Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Voucher και «αεριτζήδες»: Αμύθητα ποσά σε λίγους για τις επιταγές κατάρτισης

600 ευρώ οι επιστήμονες, εκατομμύρια θα μοιραστούν τα ΚΕΚ.


Ένα κύκλωμα «αεριτζήδων» που δημιουργήθηκε στα σκληρά μνημονιακά χρόνια της περιόδου Σαμαρά - Βενιζέλου, επανακάμπτει στο προσκήνιο με πρόσχημα την ενίσχυση των επιστημόνων λόγω κοροναϊού και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς υπουργό στην κρίσιμη θέση. Πρόκειται για τα κυκλώματα των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης που γιγαντώθηκαν με τα «χρυσοφόρα» voucher επί Υπουργίας Γιάννη Βρούτση, όταν οι νέοι ανακύκλωναν την ανεργία και οι επιτήδειοι έχτιζαν αμύθητες περιουσίες. 

Το περιβόητο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιστημονικών κλάδων που έμειναν εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας που προκήρυξε το Υπουργείο Εργασίας, αποτελεί μια κακόγουστη αναβίωση. 110 εκατομμύρια ευρώ θα εισπράξουν συνολικά οι 183.000 επιστήμονες-δικαιούχοι της δράσης και 86 κατ. ευρώ εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν οι μετρημένοι στα δάχτυλα, ενδιάμεσοι, χωρίς να επενδύσουν το παραμικρό και χωρίς να παράσχουν κάποια σοβαρή υπηρεσία. Μόλις 600 ευρώ θα πάρει ο κάθε επιστήμονας και 470 ευρώ το ΚΕΚ ανά καταρτιζόμενο! 

Οι δικαιούχοι υποχρεώνονται να συμβληθούν με ένα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που εντελώς ξαφνικά και εν μέσω πανδημίας ήταν απόλυτα προετοιμασμένα, για μαθήματα τηλε - εκπαίδευσης, συχνά πολύ κάτω από το επιστημονικό τους επίπεδο ενώ, όπως έχει ομολογήσει εμμέσως ο Υπουργός Ανάπτυξης, τα μαθήματα είναι περίπου προσχηματικά. Πράγματι πρόκειται για μια πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης, δηλαδή για μαθήματα που θα αναρτώνται στην πλατφόρμα χωρίς υποχρεωτική παρακολούθηση μαθήματος. 

Ξαφνικά έτοιμοι για να εισπράξουν τον πακτωλό!

Εντελώς τυχαία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, μόλις ένα ή δύο Κέντρα έχουν ήδη αναπτύξει τη σχετική πλατφόρμα και θα την «νοικιάζουν» στους μικρότερους «παίχτες» της αγοράς πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 200 από τα 470 ευρώ που θα παίρνει κάθε ΚΕΚ ανά καταρτιζόμενο θα πρέπει δοθούν ως αμοιβή στον «πάροχο» της πλατφόρμας. Κοινώς μόλις ένας ή δύο επιχειρηματίες θα εισπράξουν 36 εκατομμύρια ευρώ! Το ποσό είναι μεγαλύτερο από τη δαπάνη της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές για τα διαγνωστικά τεστ του covid-19... 

Σκοτεινό είναι εξάλλου το τοπίο και στη χρηματοδότηση. Το Υπουργείο Εργασίας στην προκήρυξή του αναφέρει ότι θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και «δύναται να συγχρηματοδοτηθεί» από κοινοτικούς πόρους. Στην ουσία η κυβέρνηση ευελπιστεί να εντάξει τις δαπάνες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ), πλην όμως είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν για την Κομισιόν οι συγκεκριμένες δαπάνες κατάρτισης ελ. επαγγελματιών για την αναπλήρωση των εισοδημάτων τους, μπορούν χαρακτηριστούν επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ, ακόμη και με την επίκληση της κρίσης. 

Αντί να ενισχύσουν το ΕΣΥ ή τους επιστήμονες, πληρώνουν τα ΚΕΚ

Σε εποχή που η χώρα πλήττεται από τεράστια υγειονομική κρίση και το ΕΣΥ στερείται ακόμη και στοιχειωδών μέσων, σε εποχή που οι επιστημονικοί κλάδοι δοκιμάζονται από την παύση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση της ΝΔ αποθεώνει ακριβώς αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» που χρεοκόπησε τη χώρα και διέλυσε τον παραγωγικό ιστό. Μοιράζει πακτωλό εκατομμυρίων σε «μεταπράτες» με πρόσχημα την κρίση και στερεί πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία ενώ οι επιστήμονες θα μοιραστούν τα ψίχουλα. 

Πάντως η περιβόητη «μεσαία τάξη» και το «κίνημα της γραβάτας» όπως είχε χαρακτηριστεί κάνοντας αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι σε περίοδο κρίσης, η ΝΔ θα τους ενίσχυε με... κουπόνια.

2 σχόλια:

  1. Πρέπει εδώ να καταγγείλουμε και τους συναδέλφους μηχανικούς που με την αμετροεπή ανεύθυνη και οπορτουνίστικη στάση τους τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο ΔΕΝ αντιστρατεύτηκαν τις λογικές Δια Βίου Κατάρτισης και κατακερματισμού επαγγελματικών διακαιωμάτων ΑΛΛΑ συμμετείχαν ΕΝΕΡΓΑ, ΕΙΣΕΠΡΑΤΑΝ και ΕΣΤΗΝΑΝ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ που εκμεταλλεύονταν ειδικά τους νεότερους συναδέλφους με καταρτίσεις και πιστοποιήσεις για ενεργειακούς επιθεωρητές κλπ. Ξεχνάει κανείς το ΜΑΓΑΖΑΚΙ του ΑΛΑΒΑΝΟΥ που είχε στηθεί στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ?
    Δεν ΑΚΟΥΣΑ να γίνεται ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο. Μόνο που ήταν οι νεότεροι συνάδελφοι που στήριξαν τις "καταρτίσεις και πιστοποιήσεις". Οι παλιοί ξέραμε την πραγματικότητα που κυριαρχούσε στο ΤΕΕ αλλά κανείς δεν μας άκουγε από τους νέους. Ήταν όλοι υπέρ της "προόδου". Νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να δουλέψουν με ένα "κλικ". Από αυτό το ¨κλικ" μπορούμε να ξεφύγουμε; Ας το σκεφτούμε.

      Διαγραφή