Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η Σκύρος αντιστέκεται στις μοναστηριακές αιολικές μπίζνες

Η Σκύρος αντιστέκεται στις μοναστηριακές αιολικές μπίζνες- προχωράει η αδειοδότηση των 111 ανεμογεννητριών

Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η  Α Γ Ω Ν Α
Δήμου Σκύρου και των φορέων και συλλόγων της Σκύρου


Αγαπητοί συμπατριώτες,

Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η κοινοπραξία Μονής και ΕΝΤΕΚΑ εντείνει τις προσπάθειες της για να πάρει την τελική άδεια για το καταστροφικό έργο της μετατροπής του Βουνού των Σκυριανών σε μια τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών.
Έτσι, ο αγώνας που όλοι μαζί δίνουμε τα τελευταία 6 χρόνια για την αποτροπή του έργου, εισέρχεται στη πιο κρίσιμη φάση του.
Με τη συνδρομή επιστημόνων και νομικών έχουμε αποδείξει ότι πρόκειται για ένα αντιαναπτυξιακό και περιβαλλοντοκτόνο έργο, σε βάρος των συμφερόντων της Σκύρου και των Σκυριανών και με μοναδικό σκοπό τον εύκολο πλουτισμό επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων ή ξένων, στους οποίους θα καταλήξει η άδεια εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, εφόσον εκδοθεί.
Με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις αποφάσεις όλων των συλλόγων και των φορέων του νησιού υπογραμμίσαμε ότι :
• Η γιγάντια εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι εξόφθαλμα ασύμβατη με το μικρό μέγεθος του νησιού μας. Θα μετατρέψει τη Σκύρο σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας, αλλοιώνοντας για πάντα την φυσιογνωμία και την αισθητική της.
• Η εγκατάσταση σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 θα προκαλέσει μη-αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή, απώλεια σπάνιων ειδών και του φυσικού βιότοπου του σκυριανού αλόγου, σε μια από τις ωραιότερες και εντυπωσιακότερες περιοχές της Σκύρου που αποτελεί τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης όλο και περισσότερων επισκεπτών.
• Η καταστροφή της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας θα προκαλέσει μεγάλη απώλεια εισοδήματος σε δεκάδες σκυριανές οικογένειες που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς.
• Η καταστροφή του φυσικού τοπίου και του ορεινού όγκου του νησιού, αλλά και της σπάνιας βιοποικιλότητας της Σκύρου, σε συνδυασμό με την απωθητική εικόνα μιάς πελώριας βιομηχανικής ζώνης με θεόρατες ανεμογεννήτριες, θα προκαλέσει βαρύτατο πλήγμα στο Τουρισμό. Όπως έγινε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, η μείωση της τουριστικής κίνησης θα επηρεάσει αρνητικά και κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα (οικοδομή, εμπόριο, αξίες της γης), με φυσικό επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας.

Συμπατριώτες,
Το κόστος που καλείται να πληρώσει η σκυριανή κοινωνία είναι πολύ βαρύ!
Και τα «οφέλη» που προπαγανδίζουν οι επενδυτές, είτε είναι χοντροκομμένα ψέματα, είτε σταγόνα στον ωκεανό των απωλειών που θα έχουμε και ως άτομα και ως κοινωνία. π.χ. πως θα τηρήσουν τις όποιες «υποσχέσεις» τους, αφού είναι ήδη γνωστό ότι μόλις λάβουν την άδεια θα σπεύσουν να την πουλήσουν σε ξένες εταιρείες και ξένες τράπεζες ;; Κανείς δεν είναι τόσο αφελής για να πιστέψει ότι οι ξένοι ιδιοκτήτες του έργου και της περιοχής θα δεσμευτούν από τις υποσχέσεις Μονής & ΕΝΤΕΚΑ !
Σε μια δύσκολη εποχή, με την ύφεση και τα μνημόνια να απειλούν ευθέως ακόμη και τις πιο βασικές αξίες της ανθρώπινης ζωής, οφείλουμε να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της σκυριανής κοινωνίας.
Ποιος σκυριανός θα έδινε την έγκριση του σ’ ένα έργο το οποίο ουσιαστικά θα ακυρώσει κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της Σκύρου, κάθε φιλότιμη επενδυτική προσπάθεια των οικογενειών μας και κυρίως των παιδιών μας για ένα καλύτερο μέλλον στο τόπο τους;

Συμπατριώτες,
Έχουμε ακλόνητα επιστημονικά και νομικά επιχειρήματα να παραθέσουμε στις μεγάλες νομικές μάχες που θα δώσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του έργου.
Όμως η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί εδώ στη Σκύρο. Στο τέλος, εδώ θα κριθεί η έκβαση του έργου!
Γιατί κανένας επιχειρηματίας, κανένα δικαστήριο και καμία κυβέρνηση, δεν πρόκειται ποτέ να αγνοήσει την θέληση μιας κοινωνίας, που ενώνεται, κινητοποιείται και αγωνίζεται για να υπάρχει «αύριο» για τους σκυριανούς κι όχι για τα μεγάλα συμφέροντα.
Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ο Δήμος Σκύρου, οι δημοτικές παρατάξεις και όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι του νησιού, στρατευθήκαμε στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία της Σκύρου, πιστεύοντας ακλόνητα, ότι η αποτροπή του έργου είναι εφικτή, εφόσον η σκυριανή κοινωνία το διεκδικήσει ενωμένη και αποφασισμένη.
ΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν κάθε Σκυριανό πατριώτη και κάθε φίλο της Σκύρου να συμμετέχει ενεργά στη μεγάλη κοινή προσπάθεια για την αποτροπή του έργου, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές.
Με ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ είναι βέβαιο ότι …
... αυτό το έργο δεν θα περάσει !

ΣΚΥΡΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ συμμετέχουν :


Δήμος Σκύρου, Δημοτικές Παρατάξεις (Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία – Δημοκρατική Συσπείρωση Σκυριανών – Σκυριανή Ανανέωση – Λαϊκή Συσπείρωση Σκύρου-Νέες Δυνάμεις), Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκύρου, Αθλητικός Όμιλος Σκύρου, Αθλητικός Σύλλογος «Πυγμή», Αλιευτικός Σύλλογος Σκύρου, Ένωση Επαγγελματιών & Εμπόρων Σκύρου, Ένωση Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου, Ένωση Πολιτών Σκύρου, Εξωραϊστικός Σύλλογος οικ. «Καλικρί», Εξωραϊστικός Σύλλογος οικ. «Αχερούνες», Εξωραϊστικός Σύλλογος οικ. «Πεύκος», Κυνηγετικός Σύλλογος Σκύρου, Μελισσοκομικός Σύλλογος Σκύρου, Μουσείο ΦαλτάΪτς Πολιτιστικός Περιηγητικός Σύλλογος «Αρίων», Πολιτιστικός Σύλλογος «Πελασγοί», Σ.Σ.Ο.Π.Π.Α., Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου, Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων Δημοτικού, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Σκύρου «η Αναφανή», Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομ. Ενδιαφέροντος «Θέαλος», Σύλλογος Σκυριανών Αθήνας, Τοπική Επιτροπή Σκύρου «Ελλ. Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού», Τουριστικός Σύλλογος «Νεοπτόλεμος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέαλος», ΕΣΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου