεων-αγορών ) κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας που προβλέπει το άρθρο 4 παρ.5, σε συνδυασμό με το άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος και της αρχής της ίσης μεταχείρισης που προβλέπει το αρθ. 4 παρ. 1 & 2, του Συντάγματος.
ΕΠΕΙΔΗ η παρ. γ της παρ.4 του άρθρου 29 του Ν 3986/2011, στην ουσία μου αποστερεί το δικαίωμα της παροχής έννομης προστασίας, κατά παράβαση του αρθ. 20 παρ 1 του Συντάγματος.
ΕΠΕΙΔΗ η απουσία διαχρονικής πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής και δίκαιη κατανομή των φόρων, έχει αποστερήσει τεράστια ποσά από το Δημόσιο,
με αποτέλεσμα να επιβαρύνομαι άδικα και δυσανάλογα με φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, φόρο μεταβίβασης ακίνητων κλπ.……………………………………………………………………………………………………………………………………………....
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...…..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………(4)

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ

Σας ενημερώνω ότι επειδή, όπως προανέφερα οι διατάξεις του Ν 3986/2011 είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, αρνούμαι να πληρώσω το εκκαθαριστικό σημείωμα εισφορών και τέλους επιτηδεύματος και δεν συναινώ σε οποιοδήποτε διοικητικό μέτρο που σχετίζεται με το προαναφερόμενο εκκαθαριστικό και σε συμψηφισμό με απαιτήσεις που έχω από το Δημόσιο. Με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου, δηλώνω ότι θα προβώ σε οποιαδήποτε αναγκαία ενέργεια (εξώδικη ή δικαστική) κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διαφυλάξω και προασπίσω τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μου.

………………………………..….……….………………………………………………………………………………………………………………...….……….
Ημερομηνία Τόπος Υπογραφή

………………………………..….……….………………………………………………………………………………………………………………...….……….
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΑΦΜ

………………………………..….……….………………………………………………………………………………………………………………...….……….
ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ e-mail


ΟΔΗΓΙΕΣ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κοινός συντονισμός Σωματείων και Ομοσπονδιών Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΙΝΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 20/9/11 στα γραφεία της ΟΛΜΕ στην Αθήνα, σύσκεψη εκπροσώπων των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΕΕΔΙΠ, ΟΕΝΓΕ, ΔΟΕ και του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Συζητήθηκαν οι τρόποι συντονισμού των κινητοποιήσεων και γενικότερα της κοινής δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος το επόμενο διάστημα με στόχο, την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας που διαλύει τα κοινωνικά αγαθά, ξεθεμελιώνει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί σε απολύσεις στο δημόσιο, περικόπτει βάναυσα μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικοποιεί δημόσεις επιχειρήσεις και οργανισμούς και ξεπουλά το δημόσιο πλούτο.

Συμφωνήθηκε να συμβάλλουν όλες οι πλευρές στην παραπέρα διεύρυνση του συντονισμού με ανοικτή πρόσκληση σε όλες τις διοικήσεις των ομοσπονδιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Συμφωνήθηκε επίσης να συντονίσουν τη δράση τους με την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και μαζικών δράσεων αντίστασης αξιοποιώντας όλες τις μορφές (όπως καταλήψεις, συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.ά. που θα προταθούν) με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ένταση και διάρκεια αυτήν την περίοδο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν:
- Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ΠΕΜΠΤΗ 22/9/11 στις 1 μ.μ. στα Προπύλαια αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.
- Στη διαμαρτυρίες για τα νέα χαράτσια – φόρους στο Υπουργείο Οικονομικών (Καραγεώργη Σερβίας,Σύνταγμα), την Πέμπτη 22/9 στις 6.30 μ.μ. και την Κυριακή 25/9 στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Ζητάμε την κήρυξη 48ωρης Απεργίας από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ στις 4 & 5 ή 5 & 6 Οκτώβρη με οργάνωση συλλαλητηρίων την πρώτη ημέρα και συγκεντρώσεων και συνελεύσεων στους χώρους εργασίας τη δεύτερη μέρα, καθώς και άλλων κινηματικών δράσεων, με προοπτική την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στο αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα στον αγώνα για δημόσια δωρεά παιδεία ενάντια στο επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για νέα συνάντηση τη ΔΕΥΤΕΡΑ 26 /9/11 στις 6 μ.μ., καλώντας να πάρουν μέρος όλες οι Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο δρόμο της ενότητας και του συντονισμού η δύναμη της ανατροπής 
Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους της Αττικής, ότι τη Δευτέρα 26/9/11 στις 9:30 πμ στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, στάση μετρό Εθνική Άμυνα) θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής.

Υποδειγματική τεκμηρίωση για την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού

Αυτά ακριβώς θα λέμε όταν έρχονται να εισπράξουν τα χαράτσια της ΔΕΗ.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Φωτογραφίες από την Πανεκπαιδευτική Πορεία 22 Σεπτέμβρη

Στην πορεία συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές από όλοκληρη τη χώρα και πολλοί εκπαιδευτικοί και ΔΥ (παρά την απεργία των ΜΜΜ). Υπήρχε πολύ έντονη παρουσία των ΜΑΤ, αλλά κανένα επεισόδιο. Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των φοιτητών ζήτησαν από τα ΜΑΤ να απομακρυνθούν στο Σύνταγμα όπως και έγινε. Υπήρχε επίσης ισχυρή περιφρούρηση από τους φοιτητές. Λιγότερος κόσμος στη συγκέντρωση ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ μπροστά από το Υπ. Οικονομικών με συμβολικό κάψιμο ειδοποιητηρίων εφορίας. Ακολούθησε Συντονιστικό των Φοιτητικών Καταλήψεων και Συνελεύσεων στο Σύνταγμα. Φωτογραφίες από τα πρακτορεία εδώ. Ραντεβού την Κυριακή το απόγευμα.

Ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο γιώργος μας


Η Σκύρος αντιστέκεται στις μοναστηριακές αιολικές μπίζνες

Η Σκύρος αντιστέκεται στις μοναστηριακές αιολικές μπίζνες- προχωράει η αδειοδότηση των 111 ανεμογεννητριών

Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η  Α Γ Ω Ν Α
Δήμου Σκύρου και των φορέων και συλλόγων της Σκύρου


Αγαπητοί συμπατριώτες,

Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η κοινοπραξία Μονής και ΕΝΤΕΚΑ εντείνει τις προσπάθειες της για να πάρει την τελική άδεια για το καταστροφικό έργο της μετατροπής του Βουνού των Σκυριανών σε μια τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών.
Έτσι, ο αγώνας που όλοι μαζί δίνουμε τα τελευταία 6 χρόνια για την αποτροπή του έργου, εισέρχεται στη πιο κρίσιμη φάση του.
Με τη συνδρομή επιστημόνων και νομικών έχουμε αποδείξει ότι πρόκειται για ένα αντιαναπτυξιακό και περιβαλλοντοκτόνο έργο, σε βάρος των συμφερόντων της Σκύρου και των Σκυριανών και με μοναδικό σκοπό τον εύκολο πλουτισμό επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων ή ξένων, στους οποίους θα καταλήξει η άδεια εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, εφόσον εκδοθεί.
Με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις αποφάσεις όλων των συλλόγων και των φορέων του νησιού υπογραμμίσαμε ότι :
• Η γιγάντια εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι εξόφθαλμα ασύμβατη με το μικρό μέγεθος του νησιού μας. Θα μετατρέψει τη Σκύρο σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας, αλλοιώνοντας για πάντα την φυσιογνωμία και την αισθητική της.
• Η εγκατάσταση σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 θα προκαλέσει μη-αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή, απώλεια σπάνιων ειδών και του φυσικού βιότοπου του σκυριανού αλόγου, σε μια από τις ωραιότερες και εντυπωσιακότερες περιοχές της Σκύρου που αποτελεί τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης όλο και περισσότερων επισκεπτών.
• Η καταστροφή της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας θα προκαλέσει μεγάλη απώλεια εισοδήματος σε δεκάδες σκυριανές οικογένειες που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς.
• Η καταστροφή του φυσικού τοπίου και του ορεινού όγκου του νησιού, αλλά και της σπάνιας βιοποικιλότητας της Σκύρου, σε συνδυασμό με την απωθητική εικόνα μιάς πελώριας βιομηχανικής ζώνης με θεόρατες ανεμογεννήτριες, θα προκαλέσει βαρύτατο πλήγμα στο Τουρισμό. Όπως έγινε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, η μείωση της τουριστικής κίνησης θα επηρεάσει αρνητικά και κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα (οικοδομή, εμπόριο, αξίες της γης), με φυσικό επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας.

Συμπατριώτες,
Το κόστος που καλείται να πληρώσει η σκυριανή κοινωνία είναι πολύ βαρύ!
Και τα «οφέλη» που προπαγανδίζουν οι επενδυτές, είτε είναι χοντροκομμένα ψέματα, είτε σταγόνα στον ωκεανό των απωλειών που θα έχουμε και ως άτομα και ως κοινωνία. π.χ. πως θα τηρήσουν τις όποιες «υποσχέσεις» τους, αφού είναι ήδη γνωστό ότι μόλις λάβουν την άδεια θα σπεύσουν να την πουλήσουν σε ξένες εταιρείες και ξένες τράπεζες ;; Κανείς δεν είναι τόσο αφελής για να πιστέψει ότι οι ξένοι ιδιοκτήτες του έργου και της περιοχής θα δεσμευτούν από τις υποσχέσεις Μονής & ΕΝΤΕΚΑ !
Σε μια δύσκολη εποχή, με την ύφεση και τα μνημόνια να απειλούν ευθέως ακόμη και τις πιο βασικές αξίες της ανθρώπινης ζωής, οφείλουμε να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της σκυριανής κοινωνίας.
Ποιος σκυριανός θα έδινε την έγκριση του σ’ ένα έργο το οποίο ουσιαστικά θα ακυρώσει κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της Σκύρου, κάθε φιλότιμη επενδυτική προσπάθεια των οικογενειών μας και κυρίως των παιδιών μας για ένα καλύτερο μέλλον στο τόπο τους;

Συμπατριώτες,
Έχουμε ακλόνητα επιστημονικά και νομικά επιχειρήματα να παραθέσουμε στις μεγάλες νομικές μάχες που θα δώσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του έργου.
Όμως η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί εδώ στη Σκύρο. Στο τέλος, εδώ θα κριθεί η έκβαση του έργου!
Γιατί κανένας επιχειρηματίας, κανένα δικαστήριο και καμία κυβέρνηση, δεν πρόκειται ποτέ να αγνοήσει την θέληση μιας κοινωνίας, που ενώνεται, κινητοποιείται και αγωνίζεται για να υπάρχει «αύριο» για τους σκυριανούς κι όχι για τα μεγάλα συμφέροντα.
Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ο Δήμος Σκύρου, οι δημοτικές παρατάξεις και όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι του νησιού, στρατευθήκαμε στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία της Σκύρου, πιστεύοντας ακλόνητα, ότι η αποτροπή του έργου είναι εφικτή, εφόσον η σκυριανή κοινωνία το διεκδικήσει ενωμένη και αποφασισμένη.
ΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν κάθε Σκυριανό πατριώτη και κάθε φίλο της Σκύρου να συμμετέχει ενεργά στη μεγάλη κοινή προσπάθεια για την αποτροπή του έργου, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές.
Με ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ είναι βέβαιο ότι …
... αυτό το έργο δεν θα περάσει !

ΣΚΥΡΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ συμμετέχουν :

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η νέα καρμανιόλα...

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία  

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα που σκληραίνουν ακόμα περισσότερο το Μεσοπρόθεσμο
«Ξαναγράφει» το Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση τρεις μόλις μήνες μετά την ψήφιση του. Το αφορολόγητο που μειώθηκε στις 8.000 ευρώ τον Ιούλιο (γι και δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί ποτέ, μειώνεται εκ νέου στις 5.000. Παράλληλα έρχεται τσεκούρι σε συντάξεις, εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011. Η κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη φορά να μην ανακοινώσει τα νέα επαχθή μέτρα δια στόματος κάποιου υπουργού, αλλά επέλεξε την οδό της λακωνικής, γραπτής ανακοίνωσης.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  1. Το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ
  2. Εφαρμόζεται το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο
  3. Μειώνονται κατά 20% το ποσό των συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.
  4. Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και μέχρι αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
  5. Εφαρμόζεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας με στόχο μέχρι το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα
Η μείωση του αφορολόγητου σημαίνει ότι όποιος δηλώνει εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ θα πληρώνει πλέον φόρο. Αυτός θα υπολογίζεται πιθανότατα με συντελεστή 10%, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε 1.000 ευρώ πάνω από τις 5.000 εισοδήματος και μέχρι τις 12.000, θα οφείλεται φόρος 100 ευρώ. Για όσους μέχρι πέρυσι είχαν εισοδήματα άνω του τότε αφορολόγητου (12.000 ευρώ), και εφόσον τα έχουν διατηρήσει ίδια το 2011, η επιβάρυνση θα ανέρχεται στα 700 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, το αφορολόγητο είχε πέσει στις 8.000, με εξαίρεση νέους και συνταξιούχους, μέριμνα που απουσιάζει από τη νέα καθολική μείωση στις 5.000 ευρώ.

Το τσεκούρι στις συντάξεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, θα εφαρμοστεί από 1η Νοεμβρίου ενώ ο ίδιος προανήγγειλε και περικοπή έως 30% στα εφάπαξ που φτάνουν τα 90-100.000 ευρώ στα ελλειμματικά ταμεία. Τόνισε πάντως πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή μισθών και συντάξεων από την κυβέρνηση.

Η περικοπή των συντάξεων κατά  20% σημαίνει ότι:

ΣΜΤ : Δεν Πληρώνουμε τα χαράτσια

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
Είναι πλέον περιττό να απαριθμούμε τα πάσης φύσης «αναγκαία» μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση των ΝΔ και ΛΑΟΣ, μαζί με την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ). Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις περίφημες «αγορές» δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο, οδηγούν την κοινωνική πλειοψηφία, όχι μόνο στην πτώχευση και στη χρεοκοπία, αλλά κυριολεκτικά σε φυσική εξόντωση.
Το ανατριχιαστικό όραμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ «να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο» (!) καθώς και οι δηλώσεις του Βενιζέλου εξαγγέλλοντας τα τελευταία μέτρα στη ΔΕΘ,  πως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι δυο κολασμένοι μήνες και πως «έχουμε πόλεμο», τα λένε όλα... Πράγματι, η πολιτική κυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου περνά πάνω από τις ζωές μας.
Η δική μας έμπρακτη απάντηση πρέπει να είναι μόνο μία:
 ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
Η «έκτακτη εισφορά» που καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής μας.
-    Έκτακτη εισφορά για όλους τους εργαζόμενους με εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω, από το 2010 και για κάθε χρόνο.
-    Τέλος επιτηδεύματος για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Για τους μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως εισοδήματος ακόμα και σε αυτούς με μηδενικό. Δηλαδή για όσους η κυβερνήσεις και η εργοδοσία έχουν βαφτίσει με το έτσι θέλω ως «εξωτερικούς συνεργάτες».
-    Έκτακτη εισφορά σε όλα τα ακίνητα, η οποία με ισοπεδωτικό τρόπο (μέσω ΔΕΗ) θα επιβαρύνει ακόμα παραπάνω τη λαϊκή κατοικία.
Είμαστε εργαζόμενοι και άνεργοι που έχουμε κάθε δικαίωμα να ορίζουμε τις ζωές μας. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, θέλουμε να έχουμε δωρεάν παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες. Σ αυτούς που δεν τους νοιάζει αν θα έχουμε ρεύμα για να μπορούμε να ζήσουμε, αν θα υπάρχουν βιβλία στα σχολεία, αν θα υπάρχει γιατρός στα νοσοκομεία, να τους πούμε ότι δεν θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για να σώσουμε τις τράπεζες. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω για το  χρέος. Όλοι μαζί οργανωμένα και με αλληλεγγύη να αντιταχθούμε έμπρακτα και δυναμικά. Μαζί με όλα τα  σωματεία και τις συλλογικότητες που θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, σε συντονισμό για τη συλλογική άρνηση πληρωμής.
 ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΕ -ΔΝΤ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ –ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Δεν τα φάγαμε μαζί, δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε,  δεν πληρώνουμε.
-  Καλούμε στην συγκέντρωση που διοργανώνεται μαζί με σωματεία και άλλους φορείς την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στις 18:30 έξω από το υπουργείο οικονομικών (ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Καρ. Σερβίας 8) να τους καταθέσουμε μαζικά τα εντάλματα πληρωμής.
-  Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη στις 19:00 στο Σύνταγμα.
-  Για το επόμενο διάστημα και προκειμένου να διευκολυνθεί όποιος συνάδελφος θέλει να έρθει σε επαφή με το σωματείο, τα γραφεία του θα παραμένουν ανοιχτά τις ημέρες Τρίτη – Τετάρτη-Πέμπτη,από τις 18.00 έως τις 20.00.

Ερωτική επιστολή προς το δημόσιο υπάλληλο

Aναδημοσίευση από alterthess
Πολυαγαπημένε μου Δημόσιε Υπάλληλε,

Ξέρω ότι και σήμερα στέκεσαι με αγωνία μπροστά στην οθόνη σου περιμένοντας τα νέα: θα κοπεί ο μισθός σου άλλο 25%; Θα κλείσει η υπηρεσία σου; Θα μεταφερθείς αλλού; Και το κυριότερο, θα είσαι στις 25.000 που θα απολυθούν, ή στις 100.000 που θα βρεθούν στην εφεδρεία;

Φαντάζομαι από τώρα τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στέκεται με ύφος χιλίων καρδιναλίων και να σου λέει: σόρρυ, μάγκα, δεν έχω άλλα λεφτά να σε κρατήσω. Υποψιάζομαι μάλιστα και το αλά Μάνος επιχείρημά του: όταν μια ιδιωτική επιχείρηση δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενούς της, τότε είναι αναγκασμένη να τους απολύσει. Το ίδιο, θα πει, θα κάνει και το Δημόσιο. Ο,τι και να φαντάζεται ο Βενιζέλος όμως, αγαπημένε μου δημόσιε υπάλληλε, ούτε τα σχολεία, ούτε τα νοσοκομεία είναι το μαγαζί του, ούτε και εσύ ο υπάλληλός του, για να τα κλείνει και να σε απολύει κατά βούληση.

Νομίζω όμως, αγαπητέ μου, ότι ακόμα περισσότερο και από τις κυβερνητικές απειλές, σε εξοργίζουν οι φωνές των δημοσιογράφων και όλων αυτών που τόσα χρόνια σου χρεώνουν όλα τα κακά της γης. Εσύ μπορεί να μάζευες σκατά σε ένα νοσοκομείο, αλλά αυτοί λένε ότι όλοι σας κάθεστε πίσω από ένα γραφείο και τα ξύνετε. Εσύ μπορεί να σπούδαζες πέντε χρόνια και μετά να έδωσες ΑΣΕΠ, αλλά αυτοί «ξέρουν» ότι όλους σας σας διόρισε ένας μπάρμπας βουλευτής. Εσύ μπορεί να παίρνεις ένα χιλιάρικο, και αυτό πετσοκομμένο, αλλά αυτοί «αποκαλύπτουν» ότι παίρνεις 16 μισθούς το χρόνο από 3.000, συν τα επιδόματα. Μπορεί στο σχολείο ή το γραφείο που δουλεύεις εσύ να έχουν φύγει οι μισοί τα τελευταία χρόνια και να μην φτάνετε ούτε για τις βασικές δουλειές, αλλά αυτοί θεωρούν αυτονόητο ότι είστε υπεράριθμοι.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Το καθήκον του νεκροθάφτη

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Σταύρου Χριστακόπουλου από το Ποντίκι

thumb

Εν αναμονή των νέων οικονομικών μέτρων, τα οποία θα ανακοινώσει ο Βενιζέλος μετά τη λήξη των τηλεδιασκέψεων με την τρόικα και των κυβερνητικών συνεδριάσεων που θα επισημοποιήσουν τις επιθυμίες των δανειστών, η κοινωνία δεν έχει να περιμένει έλεος. Τι κι αν τα παγκόσμια ΜΜΕ βοούν: «Σταματήστε το έγκλημα που κάνετε στην Ελλάδα»! Ούτε η τρόικα ούτε η κυβέρνηση προτίθενται να βάλουν φρένο...

Τι κι αν ξέρουν ότι όντως πρόκειται για έγκλημα; Κανένας φραγμός. Άλλωστε πλέον όλοι βιάζονται να διαμορφώσουν το νέο τοπίο. Ένα τοπίο όμως που καμιά σχέση δεν έχει με την επίτευξη οποιουδήποτε δημοσιονομικού στόχου. Καμιά σχέση με τη μείωση των ελλειμμάτων, καμιά σχέση με τη μείωση του χρέους. Το μόνο που φαίνεται να προετοιμάζεται είναι «η Ελλάδα μετά την πτώχευση». Τι εννοούμε;

Όπως συνέβη με όλα τα προηγούμενα πακέτα μέτρων, η επερχόμενη μαζική κατάργηση φορέων και οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο δεν σχετίζονται με κανενός είδους αναδιάρθρωση, εξυγίανση ή αναδόμησή του. Με κανενός είδους παραγωγική ανασυγκρότησή του. Επικαλούμενοι ένα... «φθηνό και αποτελεσματικό κράτος, φιλικό προς τον πολίτη», συγχωνεύουν, καταργούν και απολύουν οριζοντίως με μοναδικό κριτήριο τη μείωση του κόστους του Δημοσίου.

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η επέμβαση στο Δημόσιο συνιστά «τομή», «ανασυγκρότηση» ή «εξυγίανση» αν βλέπαμε π.χ. μια... μελέτη σκοπιμότητας, ένα πλάνο ανάπτυξης κάποιων τομέων, μια πρόβλεψη διοχέτευσης εξοικονομούμενων κονδυλίων σε έργα και δράσεις ανάπτυξης. Αν βλέπαμε κονδύλια για την έρευνα και την Παιδεία, όπως κάποτε έκαναν – μέσα στη δική τους καταστροφή – οι Φινλανδοί, με τα θαυμαστά σημερινά αποτελέσματα.

Θα μας έπειθε, ίσως, η κατάργηση μόνο των φορέων που ιδρύθηκαν χωρίς ποτέ να αποκτήσουν αντικείμενο, μόνο για να βολέψουν κομματικούς στρατούς. Και η ενίσχυση αυτών που μπορούν να συμβάλουν σε στρατηγικό ανασχεδιασμό της οικονομίας και του μοντέλου ανάπτυξης.

Κι άλλα πολλά θα είχαν νόημα, αλλά άδικα θα τα επισημάνουμε. Τίποτε απ' αυτά δεν κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Απλώς εκτελεί – στην κυριολεξία – κάθε έννοια δημοσίου αγαθού και συμφέροντος, κάθε έννοια εθνικής οικονομίας υλοποιώντας τις παράλογες δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης για τα 110 δισ. ευρώ της τρόικας.


Φτώχεια για όλους

Όχι ΒΙ.ΠΕ. στη Βόρεια Εύβοια

Υπογραφές συγκεντρώνονται εδώ.
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. αγωνίζεται για να εμποδίσει τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) στους Φούρνους Μαντουδίου, 985 μόλις μέτρα από τον οικισμό του Μαντουδίου, 5,5 χλμ από την παραλία της Αγίας Άννας, 6 χλμ από το Προκόπι, 7 χλμ από το Πήλι, 8 χλμ από τη Στροφυλιά και 15 χλμ από τη Λίμνη.
Η χωροθέτηση στην περιοχή μιας ΒΙ.ΠΕ. σημαίνει πως σε αυτό το χώρο θα μπορούν μελλοντικά να φιλοξενηθούν μονάδες «υψηλής όχλησης» (διυλιστήρια, μονάδες καύσης σκουπιδιών, μονάδες επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων, ραδιενεργά απόβλητα κλπ) με συνοπτικές διαδικασίες αδειοδότησης στις οποίες καθοριστικό ρόλο θα έχει ο ίδιος ο ιδιώτης διαχειριστής της ΒΙ.ΠΕ. Ήδη, η εταιρία που υπέβαλε την αίτηση για ΒΙ.ΠΕ. σχεδιάζει την εγκατάσταση στο χώρο αυτόν 2 γιγάντιων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1160 MW. Αυτό από μόνο του καθιστά το Μαντούδι το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας μετά την Πτολεμαΐδα.
Η εγκατάσταση τέτοιων ρυπογόνων μονάδων στην περιοχή θα καταστρέψει το πανέμορφο φυσικό τοπίο της βόρειας Εύβοιας, υποβαθμίζοντας έτσι τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, την αλιεία, τις οικοδομικές δραστηριότητες και την αξία της γης. Πάνω από όλα, θα πλήξει την υγεία των κατοίκων, όπως έγινε στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές γύρω από άλλες ΒΙ.ΠΕ.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας γνώριζε τα σχέδια για ΒΙ.ΠΕ. από καιρό, αλλά δεν ενημέρωσε τους κατοίκους, αντίθετα επιμελώς τα αποσιωπούσε. Μόλις στις 7 Αυγούστου μάθαμε από το Σύλλογο Kireas.org πως η διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται στην τελική της φάση, προλάβαμε να υποβάλουμε ένσταση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (η οποία είναι παράνομη, αφού παραβιάζει όλα τα πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία και τον τουρισμό), ενώ προκαλέσαμε με την παρέμβαση μας έκτακτη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου και υποβολή ένστασης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ουσιαστικής ενημέρωσης σε όλη τη βόρεια Εύβοια. Απαντάμε στις μεγαλόστομες υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για «πέραν των χιλίων θέσεων εργασίας», εξηγώντας πως η μονάδα φυσικού αερίου, το μόνο έργο που έχει περιγραφεί λεπτομερώς, υπόσχεται 85 μόλις θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 60 αφορούν ειδικευμένο προσωπικό. Αν συνυπολογιστεί η υποβάθμιση του τουρισμού και των υπολοίπων κλάδων, η δραστηριότητα αυτή θα επιδεινώσει αντί να λύσει το πρόβλημα της απασχόλησης στην περιοχή.
Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης με μονάδες μέσης και χαμηλής όχλησης, όπως είναι η εξορυκτική δραστηριότητα που υπήρχε παλιότερα στην περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, τον τουρισμό και τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.
Καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας και όλους όσοι αγαπήσανε αυτό τον πανέμορφο τόπο να βοηθήσουν με συλλογή υπογραφών, με ψηφίσματα διαμαρτυρίας και με διοργάνωση ενημερωτικών συζητήσεων για να εμποδίσουμε αυτό το έγκλημα!
Με την υπογραφή μας, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, το ΥΠΕΚΑ και τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν την επιχειρούμενη καταστροφή της Βορείου Ευβοίας με την δημιουργία ΒΙΠΕ.

Δε Χρωστάμε-Δεν Πουλάμε-Δεν Πληρώνουμε

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, τράπεζες ΕΕ, ΔΝΤ
ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ παιδεία, υγεία, δημόσια περιουσία
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, την κρίση και το χρέος τους
ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ!
Η βάρβαρη και άδικη επιδρομή κυβέρνησης και τρόικας σε βάρος της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τέλος. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν ανακηρυχθεί σε «σωτήρες» του κεφαλαίου, των τραπεζών, των μεγαλοεργοδοτών και εγκληματικοί δήμιοι των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Στον απόλυτο παραλογισμό να δώσουν όσα περισσότερα μπορούν στους τοκογλύφους δανειστές, παίρνουν τα πιο αντιλαϊκά και δυσβάστακτα μέτρα και μας βυθίζουν όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, στην εξαθλίωση και στη φτώχεια.
Το θράσος κυβέρνησης και τρόικας είναι απύθμενο, από την μια μειώνουν τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων, συνεχίζουν τις απεριόριστες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, εκποιούν το δημόσιο συσσωρευμένο πλούτο, επεξεργάζονται σε συμφωνία με την ΝΔ, νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρηματιών, συνεχίζουν να χαρατσώνουν βάναυσα και άδικα την πλειοψηφία της κοινωνίας. Με τα έκτακτα φοροληστρικά κυβερνητικά και τροϊκανά μέτρα στήνεται η μεγαλύτερη ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά προστατεύουν και αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
Δεν θα ανεχθούμε να ληστεύετε τα βιβλία των παιδιών μας. Δεν θα ανεχθούμε να στερείτε στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, το ρεύμα. Δεν θα σας αφήσουμε να μας μετατρέψετε σε ανθρώπους των σπηλαίων. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή με πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά.
Καλούμε τους εργαζόμενους, όλο τον λαό και τους φορείς του μαζικού κινήματος, σε μαζικό ξεσηκωμό ενάντια στις έκτακτες ληστρικές εισφορές, οι οποίες μόνο έκτακτες δεν είναι καθώς το τέλος ακινήτων ισχύει για 2 χρόνια ενώ η έκτακτη εισφορά για 5!!.
Μαζικά και συλλογικά να συγκροτηθούν αντιστάσεις ανυπακοής στα νέα χαράτσια.
Πρώτα απ’ όλα οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, να αντισταθούν συλλογικά και μαζικά στα νέα ληστρικά χαράτσια. Να δημιουργήσουμε ένα πλατύ, μαζικό κίνημα ανυπακοής ενάντια στα χαράτσια, στο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, την κυβέρνηση, την τρόικα.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ!
Η κυβέρνηση χαρατσώνει το λαό για να πληρώσει τους «δανειστές». Ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους των αγορών, στο ΔΝΤ, την ΕΕ και τη κυβέρνηση.
Να επιστρέψουμε στους δρόμους και τις πλατείες, να γιγαντώσουμε τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις, να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, για να ανατρέψουμε, τα χαράτσια και τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε!
Καλούμε κάθε σωματείο και συλλογικότητα, τις φοιτητικές καταλήψεις, τα κινήματα ανυπακοής «δεν πληρώνω», τις λαϊκές συνελεύσεις των πλατειών σε πόλεις και γειτονιές, με συλλογικές αποφάσεις να απορρίψουν τα νέα χαράτσια, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας και να καλύψουν τα μέλη τους στη μη καταβολή τους. Για την ανάπτυξη ενός πολύμορφου απεργιακού μαζικού αγωνιστικού κινήματος με στόχο την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου – κυβέρνησης – ΕΕ-ΔΝΤ.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22/09 6.30 μμ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Καρ. Σερβίας 8)
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/09, 7 μμ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Οι πρόθυμοι του ΤΕΕ...

Αναδημοσιεύουμε από την ηλεκτρονική "ενημέρωση" του ΤΕΕ (αυτή που αντικατέστησε το έντυπο εβδομαδιαίο δελτίο του). Η "ενημέρωση" αυτή (που περισσότερο με προβολή της κυβέρνησης και του προεδρείου του ΤΕΕ μοιάζει), μας ενημερώνει ότι το ΤΕΕ (πρόθυμο όπως πάντα) θα αναλάβει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για τα αυθαίρετα. Το ΤΕΕ δηλαδή μαζί με την κυβέρνηση της τρόικας μετατρέπονται σε συνενόχους και εκμαυλισμένους υπηρέτες της κάθε είδους παράνομης, αντισυνταγματικής και καταστροφικής για τη χώρα νομιμοποίησης αυθαιρεσιών και αυθαιρέτων, πράξεις που (πάντα στο όνομα της "σωτηρίας της χώρας" της οποίας και νομιμοποιούν την καταστροφή) σαν μόνο στόχο έχουν την με κάθε πρόσχημα συγκέντρωση χρήματος για τους κερδοσκόπους επενδυτές "δανειστές" της χώρας.

ΤΟ ΤΕΕ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις αυθαιρέτων
Οι πολεοδομίες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο σύστημα του ΤΕΕ, ώστε να παρακολουθούν την πλήρη εξέλιξη των διαδικασιών αλλά και να διεξάγουν ελέγχους.
Με ρύθμιση που προώθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπεται ότι όλες οι δηλώσεις αυθαιρέτων θα υποβάλλονται απολειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, με βάση διαδικτυακή εφαρμογή πληροφορικής, που αναλαμβάνει να δημιουργήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με χρηματοδότηση από το «πράσινο ταμείο».
Η νέα ρύθμιση έχει στόχο, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, να εξασφαλιστεί η έγκυρη και έγκαιρη διεκπεραίωση των δηλώσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα. Ταυτοχρόνως να ακολουθηθούν κανόνες αποτελεσματικότητας και διαφάνειας.
Παρέχονται στους μηχανικούς νέες δυνατότητες άσκησης του έργου τους, χωρίς καθυστερήσεις, ουρές και ταλαιπωρίες. Παράλληλα διευκολύνονται οι πολεοδομικές υπηρεσίες, παρά τις ελλείψεις προσωπικού και τα λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα που υπάρχουν, να ασκήσουν ουσιαστικά τον ρόλο τους. Οι πολεοδομίες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο σύστημα του ΤΕΕ, ώστε να παρακολουθούν την πλήρη εξέλιξη των διαδικασιών αλλά και να διεξάγουν ελέγχους. Επίσης οι  πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεων τους. Σε πρακτικό επίπεδο όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή (λ.χ. αποδεικτικά, φωτογραφίες, τοπογραφικό, Ε9) και θα υποβάλλονται με συγκεκριμένο και οργανωμένο τρόπο μέσα από την εφαρμογή, που υλοποιεί το ΤΕΕ.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει να συγκεντρωθούν 600 εκ. ευρώ από τα αυθαίρετα εντός του 2011. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι πολύ σύντομη. Συγκεκριμένα θα διαρκέσει δυο μήνες (από 1-10 μέχρι 30-11). Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται ακόμη πιο αναγκαία η ηλεκτρονική εφαρμογή που ετοιμάζει το ΤΕΕ, ώστε σε αυτό το διάστημα να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Το ΤΕΕ σύντομα θα προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις και οδηγίες για την νέα εφαρμογή.

Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα νέα χαράτσια.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι με την πολιτική, που εφαρμόζουν Κυβέρνηση – Τρόικα – ΔΝΤ με την «σιωπηρή» συναίνεση ΝΔ – ΛΑΟΣ, η κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Δεδομένου ότι και οι εργαζόμενοι Μισθωτοί Τεχνικοί, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εργαζόμενου λαού, φυσικό και επόμενο είναι, αντίστοιχα να διαμορφώνεται η κατάσταση και γι’ αυτούς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων μηχανικών, τεχνολόγων κτλ, βιώνει σήμερα το φάσμα της ανεργίας, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί, την απλήρωτη δουλειά, με τους «χρωστούμενους μισθούς», την φορολογική επέλαση μέσω της επιβολής άδικων και δυσβάσταχτων άμεσων και έμμεσων φόρων, τη δυσβάσταχτη αύξηση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων και την παράλληλη αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικών παροχών σε υγεία, πρόνοια, παιδεία κτλ., την απαξίωση της επιστημονικής τους γνώσης.

Σαν να έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση προχωράει σήμερα στην επιβολή σε όλους τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, του κεφαλικού φόρου «επιτηδεύματος», που πιάνει και τους νέους συναδέλφους που μόλις βγήκαν στο επάγγελμα εν μέσω κρίσης, του φόρου «αλληλεγγύης», και σε όποιον έχει και ιδιόκτητη κατοικία, χαράτσι ακίνητης περιουσίας

Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε, ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά. Είναι μόνιμα και έχουν ως στόχο την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι η λαίλαπα των μέτρων παίρνεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, αποτελεί ένα τεράστιο ΨΕΜΑ!

Στο νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου κυβέρνησης – τρόικας, η απάντηση μας πρέπει να είναι: Τέλος οι θυσίες μας για την κρίση, την ευρωζώνη και την ΕΕ.
Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα νέα χαράτσια.

Το ΣΜΤΜ καλεί σε πλατειά συμμετοχή στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής για τα φοροχαράτσια.
Λαϊκή αντεπίθεση για να εμποδιστεί, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής επικίνδυνης κυβέρνησης.
Καλούμε σωματεία, οργανώσεις, συλλόγους, λαϊκές επιτροπές, να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις, για μαζική οργανωμένη άρνηση πληρωμής.

Θεσσαλονίκη
Σεπτέμβριος 2011

Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του φοιτητικού και διδακτικού-ερευνητικού σώματος του υπό κατάργηση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.

9 Σεπτεμβρίου 2011
Ανοιχτή επιστολή του Δημήτρη Κωτσάκη* προς τα μέλη του φοιτητικού και διδακτικού-ερευνητικού σώματος του υπό κατάργηση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.
Έχω μπροστά μου ένα βιβλίο με τίτλο: Ο Νόμος στην Ελληνική Σκέψη, που το έχει γράψει η Jacqeline de Romilly της Γαλλικής Ακαδημίας, και έχει εκδοθεί στην Αθήνα το 1995. Διαβάζω στη σελίδα 143 ότι «ο Δημοσθένης επιμένει στον κίνδυνο που συνιστούν οι κακοί νόμοι», στηρίζοντας τη θέση του στον Σόλωνα: στον λόγο του Κατά Τιμοκράτους, ο Δημοσθένης παραθέτει μια σύγκριση του Σόλωνα ο οποίος λέει ότι «η θέσπιση κακών νόμων είναι ένα έγκλημα ανάλογο με το έγκλημα των κιβδηλοποιών» και, μάλιστα, ότι «είναι μεγαλύτερο το αδίκημα της καταστροφής των νόμων παρά των χρημάτων» καθώς «πολλαί μεν εκ των πόλεων (…) εξ αιτίας τούτων (της καταστροφής των χρημάτων) δεν παθαίνουν τίποτε κακόν, καμία όμως πόλις δεν εσώθη ποτέ έως τώρα μεταχειρισθείσα νόμους κακούς και επιτρέπουσα να καταστρέφονται οι υπάρχοντες».
Και έχω μπροστά μου έναν νόμο με τίτλο: Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων στις 30 Αυγούστου 2011. Θεωρώντας ότι η «θέσπιση» αυτού του «κακού νόμου» είναι ένα «έγκλημα» —αυτή, και με αυτά τα λόγια, είναι η σκέψη μου για το πολιτικό προϊόν που έχω μπροστά μου— και δοκιμαζόμενος από την επίγνωση ότι το «έγκλημα» αυτό δεν επιτελείται μόνο με τη θέσπιση αλλά και με την εφαρμογή του νόμου, οφείλω, πριν πω οτιδήποτε άλλο, να απαντήσω στο ερώτημα ποιό είναι το «αδίκημα της καταστροφής» που συνιστά η νομοθετική αυτή ενέργεια.
Το 1988 τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, «με την ευκαιρία της ένατης εκατονταετηρίδας του παλαιότερου Πανεπιστημίου της Ευρώπης, τέσσερα χρόνια πριν από την οριστική κατάργηση των συνόρων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας» συνέταξαν τη Magna Charta «η οποία εκφράζει την επιθυμία των Πανεπιστημίων, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα και ελεύθερα», με την οποία «διακηρύσσουν προς όλα τα κράτη και στη συνείδηση όλων των εθνών τις θεμελιώδεις αρχές που πρέπει, τώρα και πάντοτε, να στηρίζουν την αποστολή των Πανεπιστημίων». Τρεις θεμελιώδεις αρχές είναι: πρώτον, «τα Πανεπιστήμια είναι αυτόνομα ιδρύματα» στα οποία «η έρευνα και η διδασκαλία πρέπει να είναι ηθικά και πνευματικά ανεξάρτητη από κάθε πολιτειακή αρχή και οικονομική δύναμη»∙ δεύτερον, «η διδασκαλία και η έρευνα στα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι αδιαίρετη»∙ τρίτον, «η ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία είναι θεμελιώδης αρχή της Πανεπιστημιακής ζωής και οι κυβερνήσεις και τα Πανεπιστήμια, στο μέτρο που εξαρτάται από αυτά, πρέπει να εξασφαλίζουν τον σεβασμό αυτής της θεμελιώδους αξίωσης». Ας συνθέσουμε τις τρεις αυτές αρχές σε μια με το όνομα: αυτονομία του Πανεπιστήμιου. Διακρίνοντας την έννοια του «δημόσιου» από την έννοια του «πολιτειακού» στην υπάρχουσα θεσμική πραγματικότητα, βλέπουμε ότι η αρχή της αυτονομίας οδηγεί σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο (public, για να συνεννοούμαστε διεθνώς), που δεν είναι ούτε ιδιωτικό (private) ούτε πολιτειακό (state).
Η θεμελιώδης αρχή του Πανεπιστήμιου, η αυτονομία ως ανεξαρτησία από τις πολιτειακές αρχές και τις οικονομικές δυνάμεις που διασφαλίζει την ελευθερία στη γνώση, την έρευνα και τη διδασκαλία, εγγράφεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό, αφού πρώτα, στην παράγραφο 1, ορίσει ότι «η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες» θέτει, στην παράγραφο 5, ως εγγύηση της ελευθερίας τις δύο μορφές ανεξαρτησίας που ορίζουν την αυτονομία του Πανεπιστήμιου: α) «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση»∙ β) «Τα ιδρύματα αυτά έχουν το δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από το Κράτος». Τα κρίσιμα σημεία είναι η «πληρότητα» της αυτοδιοίκησης (ανεξαρτησία από τις πολιτειακές αρχές) και το «δικαίωμα» της οικονομικής ενίσχυσης από την πολιτεία (ανεξαρτησία από τις οικονομικές δυνάμεις). Η συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας συμπληρώνεται με την παράγραφο 6, κατά την οποία το σύνολο του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων «επιτελεί δημόσιο λειτούργημα», μια διάταξη που αποτελεί συνταγματική εγγύηση της προσωπικής ανεξαρτησίας, χωρίς την οποία η λειτουργική ανεξαρτησία δεν έχει νόημα.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Το τέλος της μυθολογίας της ''Ενωμένης'' Ευρώπης

Αναδημοσιεύουμε άρθρο από το Μέτωπο, του Κώστα  Παπουλή υποψήφιου της συσπείρωσης .
alt    1) Δημοκρατία:
H E.E., ως σύλληψη και κατασκευή, ήταν εξ’ αρχής αντίθετη με την  Δημοκρατία. Η δημιουργία, ενός υπερεθνικού μπλοκ, τελικά στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, η κατάργηση των εθνικών κοινοβουλίων και της οικονομικής κυριαρχίας των κρατών, δολοφόνησε και την αστική δημοκρατία, όπως την γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Η πορεία προς τον ολοκληρωτισμό, η παράδοση της εξουσίας στις οικονομικές και πολιτικές ελίτ των ισχυρών οικονομιών και στους εκπροσώπους των τραπεζών,  η ανισότητα των εθνών, ήταν το φυσικό επακόλουθο της μεταβίβασης της  εξουσίας,  από το εθνικό πεδίο στο «υπερεθνικό».
 
 «Αν σήμερα, ο ελληνικός λαός  μπορεί να διαδηλώσει εναντίον ενός νόμου-και να τον ανατρέψει- στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο εθνικό του κοινοβούλιο, αύριο θα πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες,…. κάθε έννοια αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας καταλύεται», προειδοποιούσε ο Κ. Καστοριάδης, σε διάλεξη του στην Αθήνα, από την  δεκαετία του 80. 
Η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η εκχώρηση σχεδόν του συνόλου της οικονομικής κυριαρχίας στο ευρωπαϊκό κέντρο,  μετέτρεψε  το ελληνικό κοινοβούλιο, σε   δημαρχείο, στο οποίο τελικά, αφαιρέθηκαν και οι τελευταίες εξουσίες από την τρόικα. Η μετατροπή της πατρίδας μας σε προτεκτοράτο, ολοκληρώθηκε τον τελευταίο χρόνο . Η  αποκατάσταση –ακόμη και- της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας,  περνάει μέσα από την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας και συνεπακόλουθα και της εθνικής ανεξαρτησίας.
 
H έλλειψη δημοκρατικών αρχών στην Ε.Ε., εξηγεί και το «παράδοξο» της άσκησης μιας πιο ακραίας  μονεταριστικής  πολιτικής από αυτή των ΗΠΑ, παρά το γεγονός των ευνοϊκότερων συσχετισμών,  σε εθνικό επίπεδο, εξαιτίας της ύπαρξης ισχυρών συνδικάτων, αριστεράς κ.λπ. 
 
Έτσι, ιδίως στην ζώνη του ευρώ, το θεσμικό-οικονομικό της πλαίσιο,   υποχρεώνει σε αντικειμενικά συντηρητικές μακροοικονομικές πολιτικές, οι οποίες καθιστούν σταδιακά αφόρητη την επιβίωση των εργαζόμενων τάξεων  στην περιφέρεια. Είναι να απορεί κανείς, με τα γυαλιά παραμόρφωσης της πραγματικότητας, που φοράει ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής αριστεράς, ιδίως του Νότου, που υποδουλώνεται από το ευρώ, και που δεν θέλει να κατανοήσει την συντηρητική και νεοφιλελεύθερη φύση, του «κοινού» νομίσματος.    
Το ζήτημα λοιπόν, του ευρώ και της Ε.Ε., δεν είναι ένα «φιλοσοφικό-οικονομικό» ζήτημα. Είναι το κέντρο βάρους, της πολιτικής στάσης κομμάτων και πολιτών. Η στάση του κάθε πολιτικού φορέα απέναντι στο ευρώ και την Ε.Ε., έχει λοιπόν να κάνει με το πόσο είναι αντίθετος,  με την παράδοση της οικονομικής και  της εθνικής κυριαρχίας σε ιμπεριαλιστικά-οικονομικά κέντρα, στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και στην Κ.Ε.Τ, τελικά με την ξένη κατοχή της Ελλάδας. 
 

Σε εθνικό εργολάβο παρέδωσαν την τύχη της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας

Αναρτούμε δήλωση της Δέσποινα Σπανούδη, Περιφερειακού Συμβούλου Στερεάς Ελλάδος και υποψήφιας με τη συσπείρωση.


antistachef.wordpress.com
Χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς προσχήματα, η Περιφερειακή αρχή Στερεάς και η μείζων αντιπολίτευση, εξυπηρέτησαν ιδιωτικά συμφέροντα, ανατρέποντας τη φυσιογνωμία και προδιαγράφοντας το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής.
Σε συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος - στην οποία μεταφέρθηκε το βάρος των σημαντικών αποφάσεων ενώ το περιφερειακό συμβούλιο έχει διακοσμητικό ρόλο- εγκρίθηκε η ίδρυση βιομηχανικής περιοχής από την ΤΕΡΝΑ. Η ΒΙΠΕ βόρειας Εύβοιας, θα φιλοξενεί υπερμεγέθη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1160 MW και θα μπορεί να υποδέχεται μονάδες υψηλής όχλησης και κινδύνου, μέσα σε μια αμιγώς τουριστική και αγροτική περιοχή.
Για την απόφαση αυτή δεν χρειάσθηκε παρά μόνο η αίτηση ενός από τους γνωστούς ομίλους που θησαυρίζουν με το κρατικό χρήμα και επηρεάζουν, αν δεν υπαγορεύουν, τις πολιτικές αποφάσεις.
Δεν χρειάσθηκε να παρουσιάσουν κανένα σχέδιο, καμία μέτρηση, καμία μέθοδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο καθαρό νερό, στο φυσικό περιβάλλον, στη θάλασσα. Δεν χρειάσθηκε να μετρήσουν τις θέσεις απασχόλησης που χάνονται στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα, δεν χρειάσθηκε να συμμορφωθούν με τα χωροταξικά σχέδια που η ίδια η Πολιτεία έχει καθορίσει. Δεν χρειάσθηκε καν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς ότι θα επαναλειτουργήσουν τα ληστεμένα και ανενεργά από χρόνια μεταλλεία του Μαντουδίου.
Οι 100 και πλέον κάτοικοι της περιοχής που ήρθαν δύο φορές μέχρι τη Λαμία μεταφέροντας την αγωνία των συμπολιτών τους, είχαν την ελπίδα οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα άκουγαν τα επιχειρήματα τους. Δυστυχώς διαψεύστηκαν. Με συνοπτικές διαδικασίες και ερήμην της τοπικής κοινωνίας, επικυρώθηκε η προαποφασισμένη αυθαιρεσία με την αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Ωστόσο οι πολίτες δηλώνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα για να προστατέψουν τον τόπο τους. Και είναι βέβαιο ότι τόσο ο όμιλος ΤΕΡΝΑ όσο και οι εντολοδόχοι τους, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες, όπως έγινε στα Βάγια Βοιωτίας, στον Δομοκό Φθιώτιδας, στο ίδιο το Μαντούδι και σε τόσες άλλες περιπτώσεις που οι αντιστάσεις των πολιτών ματαίωσαν τα σχέδια της υποβάθμισης. Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε.

Δέσποινα Σπανούδη, 16/09/2011