Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Δάσκαλοι και καθηγητές στο Δημόσιο Σχολείο του Παλέρμο «Giovanni Falcone» : «Το μάθημα εξ αποστάσεως –διαδικτυακό μάθημα- περνά σε δεύτερη μοίρα όταν στα σπίτια των μαθητών μας δεν υπάρχει φαγητό».



Κορονοϊός: Δάσκαλοι και καθηγητές στο Δημόσιο Σχολείο του Παλέρμο[1] «Giovanni Falcone» της συνοικίας Zen 2: «Το μάθημα εξ αποστάσεως –διαδικτυακό μάθημα- περνά σε δεύτερη μοίρα όταν στα σπίτια των μαθητών μας δεν υπάρχει φαγητό».
Αυτό δηλώνουν η Διευθύντρια, οι Δάσκαλοι και οι Καθηγητές του Σχολείου –Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο- «Giovanni Falcone» στη συνοικία Zen 2 του Παλέρμο, και προχώρησαν σε μια κίνηση προσφέροντας πρώτα οι ίδιοι χρήματα για να αγοράσουν τα απαραίτητα για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
«Σε μια πραγματικότητα» λένε « όπως αυτή της συνοικίας Zen 2 όπου πολλοί γονείς τα βγάζουν με δυσκολία πέρα με μεροκάματα στην καθαριότητα, ή με την πώληση φρούτων και λαχανικών σε πάγκους στις γωνιές των δρόμων, ή με άλλες ευκαιριακές δουλειές, η κρίση του κορονοϊού δημιούργησε μια κατάσταση έντονα ανησυχητική. Κανείς δεν μπορεί να βγει από το σπίτι και στο σπίτι δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό του ευρώ εδώ και εβδομάδες». 
Στο Σχολείο «Giovanni Falcone» δεν χτύπησαν μόνο ένα κουδούνι κινδύνου αλλά αποφάσισαν να μπουν οι ίδιοι στο πρόβλημα, να κάνουν κάτι. Η Διευθύντρια Daniela Lo Volpe δήλωσε : «Δεν μπορούσαμε, να προτείνουμε μαθήματα, να διηγηθούμε παραμύθια, όταν τα τραπέζια στο σπίτι είναι άδεια από φαγητό. Το Σχολείο είναι μια κοινότητα. Αυτές τις μέρες άκουσα μάνες απελπισμένες. Ποτέ δεν ακούμπησα με το χέρι τόση φτώχεια. Κοιταχτήκαμε λοιπόν Δάσκαλοι και Καθηγητές στα μάτια και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι. Το ονομάσαμε «Επιδράσεις του κορονοϊού» και στη σελίδα Facebook του Σχολείου γράψαμε: «Το Σχολείο μας αποφάσισε να κατέβει στον αγώνα στήριξης των οικογενειών της συνοικίας μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, καθώς τους λείπουν βασικά προϊόντα διατροφής, και προχωράει στην συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά βασικών ειδών διατροφής. Η διανομή θα γίνει μέσω των Δημόσιων υπηρεσιών της συνοικίας μας. Ευτυχώς το supermarket «Olimpo» της συνοικίας μας προσφέρθηκε να παραλάβει τα voucher των 50 ευρώ και να χαρίσει και επί πλέον ψώνια ίσο με το 5% του voucher».
«Η αρχική ιδέα», λέει η Διευθύντρια, « ήταν να παραδώσουμε εμείς τα τρόφιμα στα σπίτια, αλλά η απαγόρευση της κυκλοφορίας μας σταμάτησε. Το πρώτα δέκα voucher έχουν ήδη παραδοθεί από εμάς στις οικογένειες και στη σελίδα Facebook του Σχολείου μας ήρθαν οι πρώτες φωτογραφίες από τα σπίτια με τα ψώνια. Βλέποντας τις φωτογραφίες που μας έστειλαν οι μαθητές μας, συνεχίζει η Διευθύντρια, συγκινηθήκαμε όλοι. Το Σχολείο μας είναι ένα σπουδαίο σημείο αναφοράς, όχι μόνο σαν τόπος διδασκαλίας , αλλά κάτι παραπάνω. Είμαστε οι πιο κοντινοί στις οικογένειες των μαθητών μας. Οι μανάδες με δάκρυα απευθύνθηκαν σε μας όταν δεν είχαν τίποτε να ταΐσουν τα παιδιά τους, γιατί μας αισθάνονται κοντινούς στα προβλήματά τους. Η συλλογή χρημάτων θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί και στο τραπεζικό λογαριασμό του Σχολείου μπορεί όποιος θέλει να καταθέσει χρήματα με την σημείωση « Για την στήριξη των οικογενειών»».


Σημείωση : Το κείμενο είναι μία σύνθεση από τα κείμενα που δημοσιεύθηκαν στις Ιταλικές εφημερίδες και αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Σχολείου, και μεταφράστηκαν από εμένα.


Φωτογραφίες τη συνοικίας εδώ:Συνοικία Zen 2
Η ιστοσελίδα του Σχολείου εδώ: Scuola "Giovanni Falcone"
Φωτογραφίες του Σχολείου εδώ: Tο Σχολείο




[1] Η συνοικία Zen 2 (Ζώνη βόρειας επέκτασης) του Παλέρμο στη Σικελία (Ιταλία) είναι μια συνοικία υποβαθμισμένη όπου η νεολαία έχει δύο δρόμους να διαλέξει ή αυτόν του Σχολείου και της Ζωής ή αυτόν του δρόμου της παρανομίας και της εγκληματικότητας. Το Σχολείο που φέρει το όνομα του «Giovanni Falcone» Ιταλού δικαστή που πολέμησε την μαφία και δολοφονήθηκε από αυτή το 1992, κάνει μεγάλο αγώνα για να απομακρύνει τα παιδιά από την δεύτερη επιλογή, γι αυτό και έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις, έχει υποστεί βανδαλισμούς, έχει γίνει στόχος εκφοβισμού κ.α.

Τέσσερα λιμάνια στο σφυρί εν μέσω πανδημίας και με την οικονομική κρίση προ των πυλών

Τέσσερα λιμάνια στο σφυρί εν μέσω πανδημίας και με την οικονομική κρίση προ των πυλών

Την ώρα που όλα τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και οι φόβοι για τεράστια ύφεση και οικονομική κρίση είναι έκδηλοι, η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προχωράει κανονικά τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση τεσσάρων περιφερειακών λιμανιών, συγκεκριμένα αυτών, της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και του Βόλου. Οικονομικούς συμβούλους αναζητά το ΤΑΙΠΕΔ με προκήρυξη εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας, δύο εβδομάδων. Ερωτηματικά για το πώς θα αποτιμηθεί η οικονομική αξία των λιμένων, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης.

Συγκεκιρμένα, στις 31 Μαρτίου το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα του την πρόσκληση υποβολής προσφοράς για πρόσληψη Συμβούλου σύνταξης έκθεσης οικονομικού ελέγχου σε σχέση με το έργο αξιοποίησης των 10 Λιμένων. Το έργο αφορά στην ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Βόλου με τη μορφή πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

«Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των λιμανιών, Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Βόλου μέσω πώλησης πλειοψηφικού μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κάθε λιμένα», αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος.



Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου: Πράσινες συνήθειες παλαιότερων εποχών

Στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου: Πράσινες συνήθειες παλαιότερων εποχών

by dasarxeio on 09/04/2020 • ( 0 )

Tα βακούφικα είναι μια «οικολογική» πρακτική με σημερινούς όρους, η οποία ωστόσο μας δείχνει πως η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον διαμεσολαβείται από την κοινωνία

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ

Ησχέση της κοινωνίας µε το φυσικό περιβάλλον στις κοινότητες του προβιοµηχανικού παρελθόντος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι εκτός της οικολογικής διάστασης άπτεται και της διαχείρισης των κοινών. Εάν δεν µπορούµε να µιλήσουµε για κάποια οικολογική συνείδηση, µπορούµε να αναφερθούµε σε µια βιωµατική αειφορία, µια στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον που δεν είναι ληστρική, αλλά διέπεται από θεσµικές πρακτικές τέτοιες που διασφαλίζουν την επιβίωση και την αναπαραγωγή της κοινότητας µέσω της µη εξάντλησης των φυσικών πόρων από τους οποίους εξαρτάται.

Αυτές οι πρακτικές µπορεί να είναι και θρησκευτικού χαρακτήρα, µε τη µορφή του καθαγιασµού ενός σηµαντικού κοινού φυσικού πόρου, ώστε να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη χρήση του, ακόµα και η ιδιοποίησή του. Τέτοιοι πόροι είναι το νερό και τα δάση. Στην περίπτωση του νερού, ιδιαίτερα σε τόπους όπου υπήρχε έλλειψη, ήταν συνήθης πρακτική διασφάλισης της κοινής πρόσβασης ο καθαγιασµός, κατά κανόνα µε την αφιέρωση της πηγής σε έναν άγιο, συνήθως δρακοντοκτόνο.

Πρόκειται για τα γνωστά ως «αγιάσµατα», η αφιέρωση των οποίων, µάλιστα, σε αγίους τούς προσδίδει ακόµα και θαυµατουργές ιδιότητες. Σε τούτο το άρθρο θα αναφερθούµε στην περίπτωση των δέντρων, του δάσους. Πρόκειται για τα καθαγιασµένα µε διάφορους τρόπους µικρά ή µεγάλα δάση, κατά κανόνα αφιερωµένα και αυτά σε κάποιον προστάτη άγιο. Είναι συνήθως γνωστά ως «βακούφικα», αλλά απαντώνται και µε ονοµασίες όπως «κουρί», «αφορισµένο», «κεφαλάρι» κ.λπ. Αυτά τα δάση, πέρα από το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ως πρακτικές της λαϊκής λατρείας και βέβαια από την αισθητική τους αξία, έχουν αξιόλογο ενδιαφέρον από οικολογική αλλά και από τη σκοπιά της διαχείρισης των κοινών.

Τα «βακούφικα» είναι συνήθως δασύλλια ανάντη των οικισµών, τα οποία συγκρατούν τα νερά και προστατεύουν το έδαφος από κατολισθήσεις, ενώ ταυτόχρονα ρυθµίζουν και το µικροκλίµα του τόπου. Ο καθαγιασµός τα καθιστά ιερά και ως εκ τούτου προστατευόµενα.

Η παραβίαση της απαγόρευσης ξύλευσης ή άλλης καταστροφικής παρέµβασης συνεπάγεται υπερφυσικού χαρακτήρα τιµωρίες, σύµφωνα µε τοπικές δοξασίες, οι οποίες ενισχύονται και αναπαράγονται στην τοπική προφορική παράδοση µε συγκεκριµένα παραδείγµατα «ιερόσυλων» που τιµωρήθηκαν από τον άγιο προστάτη. Πρόκειται για πολύ συνειδητή επιλογή της κοινότητας, προκειµένου να προστατεύσει ένα ωφέλιµο δάσος, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν συνδυάζεται µε «αφιερώσεις» ιδιοκτησιών που εφάπτονται του συγκεκριµένου δάσους.

Κάποιες φορές µάλιστα δηµιουργούνται τέτοια ιερά δάση µε την οικειοθελή παραχώρηση ιδιοκτησιών. Είναι µια «οικολογική» πρακτική µε σηµερινούς όρους, η οποία ωστόσο µας δείχνει πως η σχέση του ανθρώπου µε το περιβάλλον διαµεσολαβείται από την κοινωνία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι προέκταση του ήθους που χαρακτηρίζει τις κοινωνικές σχέσεις σε μια κοινότητα. Πίσω από τις πρακτικές αυτές εντοπίζονται το κοινοτικό πνεύµα, η αίσθηση του «κοινού ανήκειν» και η βιωµατική επίγνωση των ορίων των φυσικών πόρων και των αναγκαίων προϋποθέσεων αναπαραγωγής των υλικών και συµβολικών µέσων επιβίωσης του κοινωνικού συνόλου. Στην κοινωνία της νεωτερικότητας η κατάσταση είναι διαφορετική. Τα κοινά όλο και περισσότερο γίνονται λιγότερο κοινά. Και αυτό δεν είναι παρά συνέπεια των νέων ηθών που προτάσσουν το ατοµικό του συλλογικού, το ιδιωτικό του δηµοσίου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ

Εκτιμώμενοι κίνδυνοι από τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στον Λιμένα Πειραιά


ΑΙΤΗΜΑ

ΘΕΜΑ: ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ : Επιστημονική ομάδα Πειραιά για τον εντοπισμό, μελέτη και προτάσεις επίλυσης τοπικών περιβαλλοντικών ζητημάτων 

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 

ΚΟΙΝ: Υπουργείο Προστασίας Πολίτη ,Υπουργείο Υγείας , Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ,ΟΛΠ ,Δήμος Πειραιά ,Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς – Περιφέρεια Αττικής, Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Κύριε υπουργέ, 

Ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι δόθηκε άδεια από τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές προκειμένου να έλθουν στην Ελλάδα, κρουαζιερόπλοια για περιορισμένη ακινησία/προσωρινό παροπλισμό. 

Μετά το πάγωμα της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρας. λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα πλοία αυτά αναζητούν λιμάνι προκειμένου να δέσουν για όσο διάστημα είναι ανενεργά. Το χρονικό διάστημα που θα δέσουν, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις πολλών ειδικών, πιθανόν να είναι μεγαλύτερο του έτους. Ως πολίτες του Πειραιά με κοινωνική ευαισθησία και δράση, σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία κατοίκων της περιοχής της Α κοινότητας Πειραιά, όπου λειτουργούν τα τέρμιναλ κρουαζιέρας Ε11 και Ε12 στα οποία υπάρχει η πιθανότητα ελλιμενισμού των κρουαζιεροπλοίων και τα οποία βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με κατοικίες και σχολεία της περιοχής. Ο ελλιμενισμός αυτός εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων των κατοίκων του Πειραιά και ειδικότερα των παιδιών και των ευπαθών ομάδων.

Οι εκπεμπόμενοι ρύποι από τα κρουαζιερόπλοια όπως τα οξείδια αζώτου, διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5. συντείνουν στην δημιουργία αναπνευστικών προβλημάτων και καρδιαγγειακών συμβάντων, οξειδωτικό στρες του οργανισμού , υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 , άνοια, νόσο του Πάρκινσον εγκεφαλικά επεισόδια , αύξηση των νεοπλασιών αύξηση της νοσηρότητας όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού και μείωση του μέσου προσδόκιμου ζωής κατά 2,2 χρόνια σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία. 

Ήδη στα τέρμιναλ Ε11 και Ε12 βρίσκονται από τις αρχές Μαρτίου ελλιμενισμένα τρία κρουαζιερόπλοια τα οποία έχουν εν ενεργεία τις μηχανές τους νυχθημερόν για να εξυπηρετούν τις ενεργειακές τους ανάγκες καθώς ακόμα διαμένουν σε αυτά πολυμελή πληρώματα. Βρίσκεται επίσης εδώ το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος στο οποίο παραμένουν σε καραντίνα οι 120 θετικοί ναυτικοί στον κορονοϊο ,ενώ επίσης μία με δύο φορές την εβδομάδα ελλιμενίζονται διερχόμενα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς για ανεφοδιασμό παραμένοντας εν όρμω επί ένα 24ωρο.

Με την διαμορφωμένη αυτή συνθήκη η υφιστάμενη ρύπανση για τους κατοίκους είναι ήδη αφόρητη και θα ήταν απάνθρωπο να ελλιμενιστούν επιπλέον έντεκα κρουαζιερόπλοια (όσες δηλαδή και οι αντίστοιχες θέσεις ελλιμενισμού), τα οποία θα ρυπαίνουν ταυτοχρόνως και επ΄ αόριστον την περιοχή σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Δημόσια Υγεία. Ας σημειωθεί δε ότι ακόμα και ενδεχόμενες μεμονωμένες περιπτώσεις εξάρσεων αναπνευστικών/καρδιαγγειακών προβλημάτων περιοίκων από το καυσαέριο. αναπόφευκτα (και εύλογα) συνιστούν επείγοντα περιστατικά για τις ήδη βεβαρυμένες ειδικές πτέρυγες των νοσοκομείων της πόλης.

Σας επισημαίνουμε ότι το καυσαέριο που εκπέμπεται όπως και ο συνεχής θόρυβος των μηχανών αποτελεί πρόβλημα για τους διαμένοντες πλησίον των προβλητών κρουαζιέρας ακόμα και τώρα που λιγότερα πλοία είναι προσδεδεμένα εκεί . Πρέπει δε, να συνυπολογισθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τα πληρώματα των πλοίων εξαιτίας των κλειστών χώρων, της μεγάλης συγκέντρωσης ατόμων σε αυτούς τους χώρους. 

Ως προς το μέγεθος της ρύπανσης που προκαλείται από τα κρουαζιερόπλοια, θέτουμε υπ ΄όψιν σας συμπεράσματα έρευνας του Διεθνούς Οργανισμού Transport & Environment όπου επισημαίνεται πως ακόμα και ένας σχετικά μικρός αριθμός κρουαζιερόπλοιων εκπέμπει πολύ μεγάλες ποσότητες αερίων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Με επιδότηση υπερμεγέθης ξενοδοχειακή μονάδα που η άδεια της ακυρώθηκε από το ΣτΕ στην Ακρόπολη



Του Αργύρη Δεμερτζή/

Στον «πάγο» η οικοδομική δραστηριότητα σε 40 οικοδομικά τετράγωνα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, από την άνοιξη του 2019 που ανέκυψε το θέμα των υψηλών κτιρίων, δεν έχουν ολοκληρώσει την έκδοση νέων όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να απελευθερωθεί η επενδυτική δραστηριότητα και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη.


Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, καθώς η σχετική προθεσμία ενός έτους που είχε οριστεί με προηγούμενη απόφαση του πρώην υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη για τον καθορισμό νέων όρων δόμησης στη περιοχή παρήλθε άπρακτη εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες η “πολεδομική καραντίνα” στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Είναι εντυπωσιακό ωστόσο, ότι ενώ παρατείνεται η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στο ιστορικό κέντρο παράλληλα επιβραβεύεται η πρωτογενής αιτία του θέματος που έχει ανακύψει, καθώς ένα από τα κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε υπέρ της προστασίας του Ιερού Βράχου, εντάσσεται στις ευεργετικές χρηματοδοτικές και αδειοδοτικές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για κτίριο για το οποίο εκδόθηκε ακυρώτική απόφαση τον Νοέμβριο του 2019 από την ολομέλεια του ΣτΕ, με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου.

Η νέα απόφαση

Στην νέα απόφαση «πολεοδομικής καραντίνας», που υπογράφει ο αν. ΥΠΕΝ Δ. Οικονόμου σημειώνεται ότι «παρατείνεται για δύο μήνες η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων, που έχει επιβληθεί με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/19518/1064/4-3-2019 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Δ’ 106), όπως η περιοχή εφαρμογής αυτής τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/121586/5388/16-12-2019 (Δ’ 865) όμοια απόφαση και τα όρια της περιοχής εμφαίνονται με μπλε γραμμή στο σχετικό πρωτότυπο διάγραμμα σε κλίμακα 1:10.000 που συνοδεύει την τελευταία απόφαση».Δείτε δώ τη νέα απόφαση

Τι συμβαίνει με τις εισφορές του τ. ΕΤΕΑΕΠ



Τι συμβαίνει με τις εισφορές του τ. ΕΤΕΑΕΠ (Και μια αναγκαία νομοθετική παρέμβαση – Το άρθρο 39Α του Ν.4387/2016)
08-04-2020 - Πηγή: e-forologia.gr

Ανδρέας Π.Κουτσόλαμπρος, Πρόεδρος Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων

Όταν το Φεβρουάριο του 2018 είχα συνοδεύσει (ως ειδικός) τους Προέδρους του ΤΕΕ, ΟΕΕ και Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων κ.κ. Στασινό, Κόλλια και Βερβεσό σε συνάντηση με τον τότε Διοικητή του ΕΦΚΑ, ένα από τα ζητήματα που είχαμε θέσει ήταν η ένταξη των εκκρεμών εισφορών ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικής και πρόνοιας) στο ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ. Και το κάναμε, διότι ήδη τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ είχαν ξεπεράσει πολλές από τις παιδικές ασθένειες και ήταν έτοιμα να εντάξουν τις εισφορές, όπως προβλέπεται από το Νόμο και διαχρονικά γίνεται για τις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Δυστυχώς το αίτημα δεν εισακούστηκε, η δε ανάρτηση των ειδοποιητηρίων ΕΤΕΑΕΠ το Φεβρουάριο 2019 (με 2 και πλέον έτη καθυστέρηση) στέφθηκε από την απόλυτη αποτυχία. Δεκάδες χιλιάδες παράλληλα ασφαλισμένοι, που δεν όφειλαν κατά Νόμο εισφορές, βρέθηκαν να είναι οφειλέτες από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ ακόμη και σήμερα τα παράνομα ειδοποιητήρια για τους περισσότερους εξ αυτών δεν έχουν ανακληθεί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα των εισφορών εμμίσθων ασφαλισμένων (δικηγόρων, μηχανικών, υγειονομικών κλπ.) που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα 16 μήνες μετά την ισχύ των νέων εισφορών του Ν 4578/2018 να έχουν παράνομα υψηλότερες κρατήσεις, λόγω μη διόρθωσης των Πακέτων Κάλυψης στις σχετικές εγκυκλίους και στο σύστημα των ΑΠΔ.

Πλέον η Πολιτεία με το Ν 4670/2020 εντάσσει το τ. ΕΤΕΑΕΠ στον e-ΕΦΚΑ, ενώ από 1.7.2020 αναμένεται και η έκδοση του κοινού ειδοποιητηρίου. Μέχρι τότε ας δούμε τι εικόνα επικρατεί στο ΕΤΕΑΕΠ σήμερα:

1. Τα ειδοποιητήρια 1ου, 2ου και 3ου εμφανίζουν εσφαλμένη εισφορά επικουρικής, ήτοι 42,25, αντί του ορθού 42 ευρώ κατ’άρθρο 97 Ν 4387/2016, ως ισχύει μετά το Ν 4670/2020.

2. Καμία ανακοίνωση ή ενημέρωση στην ιστοσελίδα του ή αλλού για την εφαρμογή των προσφάτων Υπουργικών Αποφάσεων και ΠΝΠ.

3. Καμία αναφορά στα ειδοποιητήρια για τη δυνατότητα έκπτωσης 25% για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020 ή την δυνατότητα καταβολής των εισφορών και των αναδρομικών από το Σεπτέμβριο του 2020 και εντεύθεν.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, μηχανικοί, πανεπιστημιακοί ενάντια στην «κατάργηση» της αδειοδότησης που προωθεί ο Χατζηδάκης



Περιβαλλοντικές οργανώσεις, μηχανικοί, πανεπιστημιακοί ενάντια στην «κατάργηση» της αδειοδότησης που προωθεί ο Χατζηδάκης

Με σχετική επιστολή τους προς τον στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας ζητούν την αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου με θέμα «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» καθώς όπως υποστηρίζουν το νομοσχέδιο «όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

Όπως σημειώνουν, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις εξελίξεις του κορονοϊού, με ταχείες διαδικασίες δρομολογείται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ένα νομοσχέδιο που λύνει τα χέρια των επενδυτών, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τη διαδικασία έκδοσης της ΑΕΠΟ σε μεγάλο βαθμό. Υποβαθμίζεται, έτσι ο ήδη ελλιπής περιβαλλοντολογικός έλεγχος, σε σημείο που κινδυνεύει να αφήσει τις περιοχές Natura 2000 εντελώς απροστάτευτες.

Αίτημα αναβολής συζήτησης του νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας», με επιστολή προς υπουργό Περιβάλλοντος ζητά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών.

Τη φωνή του με τους περιβαλλοντικούς φορείς που καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» ενώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τις αλλαγές που δρομολογούνται, τονίζοντας πως ουσιαστικά καταργείται ο έλεγχος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Στην επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπογραμμίζεται εκ νέου η ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εκατοντάνδες σχόλια που έγιναν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ενώ ζητείται να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το υπάρχον Σχήμα Διοίκησης και Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή προς τον υπουργό Χατζηδάκη:

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Η περιπέτεια υγείας ενός συναδέλφου εν μέσω κορωνοϊού



Η περιπέτεια υγείας ενός συναδέλφου εν μέσω κορωνοϊού

Δημοσίευση της περιπέτειας υγείας ενός συναδέλφου εν μέσω κορωνοϊού:

''Θα είμαι σύντομος και ακριβής στην αφήγηση όσων έζησα το τελευταίο διάστημα.

Το Σάββατο 21 Μαρτίου ανέβασα πρώτη μέρα πυρετό. Ο πυρετός συνέχισε και την επόμενη μέρα, την Κυριακή. Τηλεφώνησα σ’ έναν παθολόγο της γειτονιάς, στον οποίο πηγαίνω μία φορά στα 2-3 χρόνια όταν αρρωσταίνω ή όταν θέλω να κάνω τσεκ απ. Ούτε καν το όνομά μου δεν θυμόταν. Καμία σχέση δηλαδή με «γιατρό μου». Διότι «γιατρό μου» δεν έχω όπως δεν έχει και η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της χώρας. Ο άνθρωπος αυτός μου είπε να πάρω ντεπόν και να του τηλεφωνήσω ξανά τη Δευτέρα. Τη Δευτέρα ο πυρετός συνεχιζόταν και μάλιστα ανέβαινε σε ύψη ανησυχητικά, άνω του 39. Ο γιατρός μου είπε να τηλεφωνήσω στον ΕΟΔΥ διότι θα χρειαζόταν να κάνω πιθανώς το τεστ για τον κορωνοϊό. Να σημειώσω εδώ ότι ο γιατρός αυτός φοβόταν να με εξετάσει από κοντά και ήταν και δυσεύρετος ακόμα και τηλεφωνικά.

Τηλεφωνώ λοιπόν τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στον ΕΟΔΥ. Το σηκώνει μια κυρία, η οποία αμέσως μου βάζει τις φωνές:

«Να πάρετε τον γιατρό σας κύριε. Είναι δυνατόν να δίνει ο ΕΟΔΥ ιατρικές οδηγίες;»

Ίσα που πρόλαβα να ψελλίσω ότι ο γιατρός μου μού είπε να τηλεφωνήσω,

«Να μείνετε σπίτι 14 μέρες» μου είπε η «ευγενική» κυρία και μου το έκλεισε.

Τα συμπτώματα συνεχίζονταν – πυρετός, βήχας, κούραση- και ο «γιατρός μου» δεν σήκωνε καν το τηλέφωνο. Έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα τυχαία μια παθολόγο (άγια γυναίκα) στη γειτονιά μου, η οποία δέχτηκε να με παρακολουθεί τηλεφωνικά… Την Τρίτη και την Τετάρτη το βράδυ ανέβασα 40 πυρετό. Ντεπόν, κομπρέσες και αγωνία. Εμφανίζονται και σίελα με αίμα. Την Πέμπτη 26 Μαρτίου η γιατρός μου είπε να πάω αμέσως στο Σωτηρία για να κάνω το τεστ και να νοσηλευτώ. Έπρεπε όμως κάπου να αφήσω το 7 χρονο παιδί μου όμως (άλλη αγωνία κι αυτή, να το αφήσω κάπου αλλά να μην κολλήσω και τους δικούς μου, μέσω του παιδιού). Το άφησα με ενοχές στην αδερφή μου και πήγα με τη σύζυγό μου στο Σωτηρία την Πέμπτη το μεσημέρι, έχοντας ετοιμάσει και μια τσάντα με 2 αλλαξιές ρούχα.

Στο Σωτηρία, μια νοσοκόμα σε κουβούκλιο με ενημέρωσε ότι δέχονται μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Δηλαδή» της είπα, «αν έρθω με τεστ που θα έχω κάνει ιδιωτικά θα με δεχτείτε;» ρώτησα.

«Ναι» μου απάντησε.

Οπότε, αφού με έδιωξαν από το Σωτηρία, παρά τα σοβαρότατα συμπτώματα, πήγα σε ιδιωτικό νοσοκομείο εκεί κοντά και έκανα το τεστ, πληρώνοντας 270 ευρώ! Τα αποτελέσματα όμως θα έβγαιναν την επόμενη το απόγευμα. Επιστροφή στο σπίτι λοιπόν. Ενημέρωσα τη γιατρό, η οποία δεν το πίστευε ότι με έδιωξαν. Την επόμενη μέρα, στα συμπτώματα προστέθηκε και ένα βάρος στο στήθος, Η γιατρός μου είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να νοσηλευτώ σε νοσοκομείο. Ήταν όμως απολύτως απαραίτητο να έχω το αποτέλεσμα του τεστ, ώστε να νοσηλευτώ στο ανάλογο μέρος. Αν δεν είχα τον κορωνοϊό θα με πήγαιναν σε πτέρυγα με όσους δεν είχαν τον ιό. Αν πήγαινα όμως χωρίς το αποτέλεσμα του τεστ θα με πήγαιναν σε πτέρυγα με ύποπτα κρούσματα κι εκεί πιθανώς θα τον κολλούσα ακόμα κι αν δεν τον είχα!

Το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Μαρτίου ήταν εφιαλτικό. Αισθανόμουν ότι όπου να ‘ναι θα άρχιζαν οι δύσπνοιες, ο πυρετός ήταν πάνω από 39 και οι φίλοι και συγγενείς με άγχωναν με τις συμβουλές τους. Κάθε 10 λεπτά έπαιρνα τηλέφωνο στο ιδιωτικό νοσοκομείο να μου πουν αν βγήκαν τα αποτελέσματα. Στον ΕΟΔΥ οι αθεόφοβοι μου είπαν να πάω στο Σωτηρία κι εγώ τους έλεγα ότι δέχονται μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα και μου απαντούσαν «αποκλείεται». Έπειτα από αρκετά λεπτά με πήραν από τον ΕΟΔΥ και μου είπαν ότι είχα δίκιο…..Είχα ντυθεί και ήμουν έτοιμος να πάω στον Ερυθρό Σταυρό (Κοργιαλέννειο-Μπενάκειο νοσοκομείο) που εφημέρευε. Ενώ ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω μου τηλεφωνούν: Αρνητικό το τεστ. Ανακούφιση. Πάω με τη σύζυγό μου και το παίρνουμε και αμέσως μετά πάμε στο εφημερεύων νοσοκομείο του Ερυθρού. Εκεί οι γιατροί στη διαλογή φοβήθηκαν όταν τους είπα τα συμπτώματα. Δεν με έστειλαν όμως στην ειδική πτέρυγα με τα ύποπτα κρούσματα, καθώς είχα πρόσφατο τεστ. Μου έκαναν μέσα σε 5-6 ώρες τις απαραίτητες εξετάσεις – μέσα σε συνθήκες συνωστισμού απαράδεκτες για όλους, γιατρούς και ασθενείς, αντιμετωπίζοντάς με ταυτόχρονα με μεγάλη επιφύλαξη. «Χρειαζόμαστε 2 αρνητικά τεστ για να είμαστε σίγουροι» μου είπαν. Οι εξετάσεις έδειξαν σημαντική λοίμωξη του αναπνευστικού. Μου έγραψαν ισχυρή αντιβίωση. Άρχισα να παίρνω την αντιβίωση και ο πυρετός άρχισε να υποχωρεί.

Η γιατρός όμως επέμενε να κάνω αξονική θώρακος (στον Ερυθρό μου είχαν κάνει μόνο ακτινογραφία) και μου είπε να πάω τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Γεννηματά. Στο Γεννηματά πήγα στο Παθολογικό τμήμα και από εκεί με έδιωξαν κακήν-κακώς και με έστειλαν στο ιατρείο του κωρονοϊού του νοσοκομείου, επειδή χρειαζόντουσαν 2 τεστ για να είναι βέβαιοι. Στο ειδικό τμήμα του κωρονοϊού ζήτησα να μου κάνουν και δεύτερο τεστ. Αρνήθηκαν. Με έδιωξαν λέγοντας μου να παραμείνω στο σπίτι και να παίρνω την αντιβίωση. Αναγκάστηκα να κάνω την αξονική σε ιδιωτική κλινική. Η αξονική έδειξε πρόβλημα στον δεξιό πνεύμονα. Θα συνεχίσω να παίρνω αντιβίωση για αρκετές μέρες ακόμη. Σήμερα 15 μέρες μετά εξακολουθώ να έχω δέκατα αλλά είμαι καλύτερα. Ήμουν άτυχος, διότι έπαθα μια (συνηθισμένη) λοίμωξη του αναπνευστικού εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Κι έτσι συνειδητοποίησα το μεγάλο σκάνδαλο των ημερών: ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΣΤ. Κι έτσι κάποιος που έχει π.χ μια λοίμωξη του αναπνευστικού στοιβάζεται με ύποπτα κρούσματα του ιού και πιθανότατα τον κολλάει. Αφήστε που όταν δεν γίνονται τεστ δεν ξέρουμε, πολύ απλά, που βαδίζουμε ως κοινωνία. Δεν θέλω όμως να επεκταθώ σε γενικόλογες αναφορές. Η περιπέτειά μου με έκανε να αισθανθώ στο πετσί μου τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΟΔΥ και το πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι απέναντι σε ανεύθυνους ηγετίσκους που το μόνο που τους νοιάζει είναι οι δημοσκοπήσεις και το πλιάτσικο (διπλασιασμός της τιμής των ιδιωτικών ΜΕΘ) εν μέσω της κρίσης.

Όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός και ολοένα και περισσότεροι, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων, έχουν αρχίσει πλέον και το καταλαβαίνουν… ...''


Γ.Κ.

Μένοντας σε 50 τετραγωνικά μέτρα ή γιατί αυτός ο κόσμος δεν έχει τον ίδιο χώρο για όλους

Ας θυμηθούμε και τα πρόσφατα Παράσιτα εν μέσω κορονοϊού...



Δημοσιεύουμε γράμμα αναγνώστη που εστάλη στο Περιοδικό. Σκέψεις για τα βιώματα των ημερών αυτών από την πλευρά των μη προνομιούχων.

Μένουμε σπίτι. Όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν.

Μένουμε σπίτι, γιατί αλλιώς είμαστε ανεύθυνοι –ή μάλλον υπεύθυνοι για όσους χαθούν.

Μένουμε σπίτι. Όποιο κι αν είναι αυτό. Των 250 τετραγωνικών με αυλή και πισίνα, ή το ημιυπόγειο των 50.

Η πανδημία μαίνεται και κάποιος πρέπει να φταίει.

Και δεν μπορεί να φταίει αυτός στη βίλα με τις αυλές και την πισίνα. Στην τελική αυτός θα μείνει σπίτι. Έχει την άπλα του να κάνει πολλά πράγματα.

Άρα φταίει αυτός του ημιυπόγειου. Στα 50 τετραγωνικά του, δεν χωράνε να μείνουν και τα πέντε άτομα. Χωράνε όταν δουλεύουν 12ώρα και απλά κοιμούνται σπίτι. Τώρα όμως δεν δουλεύουν και οι πέντε. Και ο ένοχος βγαίνει έξω από το σπίτι. Να περπατήσει, να αναπνεύσει. Άρα φταίει!

Φταίει γιατί θα κολλήσει πρώτος.
Φταίει που μένει με άλλους τέσσερις σε 50 τετραγωνικά. Στριμώχνονται στο σπίτι, αλλά στο δρόμο απαγορεύεται να περπατήσουν μαζί.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αίτημα αναβολής συζήτησης του Νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας»

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 6-4-2020
Αρ. Πρωτ.:
Προς : Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κο Χατζηδάκη

Κοιν.: Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα: Αίτημα αναβολής συζήτησης του Νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας»

Κύριε Υπουργέ

Η παγκόσμια πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές τόσο στην κοινωνία όσο και στο περιβάλλον. Έχει αποδειχθεί ότι οποιαδήποτε κρίση είτε οικονομική είτε δημόσιας υγείας έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα αποτελέσματα και οι συνθήκες που θα υπάρχουν μετά το πέρας της πανδημίας, είναι άγνωστα. Πιστεύουμε ότι θα προκύψουν νέα δεδομένα στον τομέα διαχείρισης και προστασίας του Περιβάλλοντος. Επομένως, η συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου για «Εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας» λαμβάνοντας υπόψη παλιά δεδομένα, δεν έχει λογική ούτε ουσία. 

Παρακαλούμε ως επιστημονικός κλάδος που συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του Περιβάλλοντος, για την αναβολή συζήτησης του Ν/Σ και την επανεξέταση με τα νέα στοιχεία που θα έχουν παρουσιαστεί μετά το τέλος της πανδημίας.

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Στα νύχια ιδιωτών ο Εθνικός Κήπος και ο Λόφος του Φιλοπάππου



Χρειάζεται θράσος και μεγάλες δόσεις νεοφιλεύθερου κυνισμού για να αποφασίσει κάποιος να παραχωρήσει σε ιδιώτες έναν κήπο κι έναν αρχαιολογικό χώρο! Όμως η κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων φαίνεται πως έχουν και τα δύο σε μεγάλες και ισχυρές δόσεις. Με την αιφνιδιαστική εισαγωγή τροπολογίας στο νόμο πλέον «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» ιδρύεται εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.», στην οποία παραδίδεται η «διαχείριση» του Εθνικού Κήπου και του Λόφου του Φιλοπάππου.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εγκαινιάζεται και επίσημα, δηλαδή με νόμο του κράτους, η εκχώρηση αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων στην ιδιωτική διαχείριση, δηλαδή η υφαρπαγή των αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και η υπαγωγή τους στη λογική της ελεύθερης αγοράς και της παραγωγής κέρδους. Κάθε, άλλη, θεωρητικοποιημένη δικαιολογία περί «αναβάθμισης», «αξιοποίησης», «ανάπτυξης» σκοντάφτει και ακυρώνεται από την ίδια την εσωτερική λογική ενός νόμου ο οποίος αφού υποτάσσει πλευρές της λειτουργίας των ΟΤΑ σε ιδιώτες, ήταν μια «χρυσή» ευκαιρία να γίνει η αρχή της πλήρους και δια της υποτιθέμενης νόμιμης οδού εμπορευματοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Και η οδός αυτή είναι «υποτίθεται νόμιμη» διότι στην πραγματικότητα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, με τον Αρχαιολογικό Νόμο, αλλά και με τις Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες ο λόφος του Φιλοπάππου εντάσσεται στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Λόφων Μουσών, Πνύκας, Νυμφών (ΦΕΚ 154/ΑΑΠ/22.4.2008) και ο Εθνικός Κήπος κηρύσσεται ιστορικός τόπος (ΦΕΚ 49/ΑΑΠ/23-3-2011).

Συγκεκριμένα, ο λόφος του Φιλοπάππου, έκτασης 650 στρεμμάτων και μη ανεσκαμμένος στο σύνολό του, συνιστά μαρτυρία της καθημερινής ζωής στην αρχαία πόλη και περιλαμβάνει τα εξής σημαντικά μνημεία: την Πνύκα, το μνημείο του Φιλοπάππου και τις «Φυλακές Σωκράτους», τον βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, καθώς και τα κηρυγμένα, ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, λιθόστρωτα και το Αναπαυτήριο Πικιώνη. Η περιοχή περιλαμβάνεται στη «ζώνη ανασχέσεως» (buffer zone) της Ακρόπολης, μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και στον Κατάλογο των Μνημείων της Αθήνας στα οποία έχει απονεμηθεί το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014. Επίσης, ο Εθνικός Κήπος κηρύχθηκε ιστορικός τόπος διότι είναι ««χαρακτηριστικός και ομοιογενής χώρος… μοναδικό στη χώρα παράδειγμα αρχιτεκτονικής τοπίου…στον οποίο έχουν αποτυπωθεί διαδοχικές εξελικτικές φάσεις της νεώτερης ιστορίας των Αθηνών και έχει άρρηκτα συνδεθεί στην συλλογική μνήμη των κατοίκων της πόλης με σημαντικές καμπές της ιστορίας του ελληνικού κράτους καθώς και με την καθημερινή ζωή τους…». Επίσης, έχει χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Κήπων και Πολιτιστικών Τοπίων (ICOMOS – IFLA) ως σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου του 19ου αιώνα και πολιτιστικό μνημείο της Ευρώπης.

Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση με το νέο χωροταξικό σχέδιο τουρισμού

Αυτό δεν είναι κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Είναι παράδοση της χρήσης γης στον οργανωμένο τουρισμό. Είναι μορφή αρπαγής γης με νέες περιφράξεις!
Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό είχε ανατεθεί στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, πριν γίνει υφυπουργός.



Εν μέσω κορονοϊού η κυβέρνηση προχωρεί τον σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα, η οποία θα είναι και δύσκολη. Ενας από τους στόχους της είναι να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα της πανδημίας με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να την καταστήσει ασφαλή χώρα, για την προσέλκυση τουριστών και κυρίως επενδύσεων.

Βασική προϋπόθεση όμως, για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου αποτελεί η θεσμοθέτηση χρήσεων γης και ο καθορισμός πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κανόνων, που θα επιτρέπουν την υλοποίηση των επενδύσεων με ασφάλεια δικαίου στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Σήμερα μόλις το 20% της χώρας διαθέτει πολεοδομικά σχέδια, με βάση την παλαιά νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισπεύδει την έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, το οποίο επεξεργάζεται.

Ποια είναι τα μέτρα που προβλέπονται;
Καθορισμός χρήσεων γης σε όλη τη χώρα μέσα στα επόμενα 6 χρόνια.
Περιορισμός και εντέλει την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, αρχής γενομένης από τις περιοχές που δέχονται μεγάλες αναπτυξιακές πιέσεις.
Στροφή στην πράσινη τουριστική ανάπτυξη με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την προώθηση της ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.
Έμφαση στην αγροδιατροφή, σε συνδυασμό με την ανέγερση μικρών μονάδων σε μη τουριστικές περιοχές, που θα βοηθήσουν στην παραμονή του πληθυσμού στην περιφέρεια και την απορρόφηση των τοπικών προϊόντων.
Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών και άλλων αδειοδοτήσεων που επηρεάζουν τις επενδύσεις


Τι νέο προβλέπεται για τα τουριστικά καταλύματα;

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Στο πλευρό των εργαζόμενων της Υγείας για Δημόσια δωρεάν υγεία για το λαό

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 6/4/2020

Προς: Α’ βάθμιες Ενώσεις
(για ενημέρωση των μελών)

Στο πλευρό των εργαζόμενων της Υγείας για
Δημόσια δωρεάν υγεία για το λαό


Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πολλών σωματείων Υγειονομικών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την υγεία, πραγματοποιούν, την Τρίτη 7 Απριλίου, συντονισμένη κινητοποίηση, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού. Τα αιτήματα τους αφορούν όλους μας: 
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και όλου του εμπλεκόμενου προσωπικού και ειδικά μηχανικών. 
  • Πλήρη επίταξη των απαιτούμενων κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους. 

Τα Δημόσια Νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά σηκώνουν το βάρος της νοσηλείας του λαού και μόνο ένα ισχυρό Δημόσιο και σύγχρονο Σύστημα Υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών αλλά και όλου του εμπλεκόμενου προσωπικού (μεταξύ αυτών και των μηχανικών που κρατάνε όρθιες όλες τις κρίσιμες υποδομές υγείας) τα διαθέσιμα μέσα δεν επαρκούν. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες όχι μόνο σε έμψυχο υλικό, αλλά και σε κλίνες - ειδικά σε ΜΕΘ - σε μέσα αλλά και στην απαραίτητη Πρωτοβάθμια Υγεία και στις δομές της. Ο Κορωνοϊός διέλυσε όλες τις αυταπάτες για την ιδιωτική υγεία και τις ιδεοληψίες της ελεύθερης αγοράς. Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί τώρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και γενικότερα να αναπροσανατολιστούν οι πολιτικές από την κερδοφορία στην εξυπηρέτηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.



ΣΜΤ: ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



Πλάι στους υγειονομικούς δίνουμε τη μάχη για την υγεία και τη ζωή, υπερασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

7 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα Υγείας - Μέρα πανελλαδικής δράσης

ΟΕΝΓΕ: 7 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα Υγείας - Μέρα πανελλαδικής δράσης

Αθήνα 2 Απριλίου 2020

Α.Π: 10221

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 

Καλούμε τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα από κοινού με τους Συλλόγους των Εργαζομένων, αλλά και με άλλα Σωματεία, Φορείς, Εργατικά Κέντρα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στον προαύλιο χώρο των Νοσοκομείων, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διοικήσεις, συνεντεύξεις τύπου.

· Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.

· Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

· ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη»
Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

ΟΕΝΓΕ



Για ένα σύστημα υγείας δυνατό και μέσα στην πανδημία και μετά, όταν οι υγειονομικοί δεν θα χρειάζεται να κρύβουν τα πρόσωπά τους δυναμώνουμε τις φωνές μας στις 7 Απριλίου, στηρίζουμε τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών! Βγαίνουμε στις 21.00 στα μπαλκόνια μας και στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης Τα λέμε μπαλκόνι: Η φωνή μας να ακουστεί! #taLemeMpalkoni



ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ σε μορφή PDF ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΙΝΚ --> https://we.tl/t-zQpAK9iALa

Φτιάξαμε αυτήν την ασπρόμαυρη εκδοχή αφίσας για την πανελλαδική ημέρα δράσης της 7ης Απρίλη προκειμένου όποιος/α διαθέτει εκτυπωτή σπίτι του να μπορέσει να την τυπώσει σχετικά εύκολα σε φύλλο Α4.

Πηγαίνοντας για τα απαραίτητα ψώνια ή γυρνώντας από αυτά μπορούμε να κολλήσουμε το αφισάκι αυτό έξω από το σουπερ μάρκετ ή κάποιο φαρμακείο ή ακόμα και στην είσοδο της πολυκατοικίας μας. Το μήνυμα μας να σπάσει τα στεγανά του διαδικτύου! Στηρίζουμε τις δράσεις της 7ης Απρίλη!


Όλοι κι όλες το βράδυ 21.00 στα μπαλκόνια δίνουμε το μήνυμα μας Τα λέμε μπαλκόνι: Η φωνή μας να ακουστεί!



Voucher και «αεριτζήδες»: Αμύθητα ποσά σε λίγους για τις επιταγές κατάρτισης

600 ευρώ οι επιστήμονες, εκατομμύρια θα μοιραστούν τα ΚΕΚ.


Ένα κύκλωμα «αεριτζήδων» που δημιουργήθηκε στα σκληρά μνημονιακά χρόνια της περιόδου Σαμαρά - Βενιζέλου, επανακάμπτει στο προσκήνιο με πρόσχημα την ενίσχυση των επιστημόνων λόγω κοροναϊού και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς υπουργό στην κρίσιμη θέση. Πρόκειται για τα κυκλώματα των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης που γιγαντώθηκαν με τα «χρυσοφόρα» voucher επί Υπουργίας Γιάννη Βρούτση, όταν οι νέοι ανακύκλωναν την ανεργία και οι επιτήδειοι έχτιζαν αμύθητες περιουσίες. 

Το περιβόητο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιστημονικών κλάδων που έμειναν εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας που προκήρυξε το Υπουργείο Εργασίας, αποτελεί μια κακόγουστη αναβίωση. 110 εκατομμύρια ευρώ θα εισπράξουν συνολικά οι 183.000 επιστήμονες-δικαιούχοι της δράσης και 86 κατ. ευρώ εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν οι μετρημένοι στα δάχτυλα, ενδιάμεσοι, χωρίς να επενδύσουν το παραμικρό και χωρίς να παράσχουν κάποια σοβαρή υπηρεσία. Μόλις 600 ευρώ θα πάρει ο κάθε επιστήμονας και 470 ευρώ το ΚΕΚ ανά καταρτιζόμενο! 

Οι δικαιούχοι υποχρεώνονται να συμβληθούν με ένα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που εντελώς ξαφνικά και εν μέσω πανδημίας ήταν απόλυτα προετοιμασμένα, για μαθήματα τηλε - εκπαίδευσης, συχνά πολύ κάτω από το επιστημονικό τους επίπεδο ενώ, όπως έχει ομολογήσει εμμέσως ο Υπουργός Ανάπτυξης, τα μαθήματα είναι περίπου προσχηματικά. Πράγματι πρόκειται για μια πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης, δηλαδή για μαθήματα που θα αναρτώνται στην πλατφόρμα χωρίς υποχρεωτική παρακολούθηση μαθήματος. 

Ξαφνικά έτοιμοι για να εισπράξουν τον πακτωλό!

Παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας συνδικαλιστών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην έδρα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ «ΤΗΛΕ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ»




Σήμερα 3/4/2020 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας συνδικαλιστών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην έδρα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κηφισιά και συνάντηση με τον Υπεύθυνο Προσωπικού στο πεζοδρόμιο στην είσοδο της εταιρείας.

Η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αδίστακτα και προκλητικά, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχει τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας, απολύει «εξ’ αποστάσεως». Στην κορύφωση της πανδημίας, εφαρμόζει «ημερήσιο δελτίο απολύσεων» στον Όμιλο. Από τα μέσα Μάρτη έχουν απολυθεί τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι, από τους συνολικά 55, μόνο στα εργοτάξια σιδηροδρομικών έργων και τις εγκαταστάσεις γραφείων και συνεργείων του Σ. Κ. Αχαρνών (ΣΚΑ), ενώ από τον Ιούλιο του 2018 έχει προβεί συνολικά σε 675 απολύσεις.

Την ίδια στιγμή που επικαλείται «ζημιές» για να απολύσει, εξασφαλίζει δάνεια για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ομίλου (670 εκ.), ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κερδοφορία του κατασκευαστικού και του τραπεζικού κεφαλαίου με την εγγύηση του κράτους. Μόλις πριν λίγες μέρες ο όμιλος ως κύριος μέτοχος της κοινοπραξίας «ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ» της παραχώρησης του ομώνυμου αυτοκινητοδρόμου εισέπραξε 11 εκ. ευρώ, κρατικό χρήμα των φορολογούμενων, ως «νόμιμη αποζημίωση» για τη μειωμένη κίνηση αυτοκινήτων για το τελευταίο εξάμηνο (από Σεπτέμβρη του 2019 έως Φεβρουάριο του 2020). Τέτοιοι είναι οι προκλητικοί όροι των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ με ξένους και εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους.

Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι «δε βγαίνει» λόγω των μεγάλων εκπτώσεων στους προϋπολογισμούς των έργων που εκτελεί και προκειμένου «να μην τα κλείσει» απολύει. Προκαλεί όλους εμάς που γνωρίζουμε ότι οι μισθοί των Τεχνικών και άλλων ειδικοτήτων αλλά και τα μεροκάματα των Οικοδόμων έχουν συρρικνωθεί. Ωστόσο οι Κατασκευαστικοί Όμιλοι στους προϋπολογισμούς –λογαριασμούς των Δημοσιών Έργων και Παραχωρήσεων «τιμολογούν» το μισθό και την ασφάλισή μας με τιμές του 2008, δηλαδή προ κρίσης και μνημονίων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν: Εάν οι κατασκευαστικοί όμιλοι δε βγάζουν κέρδος γιατί αναλαμβάνουν νέα έργα με υπέρογκες εκπτώσεις και θριαμβολογούν προς το επενδυτικό κοινό για την επιτυχία τους; Μόλις πριν λίγες μέρες ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανέλαβε δύο έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική συνολικού προϋπολογισμού 130 εκ. Ευρώ με έκπτωση 52%…

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Αντικαπιταλιστική πολιτική στην εποχή του COVID-19 (Β’ μέρος) του David Harvey*

Αντικαπιταλιστική πολιτική στην εποχή του COVID-19 (Β’ μέρος) του David Harvey*

Επιμέλεια - μετάφραση Πένυ Γαλάνη και Ηλέκτρα Καλαϊτζοπούλου, υποψήφιες διδάκτορες στη Βιολογία

Στην προσπάθεια ερμηνείας, κατανόησης και ανάλυσης της καθημερινής ροής ειδήσεων, τείνω να τοποθετώ ό,τι συμβαίνει στο φόντο δύο διακριτών αλλά διασταυρούμενων μοντέλων της λειτουργίας του καπιταλισμού. Το πρώτο επίπεδο είναι η χαρτογράφηση των εσωτερικών αντιφάσεων της κυκλοφορίας και της συσσώρευσης του κεφαλαίου ως χρηματικές ροές σε αναζήτηση κέρδους μέσω των διαφορετικών «στιγμών» (όπως τις αποκαλεί ο Μαρξ), παραγωγής, ρευστοποίησης (κατανάλωσης), διανομής και επανεπένδυσης. Αυτό είναι ένα μοντέλο της καπιταλιστικής οικονομίας ως δίνη μιας ατελείωτης επέκτασης και ανάπτυξης. Γίνεται αρκετά περίπλοκο καθώς αναπτύσσεται, για παράδειγμα, υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, των άνισων γεωγραφικών επεκτάσεων, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των κρατικών πολιτικών, των τεχνολογικών αναδιαρθρώσεων και του συνεχώς μεταβαλλόμενου δικτύου κατακερματισμού των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων.

Θεωρώ, ωστόσο, ότι το μοντέλο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικής αναπαραγωγής (σε νοικοκυριά και κοινότητες), σε μια συνεχιζόμενη και εξελισσόμενη μεταβολική σχέση με τη φύση (συμπεριλαμβανομένης της «δεύτερης φύσης» της αστικοποίησης και του δομημένου περιβάλλοντος) και κάθε είδους πολιτισμικούς, επιστημονικούς (βασισμένους στη γνώση), θρησκευτικούς και ενδεχόμενους κοινωνικούς σχηματισμούς που οι άνθρωποι δημιουργούν στο χώρο και το χρόνο. Αυτές οι τελευταίες «στιγμές» ενσωματώνουν την ενεργή έκφραση των ανθρώπινων αναγκών και επιθυμιών, τη λαχτάρα για γνώση και νόημα και την εξελισσόμενη αναζήτηση για ολοκλήρωση κόντρα σε ένα φόντο μεταβαλλόμενων θεσμικών ρυθμίσεων, πολιτικών αμφισβητήσεων, ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, απωλειών, ήττας, απογοήτευσης και αποξένωσης, που αναπτύχθηκαν σε έναν κόσμο με έντονη γεωγραφική, πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική ποικιλομορφία. Αυτό το δεύτερο μοντέλο αποτελεί, ως έχει, την αντίληψή μου για τον παγκόσμιο καπιταλισμό ως διακριτό κοινωνικό σχηματισμό, ενώ το πρώτο αφορά τις αντιφάσεις εντός του οικονομικού μηχανισμού που τροφοδοτεί αυτή την κοινωνική διαμόρφωση κατά μήκος ορισμένων οδών της ιστορικής και γεωγραφικής του εξέλιξης. (Από την Εισαγωγή).

Δεύτερο Μέρος

Η κατάρρευση των εισοδηματικών πολιτικών του 2007-008

Οι οικονομικές επιπτώσεις τώρα οδεύουν εκτός ελέγχου τόσο εντός της Κίνας όσο και πέραν αυτής. Οι δυσλειτουργίες που δημιουργούνται στις αλυσίδες παραγωγής αξίας των εταιρειών και σε συγκεκριμένους τομείς αποδείχθηκαν πιο συστημικές και ουσιώδεις από ό,τι θεωρούταν αρχικά.

Η μακροπρόθεσμη επίδραση μπορεί να αφορά τον περιορισμό ή η διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ παράλληλα στρεφόμαστε σε μορφές παραγωγής με μικρότερη απαίτηση εργασίας (με τεράστιες επιπτώσεις στην απασχόληση) και μεγαλύτερη εξάρτηση από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η διακοπή των αλυσίδων παραγωγής συνεπάγεται την απόλυση ή την απομάκρυνση των εργαζομένων, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την τελική ζήτηση, ενώσω η ζήτηση πρώτων υλών μειώνει την παραγωγική κατανάλωση.

Αυτές οι επιπτώσεις από την πλευρά της ζήτησης θα έχουν αυτοδικαίως παράξει, τουλάχιστον, μια ήπια ύφεση.

Αλλά οι μεγαλύτερες αδυναμίες εντοπίζονταν αλλού.